فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 9 (پاییز 1397)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 9 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور دشت بانی*، احمد ملا بهرامی صفحات 9-38

    بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده نیروهای مسلح سهم قابل ملاحظه ای از منابع بودجه را به خود اختصاص داده است. افزایش سطح هزینه های نیروهای مسلح با توجه به شرایط و موقعیت راهبردی ایران در منطقه خاورمیانه ضرورتی اجتناب ناپذیر است. از این رو، باید منابع تخصیص یافته به بخش مخارج نظامی و دفاعی به شکل صحیح و علمی مدیریت شود و برای تامین مالی مخارج نظامی و نیروهای مسلح بایستی الگویی طراحی شود تا وابستگی بخش نظامی و نیروهای مسلح به بودجه عمومی سالیانه به حداقل برسد.
    این مطالعه با بهره گیری از تجارب سایر کشورها و همچنین استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان، الگوهای تامین مالی بهینه و مناسب برای ایران را با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک دلفی، استخراج و اعتبارسنجی کرده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد به طور کلی سه رویکرد دولت محور، رویکردهای مبتنی بر مشارکت عمومی - خصوصی و رویکرد مبتنی بر برون سپاری و خصوصی سازی برای تامین مالی نیروهای مسلح وجود دارد. مطابق نتایج، مشارکت در توسعه و بهسازی، مولدسازی و مشارکت در بهره برداری از امکانات و دارایی های نظامی، برون سپاری پروژه های ساخت وساز، تغییر کاربری دارایی ها و امکانات و ایجاد توانایی جدید در امکانات و دارایی ها، تاسیس صندوق مالی حمایت از نیروهای مسلح، قرارداد مشارکت بین المللی در تولید تجهیزات نظامی و افتتاح حساب ویژه ارزی برای تامین مالی واردات تسلیحات نظامی مطلوب ترین روش های تامین مالی نیروهای مسلح است.

    کلیدواژگان: تامین مالی نیروهای مسلح، الگوی بهینه تامین مالی، روش تصمیم گیری چند معیاره، تجربه کشورها
  • غلام نبی فیضی چکاب، حمید اللهیاری پرگو* صفحات 39-57

    وابستگی نظام پرداخت ها در تجارت فرامرزی ایران و استفاده از ارزهای جهان روا همچون دلار، منجر به آسیب پذیری فزاینده اقتصاد ایران در مقابل تحریم های اقتصادی شده است. ایالات متحده آمریکا با آگاهی از این امر، مبادرت به وضع تحریم های مالی نموده که موجب اختلال شدید در انجام تبادلات مالی بین المللی ایران شده است. در راستای کاهش آثار تحریم های مالی، پیمان های پولی دو جانبه می توانند با حذف استفاده از ارزهای ثالث، چرخه پرداخت ها در تجارت فرامرزی بین کشورها را تسهیل کنند. این پیمان ها با تکیه بر تفکیک بین کارکردهای پول، صرفا از ارزهای جهان روا به عنوان مبنای حسابداری در پیمان های پولی بهره می برند و پرداخت ها را به ارزهای ملی انجام می دهند. انعقاد و اجرای این پیمان ها به صورت مطلوب منتج به تقویت جایگاه پول ملی در مناسبات اقتصادی بین المللی و کاهش آثار سوء تحریم های اقتصادی خواهد شد. البته پیمان های مزبور دارای ملاحظات اقتصادی و اجرایی هستند که در صورت عدم رعایت، منتهی به تضعیف صنایع داخلی و کاهش ارزش دارایی های ارزی بانک مرکزی خواهد شد. در این نوشتار، سعی شده است با واکاوی مطالب فوق الذکر، شمایی کارکردی از ایجاد و اجرای این سازوکار مالی بین المللی در شرایط تحریم اقتصادی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: پیمان پولی دوجانبه، تحریم اقتصادی، تجارت بین الملل، تحریم مالی، نظام پرداخت بین الملل
  • محمدباقر ادبی فیروزجائی*، بهنام کریمی صفحات 59-84

