فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 35 (تابستان 1399)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ریحانه رفیع زاده*، میترا معنوی راد، نیکلا لیبراتی صفحات 7-20

    بازیکنان در بازی های ویدیویی با زاویه دید سوم شخص قادر هستند به واسطه آواتار خود و با مشاهده آن از منظری بیرونی در جهان تعاملی بازی حرکت و پیشرفت کنند. هدف از این مقاله واکاوی نقش آواتار در جهان تخیلی تعاملی بازی های ویدیویی با استفاده از نظریه بینش دوگانه است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش بیانگر این مسئله است که در بازی های ویدیویی، بازیکن آواتار خود را- مانند یک عروسک نمایشی- به طور همزمان به مثابه یک شیء بی جان مجازی و پیکره جان یافته ای در جهان بازی در نظر می گیرد. جهان عرضه شده بر مخاطب، اگرچه تعاملی بوده و به ورودی کاربران پاسخ می دهد همچنان در ادامه سنت جهان تخیلی قرار می گیرد. به دلیل وجود تعامل، مرز میان کنش گر و مخاطب محو شده و بازیکن به صورت همزمان، مخاطب کنش اجرایی خود است. این مسئله خود منجر به ظهور معانی نو در مفهوم جهان تخیلی می شود.

    کلیدواژگان: آواتار، عروسک نمایشی، بازی های ویدئویی، جهان تخیلی، بینش دوگانه
  • فاطمه عسگری*، حسنعلی پورمند صفحات 21-38

    تایپوگرافی اسماءالحسنی در مجرای ارتباطی اعلان یا پوستر قابلیت های زیادی از این شیوه بیانی را عرضه می کند. تحقیق حاضر نیز سعی دارد به مسئله شیوه های ارتباطی حروف نگاری ها در قالب اعلان بر اساس نظریه یاکوبسن بپردازد. هدف این تحقیق واکاوی عناصر تجسمی و نمادین در ایجاد کارکردهای ارتباطی تایپوگرافی اعلان بر اساس نظریه ارتباطات یاکوبسن است. پرسش تحقیق: کارکردهای ارتباطی در تایپوگرافی اعلان های مورد نظر از طریق چه عناصر تجسمی و نمادین مطرح می شود؟ نتیجه تحقیق حاضر با استفاده از 17 نمونه و روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد، کارکرد ارجاعی در تایپوگرافی می تواند به صورت خوانایی (مصداقی) یا در کارکرد عاطفی (بیانگر) بروز ذهنیت طراح از طریق روان شناسی فرم، رنگ و ساختار، در کارکرد ترغیبی (تاثیرگذار) از دال های جلب کننده و  کارکرد هنری، با تاکید بر روی پیام و تکنیک های اجرای دستی وتزیینی، نوع فرازبانی به صورت عناصر فراتصویری کدگذاری شده  و در کارکرد همدلی زمینه ارتباطی هنرمند با مخاطب از طریق اعلان تعریف شود.

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، رومن یاکوبسن، کارکردهای ارتباطی، تایپوگرافی، اعلان های (پوستر) اسماءالحسنی
  • مریم رفیعی*، علی اکبر جهانگرد صفحات 39-56

    وقایع زندگی پیامبر یکی از مهم ترین عناوینی است که در ادوار مختلف جهت تصویرگری مورد توجه بوده است که  نمونه های بسیاری از آن در نسخ خطی مربوط به دوره ایلخانان دیده می شود. پژوهش حاضر شامل بررسی نمونه هایی از این نگاره ها  بر مبنای روش آیکونوگرافی است. در این راستا این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ برای سه پرسش اصلی است: 1. مهم ترین خصوصیت های شمایل نگارانه چهره پیامبر در نگارگری دوره ایخانی چه خصوصیاتی است؟ 2. سیر تحول شمایل دینی و به خصوص چهره پیامبر در عهد ایلخانی چگونه بوده است؟ 3. عوامل اثرگذار بر تصویرسازی شمایل دینی در دوره مذکور چه مواردی بوده اند؟ برای دستیابی به این پرسش ها چهار نگاره از نسخ خطی عهد ایلخانی با روش آیکونوگرافی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده از خوانش بیان تصویری این نگاره ها در ارتباط با شخصیت پیامبر، گویای این امر است که: نگارگران بر مبنای توصیف های ارایه شده در قرآن، احادیث، روایات و همچنین علایق سفارش دهندگان دست به مدون کردن خصایص شمایل نگارانه برای مصور کردن چهره و رویدادهای زندگی پیامبر زده اند. این اطلاعات گویای بسترهای فکری، مذهبی، سیاسی و هنری دوره مورد مطالعه هستند که وجوه افتراق و تشابه تصویر پیامبر در بازه زمانی مذکور را نیز مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: چهره پیامبر، آیکونوگرافی، ایلخانی، مغول، نگارگری
  • منصور حسین پور میزاب، مهدی محمدزاده*، الله شکر اسداللهی تجرق صفحات 57-68

