فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 11 (بهار 1398)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 11 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور دشتبانی، مهرداد ابراهیمی* صفحات 9-41

    تمامی کشورهای جهان بخشی از بودجه سالانه خود را به هزینه های دفاعی و نظامی اختصاص می دهند و هزینه های دفاعی یک کشور را می توان شاخصی برای نشان دادن اهمیت مسایل نظامی در حکومت آن کشور دانست. از این رو، بررسی تفصیلی عوامل تعیین کننده بودجه دفاعی به منظور تبیین این امر که چرا کشورها چنین سهم قابل توجهی از منابع ملی محدود را صرف دفاع می کنند، با اهمیت به نظر می رسد. درنتیجه، بودجه دفاعی یک موضوع کلیدی است که تاکنون اثرات آن بر رشد اقتصادی، توسعه، بدهی های بین المللی، فساد و نزاع مسلحانه توسط پژوهش گران مورد مطالعه قرار گرفته است؛ اما علیرغم تغییرات زیاد بودجه نظامی کشورها در طول زمان، بررسی عوامل تعیین کننده تقاضا برای بودجه دفاعی (تقاضا برای نیرو و تجهیزات)، به عنوان یک موضوع پژوهشی مهم، کم تر مورد توجه واقع شده است. در این راستا، پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل تعیین کننده بودجه دفاعی به شکل کلی است و به بحث و بررسی درباره بودجه دفاعی شامل: تعریف بودجه دفاعی و روش های اندازه گیری آن، نظریه های مطرح پیرامون مخارج دفاعی و عوامل تعیین کننده آن می پردازد. شواهد موجود حاکی از این است که رشد اقتصادی کشورها، سیستم های سیاسی و عوامل استراتژیک شامل تهدیدهای داخلی و خارجی و مخارج نظامی کشورهای همسایه از جمله عوامل اثرگذار بر بودجه دفاعی است.

    کلیدواژگان: بودجه دفاعی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل استراتژیک
  • محمدعلی مطلبی، آرش ریحانی* صفحات 43-71

    در همه جوامع، دولت ها موظف به تامین نیازمندی های مادی نیروهای مسلح و خصوصا تقویت بنیه دفاعی کشور می باشند؛ ولی به دلیل تحریم ها و کمبود منابع مالی، کشور ایران جهت تامین تمامی نیازمندی های نیروهای مسلح با مشکل مواجه می باشد. در این میان بهبود ارتقای سطح بهره وری نیروهای مسلح از راه های مختلف حایز اهمیت است. در این راستا شناخت عوامل موثر و میزان تاثیر آنها مقدمه لازم در راه دستیابی به روش های ارتقای بهره وری است. این عوامل طیف وسیعی از جمله منابع انسانی، آمادی و مالی دارد. مسئله اصلی این پژوهش شناسایی عوامل فردی و سازمانی موثر بر بهره وری نیروهای مسلح و ارایه الگویی جهت نشان دادن ارتباط این عوامل با یکدیگر می باشد. به منظور تدوین این الگو ابتدا با نظر خبرگان این عوامل در قالب ابعاد پنجگانه عوامل فرماندهی-مدیریتی، عوامل اقتصادی، عوامل شخصیتی-فردی، عوامل اجتماعی-فرهنگی و عوامل دانشی-مهارتی تقسیم گردید؛ به گونه ای که تقریبا تمامی عوامل در این پنج بعد گنجانده شدند. همچنین برای جمع آوری مولفه های مربوط به ابعاد موثر بر بهره وری از منابع کتابخانه ای و همچنین مصاحبه استفاده گردید و برای اعتبار سنجی یافته ها از روش پرسشنامه بهره گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، ابعاد موثر بر ارتقای بهره وری نیروهای مسلح و مهمترین مولفه هر یک از این ابعاد به ترتیب اولویت عبارتند از: بعد دانشی-مهارتی (تجربه و مهارت کارکنان)؛ بعد اجتماعی-فرهنگی (روابط بین فرمانده (مدیر) و کارکنان)؛ بعد فرماندهی-مدیریتی (برنامه ریزی)؛ بعد شخصیتی-فردی (داشتن میل به پیشرفت)؛ بعد اقتصادی (سیستم حقوق و دستمزد) می باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروهای مسلح، عوامل اقتصادی، عوامل شخصیتی - فردی، عوامل فرماندهی - مدیریتی، عوامل دانشی - مهارتی
  • مسعود باغستانی میبدی، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 73-92

    هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این پرسش است که یک رقابت تسلیحاتی در چه شرایطی منجر به وقوع جنگ و در چه شرایطی منجر به عدم وقوع جنگ می شود. به این منظور از مدل راهبردی ارایه شده توسط اینتریلیگیتور و بریتو (1976، 1984) استفاده شده است. استفاده از سلاح (موشک) در این مدل دو هدف دارد: حمله (جنگ) یا بازدارندگی (صلح). پس از فرموله سازی این مدل و تحلیل اهم نتایج به دست آمده در سناریوهای مختلف، می توان گفت که رقابت تسلیحاتی بین دو کشور فرضی، در صورتی منجر به وقوع جنگ می شود که: الف) دو کشور قدرت حمله به یکدیگر را داشته باشند، اما قادر به بازدارندگی نباشند. ب) یکی از دو کشور دارای قدرت حمله؛ ولی فاقد قدرت بازدارندگی باشد و کشور مقابل آن فاقد قدرت حمله و بازدارندگی باشد. هم چنین، رقابت تسلیحاتی بین دو کشور فرضی در صورتی منجر به جنگ نمی شود که: الف) هیچ کدام از کشورها دارای قدرت حمله و بازدارندگی نباشند. ب) هر دو کشور دارای قدرت بازدارندگی باشند. علاوه بر این، زمانی که یکی از دو کشور دارای قدرت حمله و بازدارندگی باشد و کشور مقابل آن فاقد قدرت بازدارندگی باشد، احتمال وقوع جنگ بالاست. بر اساس نتایج به دست آمده می تواند گفت که برخورداری از قدرت بازدارندگی، نقش مهمی در عدم بروز جنگ در یک رقابت تسلیحاتی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: رقابت تسلیحاتی، حمله، بازدارندگی، جنگ، مدل راهبردی اینتریلیگیتور و بریتو
  • بهزاد سلمانی، صابر خداوردیزاده* صفحات 93-116

    مبحث وضع مالیات بر نرخ سود سپرده های بانکی به یکی از مباحث نوین در بین اقتصاددانان و سیاستمداران تبدیل شده است. در این راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات وضع مالیات بر نرخ سود سپرده های بانکی بر متغیرهای اقتصادی- امنیتی و نحوه اثر آن بر تولید ناخالص داخلی (به عنوان یکی از عوامل ارتقای اقتصاد مقاومتی) با استفاده از رویکرد غیرخطی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی طی سال های 1395-1360 است. نتایج حاصل از رویکرد غیرخطی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی نشانگر آن است شوک های مثبت و منفی نرخ سود موجب افزایش تولید ناخالص داخلی شده است. همچنین شوک مثبت و منفی نرخ سود به ترتیب موجب کاهش و افزایش درآمد مالیاتی شده است. نهایتا ورود و خروج سرمایه در اثر اعمال مالیات بر نرخ سود روند کاهشی به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: مالیات بر نرخ سود سپرده، تولید ناخالص داخلی، بازارهای موازی، رویکرد غیرخطی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی
  • مهدی نوری، سید بهزاد طباطبایی نیا* صفحات 117-147

    بسیاری از اندیشمندان، اقتصاد دیجیتال را موتور محرکه اقتصاد امروز می دانند و در تلاش اند تا راهکارهایی در جهت بهره برداری هر چه بیشتر از این حوزه ارایه نمایند. با توجه به اهمیت اقتصاد دیجیتال، پژوهش حاضر بر آن است تا ابتدا بررسی نماید، اقتصاد دیجیتال چه فرصت ها و تهدیداتی را برای کشور ایجاد می کند و پس از آن راهبردهایی را برای حداکثرسازی بهره برداری از فرصت های اقتصاد دیجیتال و مقابله با تهدیدات آن ارایه دهد. برای این منظور، اطلاعات و داده های مورد نیاز، از طریق مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و همچنین مطالعات میدانی شامل مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است و سپس جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه راهبردها و استراتژی های مربوطه از روش SWOTو تکنیک دیمتل استفاده شده است. نهایتا بر اساس نتایج پژوهش، برای اقتصاد دیجیتال تعداد 5 قوت داخلی در برابر 3 نقطه ضعف داخلی و تعداد 7 فرصت خارجی در برابر 5 تهدید خارجی شناسایی و بررسی شده است. سپس با مقایسه نقاط قوت داخلی و فرصت های خارجی، نقاط ضعف داخلی و فرصت های خارجی، نقاط قوت داخلی و تهدیدهای خارجی و نقاط ضعف داخلی و تهدیدهای خارجی با یکدیگر، 8 راهبرد جهت بهره برداری از اقتصاد دیجیتال، در فضای اقتصادی ایران ارایه شده است. نهایتا 20 عامل داخلی و خارجی که از طریق تکنیک SWOT استخراج شده است، همچنین با استفاده از روش دیمتل از منظر درجه علیت، مورد مقایسه قرار گرفته اند که نتایج نشان داد بالاترین رتبه اثرگذاری، مربوط به عامل «افزایش و توسعه تجارت الکترونیک» و بالاترین رتبه اثرپذیری، مربوط به عامل «سرمایه گذاری عظیم» می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد دیجیتال، تهدید و فرصت، SWOT، دیمتل
  • اصغر ابوالحسنی هستیانی، محمدرضا حاجی جعفری* صفحات 149-171

