فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - پیاپی 2 (تابستان 1399)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد سیدکلان*، امین گلشن، امیررضا کوهی صفحات 1-12

    پداگوژی حوزه ی وسیعی در علوم تربیتی است که در فرایند یاددهی و یادگیری تاثیر بسزایی دارد. این حوزه ی مطالعاتی در نیمه ی دوم قرن بیستم بعد از تحولات زیادی که مدیریت آموزشی طی کرد، همراه با پیشرفت دانش و فناوری به رهبری آموزشی تبدیل شد. مقاله حاضر باهدف بررسی تجارب نومعلمان فارغ التحصیل دانشگاه فرهنگیان از پداگوژی دانش محتوا در کلاس درس مدارس ابتدایی انجام شده است. روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل مفهومی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل نومعلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان اردبیل که در سال های تحصیلی 1397-1395 فارغ التحصیل تحصیل شده بودند، هست. تعداد حجم نمونه 25 نفر از نومعلمان پسر و دختر که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، بوده است. حد کفایت نمونه نیز اشباع نظری و اطلاعاتی بود. ابزار اندازه گیری پژوهش از نوع فن مصاحبه عمیق بود که نحوه تجزیه وتحلیل داده ها بر مبنای کدگذاری عرفی بود. برای روایی و اعتبار پژوهش نیز ازنظر متخصصان و خود مصاحبه شوندگان کمک گرفته شد که نتایج مورد تایید آن ها بود. بر اساس یافته ها تدریس یک رویداد پداگوژیک تلقی می شود که پیشایندهای آن (تفکرات و ادراکات معلم)، چگونگی آموزش در قالب کنش ها و تعاملات انسانی در کلاس درس (نحوه عمل) و بروندادهای ناشی از آموزش (نتیجه تفکرات و عمل معلم) را دربرمی گیرد که بر اساس دیدگاه های فلسفی، روان شناختی و سواد چندگانه معنا پیدا می کند. درنتیجه، می توان گفت که پداگوژی دانش محتوا به عنوان تلفیق علم و هنر موردنیاز همه معلمان و مربیان تعلیم و تربیت در کشور محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: پداگوژی، پداگوژی دانش محتوا، نو معلم، مدارس ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان
  • حسن احمدی*، ناصر باقری مقدم صفحات 13-28
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه رهبران جدید در مدارس دوره متوسطه شهر اردبیل به روش پژوهش آمیخته بود. جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران و معلمان مدارس نمونه دوره متوسطه شهر اردبیل بود که در بخش کیفی و با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر تحت مصاحبه قرار گرفتند و در مرحله کمی از بین جامعه 2210 نفری تعداد 202 نفر به صورت نمونه گیری چند مرحله ای و طبقه ای متناسب انتخاب شدند . برای تحلیل داده ها از روش تحلیل استقرایی استفاده شد و روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بازبینی توسط اعضا، بررسی همکار، مشارکتی بودن پژوهش تضمین گردید. همچنین به منظور سنجش پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و توافق درون موضوعی استفاده شد. به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر توسعه رهبران جدید در سازمان شامل عوامل سازمانی (فرهنگ سازمانی، رضایت از سرپرست، پویایی سازمان، شرایط محیط کاری، همکاران، وجهه و برند سازمان، فرصت رشد، بها دادن به استعدادها، تناسب شغل و شاغل) و عوامل شغلی موثر (شامل تناسب شغل و شاغل، چالشی بودن شغل، اهمیت شغلی، استرس شغلی) می باشد. همچنین یافته دیگر پژوهش نشان داد که همه عوامل به جزء عامل استرس شغلی، اهمیت شغلی و چالشی بودن شغل تاثیر معناداری بر توسعه رهبران جدید در سازمان داشته اند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که برنامه ریزی برای استخدام ، نگهداری و توسعه رهبران در مدارس ضروری است.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، توسعه رهبری، سازمان
  • سعید رجایی پور، خالد غفوری*، محمدصادق کریمی صفحات 29-44
