فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کرمعلی ذبیحی*، اسدالله متاجی، ساسان بابایی کفاکی، رضا اخوان صفحات 543-557

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی و مقدار تغییرات زی توده روشنه سازها در جنگل های راش طرح جنگل داری سوردار- انارستان نور انجام شد. بدین منظور عرصه ای به مساحت حدود 100 هکتار انتخاب و با آماربرداری صددرصد از روشنه ها، مشخصه های فیزیوگرافی، سطح روشنه، قطر برابرسینه و ارتفاع درختان روشنه ساز اندازه گیری و سن روشنه برآورد شد. نتایج نشان داد که زی توده روی زمینی درختان روشنه ساز با تغییر مشخصه های فیزیوگرافی و مساحت روشنه تاجی اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد ولی با توجه به نوع گونه، سن روشنه و نوع آشفتگی اختلاف معنی داری وجود دارد. میانگین رتبه زی توده درختان روشنه ساز در روشنه های ناشی از باد کمترین و در روشنه های بهره برداری دارای بیشترین مقدار بودند. نتایج نشان داد که بیشتر انواع آشفتگی ها فقط سبب حذف مقدار اندکی (4/0 درصد) از زی توده روی زمینی موجود در جنگل می شوند. اثر آشفتگی بر روی زادآوری ابتدا اندک به نظر می رسد ولی در ادامه اثر چشمگیری بر آن و استمرار جنگل دارد؛ بنابراین با شناخت بهتر آشفتگی های موجود که مهم ترین عوامل آن در منطقه، باد، دیرزیستی و بهره برداری بودند، می توان به استمرار تولید و پایداریجنگل ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: تغییرات پوشش جنگل، سنجش ازدور، طبقه بندی، کاربری اراضی
  • گوهرالشریعه شهمرادی، آیدین پارساخو*، مجید لطفعلیان صفحات 559-571

    در این پژوهش برای بررسی عملکرد مواد ضد غبار DS-300 و کلرید کلسیم در کنترل گرد و غبار جاده ها، هر یک با غلظت های وزنی 10، 20،30 درصد به اندازه دو لیتر در مترمربع در قطعاتی از جاده های سری تخت از توابع شهرستان مینودشت توسط سامانه اسپری محلول پاشیده شد. ثبت غلظت گرد و غبار هنگام عبور وسیله نقلیه با سرعت 40 کیلومتر در ساعت پس از گذشت 3، 9 و 27 روز از انجام تیمارها به کمک دستگاه غبار سنج الکترونیکی مدل HAZ-DUST EPAM-5000 انجام شد. نمونه برداری از خاک حاشیه جاده برای بررسی تغییرات کلسیم و منیزیم خاک و آلودگی آن به کلر به عمل آمد. نتایج نشان داد که غلظت گرد و غبار جاده های تیمارشده با گذر زمان افزایش یافت. همچنین در هر یک از دوره های زمانی با افزایش غلظت تیمارها، غلظت گرد و غبار کاهش پیدا کرد. پس از گذشت 27 روز تنها تیمارهای کلرید کلسیم 30 درصد، DS-300 20 درصد و DS-300 30 درصد توانستند غلظت انتشار گرد و غبار جاده را در محدوده مجاز 50-0 میکروگرم در مترمکعب حفظ کنند. ازآنجایی که غلظت های کلرید کلسیم و DS-300 30 درصد سبب تغییر غلظت عناصر کلسیم و منیزیم و آلودگی خاک حاشیه جاده به کلر شدند، تنها تیمار DS-300 20 درصد به عنوان غلظت کم خطر برای کنترل گرد و غبار جاده شناسایی شد.