    روند سالخوردگی سریع جمعیت و رشد اقتصادی آهسته باعث شده تا عمده صندوق های بازنشستگی با طرح مزایای تعریف شده (DB-PAYG[1]) نگران توازن درآمد با هزینه باشند. درحالیکه بسیاری از کشورها برای کاهش تاثیرات این روند دست به اصلاحات پارامتریک می زنند تا پایداری مالی صندوق را حفظ کنند. برخی کشورهای دیگر سعی کرده اند تا این مشکل را از طریق اصلاحات سیستماتیکی همچون اجرای طرح های بازنشستگی مشارکت معین (DC[2]) و مشارکت معین مصور (NDC[3]) حل کنند. این مقاله، ضمن آسیب شناسی سیستم فعلی صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، به ارایه سیستم نوین بازنشستگی حساب های شخصی مصور می پردازد و عملکرد هر دو سیستم DB-PAYG و NDC را ازلحاظ پایداری مالی در طولانی مدت مورد بررسی قرار می دهد. در این پژوهش از روش مونت کارلو[4] برای شبیه سازی سیستم های بازنشستگی استفاده شده است. پس از شبیه سازی نتایج به دست آمده نشان می دهد که سیستم پیشنهادی می تواند اثرات ناشی از تغییرات اقتصادی و جمعیتی را کاهش داده و تعهدات صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح را حداقل تا یک سوم کاهش دهد، ولی برای به کارگیری چنین سیستمی در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح نیاز به سرمایه از پیش تعیین شده و یا کمک دولت از محل بودجه عمومی است و یا اینکه نرخ افزایش مستمری کاهش یابد که با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور، این خود باعث کاهش سطح رفاه کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: مزایای معین، حساب های شخصی مصور، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، نرخ افزایش مستمری
  • سعید سلیمانی، مهدی عبدالحمید، رحیم احسانی*، حمیدرضا نورعلیزاده صفحات 85-105

    یکی از مباحثی که به صورت تخصصی، به موضوع توسعه و افزایش کارایی سرمایه گذاری می پردازد، مطالعه امکان سنجی است. محصولات وزارت دفاع در دو دستهی دفاعی و غیر دفاعی، به صورت متنوع و در دامنهی وسیعی درحال توسعه است؛ بنابراین، مطالعه امکان سنجی طرح های غیر دفاعی وزارت دفاع ضرورت و اهمیت زیادی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و مشکلات مطالعه امکان سنجی در وزارت دفاع و تحلیل چگونگی روابط میان این عوامل انجام شده است. به منظور دستیابی به این هدف، با استفاده از دو روش تحلیل محتوای کیفی و مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) با ابزار مصاحبه و پرسشنامه، نظرات خبرگان دفاع، مورد بررسی قرارگرفته است. روش جمع آوری داده ها گلوله برفی و تعداد جامعه آماری آن 16 مصاحبه می باشد که 3 مصاحبه آخر، اشباع نظری را نشان می دهد. نتایج نشان می دهد که در قلمرو دفاع 11 مشکل بر سر راه مطالعه امکان سنجی موجود می باشد که مشکلات مدیریتی، بیشترین قدرت اثر گذاری، عدم توجه به تخصیص هزینه برای FS و عجله در مطالعه امکان سنجی با بیشترین قدرت تاثیرپذیری و عواملی همچون، قوانین و مقررات دولتی و مشکلات محیط بین الملل، کمترین اثرگذاری و تاثیرپذیری را بر مطالعه امکان سنجی طرح های غیر دفاعی وزارت دفاع داشته است.

    کلیدواژگان: مطالعه امکان سنجی، مشکلات و موانع، وزارت دفاع، ارتباط عوامل
  • سهیلا کوشا*، سیده ماریه طباطبایی نسب صفحات 107-128

    مجموعه اقداماتی که از سوی قدرت های جهان در جهت مجازات کشورها یا وادار کردن آن ها به انجام یا عدم انجام عملی وفق نظر آنان (کشورهای قدرت طلب) بکار گرفته می شود، تحریم نامیده می شود. کشور ایران 40 سال است که هدف سخت ترین این تحریم بوده و هست. در این مقاله، هدف محقق بررسی و شناسایی چالش های اقتصادی پس از ایجاد تحریم های ظالمانه در حوزه بانکداری است. برای این منظور پس از بررسی مبانی نظری و مصاحبه با برخی خبرگان این صنعت، 13 چالش اصلی شناسایی و پرسشنامه محقق ساخته تدوین شد. 10 تن از فعالان، مدیران و کارشناسان مجرب در حوزه صنعت بانکداری به سوالات محقق پاسخ دادند. جهت اولویت بندی شاخص ها از رویکرد ترکیبی پرموتاسیون و الگوریتم ژنتیک با کد نویسی در نرم افزار متلب 17 استفاده شده است. تعداد تکرارها 1000 بار، نرخ جمعیت 5000 و نرخ تقاطع 3% مدنظر محقق بوده است.  نتایج تحقیق نشان داد که به ترتیب، عدم شفافیت اطلاعاتی در حوزه های تجاری، پولی و ارزی، عدم تجربه زیاد نظام بانکی کشور در حوزه ابزارهای جدید پولی و مالی و تسلط سیاستهای مالی دولت بر سیاست های پولی از جمله مهمترین چالش های صنعت بانکداری پس از تحریم هاست. در پایان پیشنهاد هایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تحریم، صنعت بانکداری، چالش، پرموتاسیون، الگوریتم ژنتیک
  • رضا مشهدی، محمدامین احمدیه* صفحات 129-150

