فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ریحانه احمدی، سما رحیمی جعفری، معصومه رستم پور، خدیجه نوری، حبیب الله خزایی، مسعود طهماسیان* صفحات 9-28
    هدف

    اختلال بی خوابی مزمن، به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روان پزشکی، تاکنون مکانیسم عصبی آن کاملا شناخته نشده است. برخی از مطالعات جدید بر نقش قشر حدقه ای پیشانی در اختلال بی خوابی مزمن تاکید کرده اند، اما تاکنون ارتباط عملکردی این منطقه با دیگر نواحی مغز بررسی نشده است.

    روش

    این مطالعه تحلیلی و مورد- شاهدی با روش تصویربرداری مغناطیسی رزونانس عملکردی (fMRI) در حالت استراحت انجام شده است. با روش نمونه گیری در دسترس، 42 فرد مبتلا به این اختلال از کلینیک خواب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و 52 مورد سالم در این مطالعه وارد شدند. همچنین، پلی سومنوگرافی شبانه و پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ از آن ها گرفته شد. ارتباط عملکردی قشر حدقه ای پیشانی با تمام واکسل های مغز در دو گروه بیمار و سالم محاسبه و مقایسه گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در بیماران مبتلا به اختلال بی خوابی مزمن در مقایسه با گروه سالم، ارتباط عملکردی درونزاد این قشرکاهش و با شکنج پایینی چپ قشر پیشانی، قشر جلویی اپرکالم راست، اینسولا راست و شکنج گیجگاهی میانی چپ کاهش یافته، و همچنین ارتباط عملکردی این قشر با شکنج پیش مرکزی افزایش یافته است  (05/0>p اصلاح شده برای مقایسه های مکرر). تغییرات ارتباطات عملکردی مذکور نیز با کیفیت خواب رابطه معنی داری دارد.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه حاکی از ارتباط عملکردی مختل قشر حدقه ای پیشانی با دیگر نواحی مغز و ارتباط آن با شاخص های کیفیت خواب است که می تواند تبیین کننده بخش مهمی از آسیب شناسی عصبی این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: اختلال بی خوابی مزمن، ارتباط عملکردی، تصویربرداری مغزی، قشر حدقه ای پیشانی
  • سمیرا محمدعلی، داود معنوی پور*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 29-50
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر افزون بر بررسی ویژگی های روان سنجی (پایایی و روایی) مقیاس شفقت خود، پاسخ به دو انتقاد وارد شده به این مقیاس بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع اعتبارسنجی بود. نمونه این مطالعه شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس شفقت خود نف (2016 الف) را تکمیل کردند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود شش عامل را نشان دادند که در مجموع 24/68 درصد از از واریانس کل مقیاس را تبیین کردند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی افزون بر تایید نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی، تعریف مفهومی و استفاده از نمره کل را مجاز برشمردند. ضریب پایایی کل پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 77/0 و به روش بازآزمایی 75/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که مقیاس شفقت خود افزون بر داشتن ویژگی های روان سنجی مناسب در گروه های غیربالینی، از نظر تعریف مفهومی سازه شفقت خود و استفاده از نمره کل نیز معتبر است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: پایایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، شفقت خود، نمره کل
  • زینب علیپور*، محسن رسولی، اسماعیل اسدپور، کیانوش زهراکار صفحات 51-75
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر تن انگاره و حرمت خود دختران دانشجو بود.

    روش

    روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دختران دانشجوی دانشگاه خوارزمی است. با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه، 24 نفر از بین آن ها انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) کاربندی شدند. تعداد اعضای گروه آزمایش به هشت نفر ریزش پیدا کرد و بنابراین در هر دو گروه هشت نفر لحاظ شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه مقیاس حرمت خود (روزنبرگ، 1965) و پرسشنامه چندبعدی روابط خود با بدن (کش، 2000) بود. گروه آزمایش، به مدت 15 جلسه، در جلسات مشاوره مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد (هیز و استروسال، 2004؛ هیز، استروسال و ویلسون، 2011) شرکت کردند. مدت زمان هر جلسه دو ساعت بود. داده ها با استفاده از تحلیل مختلط واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین اعضای گروه های آزمایش و کنترل از لحاظ تن انگاره تفاوت معنادار وجود دارد. در حرمت خود نیز تفاوت معنادار بین دو گروه وجود دارد. این نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه گیری

