فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات کردی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه ادبیات کردی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان تباری*، سید احمد پارسا، محمدعلی گذشتی صفحات 1-14

    شیرکو بی کس (1940-2013م) از شاعران آوانگارد معاصر زبان کردی، برنده جایزه ادبی «توخولوسکی» سوید در سال 1988-1987 و اخذ لقب «همشهری» از سوی بزرگترین انجمن مدنی فلورانس است. موضوع پژوهش حاضر «انعکاس اوضاع اجتماعی در اشعار شیرکو بی کس» است. شناساندن بهتر این سراینده توانمند به غیرکردزبانان، شناخت بهتر شگردهای ادبی در شعر او، شناخت بهتر سروده های یک شاعر معاصر از اهداف این پژوهش محسوب می شود. جامعه آماری بر اساس سروده های ترجمه شده از وی به زبان فارسی و به روش توصیفی است. داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که ترسیم فضای ترس آلود جامعه عراق در زمان حکومت بعث، بیان درد و رنج های مردم جامعه و مسایلی این چنینی، به بحث آزادی در سروده های او جلوه ای نوین بخشیده است که تصاویر برساخته شاعر را با این مفهوم می توان از مصادیق این امر دانست.

    کلیدواژگان: شعر آوانگارد کردی، شعر معاصر کردی، شیرکو بیکس، اجتماع
  • محمد رحیمیان * صفحات 15-36

    ادبیات داستانی کردی در دو بخش کلاسیک و مدرن، واجد عناصر روایی و سازه های داستانی است. این مقاله می کوشد در چارچوب نظریه های داستانی از طریق تبیین این عناصر، تحول مهمی را که در حوزه ی ادبیات داستانی روی داده است، توضیح دهد. در پژوهش حاضر به رده بندی سازه های قصه ی کردی و بررسی سازه های آن پرداخته می شود تا علاوه بر توصیف ویژگی های این نوع روایی و ادبی، ضمن توصیف قصه و ویژگی های آن، عمده ترین تفاوت این نوع روایی از حیث تکنیکی با ادبیات داستانی مدرن آشکار شود و از این طریق تحول مهمی که ادبیات داستانی کردی تجربه کرده است، مورد توجه قرار گیرد. شناخت زمینه های تاریخی و فرهنگی ادبیات داستانی مدرن از طریق بررسی پیشینه ی فرهنگی، زبانی، تاریخی و عناصر روایی آن در قصه های کردی و از سویی شناخت شاخصه ها و مولفه های مدرن آن، زمینه را برای داستان نویسان کرد، جهت تولید آثار بومی با هویت فرهنگی و تاریخی و متناسب با ذایقه ی زیباشناختی و ضرورت های تکنیکی عصر حاضر فراهم خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی کردی، تمایز و تشابه، ساختار، داستان مدرن
  • خلیل بیگ زاده *، مریم کسایی صفحات 37-61

    منظومه ی غنایی خورشید و خرامان، داستان عشق خورشید شهزاده ی خاوری به خرامان، دختر خاقان چین است، سروده ای به زبان محلی (گویش کردی گورانی) به شکل نسخ خطی است که در سرزمین های جنوب کردستان، کرمانشاه، شمال ایلام، اسدآباد همدان و غرب لرستان، در میان خاندان های اصیل یافت می شود و مردم اهل ادب این نواحی الماس خان کندوله ای کرمانشاهی، شاعر بزرگ قرن دوازدهم هجری را سراینده ی این اثر می دانند. اگر چه مردم به سروده های حماسی و غنایی از این دست، عشق می ورزند و روزگاری نقل محافل آنان بوده است، اما تاکنون جز مواردی اندک برای گردآوری، در تصحیح و نشر این متون اقدامی نشده است. پژوهش پیش روی، با هدف معرفی منظومه ی غنایی خورشید و خرامان با رویکردی توصیفی- تحلیلی انجام شده و پس از شرحی کوتاه در احوال الماس خان و خلاصه منثور داستان، در نگاهی کوتاه ساختار و محتوای این منظومه، شامل عناصر صوری آن (قالب، قافیه، ردیف، توصیف)، نوع و عناصر داستانی (زاویه ی دید، شخصیت، لحن و فضا، عناصر خرق عادت، گفتگو، تعلیق)، و ویژگی های محتوایی (اثرپذیری از فرهنگ عامه، موضوع، درون مایه و رویدادها) بررسی شده، و همچنین با منظومه های غنایی و غنایی- حماسی مشابه در ادب فارسی مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات کردی، الماس خان کندوله ای، خورشید و خرامان، ادبیات غنایی
  • نسرین علی اکبری * صفحات 63-82

