فهرست مطالب

اخلاق وحیانی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

نشریه اخلاق وحیانی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد کرمی*، عبدالحمید رحمانی صفحات 5-37

    «سلامت معنوی» به عنوان یکی از ابعاد مهم سلامت، در نیم قرن اخیر مورد توجه ویژه سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته است. درباره سلامت معنوی، دیدگاه‎های متفاوتی از سوی اندیشمندان مطرح شده است. علامه جوادی آملی با بهره گیری از عقلانیت وحیانی و اصول حکمت متعالیه، نظریات دقیقی درباره سلامت، اقسام و ریشه‎ های حقیقی آن ارایه کرده است. در این پژوهش، ابتدا با رجوع به آثار گسترده ایشان، عوامل اساسی دخیل در سلامت معنوی و موانع آن احصاء، سپس به شیوه توصیفی  تحلیلی، تبیین و ارایه شده است. یافته‎ ها نشان می‎دهد انسان‎شناسی وحیانی و توجه به بعد معنوی انسان نقطه عطف نظریه ایشان در برابر نظریات غربی و مادی گرایانه است؛ خاستگاه سلامت معنوی، در مبانی ایشان قلب سلیم است که صرفا خداوند در آن راه دارد و عقیده باطل (شرک) تباه کننده آن است. بنابراین راه رسیدن به سعادت و سلامت معنوی، چه در دنیا و چه آخرت، سلامت در عقیده و عمل صالح بر مبنای علم صایب است که عصاره آنها، عقل نامیده می‎شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت عقیده، قلب سلیم، عمل صالح، عقلانیت وحیانی، جوادی آملی
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 37-60

    رویکرد غالب در دانش اخلاق، توجه به رفتار و عمل فاعل اخلاقی است و نیات و روحیات درونی اهمیت چندانی ندارد؛ در مقابل رویکردی وجود دارد که در آن روحیات درونی و نیات شخص، مبنا قرار گرفته و نقش اعمال در گام بعدی و از حیث تاثیرات آن بر درون اهمیت پیدا می‎کند. این رویکرد، نگرشی توحیدی به اخلاق است که در آموزه‎ها و تربیت اسلامی تبیین شده است. در این تحقیق ابتدا تفاوت اخلاق توحیدی و غیرتوحیدی بررسی و سپس راهکارهای اسلامی اصلاح درون تبیین شده است؛ این راهکارها به طور کلی به سه قسم منقسم می شوند: علم و آگاهی، افعال جوانحی یا قلبی، و افعال جوارحی یا بیرونی؛ افعال جوانحی نیز به اخلاص یا قصد قربت و تذکر و یادآوری؛ و افعال جوارحی به افعال تعبدی، توصلی و افعال تاثیرگذار مستقیم تقسیم می شوند. از نتایج این پژوهش آنکه: محور اخلاق و تربیت اسلامی مبتنی بر اصلاح درون است؛ پرداختن به افعال جوارحی نیز طریقی برای اصلاح درون بوده و به تنهایی موضوعیتی ندارد؛ لذا رفتار نیکو بدون اصلاح درون گاهی بی ارزش و گاهی ضد ارزش خواهد بود.