    جانشین پروری می تواند ابزاری قدرتمند برای تقویت و بهسازی استعدادها، کارآمدی نیروها، پویایی و تغییر سازمان به مسیرهای مثبت باشد. تعداد کمی از سازمان ها قادرند از برنامه جانشین پروری بهره ببرند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های جانشین پروری در آموزش و پرورش، به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معلمان آموزش و پرورش منطقه باینگان استان کرمانشاه در سال 1398 بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری در مجموع 23 تن به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. داده ها به شیوه مصاحبه نیمه ساختار یافته و بررسی عمیق پیشینه و مبانی نظری جمع آوری و به شیوه کدگذاری تجزیه و تحلیل شدند. راهبرد کثرت گرایی،کنترل از سوی اعضا، تماس طولانی با محیط و مرور صاحبنظران برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها مورد استفاده قرار گرفت. همچنین پایایی بازآزمون برای مصاحبه ها 90/75 و پایایی بین دو کدگذار 64/71 به دست آمد. نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاکی از 16مقوله اصلی بود که در قالب مدل مفهومی شامل شرایط علی، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر و پیامدها پدیده جانشین‏پروری را تبیین و روابط بین آنها را نمایان می کند.
    کلیدواژگان: جانشین پروری، شایسته سالاری، استعداد، رویکرد اکتشافی
  • وحید امیریلر*، جواد سلیمانپور صفحات 45-54
    این پژوهش با هدف تاثیر اقتصاد رفتاری اولیای دانش آموزانی که فرزندان خود را از مدارس عادی به مدارس ابتدایی هیات امنایی انتقال داده اند انجام شده است. برای گرد آوری داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 15 نفر انتخاب و با این افراد مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. از اطلاعات گرد آوری شده در مصاحبه ها ، بر اساس فرآیند نظریه داده بنیاد ، طی مراحل سه گانه کدگذاری داده بنیاد (باز ، محوری و انتخابی) به ترتیب 101 کد باز ، 44 مفهوم و 23 مقوله مقوله استخراج گردید. در مرحله نهایی نیز مقولات در ذیل مولفه های اساسی نظریه داده بنیاد (شرایط علی ، محوری ، مداخله ای ، راهبردی و پی آمدی) قرار گرفتند و نهایتا مدل نهایی پژوهش شکل گرفت که نبود نیروی انسانی کافی و کمبود تجهیزات به عنوان مقوله های زمینه ای مشخص شدند و در پایان مشخص شد در صورت ایجاد شرایط و امکانات مناسب پیامدهایی مانند گسترش عدالت آموزشی ، مشارکت همه جانبه اولیا در مدارس ، افزایش کارایی مدارس ، جلوگیری از تراکم دانش آموزان در مدارس و بالابردن اعتماد اجتماعی به مدارس را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، مدارس، هیات امنایی
  • مژگان مشایخ، صادق حامدی نسب*، احمد رستگار، سعید طالبی صفحات 55-68
    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش واسطه ای اشتیاق کارآفرینانه در رابطه بین حمایت تحصیلی با کارآفرینی مجازی دانشجویان علوم پزشکی شهر بوشهر انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر بوشهر (2136) بود که در سال تحصیلی 1397- 1396 مشغول به تحصیل بودند. نمونه موردمطالعه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و به اندازه 326 نفر از جامعه آماری دانشجویان، انتخاب شد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های حمایت تحصیلی ساندز و پلانکت، تمایل به کارآفرینی مجازی لینان و چن و اشتیاق کارآفرینانه برانبک و همکاران استفاده شد. تحلیل داده های این پژوهش، با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر به وسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که حمایت اساتید، خانواده و همسالان بر ابعاد اشتیاق کارآفرینانه (اشتیاق تاسیسی، ابداعی، توسعه ای) دارای اثر مستقیم و مثبت است. همچنین یافته ها نشان داد که بعد اشتیاق تاسیسی، ابداعی و توسعه ای بر تمایل به کارآفرینی مجازی دارای اثر مستقیم و مثبتی دارد. نتایج اثرهای غیرمستقیم متغیرها نیز نشان داد که ابعاد حمایت تحصیلی از طریق واسطه گری اشتیاق کارآفرینانه بر تمایل به کارآفرینی مجازی دارای اثر مثبت و معنی دار است؛ بنابراین به منظور ایجاد تمایل به کارآفرینی مجازی در دانشجویان پیشنهاد می شود که با حمایت تحصیلی از دانشجویان، اشتیاق کارآفرینانه را در آن ها تقویت کرد و به واسطه این اشتیاق کارآفرینانه گامی مثبت در جهت کارآفرینی مجازی آن ها برداشت.
    کلیدواژگان: حمایت تحصیلی، تمایل به کارآفرینی مجازی، اشتیاق کارآفرینانه
  • ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، مهسا مذنب خدایی، عیسی برقی صفحات 69-80