    توسعه ی فعالیت های کارآفرینی که ذاتا همواره با ریسک بالا همراه است، نقش کلیدی و مهمی در شکل گیری اقتصادهای ملی دارد. شرکت های کارآفرینی زمینه ساز رشد و نوآوری در صنایع کوچک و بزرگ هستند و فرصت های شغلی فراوانی ایجاد می کنند. امروزه مهم ترین گلوگاه توسعه کمی و کیفی کسب و کار دانش بنیان که طبق گفته رهبر معظم انقلاب اسلامی در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی و مقابله با جنگ اقتصادی می باشد، سازوکار تامین مالی موثر و کارآمد است. بر پایه تحلیل کارشناسان و خبرگان این عرصه، حمایت های کنونی ناکافی و ناکارآمد هستند. هدف از این پژوهش ارایه مدل چگونگی به کارگیری و توسعه صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر (Venture Capital) در اقتصاد ایران در راستای اقتصاد مقاومتی و مقابله با جنگ اقتصادی می باشد.  این پژوهش از نوع کیفی، نتیجه گرا و کاربردی است. در بخش روش تحقیق، ترکیب 3 روش کتابخانه ای، مصاحبه و دلفی به کار گرفته شده است. در این پژوهش هشت متغیر اساسی و تاثیرگذار بر روی توسعه فضای حاکم بر سرمایه گذاری خطرپذیر شناسایی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به وسیله نرم افزار طراحی شده، اولویت بندی شدند. نوآوری این پژوهش نسبت به معدود پژوهش های قبلی، تمرکز بر نگاه موشکافانه کل فضای حاکم بر سرمایه گذاری خطرپذیر به جای واکاوی تک تک حلقه های آن می باشد. در نهایت با بیان راهکارهای پیشنهادی برای هر یک از متغیرهای اساسی، مدل تطبیقی-کاربردی به کارگیری و توسعه صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر متناسب با شرایط کنونی اقتصاد ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر، اقتصاد مقاومتی، جنگ اقتصادی
|
  • Yavar Dashtbani *, Ahmad Mollabahrami Pages 9-38

    Iran’s Armed Forces has a significant share of the budget resources. Due to Iran's strategic situation in the Middle East region increasing the level of armed forces expenditures is inevitable. Therefore the resources allocated to the military and defense sector must be properly managed and a model must be devised to finance military expenditures in order to minimize the dependence of the military and armed forces on the annual public budget. Using the experiences of other countries and comparative comparisons of these countries, as well as the views of experts this study aims to develop the optimal and appropriate financing models for Iran and validate them using multi-criteria decision making and Delphi techniques. Results show that there are generally three state-based, public-private partnership and outsourcing and privatization approaches to financing the armed forces. According to the results, participation in the development and improvement in the utilization of military facilities and assets, outsourcing of construction projects, changing the application of assets and facilities and creating new capabilities in facilities, establishing an “armed forces financing fund”, developing international partnership contracts in producing military equipment and the opening of a foreign exchange account to finance the import of military weapons are the most favorable methods of financing the armed forces.

    Keywords: Armed Forces Financing, Optimal Financing Model, Multi-criteria Decision Making, Countries Experience
  • Gholam Nabi Fayzi Chakab, Hamid Allahyari Porgou * Pages 39-57

    The dependency of the payment systems on use of international currencies such as dollar in Iran's cross-border trade has led to a growing vulnerability of the Iranian economy against economic sanctions. Accordingly, aware of this, the United States has attempted to impose financial sanctions which have severely disrupted Iran's international financial transactions. Meanwhile, in light of reducing the negative impact of financial sanctions, Bilateral Currency Swap Agreements (hereinafter BCSAs) are intended to facilitate the flow of payments in cross-border trade between countries by eliminating the use of international currencies. With regard to a distinction between money functions, the aforesaid agreements merely use international currencies as a basis for accounting in BCSAs and therefore, make payments to national currencies. The establishment and implementation of these agreements would ideally result in strengthening the position of the national currency in international economic relations and reducing the negative impacts of economic sanctions. Indeed, the agreements necessitate certain prerequisites to be followed; otherwise it would lead to weakening domestic industries and depreciating the Central Bank reserves. In the present article, through scrutinizing of the foregoing, we aim to provide a functional perspective of the establishment and implementation of BCSAs under economic sanctions.

