فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 34 (بهار 1399)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 34 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه امیری، ناهید عبدی*، زینب صابر صفحات 7-22

    مطالعه تصویر مریخ- بهرام در دوره اسلامی موید همسانی های صوری و موضوعی با تصاویر صورت فلکی برساووش و پرسیوس است. هر سه تصویر نمایانگر مردی با شمشیری آخته و سری بریده در دست است. مشابهت این سه تصویر، موجد این پرسش است که رابطه تقدم و تاخری آن ها چگونه است؟ به عبارتی کدام نگاره الگوی تصویری بازنمایی های بعدی بوده است؟ پژوهش حاضر با کاربست رویکرد استحاله آیکونوگرافیک، نایل به کشف این رابطه شد، بدین معنی که مقارن دوران میانه نوعی تماس فرهنگی میان نگاره ‏های اسلامی و غربی از مجرای متون نجومی رخ داده است. از این‏ طریق جریان مداومی از استحاله آیکونوگرافیک قابل شناسایی است؛ نخست استحاله کلی چارچوب اسطوره ای به چارچوب نجومی، سپس استحاله جزیی نقش مایه ها و مضامین از صورت فلکی برساووش در بازنمایی مریخ-بهرام در نگارگری اسلامی. بدین ترتیب، شبکه ای درهم تنیده از استحاله ها به میانجی متون و نقش‏مایه‏ های نجومی، در نقاشی دوره اسلامی قابل مشاهده و بازشناسی است.

    کلیدواژگان: مریخ-بهرام، برساووش، پرسئوس، استحاله آیکونوگرافیک، نقش مایه، تصویر
  • صدرالدین طاهری* صفحات 23-38

    به کارگیری تصویر در کنار متن، یکی از راهکارهای هنرمندان پسامدرن برای انتقال پیام هنری است. باربارا کروگر هنرمند مفهومی فمینیست، بیشتر آثارش را با ترکیبی از نشانه های تصویری/ادبی به روش تکه چسبانی آفریده است. آثار او پیام های نیرومند اجتماعی اش درباره فرهنگ، قدرت، هویت و جنسیت را به مخاطبان پرشماری منتقل کرده اند. هدف اصلی این مقاله تحلیل شماری از کلاژهای وی برپایه آرایه های بلاغی موجود در آنها و صورت بندی شیوه های رمزگذاری پیام توسط او است. پژوهش حاضر یک موردکاوی در حوزه نشانه شناسی دیداری است که با رویکرد توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است. این نوشتار آشکار می سازد که کروگر آرایه های بلاغی (به ویژه چهار آرایه اصلی مانندگویی، مجاز، بخش گویی و طعنه) را آگاهانه و با هدف رمزگذاری پیام اثر به کار گرفته است. او در کلاژهای اش با بهره گیری از این آرایه ها مسایلی همچون آرمان گرایی کور، مردمحوری، کنش پذیری زنان، مصرف گرایی، کالایی شدگی، افول روابط رو در روی انسانی و... را به زبان هنر نقد می کند.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی دیداری، بلاغت دیداری، آرایه های بلاغی، هنر فمینیستی، باربارا کروگر
  • سحر علی نژاد مجیدی*، وحید شالی امینی، هما ایرانی بهبهانی، محمد ضیمران صفحات 39-55

