فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ملیحه احسانی نیک*، فریبا پات صفحات 1-27

    داستان زندگی حضرت مریم از جمله داستانهای مشترک قرآن و اناجیل اربعه (عهد جدید) است. با وجود این مریم در این داستانها نقش و جایگاه یکسانی ندارد. با استناد بر اناجیل ویژگی های مهم مریم به اعتبار مادر عیسی بودن و تولد معجزه آسای او است. اما این تصویر در فرهنگ و سنت مسیحی به تدریج تا آنجا تحول می یابد که مریم به شخصیتی مقدس بدل می شود و مقام الوهیت پیدا می کند. به این تصویر در قرآن اشاره می شود و در واقع حکایت قرآن از داستان مریم با نفی این دیدگاه همراه است. اما در مجموع آنچه در قرآن حکایت می شود بسیار فراتر از روایت اناجیل است. در آیات قرآن ویژگی هایی برای مریم نقل می شود که بی شباهت به ویژگی های انبیاء نیست. هرچند که مفسران به ویژه مفسرانی با گرایش های عرفانی تلاش کرده اند این ویژگی ها را به گونه ای دیگر تفسیر کنند و در نهایت مریم را واجد مقام ولایت بدانند. در این مقاله ضمن سیر تحول جایگاه مریم در مسیحیت و اسلام بازگو می شود به این موضوع مهم نیز پرداخته می شود که چرا در سنت اسلامی مریم و بالطبع زن، از مقام نبوت باز می ماند و در تصوف و عرفان اسلامی مقام او تنها در حد یک ولی پذیرفته می شود.

    کلیدواژگان: مریم، زن در سنت اسلامی، کرامت، طهارت، نبی، ولی
  • احسان علی اکبری*، امین امیرحسینی صفحات 29-44

    از مسایلی که امروزه در فقه امامیه و حقوق ایران محل بحث بوده و زمینه تشتت آرای قضات را فراهم آورده موضوع رجوع در طلاق است که به عنوان حقی برای مرد در طلاق های رجعی در نظر گرفته شده است . در همین راستا در صورتی که زوجه ضمن عقد لازمی بر مرد شرط نماید که مرد بعد از طلاق رجعی، حق رجوع نداشته باشد و نتواند حق خود را اعمال نماید، آیا می توان شرط مزبور را صحیح دانست یا باید حکم به عدم صحت شرط مزبور نمود. در همین راستا برخی به استناد حکم بودن رجوع و عدم امکان شرط خلاف حکم، شرط مزبور را باطل دانسته اند اما در مقابل برخی آن را حق مرد دانسته و بر همین اساس به علت ماهیت حق، آن را قابل اسقاط می دانند که برای اثبات مدعای خود، به ادله ای استنادنموده اند. لذا این دسته از فقها و حقوقدانان، شرط را صحیح دانسته اند. با فحص از ادله می توان دریافت که حکم بودن رجوع در طلاق از منطوق روایات کشف شده و نیز اسقاط رجوع،هم چنین توجه به مصالح خانواده، به علاوه آن که شرط مزبور، اسقاط ما لم یجب بوده و نمی توان آن را صحیح دانست.

    کلیدواژگان: رجوع از طلاق، طلاق رجعی، حق یا حکم بودن، ماهیت رجوع، مصالح خانواده
  • مجتبی انصاریان*، آتنا غلامی نیارمی، سبحان طیبی صفحات 45-67

    خشونت جنسی در هرحالت و توسط هر فردی محکوم است. نهادینه شدن فرهنگ مردسالاری، خوارانگاری زنان، عدم حمایت جامع قوانین حقوقی از آنان و درونی شدن خود خوار انگاری زنان، از عوامل داخلی در هر جامعه است که باعث تداوم خشونت در اشکال مختلف علیه زنان شده و سپس به جامعه بین الملل تسری پیدا می کند. هدف اصلی این مقاله، واکاوی مصادیق خشونت جنسی علیه زنان در حقوق بین الملل با تاکید بر بارداری اجباری است. بارداری اجباری به عنوان جنایت علیه بشریت نه تنها به دلیل برهم خوردن ترکیب جمعیتی یا نسل زدایی، بلکه به دلیل ظلم و ستمی که بر زن آسیب دیده صورت می گیرد، باید جرم انگاری شود. منع خشونت جنسی کم و بیش در قوانین کشورها جرم انگاری شده است و در رویه قضایی بین المللی شاهد قضایایی از بارداری اجباری هستیم. این مقاله به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی و تحلیلی است. روش گردآوری داده ها، به شیوه کتابخانه ای بوده و تحلیل و تجزیه داده ها با شیوه کیفی تحلیل ساختاری و تفسیری انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بشردوستانه بین المللی، خشونت جنسی، بارداری اجباری
  • لیلا بهرامی، افسانه توسلی* صفحات 69-90