    Keywords: Bilateral Currency Swap Agreement, Economic Sanction, International Trade, Financial Sanction, International Payment System
  • Mohammad Bagher Adabi Firouzjaee *, Behnam Karimi Pages 59-84

    The rapid aging of Iran’s population and its low economic growth is a major concern for Pension Funds with the DB-PAYG defined benefit-cost plan. While many countries have undertaken parametric reforms to mitigate the impact of this process in order to maintain the financial sustainability of the Fund, others have attempted to solve this problem through systematic reforms: implementation of new Defined Contributions (DCs) and Notional Defined Contributions (NDC). This article, while studying the current system of the armed forces pension fund, introduces a new retirement system for notional personal accounts and examines the long-term financial sustainability of both the DB-PAYG and NDC systems. The Monte Carlo method is used to simulate retirement systems. Simulation results show that the proposed system can mitigate the effects of economic and demographic changes and reduce the armed forces pension fund commitments by at least one-third. Applying this system requires capital or government budget inflows or decreasing the increasing rate of pension salaries which will result in pensioners’ welfare reduction.

    Keywords: Special Benefits, Notional Personal Accounts, Armed Forces Pension Fund, Pension Rates
  • Saeed Soleimani, Mahdi Abdolhamid, Rahim Ehsani *, Hamidreza Nouralizadeh Pages 85-105

    One of the topics that deals with the development and enhancement of investment efficiency is feasibility study. Ministry of Defense products in both defensive and non-defensive categories have a wide variety and scope of development. Therefore, studying the feasibility of non-defensive projects of Ministry of Defense is of high importance. This study aims to identify the barriers and problems of feasibility study in the Ministry of Defense and to analyze the relationship between these factors. In this regard, two methods of Qualitative Content Analysis and Interpretive Structural Modeling (ISM) with interview and questionnaire tools have been utilized. We have used the snowball method of data collection. The statistical population was 16 interviews with the last 3 interviews showing theoretical saturation. The results show that in the defense area there are 11 barriers doing the feasibility study that include managerial problems, maximum effectiveness, lack of attention to cost allocation for FS, and rush in performing the feasibility study with the most impact. It is also concluded that factors such as government laws and regulations and international environment problems has had the least impact on the feasibility study of Defense Department non-defense plans.

    Keywords: Feasibility Study, Problems, Barriers, Department of Defense, Factors Relationship
  • Soheila Kousha *, Seyyedeh Marieh Tabatabaei Nasab Pages 107-128

    The set of measures taken by world powers to punish or compel countries to do or not to do what they want is called sanctions. For the past 40 years Iran has been the target of toughest sanctions. The purpose of this article is to examine and identify the economic challenges after the imposition of cruel sanctions in banking sector. For this purpose, after reviewing the theoretical basics and interviewing some industry experts, 13 main challenges were identified and a researcher-made questionnaire was developed. Ten experienced banking executives, managers and experts answered the researcher's questions and prioritized the indicators using the combined Permutation and Genetic Algorithm coding approach in MATLAB 17 software. The number of replications, population rate and intersection rate were respectively 1000, 5000 and 3%. The results show that the lack of information transparency in commercial, monetary and currency areas, lack of experience of the banking system in the field of new monetary and financial instruments, and the dominance of government fiscal policies over its monetary policy are among the most important challenges of the banking industry after sanctions. At the end some suggestions were provided.

    Keywords: Sanctions, Banking Industry, Challenge, Permutation, Genetic Algorithm
  • Reza Mashhadi, Mohammad Amin Ahmadieh * Pages 129-150

    The development of entrepreneurial activities, which is always associated with high risk, plays a key and important role in orienting economies. Entrepreneurs are the catalysts for growth and innovation in the small and large industries and create many job opportunities. Today, the most important bottleneck for the quantitative and qualitative development of the knowledge-based businesses, which according to the supreme leader of the Islamic Revolution, is in line with the policies of the resistive economy and the fight against economic warfare, is an effective and efficient financing mechanism. According to experts in the field, current support is both inadequate and inefficient. The purpose of this research is to present a model of how to use and develop Venture Capital Funds in Iranian economy in line with resistive economy and combating in the economic war. This is a qualitative, consequential, and applied research. In the research methodology section, a combination of library studies, interview and Delphi methods is used. Eight essential and influential variables on the development of the environment governing high risk investments were identified and prioritized using Hierarchical Analysis (AHP). The innovation of this study, compared to a few previous studies, is to focus carefully on the whole environment governing venture capital ecosystem rather than single-loop analysis. Finally, by presenting the suggested solutions for each of the fundamental variables, a comparative-practical model for applying and developing venture capital funds in accordance with the current conditions of the Iranian economy is presented.

    Keywords: Venture capital, Venture Capital Funds, Resistive Economy, Economic Warfare