فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 47 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت الله حسن لاریجانی، فرزین اعتمادی* صفحات 1-11
    هدف

      هدف پژوهش حاضر تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان از کیفیت خدمات ارایه شده در کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بر اساس مدل سروکوال است.  

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش پیمایشی - توصیفی است  برای تعیین حجم نمونه  از  فرمول کوکران استفاده شد که 381 نفر انتخاب شدند.  پرسشنامه برگرفته از پرسشنامه پارسومن بود. برای تعیین پایایی پرسشنامه از  آلفای کرونباخ به دست آمده از تحلیل پرسشنامه 949/0 که نشان دهنده قابلیت اطمینان بالای پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از گردآوری پرسشنامه ها توسط نرم افزار SPSS22 و آزمون های آماری (آزمون تی، آزمون فریدمن) انجام گرفته و در قالب جداول توزیع فراوانی و نمودارها با استفاده از برنامه Excel تهیه گردیده است.

    یافته ها

      یافته ها نشان داد مولفه میانگین رتبه عوامل ملموس 71/3 ، میانگین رتبه قابلیت اعتماد و اطمینان 84/2 ، میانگین رتبه مولفه پاسخگو بودن 07/2 و میانگین رتبه همدلی 38/1 در رتبه  است.

    نتیجه گیری

    می توان چنین نتیجه گیری نمود که بین بهبود کیفیت خدمات ارایه شده و میزان رضایت دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون هم نشان داد از بین مولفه های کیفیت خدمات عوامل ملموس بیشترین تاثیر را در بهبود کیفیت خدمات ارایه شده در کتابخانه دارد سطح کیفیت خدمات ارایه شده در این کتابخانه در سطح پایین تر از سطح متوسط قرار دارد و مراجعه کنندگان از خدمات ارایه شده در این کتابخانه رضایت ندارند.

    کلیدواژگان: خدمات اطلاع رسانی، مشتری شناسی، کتابخانه های دانشگاهی، خدمات-ارزشیابی، مدل سرو کوال
  • آناهیتا گیتی، عاطفه زارعی*، بهروز بیات صفحات 12-24
    هدف

    هدف پژوهش تعیین وضعیت مولفه های نویسنده، موضوع، تجاری سازی، ناشر و نشریات در طراحی الگوی مالکیت فکری نشریات پزشکی دسترسی آزاد(ایران) انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی - اکتشافی و از نوع مطالعه آمیخته(کمی - کیفی)  است. جامعه آماری پژوهش کلیه نشریات پزشکی دسترسی آزاد (430 نشریه) بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای (تحلیل محتوی و پانل دلفی) بودکه از پنج مولفه اصلی (ناشر، نویسنده، انتشارات، موضوع و تجاری سازی) و 63 سوال تشکیل شده بود. نرم افزار مورد استفاده برای تحلیل آماریSPSS 24  بود. روایی پرسشنامه (با ضریب 50) و پایایی (با ضریب 7/0)، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تایید بر روی پرسشنامه انجام شد. برای طراحی مدل، بررسی وضعیت پنج مولفه انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های شاخص کایزر-مایر-اولکین (kmo)، داده های پرسشنامه پژوهش قابل تقلیل به تعدادی عامل های زیربنایی و بنیادی هستند. و چون مقدار آماره KMO برابر با  885/0 است، پس داده ها برای انجام تحلیلی عاملی مناسب اند. نتیجه آزمون بارتلت نیز معنی دار است و نشان می دهد که ماتریس همبستگی بین گویه ها، ماتریس همانی و واحد نیستند. یعنی از یک طرف بین گویه های داخل هر عامل همبستگی بالایی وجود دارد و از طرف دیگر بین گویه های یک عامل با گویه های عامل دیگر هیچ گونه همبستگی مشاهده نمی شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشانگر آنست که بین کلیه مولفه های مالکیت فکری نشریات پزشکی دسترسی آزاد ارتباط معنادار وجود دارد و مولفه ها و سوالات از پایایی و همگرایی قابل قبولی برخوردار هستند. نهایتا این پرسشنامه می تواند در نشریات دسترسی آزاد پزشکی به منظور بررسی مالیکت فکری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، نشریات پزشکی، دسترسی آزاد، نشریات دسترسی آزاد
  • حمیدرضا محمودی*، فاطمه ناصری صفحات 25-36
    هدف