    پژوهش میان رشته ای حاضر، درصدد کشف و بررسی تابوهای جنسی و اثر آن بر دعوای طلاق توسط زوجه در محاکم دادگستری می باشد. ابتدا عوامل موثر بر بدعملکردی و یا اختلال در کارکرد روابط جنسی زوجین بررسی شد و سپس زمینه های فردی و جامعه شناختی تابوهای جنسی که منجر به پنهان داشتن علت طلاق و تغییر عنوان دادخواست های مطروحه توسط زنان شده بود مورد بحث قرار گرفت. نمونه گیری از بین افراد مراجعه کننده به محاکم دادگستری و دفاتر وکلا صورت پذیرفت. 10 نفر از بین زنان مطلقه و 16 نفر از زنان در آستانه ی جدایی انتخاب شدند. تمامی زنان مطلقه و یا متقاضی طلاق مورد مصاحبه، از کیفیت روابط جنسی خود اعلام نارضایتی نموده و مهم ترین عوامل آن به ترتیب در ناتوانی در ارضای زنان، فقدان پیش نوازش و آماده سازی قبل از رابطه و نبود روابط محبت آمیز کلامی خلاصه گردید. همچنین، درک از تابوهای جنسی در بین زنان ، در سطح فردی و اجتماعی، با فراوانی مضامین شرم، ترس از قضاوت، وجود خلاء های قانونی و فضای حاکم بر محاکم شناسایی گردید. نتایج حاصله، تاثیر مهم نارضایتی جنسی بر تقاضای طلاق را نشان می دهد و وجود تابوهای جنسی در بین زنان، بر مکتوم داشتن آن در دادخواست ها موثر می باشد

    کلیدواژگان: نارضایتی جنسی، تابو، روابط جنسی زوجین، اختلال جنسی، طلاق
  • مهدی خاقانی اصفهانی* صفحات 91-109

    پاسداشت «حق بر سلامت» و تدارک بایسته های حقوقی به منظور استیفای آن برای کودکان، از دغدغه های نظام های حقوقی است. علاوه بر سیاستگذاری تقنینی مستقیم، راهبردهای قانونگذارانه ی فرعی از طریق وضع قوانین و مقرراتی که ابعاد جانبی تبلور حق سلامت کودکان را متاثر می کنند، مهم است. نظر به وابستگی همه جانبه ی سلامت کودکان به سلامت و امنیت مادران، لایحه اخیر «صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت» دارای نقاط قوت و ضعفی است، که تحلیل آنها از منظر اثرسنجی تصویب و اجرای لایحه (قانون)، بر کاهش بزه دیدگی تبعی کودکان از بزه دیدگی مادرانشان موضوع این مقاله است. پژوهش حاضر پس از بازشناسی نقش ارتقاء سلامت کودکان در کاهش نرخ بزه دیدگی آنها، نحوه اثرگذاری اصلاحات نظام دادرسی و جرم انگاری و پیشگیری در حمایت از زنان - موضوع لایحه مذکور - بر کاهش بسترهای آسیب پذیری فرعی کودکان از بزه دیدگی مادران را می کاود و پیشنهادهایی جهت اصلاح لایحه مذکور ارایه می دهد. گفتمان ایدیولوژیک لایحه مزبور، و کم توانی لایحه در ارایه نظم نوینی از تلفیق سه جنبه ی هنجارهای حقوق بشری، آموزه های اسلامی و ملاحظات خانواده ایرانی، چشم انداز موفقی از تقویت حمایت از زنان در برابر خشونت - وبالتبع، کودکان متاثر از بزه دیدگی مادرانشان از خشونت- به دست نمی دهد.