    کلیدواژگان: جاده شنی، مواد ضد غبار، شاخص آلایندگی، غبار سنج الکترونیکی، شهرستان مینودشت
  • ایوب فتح اللهی قره چبوق، احمد علیجانپور*، بهمن حسینی، عباس بانج شفیعی صفحات 573-591

    این پژوهش با هدف بهینه سازی تکثیر درون شیشه آردوج تحت تیمارهای مختلف پرآوری و ریشه- زایی انجام شد. نمونه های گیاهی مورد نیاز از شاخه های یک ساله سالم و جوان پایه های این گونه از جنگل های ارسباران جمع آوری شدند. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا و داده ها با استفاده از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای باززایی مستقیم از تیمار تنظیم کننده های رشد گیاهی BAP، KIN و TDZ در چهار سطح (صفر، 1، 3، 5 میلی گرم در لیتر) به صورت مجزا و یا در ترکیب با IAA در سه سطح (صفر، 1/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر) استفاده شد. همچنین برای بررسی ریشه زایی در آردوج، شاخساره هایی با ارتفاع بیش از یک سانتی متر، در محیط های کشت پایه OM، MS، DKW،WPM ، MS 2/1 و MS 4/1 حاوی IBA (نیم میلی گرم در لیتر) کشت شدند. در این بررسی شاخص های پاسخ به کشت بافت از قبیل درصد زنده مانی، درصد باززایی، تعداد شاخساره، طول شاخساره و درصد ریشه زایی بررسی شد. در بین تیمارهای تنظیم کننده های رشد گیاهی، بیشینه تولید شاخساره (82/3، 78/2 و 67/1 شاخساره در هر ریزنمونه) به ترتیب در محیط کشت MS تکمیل شده با 1 میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 میلی گرم در لیتر IAA، 3 میلی گرم در لیتر کینتین (KIN) و 3 میلی گرم در لیتر تیدیازورون (TDZ) به دست آمد.

    کلیدواژگان: آردوج، تنظیم کننده رشد گیاهی، ریزازدیادی، ریشه زایی
  • سیده کوثر حمیدی*، اصغر فلاح، محمود بیات، مارتین دی لوئیس صفحات 593-607

    در این پژوهش تاثیر متغیرهای اقلیم (دما و بارش) بر رویش قطری، سطح مقطع و حجم درختان در سطح قطعات نمونه ثابت در جنگل شمال ایران بررسی شده است. 313 قطعه نمونه ثابت برای ایجاد رابطه همبستگی مورد استفاده قرار گرفت. این قطعات نمونه واقع در بخش جوجاده جنگل فریم هستند. با استفاده از اطلاعات آماربرداری که در سال های 1382 و 1392 در این بخش انجام شد، مدل های رویشی طی یک دوره 10 ساله در قطعات نمونه ثابت به دست آمد. از متوسط قطر برابرسینه و سطح مقطع برابرسینه و حجم به عنوان متغیرهای مرتبط با مدل استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل رویش قطری، سطح مقطع و حجمی به ترتیب با 83 درصد، 94 درصد و 90 درصد همبستگی، دقت مناسبی دارد. همچنین قطر برابرسینه، سطح مقطع برابرسینه، سطح مقطع قطورترین درختان، حجم و عوامل اقلیمی مهم ترین مشخصه ها در تغییرات رویش در سطح قطعه نمونه بودند. درآخر، نتایج نشان داد با استفاده از مدل های رویشی می توان با دقت مناسبی، رویش درختان و عوامل تاثیرگذار بر آن را تعیین کرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، جنگل فریم، قطعات نمونه ثابت، مدل رویشی
  • فاضل خداپرست، حسن پوربابائی*، علی صالحی، آلبرت رایف صفحات 609-625

    این پژوهش برای شناخت رابطه گونه های علفی با عوامل محیطی، در جنگل حوضه 7 اسالم انجام شده است. 17 ترانسکت خطی با 1600 متر گرادیان ارتفاعی و با فاصله افقی 3000 متر از یکدیگر در منطقه پیاده شد. سپس در امتداد ترانسکت ها 46 قطعه نمونه 400 متر مربعی با اختلاف ارتفاع 200 متر در نظر گرفته شد. برای تعیین درصد پوشش علفی، سه قطعه نمونه 25 مترمربعی در امتداد قطر پلات اصلی و در داخل آن، قطعه نمونه یک متر مربعی مورد استفاده قرار گرفت. درصد شیب و جهت جغرافیایی به عنوان متغیر مستقل و مقدار فراوانی- پوشش هرگونه علفی بر اساس معیار دومین به عنوان متغیر تابع ثبت شدند. سپس از هر ایستگاه نمونه خاک به منظور تجزیه و تحلیل عوامل خاکی برداشت شد. برای بررسی ارتباط گونه ها با عوامل محیطی از آنالیز تطبیقی متعارفی (Canonical Correspondence Analysis = CCA) و برای تعیین نوع رابطه از آنالیز رگرسیون چند گانه (Multiple Regression) استفاده شد. بر اساس نتایج، خصوصیات خاک بیشترین تاثیر را بر درصد پوشش گونه ها نشان دادند و از بین خصوصیات خاک، کربن آلی، فسفر و پتاسیم مهم ترین عوامل بودند. در گونه های متعلق به تیره گندمیان با افزایش سیلت، درصد پوشش افزایش یافت.

