فهرست مطالب

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:1 Issue: 2, Autumn 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهره جلال پور*، کیانوش پایفرد، محمد فلاح، مهدی رضا زاده جودی صفحات 1-24
    طرح «خاورمیانه بزرگ» را، در تاریخ 12 سپتامبر 2002، کولین پاول، وزیر دفاع دولت جورج بوش، مطرح کرد. اهدافی که برای این طرح اعلام شده عبارت اند از اصلاحات اقتصادی، ارتقای حقوق بشر، استقرار دموکراسی و آزادی انتخابات در خاورمیانه که می بایست با ابزارها و تاکتیک های مختلف اجرایی می شدند؛ البته باید میان اهداف اعلام شده این طرح و اهداف پنهان آمریکا تفکیک قایل شد؛ زیرا در تدوین این طرح سعی شده است تا ارزش های مترقی و انسان دوستانه سرپوشی باشد بر اهداف واقعی آن. طراحان این طرح فریبکارانه اهدافی دیگر را در سر می پروراندند؛ از جمله مهمترین این اهداف می توان به تامین امنیت تولید و عرضه انرژی برای آمریکا، حفظ بقای رژیم صهیونیستی و مقابله با اسلام سیاسی اشاره کرد. پرسش این است که ماهیت تحولات انقلاب اخیر در خاورمیانه چیست و به کدام سمت گرایش دارد؟ پژوهش حاضر، به روش تحلیلی توصیفی سامان داده شده و یافته های تحقیق حاکی از آن است که به رغم ادعای تحلیلگران و سیاستمداران آمریکا، مبنی بر تحقق طرح خاورمیانه بزرگ، حضور پررنگ جریان های اسلامی در صدر تحولات اخیر خاورمیانه در کشورهای تونس، مصر، بحرین، یمن و وجود رهبران مذهبی در راس انقلابیون مشخص می کند ماهیت تحولات اخیر تحقق بیداری اسلامی و شکست طرح خاورمیانه است.
    کلیدواژگان: بهار عربی، بیداری اسلامی، چالش هژمونی امریکا، طرح خاورمیانه بزرگ
  • محمد ولی مدرس، ابوالحسن صفی نژاد*، نجمه ناصری، حبیب گل محمدی صفحات 25-42
    از سال 2011، منطقه خاورمیانه دچار دگرگونی های سیاسی اجتماعی عمیقی شد، این قیام های مردمی که از کشور آفریقایی تونس آغاز شد، به کشورهای خاورمیانه نیز سرایت کرد و ساختارهای پیشین قدرت را تحت تاثیر قرار داد. چگونگی مدیریت و جهت دهی به این تحولات، پرسش اصلی این مقاله است. در واقع، پرسش اصلی این است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به ایجاد تغییرات در منطقه خاورمیانه در سال های 2014 2011 چگونه پرداخته است؟ در پاسخ به این سوال، این جواب به ذهن متبادر می شود که جمهوری اسلامی ایران از طریق ترویج الگوی اسلام انقلابی خود در منطقه عربی خاورمیانه، تلاش می کند با توسعه ایدیولوژی حاکم بر سیاست خارجی خود، عمق ژیوپلتیک راهبردی مورد نظر خود را تعمیق بخشد. به عبارت دیگر، استراتژی ایران در قبال این تحولات، تلفیقی از ترویج گفتمان ضد هژمون مقاومت و تقویت ژیوپلتیک نیروهای همسو با ایران است. از این رو، ایران از سویی تلاش کرده مواضع انقلابی خود را که در تضاد با دخالت قدرت های منطقه ای (عربستان) و فرامنطقه ای (آمریکا) است، ترویج دهد و هم زمان، نیروهای همسو با این گفتمان را به دخالت موثر در تحولات تشویق کند و از آن ها حمایت معنوی جدی به عمل آورد. بنابراین، در روند رخداد این تحولات، جمهوری اسلامی ایران، عمق فرهنگ جغرافیایی خود را توسعه بخشیده است که در این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: الگوی اسلام انقلابی، تغییرات عربی، ژئوپلتیک مقاومت، فرهنگ جغرافیایی
  • سید صدرالدین موسوی جشنی*، محمدمعین گلباغ، فاطمه عبایی صفحات 43-58