    هدف این پژوهش دستیابی به میزان رضایت کاربران از کتابخانه های دانشگاهی است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات در زمره تحقیقات کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی قرار می گیرد. داده ها به وسیله پرسشنامه گردآوری شد. روایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز 864/0 گزارش شد و بر این اساس تایید شد. کاربران کتابخانه های دانشگاهی دانشگاه های دولتی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. جهت نمونه گیری از روش نمونه گیری تلفیقی متوالی استفاده و 60 پرسشنامه میان کاربران توزیع شد. به منظور پاسخگویی به سوالات، از آماره های توصیفی (میانگین و فراوانی) و آزمون تی تک نمونه استفاده شد. نرم افزار spss به منظور تحلیل توصیفی داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که کاربران تا حد بسیار کمی (85/1) از منابع کتابخانه، تا حد کمی (5/2) از ساختمان و تجهیزات کتابخانه، تا حد کمی (72/2) از کتابداران کتابخانه، و همچنین تا حد کمی (24/2) از خدمات کتابخانه رضایت دارند. همچنین با توجه به مقادیر معناداری (000/0) و (003/0) می توان مدعی شد که میان وضع موجود و وضع مطلوب رضایت کاربران از منابع، ساختمان و تجهیزات، کتابداران، و خدمات کتابخانه های دانشگاهی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، می توان مدعی شد که کاربران تا حد کمی از کتابخانه های دانشگاهی دانشگاه های دولتی رضایت دارند. بنابراین نیاز است تحولی همه جانبه در راستای ارتقاء و بهبود وضعیت کتابخانه های دانشگاهی رخ دهد.

    کلیدواژگان: کاربر، کتابخانه دانشگاهی، تهران، میزان رضایت
  • موژان معارف، سودابه شاپوری*، هاجر زارعی، شهرام صلواتی صفحات 37-51
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین وضعیت رویت‏پذیری کتابخانه های دیجیتال ایران است.

    روش پژوهش:

     این مطالعه به روش تحلیل پیوندی و بررسی آمار بازدید سایت کتابخانه های دیجیتال ایران صورت گرفته و از نوع ارزیابانه است. نوشتار حاضر به بررسی رتبه یاهو، گوگل، الکسا، رتبه در میان سایت های ایران و پیوندهای دریافتی کتابخانه های دیجیتال ایران پرداخته است. 50 کتابخانه دیجیتال که واجد شرایط، داشتن نرم افزار مناسب، وجود منابع اطلاعاتی و راه اندازی رسمی کتابخانه بودند جامعه بالقوه این پژوهش را تشکیل داده اند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی در نرم افزار اکسل استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد با سنجش اعتبار وب سایت کتابخانه های دیجیتال با فاکتور پیج رنک یاهو فقط 9 کتابخانه شناسایی شده است، کتابخانه دیجیتال تبیان رتبه اول را در بررسی پیوندهای دریافتی و رتبه گوگل به دست آورده و کتابخانه دیجیتال دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران رتبه اول را در میان سایت های داخل ایران و رتبه جهانی در بین جامعه آماری پژوهش به دست آورده اند، کتابخانه دیجیتال دانشگاه علامه طباطبایی نیز اولین رتبه یاهو را کسب کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمجموع درصد بالایی از وب سایت های کتابخانه های دیجیتال مورد مطالعه حضور پررنگی در سطح بین المللی نداشتند، که این امر نشان دهنده نقاط ضعف وب سایت های مذکور بوده است. کم بودن تعداد صفحات وب انگلیسی و جوان بودن کتابخانه های دیجیتال ایران از عمده دلایل حضور ضعیف کتابخانه های دیجیتال ایران در وب به شمار می روند. استفاده از آمیخته ترفیع مناسب و عوامل انسانی موثر میتواند در بهبود شرایط این کتابخانه ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتال، وب سنجی، رویت پذیری
  • معصومه معظمی، نجلا حریری*، عاطفه زارعی، فهیمه باب الحوائجی صفحات 52-68
    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های موثر بر رفتار جست وجو و بازیابی اطلاعات توسط کاربران چند زبانه که باعث ایجاد تفاوت در ماهیت بازیابی اطلاعات در محیط وب می شوند، انجام شده است.

     روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی از نوع داده های کیفی و شیوه پژوهش تحلیل محتوا بوده است. مشارکت کنندگان در این تحقیق بر اساس قاعده و اصل اشباع نظری شامل 35 نفر از دانشجویان دکتری و افراد صاحب نظر و خبرگان که از وب برای جستجو استفاده می کردند که با روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها با استفاده از نرم افزار7 Camtasia Studioرفتارکاربران را از پایگاه اطلاعاتی WorldWideScienceضبط نمود و همچنین از تکنیک تفکر با صدای بلند نیز استفاده گردید. در آخر با استفاده از مصاحبه از تجربه و احساس کاربران سوال شد. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار آن با استفاده از روش تایید پذیری توسط مشارکت کنندگان صورت پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها پژوهش ماهیت رفتار بازیابی اطلاعات توسط افراد چند زبانه شامل 5 بعد(تعریف وظایف، فرموله کردن استراتژی بازیابی، استفاده از ابزار ترجمه، روبرو شدن با چالش های بازیابی و مدیریت (کنترل) چالش های بازیابی)  و 22 مولفه می باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی از میان مولفه ها می توان مولفه های «شکست عملیات بازیابی»، «تعریف فعالیت»، «ماندن در صفحه اصلی سایت» و «استفاده از ابزار ترجمه» را متعلق به دسته رفتار کاربر با فراوانی بالا قلمداد کرد. این در حالی است که «بکارگیری عملگرهای منطقی»، «رها کردن بازیابی»، «فقدان دانش زمینه ای»، «عدم درک (فهمیدن) فعالیت» و «تدوین استراتژی های بازیابی با انتخاب بازیابی آسان (فیلتر چندگانه)» به دسته رفتار کاربر با فراوانی پایین تعلق دارند.

    کلیدواژگان: رفتار بازیابی اطلاعات، کاربران چند زبانه، بازیابی اطلاعات
  • اعظم نجفقلی نژاد* صفحات 69-80
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی و مرور مفاهیم و ویژگی های ارتباط های مجازی و برخط از جمله گفتگوهای همزمان و روانشناسی حاکم بر این فضاهای جدید است و در این راستا استانداردها و رهنمودهای ارتباط های برخط در کتابخانه ها مورد کنکاش قرار گرفته است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به شیوه سندی و از نوع مروری-تحلیلی است که برای تبیین روانشناسی فضای مجازی از نظریه های مختلف تعامل برخط از جمله نظریه های غنای رسانه ای، حضور اجتماعی، نظریه استفاده و خشنودی و افسارگسیختگی برخط بهره برده است.

    یافته ها: 

    فضای مجازی و برخط دارای ویژگی های متمایزی است و اثراتی متفاوتی بر ذهن و رفتار آدمی می گذارد. درگیری کمتر حواس، فضای غالب نوشتاری، انعطاف در هویت، تغییر و تعدیل ادراکات، تعدد روابط ممکن، امکان تاخیر در پاسخگویی به مخاطب در ارتباطات مجازی، قابلیت کش آمدن زمان و قطع ارتباط رسانه ای، اضطرارآمیز بودن و همزمان بودن ارتباط از جمله این ویژگی هاست. این ویژگی ها عموما حالات روانشناختی همچون خشم، اضطراب، نگرانی و ناامیدی را به همراه دارد. تعامل در فضای مجازی زمانی موثر واقع می شود که حاصل این تعامل ارتباطی، موجب استفاده و یا خشنودی فرد در محیط زیست روانی و اجتماعی او شود.

