فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات کردی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1402)

پژوهشنامه ادبیات کردی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید آرمان حسینی آبباریکی*، آسیه صیدی صفحات 1-32

    یکی از انواع ادبی در تاریخ ادبیات کردی، حماسه است که جایگاه ویژه ای در این حوزه به خود اختصاص داده است. حماسه سرایان کرد در طی سده های گذشته، منظومه های دینی بسیاری را پدید آورده اند که اکنون دست نویس هایی از آنها به جای مانده است و در صورت معرفی شدن، می توانند مورد استفاده پژوهشگران حوزه های مختلف ادب کردی، به ویژه ادب حماسی، قرار گیرند. در میان انواع حماسه های ادب کردی- پهلوانی، دینی و تاریخی- حماسه های دینی کمتر مورد پژوهش قرار گرفته اند؛ منظومه هایی که بیشتر غزوات و جنگ های زمان پیامبر (ص) و یا نبردهای مصنوع یکی از نامداران اسلامی همچون حضرت علی (ع)، حمزه سیدالشهدا، محمد حنفیه، خالد بن ولید، ضریر خزاعی و دیگر شخصیت های بزرگ دینی را روایت کرده اند. نگارندگان در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، کوشیده اند نخست اطلاعاتی پیرامون حماسه و انواع آن در ادب کردی به دست دهند، سپس منظومه های دینی- حماسی گورانی را که در کتابخانه های ایران و جهان نگهداری می شوند، ضمن نسخه شناسی، معرفی کنند.