    می توان گقت مشاوره گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد موجب بهبود تن انگاره و حرمت خود دختران می شود و می توان از آن برای مشکلات مربوط به تن انگاره دختران و نیز ارتقای حرمت خود آن ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش، تعهد، تن انگاره، حرمت خود
  • نادره سعادتی*، زهرا یوسفی، محسن گل پرور صفحات 77-100
    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین اثربخشی برنامه آموزش نظامدار فرزندپروری (استپ) کارآمد بر استرس والدگری، تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی مادران نوجوان پسر بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دو ماهه و جامعه آماری 133 مادر دارای نوجوان پسر 12 تا 18 ساله مراجعه کننده به مرکز مشاوره یارستان شهر اصفهان در سال 1398 بود. ابتدا مادران به پرسشنامه استرس والدگری آبیدین (1983) پاسخ دادند. 87 مادر دارای استرس بالای والدگری تشخیص داده شدند. از بین آن ها 40 مادر که واجد ملاک های ورود بودند به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند و پرسشنامه های استرس والدگری آبیدین (1990)، دشواری نظم دهی هیجانی گارنفسکی (2001) و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) را در سه مرحله تکمیل کردند. آموزش نظامدار فرزندپروری کارآمد بر استرس والدگری آدلر-درایکورس (2004) به گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای یک بار در هفته ارایه و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج حاکی از تاثیر برنامه آموزش والدین بر استرس والدگری (87/9 =F، 003/0=P)، تنظیم هیجانی (39/9 =F، 004/0=P) و انعطاف پذیری شناختی (68/9 =F، 004/0=P) در مرحله پس آزمون و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری: 

    از آنجایی که آموزش این برنامه با اصلاح روابط مادران با پسران نوجوان شان، استرس والدگری را کاهش و تنظیم هیجانی و انعطاف پذیری شناختی آن ها را ارتقاء می دهد، بنابراین برای پیشگیری و یا رفع تعارض بین والدین و پسران نوجوان می توان از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، انعطاف پذیری شناختی، تنظیم هیجان، فرزندپروری کارآمد، مادران
  • زهرا حسین زاده*، شهره قربان شیرودی، جواد خلعتبری، محمدعلی رحمانی صفحات 101-122
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی واقعیت درمانی بر انعطاف پذیری کنشی و تحمل پریشانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه و جامعه آماری زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره آوای درون، رهنما، و بیمارستان مهر شهر تهران در سال 1397 بود که 60 زوج داوطلب به پرسشنامه انعطاف پذیری کنشی کونور و دیویدسون (2003) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) پاسخ دادند و پس از غربالگری 45 زوج انتخاب به صورت تصادفی در گروه آزمایشی هیجان مدار، گروه آزمایشی واقعیت درمانی، و گروه گواه (در هر گروه 15 زوج) جایگزین شدند. هر دو گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله هیجان مدار جانسون  (2012) و واقعیت درمانی گلاسر (1395) قرار گرفته و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج حاکی از تاثیر مداخله هیجان مدار بر انعطاف پذیری کنشی (75/29 =F، 001/0 =P) و تحمل پریشانی (14/12 =F، 004/0 =P) و تاثیر مداخله واقعیت درمانی بر انعطاف پذیری کنشی   (14/12 =F، 004/0 =P) و تحمل پریشانی (14/12 =F، 004/0 =P) و پایداری این تاثیرها در مرحله پیگیری بود. نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تفاوت بین دو روش زوج درمانی معنادار نیست (18/0 <P).

    نتیجه گیری: 

    هر دو مداخله موجب شد تا زوج ها تمرکز را از رفتار همسر خود برداشته و بر رفتار خود متمرکز شوند و ضمن افزایش تحمل، با یادگیری برنامه ارتباط درست، توانستند روابط خویش را بهبود ببخشند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری کنشی، تحمل پریشانی، زوج درمانی، هیجان مدار، واقعیت درمانی
  • امید شکری*، فاطمه رشیدی پور، محمد شریفی صفحات 123-145