    تحولات دنیای معاصر، خصوصا انقلابها، کودتاها و جنگها، باعث بسط نظریه های متعددی درباره نهضتهای اجتماعی شده است. یکی از شیوه های مورد استفاده در نهضتهای اجتماعی برای ایجاد تغییرات سیاسی اجتماعی نظریه عدم خشونت است. شیوه مبارزه خشونت پرهیز توسط جین شارپ نظریه پردازی شد. شارپ 198 شیوه کنش، اعتراض و ترغیب خشونت پرهیز را معرفی کرد. هدف این مقاله مطالعه رویکرد امام خمینی به مبارزه سیاسی بر علیه رژیم شاه می باشد. تمرکز این پژوهش بر مبارزات امام خمینی تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. پرسش اصلی این مقاله به عبارت زیر است: امام خمینی چه رویکردی در مبارزات خود بر علیه رژیم شاه اتخاذ کردند؟ فرضیه این پژوهش که با روش اسنادی مورد بررسی قرار گرفت بدین قرار است: در رویکرد امام خمینی "هدف وسیله را توجیه نمی کند" بنابراین امام در طول مبارزات خود بر علیه دیکتاتوری از "ترغیب" و "اعتراضات خشونت پرهیز" که شامل تکنیک های متعدد خشونت پرهیز است استفاده کردند. نتایج تحقیق نشان می دهد که رویکرد امام خمینی به مبارزه رویکردی خشونت پرهیز و مبتنی بر آموزه های اسلامی بود که عمدتا با به کار گیری "ترغیب" و "اعتراضات خشونت پرهیز" به هدف خود دست یافت. نتایج تحقیق همچنین نشان می دهد که این تکنیکها از جمله 198 تکنیک جمع آوری شده توسط شارپ می باشد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، مبارزه سیاسی، انقلاب اسلامی، جین شارپ، ایران
  • بهرام اخوان کاظمی*، زهرا رضا زاده عسگری صفحات 59-82
    بسیاری از نظریه پردازان و صاحب نظران داخلی و خارجی به دنبال تبیین تیوریک ماهیت رهبری امام خمینی (ره) و علت تاثیرگذاری عمیق آن بوده اند لذا سوال اصلی این پژوهش ناظربر این است که: «چه تعاملاتی میان شخصیت و شیوه رهبری امام خمینی و رعایت کرامات انسانی وجود داشته است؟ آیا این شیوه رهبری و نفوذ شگرف آن، بر مبنای الگوی مردود رهبری کاریزماتیک بوده و بر این اساس قابل تفسیر است؟» یافته های این نوشتار بر اساس روش تحلیلی _اسنادی، بیانگر تعامل کامل شخصیت و شیوه رهبری امام خمینی، با موضوع کرامت انسانی است و مشخص می نماید که امام به عنوان یکی از عالی ترین مظاهر کرامت انسانی و مشخصا به عنوان انسانی کامل و در مقام مرجعی فرهیخته و مهذب و بالنده در دامن تعالیم متعالی اسلامی و شیعی، در طول حیات و دوران رهبری خویش به موضوع کرامت های انسانی توجه ویژه و زایدالوصفی داشته است و اساسا یکی از دلایل نفوذ شگرف رهبری ایشان بدین خاطر بوده است. همچنین تلاش گردیده با توجه به جوانب متنافر الگوی رهبری کاریزمایی با کرامات انسانی، و اثبات عدم مقارنه این الگو با طرز رهبری امام، مستندی دیگر در کرامت خواهی و کرامت محوری شخصیت و رهبری ایشان ارایه شود. و در واقع امام مظهر کرامت و انسان کامل الهی بودند و تاثیر شگرف و ژرف خود را نیز به همین خاطر بر مردم و آحاد مسلمانان بر جای گذاشتند. تاثیری که هنوز «روالمند» و دچار نقصان نگردیده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، رهبری، انقلاب اسلامی، نظریه کاریزمایی، مشروعیت، کرامت
  • بها الدین قهرمانی نژاد شایق، شهرام اسفندیار، میثم بلباسی*، آتنا بهادری صفحات 83-106
    اگر فرهنگ را به مثابه چارچوبی از «بایدها» و «نبایدها» در نظر بگیریم، فرهنگ دفاعی ترسیمی از موضوعاتی است که با توجه به مبانی موجود در بطن جامعه وجود دارند. موضوعاتی که در یک جامعه با جامعه دیگر متفاوت بوده و تحت تاثیر فرهنگ راهبردی کشورها قرار دارند. با این تفاسیر، نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که مهم ترین مولفه های فرهنگ دفاعی در چارچوب فرهنگ عمق راهبردی ج.ا. ایران، از منظر مقام معظم رهبری چیست؟ یافته های پژوهش نشان از این دارد که مهم ترین مولفه های فرهنگ دفاعی از دیدگاه ایشان، که متاثر از فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی ایران است؛ شامل فرهنگ شهادت طلبی و عاشورایی، تعمیق بصیرت و دشمن شناسی، هویت اسلامی ایرانی و یکپارچگی ملی، اعتمادبه نفس و ایمان به نصرت الهی، نفی ظلم و دفاع از مظلوم، دیپلماسی دفاعی، دفاع مردمی، و دفاع همه جانبه است که می تواند در اتخاذ استراتژی دفاعی مناسب و افزایش توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران در برابر دشمنان موثر باشد. برای پاسخ به سوال مقاله از روش توصیفی تحلیلی بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دفاع، فرهنگ راهبردی، فرهنگ دفاعی، اسلام، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد مهدی اسماعیلی* صفحات 107-126

