فهرست مطالب

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:2 Issue: 5, Summer 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن خدادی* صفحات 1-22
    با پیدایش انقلاب اسلامی ایران ، سخن بر سر این است که آیا می توان برای مولفه های موجود در سیاست خارجی موسوم به عزت طلبی انقلاب اسلامی، چارچوبی تیوریک ارایه داد؟ باورمندان به «سیاست خارجی منزلت طلب» بر این باورند که در سیاست خارجی انقلاب اسلامی ، «سایقه عزت طلبی» حضور و جایگاه ویژه ای داشته و دارد، بطوریکه در طول هشت سال جنگ، اولویت های منافع ملی ایرانیان را نه اقتصاد و رفاه که منزلت طلبی مذهبی و ملی تعیین می کرد. از سویی دیگر کلیه نظریه های متعارض روابط بین الملل که بر مبنای انسان شناسی تک ساحتی مدرن استوارند ، اهمیت عزت طلبی را به عنوان محرک و رانه مستقل انسانی کاهش داده و هیچ نظریه ای وجود ندارد که مبتنی بر محرک روح و نیاز انسان به عزت نفس باشد. مقاله حاضر با این فرضیه که حتما مفاهیم دیگری (عزت جویی) نیز می توانند مسایل را تبیین کنند، سعی می کند تا منازعات ج.ا.ایران در دوران جنگ تحمیلی را با استفاده از مفهوم عزت جویی تبیین کند. بدین منظور این مفهوم به سه مولفه «محدودیت خودخواسته در منازعات» ، «اولویت هویت» و «منزلت جویی» تبدیل و سیاست خارجی انقلاب اسلامی در دوران 1359 الی 1367 را توضیح و تبیین می کند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، عزت جوئی، محدودیت خودخواسته بر منازعات، هویت یابی، منزلت طلبی
  • عیسی مولوی وردنجانی*، حسین ارجینی، صدیقه ملک لو صفحات 23-44
    علم به خصوصیات تاریخ نگاری هایی که از سوی جریان های مختلف ارایه می گردد ، برای پژوهشگر حوزه تاریخ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به این خاطر ضرورت دارد به واکاوی چنین خصایصی پرداخته شود. بر این اساس ، مسئله تحقیق پیش رو ، پرداختن به مهم ترین شاخصه های تاریخ نگاری مستشرقین در دوران معاصر ایران است. دستاوردهای تحقیق حاضر نشان می دهد خاستگاه جریان تاریخ نگاری مستشرقان وابسته به استعمار ، از مولفه هایی چون تحریف و انکار اسلام ، تحریف و تحقیر نهضت های استقلال طلبانه مانند جنبش تنباکو ، نهضت مشروطه ؛ هویت زدایی جوامع جهت سیطره بر ملتها و بهره برداری از مورخین جوامع ، برای نیل به اهداف استعماری خویش برخوردار است. مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی و تحلیلی ، بر پایه نگاهی بر منابع نوشته شده توسط این جریان تاریخ نگار ، به بررسی شاخص ترین مولفه های این آثار بپردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، ایران معاصر، استعمارگران، مستشرقان، غرب گرایان
  • علی اشرف نظری*، محمد صیادی، فایزه مرادی حقیقی صفحات 45-68
    جنبش ها و انقلاب های سیاسی اجتماعی برای عموم به مثابه ی پدیده هایی جلوه می کنند که وجه مشخصه شان، در وقوع یکباره و غیرقابل پیش بینی نهفته است اما این پدیده ها از نظر تحلیل گران علم سیاست، حامل محتوای تاریخی و ناشی از عوامل پیچیده ی سیاسی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هستند. چنین نگاهی زمینه ای را فراهم می کند که انقلاب ها و جنبش های سیاسی اجتماعی، نه به شکل تک علتی بلکه بر مبنای مجموعه ی متنوعی از عوامل تحلیل شوند تا امکان بررسی پیامدها و آسیب شناسی آن ها نیز فراهم شود. در چنین شرایطی بررسی عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری پدیده های سیاسی اجتماعی در سطح تحلیل ساختاری انجام می شود. نگاه ساختاری به عوامل تاثیرگذار در شکل گیری انقلاب های سیاسی اجتماعی، این امکان را به پژوهشگر می دهد که زمینه های مختلف موثر بر انقلاب ها را توضیح دهد و با بررسی نقش کارگزاران سیاسی در شکل گیری ساختارهای سیاسی و البته تاثیرپذیری آنان از ساختارها، تحلیلی چند عاملی ارایه دهد. بنابراین آنچه در پژوهش حاضر اهمیت دارد، بررسی آن دسته از عوامل ساختاری است که خود را در قالب های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حتی تاریخی پنهان ساخته اند و از همین رو، نیازمند واکاوی در نسبت با کارگزاران سیاسی هستند. با این حال، زمینه ی ورود به چنین نگاهی از رهگذر بررسی آن دسته از داده های تاریخی فراهم می شود که با توالی تاریخی شان، به رویدادهای سیاسی رخ داده در انقلاب تونس در سال 2011م منجر شده اند.