    مطالعه نگاره های شاهنامه دموت و جامع التواریخ با تکیه صرف بر متن روایت در برخی موارد، درک چندان درستی از نشانه های موجود در نگاره های مذکور را به دنبال نداشته است. شاهنامه فردوسی، یک متن ادبی با محوریت زبان شعری و متعلق به گفتمان «ایرانی» و جامع التواریخ، یک متن تاریخی و محصول گفتمان «ایلخانی» است. در صورتی که شاهنامه دموت و نسخه مصور جامع التواریخ، متون هنری با محوریت زبان تصویر و متعلق به گفتمان «نگارگری ایلخانی» هستند. تحلیل نگاره های نسخ مصور، باید بر اساس سپهرنشانه ای «نگارگری ایلخانی» صورت بگیرد؛ آن سپهر نشانه ای که روایت های شاهنامه و جامع التواریخ به عنوان «نه متن» را یا به صورت مستقیم و با ساز و کار ترجمه بینانشانه ای و یا با عبور دادن از فیلتر فرهنگ ترکی- مغولی و از طریق ترجمه  بینافرهنگی وارد «متن» تصویری خود کرده است. هدف از این پژوهش، مطالعه آن دسته از نشانه های مربوط به «درخت» در منتخبی از نگاره های شاهنامه دموت و جامع التواریخ می باشد که با مکانیسم ترجمه بینافرهنگی از سپهر نشانه ای ترکی- مغولی  وارد سپهر نشانه ای نگارگری ایلخانی شده اند. این پژوهش با هدف بنیادی و به شیوه توصیفی- تحلیلی بوده و در آن از روش نشانه شناسی و رویکرد نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان انجام شده است. اصلی ترین یافته پژوهش، حاکی از آن است که نشانه «درخت» در نگاره های مذکور، دربردارنده مفاهیم اساطیری ترکی- مغولی از قبیل مادر بودن و قدرت آفرینشگری،  قدرت و سلطنت بخشی، محافظت از وطن و خاقان، اعطاگری قوه شکست ناپذیری و نیروبخشی جسمانی به قهرمان، گذرگاه بودن برای ورود به عالم دیگر، حضور تقدس گونه در مراسم مهم و جایگاه بودن برای دفن جسد خاقان و شامان، می باشد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، شاهنامه بزرگ، ایلخانی، جامع التواریخ، درخت
  • مهرانگیز بصیری* صفحات 69-85

    نظام تناسبات بدن از موضوعاتی بود که همگام با تحول بینش رنسانسی نسبت به انسان در عرصه هنر این دوران اهمیت بسیار ویژه ای یافت. هنرمندان این عصر تلاش قابل توجهی را صرف به دست آوردن و ارایه الگویی ایدیال از تناسبات بدن کردند که بازنمایاننده جایگاه نویافته انسان در عصر جدید باشد. اما در میان هنرمندان و صاحب نظران رنسانسی لیون باتیستا آلبرتی اندیشه ای دیگر را در سر می پروراند. او، برخلاف نظر برخی از مورخین و نظریه پردازان، منتقد گسستی بود که تمرکز هم عصرانش بر تصویر ایدیال انسان از انسان طبیعی ایجاد کرده بود. از این رو آلبرتی با بهره گرفتن از ابزار دقیق و روش های تجربه گرایانه در کنار رویکرد نظری بخصوص اش به مسئله طبیعت کوشید نظام تناسباتی را ارایه کند که حاصل آن انسانی توامان آرمانی و واقعی بود. در مقاله پیش رو کوشش شده است تا با بررسی آثار مکتوب آلبرتی تصویری جامع از نظریه او درباره طبیعت و مسئله زیبایی ارایه شود و سپس تمهیدات عملی وی برای به دست آوردن تناسبات بدن انسان مطابق با دستاوردهای نظری مذکور برای خواننده تشریح گردد.