    یکی از روش هایی که به بانک ها در جهت شناسایی جایگاه و موقعیت رقابتی و کیفیت عملکرد خویش کمک می کند، سنجش عملکرد بانک ها از ابعاد گوناگون و رتبه بندی آنها است. با توجه به اهمیت موضوع و به منظور حصول اهداف مترتب بر آن تدوین یک الگوی جامع و کامل برای ارزیابی عملکرد بانک ها ضروری به نظر می رسد. لذا در این پژوهش، کوشش به عمل آمده است تا با استفاده از سیستم رتبه بندی CAMEL عملکرد بانک های دولتی، خصوصی و نیمه دولتی در ایران تجزیه و تحلیل گردد. اهداف این پژوهش عبارت اند از شناخت و بررسی شاخص های سلامت نظام بانکی در ایران، پیش بینی تهدیدهای آتی نظام بانکی کشور و ارایه راهکارهای ارتقای شاخص های سلامت نظام بانکی در ایران می باشد. تحقیق کاربردی حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و به طور مشخص از نوع مطالعه موردی است. نمونه این مطالعه به صورت هدفمند از میان بانک های ایرانی (مجموعا ده بانک) انتخاب شد، که در حقیقت این بانک ها شاخص تر بوده و نمونه شامل هریک از اقسام سه گانه بانک ها می شود. همچنین داده ها بر اساس صورت مالی بانک ها و ترازنامه آنها به دست آمدند. پس از بررسی صورت های مالی و محاسبات دقیق شاخص های CAMEL (شاخص های سلامت نظام بانکی) در بانک های نمونه، ارقام به دست آمده مقایسه شد و نتیجتا در برخی شاخص ها بانک های خصوصی و در برخی دیگر خصولتی یا دولتی نصاب های بهتری به دست آوردند. چرایی و تحلیل وضعیت مزبور در پایان پژوهش بحث و بررسی گردید.

    کلیدواژگان: سیستم رتبه بندی کامل، شاخص های سلامت نظام بانکی، بانک های ایران
|
  • Yavar Dashtbani, Mehrdad Ebrahimi * Pages 9-41

    In the pursuit of national security countries dedicate a large portion of their resources to the purpose of developing and maintaining the defense sector. Therefore, defense expenditure is regarded as an indicator of relative importance of military affairs in every country and. Understanding the determinants of defense budget has important implications as military spending is a key issue in post-conflict situations. It seems valuable to investigate in detail the determinants of these spending levels to explain why such a substantial amount of the limited national resources is often spent on defense sector. Hence, several factors were hypothesized as explanatory determinants of the defense budget and its changes over time. The potential factors have been deduced and constructed from various national and international studies of defense spending. To sum up, findings suggest Economic factors are important drivers of the military budget. Another significant driving force behind the military budget is political factors. The size of the military budget is also affected by strategic factors both at the regional and international levels. In order to determine the most influencing factors, an integrated approach using Consistent Fuzzy Preference Relations (CFPR) is proposed. Then, CFPR questionnaire was developed to survey and evaluate defense budget dimensions. The empirical results show that strategic factors as well as economic factors has utmost importance relative to another defense budget dimension.

    Keywords: Defense Budget, Economic Factors, Political Factors, Strategic Factors
  • Mohamad Ali Motalabi, Arash Reihani * Pages 43-71

    the country is struggling to meet all the needs of the armed forces. Improving the efficiency of the Armed Forces in a variety of ways is possible. Understanding the effective factors and their impacts is a prerequisite for achieving productivity improvement methods. These factors have a wide range of human resources, logistics and finance.The main purpose of this research is to identify the individual and organizational factors affecting the efficiency of the Armed Forces and to provide a model to show the relationship between these factors. In order to formulate this model first to identify the dimensions with the opinion of the supervisor and the Honorable Chairman of the Defense and Resource Economics Department, these factors are classified into five dimensions (command-managerial factors), (economic factors), (personality-individual factors), (social factors- Cultural) and (knowledge-skill factors) were divided, so that almost all factors were included in these five dimensions. They were also used to collect components related to dimensions affecting the efficiency of library resources as well as interviews and to validate them. Questionnaire was used for data analysis. According to the results, effective dimensions of promoting the efficiency of the armed forces and the most important: component of each of these dimensions are as follows Knowledge-Skill Dimension: Staff Experience and Skills The Socio-Cultural Dimension: The relationship between the commander (manager) and the staff Command-management dimension:planning Personality-Individual Dimension: Desire for improvement Economic Dimension:The Payroll System.