    کلیدواژگان: گونه های علفی، ترانسکت ارتفاعی، آنالیز تطبیقی متعارفی، رگرسیون چندگانه، اسالم
  • رسول محمدی آلاگوز، رضا درویش زاده*، احمد علیجانپور، میترا رازی صفحات 627-643

    این پژوهش با هدف بررسی تنوع مورفولوژیکی و تجزیه همبستگی کانونی بین چهار متغیر محیطی (ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب دامنه، عرض جغرافیایی، طول جغرافیایی) و 10 صفت (قطر یقه، تعداد جست، قطر برابر سینه، ارتفاع پایه اصلی، قطر بزرگ تاج، قطر کوچک تاج، طول برگ، عرض برگ، طول برگچه و عرض برگچه) در سماق (Rhus coriaria L.) انجام شد. اطلاعات نمونه ها از پنج موقعیت جغرافیایی با ویژگی های منحصر به فرد در دو استان آذربایجان شرقی و غربی جمع آوری شدند. با توجه به نتایج آماره های توصیفی بیشترین ضریب تغییرات به ترتیب مربوط به قطر برابر سینه (61 درصد)، تعداد جست (52 درصد) و قطر یقه (40 درصد) و کمترین آن در صفت عرض برگ (21 درصد) مشاهده شد. افراد جمعیت نیژ دره سی بیشترین تعداد جست و افراد جمعیت خان دره سی کمترین تعداد جست در تنه اصلی را داشتند. بیشترین مقدار جست دهی می تواند به علت شرایط نامناسب رشدی باشد. تجزیه همبستگی کانونی نشان داد که با افزایش عرض جغرافیایی و کاهش شیب دامنه و طول جغرافیایی، طول برگ ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ارسباران، تنوع مورفولوژیک، متغیرهای کانونی، متغیرهای محیطی، سماق
  • الهام مال اسدی، بابک پیله ور*، زهرا میرآزادی صفحات 645-659

    بازانتقال عناصر غذایی از اندام های قدیمی به اندام های جوان و پایا یکی از مکانیسم های گیاهان به ویژه در مناطقی است که خاک از نظر عناصر غذایی فقیر است. هدف از این پژوهش بررسی بازانتقال عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گونه سوزنی برگ کاج بروسیا است. بدین منظور منطقه جنگلکاری شده مخمل کوه در استان لرستان انتخاب شد و با نمونه برداری از سوزن و سرشاخه های جوان و چند ساله کاج بروسیا در پنج نوبت، بازانتقال فصلی عناصر اندازه گیری شد. همچنین در هر قطعه نمونه یک نمونه ترکیبی خاک انتخاب شد و غلظت عناصر غذایی مورد نظر و دیگر ویژگی های فیزیکو شیمیایی خاک نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بازانتقال عناصر غذایی در دو فصل رویشی بهار و پاییز و بازه زمانی شهریور تا اسفند انجام پذیرفته است، همچنین عناصر غذایی با هدایت الکتریکی، کربن آلی و اسیدیته خاک همبستگی نشان دادند. بر اساس نتایج می توان استنباط کرد که حاصلخیزی خاک، وضعیت مواد غذایی برگ، بارش سالانه و خشکی تابستانه مهم ترین عوامل در بازانتقال عناصر غذایی درختان کاج بروسیا هستند. نتایج بازانتقال علاوه بر اینکه نشان دهنده سازگاری جنگلکاری مخمل کوه به شرایط آب وهوایی و خاکی منطقه است، می تواند به عنوان راهنمایی برای برنامه های مدیریتی در زمینه تصمیم گیری های تغذیه ای درختان جنگل به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: برگ های پیر، جنگلکاری، ویژگی های خاک، غلظت
  • فاطمه فرجی، جواد اسحاقی راد*، پژمان پرهیزکار، مایکل منتای صفحات 661-678