    کلیدواژگان: اخلاق توحیدی، افعال جوانحی، افعال جوارحی، اصلاح درون، نیت
  • اکرم جعفری*، علیرضا دل افکار، سید محمد صدری صفحات 61-83
    احادیث اخلاقی از جمله بسترهای مهم اجرای قاعده «تسامح در ادله سنن» است. شدت تسامح در روایات ضعیف اخلاقی در مقایسه با احادیث اعتقادی و فقهی نشان می‎دهد که گویا احادیث اخلاقی بار مسئولیت کمتری برای مدونین کتب روایی داشته است. فقدان دانش فقهالاخلاق و عدم تفکیک گزاره های اخلاقی اخباری و انشایی، زمینه ساز اجرای همه جانبه این قاعده در احادیث اخلاقی شده است. این پژوهش با تتبع در مصادیق روایی، در پی واکاوی آسیب هایی است که کاربست قاعده «تسامح در ادله سنن» در حوزه احادیث ضعیف اخلاقی برجای گذارده است؛ لذا با حذف آنها از متون دینی، طراحی نظام ضابطه مند اخلاقی جامع تحقق بیشتری خواهد یافت. داده های این مقاله با تمرکز بر متون حدیثی جمع آوری و با شیوه توصیفی- تحلیلی پردازش شده است. پیامدهایی چون اختلال در نظام اخلاق اسلامی، وقوع جعل در روایات اخلاقی و ایجاد خوش بینی یا بدبینی کاذب نسبت به متون روایی اخلاقی از جمله نتایج کاربست بی ضابطه این قاعده در احادیث اخلاقی است. با توجه به گستره حدیث و تاثیر آن بر فرهنگ دینی، رفتارهای فردی و کنش های جامعه، آسیب شناسی و توجه خاص به کیفیت متون حدیثی، بازنگری در احادیث اخلاقی، ترسیم الگوی اخلاق اسلامی مبتنی بر روایات معتبر، در پالایش نظام یکپارچه اخلاقی بسیار ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: قاعده تسامح، روایات من بلغ، روایات اخلاقی، پالایش روایی، نظام اخلاقی
  • سید علی طالقانی*، حسین رفیعی صفحات 83-110
    بسیاری از متکلمان مسلمان، هنگام بحث از افعال الاهی، به بررسی چیستی حسن و قبح اخلاقی پرداخته اند. در این میان، عموم متکلمان معتزله و امامیه، تلاش کرده اند حسن و قبح اخلاقی را بر اساس مفاهیمی دیگر که به زعم آنها دست کم پایه ای تر بوده است، تعریف کنند. پرتکرارترین تعاریف حسن و قبیح در آثار معتزله و امامیه را می توان به سه گروه کلی تقسیم کرد: تعاریف سلبی، تعاریف ایجابی و تعاریف مشتمل بر عناصر ثواب یا عقاب الاهی. در «تعاریف سلبی» حسن با استفاده از ادات سلب تعریف می شود (ما لایستحق فاعله الذم)؛ اما در تعاریف ایجابی چنین نیست. بررسی تحولات تاریخی تعاریف معتزله و امامیه نشان می دهد که خواجه نصیرالدین طوسی در این زمینه از سه جهت نقطه عطف است. نخست اینکه متکلمان پیش از وی، به جز ابوالصلاح حلبی، حسن و قبیح را به نحو سلبی تعریف کرده اند، درحالی که بیشتر متکلمان پس از خواجه، از تعاریف سلبی روی گردانده ، برای ارایه تعریف ایجابی یا تعریف مشتمل بر ثواب و عقاب کوشیده اند. دوم اینکه در میان معتزله و امامیه، خواجه نخستین متکلمی است که در یکی از تعاریف خود، از عناصر ثواب یا عقاب الاهی استفاده کرده است؛ و این تعریف زمینه ساز اختلاف نظری جدید میان متکلمان پس از وی شده است. و سوم اینکه پیش از خواجه عموم متکلمان معتزله و امامیه از عنصر «استحقاق» استفاده کرده اند در حالی که خواجه نخستین متکلمی است که در یکی از تعاریف خود عنصر «استحقاق» را حذف و به جای آن از عنصر «ایجاب» استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح اخلاقی، متکلمان امامیه، معتزله، نصیرالدین طوسی، ثواب و عقاب، استحقاق، تعریف
  • حسین شریفی*، مسعود آذربایجانی، دکتر داودی صفحات 111-141