    در نگاه به هنر معاصر، نیاز به وضعیت تکینگی اثر و تاکید بر یکتابودگی، در فضای نقد و تحلیل اثر، یا حداقل در مهم ترین اشکال و رویکردهای آن سیطره یافته و از نوعی سرگشتگی درونی نسبت به فهم خویشاوندی و ممانعت از توسعه قلمرو میان متنی حکایت دارند. اما با ارجاع به فرایند میان متنی می توان نوعی طراحی را صورت بندی نمود که توامان خودآیین و دگرآیین و پیوندخورده است؛ میان متنیت شکل گیری اش را مرهون اصطلاحی است که کریستوا برای هر نوع ارتباط میان متون  بکاربست که محمل و مجالی برای دریافت و انتقال مفاهیم دنیای ذهنی مولف و مخاطب فراهم آورد و به پس زمینه ای برای کنش، رخداد و حرکت پی در پی از ذهن ها به سوی هم (مولفان-مخاطبان) و از ذهن به عین (بازنمود اثر به مثابه متن) بدل گردید.
    در این پژوهش برآن بوده ایم با بازشناخت فرایند میان متنی ، دریچه ای بسوی شناخت و خوانش آثار باز کنیم. همچنین با تکیه بر نظریه کوچنده ادوارد سعید، از دریچه انتقادی به کاربست فرایند میان متنیت به مثابه شیوه ای برای نقد هنر، در زمینه هنر معاصر ایران می نگریم. پژوهش کیفی و به شیوه تحلیل میان متنی به تبیین این دیدگاه می پردازد که هنر به مثابه متن، فضا و عرصه ای برای بازنمایش روابط متقابل و تعامل میان متون پس پشت و پیش روی آن است. در این فرایند، پیوند می ان متون (آثار) امر واقع پیشین را دیگربار در پوششی از رمز قرار می دهد و همچنان که اثر تازه از نزدیک شدن و همان گونگی (تقلید) فاصله می گیرد، همراه با نفی صورت متعارف ابژه ها و آثار پیشین، نوعی خویشاوندی و گره خوردگی میان متون (آثار) را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: متن محوری، نقد، اصالت اثر، هنر معاصر، نظریه بینامتنیت
  • بردیا حیدری* صفحات 57-67

    هدف اصلی این مقاله دستیابی به تبیینی نو از چیستی هنر مجسمه و جایگاه آن در میان هنرها از راه بازیابی و بررسی اهمیت کمابیش مغفول مانده حس لمس در تجربه این هنر است. این موضوع نزد یوهان گوتفریت هردر، فیلسوف آلمانی سده هجدهم میلادی، با تمرکز بر ادعای کانونی او در رساله مجسمه: دریافتهایی درباره فرم و ریخت از رویای صورتبخش پیگمالیون پی گرفته می شود؛ در آن رساله هردر پای می فشارد که مجسمه اولا و اساسا هنری است لمسی و درست از همین رو از اهمیتی ممتاز در میان هنرها برخوردار است. در پژوهش حاضر پس از ارایه گزارشی کوتاه از پیشینه بحث درباره سنجش هنرها نسبت به هم در سده هجدهم میلادی و کاوش موضع هردر در نسبت با این پیشینه، چنین تبیین می گردد که او با پیش نهادن مفهوم نیرو به منزله معیار اصلی سنجش هنرها و همخوان دانستن حس لمس ما با نیروی مبهم هستی، مجسمه را هنری برخوردار از توان بنیادین برای به چنگ آوردن این نیرو قلمداد می کند.

    کلیدواژگان: تجربه لمسی، فلسفه هنر سده هجدهم، لمس، مجسمه
  • سیده ملیکا سفیداری* صفحات 69-82

    سبک و فرم نوشتاری ویتگنشتاین در ادبیات فلسفی معاصر منحصر به‏فرد است. متفکران در خصوص نقش فرم و سبک نوشتار در آثار ویتگنشتاین مواضع متفاوتی اتخاذ نموده‏اند. برخی سبک و فرم را عنصری زیباشناسانه قلمداد می‎کنند که استدلالات متن را ضعیف می‏کند و در مقابل برخی دیگر باور دارند وی از گزینه های سبکی و فرمی مختلف آگاه بوده است و انتخاب سبک و فرم خاص خود را با توجه به امکانات و محدودیت های فلسفه ورزی اش و امکانات منحصر به فرد سبک و فرم انتخابی انجام داده است. هدف از این نوشتار بررسی نسبت فلسفه ورزی و فرم ادبی آثار ویتگنشتاین است. در این راستا امکانات و محدودیت های سبک و فرم نوشتاری ویتگنشتاین بررسی می شود. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و متون ویتگنشتاین انجام گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نزد ویتگنشتاین جنبه ادبی نوشته های فلسفی تصادفی و تزیینی نیستند. نتایج این پژوهش همچنین نشان از آگاهی این فیلسوف نسبت به امکانات و محدودیت‏های فرم نوشتار دارد. به‏علاوه بررسی عناصر سبکی و فرمی ویتگنشتاین در کنار محتوای فلسفی آثار وی نشان از امتزاج و در هم تنیدگی این دو در جهت دستیابی به اهداف فلسفه ورزی او دارد.