    نتیجه گیری:

     بنابراین با توجه به ماهیت کار و پیچیدگی تعامل کتابدار و کاربر در طول فرایند مرجع، «رفتار مثبت و منفی کتابدار (مشاهده شده توسط کاربر) عامل و فاکتور مهمی در موفقیت یا شکست فرایند به حساب می آید. توجه به روانشناسی کاربران در فضای مجازی، تبعیت از استانداردها و رهنمودهای عملکرد رفتاری و مهارتی کتابداران و مجهز بودن به انواع مهارت های علمی و ارتباطی از عوامل موفقیت تراکنش های برخط محسوب می شود.

    کلیدواژگان: روانشناسی فضای مجازی، سایبرسایکولوژی، گفتگوی همزمان (چت)، خدمات مرجع مجازی
  • فاطمه ولی پناه فیروزجایی، صفیه طهماسبی لیمونی* صفحات 81-95
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ابعاد استراتژی مدیریت استعداد با خلاقیت از نظر کارکنان کتابخانه های عمومی استان مازندران انجام شده است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظرشیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی- تحلیلی است.  برای گردآوری داده ها از  پرسشنامه پیش ساخته مدیریت استعداد و خلاقیت استفاده شده است کهپایایی آن ها به ترتیب 845/0 و 863/0 بوده است. جامعه آماری شامل  کلیه ی کارکنان کتابخانه های عمومی استان مازندران به تعداد 265 نفر بوده که 191 نفر نیز به پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آزمون «کلموگروف - اسمیرنوف«، آزمون های «تی استیودنت»، آزمون همبستگی «پیرسون» و رگرسیون چند خطی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیریت استعداد کارکنان کتابخانه های عمومی استان مازندران با میانگین 05/3 و خلاقیت آن ها با کسب میانگین 94/2 بالاتر از سطح متوسط ارزیابی شده اند. سطح ضریب همبستگی مدیریت استعداد با  خلاقیت آن ها 723/0 بود که نشان از همبستگی مثبت و معناداری بین مدیریت استعداد و خلاقیت آن ها دارد.

    نتیجه گیری

    بین ابعاد استراتژی مدیریت استعداد با خلاقیت کارکنان در کتابخانه های عمومی استان مازندران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ به ‎طوری که با به کارگیری استراتژی مدیریت استعداد، خلاقیت کارکنان نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، مدیریت استعداد، ابعاد مدیریت استعداد، خلاقیت، استان مازندران
  • موسی یمین فیروز، زهرا کریم خانی*، معصومه محمدی صفحات 96-107
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین وضعیت جو سازمانی و میزان فرسودگی شغلی کتابداران در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی و هم چنین رابطه بین جو سازمانی با فرسودگی شغلی بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر، تحلیلی - پیمایشی از نوع کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کل کتابداران کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی تشکیل می دهد که180 نفر است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه جو سازمانی کلایمت کوال و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین، انحراف معیار، جدول و نمودار و برای پاسخ به فرضیه های پژوهش از آزمون ضریب همبستگی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره جو سازمانی و فرسودگی شغلی کتابداران در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان غربی به ترتیب (31/41 ±77/176) و (18/17 ±35/51) برآورد گردید. میانگین نمره فرسودگی شغلی کتابداران با توجه به متغیرهایی هم چون جنسیت، سابقه خدمت و رشته تحصیلی تفاوت معناداری با همدیگر نداشته است (p < 0.05). میانگین نمره جو سازمانی در بین کتابداران از لحاظ رشته تحصیلی تفاوت معناداری با همدیگر نداشته است (p < 0.05)؛ اما بین سابقه کار و نگرش کارکنان به جو سازمانی کتابخانه ها ارتباط معناداری مشاهده گردید (P> 0.05) و آزمون آماری نشان داد که بین جو سازمانی و فرسودگی شغلی ارتباط معناداری وجود ندارد (p < 0.05).