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های رهبری و فرهنگ سازمان یادگیرنده بر اثربخشی مدارس بوده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه ی مدیران دبیرستان های دخترانه ی شهر تبریز در سال تحصیلی 99-98 به تعداد 300 نفر بوده که از این تعداد 175 مدیر به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی سبک رهبری باس و اولیور (2013)، پرسشنامه اثربخشی هوی و میسکل (2013) و پرسشنامه فرهنگ سازمان یادگیرنده (2014) یانگ استفاده شد. با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی نتایج نشان داد که هر گونه تغییر در سبک رهبری تحول گرا و تبادلی همراه با تغییر در فرهنگ سازمان یادگیرنده خواهد بود و هرگونه افزایش در فرهنگ سازمان یادگیرنده همراه با افزایش در میزان اثربخشی مدارس خواهد بود. بیشترین ضریب همبستگی بین فرهنگ سازمان یادگیرنده و اثر بخشی و کمترین ضریب همبستگی بین دو متغیر سبک رهبری عدم مداخله و فرهنگ سازمان یادگیرنده دیده شد. همچنین رابطه ی بین سبک های تحولی و تبادلی با فرهنگ سازمان یادگیرنده و اثربخشی مدارس، معنا دار دیده شد. در عین حال بین دو متغیر سبک عدم مداخله و اثربخشی مدارس رابطه ی معنی داری دیده نشد. همچنین نقش میانجی فرهنگ سازمان یادگیرنده در رابطه ی بین سبک های رهبری و اثربخشی مدارس در مدل تایید شد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، فرهنگ سازمان یادگیرنده، اثربخشی مدارس
  • ذکریا احمدیان، معصومه عزیزی* صفحات 81-96

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر چابکی سازمانی با میانجی درگیری شغلی است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه کارکنان درمانی و ستادی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به تعداد 450 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری این پژوهش (208 نفر) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رهبری تحول آفرین بس و آوولیو (1995)، چابکی سازمانی اسپایدزر (2007) و درگیری شغلی شافلی و همکاران (2002) است. روایی ابزار از نظر متخصصین و پایایی مطابق آلفای کرونباخ گزارش شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها مدل یابی معادلات ساختاری است. نتایج پژوهش نشان داد که اثر مستقیم رهبری تحول آفرین بر چابکی سازمانی (42/0) مثبت و معنادار است. ؛ اثر مستقیم درگیری شغلی بر چابکی سازمانی (39/0) مثبت و معنادار است. همچنین اثر مستقیم رهبری تحول آفرین بر درگیری شغلی (87/0) مثبت و معنادار است. اثر غیر مستقیم رهبری تحول آفرین بر چابکی سازمانی با میانجیگری درگیری شغلی (34/0) مثبت و معنادار است و اثر کل رهبری تحول آفرین بر چابکی سازمانی نیز (76/0) مثبت و معنادار است. براساس نتایج این پژوهش مشخص گردید که رهبری تحول آفرین به طور مستقیم بر درگیری شغلی و به طور غیر مستقیم بر چابکی سازمانی تاثیر می گذارد. لذا بهره گیری از ویژگی های رهبری تحول آفرین و تقویت آنها توسط مدیران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، درگیری شغلی، چابکی سازمانی، نظام سلامت
|
  • Seyyed mohammad Seyyed kalan *, Amin Golshan, Amirreza Kuhi Pages 1-12

    Pedagogy is a large field in educational sciences that has a great impact on the process of teaching and learning. Experiences of Farhangian University graduate teachers from content knowledge pedagogy in primary school classroom. Qualitative research method was conceptual analysis. Were, is. The sample size was 25 male and female new teachers who were selected by purposive sampling method. The sample size was also theoretical and informational saturation. The research measurement tool was a kind of in-depth interview technique, which analyzes the data on It was the basis of customary coding. For the validity and reliability of the research, help was obtained from experts and the interviewees themselves, whose results were approved. Based on the findings, teaching is considered a pedagogical event that considers the background (teacher thoughts and perceptions), how to teach in the form of human actions and interactions in the classroom (how to act) and learning outcomes (the result of teacher thoughts and actions) As a result, it can be said that pedagogy is the knowledge of content as a combination of science and art required by all teachers and educators in the country, which in order to achieve pedagogical goals, it is recommended that educators use pedagogy. Content knowledge to be successful in your classroom.