    کلیدواژگان: سبک ادبی، ژانر، محتوای فلسفی، فلسفه ورزی، ویتگنشتاین
  • عفت سادات افضل طوسی*، فاطمه یوسفی صفحات 83-100

    این پژوهش با رویکرد پدیدارشناسی مکان به بررسی مکان در دوران معاصر که توسط هنرمندان عکاسی مکان نگاری نوین به تصویر کشیده شده، می پردازد. این شیوه عکاسی در پی گسترش شهرنشینی‏ و تصرف انسان در فضاهای بکر طبیعت، توانست واقعیت‏هایی را درباره تخریب زمین آشکار سازد و جایگاه خود را به عنوان عکاسی جسورانه به رخ کشد. این پژوهش با توجه به ضرورت وجود و شناخت این شیوه از عکاسی در هنر معاصر، در پی پاسخ به  ویژگی های مکان در این سبک از عکاسی با استفاده از چهارچوب نظری پدیدارشناسی مکان از دیدگاه نوربرگ- شولتز، با این فرض که این شیوه عکاسی با نگاه انتقادی به محیط زیست نگاه پدیدارشناسانه داشته، معانی جدیدی از آن را ارایه کرده است. این پژوهش به روش تحلیلی و توصیفی، به کشف این معانی میپردازد. به نظر می رسد مکان نگاری نوین در عکاسی همچون انعکاسی از بی هویتی و روح مکان در دوران معاصر است و هنرمندان با ثبت مکان انسان معاصر با کنکاش در تخریب محیط زیست، هنر عکاسی را به تاریخ مکان پیوند داده اند.

    کلیدواژگان: عکاسی، مکان نگاری نوین، پدیدارشناسی مکان، کریستیان نور برگ شولتز
|
  • Atefeh Amiri, Nahid Abdi*, Zeinab Saber Pages 7-22

    The study of the image of Merrīkh- Bahram in Islamic era implies both formal and thematic similarities with constellation of Barsavosh and Perseus. The three images illustrate one Man with a bare sword and severed head in his hand. This similarity raises this question that what is the relationship of these images? In other word, which image is the precedent to the later representations? This study utilized iconographic transformation approach to find this relationship. Thus, toward Medievalera cultural contingence occurred between Islamic and occidental paintings through the astrological texts. There was a continuous current of iconographic transformation which is traceable in this way: First, general transformation of mythical framework to an astrological one. Second specific transformation of motifs and themes of constellation of Barsavosh to the representation of Merrīkh- Bahram in Islamic era. Thus, emerges an interrelated network of transformations and identifications through texts and astrological motifs in paintings of Islamic era.

    Keywords: Merrīkh- Bahram, Barsavosh, Perseus, Iconographic, Transformation, Motif, Image
  • Sadreddin Taheri* Pages 23-38

    Contemporary Combination of images and texts together is one of the approaches postmodern artists use to transfer the artistic message. Barbara Kruger, feminist conceptual artist, has created most of her collages with a combination of visual/literary signs. Her works have conveyed strong social messages about culture, power, identity and gender to a large audience. The main purpose of current article is to analyze a number of her collages based on their visual rhetoric, to formulate her method of encoding the semiotic message. This research is a case study in the field of visual semiotics, which has been done with a descriptiveanalytical approach. This article makes it clear that Kruger has deliberately used rhetorical tropes (especially the four main tropes, metaphor, metonymy, synecdoche, and irony) with the aim of encoding the artistic message. She uses this method to criticize issues such as blind idealism, patriarchy, feminine passivity, consumerism, commodification, and so on.