    شایع‎ترین و زیر بنایی‎ترین اضطراب بشری، اضطراب مرگ است که گاه به اضطراب مرضی تبدیل شده و در زمره رذایل اخلاقی قرار می‎گیرد. در این پژوهش بر اساس تعالیم دینی و نمونه ‎های مثبت مواجهه با مرگ، راه‎کارهای اخلاقی برای کاهش اضطراب مرگ، رویارویی مناسب با آن و طی کردن مطلوب این مرحله مهم از زندگی ارایه شده است. در این تحقیق با استفاده از تحلیل محتوای کیفی و روش کیفی اجتهاد دانش دینی، تلاش شد با تتبع و بررسی تعالیم اسلامی به طبقه ‎بندی منسجمی از آیات و روایات مربوط به مرگ و انواع مواجهه با آن دست یابیم؛ لذا انواع  مواجهه مثبت اخلاقی با مرگ و شاخص‎های دست‎یابی به آن استنباط و استخراج شد تا بتوان در پرتو آن با رویکرد شناختی به افزایش آگاهی و تقویت بینش و در نتیجه کاهش اضطراب و مواجهه ‎ی مطلوب با مرگ برسیم.استخراج  الگوهای مثبت مواجهه‎ با مرگ مانند مرگ در حال ایمان به خدا، مرگ در حال اسلام، مرگ در زمره نیکان، مرگ در حال پاکی، مرگ نفس مطمینه، شهادت، مرگ با معرفت و ولایت اهل‎بیت پیامبر و مرگ در حال تحصیل علم را می‎توان به عنوان یافته های این تحقیق برشمرد. معرفی برخی شاخص‎های اخلاقی مانند: تقویت برنامه های عبادی، آماده شدن برای مرگ با اعمال صالح و ماندگار، ترک گناه، توبه، تقویت اخلاص، افزایش شناخت خدا، ایجاد و تقویت معرفت و ارتباط با معصومین و همنشینی با افراد نیک کردار را می‎توان از نتایج مقاله برشمرد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرضی، کاهش اضطراب مرگ، نمونه‎های مثبت مواجهه با مرگ، آموزه های دینی
  • ریحانه السادات عظیمی*، محسن جوادی، رضا اکبری صفحات 143-169

    در این پژوهش، آرای مطهری و پاسکویینی به عنوان نمایندگان دو تفکر فلسفی- الهیاتی، در باب مساله الحاد بررسی شده است. ایشان در زمینه علل گرایش به الحاد، عوامل غیر فلسفی، شامل علل اخلاقی و شناختی را با اهمیت شمرده‎اند. این مقاله با هدف یافتن اشتراکات، افتراقات و نوآوری‎های هر یک از این دو اندیشمند، آثار آنها را مورد بررسی قرار داده است. یافته‎ ها حاکی از این است که مطهری و پاسکویینی معتقدند گرایش به الحاد علاوه بر اینکه جریانی خلاف طبیعت و فطرت بشر است باید به عنوان مساله‎ای اخلاقی و اجتماعی نیز مورد مطالعه و کنکاش قرار گیرد؛ گرایشات روزافزون به الحاد در حوزه اخلاق و اجتماع نشان می‎دهد عوامل غیر فلسفی دیگری وجود دارند که تلاش می‎کنند افکار عمومی را به سمتی هدایت کنند که اعتقاد به خدا را مانعی بر سر راه آزادی های فردی و اجتماعی و نیز پیشرفت جوامع تلقی کنند. زیرا دوگانه ایمان و الحاد عرصه اعتقاد و عمل را به هم پیوند داده و در عرصه عمل، بشر را با چالش‎های اخلاقی و اجتماعی مواجه ساخته است. گرایش به الحاد علاوه بر اینکه در چگونگی شکل ‎گیری تصور و شناخت خدا نقش اساسی دارد، مجموعه باورهای اخلاقی جوامع را نیز تحت تاثیر قرار داده و آنها را از معنویت به لذت‎گرایی و سودمحوری سوق می‎دهد.پس در نظر مطهری و پاسکویینی، گرایش به الحاد علاوه بر اینکه موضوعی اعتقادی و استدلالی است می‎تواند ابعاد و شیون روانشناختی، تربیتی، اخلاقی، اجتماعی و رسانه ‎ای نیز داشته باشد.