    هدف از اجرای این پژوهش مقایسه وضعیت کمی زادآوری در روشنه ها با سطوح مختلف در جنگل مدیریت شده و جنگل مدیریت نشده در طبقات ارتفاعی مختلف بود. 72 روشنه در سه طبقه سطحی به همراه 18 قطعه نمونه کنترل در زیر پناه پوشش تاجی به صورت تصادفی انتخاب شدند. نتایج نشان داد تا ارتفاع 1400 متری بین میانگین فراوانی نسبی نهال ها هم در بین روشنه ها و هم بین روشنه ها و زیر پناه پوشش تاجی در توده های مدیریت شده و توده های مدیریت نشده اختلاف معنی داری وجود ندارد؛ اما با افزایش ارتفاع از سطح دریا فراوانی نسبی نهال های راش در توده های مدیریت نشده در روشنه های کوچک افزایش می یابد. همچنین فراوانی نسبی نهال های راش در ارتفاع 1200-1000 و 1600-1400متر از سطح دریا در روشنه های کوچک بین پارسل مدیریت نشده و پارسل مدیریت شده تفاوت معنی داری را نشان داد. در حالی که فراوانی نسبی نهال های راش در ارتفاع 1400-1200 متر در روشنه های متوسط اختلاف معنی داری را بین دو توده نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که عامل ارتفاع از سطح دریا یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر استقرار زادآوری و رشد نهال ها در روشنه ها محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تاج پوشش، راش شرقی، روشنه، شیب ارتفاعی، مدیریت
  • گلاله مرادی، مهتاب پیرباوقار*، زاهد شاکری، پرویز فاتحی صفحات 679-693

    در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل-2 به برآورد شاخص سطح برگ در جنگل های بانه پرداخته شد. عکس های نیم کروی در 58 قطعه نمونه زمینی با ابعاد 20×20 متر با استفاده از دوربین مجهز به عدسی چشم ماهی برداشت شدند و شاخص سطح برگ در هر قطعه نمونه محاسبه شد. پردازش های موردنیاز بر روی تصاویر ماهواره ای انجام و شاخص های گیاهی مختلف تهیه شد. از داده های شیب، جهت و ارتفاع نیز به عنوان داده های کمکی استفاده شد. ارزش های طیفی تصاویر ماهواره ای و داده های غیرطیفی در محل قطعات نمونه استخراج شدند. بررسی همبستگی بین شاخص سطح برگ و ارزش های طیفی نشان داد که باند قرمز از بین باندهای اصلی و شاخص TNDVI (شاخص تبدیل شده تفاوت پوشش گیاهی نرمال) از بین تمامی باندها، بالاترین همبستگی را با شاخص سطح برگ دارند. نتایج بررسی رگرسیونی نشان داد در استفاده از باندهای اصلی، مدل حاصل از باندهای قرمز و مادون قرمز نزدیک با RMSE= 22 درصد و 753/0R2=  و در استفاده توامان تمامی داده های طیفی و غیرطیفی، مدل حاصل از شاخص TNDVI و ارتفاع با RMSE= 20 درصد و 781/0R2=  دقت بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: تصاویر سنتینل-2، چشم ماهی، رگرسیون چندگانه، عکس برداری نیم کروی
  • معصومه سلملیان، سید رستم موسوی میرکلا*، مهدی عرفانیان، امید حسین زاده صفحات 695-713