    کلیدواژگان: ادب کردی، گورانی، حماسه، منظومه های دینی، نسخه خطی
  • جمال محمدی*، ایوب احمدیان صفحات 33-66
    زینوی به ته م اثری ادبی، در ژانر رمان تاریخی است که وقایع یک برهه تاریخی خاص از جامعه کردستان را روایت می کند. هدف این پژوهش، خوانش این اثر به منظور فهم آن مقطع تاریخی از دریچه چگونگی مداخله نیروهای هژمونیک در زیست جهان سوژه کرد است. روش تحلیل متن، خوانش لوکاچی است و رمان «زینوی به ته م» با معیار نمونه گیری هدفمند انتخاب شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، این اثر ادبی با اتکا به برخی تمهیدات محتوایی مانند: تقدیرگرایی، اسطوره سازی، طبیعت گرایی رمانتیک و نمادپردازی که از زیست جهان مردم معمولی آن برهه تاریخی برگرفته است، درصدد نشان دادن فهمی انتقادی از نقش ساختارهای سلطه در برساخت زیست جهان سوژه کرد است؛ اما به سبب پایبند نبودن به قواعد ریالیستی حاکم بر ژانر رمان تاریخی، گاهی به دام فروکاست گرایی می افتد و با ساده سازی آنتاگونیسم های اجتماعی در قالب دوگرایی خیر و شر، اسیر همان اسطوره هایی می شود که خود درصدد نقد آنها بوده است. رمان به بازتولید اسطوره هایی کمک می کند که بر وضعیت متناقض تاریخی سرپوش نهاده اند.
    کلیدواژگان: زیست جهان، اسطوره سازی، آنتاگونیسم، لوکاچ، زینوی به ته م، سوژه کرد
  • نسرین روکش، مهری پاکزاد*، فرهاد کاکه رش صفحات 67-104
    فرهنگ در بردارنده مباحث مختلفی است، به ویژه اگر بخواهیم داستانی را با راویان متعدد از جنبه فرهنگی بررسی کنیم؛ چرا که موضع جغرافیایی و فرهنگ زیست محیطی راوی و فرهنگ نخستین گوینده داستان مجهول یا معلوم در شکل گیری و ساختار داستان در هر دو ادب عامه و کلاسیک نقش اساسی و مهمی را ایفا کرده اند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه دو روایت از شیخ صنعان کردی و فارسی از دیدگاه فرهنگی با تفحص در دو ماخذ متفاوت و قابل تامل (ادب عامه و کلاسیک) برای تبیین اشتراکات و افتراقات فرهنگی در آنها با استفاده از روش توصیفی تطبیقی توانسته از منظر مذکور به جمع بندی داستان بپردازد و داده ها را با ارایه جامعه و نمونه آماری، به شیوه علمی مقایسه و به نتیجه برساند. راویان این دو روایت هر دو ایرانی بوده اند، یکی فارسی زبان، در قرن ششم هجری و دیگری کردزبان، از هشتاد سال پیش. با توجه به دستاوردهای پژوهشگران، داستان مذکور با صبغه عرفان اسلامی پیش از عطار رواج داشته است و چه بسا آبشخور آن از چشمه زاینده فولکلور پس از اسلام بوده باشد. هنگامی بحث از ادب عامه در تلفیق با موسیقی مقامی پیش می آید، برای تعیین پیشینه آن ناگزیر از موسیقی شناسی قومی (اتنوموزیکولوژی) خواهیم بود؛ لذا پژوهش مستلزم تحقیق گسترده تری خواهد شد. عناصر فرهنگی در ساختار داستان مذکور در بیان مقاصد عالیه عرفانی موضوع دیگری است که در لابه لای این روایت های غنایی-عرفانی و حفظ جذابیت های روایتگری در شیوه بیان راویان و تاثیر فرهنگ عصر راوی بر داستان، سبب تقسیم بندی های بدیعی در شناخت فرهنگی داستان می شود.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، فرهنگ، شیخ صنعان، روایت کردی، روایت فارسی
  • علی حسن سهراب نژاد، رضا محمدی* صفحات 105-132
    نوروزعلی سورانی (1220-1290ه..ق) یکی از چهره های برجسته یارسان به شمار می آید که دارای دیوانی آیینی است که با گویش کردی گورانی به بررسی مسایلی مانند: خداشناسی، انسان شناسی، مسایل فلسفی و دینی و...، پرداخته است. با توجه به این که تاکنون درباره این شاعر و مبحث هستی شناسی در کلام او پژوهشی مستقل انجام نشده است، پژوهش حاضر به «بررسی هستی شناسی عرفانی» در کلام او می پردازد. بحث هستی و هستی شناسی یکی از مسایل مهم در عرفان اسلامی است که به عنوان غنی ترین اندیشه در آثار نویسندگان و شعرای عارف بازتاب و نمود چشمگیری دارد. هستی شناسی یک اصطلاح است که در آثار متاخر با عناوین انسان شناسی، معرفت شناسی، شناخت جهان و...، از آن یاد می شود؛ بنابراین یکی از اهداف اصلی این پژوهش شناساندن بهتر این سراینده توانمند به غیر کرد زبانان و پی بردن به افکار و اندیشه های وی می باشد. جامعه آماری شامل دفتر کلام نوروزعلی سورانی است که با شیوه کتابخانه ای و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد سورانی در لابه لای دفتر کلام به بحث خداشناسی، انسان و چگونگی آفرینش او و تمامی موجودات، بحث معاد و روز محشر، تجلی ذات و صفات، اسرار خداوندی، اعتقاد و باور به روز ظهور اشاره داشته است و این موارد بیانگر جلوه های هستی شناسی در دفتر اوست.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، خداشناسی، تجلی، نوروز علی سورانی
  • توحید شالچیان ناظر* صفحات 133-160