    Keywords: Visual semiotics, Visual rhetoric, Rhetorical tropes, Feminist art, Barbara Kruger
  • Sahar Alinejad*, Vahid Shaliamini, Homa Irani Behbahani, Mohammad Zaimaran Pages 39-55

    With regard to contemporary art, we find that the desire for the singularity and uniqueness of the artworks and the emphasis on its originality has prevailed in the space of critique and analysis of the works (or at least in its most important forms and approaches), which indicates a kind of inner perplexity towards understanding kinship of the works and preventing the development of the intertextual domain. But by referring to the intertextual process, it is possible to formulate a design that is both autonomous, and heterogeneous. Intertextuality owes its formation to the term that Kristeva used for any kind of connection between texts, which provided the ground and opportunity for receiving and transmitting the concepts of the mental worlds (author and audiences) and created a background for the continuous action, event and movement of the minds towards each other, and too from the artist’s professional subconscious to the objects (to represent the work as a text). In this research, we have tried to open a window to understanding and reading works by recognizing the intertextual process. Also, relying on Edward Saeed’s “traveling” theory, we have viewed the use of the intertextual process as a method for art criticism in the contemporary context of Iran from a critical perspective. This study is a qualitative research, which explains the view, that art as a text, is a space for the representation of the interrelationships and interactions between texts (past and even later texts). In this process, the connection between the texts (works) once again puts the former real work in a cover of mysteries and codes, and as the new work moves away from approaching and similarity (imitation) of other’s works, along with the negation of the conventional form of the objects and the previous works, it highlights a kind of kinship and connection between the texts (works).

    Keywords: text-centrism, criticism, originality of the work, contemporary art, intertextuality
  • Bardia Heidari* Pages 57-67

    The main objective of this essay is to re-examine the nature of sculpture and its importance among arts via retrieving and studying the relatively neglected importance of touch in the experience of this art. This objective is pursued according to eighteenth-century German philosopher, Johann Gottfried Herder, by focusing on his Sculpture: Some Observations on Shape and Form from Pygmalion’s Creative Dream, where he insists that sculpture is originally a tactile art, and therefore has a distinct position among arts. In the present essay, after giving a short account of the background of the dispute over comparison of arts in eighteenth century, and inquiring Herder’s stance in this dispute, it is explained that he, by proposing the concept of force to be the chief criterion for judging arts, and by claiming that our sense of touch corresponds to the obscure force of Being, concludes that sculpture is an art with fundamental potential to perceive this force.

    Keywords: eighteenth-century philosophy of art, sculpture, tactile experience, touch
  • Melika Sefidary* Pages 69-82

    Style and form of Wittgenstein’s writing are unique in contemporary philosophical literature. Thinkers take different stands about role of style and form of writing in Wittgenstein’s works. Some of them considered form and style to be aesthetic element which weakens argumentations of his text. In contrast, the others, believe that he was aware of diverse options of form and style and chosen his unique form and style due to limitations and potentialities of his philosophy and unique potentialities of the chosen form and style. Overall purpose of this study is to examine the relation of literary forms and philosophical content in Wittgenstein’s works. In this regard limitations and potentialities of Wittgenstein’s style and literary forms are studied. The method of this research is descriptive-analytical and it is done by focusing on Wittgenstein’s works. Findings of this research show that the literary aspects of philosophical text are not accidental or ornamental for Wittgenstein. Results of this research also show that he was aware of limitation and potentialities which originate from literary form. In addition, studying literary aspect of Wittgenstein’s works in conjunction with their philosophical content reveals their fusion and interconnectivity to achieve his philosophical purposes.

    Keywords: Literary Style, Genre, Philosophical Content, philosophizing, Wittgenestein
  • Effatolsadat Afzal Tousi*, Fatemeh Yousefi Pages 83-100

    This study uses the phenomenological approach of place to study the place in the contemporary era, which has been portrayed by New Topography artists. This style of photography, according to human function in nature in the contemporary world, was able to reveal facts about the destruction of the earth and proved its position as an applied photography. Given the need for this method of photography in contemporary art, this study seeks to respond to the characteristics of place in this style of photography using the theoretical framework of place phenomenology from the perspective of Norberg-Schulz. The assumption that this method of photography has a phenomenological and critical view of the environment has given new meanings to it. This research explores these meanings through analytical and descriptive methods. It seems that New Topography in photography is a reflection of the anonymity and sense of the place in the contemporary era, and artists have linked the art of photography to the history of the place by recording the place of contemporary man through exploring the destruction of the environment.

    Keywords: photography, New Topography, place phenomenology, Crisitian Norberg-Schulz