    مقاله حاضر در تلاش است نگاهی نو بر سیر اندیشه سیاسی در اسلام و ایران، با تاکید بر مقاطع برجسته تاریخی آن داشته باشد. در این بازخوانی تلاش می شود با تعیین نقاط عطف تاریخ اندیشه سیاسی در ایران و جهان اسلام، به طور خاص، تاثیر هریک از اندیشه های ایران شهری، اسلام اهل سنت، اسلام شیعی، یونانی و غرب جدید، در شکل گیری و تداوم اندیشه سیاسی در ایران بیان، و سهم هر کدام از این منابع در مراحل گوناگون تاریخی و به گونه های مختلف که موجب تولید قدرت سیاسی در ایران اسلامی شده اند، بررسی و مشخص شود. این نوشته کوشش می کند تا با رویکردی تاریخی مراحل گسست و پیوند میان سیر اندیشه سیاسی و تحولات تاریخی را نشان دهد. بررسی تاریخ اندیشه، اندیشمندان و نظام سیاسی در ایران و اسلام آشکار می سازد که مولفه مهم و تاثیرگذار در پیشرفت جامعه ایرانی پس از اسلام، تفوق سنت عقلانی شیعی می باشد که تاثیر بسزایی در رشد و تعالی جهان اسلام و تمدن اسلامی نیز داشته است. دوره طلایی تاریخ تمدن اسلامی در طی قرون سوم تا پنچم، و شکوفایی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران در قرن دهم و یازدهم، محصول حاکمیت اندیشه سیاسی شیعی بوده است. براین اساس، پیروزی انقلاب اسلامی در ایران مبتنی بر عقلانیت شیعی، می تواند حرکت به سمت دوره شکوفایی جدید تمدنی در ایران و جهان اسلام را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایران، اسلام، انقلاب اسلامی، پیشرفت، عقلانیت شیعی
  • محمدرضا دهشیری*، علی کریمی مقام صفحات 127-144

     به دنبال انقلاب اسلامی سال 1979 در ایران و تسلط متعاقب آن بر گفتمان اسلام سیاسی و همچنین تاثیر آن بر جامعه پاکستان، زمینه ای برای گسترش وهابیت و تفکر ضد شیعی در پاکستان به دلیل عدم موفقیت دولت اسلام آباد در مدیریت رفتارهای واکنشی گروه های سلفی افراطی و همچنین مشارکت آنان در اختلافات داخلی زمینه ساز بروز چنین تفکراتی گردید. در نتیجه، توطیه ها و تهدیدات ناشی از افراط گرایی سلفی در پاکستان منجر به ظهور یک هویت ایدیولوژیک که رویارویی با انقلاب اسلامی قرار داشت شد. در پاسخ به سوال درباره ریشه اصلی تهدیدات امنیتی و توطیه های امنیتی گروه های افراطی پاکستان، باید گفت تلاش گروه های سلفی رادیکال برای ساختن یک هویت افراطی بر مبنای دیگر سازی باعث شده تا هویت مقابله ای علیه آن ایجاد گردد. این تحقیق ابتدا به بررسی تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر واکنش گروه های افراطی در جامعه پاکستان می پردازد. سپس، تاثیر عواملی مانند فقر، بی ثباتی سیاسی، مدارس مذهبی بر رشد و ایجاد افراط گرایی در پاکستان بررسی خواهد شد. بخش سوم به تهدیدات و توطیه های امنیتی گروه های افراطی پاکستان پرداخته است.