    کلیدواژگان: حق سلامت، خشونت علیه مادران، بزه دیدگی کودکان، جرم شناسی انتقادی، سیاست جنایی قضایی
  • مریم رحیمی سجاسی*، عبدالحسین کلانتری، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 111-139

    تامل در مصادیق شرعی حقوق زن در نقش همسری، معرف مصادیقی از حقوق زن است که در جامعه کمتر شناخته شده است. به طوری که به نظر می رسد در ارتباط با این مسیله، در منابع سه گانه شرع، عرف و قانون، نوعی ناهمسازی و شکاف وجود دارد. مقاله حاضر با اذعان به پیچیدگی و ذو ابعاد بودن دلایل این تعارض، در نظر دارد از منظر رویکرد روانشناسی اجتماعی، نقش زنان را در این زمینه مورد مطالعه قرار دهد. به این منظور 30 زن ساکن استان تهران که سابقه زندگی زناشویی داشت ند، از حیث چگونگی مواجهه با تضییع حقوق خویش مورد مصاحبه قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل تماتیک، به استخراج پنج تم محوری خودخاموشی، درماندگی آموخته شده، زنانگی فراشرعی، خانواده مداری و اخلاق مداری انجامید که مانع مطالبه گری زنان شده بود. براین اساس زنان با ادراک توانایی های فردی خویش، خلقیات شوهر و شرایط فرهنگی- اجتماعی جامعه، با اتخاذ رویکرد واقع گرایی از مطالبه حقوق شناخته شده خود ممانعت کرده و در تضییع حقوق زن و تثبیت وضعیت موجود مشارکت می ورزند.

    کلیدواژگان: حقوق زن، واقع گرایی، زنانگی فراشرعی، ناهماهنگی شناختی، درماندگی آموخته شده، خودخاموشی
  • صدیقه شکوری راد* صفحات 141-163

    در قانون مدنی ایران «کودک همسری» یا «ازدواج صغار» علیرغم آسیب های فردی، خانوادگی و اجتماعی آن، پذیرفته شده است. با استناد به دو آیه در قرآن، پاره ای از احادیث و سنت فقها حکم به جواز آن داده اند. در مقاله حاضر که پژوهشی است کتابخانه ای، موضوع «کودک همسری» در «قرآن» از منظر مطالعات زنان، که متعهد به بهبود و ارتقای وضعیت زنان است، با تمرکز بر آموزه های قرآن و با استفاده از روش تحلیلی -تفسیری قرآن به قرآن مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله استدلال شده است که کودک همسری در قرآن تجویز نشده و حتی به آن اشاره ای نرفته است و آموزه های قرآنی درباره ازدواج و ارتباط شوهران با زنانشان با آن سازگاری ندارد. بنابر این، به نظر می رسد که ماده 1041 قانون مدنی درباره ازدواج کودکان هیچ دلیل قرآنی ندارد. این پدیده از احکام تاسیسی اسلام نبوده و حکم به جواز آن در فقه باید در بافت فرهنگی، اجتماعی و تاریخی فهمیده شود. با توجه به آثار و تبعات ناگوار آن برای کودکان و جامعه، بازنگری در ماده قانونی مذکور و اصلاح آن ضروری و ممکن به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کودک همسری، قرآن، ماده 1041قانون مدنی، فقه امامی
  • شیرین محمدی، آتوسا رستم بیک تفرشی*، یحیی مدرسی تهرانی صفحات 165-191

    پژوهش حاضر به تحلیل گفتمان کنشگران موافق و مخالف ورزش و اشتغال زنان و بررسی بازنمایی زن در آن می پردازد و با روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کیفی و کمی به این پرسش ها پاسخ می دهد: گفتمان های رقیب در حیطه ورزش و اشتغال زنان کدامند؟ زن در این گفتمان ها چگونه بازنمایی می شود؟ جنسیت چه تاثیری بر انتخاب های واژگانی سخنران دارد؟ داده ها به شیوه کتابخانه ای و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای گردآوری شده اند و شامل 16 متن سخنرانی در 5 سال اخیر است. بر مبنای نتایج، دو گفتمان اصلی تجددگرا و سنتی در رقابت هستند. مخالفین بیشتر به گفتمان سنتی و موافقین به گفتمان تجددگرا و گاهی به عناصر گفتمان سنتی برای اقناع مخاطب ارجاع می دهند. زن در گفتمان سنتی در قالب نقش های کلیشه ای مادری، همسری، کدبانوگری، خانه داری، فرزندآوری و فرزند پروری و موجودی وابسته به مرد بازنمایی می شود. در گفتمان تجددگرا علاوه بر نقش زن در خانواده بر نقش های اجتماعی او نیز تاکید می شود. دشواژه-هایی مانند زنا، چشم هرزهی هوسآلود مرد، تجاوزات جنسی، شغل روسپی گری، دلالان جنسی و غیره؛ همچنین واژه های ایدیولوژیک مانند انقلاب، عفت و عفاف و ارجاع به سن زن برای ازدواج تنها در گفتمان مردان دیده شد و مردان بیشتر از واژ های اسلام و مسلمان استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: بازنمایی، زن، گفتمان، ورزش و اشتغال، جنسیت
|
  • Malihe Ehsani Nik *, Fariba Pat Pages 1-27