    اصالت/ارزش:

     این مقاله را می توان در زمره اولین پژوهش هایی قلمداد کرد که به بررسی رابطه بین جو سازمانی کتابخانه ها و فرسودگی شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی پرداخته است.

    کلیدواژگان: جو سازمانی، فرسودگی شغلی، کتابداران، کتابخانه های عمومی، آذربایجان غربی
|
  • Hojatallah Hasan Larijani, Farzin Etemadi * Pages 1-11
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the level of students' satisfaction with the quality of services provided in the Central Library of the Islamic Azad University, Science and Research Branch based on SERVQUAL model.  

    Methods

    The research method is descriptive-survey. To determine the sample size using Cochran's formula, 381 people were obtained and through a questionnaire taken from Parsoman questionnaire. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used with 0.949 which shows the high reliability of the questionnaire. The data obtained from the collection of questionnaires were performed by SPSS22 software and statistical tests (t-test, Friedman test) and were prepared in the form of frequency distribution tables and graphs using Excel.

    Findings

    The average component of tangible factors is 3.71, the average rank of reliability is 2.84, the average component of responsiveness is 2.07 and the average empathy rank is 1.38.

    Conclusion

    It can be concluded that there is a positive and significant relationship between improving the quality of services provided and student satisfaction. The test results also showed that among the components of service quality, tangible factors have the greatest impact on improving the quality of services provided in the library.

    Keywords: Information services, Customer Studies, University libraries, Services-Evaluation, SERVQUAL Model
  • Anahita Giti, Atefe Zarei *, Behroz Bayat Pages 12-24
    Objective

    The aim of this study is to determine the status of the components of author, subject, commercialization, publisher and publications in designing the intellectual property model of open access medical journals (Iran).  

    Method

    The present study is an applied-exploratory purpose and a mixed (quantitative-qualitative) study. The statistical population of the study was all open access medical journals (430 journals). The questionnaires were sent to the editors and executive directors of journals. The research tool was an organized questionnaire (content analysis and Delphi panel) which consisted of five main components (publisher, author, publisher, subject and commercialization) and 63 questions. The software used for statistical analysis was SPSS 24. Questionnaire validity (with a coefficient of 50) and reliability (with a coefficient of 0.7), exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were performed on the questionnaire. To design the model, the status of five components was investigated.

    Results

    According to the findings, using a confirmatory factor analysis in PLS software, the questionnaire was reduced to five components, which was also confirmed by the model quality indicators. Based on the results of the Kaiser-Meyer-Ulkin index (kmo), the data of the research questionnaire can be reduced to a number of underlying and fundamental factors. These components include the five main components of publisher, author, subject, commercialization, and publications with sixty-three sub-questions, which make up the questionnaire. And since the value of KMO statistic is equal to 0.885, then the data are suitable for factor analysis.

    Conclusion

    The results show that there is a significant relationship between all components of intellectual property of free access medical journals and the components and questions have acceptable reliability and convergence. Finally, this questionnaire can be used in open access medical journals to assess intellectual property.

    Keywords: intellectual property rights, Medical Publications, Open Access Publications
  • Hamidreza Mahmoodi *, Fatemeh Naseri Pages 25-36
    Objective

    User satisfaction in most organizations is the main component of its dynamics. This is doubly important in university libraries that meet the information needs of students and faculty. The purpose of this study is to achieve the level of user satisfaction with Academic libraries.

    Method

    In terms of purpose, the present study is in the category of applied research and in terms of data collection method is in the category of library and descriptive-survey research. Data were collected by a questionnaire. Users of academic libraries of state universities in Tehran formed the statistical population of this study. For sampling, sequential integrated sampling method was used and 60 questionnaires were distributed among users. Descriptive statistics (mean and frequency) were used to answer the questions. SPSS software was used for descriptive analysis of data.