    «پدرکشی» از اسطوره هایی است که در دانش روانکاوی فروید و به تبع آن لکان به آن توجه شده و از آن به ویژه با عنوان «عقده ادیپ» یاد می شود. به سبب این که نویسندگان داستان نویس نیز به اسطوره های گوناگون توجه ویژه ای داشته اند، به بازتاب آنها در آثار داستانی برمی خوریم. اسطوره پدرکشی نیز از این امر مستثنی نیست. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل کیفی و کمی و با تکیه بر آموزه های روانکاوانه لکان کوشیده ایم، ابتدا تفوق دال بر مدلول را به میانجی نمونه هایی از داستان چوب خشک بلوط و حصار و سگ های پدرم و در وهله بعد، حضور قوی تر پدر نمادین از پدر فیزیکی و طبیعی را در داستان های مذکور نشان دهیم. قراین به دست آمده نشان می دهد: 1- تکه به سبب حفاظت از نام پدر سوژه منحرف و فرزندان پیربابا به سبب آرزوی نابودی و رهاکردن پدر، دارای سوژه وسواسی هستند. نیز پسر ارشد خانواده به سبب قتل پدر سوژه وسواسی و پدر به سبب حفاظت از قانون یا میل پدر، نخستین سوژه منحرف است. 2- فرزندان پیربابا و پسر ارشد خانواده گمان می کنند با کشته شدن پدر، به آزادی می رسند، غافل از آن که با حذف دال، دال دیگری جایگزین پدر فیزیکی می شود و آن دال از نام پدر محافظت می کند. 3- اعضای درون حصار، آزادی به مثابه ژوییسانس را زمانی تجربه کرده بودند که به گفته راوی به صورت «دزدکی»، یعنی دور از نگاه خیره، از میل دیگری بزرگ تخطی نموده بودند.
    کلیدواژگان: لکان، محمود دولت آبادی، شیرزاد حسن، چوب خشک بلوط، حصار و سگ های پدرم
  • قادر قادری* صفحات 161-198
    ادبیات همواره در فراز و نشیب های تاریخ، همراه مردم بوده و در اصل ارزش ذاتی آن در پرداختن به مسایل جامعه است. بر این اساس، توجه به مباحث اجتماعی، سرلوحه شعر معاصر بوده و اکثر شاعران این دوره، مفاهیم اجتماعی را در شعر خویش مطرح و برای حل مشکلات آن کوشیده اند. ملا معروف کوکه ای و معروف الرصافی، شاعران کرد معاصر مکریان و عراق، تعهد به مسایل اجتماعی، بخش بزرگی از دغدغه های ذهنی آنان را تشکیل می دهد. آنها در آثار خویش در برابر مسایل اجتماعی واکنش نشان داده، و دردها و تنگناهای جامعه را بیان نموده، و مردم را از غفلت بیدار کرده، و ناهنجاری های اجتماعی را به تصویر کشیده اند. در این پژوهش، ضمن معرفی این دو شاعر اخلاق گرای معاصر کرد، اشعار آنان با رویکرد اجتماعی بررسی شده است. آنان بخش زیادی از اشعار خود را به بیان مسایل جامعه اختصاص داده ، و مشکلات مردم را با دقت بررسی کرده اند و با نگاهی موشکافانه به این مسایل، چاره مشکلات را جسته اند. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی انجام شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مضامین: عشق به وطن، ظلم ستیزی، آزادی خواهی، مبارزه با ریا و تزویر، دعوت به قیام، نکوهش جهل و غفلت، ستایش صفات نیکو، حقوق ملت، تشویق به فراگیری علم، مذمت ظلم و ستم، از جمله مولفه هایی هستند که نمود بارزی در اشعار آنان دارد و مباحثی چون: عدالت طلبی، آزادیخواهی، ظلم ستیزی، شجاعت، عشق به ملت و وطن، صبر و شکیبایی، مبارزه با جهل و خرافه، در دیوان آنان از بسامد بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ملا معروف کوکه ای، معروف الرصافی، شعر معاصر کردی، شعر معاصر عربی، مسائل اجتماعی
  • چیمن فتحی* صفحات 199-230
    آخرین انار دنیا با عنوان اصلی (کردی) دواهه مین هه ناری دونیا، رمانی است از بختیار علی، نویسنده مشهور کرد که با بهره گیری از درون مایه «جنگ» زوایای فلسفی بسیاری را در خود جای داده است. بدیهی است درون مایه جنگ اغلب در آثار هنرمندان به پیام صلح بدل می شود. به نظر می رسد نویسنده فلسفی اندیش این رمان، پیام صلح را افزون بر نقد محتوایی جنگ، در یکی از جامع ترین ساختارهای فلسفی جنگ یعنی: گفتار «خدایگان و بنده»ی هگل و نتیجه منطقی این دیالکتیک یعنی: خودآگاهی و آزادی نهاده است. این پژوهش با رویکردی تحلیلی- توصیفی، دیالکتیک خدایگان و بنده را در این رمان در خلال دیدار و گفت وگوی دو تن از شخصیت های اصلی داستان، یعقوب صنوبر و مظفر صبحدم، در سه مرحله مورد بررسی قرار داده است. نتیجه بررسی ها حاکی از آن است که اگرچه این دیالکتیک برای قهرمان داستان چونان «بنده»، در نهایت تا مرحله آزادی ذهنی پیش می رود و آنگاه بدون تحققی عینی پایان می یابد، اما این آزادی سرانجام در بینش و کنشی تراژیک در مولفه های اعتباربخشی به زندگی زمینی و تنانگی، صیرورت و غایت ناباوری و معناگریزی و جزمیت ستیزی به تحقق و نمود بیرونی می رسد که می توان آن را «آزادی تراژیک» نامید.
    کلیدواژگان: آخرین انار دنیا، آزادی هگلی، خدایگان و بنده، بینش تراژیک، آزادی تراژیک
  • محمدجواد مهری فر، هیوا ویسی*، کورش صابری صفحات 231-262