    کلیدواژگان: انقلاب تونس، سیاست، فرهنگ، اقتصاد، ناسیونالیسم، اسلام گرایی
  • حامد جوکار*، محمدعلی مهدوی راد صفحات 69-92

    عملکرد پیامبر (ص) در تعاملات اقتصادی حکومت نبوی (ص) در بردارنده اصول و محور هایی است که علاوه بر تبیین نوع نگاه دین اسلام به امور دنیوی، نمایان گر ساختار مطلوب نظام اقتصادی در تمدن نوین اسلامی نیز هست. چه اینکه پیامبر (ص) در جایگاه زمامدار حکومت اسلامی, به تدبیر امور اقتصادی حکومت و اجرای فرامین الهی در زمینه اقتصادی در جامعه اسلامی پرداخته است. بنابر این شیوه مواجهه ایشان با امور مربوط به حوزه اقتصاد اعم از کسب درآمد، کار و اشتغال، امور مالیاتی و..., همچنین تدبیرهای گونه گون آن بزرگوار در این خصوص, نشان دهنده جایگاه صحیح این امور در منظومه تمدن اسلامی است. برای به دست آوردن الگوی اقتصادی تمدن نوین اسلامی یکی از مهمترین رویکردها استخراج قواعد کلی از سیره نبوی و واگذاری مسئولیت تدوین قوانین اجرایی بر عهده اندیشمندان اقتصادی است. این مقاله با روش کتابخانه ای اسنادی, و با نگاهی توصیفی تحلیلی به مباحث تاریخی, مهمترین مولفه های اقتصادی سنت نبوی را گردآورده که ثمره آن دستیابی به اصولی همچون: تاکید بر اشتغال، ترغیب به تولید، مبارزه با فقر، مبارزه با اشرافیت، عدالت محوری, حاکمیت مبانی دینی بر کنش های اقتصادی و... است در این میان دو عامل اخیر, نسبت به دیگر موارد, از جامعیت بیشتری برخوردارند و در طراحی اصول اقتصادی تمدن نوین اسلامی نیز باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند. کاربست این اصول در نظامهای اقتصادی انقلاب های اسلامی, می تواند نظام اقتصادی مطلوب در تمدن نوین اسلامی را به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: اصول اقتصادی سیره، اقتصاد نبوی، الگوی اقتصادی، تمدن نوین اسلامی، حکومت پیامبر(ص)، رابطه دین و اقتصاد، عدالت اقتصادی
  • سید باقر سید نژاد* صفحات 93-116
    در مطالعه حاضر، شان علم و فناوری در تمدن های نوین، شانی حیاتی از نوع انتولوژیک و بود و نبود، ارزیابی شده و در عین حال، تاکید می شود که صورت مساله در الگوهای دینی، قابل تقلیل به تحصیل علم و فناوری های مدرن یا راهبردی نیست. از این رو، این مقاله ضمن بازخوانی و تقریر انتقادی از علم و فناوری مدرن، در ارزیابی فلسفی از چشم انداز علم و فناوری در تمدن دین بنیاد، تاکید می کند که مساله فرارو، مساله ی «یک سازمان آگاهی متمایز از تفکر مدرن» و با روح و روحیه معنوی است؛ به گونه ای که در ذیل آن، صورت بندی متفاوتی از این نسبت ها و سازه های تمدن ساز علمی، ارایه شده و از اساس، نحوه مواجهه با جهان و علم را متمایز سازد. در همین راستا، با اشاره به تجربه ها و ظرفیت های موجود در دوره پس از انقلاب اسلامی، موضوع به این شکل پیگیری می شود که دگربود تمدن مدرن، چگونه و حول چه سازمان نظری و یا مفهوم به شدت متفاوت و متمایزی، شکل می گیرد. در جمع بندی نهایی، ضمن تلاش برای تبیین دینی از تمدن دینی، تاکید می نماید که علم و فناوری، پدیده هایی بغایت «تعیین کننده»، «جهت یابنده» و «نوشونده ای» هستند. از این رو، تمدن و نظم «دین بنیاد»، به عنوان نقطه وفاق و اتحاد همه ادیان و معنویت گرایان، حد هویتی خود را در علم و فناوری با فاصله گیری از صورت بندی های ماتریالیستی و تفکر تکنیکال آغاز می کند؛ بدون آنکه علم و فناوری را منتفی سازد.