    Keywords: Pedagogy, Content Knowledge Pedagogy, New Teacher, Primary Schools, Farhangian University
  • Hasan Ahmadi *, Naser Bagheri Moghaddam Pages 13-28
    The purpose of this study was to identify and analyze the factors affecting the development of new leaders in high schools in Ardabil by mixed research method.The statistical population of the present study was the principals and teachers of secondary schools in Ardabil who were interviewed by 15 people in the qualitative section using purposive sampling. Were. Inductive analysis method was used to analyze the data and the validity of the research findings was ensured by the members' review methods, peer review, and research participation. Also, in order to measure the reliability of the codings performed, the methods of retest reliability and intra-subject agreement were used. In order to analyze the quantitative data, the structural equation model with PLS software was used. Findings showed that the factors affecting the development of new leaders in the organization include organizational factors (organizational culture, manager satisfaction, organizational dynamics, work environment conditions, colleagues, reputation and brand of the organization, growth opportunity, valuing talents, job and employee suitability ) And effective job factors (including job-employment appropriateness, job challenge, job importance, job stress). Also, another finding of the study showed that all factors except job stress, job importance and job challenge have had a significant impact on the development of new leaders in the organization. Therefore, it can be concluded that planning for the recruitment, retention and development of leaders in schools is essential.
    Keywords: Talent Management, Leadership Development, organization
  • Saied Rajaipour, Khaled Ghafouri *, Mohammadsadegh Karimi Pages 29-44
    Succession can be a powerful tool to strengthen and improve talent management and leadership, efficiency of forces, dynamism and change of organization into positive paths. Few organizations are able to take advantage of the succession program. The present study aims to recognize the challenges of success in education in a qualitative and exploratory approach. The statistical population consisted of all education managers and teachers in the Bayangan area of Kermanshah in 1397, which were selected using a purposeful sampling approach and theoretical saturation criterion in a total of 23 participants.The data were collected in a semi-structured interview and a deep review of the background and theoretical foundations and analyzed in a coding technique. The pluralistic strategy, the control of the members, the long contact with the environment and the review of the experts were used to obtain the validity of the data. Also, the reliability of the retest for interviews was 75/90 and the reliability between the two encoders was 71/64. The results of data analysis in the three stages of open, axial, and selective coding showed 16 main categories that were conceptualized in the form of a conceptual model including causal conditions , the pivotal phenomenon, the underlying factors, intermediary factors and the consequences the phenomenon of succession Explains the relationships between them.
    Keywords: Succession, meritocracy, Talent, Exploratory Approach
  • Vahid Amirilar *, Javad Soleymanpoor Pages 45-54
    This study aims to investigate the behavioral economics of parents of students who have transferred their children from regular schools to board of trustees primary schools. To collect the required data, 15 people were selected using snowball sampling method and semi-structured interviews were conducted with these people. From the information collected in the interviews, based on the foundation data theory process, 101 open codes, 44 concepts and 23 categories were extracted during the three stages of foundation data coding (open, axial and selective), respectively. In the final stage, the categories were included under the basic components of the foundation data theory (causal, pivotal, interventional, strategic and consequential conditions) and finally the final research model was formed that lack of sufficient manpower and lack of equipment as underlying categories. In the end, it was determined that if the right conditions and facilities are created, it will have consequences such as expanding educational justice, full participation of parents in schools, increasing school efficiency, preventing student congestion in schools and increasing social trust in schools.
    Keywords: Behavioral, Economics, Board of Trustees Schools
  • Mozhgan Mashayekh, Sadegh Hamedinasab *, Ahmad Rasrtegar, Saeed Talebi Pages 55-68
    The aim of this study was to investigate the mediating role of entrepreneurial passion in the relationship between academic support and virtual entrepreneurship of medical students in Bushehr. The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all students of the Bushehr University of Medical Sciences (2136) who was studying in the academic year 2017-2018. The study sample was selected by stratified random sampling method of 326 students. In this study, to collect data, Sands and Plankt academic support questionnaires, Linan and Chen's virtual entrepreneurship inclination and Branbeck et al 's entrepreneurial enthusiasm were used. Data analysis of this study was performed using the Pearson correlation method and path analysis by SPSS and LISREL software. Findings showed that the support of teachers, family and peers has a direct and positive effect on the dimensions of entrepreneurial enthusiasm (founding, innovative, developmental enthusiasm). The findings also showed that the dimension of founding, innovative and developmental enthusiasm has a direct and positive effect on the desire for virtual entrepreneurship. The results of indirect effects of variables also showed that the dimensions of academic support through the mediation of entrepreneurial passion have a positive and significant effect on the tendency to virtual entrepreneurship; Therefore, in order to create a desire for virtual entrepreneurship in students, it is suggested that with the academic support of students, the entrepreneurial passion was strengthened in them and through this entrepreneurial desire, a positive step was taken towards their virtual entrepreneurship.
    Keywords: academic support, Virtual Entrepreneurship Tendency, Entrepreneurial Enthusiasm
  • Abolfazl Ghasemzadeh *, Mahsa Mozneb Khodaei, Eisa Barghi Pages 69-80