    هدف این پژوهش بررسی نگرش زبانی کردزبانان غرب ایران نسبت به زبان کردی در شهرهای کرماشان، سنندج و ایلام است. برای گردآوری داده، پژوهشگران پرسش نامه ای را بر اساس دو پرسش نامه که پیشتر اجرا شده بودند، به کار گرفتند. فرآیند اعتبارسنجی پرسش نامه با 150 کردزبان انجام و سپس نسخه نهایی پرسش نامه بین سخنوران شهرهای هدف توزیع شد. تعداد 450 نفر در این پژوهش شرکت کردند و داوطلبانه به پرسش های طرح شده پاسخ دادند. نتایج بررسی نگرش زبانی نشان داد که زبان کردی در سنندج و کرماشان از جایگاه اجتماعی «بسیار بالا» و در ایلام از جایگاه اجتماعی «بالا» برخوردار است. در رابطه با حمایت های نهادی، سخنوران بر این باور بودند که اگرچه زبان کردی ارزشمند است و سخنوران بومی نگرش مثبتی به آن دارند، این زبان نیازمند حمایت های دولتی و نهادی افزون تری است. در مورد بقای زبان کردی، نتایج نشان داد که بر خلاف شهر سنندج، زبان کردی ممکن است در آینده در کرماشان و ایلام دچار زوال شود و از بین برود. همچنین، نتایج نشان داد که بین زنان و مردان از نظر نگرش به زبان کردی در کرماشان و سنندج تفاوت معنا داری وجود ندارد، در حالی که بین زنان و مردان شهر ایلام از این نظر تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، نگرش زبانی، کرماشان، سنندج، ایلام
  • وحید سجادی فر*، نسترن کسانی صفحات 263-296
    اشعار عامیانه کردی کلهری از جمله بخش های ارزشمند ادبیات عامیانه مردمان کردزبان مناطق مختلف کرمانشاه و ایلام است. در این اشعار بسیاری از واژگان با توجه به ضرورت های معنایی و موسیقایی، دارای ساختاری غیربسیط هستند و بر اساس فرایندهای واژه سازی گوناگونی ساخته شده اند که شیوه ساخت آنها می تواند پایگانی یا ناپایگانی باشد و بی شک هر کدام از این واژ گان، دارای یک مقوله دستوری خاص است. مطالعه ساختار واژگان غیربسیط در این اشعار از دیدگاه های یادشده، می تواند شناختی روشن را از فرایند واژه سازی در آنها ارایه دهد. در این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی- تطبیقی و مطالعه موردی، کوشش شده با توجه به هم خانواده بودن زبان های کردی و فارسی، فرایند واژه سازی در واژگان غیربسیط به کار رفته در اشعار عامیانه کردی کلهری، گردآوری شده در کتاب گنجینه های برباد یاد ابراهیم رحیمی زنگنه و همکاران، بر پایه سیزده فرایند واژه سازی شقاقی (1386) از دیدگاه چگونگی فرایند واژه سازی، مقولات دستوری و شیوه پایگانی یا ناپایگانی بررسی شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که فرایند واژه سازی در واژگان غیربسیط این اشعار، در قالب پنج فرایند واژه سازی ترکیب، اشتقاق، ترکیب- اشتقاق، تکرار و ترخیم ساخته شده اند که دارای مقوله های دستوری اسم، صفت، قید و اسم مصدر هستند و فرایند واژه سازی در تمامی موارد، فرایندی پایگانی است.
    کلیدواژگان: فرایند واژه سازی، شقاقی، اشعار عامیانه کردی کلهری، مقوله دستوری، پایگانی
  • محسن احمد عمر* صفحات 297-342