    Keywords: Armed Forces Productivity, Economic Factors, Personality-Individual Factors, Command-Management Factors, Knowledge-Skill Factors
  • Masoud Baghestani Meybodi, Abolghasem Golkhandan * Pages 73-92

    The main objective of this research is to answer the question of what condition an arms race would lead to war and under what condition would lead to a lack of war. For this purpose have been used the Intriligator & Brito (1976, 1984) Strategic Deterrence-Attack Model. The use of weapons (missiles) in this model has two purposes: attack (war) or deterrence (peace). After formulating this model and analyzing the main results in different scenarios, it can be said that the arms race between two hypothetical countries would lead to a war if: a) the two countries have the power to attack each other, but they are not capable of deterrence. b) One of the two countries has attack power, but lacks deterrent power and the other country lacks attack and deterrence power. Also, the arms race between the two hypothetical countries would not lead to war if: a) none of the countries have the power to attack and deteriorate. b) Both countries have deterrence. In addition, when one of the two countries has the power of attack and deterrence and the country in front of it has no deterrent power, the likelihood of a war is high. Based on the results, it can be said that possessing deterrence will play an important role in the absence of war in an arms race.

    Keywords: Arms Race, Attack, Deterrence, War, Intriligator & Brito Strategic Model
  • Behzad Salmani, Saber Khodaverdi Zadeh * Pages 93-116

    Recently, the debate on taxing interest rates on bank deposits has become one of the new topics of debate among economists and politicians. In this regard, the purpose of this study was to investigate the effects of taxation on bank deposit interest rate on economic-security variables and its effect on GDP (as one of the factors promoting resistive economy) by using nonlinear autoregressive approach with distributed lag. During the years 1981-2016. The results of the nonlinear autoregressive approach with distributive lags show that positive and negative shocks to profit rates have increased GDP. The positive and negative shocks to interest rates have led to a decrease and an increase in tax revenue, respectively. Finally, capital inflows and outflows have been declining as a result of taxation on interest rates.

    Keywords: taxation on deposit bank, Gross Domestic Product, Parallel Markets, NARDL
  • Mehdi Nouri, Seyed Behzad Tabatabaee Nia * Pages 117-147

    Many thinkers see digital economy as a driving factorin today's economy. They are trying to provide solutions to make the most out of it. Given the importance of the digital economy, the present study seeks to first examine what opportunities and threats the digital economy poses for the country of Iran and then to provide certain strategies to maximize the use of digital economy opportunities and counteract those threats. For this purpose, the required information and data were collected through library studies, document analysis and field studies including interviews and questionnaires. Then, data analysis was conducted through SWOT method and DEMATEL technique and therelevant strategies were presented. Finally, according to the results of the research, there have been identified and investigated 5 internal strengths against 3 internal weaknesses,and 7 external opportunities against 5 external threats. Then, by comparing internal strengths and external opportunities, internal weaknesses and external opportunities, internal strengths and external threats, and internal weaknesses and external threats, eight strategies were presented for exploiting the digital economy in Iran's economic environment. Finally, 20 internal and external factors extracted through SWOT technique were compared using DEMATEL for causality viewpoints. The results showed that the highest effectiveness is related to the factor of "Growth and development of electronic commerce" and the highest influences is related to the factor of "massive investment".

    Keywords: Digital Economy, Threats, Opportunities, SWOT, DEMATEL
  • Asghar Abolhasani Hastiyani, Mohamadreza Haji Jafari * Pages 149-171

    one of the methods which helps banks to identify their competitive position and performance quality is assessing their performance in various dimensions and ranking them. Considering the importance of the issue and in order to achieve the goals, it seems necessary to formulate a comprehensive and complete model for assessing the performance of banks. Therefore, in this research, efforts have been made to analyze the performance of governmental, private and semi-governmental banks in Iran using the CAMEL ranking system. The aims of this research are identifying and assessing the health indicators of the banking system in Iran, predicting the future threats of its banking system and providing solutions for improving health indicators of its banking system. The current applicatory research is a descriptive-analytic study and specifically a case study. The sample of this study was purposely selected among Iranian banks (a total of ten banks), which in fact these banks are more significant and the sample includes each of three types of banks. Data were also obtained on the basis of the financial statements of the banks and their balance sheets. After reviewing the financial statements and calculating the exact calculations of the CAMEL indicators in the sample banks, the obtained figures were compared. Consequently, private banks in some indicators and semi-governmental or governmental ones in other indicators obtained better quorums. The reasoning and analysis of mentioned condition was discussed at the end of the study.

    Keywords: CAMEL Rating System, Banking System Health Indicators, Banks of Iran