    The purpose of this study was to investigate the role of leadership styles and culture of the learning organization on the effectiveness of schools. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study was 300 principals of all girls' high schools in Tabriz in the academic year of 1998-99, of which 175 principals were selected by cluster sampling as a statistical sample. Bass and Oliver (2013) Leadership Style Questionnaire, Hui and Miskel Effectiveness Questionnaire (2013) and Young Learning Organization Culture Questionnaire (2014) were used to collect data. Using descriptive and inferential statistical methods, the results showed that any change in transformational and exchange leadership style will be accompanied by a change in the culture of the learning organization and any increase in the culture of the learning organization will be accompanied by an increase in the effectiveness of schools. The highest correlation coefficient was seen between the culture of the learning organization and effectiveness and the lowest correlation coefficient was seen between the two variables of leadership style of non-intervention and the culture of the learning organization. Also, the relationship between transformational and exchange styles with the culture of the learning organization and the effectiveness of schools was seen as significant. At the same time, there was no significant relationship between the two variables of non-intervention style and school effectiveness. The mediating role of learning organization culture in the relationship between leadership styles and school effectiveness in the model was also confirmed

    Keywords: Leadership style, learning organization culture, school effectiveness
  • Zakarya Ahmadyan, Masoumeh Azizi * Pages 81-96

    The purpose of this study is the evaluation Effect of Transformational Leadership on Organizational Agility with mediation Job Involvement.The method of this study is correlational descriptive. The statistical population of this study was composed of all of Health and Medical Staff of the University of Medical Sciences (N=450). Through Cochran formula, 208 samples were determined and were selected via random sampling method. Gathering tool is standardized questionnaire data Transformational Leadership (Bass & Avolio, 1995), Organizational Agility (Spitzer, 2007) and Job Involvement (Schaufeli & et al, 2002). Reliability of the scales was confirmed by Cronbach’s alfa and validity of the scales was confirmed by experts. For analyzing data, Structural Equation Modeling was employed. The results revealed that the Transformational Leadership has direct effect on Organizational Agility (0/42). The Organizational Trust have a direct effect on Organizational Agility (0/39) The direct effect of the Transformational Leadership on the Job Involvement (0/87) is also positive and significant. and the indirect effect Transformational Leadership on Organizational Agility (0/34) is positive and significant with mediation Job Involvement. Finally, the whole effect of the Transformational Leadership on the Organizational Agility (0/76) was also positive and significant. Based on the results of this study, it became clear that Transformational Leadership has direct effect on Job Involvement and indirect effect on Organizational Agility, Therefore, it is recommended to use the transformational leadership features and strengthen them by managers.

    Keywords: transformational leadership, Job Involvement, Organizational Agility, health system