    کوردۆلۆژی گوتاریکی دامەزراوەیی ڕۆژیاواییە، نوینەرایەتی فەرهەنگ و دەسەڵاتی ڕۆژیاوا دەکات. کوردۆلۆژی بەرهەمی سەردەمی نوییەتییە. سەرهەڵدانی بۆ کۆتایی سەدەی هەژدەهەم دەگەڕیتەوە. لە کۆتایی سەدەی نۆزدە و سەرەتای سەدەی بیستەم لەوپەڕی گەشانەوە دابووە، ڕاستەوخۆ دوای شەڕی دووهەمی جیهانی کوردۆلۆژیش وەک گوتاری ڕۆژهەڵات ناسی یاوا دەبیت. پاش ماوەیەک بی دەنگی لە کۆتایی سەدەی بیستەم بەم لاوە هەر لە ڕۆژیاوا، لە فۆرمی تویژینەوە کوردییەکان لەناو زانستگا ڕۆژیاواییەکان سەرهەڵدەداتەوە؛ بەڵام لە دەرەوەی گوتاری ڕۆژهەڵات و ڕۆژیاوا. سەرچاوەکانی کوردۆلۆژی بریتین لە: فیلۆلۆژی، نووسراوەکانی دەزگا یایینییە ڕۆژیاواییەکان، سەرچاوە ییتنۆگرافییەکان و سەفەرنامەکان. لە زوویکەوە زمانی کوردی دەبیتە ماتریالی پەیوەندی ڕۆژهەڵات و ڕۆژیاوا، بەڵام لە خزمەتی دەزگا یایینییەکانی ڕۆژیاوا. دەرکەوتنی زاراوەی کوردۆلۆژی بە فۆرمی کوردۆلۆجی لە ناو فەرهەنگی کوردی بۆ ساڵی 1913 دەگەڕیتەوە؛ بەڵام تا دوایی ساڵی 1970 هیچ تویژینەوەیەکی پیشەنگی کوردیمان لەم بارەیەوە نییە. لە سەرچاوە کوردییەکان، کوردۆلۆژی وەک گوتاریک لە خزمەت زمان و فەرهەنگی کوردی دەبیندریت، یەمەش وەک هەڵەیەک بۆ بی یەزموونی و بوونی گرفت و کیشە لە ڕوانین و گوتاری کوردی دەگەڕیتەوە. کوردۆلۆژی هەردەم گوتاریکی ڕۆژیاوایی بووە و نوینەرایەتی ڕوانینی ڕۆژاوای کردووە، نەک ڕوانگەی کوردی، یان ڕۆژهەڵاتی.

    کلیدواژگان: کوردۆلۆژی، فیلۆلۆژی، ڕۆژهەڵاتناسی، ڕەخنەی نوی، فەرهەنگ
  • فرهاد محمدی* صفحات 343-366