    طرح های جنگلداری برای استفاده مطلوب از تولیدات جنگل، تضمین بقا و تولید مستمر جنگل تهیه می شوند. در طرح جنگلداری، طراحی مناسب شبکه جاده ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش برای انتخاب معیارها ازتکنیک دلفی و شاخص های آماری از قبیل مد، میانه و میانگین و آزمون دوجمله ای استفاده شد. سپس معیارها با استفاده از روش تاپسیس براساس مقایسه زوجی وزن دهی شدند و با تلفیق نقشه معیارها و وزن هر یک به روش وزن دهی خطی، نقشه مطلوبیت جاده سازی تهیه شد. با استفاده از نرم افزار PEGGERدر محیطArcViewنه گزینه شبکه جاده طراحی و ارزیابی شدند و بر این اساس بهترین گزینه انتخاب شد. وزن معیارهای شیب دامنه، موجودی در هکتار و تراس های طبیعی به ترتیب 42/0، 24/0 و 10/0 به دست آمد. طبق نتایج حاصل از ارزیابی گزینه های شبکه جاده، جاده های طراحی شده 3، 7 و 5 به ترتیب با ارزش واحد طول 01/5725، 88/5668 و 85/5573 به عنوان سه گزینه مهم انتخاب شدند.نتایج این پژوهش نشان داد که توجه به معیارهای فنی و زیست محیطی در طراحی جاده موجب کاهش تخریب و صدمات محیط زیستی و کاهش هزینه های نگهداری جاده خواهد شد. همچنین با تلفیق نرم افزار GIS و PEGGER طراحی مناسب تر جاده های جنگلی امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: شبکه جاده، رویکرد دلفی، روش تاپسیس، PEGGER
  • سید مهدی حشمت الواعظین *، طوبی روستا، علی اکبر نظری سامانی، منصور زیبایی، پدرام عطارد، سید کاظم بردبار صفحات 715-729

    این پژوهش با هدف برآورد ارزش اقتصادی تولید کیفیت آب (فیزیکی-شیمیایی) در جنگل های بلوط استان فارس انجام شد. برای ارزش گذاری تولید کیفیت آب از روش های هزینه خدمت جانشین (تصفیه آب) و هزینه پیشگیری شده بهره گرفته شد. ارزش اقتصادی تولید کیفیت آب بر اساس تابع موجود تولید کیفیت آب و تولید سالانه آب با کیفیت در جنگل های منطقه پژوهش و نیز تابع هزینه تصفیه آب برآورد شد. تولید سالانه آب با کیفیت (رواناب و ذخیره آب در خاک) به کمک واسنجی و شبیه سازی مدل وپ (WEPP)  در جنگل های منطقه پژوهش محاسبه شد. تابع هزینه تصفیه آب به کمک تابع ترانس لوگ و داده های 19 تصفیه خانه کشور به قیمت های جاری سال 1396 برآورد شد. نتایج نشان داد، تولید سالانه آب باکیفیت در جنگل های بلوط فارس 2573 مترمکعب در هکتار است و با هر یک درصد افزایش تاج پوشش جنگلی، هزینه تصفیه هر مترمکعب آب 11/0 درصد کاهش می یابد. بر این اساس، کمینه ارزش اقتصادی تولید کیفیت آب در جنگل های بلوط فارس با نرخ خالص تنزیل 2 درصد و به قیمت های جاری سال 1396، 605 میلیون ریال در هکتار برآورد شد.

    کلیدواژگان: تابع کیفیت آب، تابع هزینه تصفیه آب، مدل وپ، نمایه کیفیت آب، هزینه خدمت جانشین
|
  • Karam Ali Zabihi *, Asadollah Mataji, Sasan Babaie Kafaki, Reza Akhavan Pages 543-557

    The aim of this study was to investigate characteristics and amount of biomass chages of gap makers in beech forests of Sourdar-Anarestan Forestry Plan, Noor. For this purpose, an area of 100 hectares was selected and physiographic characteristics, area and age of the gaps, also the diameter and height of the gap maker trees were measured by a full inventory whithin the gaps. The results showed that there is not a significant difference between the gap maker aboveground biomass changes in the studied area with physiographic characteristics and the canopy area of the stand, but there is a significant difference between gap maker species, gap age and the type of disturbance (α=0.01). The mean rank of gap maker trees biomass in the wind created gaps was the lowest value, and in the forest harvesting created gaps was the highest rank. The result of this study have shown, most type of disturbances only remove a small amount of biomass on the aboveground biomass in forests. The effect of disturbance on regeneration seems small at first, but then it has a significant effect on it and forest continuity. Therefore, by better understanding the existing disturbances, the most important factors of which in the region were wind, longevity and exploitation, it is possible to help the continuation of forest production and sustainability.