    نقد اسطوره شناختی که گاهی نقد کهن الگویی هم گفته می شود، توجه خود را بر عناصر عام، تکراری و قراردادی در ادبیات متمرکز می کند، عناصری که نمی توان آن ها را در چارچوب سنت یا تاثیرات تاریخی توضیح داد. این نوع نقد هر اثر ادبی را به منزله ی بخشی از کل ادبیات مطالعه می کند. اصل پایه ی این نوع نقد آن است که کهن الگوها تصاویر، شخصیت ها، طرح های روایی و درون مایه های نوعی و سایر پدیده های نوعی ادبیات در تمامی آثار ادبی حضور دارند و به این ترتیب، شالوده ای را برای مطالعه ی ارتباطات متقابل اثر فراهم می آورد. شاعر با انتخاب حلزون به عنوان یک نشانه ی زبانی میان خود و حلزون دست به همذات پنداری زده و خود را با حلزون در یک یگانه انگاری استعاری در جوهر شعرش یگانه ساخته است. او با انتخاب حلزون که  با هستی او یگانه شده، تصاویر گوناگونی در شعر خلق کرده که خواننده را به ژرفای متن می کشاند. از سوی دیگر او با برگزیدن لحنی روایی حلزون را همانند یک شخصیت داستانی در شعرش تصویر کرده و سبب شده تا خواننده در شط زمان شناور شود. لحن روایی موجب شده که حلزون همانند یک شخصیت داستانی عرصه ی شعر شاعر را درنوردد و افق متن را به سوی خوانشی فراواقعیت و اسطوره ای بگشاید. به این دلیل در این اثر حلزون به عنوان نشانه ای از خود شاعر نقد کهن الگویی شده است.

    کلیدواژگان: اسطوره، ژرف ساخت، همذات پنداری، شاعر، حلزون و محمدرضا کلهر، بیستون
  • یدالله پشابادی * صفحات 83-109

    وفور عناصر خیال انگیز و ایماژپردازی های هنرمندانه و شاعرانه در شعر شیرکو بی کس که به حق او را باید بزرگترین و مبرزترین شاعر نوپرداز در ادبیات کردی به شمار آورد، به قدری در خور تامل است که چشم هر خواننده ای، و تمام هوش و حواس هر شنونده ای را مجذوب خود می کند. از این روی، این پژوهش بر آن است که در حوزه ی مطالعات ادبیات تطبیقی و به روش تحلیلی توصیفی، موضوع مورد نظر را در شعر این شاعر و اشعار محمود درویش شاعر نامدار و پرآوازه ی عرب، مورد بحث و کنکاش قرار دهد. از آن جا که جامعه ی آماری موضوع بس گسترده است، از هر یک از شاعران قصیده ای برای این منظور برگزیده شد. استفاده ی ماهرانه و شاعرانه از خیال و تخیل پردازی در شعر شیرکو بی کس بسیار پررنگ تر و متنوع تر است؛ حال آن که محمود درویش با وجود وسعت خیال و تصویرپردازی اش در قصیده ی مورد بررسی، چندان به تخیل و گسترانیدن آن دامن نزده است.