    کلیدواژگان: الحاد، اخلاق، مطهری، پاسکویینی، مفاهیم کلیسایی، مفاهیم فلسفی، شناخت
|
  • Mohammad Karami *, Abdolhamid Rahmani Pages 5-37

    "Spiritual health" as the fourth dimension of health in the last half century has received special attention from the World Health Organization. In this regard, different views have been presented by thinkers in the West and the East. Using revelatory rationality and the principles of transcendent wisdom, He which have not yet been addressed in the form of an independent research project. In this research, first by referring to his extensive works, the basic factors involved in spiritual health and its obstacles are enumerated, then in a descriptive-analytical way, explained and presented. The findings indicate that the origin of spiritual health is the spiritual heart and requires the recognition of the two-dimensionality of man and the knowledge of the principle of man (soul), but the anthropology that rules the West is material man. Therefore, from the point of view of Allameh Javadi, the main root of true health and its mine is a sound heart and false belief (polytheism) destroys it, and the condition of human happiness and health, both in this world and the hereafter, is righteous knowledge and righteous deeds called intellect Becomes. the dominance of the material worldview over world health, as well as having a tool view of spiritual health to achieve physical health, indicates that its solutions in this matter are far away. Therefore, the way to attain spiritual health is revelatory anthropology, the health of belief (belief in monotheism) and doing righteous deeds

    Keywords: Spiritual Health, Health of belief, Righteous action, False Belief, Material Human being, Javadi Amoli
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan Vakili Pages 37-60

    Two basic and macro approaches in relation to ethics can be mentioned, so that in the first approach, which is an ungodly and materialistic approach, attitudes and actions are considered without paying attention to inner intentions and spirits, but in the second approach, which is a divine and heresy approach. The inner spirits and intentions are the basis and the role of actions in the next step and in terms of its effects on the inside is considered. Based on the monotheistic view that seeks inner reform, in Islamic ethics and education, strategies for inner reform have been explained. In this research, first, the differences between monotheistic and non-monotheistic ethics approaches are dealt with, and then the Islamic strategies of internal reform are discussed in such a way that the strategies of behavior change and the strategies of internal change are examined. These strategies are generally divided into three types, which include science and awareness; It becomes verbal or cardiac verbs and external or external verbs. The verbal acts themselves are divided into sincerity or intention of closeness and remembrance, and the verbal verbs are divided into devotional, temporal and directly influential verbs. Among the results of the research is that the axis of Islamic ethics and education is based on internal correction and dealing with the actions of the jurists is a way to internal correction and is not relevant alone, so that good behavior without internal correction will sometimes be worthless and sometimes anti-value.