    کاتیک بیرۆکەیەک وەک تەوەریکی زاڵ و ناوەندی لە شیعری نەتەوەیەکدا دەردەکەویت، بۆ خۆی میژوویەکی دەبیت کە چەندین قۆناغ دەگریتەبەر. لە بواری لایەنی واتایی و هونەرییەوە، دەرکەوتنی یەو بیرۆکەیە لە قۆناغەکاندا هاوشیوە نییە و یاستەکەی جیاوازە. بۆ بیرۆکەی نەتەوەخوازی و نیشتمان پەروەری لە شیعری کوردیدا سی قۆناغ دەست نیشان دەکریت کە بریتین لە: 1. قۆناغی سەرهەڵدان و دەرکەوتن. 2. قۆناغی پەرەسەندن و مسۆگەری. 3. قۆناغی تەشق و پیگەیشتوویی. لە هەرکام لەم قۆناغانەدا دوو لایەنی یەرکی- واتایی و هونەری- یەدەبی یەم بیرۆکەیە لە یاستیکی تایبەتدا دەرکەوتوون. لەم تویژینەوەیەدا بە شیوەی شیکاری، یاستی دەرکەوتنی یەو دوو لایەنە لە سی قۆناغی یاماژەپیکراودا لیک درایەوە. بەپیی دەستکەوتەکانی تویژینەوەکە، یاستی لایەنی یەرکی- واتایی بیرۆکەکە لە قۆناغی سەرهەڵداندا، ڕاگەیاندنییە و لایەنی هونەری- یەدەبیش یاستی ساکاربوون و ڕاستەوخۆبوونی هەیە. دەرکەوتنی بیرۆکەکە لە قۆناغی پەرەسەندندا، بەم جۆرەیە کە لایەنی هونەری- یەدەبییەکە بەگشتی دریژەی قۆناغی پیشوویە، واتە تا ڕادەیەکی زۆر هەر یەو ساکار و ڕاستەوخۆییە دەبیندریت؛ بەڵام لایەنی یەرکی- واتاییەکەی لە یاستی بەرەو ناوەندیتی (ناوەندیاژۆیی) بزاوتی دەبیت. لە قۆناغی تەشقدا لایەنی یەرکی- واتایی بیرۆکەکە دەگاتە یاستی گوتاری و ناوەندیتی و لایەنی هونەری- یەدەبییەکەشی لە یاستی چۆنیەتیی نواندنەوەدا خۆی نیشان دەدات.

    کلیدواژگان: نەتەوەخوازی، نیشتمان پەروەری، لایەنی ئەرکی-واتایی، لایەنی هونەری-ئەدەبی
  • آرش مهربان*، سید اسعد شیخ احمدی صفحات 367-391

    بە پیچەوانەی سەدەکانی ڕابردوو کە بایەخیکی یەوتۆ بە منداڵ و گوتاری منداڵانە نەدرابوو، یەمڕۆکە منداڵ وەک کەسایەتییەکی هەستیار و گرینگ ناسراوە. لەم نیوەدا یەدەبی منداڵان وەک یەکیک لەو بەستینانەی کە هۆی پیوەندیی زیاتری منداڵ لەگەڵ دنیای دەوروبەریدا و یاویتەبوونی لەگەڵ حەز و خواستیکی منداڵانەیە، زۆر زیاتر لە پیشوو بایەخی پی دەدریت. لە یەدەبی منداڵاندا شیعر دەور و پیگەیەکی تایبەتی هەیە و بەهۆی یەوەی شیعری منداڵان هەڵگری کۆمەڵیک تایبەتمەندی تایبەت بە خۆیەتی، نووسینی هەستیارییەکی بەرچاوی دەویت. لەم تویژینەوەیەدا دوای تاوتویی چەمکی منداڵ و قۆناغەکانی منداڵی، دوو بەرهەمی تایبەت بە منداڵان بە ناوەکانی منداڵ و ژینگە و هۆنراوەی ژینگەیی بەپیی پیوەرەکانی یەدەبی منداڵان خویندنەوەیان بۆکراوە. شیوازی یەنجامی یەم تویژینەوەیە وەسفی- شیکارییە. لەم تویژینەوەیەدا ویڕای شیکردنەوەی تایبەتمەندییەکانی شیعری منداڵان لە دوو بەرهەمی دەست نیشان کراو، لیکدانەوەی گشتی بۆ ناوەرۆکی شیعرەکان کراوە. یەنجامی لیکۆڵینەوەکە دەریدەخەن یەم شیعرانە بەپیی حەز و خواستی منداڵانە نەنووسراون و زیاتر تیکەڵ بوونی چەمکەکانی گەورەساڵانە کە بە سەر دەقیکی منداڵانەدا سەپیندراون. لەبەرچاونەگرتنی شیوازی هۆنینەوەی شیعریی منداڵان، نەبوونی چەمکی خەیاڵ و وینەی خەیاڵی تایبەت بە منداڵ، بوونی کۆمەڵیک هیما، خوازە و درکەی تایبەت بە شیعری گەورەساڵان و دەرکەوتنی لایەنی یامۆژگاری شیعرەکان، یاکامی هەڵسەنگاندن و شیکاریی یەو دوو بەرهەمە شیعرییەیە کە لە باشووری کوردستان چاپ و بڵاو کراونەتەوە.