    کلیدواژگان: خیال، تخیل، صور خیال، شیرکو بیکس، محمود درویش، تحلیل تطبیقی
  • مرجان کامیاب*، سمیه محمدی صفحات 111-140

    واژه نوستالژی که در زبان فارسی از آن با عنوان «غم غربت»  یاد می شود به معنای احساس غم و دلتنگی برای خاطرات از دست رفته ی گذشته است. خاطراتی که با یادآوری آن، فرد دچار غم و اندوه می شود و نوعی دلتنگی بر او سایه می افکند. مهمترین عواملی که باعث به وجود آمدن حس نوستالژی می شوند شامل: حسرت روزهای خوش دوران کودکی، زندان یا  مهاجرت، جنگ و از دست دادن استقلال کشور و... است. شاعران بومی و محلی از جمله شاعران کرد زبان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اشعار آن ها تجلی گاه مناسب و درخوری برای نشان دادن این حس درونی است. بزرگترین مظاهر نوستالژی را می توان در اشعار این شاعران یافت. آن ها در اشعارشان همواره از خاطرات روزهایی یاد می کنند که در صلح و آرامش در سرزمین سرسبز و پر شور و نشاط شان و با امید به زندگی و آینده می زیستند. از جمله این شاعران، «هیمن» است. بهره گیری از عناصر طبیعی، استفاده از ادبیات شفاهی و پشتوانه قرار دادن فولکلور و فرهنگ بومی در عین به خدمت گرفتن انواع صنعت های ادبی، ویژگی هایی از شعر هیمن است که خوانندگان این اشعار می توانند تا اندازه ای به درک آن ها نایل آیند. هیمن شیفته ی سادگی کلام شعر بود و سعی داشت زبان شعر را به زبان واقعی مردم نزدیک سازد. از این شاعر، می توان به عنوان شاعر اجتماعی یاد کرد؛ زیرا مسایل اجتماعی و سیاسی آن روزگار تاثیر عمیقی بر شعر او گذاشته است. بیشترین نمودهای شعر نوستالژیک را می توان در اشعار او یافت. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی انواع نوستالژی در شعر هیمن می پردازیم. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین نمود نوستالژی در اشعار هیمن به ترتیب به وطن گرایی، یاد معشوق، زندان و تبعید، و یاد مرگ عزیزان مربوط می شود.

    کلیدواژگان: نوستالژی، ادبیات کردی، هیمن
  • عه بدوڵلا ره سووڵ نژاد*، هادی ڕزوان، پیشه وا ئیبراهیمی صفحات 141-163

    یه ده بی به راورد لقیکی نوییه له تویژینه وه یه ده بییه کاندا که هاوشیوه ییه کان و  ناهاوشیوه ییه کانی هزری که سانی خاوه ن بۆچوون و قه ڵه م به ده ستانی وڵاته جۆربه جۆره کان تییدا ده خرینه به ر ڕه خنه کاری و لیکدانه وه. فه خر یا شانازی به خۆ که له ده روونی هه سته هاوبه شه کانی مرۆڤه کانه وه هه ڵده قوڵی، یه کیکه له و بابه تانه ی له یه ده بی به راورددا جیی لیکۆڵینه وه یه و له ویژه ی کورد و عه ره بدا، به هۆی په یوه ندیی هاوبه شی میژوویی و کولتووریان، جیگه یه کی تایبه تی هه یه. له ویڕا که خویندنه وه ی به راوردییانه ی یه ده ب وه ک تیڕوانینیکی یه ده بی و  ڕه خنه کارانه، سنووره کانی زمان و کولتووری تیپه ڕاندووه و بووه ته هۆی لیکدانه وه ی په یوه ندی و کاریگه ری زمان و ویژه ی گه لانی دونیا له سه ر یه کتری، یه م وتاره هه وڵ ده دا هه ڵسه نگاندنیکی به راوردییانه به تیڕوانینیکی یه مریکی له نیوان دوو هه ڵبه ستوانی گه وره ی کورد و عه ره ب، نالی و موته نه ببی یه نجام بدات و له جۆره کانی فه خری زاتیی یه م دوو شاعیره بکۆڵیته وه. هه م نالی و هه م موته نه ببی له بواری فه خردا کۆمه ڵیک هۆنراوه ی باشیان هه یه. فه خر یه کیکه له به رچاوترین نموونه شیعریه کان له دیوانی موته نه ببیدا، هه روه ها نالی جوانترین شیعره کانی فه خری له یه ده بی کوردیدا تۆمار کردووه. موته نه ببی و نالی به شیوازیکی هونه رمه ندانه له شیعره کانیاندا فه خریان به کار هیناوه. له م وتاره دا به یامانجی پیشاندانی هیماکانی فه خری زاتی له هۆنراوه کانی موته نه ببی و نالیدا، هه وڵ ده ده ین به میتۆدی وه سفی-شیکارانه شیعره کانیان لیک بده ینه وه.