    Results

    The findings showed that users are very little satisfied with the library resources. Users are also little satisfied with library buildings and equipment, library librarians, and library services. The findings also showed that there is a significant difference between the current situation and the desired situation of user satisfaction with resources, buildings and equipment, librarians, and academic library services

    Conclusion

    In general, it can be argued that users are little satisfied with the academic library of state universities. Therefore, there is a need for a comprehensive change in order to upgrade and improve the condition of academic libraries. It seems that there is a significant difference between the current situation and the desired situation of user satisfaction with academic libraries in Tehran.

    Keywords: User, Academic library, Tehran, Satisfaction Measurement
  • Moujan Moaref, Sudabeh Shapoori *, Hajar Zaree, Shahram Salavati Pages 37-51
    Objective

    The main purpose of this study is to determine the visibility status of Iranian digital libraries.

    Method

    This study was conducted by link analysis and survey statistics of Iranian digital libraries and the research is evaluative. The present article examines the rankings of Yahoo, Google, Alexa, rankings among Iranian sites, and the links received by Iranian digital libraries. Fifty eligible digital libraries with the right software, information resources, and official library setup make up the potential research community. Descriptive statistics indicators in Excel software have been used to analyze the data.

    Results

    The research findings showed that only 9 libraries were identified by measuring the validity of the Digital Libraries website with the Yahoo PageRank factor. And the digital library of the Faculty of Entrepreneurship of the University of Tehran have obtained the first rank among the sites inside Iran and the global rank among the statistical population of the research. Allameh Tabatabai University's digital library also ranks first among Yahoo.

    Conclusion

    The present study has determined the position of digital libraries in Iran and the world. Overall, a high percentage of the digital library websites under study did not have a strong international presence, indicating the weaknesses of these websites. Lack of English and young web pages, lack of Iranian digital libraries are the main reasons for the weak presence of Iranian digital libraries on the web. The use of a combination of appropriate promotion and effective human factors can be effective in improving the condition of these libraries.

    Keywords: Digital libraries, Webometrics, Visibility
  • Masoomeh Moazami, Nadjla Hariri *, Atefeh Zarei, Fahimeh Babalhavaeji Pages 52-68
    Objective

    To present the dimensions and components of the behavior of search and retrieve information by multilingual users in the web environment.  

    Method

    The present study was a qualitative data type in terms of purpose applied and content analysis research method. Participants in this study were based on the rule and principle of theoretical saturation, including 35 PhD students and experts who used the web to search. They were selected by purposive and theoretical sampling methods. Data collection tool using Camtasia Studio 7 software recorded user behavior from World Wide Science database and also loud thinking technique was used. Finally, the experience and feelings of users were asked using interviews. Data were analyzed using MAXQDA software. Its validation was done by the participants using the verification method.

    Results

    Qualitative analysis of the nature of information retrieval behavior by multilingual individuals consists of 5 as well as 22 components. Among the components, failure of retrieval operations, definition of activity, staying on the main page of the site and using translation tools can be considered as belonging to the category of high frequency user behavior.  

    Conclusion

    Finally, by using logical operators, cancellation of recovery, lack of background knowledge, lack of understanding of the activity and formulation of recovery strategies by choosing easy recovery (multiple filter) belong to the category of user behavior with low frequency.

    Keywords: Information behavior, Information retrieval, Multilingual users
  • Azam Najafqolinejad * Pages 69-80
    Objective

    The purpose of this study is to review the concepts and features of virtual and online communication, including simultaneous conversations and psychology governing these new spaces, and in this regard, the standards and guidelines of online communication in libraries have been explored.

    Method

    The present study is a documentary and review-analytical method that has used various theories of online interaction to explain the psychology of cyberspace, including theories of media richness, social presence, uses and gratifications theory and online disinhibition.