    کلیدواژگان: منداڵان، ئەدەبی منداڵان، شیعری منداڵان، منداڵ و ژینگە، هۆنراوەی ژینگەیی
|
  • Seyyed Arman Hosseini Abbariki *, Asieh Saydi Pages 1-32

    The epic has a special place in Kurdish literature; in such a way that many manuscripts of Kurdish epopee (epic poems) have been preserved today, which deserve to be introduced so that epic researchers can easily find these copies. Among different types of Kurdish epics (heroic, religious, and historical) religious epics have been less discussed; the epopees that often report the campaigns and wars of the time of the Prophet (PBUH) or the fictional battles of the renowned Islamic figures such as Hazrat Ali (PBUH), Hamzah Sheid al-Shahda, Muhammad Hanafiyah, Khaled Ibn Walid, Zarir Khazai and… have been turned into verse. In this research, the authors try to first provide information about the epic and its types in Kurdish literature and then introduce the Goran religious-epic epopees kept in the libraries of Iran and the world, along with the codicology.

    Keywords: Kurdish Literature, Gorani, Epic, Religious Epopees, manuscripts
  • Jamal Mohammadi *, Ayoub Ahmadian Pages 33-66
    Zinwe Betem is a historical novel that narrates the events of a specific historical period of Kurdish society. The purpose of this research is to present a  Lukacsian reading of this work to understand that historical period through the lens of how hegemonic forces intervened in the life-world of the Kurdish subjects. The theoretical foundations are based on Lukacs' themes of dialectics, totality, mediation, and realism. The applied method is Lukacsian reading, and Zinwe Betem was selected with a purposeful sampling criterion, which means that this novel contains rich images and narratives of an epoch in which the three aspects of "master-servant relations", "royalty-centered authoritarian modernism" and "left-wing idealism" play fundamental roles in shaping the life of ordinary people in a dialectic of complicity and opposition. The results show that this novel, relying on some thematic arrangements (such as fatalism, myth-making, romantic naturalism, and symbolism) taken from the life-world of ordinary people in that historical epoch, tries to provide a critical understanding of the role of dominant structures in the construction of the Kurdish subjects’ life-world. However, due to non-adherence to the realist rules governing the historical novel genre, it sometimes falls into the trap of reductionism, and by simplifying social antagonisms in the form of the dualism of good and evil, it becomes a captive of the same myths that it seeks to criticize. The novel helps to reproduce the myths that cover up the contradictory historical situation.
    Keywords: Life-world, Mystification, Antagonism, Lukacs, Zinwe Betem, Kurdish Subject
  • Nasrin Rokash, Mehri Pakzad *, Farhad Kakarash Pages 67-104
    Culture encompasses various topics, especially when we examine a story with multiple narrators from a cultural perspective. This is because the geographical position and environmental culture of the narrator, as well as the cultural background of the first storyteller, whether unknown or known, play a fundamental role in shaping the structure of the story in both popular and classical literature. The objective of this study is to compare two narrations of Sheikh San'an in Kurdish and Persian from a cultural standpoint. The analysis is conducted using two distinct and thought-provoking sources, namely popular and classical literature. The study employs a descriptive-comparative approach to examine the cultural similarities and differences between the two narratives. By presenting a comprehensive statistical population and data, the study aims to provide a scientific comparison and draw meaningful conclusions. Both narrators of these two narratives have been Iranian, one being a Persian speaker in the 6th century AH (Islamic calendar) and the other being a Kurdish speaker from 80 years ago. According to researchers, the mentioned story had a prevalence with an Islamic mysticism tone even before Attar, and its source can be traced back to folk traditions after the advent of Islam. When discussing the combination of popular literature and traditional music, it becomes necessary to determine its origins through the study of ethnomusicology. Therefore, further extensive research will be required to delve deeper into this subject. The cultural elements within the structure of the mentioned story serve to express the lofty mystical purposes. Another aspect is the preservation of the narrative's allure through the storytelling techniques employed by the narrators and the influence of the narrator's contemporary culture on the story. These factors contribute to the unique categorizations in understanding the cultural aspects of the story.
    Keywords: comparative Literature, Culture, Sheikh Sanaan, Kurdish Narrative, Persian Narrative
  • Ali Hassan Sohrabnejad, Reza Mohmmadi * Pages 105-132
    Nowruz Ali Sorani (1220-1290 AH) is considered one of the prominent figures in the Yarestani tradition. He has a divan of a religious nature, written in Gorani Kurdish, in which he explores various issues such as theology, anthropology, philosophical and religious matters, and more. As no independent research has been conducted on this poet and the subject of ontology in his words, the present study focuses on the Mystic ontology in the writings of Nowruz Ali Sorani. The discussion of being and ontology is one of the important issues in Islamic mysticism, which is reflected as the richest idea in the works of mystical writers and poets. Ontology is a term that is mentioned in recent works with the titles of anthropology, epistemology, cognition of the world, etc. Therefore, one of the main objectives of this research is to introduce the capabilities of this poet to non-Kurdish speakers and to explore his thoughts and ideas. The statistical population includes the book of Nowruz Ali Sorani, which has been analyzed in a library method, using the content analysis technique. The research results indicate that Sorani discusses topics such as theology, human beings, creation, the afterlife, the Day of Judgment, manifestation of the essence and attributes, divine secrets, belief in the Day of Resurrection, and more throughout his writings, indicating the aspects of ontology in his divan.
    Keywords: ontology, theology, Manifestation, Nowruz Ali Sorani
  • Tohid Shalchian Nazer * Pages 133-160
    "Patricide" is one of the myths that has been focused on in Freud's psychoanalytic knowledge and subsequently by Lacan, particularly referred to as the "Oedipus Complex." Because writers of fiction have also paid special attention to various myths, we see their reflection in literary works. In this study, using qualitative and quantitative analysis methods and relying on Lacanian psychoanalytic principles, we first aim to show the superiority of the signifier over the signified through examples from the stories Dry Oak Wood and My Father's Yard and Dogs. And then, we demonstrate the presence of a stronger symbolic father figure than the physical and natural father in these stories. The findings indicate 1. Teke is a pervert subject because of protecting his father's name, and Pirbaba's children are obsessive subjects because of their desire to destroy and abandon their father. Also, the eldest son of the family is the first pervert subject due to the murder of the father, and the father is the first pervert subject due to the protection of the law or the desire of the father; 2. The children of Pirbaba and the eldest son of the family are believed to be freed when the father is killed, unaware of the fact that when the sign is broken, another sign replaces the father and protects the father's name; 3. The members inside the yard had experienced freedom as "juissance" only when, according to the narrator, they had transgressed the desire of a great other in a "sneaky" way i.e., bypassing the gaze and deviating from another grand desire.
    Keywords: Lacan, Mahmoud Dolatabadi, Shirzad Hassan, Dry Oak Wood, My Father's Fence, Dogs
  • Qader Qaderi * Pages 161-198
    Literature has perpetually accompanied humanity through the tumultuous tides of history, inherently serving as a vessel for grappling with societal issues. In our contemporary era, this enduring tradition remains deeply rooted, with poets playing a pivotal role in addressing these concerns. Among them, Mullah Maruf Kokeei and Maruf al-Rosafi, eminent Kurdish poets from regions as diverse as Mokrian and Iraq, exemplify a profound commitment to social matters. Their literary creations serve as poignant reflections of societal struggles, arousing collective consciousness and spotlighting prevailing issues. Both poets manifest a resolute dedication to articulating society's tribulations, delving into the intricacies of these challenges to unearth potential solutions. Employing a descriptive-analytical approach influenced by the American school of comparative literature, this study meticulously examines their verses through a social lens. The findings reveal recurring themes that encompass patriotism, resistance against tyranny, the pursuit of freedom, a relentless battle against hypocrisy and deception, calls to revolt, condemnation of ignorance and neglect, and the exaltation of virtuous qualities. Furthermore, these poets champion national rights, advocate for the acquisition of knowledge, and vociferously condemn oppression and duplicity. Their poetic oeuvre resounds with a clarion call for justice, freedom, anti-tyranny, courage, fervent patriotism, unwavering perseverance, and the ceaseless struggle against ignorance and superstition. These prevailing motifs underscore the enduring relevance of their work, providing an evocative testament to the enduring power of literature in addressing the multifaceted challenges of contemporary society.
    Keywords: Mulla Ma'ruf Kokeei, Ma'ruf al-Rosafi, Contemporary Kurdish Poetry, Contemporary Arabic Poetry, Social Issues
  • Chiman Fathi * Pages 199-230
    The Last Pomegranate of the World, is a novel by Bakhtiar Ali, a Kurdish writer, which incorporates many philosophical aspects through the theme of "war". It is evident that in the context of war, artists often convey a message of peace through their works.  The author of this novel appears to in addition to present a message of peace along with a critique of the content of war, within one of the most comprehensive philosophical structures of war: Hegel's discourse on "Lordship and Bondage" and its logical consequence, self-awareness, and freedom. This research, employing an analytical-descriptive approach, examines the dialectic of "Lordship and Bondage" in this novel during the encounters and dialogues between two main characters, Ya'qub Sanobar, and Mozaffar Sobhdam, in three stages. The results of the analysis indicate that while this dialectic ultimately progresses for the story's protagonist as a "bondage" towards mental freedom and reaches its conclusion without any tangible realization, this tragic freedom ultimately leads to a tragic insight and action in terms of seeking meaning, escapism, and resistance to external achievement and appearance, which can be referred to as "tragic freedom."
    Keywords: The Last Pomegranate of the World, Hegelian Freedom, Lordship, Bondage, tragic insight, Tragic Freedom
  • MohamadJavad Mehrifar, Hiwa Weisi *, Kourosh Saberi Pages 231-262

    This study aims to investigate language attitudes among Kurdish speakers in the western part of Iran. A questionnaire was adopted for collecting the data. Then the final version of the questionnaire was distributed among people in target cities. 450 people participated in this part and answered the questionnaires voluntarily. The results of language attitude showed that the Kurdish language has a very high social status among people in Sene (Sanandaj) and Kermashan (Kermanshah) and a high social status among people in Ilam. Regarding its institutional support, people believe that the Kurdish language, though vital and widely used with a positive attitude among its native speakers, requires more institutional support. Regarding Kurdish vitality, the results showed that, unlike Sene, the Kurdish language may die out in the future in Kermanshah and Ilam. Finally, the results showed that there was no significant difference between males and females in their attitude to the Kurdish language in Kermashan and Sene, but there was an obviously significant difference between males' and females` language attitudes in Ilam. Finally, some suggestions for further research were proposed by the researcher.