    کلیدواژگان: ئه ده بی به راورد، فه خری زاتی، موته نه ببی، نالی
|
  • Payman Tabari *, Sayyed Ahmad Parsa, Mohammad Ali Gozashti Pages 1-14

    Shirkoo Bikas (1940-2013) is a pioneer Contemporary Kurdish poet and the winner of Swidish literal award of “Tokholoski” in 1987-1988. he also won the title of “Fello- citizen” from the greatest civil society of Florance. the topic of the study is” the reflection of social issues in the poems of Shirkoo Bikas” the purposes of the study are the introduction of this competent poet to the non-kurdish- speaking people, the better knowledge to the literal techniques in the expression of one of the pivotal issues of his poem(freedom), and a better knowing of the poems of a contemporary poet. Statistic population is descriptive and based on his poems translated to persian. the data have been gathered by the libray method and analyzed by the technique of content analysis. the results show that the depiction of the fearful atmosphere of Iraqi society during the Ba, th government, the expression of the pain and fortures of the society and the issues like this have given a new manifestation to the freedom in his poems, which the images created by the poet with this concept is a justification of this issue.

    Keywords: pioneer Kurdish poem, Contemporary Kurdish poet, Shirkoo bikas, society
  • Mohammad Rahimian * Pages 15-36

    Classical and Modern Kurdish fiction has its own elements each. This paper is an attempt to explain the important movement from classical narratives to modern story-writing in the light of recent narrative theories. The study provides an analytical classification of classical Kurdish tales in order to define their characteristic features and determine their differences from the narrative techniques applied in modern stories. By doing so, the important shift from classical to modern story-writing is explained. Identifying the cultural, linguistic, historical and narrative traces of Kurdish tales in modern Kurdish fiction, on the on hand, and identifying its modern elements, on the other hand, will help Kurdish authors to produce works which have a firm root in Kurdish history and culture and, at the same time, appeal to modern audiences.

    Keywords: Kurdish narrative fiction, Differences, Similarities, structure, modern fiction
  • Khalil Baygzade, Maryam Kassaee Pages 37-61

    The lyric poetry collection Khurshid and Kharaman is the love story of Khurshid, an Eastern Prince, and Kharaman, daughter of a Chinese Emperor. This collection is composed in local language (Gorani Kurdish dialect) in the form of manuscripts that are found among the noble families in such regions as south of Kurdistan, Kermanshah, north of Ilam, Asad Abad in Hamedan province, and west of Lorestan. The literati of these regions recognize Almas Khan-e Kanoule'ei, the great poet of the twelfth century in Hijri calendar, as the poet of the collection. Although people are interested in epic and lyric poems of this kind, and these poems were once quoted in their circles, little has been done to collect, and publish these scripts. The present study aims to introduce the lyric poetry collection Khurshid and Kharaman using a descriptive-analytical approach. First, a short biography of Almas Khan is presented. After that, a summary of the story is given. Next, a brief look is cast on the structure and content of this collection including: its formal elements (form, rhyme, row, and descriptions), type and elements of the story (point of view, character, tone, space, marvel elements, dialogue, and suspense). Finally, the collection is compared with other lyric and lyric-epic poetry collections in Persian literature.