    Keywords: Monotheistic Ethics, Youthful, Substantial Actions, Internal Reform
  • Akram Jjafari *, Alireza Del Afkar, Mohammad Sadri Pages 61-83
    Ethical traditions have been one of the important bases for applying the intolerance rule in the Sunnah. The intensity of tolerance in poor moral traditions compared to religious and jurisprudential traditions makes it clear that ethical traditions were less responsive to narrative books. The lack of knowledge of moral jurisprudence in related narratives and the lack of separation of moral and informational propositions have led to the acceptance of the rule and consequently disruptions to the Islamic ethics system, the occurrence of forgery in the moral traditions, and the emergence of pessimism about moral narratives. Due to the scope of the hadith and its effect on religious culture, individual behaviors and community passages, so the pathology and attention to the quality of the hadith texts as well as the revision of the ethical traditions and the drawing of Islamic ethics pattern based on authentic narratives are essential in refining the unified ethical system. has it. This article analyzes analytically the damages of applying the rule of tolerance in ethical traditions.
    Keywords: The rule of tolerance, the moral traditions, the moral system, Man balagh traditions
  • Taleqani Sayyedali *, Hossein Rafiei Pages 83-110
    Many Muslim theologians have examined the nature of moral goodness and badness when discussing divine actions. In the meantime, most of them have defined moral goodness and badness on the basis of other concepts that considered more basic. The most frequent definitions of good and bad in their works can be divided into three general groups: negative definitions, positive definitions and definitions containing elements of divine reward or punishment. On "negative definitions" moral good action is defined using the means of negation (not merited vituperation); but this is not the case in positive definitions. An examination of the historical developments of the definitions by Imamiyyah shows that Nasir al-Din al-Tusi is a turning point in this regard in three respects. The first is that the theologians before him, with the exception of Abu al-Salah al-Halabi, defined the good and the bad negatively, while most theologians after al-Tusi have turned away from negative definitions in an attempt to provide a positive definition or a definition containing reward and punishment. Second, among the Mu'tazilites and the Imamī mutakallimun, al-Tusi was the first theologian to use the elements of divine reward or punishment in one of his definitions; and this definition has given rise to new theoretical discussions among theologians after him. And thirdly, before al-Tusi, the most Mu'tazilī and Imamī theologians used the element of "entitlement", while al-Tusi is the first one who removed the element of "merit" (Istihqaq) in one of his definitions and used the element of "necessity" instead.
    Keywords: Moral Goodness, Badness, Imamī Mu'takallemoon: Mu'tazilī Motakallemoon, Nasir al-Din al-Tusi, reward, punishment, merit, Definition
  • Hosein Sharifi *, Masood Azarbayejani, Mohammad Davoudi Pages 111-141

    The most common and underlying human anxiety is death anxiety, which sometimes turns into morbid anxiety and falls into the category of moral vices. In this study, based on religious teachings and positive examples of facing death, ethical strategies to reduce death anxiety, deal with it properly and go through this important stage of life are presented. In this research, using qualitative content analysis and qualitative method of religious knowledge ijtihad, we tried to achieve a coherent classification of verses and hadiths related to death and types of encountering it by following and examining Islamic teachings; Therefore, the types of positive moral encounters with death and the indicators of achieving it were inferred and extracted in order to increase awareness and strengthen insight with a cognitive approach and thus reduce anxiety and desirable exposure to death.Extracting positive examples of facing death such as death in believing in God, death in Islam, death in purity, death with a confident soul, martyrdom, death with knowledge and guardianship of the Ahlal-Bayt of the Prophet and death while studying science can be The title of the findings of this study. Introducing some moral indicators such as: strengthening worship programs, preparing for death with righteous and lasting deeds, forsaking sin, repentance, strengthening sincerity, increasing knowledge of God, creating and strengthening knowledge and communication with the infallibles can be considered as the results of the article.

    Keywords: Morbid anxiety, Reduce death anxiety, Positive examples of facing death, religious teachings
  • Reyhaneh Alsadat Azimi *, Mohsen Javadi, Reza Akbari Pages 143-169

    The study of atheism as a matter of knowledge in the 21st century has attracted the attention of many thinkers. Motahari and Pasquini are among those who have studied the causes and non-philosophical reasons of atheism and believe that atheism is against the human nature although it has a profound connection with how the image of God is, and that any lack of cognition or impeding the formation of proper knowledge can lead one to atheism. Motahari believes that the inadequacy of religious and ecclesiastical concepts impedes the formation of a correct understanding of God and ultimately a reversion to theism in the Western world, where the inaccurate political and social functioning of the church as a religious authority is also a sufficient of atheism and secularism in Western societies. Pasquini also believes that one's emotional and psychological failures in childhood and adolescence lead to a failure in the process of knowing and understanding God. Therefore, he uses the psychological theory of Professor Vitz "dysfunctional father" to illustrate the non-philosophical causes of atheism in individuals, and in particular in the leaders of the new atheism and intellectuals and thinkers and philosophers.

    Keywords: atheism, ecclesiastical concepts, philosophical concepts, cognition, ethics