    Results

    Cyberspace has distinct features that have different effects on the human mind  behavior. These features include less mindfulness, dominant writing space, and flexibility in identity, change, and adjustment of perceptions, the multiplicity of possible relationships in cyberspace, the possibility of delayed response to the user in virtual communication, the ability to stretch time and disconnect media, the urgency and concurrence of communication. These features generally lead to psychological states such as anger, anxiety, worry, and frustration. Interaction in cyberspace is effective when the result of this communication interaction, causes the use or satisfaction of the person in his psychological and social environment.

    Conclusion

    Virtual Reference Services (VRS) are a complex and multifaceted commitment.  VRS, including simultaneous chat with the user, clarifies the vacuum of visual and auditory cues and the feeling of personal connection and it is necessary to use alternatives and tricks for these virtual communications to evoke the same feeling of face. Therefore, due to the nature of the work and the complexity of the librarian-user interaction during the reference process, "the positive and negative behavior of the librarian (observed by the user) is an important factor in the success or failure of the process. Paying attention to the psychology of users in cyberspace, adhering to the standards and guidelines of librarians' behavioral and skillful performance, and being equipped with various scientific and communication skills are the success factors of online

    Keywords: Cyber psychology, Online Chat, Virtual Reference Services
  • Fatemeh Valipanah Firouzjahi, Safiyeh Tahmasebi Limooni * Pages 81-95
    Objective

    the aim of this study was to determine the relationship between the dimensions of talent management strategy with creativity in terms of staff of public libraries in Mazandaran province.

    Method

    The objective of the present study is an applied one. The researcher has used analytical survey. For data gathering, two pre-structured questionnaires of talent management and creativity were used that their reliability 0.845 and 0.863, respectively, based on Cronbach’s Alpha. . The statistical population included all staff of the public libraries of Mazandaran province with 265 staff, that 191 staff answered the questionnaires. Descriptive statistics and the "Kolmogorov-Smirnov" test, the "T-Student" test, the "Pearson" correlation test, and the multi-line regression test were used for data analysis.

    Results

    The research findings indicate that the talent management of the staff of public libraries of Mazandaran province with an average of 3.05 and their creativity with an average of 2.94 are higher than the average level. The level of correlation between talent management and their creativity was 0.723, which indicates a positive and significant correlation between talent management and their creativity.  

    Conclusion

    The results showed that there is a positive and significant relationship between the dimensions of talent management strategy and employee creativity in public libraries of Mazandaran province, so that by using talent management strategy, employee creativity also increases.

    Keywords: public libraries, talent management, Dimensions of Talent Management, Creativity, Mazandaran Province
  • Mousa Yaminfirooz, Zahra Karmikhani *, Ma’Asoume Mohammadi Pages 96-107
    Objective

    This study aimed to determine the current status of organizational climate and occupational burnout among librarians working in public libraries located in Western Azerbaijan province in Iran and the possible relationship between them.

    Method

    This applied study was an analytical survey. Research population included all librarians working in public libraries located in Western Azerbaijan, Iran. For data collection, Climate Quall Questionnaire and Meslesh's Occupational Burnout Questionnaire were used for measuring organizational climate and occupational burnout, respectively. In descriptive statistical level, mean, SD, tables and charts were used and for testing research hypotheses, correlational test and one-sample t-test were applied.

    Results

    The mean rates of organizational climate and occupational burnout were 176.77±41.31 and 51.35±17.18 from views of the librarians, respectively. The mean rates of librarians' occupational burnout were not significantly different by their gender, working length, and academic level. The mean rates of organizational climate were not significantly different among librarians by their academic levels. This difference was significant by their working length (p < .05).

    Conclusion

    There was no significant relationship between organizational climate and occupational burnout. This study can be considered as one of the first studies on relationship between organizational climate and occupational burnout from views of librarians working in public libraries.

    Keywords: organizational climate, Occupational Burnout, Librarians, public libraries, western Azerbaijan