    The story of Mary is one of common stories in the Quran and the Gospels. However she doesn’t have the same role and status in them. According to the Gospels the main characters of Mary are regarded as her being Jesus's Mother and the miraculous birth of her son. This image but, in the Christian culture and tradition gradually evolves so much that Mary is changed to be a holy person and becomes a deity.In Quran is mentioned to this image an indeed the Quranic narration of the story of Mary is accompanied by the negation of this view. But in all, what is said in the Qur'an is much beyond the narrative of the Gospels.In Qumran's verses is expressed some characteristics of Mary, which is similar to the prophet's characteristics. Commentators, however,especially those with mystical tendencies have tried to interpret these characteristics in another way and eventually they consider Mary as a Saint One.In this article is discussed about the evolution of Mary's status in Christianity and Islam and is discussed about this important subject why Mary in Islamic culture doesn't gain the prophecy and her status in Sufism and Islamic Mysticism is merely accepted as a Saint One.

    Keywords: Mary, women Islamic tradition, Karama, Cleanliness (Ṭahāra), Prophet, Saint (Vali)
  • E AAB *, Amin Amirhoseiny Pages 29-44

    a matter of divorce, which is considered as a right for men in retaliatory divorces. In the same vein, if the wife makes a necessary condition for the husband to make sure that the man has no right to return after the divorce, and can not exercise his right, can the condition be considered correct or that he should be guilty of the inappropriateness of the condition. In this regard, some have cited the condition of being guilty of referring and impossibility of a condition contrary to the ruling, but they are considered by some as the rights of men in relation to some of them, and therefore, because of the nature of the right, they consider it indistinguishable to prove their claim , Have cited an argument. Therefore, this group of jurists and jurists considered the condition correct. It can be seen from the evidence that the order for divorce has been discovered from the source of the traditions as well as the recourse, as well as the consideration of the material interests of the family, as well as the fact that the above condition is our unavailability and can not be considered correct.

    Keywords: divorce, right or sentence, Expedient family, nature of referrals
  • Mojtaba Ansarian *, Atena Gholami Niyarami, Sobhan Tayebi Pages 45-67

    Sexual violence is condemned by anyone at any time. The institutionalization of patriarchal culture, female disparagement, lack of comprehensive legal support for them, the internalization of women's Humiliate, It is one of the internal factors in any society that has perpetuated violence in various forms against women and then it extends to the international community. The main purpose of this article is analysis cases of sexual violence against women in international law emphasizing on forced pregnancy. Forced pregnancy as a crime against humanity must be criminalized because of population disruption, genocide and oppression has been inflicted on the injured woman. Prohibition of sexual violence has become criminalized in the laws of some countries and there are cases of forced pregnancy in the international judicial process. This article from an objective perspective is practical and by nature descriptive and analytical. Method of data collection was in the way of libraries and data analysis in a qualitative way structural and interpretive.

    Keywords: Human Rights, International Humanitarian Law, Sexual violence, Forced Pregnancy
  • Leila Bahrami, Afsaneh Tavssoli * Pages 69-90

    The present interdisciplinary research seeks to investigate the sexual taboos and their effect on the divorce lawsuit filed by the wife in the courts of justice. First, the factors affecting the couple's sexual dysfunction or dysfunction were examined, and then the individual and sociological contexts of sexual taboos that led to the concealment of the cause of divorce and the renaming of petitions by women were discussed. The research method was qualitative and content analysis that sampling was done among people referring to courts of justice and lawyers' offices. 10 of the divorced women and 16 women were selected on the eve of separation. The main tool for measuring the research variable was semi-structured interview. All divorced or divorced women interviewed expressed dissatisfaction with the quality of their sexual relationships, and the most important factors were summarized in the inability to satisfy women, lack of foreplay and preparation before intercourse, and lack of loving verbal relationships. Also, the perception of sexual taboos among women, at the individual and social levels, was identified with the abundance of themes of shame, fear of judgment, the existence of legal gaps and the atmosphere in the courts. The results show the significant effect of sexual dissatisfaction on the demand for divorce and the existence of sexual taboos among women is effective in keeping it secret in lawsuits.