    کلیدواژگان: گروه های افراطی، انقلاب اسلامی ایران، پاکستان، گروه های رادیکال سلفی
|
  • Shohreh Jalalpoor *, Kiyanoush Paifard, Mohammad Falah, Mahdi Rezazadeh Joudi Pages 1-24
    The Greater Middle East Project was put forth by Colin Powel, the Minister of Defense at George Bush Administration on 12 September, 2002. The objectives which have been posed for this plan include: Economic reform, promotion of human rights, establishment of democracy and freedom of election in the Middle East which could be implemented by different instruments and tactics. Of course, it is necessary to detach a division between the announced (explicit) objectives of this plan and hidden objectives of America, because in developing this plan, attempts have been made to have progressive and philanthropic objectives as a cover to its real objectives. The designers of this tricky plan have other objectives in mind. Among these objectives, one may refer to the supply of the security of production and display of energy for America, maintaining the survival of Zionist regime and confrontation with the Political Islam. The question is: What is the nature of recent changes of revolution in the Middle East and to what direction do they incline? The present research has been organized in an analytic-descriptive method and the findings of the research indicate that despite the claims of the analysts and politicians of America to fulfill the Greater Middle East, the colorful presence of Islamic streams at the top of recent changes of the Middle East in Tunisia, Egypt, Bahrain, Yemen and the presence of religious leaders at the top of the revolutionaries specify that the nature of recent changes is the fulfillment of Islamic Awakening and defeat of the Greater Middle East Project.
    Keywords: Arab Spring, Challenge of American Hegemony, Islamic awakening, The Greater Middle East Project
  • Mohammad Valee Modarres, Abolhassan Safinejad *, Najmeh Naseri, Habiballah Golmohammadi Pages 25-42
    Since 2011, the region has been a profound socio-economic changes originated from n Tunisia, & spread to Middle Eastern and the former power structures affected. The management and direction to these uprisings is the key question of this paper. The key question, is the foreign policy of the Islamic Republic of Iran how answer to these Middle East public uprisings in the years 2011-2014? The answer to this question is, Islamic Republic of Iran through the promotion of revolutionary Islam in the region of Middle East, In fact, Iran's strategy towards these developments combined to promote dialogue of resistance against hegemonic and strengthen geopolitical forces aligned with Iran. Thus, on the one hand, Iran has tried to promote revolutionary positions that contradict the intervention of regional powers (Saudi Arabia) and trans-regional (America) and the other hand, Iran, by spiritual support, encouraged the aligned forces to dialogue of resistance to effective involvement in changes. This paper use the method of explanation-analysis
    Keywords: Political Islam, revolutionary Islam, Geopolitics of Resistance, Arabic Uprising, Geoculture
  • Sayyed Sadrodin Mousavi Jashni *, MohammadMoin Golbagh, Fatemeh Abaee Pages 43-58

    The developments in the contemporary world, particularly the revolutions, coups and wars, have led to development of many theories about social movements. One of the methods used in social movements to bring about sociopolitical change is nonviolence. Nonviolent method of struggle was theorized by Gene Sharp, who collected and introduced 198 methods of nonviolent actions, protest and persuasion. The present paper is an attempt to study Imam Khomeini’s approach to political struggle against the Shah’s regime. The focus of this paper is analysis of methods used by Imam Khomeini in his struggles until the victory of the Islamic Revolution. The main question of this paper is: What was Imam Khomeini’s approach to violence and nonviolence in his political struggles against the Shah’s regime? The hypothesis formulated based on the above question is as follows: In Imam Khomeini’s approach, ends do not justify the means, hence, he used many nonviolent methods and did not preach or use violence in the course of his struggles. Documental method has been employed for the purpose of this research. The Findings of this paper indicate that Imam Khomeini’s approach to political struggle was nonviolent and based on Islamic teachings, mainly employing "persuasion" and "nonviolent protests." The findings also indicate that these techniques are among the 198 techniques collected by Gene Sharp.