    کلیدواژگان: آلبرتی، تناسبات بدن، هنر رنسانس، زیبایی شناسی رنسانس، زیبایی ایده آل، واقعی
  • نوشین نوحی*، فرزانه فرخ فر صفحات 87-103

    نسخه شاهنامه ابراهیم سلطان موجود در کتابخانه بادلیان آکسفورد، نماینده تمام عیار ویژگی های تصویری مکتب شیراز عصر ابراهیم سلطان تیموری (817-838 ه.ق) است که دارای جنبه های نمادین و گرایشات معناشناسانه نگارگری می باشد و قابلیت تفسیر این هنر را بر مبنای هرمنوتیک فلسفی داراست. به همین روی به نظر می رسد تحلیل عناصر بصری و بازخوانی روایت در نگاره های این نسخه از مدخل هرمنوتیک فلسفی پل ریکور، گامی موثر در جهت درک همه جانبه ویژگی های محتوایی نگارگری در یکی از مکاتب و نسخ مصور شاخص ایران باشد. هدف این تحقیق که به روش توصیفی_تحلیلی انجام شده، پاسخ به این پرسش است: روایت در نگاره های شاهنامه ابراهیم سلطان چگونه با نظریه هرمنوتیک فلسفی ریکور قابلیت بازخوانی دارد؟ نتایج، بیان کننده آن است که برخی نگاره ها علاوه بر روایت شاهنامه، دارای استقلال محتوایی و کارکرد اجتماعی، فرهنگی و تبلیغاتی بوده و نوعی تعامل محتوایی میان عناصر بصری نگاره ها با مضامین سیاسی و تاریخی این دوران برقرار است.

    کلیدواژگان: مکتب نگارگری شیراز، عصر تیموری، شاهنامه ابراهیم سلطان، هرمنوتیک، پل ریکور
|
  • Reihaneh Rafizadeh*, Mitra Manavirad, Nicola Liberati Pages 7-20

    In third-person video games, players are able to move and progress in the interactive world of the game while watching their avatar from an external point of view. The purpose of this paper is to investigate the role of avatar in the interactive imaginary world of video games using double vision theory. This article is based on descriptive-analytical methods and the use of library data and images taken from the game in question. The video game player considers his avatar - like a puppet - to be both a virtual inanimate object and a living body in the game world. The world presented to the audience, although interactive and responsive to users’ input, is continuation of the imaginary world tradition. Due to the interaction in videogames world, the boundry between performer and the audience is vanished and the player becomes at the same time the actor and the audience. This in itself leads to the emergence of new meanings in the concept of the imaginary and fictional world.

    Keywords: avatar, puppet, videogame, fiction, double vision
  • Fatemeh Asgari*, Hassanali Pourmand Pages 21-38

    The present study attempts to address the issue of typographic communicational methods in posters. The purpose is to investigate the visual elements in creating the communicative functions of typographies of Asma’ol Hosna’s posters based on Jakobson’s communication theory. The question is: By what visual elements are the communicative functions in typography of posters this study propounded? The result of the study by using descriptive analytics method and 17 samples shows: Referential function in Typography as readability (extensional), in the emotive function (expressive) the transmitter’s intellectual and ideological values are appeared through the psychology of form and color and structure. In the conative (impressive) function, the attractive signifiers are used to attract. The aesthetic function makes the orientation and emphasis on the message clear, and metalingual function, as extra-pictorial elements, displays visual codes. In the phatic function, the relationship context of artist with audience by poster is effective.

    Keywords: Structuralism, Roman Jakobson, communicative functions, typography, Asma’ol Hosna’s posters
  • Maryam Rafiee*, Aliakbar Jahangard Pages 39-56

    The events of the Prophet Muhammad’s life are one of the most important issues considered by painters in different eras, which many examples are in the manuscripts of Mongolian Ilkhans. This study includes the investigation of Ilkhani images related to prophet’s life based on Iconography method. Therefore, three questions formed the purpose of the study (1. Which characteristics have been basically utilized to describe the prophet pictures in Ilkhani period? 2. How is the evolutionary religious icons’ trend during the Ilkhani period? 3. What are the factors affecting on religious icons during the mentioned period?) Four images in Ilkhans’ manuscripts were assigned using the iconography method in order to answer these questions. The findings revealed that the painters typically illustrated the prophet’s events life relying on existing descriptions in the Qur’an, hadith and Islamic narratives as well as the interests of art patrons. The results indicate intellectual, religious, political and artistic background of the study period, which looks at the differentiation and the similarity of the images of the Prophet in this period.