    تحلیل پدیدارشناختی تفسیری روشی است که با استفاده از آن می توان دریافت مشارکت کنندگان دنیای خود را چگونه درک کرده و تجارب خاص برای آن ها چه معنایی دارد. بر این اساس، محققان در مطالعه حاضر کوشیدند تا تجربه زیسته دانشجویان را درباره یادگیری از طریق آموزش مجازی در دوران اپیدمی بیماری کوید 19 تحلیل کنند. بدین منظور از بین دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تا حد رسیدن به اشباع اطلاعاتی، 27 دانشجو در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد انتخاب و به صورت مجازی با آن ها مصاحبه شد. داده های پژوهش حاضر از طریق انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته به صورت فردی و به شکل آنلاین جمع آوری شد. داده های موجود با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از تحلیل داده های به دست آمده سه مضمون اصلی شامل احساس کفایت و شایستگی، خودمختاری و خودراهبری، و ارتباط استخراج شدند. افزون بر این، نتایج نشان داد که خرده مضامین ذیل هر یک از مضامین اصلی شامل نوع تکلیف، مشارکت، ارزشیابی، حمایت اجتماعی، زمان، اسنادهای علی، باورهای خودکارآمدی، آمایه های ذهنی، هیجانات و مولفه های اخلاق حرفه ای معلم بودند. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر همسو با آموزه های نظریه خودتعیین گری نشان می دهد که هر چند در متن استفاده از آموزش مجازی تجربه برخی محدودیت ها گریزناپذیر است، اما بر اساس دیدگاه دانشجویان تسهیل شرایط لازم برای تامین نیازهای روان شناختی بنیادین آن ها در حفاظت از پویایی حیات علمی آن ها از نقش تعیین کننده ای برخوردار است. درباره استلزامات کاربردی پژوهش حاضر با تاکید بر ضرورت توسعه سبک های تدریس مشوق و حمایتگر پاسخ به نیازهای روان شناختی دانشجویان بحث شد.

    کلیدواژگان: تحلیل پدیدارشناختی تفسیری، یادگیری آنلاین، دانشجویان، بیماری کوید 19، تجربه زیسته
  • مصطفی دهقانی*، خالد اصلانی صفحات 147-171
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی و مقایسه آن با زوج درمانی یکپارچه نگر بر بخشش در زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه و جامعه آماری 58 زن آسیب دیده از خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بوشهر در سال 1398 بود. از بین داوطلبان پس از غربالگری با پرسشنامه بخشش رای و همکاران (2001)، 30 زن انتخاب و به همراه همسر پیمان شکن خود به صورت تصادفی در سه گروه در هر گروه 10 زوج جایگزین شد. زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی زوکارینی، جانسون، دالگلیش و ماکین (2013) و برنامه زوج درمانی یکپارچه نگر باکوم، اسنایدر و گوردون (2009) در 8 جلسه ی 90 دقیقه ای زوجی هفته ای یکبار به گروه های آزمایش ارایه و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله ی زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی و زوج درمانی یکپارچه نگر بر بخشش زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی (51/16F= ،01/0=p)(21/15F= ،05/0=p) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری در هر دو مداخله بود. نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تاثیر مداخله زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی بر بخشش در زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی بیشتر از مداخله زوج درمانی یکپارچه نگر است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی مداخله موثری برای افزایش بخشش در زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر مدل درمان جراحت دلبستگی، زوج درمانی یکپارچه نگر، بخشش، خیانت زناشویی
|
  • Reihaneh Ahmadi, Sama Rahimi Jafari, Masoumeh Rostampour, Khadijeh Noori, Habibolah Khazaie, Masoud Tahmasian * Pages 9-28
    Aim

    Many neuroimaging studies have been done, to illustrate neuropathology of chronic insomnia, as one of the most common psychological disorders. Recent studies, emphasis on the role of orbitofrontal cortex. But the functional connectivity of OFC hasn’t been studied yet. To the best of our knowledge, it is the first study to discuss about it.

    Methods

    In a case-control study, functional connectivity of OFC with whole brain was carried out to compare the functional connectivity alterations of this region between forty-two chronic insomnia patients, obtained at sleep disorders research center in Kermanshah university of medical sciences, and fifty-two healthy controls without sleep problems. Additionally, Pittsburgh Sleep Quality Index and nocturnal polysomnography was taken from subjects.

    Results

    Patients showed decreased inter-functional connectivity of right OFC and intra functional connectivity of right OFC with right frontal pole, right insular cortex, right and left inferior frontal gyrus, left middle temporal gyrus and right frontal operculum cortex. Additionally, the functional connectivity of right OFC with precentral gyrus was increased in patients compared with controls (p<0.05 corrected for multiple comparisons). Above mentioned alterations were significantly correlated with subjective sleep quality.