    Keywords: Imam Khomeini, political struggle, Islamic Revolution, Gene Sharp, Iran
  • Bahram Akhavan Kazemi *, Zahra Rezazadeh Asgari Pages 59-82
    Many local and foreign theorists and authorities have tried to present a theoretical elaboration of the nature of Imam Khomeini’s leadership and its profound impact. Therefore, the basic question of this research foresees this fact ‘What kind of interactions has existed between Imam Khomeini’s personality and leadership method and the observation of human dignity?’ Was this method of leadership and its immense influence on the basis of the rejected model of charismatic leadership and can it be interpreted on this basis? The findings of this research, based on the analytical-documental method indicate the complete interaction of Imam Khomeini’s character and leadership method, with the theme of human dignity and specifies that the Imam-as the highest symbol of human dignity and particularly a perfect human being and in the position of an educated, pure and dynamic religious authority in the lap of the high Islamic and Shiite teachings during his life and periods of leadership-had a special and inexpressible attention to the subject of human dignities and basically one of the reasons for the immense influence of his leadership are attributed precisely to this fact. Attempts have also been made concerning the incompatible aspects of the charismatic leadership with human dignities and demonstrating the lack of conjunction of this model with the Imam’s leadership style, as another document to be presented in support of quest for dignity and dignity-centered attitudes of his character and leadership. Indeed, the Imam was the symbol of dignity and the perfect divine human being and for this reason, he left his profound impact on the peoples’ opinion and the majority of Muslims, the impact that has not become routine and afflicted with any defect.
    Keywords: Imam Khomeini, Leadership, Islamic Revolution, Theory of Charismatic Leadership, legitimacy, dignity
  • Bahaoddin Qahremani Nejad Shayeq, Shahram Esfandiyar, Meisam Belbasi *, Atena Bahadori Pages 83-106
    If culture is seen as a framework of "should" and "should not," defensive culture is based on issues, which are available in the society. Issues that differ from one society to another and are influenced by the strategic culture of the countries. So, the present study aimed to answer the question that what are the most important components of a defensive culture in the framework of the strategic culture of Iran, based on the Supreme Leader's views. Based on the results, the most important components influenced by Iran's strategic. culture include martyrdom and Ashura culture, deepening insight and recognizing enemy, Islamic-Iranian identity and national unity, self-confidence and belief in divine victory, denial of oppression and defense of the oppressed, defensive diplomacy, democratic defense, and multilateral defense which can be effective in adopting an appropriate defensive strategy and enhancing the defensive capability of the Islamic Republic of Iran against enemies. In this article an analytical-descriptive method is used.
    Keywords: Culture, defense, strategic culture, defensive culture, Islam, Islamic Republic of Iran
  • MohammadMahdi Esmaeili * Pages 107-126

    With an emphasis on its prominent historical points, this article attempts to take a fresh look at the evolution of political thought in Islam and Iran. This review attempts to identify the milestones of the history of political thought in Iran and in particular, in the Islamic world. By identifying them, the impact of each of the ideas of urban Iran, Sunni Islam, Shiite Islam, the Greek and the new West on the formation and continuation of political thought in Iran can be understood and the contribution of each of these sources to various historical stages and in different ways that, have produced political power in Islamic Iran can be investigated. This essay seeks to show, through a historical approach, the stages of the rupture and the connection between the course of political thought and historical developments. An examination of the history of thought, scholars, and the political system in Iran and Islam reveals that an important and influential component in the development of post-Islamic Iranian society is the supremacy of the Shi'a intellectual tradition, which has had a significant impact on the growth, and excellence of the Islamic world and Islamic civilization. The golden age of Islamic civilization during the third to fifth centuries, and the political, economic, and cultural flourishing of Iran in the tenth and eleventh centuries, were the product of the rule of Shiite political thought. Accordingly, the victory of the Islamic Revolution in Iran based on Shiite rationality can lead to a new period of civilization in Iran and the Islamic world.

    Keywords: Iran, Islam, Islamic Revolution, progress, Shiite rationality
  • MohammadReza Dehshiri *, Ali Karimi Magham Pages 127-144

    In the wake of the 1979 Islamic Revolution in Iran and the ensuing dominance of political Islam discourse and its impact on Pakistani society, the ground was prepared for the spread of Wahhabism and anti-Shiism in that country due to the failure of the Islamabad government to manage the reactive conduct of extremist Salafist groups as well as its engagement in internal disputes. Consequently, plots and threats from Salafist extremism in Pakistan led to the emergence of a confrontational ideological identity against the Islamic Revolution. In response to the question about the main root of Pakistani extremist groups’ security threats and plots against the Islamic Revolution, the hypnosis of this paper is that efforts made by radical Salafist groups for constructing an extremist identity based on authorization triggered the confrontational identity formation against Iran’s Islamic Revolution. This research will first analyze the impact of the Islamic Revolution’s influence on the reaction of extremist groups in Pakistani society. Then, it will study the impact of such factors as poverty, political instability, religious schools and regional machinations on the growth and creation of extremism in Pakistan. The third section will explain Pakistani extremist groups’ security threats and plots targeting the Islamic Revolution.

    Keywords: Confrontational identity, Extremist groups, Iran’s Islamic Revolution, Pakistan, Salafist radical groups