    کلیدواژگان: علم و فناوری، تمدن مدرن، عقلانیت توحیدی، انقلاب اسلامی، تمدن دین بنیاد
  • فرزانه دشتی*، بیژن میرزایی، جاثیه جهان منش صفحات 117-142
    امروزه نظام جهانی بر پایه چندجانبه گرایی شکل گرفته است. اما این مهم با اقدامات قهری یک جانبه امریکا به مخاطره افتاده است. لذا این اعمال از سوی کشوری که خود را حافظ منافع حقوق بشری و پلیس بین الملل می داند، بی شک مغایر با حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است. این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استناد به اسناد و رویه های بین المللی تدوین گردیده و همچنین گردآوری داده ها با استفاده از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی با تکیه بر داده های عینی صورت پذیرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی تعارضات تحریم ها به عنوان یکی از مهم ترین اقدامات قهری و خصمانه دولت آمریکا علیه منابع اقتصادی دولت و ملت ایران از منظر حقوق بشر است. از این رو پژوهش حاضر بر آن است تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که آیا تحریم های یک جانبه و خصمانه ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران از نظر حقوق بین الملل و حقوق بشر مشروع است؟ فرضیه آن است که اقدامات خصمانه، بنابر قطعنامه های سازمان ملل متحد و شورای حقوق بشر، نقض آشکار حقوق بشر و خلاف عرف بین الملل است. حقوق اساسی مردم ایران نظیر حق سلامت، حق حیات و حق توسعه در تمام ابعاد مشروع آن, تحت تاثیر مستقیم اقدامات خصمانه و یک جانبه آمریکا قرار گرفته است و آثار نگران کننده ای بر حقوق و حیات انسانی مردم ایران در پی داشته و خواهد داشت. همچنین مانع تحقق صلح و امنیت پایدار و فراگیر در عرصه بین المللی است.
    کلیدواژگان: یک جانبهگرایی، ایالات متحده آمریکا، تحریمها، حقوق بشر، ایران
|
  • Hassan Khodadi * Pages 1-22
    With the emergence of the Islamic Revolution in Iran, it is questionable whether a theoretical framework can provide for the components of foreign policy called the Islamic Revolution's self-esteem. Those who believe in "Dignifying Foreign Policy" find that in the foreign policy of the Islamic Revolution, the "Motive of Dignity" has a special place and position, so that during the eight-year war, the priorities of the national interests of Iranians are not economy nor welfare but religious and national honor. On the other hand, all disputing theories of international relations based on modern mono-dimensional anthropology have diminished the importance of self-esteem as an independent human stimulus, and there is no theory based on the stimulus of the soul and human need for self-esteem. The present study by the hypothesis that other concepts (like self-esteem) can explain to clarify the disputes of the Islamic Republic of Iran during the imposed war by using the idea of self-confidence; To this end, this concept divided into three components: "Voluntary Limitation in Disputes," "Priority of Identity" and "Honor Seeking" and explains the foreign policy of the Islamic Revolution from 1980 to 1988.
    Keywords: Philosophical Anthropology, self-esteem, Voluntary Limitation in Disputes, Seeking Identity, Seeking Dignity
  • Essa Molavi Vardanjani *, Hussain Arjini, Sedighe Malaklou Pages 23-44
    A researcher in the field of history pays attention to the science of the historiographies characteristics presented by different sects. The present study aimed to survey the most important features of Orientalist historiography in contemporary Iran. Based on the results, the components of colonial Orientalist historiography origins are as follows: the distortion and denial of Islam, the perversion and humiliation of independence movements such as the tobacco movement, the constitutional movement, de-identification of societies to dominate nations, and exploiting community historians to achieve their colonial goals. To this aim used descriptive and analytical method, based on the sources written by these historians.
    Keywords: Historiography, Contemporary Iran, Colonialists, Orientalists, Westerners
  • Ali Ashraf Nazari *, Mohammad Sayyadi, Faezeh Moradi Haghighi Pages 45-68
    The public considers sociopolitical revolutions and movements as phenomena that occur suddenly and unpredictably. Still, these phenomena carry historical content and stem from sophisticated sociopolitical, cultural, and economic factors in the view of political scientists. Such a view provides the context in which sociopolitical revolutions and movements are analyzed, not in a single cause, but based on a diverse range of factors, to investigate the consequences. In this situation, the factors affecting the formation of sociopolitical phenomena are investigated at the level of structural analysis. The architectural look at the factors influencing the formation of sociopolitical revolutions allows the researcher to explain the various fields affecting revolutions, and by examining the role of political agents in the creation of political structures and their impact on structures offers multi-factor analysis. Therefore, what is essential in this study is to look at those structural factors that have hidden in political, economic, cultural, and even historical contexts. Hence, they need to compare with political agents. Still, the setting for entering such a look gives through a review of historical data that, with a historical sequence resulted in political events that took place in the Tunisian revolution in 2011. The present study aimed to investigate the structures that had an impact on the Jasmine revolution as well as the agency of Tunisian people. Our analysis demonstrates that the Tunisian revolution in 2011 took place based on the interaction of structure and agency. Political, economic, cultural, and religious structures provided the context for the agency of Tunisians. They were searching for dignity that had been ignored during the last decades and resulted in the Jasmine revolution.