    Conclusion

    Our results show functional connectivity alterations of OFC in patients in comparison to healthy controls and these changes are correlated with subjective sleep quality. Therefore, this cortex can discuss some signs of chronic insomnia and even same neuropathology with depression.

    Keywords: chronic insomnia, functional connectivity, neuroimaging, prefrontal cortex
  • S. Mohammadali, D. Manavipor*, M. Sedaghatifard Pages 29-50
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the psychometric properties (reliability and validity) of the Self-Compassion Scale, the response to the two critiques entered into this scale.

    Method

    This research was a descriptive-analytic study of type validation. The sample consisted of 400 students from the Islamic Azad University of Tehran's South Branch who were selected by available sampling method and completed self-compassion scale.

    Results

    The results of exploratory factor analysis revealed 6 factors, which in total, explained 68.28% of the total scale variance. The results of the confirmatory factor analysis, in addition to verifying the results of exploratory factor analysis, allowed the conceptual definition and use of the total score. The reliability coefficient of the scale was obtained by Cronbach's alpha of 0.77 and by a re-test method of 0.75.

    Conclusion

    The results of this study showed that this scale, in addition to having proper psychometric properties in non-clinical groups, is also valid in terms of conceptual definition of self-compassion construct and use of total score.

    Keywords: confirmatory factor analysis, exploratory factor analysis, reliability, self-compassion, total score
  • Z. Mohammad Alipour, M. Rasouli *, I. Asadpour, K. Zahrakar Pages 51-75
    Purpose

    The aim of the current study was the determination of the effectiveness of group counseling based on the treatment of acceptance and commitment on the body image and self-esteem of female students.

    Methods

    Method was quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up with a control group. Statistical population include female students of Kharazmi University. Using convenient sampling method, 24 people were selected from them and randomly assigned to two experimental (n = 12) and control (n = 12) groups. The number of members in the experimental group was reduced to 8, and therefore 8 people were included in both groups. The research instruments were the Self-Esteem Scale Questionnaire (Rosenberg, 1965) and the Multidimensional Questionnaire on Relationships with the Body (Cash, 2000). The experimental group received acceptance and commitment therapy-based group counseling for 15 sessions. The duration of each session was 2 hours. Data were analyzed using repeated measures ANOVA.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control group in terms of body image. There was also a significant difference in self-esteem between the two groups. These results were also consistent at the follow-up stage.

    Conclusion

    It can be said that group counseling based on acceptance and commitment therapy improves girls 'self-image and self-esteem and can be used to improve problems related to girls' self-image and self-respect.

    Keywords: acceptance, commitment, body Image, self-esteem
  • Nadereh Saadati *, Zahra Yousefi, Mohsen Golparvar Pages 77-100
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of STEP program on parenting stress, emotion regulation and cognitive flexibility in mothers of male adolescents in Isfahan.

    Method

    The research method was quasi-experimental, pretest-posttest and two-month follow-up with experimental and control groups. Statistical population consisted of 123 mothers of 12- to 18-year-old male adolescents whom were referred to Yarestan Counseling Center in Isfahan in 2019. Tools: Tools were Abedin Parenting Stress Questionnaire (1990), Garnefsky's Difficulty of Emotion Regulation (2001), and Dennis and Wenderval's (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire. 87 mothers with high parenting stress were screened and 40 mothers who met entrance criteria were randomly assigned in experimental group and control group (20 mothers each). Participants in both groups completed all of the questionnaires in three stages. The experimental group received eight session of 90-minute step-by-step training once a week. Data were analyzed using mixed ANOVA with repeated measures.

    Results

    Results indicated that the intervention was effective on parenting stress (F = 9.87, P = 0.003), emotion regulation (F = 9.39, P = 0.004) and cognitive flexibility (F = 9.68). (P = 0.004). The effect remained stable at the follow-up stage.

    Conclusion

    Training this program reforms mothers’ relationship with their male adolescents which leads to parental stress reduction and improves emotion regulation and cognitive flexibility. Therefore, it is an effective method to prevent or resolve the conflicts between parents and male adolescent.