    Keywords: Dead tree, Exploitation, Gap maker, Perturbation, Wind
  • Goharolsharieh Shahmoradi, Aidin Parsakhoo *, Majid Lotfalian Pages 559-571

    In this study, to evaluate the performance of anti dust material DS-300 and calcium chloride in road dust control, each with concentrations of 10, 20.30% by amount as two liters per square meter in parts of Takht series roads of Minoodasht city were sprayed by the solution spray system. Dust concentration was recorded when passing the vehicle at a speed of 40 km / h after 3, 9 and 27 days after the treatments using the electronic dust meter HAZ-DUST EPAM-5000. Roadside soil sampling was performed to examine soil calcium and magnesium changes and chlorine contamination. The results showed that the concentration of dust on the treated roads increased over time. Also, in each time period, with increasing the concentration of treatments, the dust concentration decreased. After 27 days, only 30% calcium chloride, 20% DS-300 and 30% DS-300 were able to maintain the road dust emission concentration in the allowable range of 0-50 μg / m3. Since 30% of calcium chloride and DS-300 concentrations altered the concentrations of calcium and magnesium and contaminated the roadside soil with chlorine, only 20% of DS-300 was identified as a low-risk concentration for road dust control.

    Keywords: Anti-dust agents, Electro-dustometer, Gravel road, Minoodasht city, Pollutant index
  • Ayoub Fathollahi Qarachoboogh, Ahmad Alijanpour *, Bahman Hosseini, Abbas Banj Shafiei Pages 573-591

    This research was carried out with the aim of optimizing in vitro proliferation of J. foetidissima under various proliferations and rooting treatments. For this purpose, the plant samples were collected of healthy and young annual branches of this species without symptoms of disease and deficiency from Arasbaran forests. This experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design and data were analyzed using two-way GLM. In order to test micro propagation, well established explants were treated with BAP, KIN and TDZ growth regulators at 4 levels (0, 1, 3, 5 mg / l) individually or in combination with IAA at three levels (0, 0.1 and 0.5 mg / l). Various parameters such as survival percentages, regeneration percentage, number of shoots and shoot length were considered. Also in order to survey rooting in J. foetidissima, shoots over 1 cm height were cultured in OM, MS, DKW, WPM, 1/2 MS and 1/4 MS media containing IBA (0.5 mg/l) and rooting percentage was recorded. Results revealed that, there was a significant difference at 5% level between different experimental treatments. In BAP and IAA experiments, the highest shoot proliferation (3.82, 2.78 and 1.67 shoots per explant) were obtained in MS medium supplemented with BAP (1 mg/l) and IAA (0.1 mg/l), KIN (3 mg/l) and TDZ (3 mg/l) respectively.

    Keywords: Juniperus foetidissima, Plant Growth Regulators, Micro propagation, Rooting
  • Seyedeh Kosar Hamidi *, Asghar Fallah, Mahmoud Bayat, Martin De Luis Pages 593-607

    In this study, the effect of climate variables (temperature and precipitation) on diameter growth, basal area and volume of trees on the surface of Permanent sample plots in North of Iran were investigated. In this research, 313 permanent sample plots were used for correlation modeling. These sample units are located in the Jojadeh district, farim Forest. Using growth data obtained during 2003 and 2013 in this section, the growth model was obtained during a ten-year period in permanent sample plots, Also, the mean diameter, basal area and volume were used as variables related to the model. The results of this research showed that the model of growth, diameter basal area and volume with 83%, 94% and 90% correlation, respectively, have good accuracy. In addition, diameter at breast height, basal area at ​​breast height, basal area of the thickest trees, volume and climatic factors were the most important characteristics in the variation of growth in the plot area of ​​the specimen. Finally, the results showed that by using growth models, we could determine tree growth and its effective factors with proper accuracy.