    Keywords: Sexual Dissatisfaction, taboo, Sexual Couples, Sexual Disorder, divorce
  • Mahdi Khaghani Esfahani * Pages 91-109

    The right to health is the subject of many international treaties and national laws. The protection of this right and the provision of legal and objective requirements for its fulfillment for children - as a specially protected human group - are of great importance and, of course, the concern of legal systems.In addition to direct legislative policy, sub-legislative strategies through the enactment of laws and regulations that affect children's right to health are an important area of study. The main obligors of the right to health are the governments, and the system of the Islamic Republic has had many ups and downs in protecting this right.Considering the comprehensive dependence of children's health on the health and safety of mothers, the bill "Protection, Dignity and Security of Women against Violence" seems to have strengths and weaknesses, the analysis of which is approved and implemented from the perspective of effectiveness. The bill (after approval) on reducing the victimization of children dependent on the victimization of their mothers is the subject of this article.The present study, after recognizing the role of promoting the health of children in reducing their victimization rate, examines the effectiveness of the reform of the judicial system and criminalization and prevention, which is set out in this bill; To determine the extent of women's support in reducing the vulnerability of children to maternal victimization.The bill's ideological discourse, and the its inability to present a new order combining the three aspects of human rights norms, Islamic teachings, and the considerations of the Iranian family, do not bode well for enhanced protection of women against violence. Children continue to be affected by their mothers' victimization of violence. Solutions to reduce the shortcomings of the bill are presented in this article.

    Keywords: right to health, Violence against Mothers, Child Victims, Critical Criminology, Judicial Criminal Policy
  • Maryam Rahimi Sajasi *, Abdolhossein Kalantari, Touba Shakeri Golpayegani Pages 111-139

    The reflection in the sharia cases of women's rights as a wife is an example of women's rights, which is less well-known in society. There seems to be a kind of inconsistency in the three sources of sharia, custom and law in relation to this issue. The article, by acknowledging the complexity and multi-dimensions of the reasons for this contradiction, aims to examine the role of women in this regard from the perspective of the Cognitive Balance Theory. To this end, 30 women living in Tehran province who had a marital life experience were interviewed in the light of how to encounter the violation of their rights. Data analysis using the thematic analysis led to the extraction of five key themes included self-silence, learned helplessness, meta-religious femininity, circuit family, and ethical behavior in women that prevented them from claiming. Accordingly, by perceiving their individual abilities and the socio-cultural conditions of their society, the women prevented from claiming their well-known rights by adopting a realistic approach, and they cooperate in violating the women's rights a nd stabilizing the status quo.

    Keywords: Women's rights, realism, meta-religious femininitye, learned helplessness, Self-silencing
  • Sedigheh Shakouri Rad * Pages 141-163

    ‘Child marriage’ is approved by Iran's Civil Code. Based on two verses of the Quran, some traditions and the prophet sunnat, Muslim scholars have decreed its permeation in shariat. In the present library research, the concept of ‘child marriage’ is discussed from a women’s studies’ perspective, which is committed to improving women’s status, by focusing mainly on the teachings of the Quran and using an analytical approach to the interpretation of the Quranic verses. It is argued that first, child marriage is not permitted nor mentioned in the Quran; and second, the Quranic verses regarding marriage and the relation of husbands and wives to disapprove it. Therefore, Article 1041 of Iran’s Civil Code is not consistent with the Quran. It is not a law established by Islam and should be understood within the larger social and cultural context of the time. Hence, considering the serious and detrimental effects of this phenomena on children and on the society, a revision and amendment of this legal clause seems crucial and possible.

    Keywords: Child marriage, Qur'an, article 1041 of Civil Law, Twelvery Shia Fiqh
  • Shirin Mohammady, Atoosa Rostambeik Tafreshi *, Yahya Modarresi Pages 165-191

    This study aims at analyzing the main discourses in competition among opponents and proponents of women’s labor and sports. Through a quantitative and qualitative descriptive-analytic method, it studies how women are represented in different discourses in competition, and among male and female speakers. The data is a corpus gathered through library method including 16 texts of the female and male opponents and proponents during the past 5 years selected through random sampling. The results show traditional and modern discourses are in competition. Opponents mostly refer to traditional discourse, and proponents to the modern. In traditional discourse of the opponents, women are represented by stereotypical roles such as “mother, wife, Kadbanu (a good housewife), housewife, child bearer, parent, responsible for the raising of the children, dependent on their husbands. The importance of the role of women in the family is common among the traditional and modern viewpoints. However, proponents emphasize the role of woman in the society too. Taboo words such as “adultery, rape, prostitution, sex dealers and etc, and ideological words such as chastity, purity, revolution and referring to woman’s’ age for marriage are just used in male’s speeches, and they used Islam/ Muslim more than women.

    Keywords: woman’ rights, Representation, Discourse, sports, labor, Gender