    Keywords: cognitive flexibility, effective parenting, emotion regulation, parental stress, mothers
  • Zahra Hosseinzadeh *, Shohreh Ghorban Shirodi, Javad Khalatbari, MohammadAli Rahmani Pages 101-122
    Aim

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotionally-focused couple therapy and with the reality therapy on couple’s functional flexibility and distress tolerance.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test associated with a control group and a 3-month follow-up. The statistical population included couples referring Counseling Center in Tehran 2018. Of them, 60 couples volunteered to participate in the research answered the Connor-Davidson Functional Flexibility Questionnaire (Resilience Scale) (2003) and Simons and Gaher Distress Tolerance Scale (2005). After the screening, 45 couples were selected who were randomly assigned to an experimental group who exposed to an intervention of emotionally-focused, an experimental group who exposed to an intervention of reality therapy, and a control group, 15 couples in each group. Both experimental groups were received eight 90-minutes sessions of intervention. Johnson's Emotion-Focused (2012) and Glaser’s Reality Therapy (2016) were used. The data were analyzed using a mixed ANOVA of repeated measures.

    Results

    The results indicated the effect of emotion-focused intervention on functional flexibility (P= 0.001, F= 29.75) and distress tolerance (P = 0.004, F = 12.14) and the impact of reality therapy on functional flexibility (P=0.004, F=12.14) and distress tolerance (P=0.004, F= 12.14) and the stability of these effects at the follow-up phase.

    Conclusion

    Both interventions led the couples to remove their focus from their spouse's behavior and to focus on their behavior, and while increasing their tolerance, they were able to improve their relationship by learning the right communication program.

    Keywords: couple therapy, distress tolerance, emotion focused, functional flexibility, reality therapy
  • Omid Shokri *, Fateme Rashidipour, Muhammad Sharifi Pages 123-145

    Interpretative phenomenological analysis is an approach offering insights into how participants make sense of their individuality and their social world and what specific events and experiences mean to them. Accordingly, researchers in the present study analyzed university students’ lived experience of virtual learning during the Coronavirus pandemic. For this purpose, 27 undergraduate and graduate students of Shahid Beheshti University were selected up to data saturation point and data were collected through online in-depth semi-structured individual interviews. After recording and rewriting the interviews, the available data were analyzed by the application of Colaizzi’s method. Three major themes were extracted from the analysis, including the feeling of adequacy and competence, autonomy and self-direction, and relatedness. In addition, based on the results, subthemes of the aforementioned major themes were as follows: task types, participation, evaluation, social support, time, causal attributions, self-efficacy beliefs, mental sets, emotions, and teacher ethics components. In general, the findings, in line with the principles of self-determination theory, showed that although facing some limitations is inevitable in the context of virtual learning, to the university students, facilitating the necessary conditions for them to meet their basic psychological needs plays an important role. Practical implications of this study were discussed by emphasizing the need to develop incentive and supportive teaching styles in response to students' psychological needs.

    Keywords: interpretative phenomenological analysis, virtual (online)learning, university students, COVID-19 disease, lived experience
  • Mostafa Dehghani *, Khaled Aslani Pages 147-171
    Aim

    This study was conducted to determine the effectiveness of attachment injury resolution model and integrative couple therapy on increase forgiveness among the injured women with marital infidelity.

    Method

    Method was quasi-experimental with pre-test, post-test and a three-month follow-up. Statistical population included 58 injured women with marital infidelity referring to Bushehr consulting centers, in 2019. After evaluation of the forgiveness scale (Rye et al., 2001), 30 women were selected and randomly assigned to three groups with their offending partner. 10 couples were replaced in each group. Zuccarini, Johnson, Dalgleish & Makinen (2013) attachment injury resolution model, and Baucom, Snyder & Gordon (2009) integrative couple therapy were taught to experimental groups at eight 90-minute sessions once a week in couple form. The data were analyzed using mixed-design analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results of this study indicated that attachment injury resolution model and integrative couple therapy interventions had an effect on forgiveness among the injured women with marital infidelity (F= 16.51, P= 0.01), (F= 15.21, P= 0.05) and that this effect had remained constant in the follow-up phase. The results of Tukey’s post-hoc test indicated that attachment injury resolution model was more effective than integrative couple therapy in forgiveness among the injured women with marital infidelity.

    Conclusion

    Based on the research results, the attachment injury resolution model can be used as an effective intervention in increase forgiveness among the injured women with marital infidelity.

    Keywords: attachment injury resolution model, integrative coupletherapy, forgiveness, marital infidelity