    Keywords: Climate change, Farim forest, Permanent sample plots, Growth model
  • Fazel Khodaparast, Hassan Pourbabaei *, Ali Salehi, Albert Reif Pages 609-625

    This study was carried out in Asalem Watershed basin NO.7 In order to determine relationship between the percentages of herbaceous cover with environmental factors. 17 linear transects with about 1600 m elevational gradient and 3000 m horizontal distance were selected. For this purpose, 46 plots of 400 m2 were selected by field survey within 200 m intervals along the elevational gradient. Within each plot, three quadrates (5 × 5 m) on the diagonal line were chosen and internal (1 × 1 m) quadrates were used for investigation herbaceous cover. Independent variables including aspect, slope and dependent variables including abundance and percentage of cover were recorded by using Domin’s criterion in each plot. In addition, soil samples were taken from three soil cores at each plot. The most effective factors on herbaceous cover percentage were obtained using Canonical Correspondence Analysis and multiple regression method. Results indicated that Soil characteristics showed the highest impact on percentage of herbaceous cover and the most important factors were soil organic matter, phosphorus and Potachium content. The cover percentage in the species belonging to the Poaceae increased with increasing percentage of silt.

    Keywords: Herbaceous species, elevational gradients, Canonical Correspondence Analysis, multiple regression method, Asalem region
  • Rasoul Mohammadi Alaghoz, Reza Darvishzadeh *, Ahmad Alijanpour, Mitra Razi Pages 627-643

    The aim of this study was to investigate morphological diversity and canonical correlation analysis between four environmental variables (altitude, slope, latitude, longitude) and 10 plant characteristics (collar diameter, number of sprouts, diameter at breast height, main stem height, large crown diameter, small crown diameter, leaf length, leaf width, leaflet length) in sumac (Rhus coriaria L.). Plant samples were selected from five geographical locations with unique features in two provinces of East and West Azarbaijan. According to the results of descriptive statistics, the highest coefficients of variations were observed for diameter at breast height (61%), number of sprouts (52%), collar diameter (40%) and the lowest one was observed for leaf width (21%). The highest sprout was found in the plants sampled from Nizhdarreh that can be due to its bad growth conditions. Canonical correlation analysis revealed that with increasing the amounts of latitude and reducing the amounts of slope and longitude, the length of leaves increases.

    Keywords: Arasbaran Forests, Morphological variability, Canonical variables, Environmental variability, Rhus coriaria L
  • Elham Malasadi, Babak Pilehvar *, Zahra Mirazadi Pages 645-659

    Retranslocation of nutrients from senescing leaves to young and permanent parts of tree bodies is one of the main strategies to confront with nutrient loss from the soil especially in sites with nutrient poor soils. The aim of this study is to investigate retranslocation of nitrogen, phosphorous and potassium in pinus brutia. For this purpose we selected Makhmalkooh afforested forest at Lorestan province and sampling was carried out at 5 times. In each plot, young and senescent needles and twigs were sampled and nutrient retranslocation were measured. Within each plot, we also collected a composed sample of soil and soil physico-chemical properties were measured. Our results showed that net retranslocation was done at two growing seasons (spring and fall) and September to November. Results also highlighted correlations between nutrients concentration in plant tissues and some of the soil properties like electrical conductivity, organic carbon and pH. This emphasis on close relationship between nutrient's soils concentration and plant retranslocation. In conclusion, based on the results of this study, soil properties such as soil fertility, nutrient concentration in the senescent needles, annual precipitation and drought periods at summer are key factors that influence on nutrients retranslocation. The retranslocation results in Makhmalkooh forest reinforced the hypothesis that forest adapted to climate and edaphic condition and can be used as a guide for management plans to assist in nutritional decisions making of forest trees.

    Keywords: Afforestation, Concentration, Senescent needles, soil properties
  • Fatemeh Faraji, Javad Eshaghi Rad *, Pejman Parhizkar, Michael Manthey Pages 661-678

    The purpose of this study was to compare the quantitative regeneration status of gaps with different areas in managed and unmanaged forests at different elevations. 72 gaps in three size classes and 18 control plots under canopy cover were randomly selected. The results showed that up to an elevation of 1400 m, there was no significant differences between the average relative abundance of seedlings among the gaps and also between gaps and under canopy cover in both managed and unmanaged stands. However, with increasing elevation, the relative abundance of Fagus orientalis Lipsky increased in unmanaged stands in small gaps. Also, the relative abundance of Fagus orientalis Lipsky at elevation of 1000-1200 and 1400-1600 m in small gaps showed a significant difference between unmanaged and managed stands. While the relative abundance of Fagus orientalis Lipsky at an elevation of 1200-1400 m in medium size gaps showed none-significant difference between the two stands. The results of this study showed that the elevation is one of the most important and influential factor on the establishment of regeneration and growth of seedlings in canopy gaps.