    Keywords: Kurdish Literature, Almas Khan-e Kanoule&#039, ei, Khurshid, Kharaman, Lyric Literature
  • Nasrin Ali Akbari Pages 63-82

    As called archetypal criticism interchangeably, mythological criticism focuses on the common, recurrent, and conventional elements in literature that cannot be explained in terms of tradition or historical influences. This kind of criticism studies every literary work as a part of the whole of literature. According to this type of criticism, the archetypes – including images, characters, plot, and theme – are present in all literary works; thus, providing a ground for studying the mutual interactions of the works. By choosing the snail as a linguistic sign, the poet identifies with snails; therefore, they are both unified within a metaphorical monism as the essence of his poetry. By choosing the snail as unified with his being, the poet creates diverse images in his poetry that draw the reader into the depths of text. On the other hand, he describes the snail in his poetry with a narrative tone like a fictional character and makes the reader undecided. The tone of the narrative puts the snail as a fictional character that transcends the poet's work and opens the horizon of the text into a hyperreal and mythical reading. For this reason, the snail as a sign of the poet himself makes this work a proper subject to the archetypal criticism.

    Keywords: Myth, Deep Structure, Identification, Poet, Snail, Mohammad Reza Kalhor, Behistun
  • Yadullah Pashabadi * Pages 83-109

    The use of imaginative elements as well as artistic and poetic images in the poetry of Sherko Bekas is so significant that attracts the attention of every eyes reading them and every ears listening to them. It is fair enough to call Bekas the greatest and the most innovative poet in Kurdish literature. This study in the field of comparative literature seeks to investigate such images and imaginative elements in the works of Bekas, and the famous Arab poet Darwish, using an analytical-descriptive approach. In order to keep the length of this study reasonable, one selected ode from each poet is considered. The deft use of poetic fantasy and imagination is laudable in both odes; more various and more significant in Bekas, however. The poetic fantasy and imagination of Darwish is not as expanded as that of Bekas.

    Keywords: Fantasy, Imagination, Imagery, sherko bekas, Mahmoud Darwish, Comparative Analysis
  • Marjan Kamyab *, Somaieh Mohammadi Pages 111-140

    The word nostalgia that is synonymous with "homesickness" in Persian means a feeling of reminiscence combined with longing for the lost memories of past. The recollection of such memories induces sadness and sorrow, and casts the shadow of desolation. The most important causes that create a sense of nostalgia include: yearning for the good old days of childhood, imprisonment or immigration, war and loss of independence of the country. Local poets such as Kurdish poets are no exception. Their lyrics are appropriate manifestations of such inner feelings. The greatest manifestations of nostalgia can be found in the poetry of such poets. In their works of poetry, these poets talk about the memories of peaceful days in their luscious and vivacious land with a hope and bright outlook to the future. Among such poets, Hemin is one. Taking advantage of the natural elements, using oral literature, and relying on the folklore as well as local culture on the one hand, and making use of various literary devices on the other hand are the special characteristics of Hemin’s style that makes his reader to come to a better understanding of his poetry. His interest in the simplicity of language resulted in a work of poetry that is closer to the actual language of the people. He can be described as a social poet, for social and political issues of the day had a profound influence on his poetry. Most aspects of nostalgic poetry are there in his poems. In this study, various kinds of nostalgic themes in Hemin’s poetry are dealt with using descriptive-analytic approaches. The results show that the most recurrent aspects of nostalgic themes in Hemin’s poetry are consecutively home-oriented nostalgia, remembrance of the beloved, imprisonment, exile, and the death of loved ones.

    Keywords: Nostalgia, Kurdish Literature, Hemin
  • Abdollah Rasoolnejad *, Hadi Rezwan, Pishwa Ibrahimi Pages 141-163

    Comparative Literature is a new branch of literary researchs in wich the similarities and diffrences of scholors and writers of different nations are investigated. Pride, that is the offspring of common feelings of human, is one of those cases that is suitable for researching in comparative studies. This concept has a special place in both Kurdish and Arabic literature due to their historical and cultural connections. It is a fact that comparative literature, as a literary and critical outlook, goes beyond linguistic and cultural bounderies of nations and deals with studing the connrctions and influences of their literature.  The present author investigates the concept of Essential Honoar in the poetry of Nali  &  Motanabi. Both Nali and Motanabbi have beautiful poems in this field. Essential Honoar is one of the prominent prides in Nali and Motanabbi's collection of poetry. Ultimately, Motanabbi and Nali have used this concept in their poems in an artistic way.

    Keywords: Essential Honoar, Motanabbi, Nail, Comparative Studies