    Keywords: Sociology of Language, Language Attitude, Kermashan, Sanandaj, Ilam
  • Vahid Sajjadifa *, Nastaran Kasani Pages 263-296
    Kalehri Kurdish folk poems are among the valuable parts of the folk literature of Kurdish-speaking people in different regions of Kermanshah and Ilam. In these poems, many words have complex structures based on various lexical and musical considerations, and they are coined through different word formation processes that can be either hierarchical (step by step) or non-hierarchical (instantaneous), and undoubtedly each of these words has a particular part of speech. The study of complex word structures in these poems, from the mentioned perspectives, can provide a clear understanding of the word formation process in them. In this research, relying on descriptive-comparative and case study methods, efforts have been made to examine the word formation process, grammatical categories, and hierarchical and non-hierarchical nature of words used in Kalehri Kurdish folk poems, collected in the book Ganjinehay-e Bar Bad-e Yad by Ibrahim Rahimi Zanganeh and colleagues, based on the thirteen word formation processes of Shaghaghi (2007). The findings of this research indicate that the word formation process in complex words of these poems is carried out through five word formation processes: combination, derivation, combination-derivation, repetition, and truncation, which have grammatical categories of the noun, adjective, adverb, and infinitive, and the word formation process is hierarchical in all cases.
    Keywords: Word Coining Process, Shaghaghi, Folk Kalhori Kurdish Poems, Part of Speech, Hierarchical
  • Mohsen Ahmad Omer * Pages 297-342

    Kurdology is a Western institutional discourse that represents Western culture and power. It is a product of the modern era. It emerged at the end of the 18th century and was mostly used at the end of the 19th century and the beginning of the 20th century. Right after the Second World War, it was used in the discourseof Oriental studies. After a period of silence, at the end of the 20th  century, it reappeared in Western universities in the context of Kurdish studies. Kurdology emerged in philology, the writings of Western religious institutions, travelogues, and ethnographic studies. The Kurdish language quickly became the medium of communication between East and West but at the service of Western religious institutions. The term Kurdology first appeared in Kurdish culture in 1913, but until after the 1970s, we have no prominent Kurdish research in this area. In Kurdish sources, Kurdology is seen as a discourse in the service of Kurdish language and culture, which is a mistake due to inexperience and problems with Kurdish vision. Kurdology has always been a Western discourse and has represented a Western view, not Kurdish or Eastern.

    Keywords: Kurdology, Philology, orientalism, New Critique, Culture
  • Farhad Mohammadi * Pages 343-366

    The presence of a dominant and central theme in a nation's poetry signifies the historical progression of an idea through various stages and levels. These stages encompass diverse semantics and artistic expressions, highlighting the dynamic nature of ideas. In the context of Kurdish poetry, the idea of nationalism and patriotism can be observed to evolve through three distinct stages: the emerging stage, the evolutionary stage, and the peaking stage. At each stage, the idea of nationalism and patriotism in Kurdish poetry unfolds with distinct levels of functional-semantic and artistic-literary elements. Through the application of an analytical approach, this study aims to investigate the level at which nationalism and patriotism appear in each of these stages. According to the findings of the study, during the emerging stage, the functional-semantic aspect of the idea of nationalism and patriotism in Kurdish poetry is characterized by declarative elements, while the artistic-literary aspect maintains a level of simplicity and directness. As the idea progresses into the evolutionary stage, the artistic-literary aspect largely remains consistent with the previous stage in terms of simplicity and directness, while the functional-semantic aspect begins to shift towards centrality. Finally, in the peaking stage, the functional-semantic aspect of the idea reaches the level of discourse and centrality, accompanied by an artistic-literary aspect that showcases a higher level of artistic expression.

    Keywords: Nationalism, Patriotism, Functional-semantic aspect, Artistic-literary aspect
  • Arash Mehraban *, Asaad Sheykh Ahmadi Pages 367-391

    In contrast to previous centuries, where children and their literature were not considered important, they are now recognized as significant. Meanwhile, literature, as one of the contexts that connect children to the world around them, is now more intertwined with their childish feelings, pleasure, and desires. In literature, poetry holds a special place, and when it comes to children's poetry, it requires a delicate approach due to its specific standards.  The present study aims to analyze children and childhood stages in two poetic works for children, while evaluating their poetic characteristics according to the theoretical standards of children's poetry. The research method employed in this study is analytical, and data is collected through library research. The findings of the study suggest that the analyzed works do not take into account children's feelings and desires. Instead, adult themes are imposed upon children's texts. The works also disregard the standards of children's poetry, lacking in children's poetic language and imagination in both content and form. Additionally, the use of multiple symbols, ironies, and didactic language are among the characteristics observed in the two poetic works published in Southern Kurdistan.

    Keywords: child, Children’s literature, Children’s poetry, Child, environment, Environmental poetry