    Keywords: Canopy, Fagus orientalis Lipsky, Gap, Elevation gradient, Management
  • Golaleh Moradi, Mahtab Pir Bavaghar *, Zahed Shakeri, Parviz Fatehi Pages 679-693

    In this study, the leaf area index was estimated using Sentinel-2 satellite imagery over a small part of the Baneh forests. A digital camera with a fish eye lens was used to collect the hemispherical photographs in 58 field reference plots with a size of 20m × 20m. The requiered digital image processing procedures were applied on the remote sensing data, and various vegetation indices were also calculated. Elevation, slope, and aspect maps were also used as an ancillary data. Spectral and non-spectral values were extracted from satellite imageries and ancillary data in each sample plot. Our results showed that the Red band and TNDVI (Transformed Normalized Difference Vegetation Index) have the highest correlation with LAI. The results of the regression analysis showed that considering only original spectral band as independent variable, a model based on the red and the near-infrared bands achieved the highest accuracy (R2= 0.753, RMSE= 22%). Considering a combination of original spectral bands, vegetation indices and non-spectral variables, a model based on TNDVI and DEM produced the highest accuracy (R2= 0.781, RMSE= 20%).

    Keywords: Fish eye, Hemispherical photography, Multiple Regression analysis, Sentinel-2 imagery
  • Masumeh Salmaliyan, Seyed Rostam Mousavi Mirkala *, Mahdi Erfanian, Omid Hoseinzadeh Pages 695-713

    Forest management plan are prepared for desirable use of forest products, ensuring the survival and continuous production. In forest management plan, designing appropriate roads play an important role.  In this study, Delphi technique and statistical parameters such as mode, median, mean, and binomial test were used to select the criteria. Afterwards, the criteria were weighted using TOPSIS method based on pairwise comparison and a road construction utility map was prepared by combining the criteria map and the weight of each by linear weighting method. Based on the suitability map, nine road network variants were designated and evaluated using PEGGER in ArcView software and the best option was selected. The weight of factors such as slope, forest stock and natural terrace were calculated 0.42, 0.24 and 0.10, respectively. Among all, the three variants including 3, 5, and 7 with 5725.01, 5668.88, and 5573.85 unit value per km revealed the best road networks. The study results showed that considering the environmental and technical criteria in the forest road designing mitigate environmental impact and reducing maintenance costs. Therefore, it is possible to design more suitable forest roads by combining GIS and Pegger software.

    Keywords: Forest road network, Delphi method, TOPSIS, PEGGER
  • Seyed Mehdi Heshmatol Vaezin *, Touba Rousta, Aliakbar Nazarisamani, Mansour Zibaei, Pedram Attarod, Seyed Kazem Bordbar Pages 715-729

    This research aims to estimate the economic value of water quality(physico-chemical) provision in the Fars oak forests (Iran). The economic value of water quality provision was assessed using substitute cost (water treatment) and cost avoided methods. Economic value of water quality provision was estimated based on the existing water quallity function and the annual high-quality water produced in the studied forests as well as the water treatment cost function. The annual provision of high-quality water (runoff and soil water storage) was estimated through calibrating and simulating the WEPP (Water Erosion Prediction Project) model in the studied forests. The water treatment cost function was estimated using translog function and the data of 19 water treatment plants at current prices of 2017. The result showed that a hectare of Fars oak forests provides 2573 cubic meter of high-quality water annually. Moreover, 1% raise in forest crown cover found to decrease the cost of water treatment by 0.11%. As such, the minimum value of water quality provision in the Fars oak forests with 2% real discount rate and current prices of 2017 was estimated to be 605 million IRR (Iranian Rials) per hactare. Further research is required to estimate the economic value of water quality provision (biological and physico-chemical), especially compared to agriculture and urban alternative land uses.

    Keywords: Substititue cost method, Water quality function, Water quality index, Water treatmen cost function, WEPP model