    Keywords: Tunisian revolution, politics, Culture, Economy, Nationalism, Islamism
  • Hamed Jokar *, MohamadAli Mahdavirad Pages 69-92

    The Prophet's performance in the economic interactions of the prophetic government includes principles and axes that, in addition to explaining the Islamic religion's view of the worldly affairs, also represent the desirable structure of the economic system in modern Islamic civilization. He, as the position of the Islamic government ruler, has managed the economic affairs of the government and the implementation of divine commands in the financial field in Islamic society. Therefore the Prophet dealt with matters related to the area of economics, including earning income, work, and employment, tax affairs, and various tacts in this regard show the correct position of these matters in the system of Islamic civilization. One of the essential approaches to obtain the economic model of modern Islamic culture is to extract general rules from the prophet’s Sira and delegate the responsibility of formulating administrative laws to economic thinkers. The present study has collected the most important financial components of the Prophetic tradition by the library-documentary method, and with a descriptive-analytical view of historical issues. Based on the results, different principles extract, such as an emphasis on employment, encouraging production, fighting poverty, fighting aristocracy, justice, the rule of the religious tenets over economic activities, etc.

    Keywords: Economics in the Prophet Sira, Rophetic Economics, Economic Model, modern Islamic civilization, The Rule of the Prophet, The Relationship Between Religion, Economics, Economic Justice
  • Sayyed Bagher Sayyednejad * Pages 93-116
    In the present study, the dignity of science and technology in modern civilizations is evaluated as the vital status of the ontological and of "Being" and "Not-Being" type, while emphasizing that the problem description in religious models of new civilization cannot be reduced to the acquisition of modern and strategic science and technologies; Accordingly, this article, while reviewing and critically interpreting Modern Science, in its philosophical and final evaluation of the perspective of science and technology in alternative civilization, emphasizes that the question is the question of "one distinctive awareness infrastructure for thinking," and "redefinition and quality of confrontation with science and technology." While has presented a different configuration of these relations and civilization-making structures that make a difference the way of facing the world and science. Regarding the experiments and the existing capacities after the Islamic Revolution, the transformation of a modern civilization formed how and around what very different and distinct theoretical organization or concept. As a conclusion, while trying to explain the religion of religious society, it emphasizes that science and technology are "Detrimental," "Direction-Finder," and "Renewable" phenomena. Therefore, the religion-based culture and order as the point of consensus and unity of all religions and spiritualists, start their identity limits vis-à-vis science and technology by distancing from the materialistic configurations and technical thought, without negating the science and technology.
    Keywords: Science, Technology, modern civilization, Monotheistic Rationality, Islamic Revolution, Religion-Based Civilization
  • Farzaneh Dashti *, Bizhan Mirzaie, Jasieh Jahanmanesh Pages 117-142
    Today, the global system is formed based on multilateralism, which is based on international relations and the origin of international organizations and institutions. But this matter is endangered by the unilateralism pursued by the United States of America. Coercive unilateral measures such as sanctions, threats, military intervention, and even measures such as withdrawal from international treaties are exerted at high levels. Therefore, such actions by a country, which considers itself protector of the human rights and interests of the international police, are contrary to the international law and the United Nations Charter and must be opposed by the international community. This study has adopted a descriptive-analytical approach and is based on internationally accepted documents and procedures. Data collection is done using library and internet tools and relying on objective data. In this study, we seek to answer the critical question of whether the United States' unilateral and hostile sanctions against the Islamic Republic of Iran are legitimate in terms of international law and human rights. Our initial answer (hypothesis) to this question is that the hostile actions of the United States of America against the Iranian people are blatant violations of international human rights law following the resolutions of the UN and the Human Rights Council. The fundamental rights of the Iranian people, such health, life, and the right to development, in all its legitimate respects, have been directly influenced by the hostile and unilateral actions of the United States, and have a worrying impact on the human rights and life of the Iranians. The United States' actions also impede the establishment of lasting and comprehensive peace and security in the international arena. The purpose of this study, therefore, is to examine and evaluate the contradictions between the sanctions as one of the most essential enforced and hostile actions of the United States' government against the economic resources of the Iranian state and nation from the perspective of the international law and human rights.
    Keywords: Unilateralism, United States of America, sanctions, human rights, Iran