    Keywords: Prophet Muhammad’s images, Iconography, Ilkhanid period, miniature
  • Mansour Hoseinpour Mizab, Mehdi Moahammadzadeh*, Allahshokr Asadollahi Pages 57-68

    In the view of a wider audience, the interpre tations of book paintings from the Demmote Shahnama have never been the subject of detailed semiotic studies. While Ferdowsi’s Shahnama is a literary context with axial at tention to the lyricism that appeared in the Iranian pretext, Jami al-Tavarikh is basically a historic source in which the pictorial language of the Ilkhanid context remained the main fo cus of attention. It is quite possible to pinpoint an Ilkhanid background to both the Demotte Shahnama and Jami al-Tavarikh. A fresh look at the Great Mongol Shahnama’s book paint ings is essential based on the semiosphere ap proach in a way that epic narrations from the general texts of Shahnama and Jami al-Tav arikh have been considered as a non-text and filtered through the Turco-Mongol culture in an implicit way or even accepted an explicit transsemiotic mechanism and introduced in a completely various pictorial language as a result of trans-continental influence. The aim is to study those codes related to the “Tree” in the two stunning book paintings from the De motte Shahnama and Jami al-Tavarikh that are entered into the realm of the Ilkhanid semio sphere through the trans-continental cultural translation. This paper is a basic one that rests on descrip tive-analytical methodology and the cultural semiotic approach developed by Yuri Lutman. What results clearly suggest is the significant concept of tree in Turco-Mongol myths in cluding the power of generation and creation, the source of invincibility for heroes, protec tion and security for both country and the king himself, a passage to enter the after here, the holy presence in royal ceremonies as well as a sacred location indicating the place of the Sahmans and Khans tombs.

    Keywords: cultural semiology, The Great Mongol Shahnama, Ilkhanid era, Jami al-Tavarikh, tree
  • Mehrangiz Basiri* Pages 69-85

    Style As the conception of human underwent significant change during the renaissance era, the theory of human proportions gained great importance among the artists and art theorists of the time. The renaissance artists put considerable effort on finding and presenting an ideal model for human body proportions that could represent the newly founded status of the human being in their time. However, Leon Batista Alberti, among these artists and theorists, had sought a different objective. Contrary to what some art historians believe, he was critical of the break, which he thought that was caused by his contemporaries’ insistence on presenting an ideal image of the human body, from the natural human. Therefore, by using precise instruments and empirical methods besides his especial theoretical approach to nature, Alberti attempted to present a system of human proportions that would lead to a real, and at the same time ideal, portrayal of the human body. This paper aims to provide a complete picture of Alberti’s theory of nature and beauty by reviewing his written works and then explaining his practical methods and solutions to obtain body proportions according to his theoretical achievements.

    Keywords: Alberti, body proportions, Renaissance art, Renaissance aesthetics, ideal, real beauty
  • Noushin Nouhi*, Farzaneh Farrokhfar Pages 87-103

    A manuscript of Ibrahim Sultan`s Shahna ma available at the Bodleian Library of Oxford, representing the full range of vi sual features of the Shiraz School at the age of Ibrahim Sultan Timuri (817-838 AH) which has the symbolic aspects and semantic trends of painting and the po tentiality to be interpreted based on phil osophical hermeneutics. It seems that an alyzing the visual element and re-reading the narrative in this version, through Paul Ricoeur`s philosophical hermeneutics is an effective step towards an in-depth understanding of the content features of painting in one of the schools and il lustrated manuscripts of Iran. The pur pose of this study, which has descrip tive-analytical method, is to answer this question: How is the narrative in Ibrahim Sultan’s Shahnama paintings re-readable with Ricoeur’s philosophical hermeneu tics? The results indicate that some of the paintings, in addition to narrating of the Shahnama, have content independence and social, cultural and advertising func tion and they have established some sort of content interaction between the visual elements of the paintings and the political and historical themes of this era.

    Keywords: Shiraz School Painting, Timuri Age, Ibrahim Sultan`s Shahnama, Hermeneutics, Paul Ricoeur