فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1399)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه بیک زاده، رضا یوسفی سعیدآبادی*، سعید صفاریان همدانی صفحات 76-87
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر، نقش مرجعیت علمی و آینده نگری در توسعه دانشگاه های نسل چهارم به منظور ارایه مدل در دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاریردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری آن را کلیه مدیران و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 465 نفر تشکیل دادند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 210 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه مرجعیت علمی با 60 سوال، پرسش نامه آینده نگری با 56 سوال و پرسش نامه توسعه دانشگاه نسل چهارم با 40 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان رسید و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه مرجعیت علمی 88/0، آینده نگری 95/0 و توسعه دانشگاه نسل چهارم 91/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آینده نگری با ضریب استاندارد (686/0) بیشترین تاثیر را در توسعه دانشگاه نسل چهارم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که نقش مرجعیت علمی و آینده نگری در توسعه دانشگاه های نسل چهارم در دانشگاه علوم پزشکی مازندران مثبت و معنادار می باشد و همچنین مدل ارایه شده دارای برازش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، آینده نگری، توسعه دانشگاه نسل چهارم، دانشگاه علوم پزشکی
  • جمیله آقاتبار رودباری، ترانه عنایتی* صفحات 88-103
    زمینه و هدف

    ابعاد محتوایی و ساختاری دانشگاه های علوم پزشکی و موسسات آموزش عالی سلامت، از عوامل حیاتی برای موفقیت این سازمان ها می باشند. حرکت دانشگاه ها از ساختارهای سنتی به سوی ساختارهای نوین دانش محور نیازمند بررسی وضعیت این ابعاد است. این پژوهش جهت طراحی و روان سنجی ابزار سنجش ابعاد محتوایی و ساختاری سازمان دانشگاه های علوم پزشکی و موسسات آموزش عالی سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه ترکیبی در سال تحصیلی 1398-1397 و طی دو مرحله طراحی و انجام گردید. در مرحله کیفی پژوهش، طراحی گویه ها و در مرحله کمی روان سنجی پرسشنامه صورت گرفت. ابزار اولیه با 139گویه طراحی گردید و پس از دو مرحله دلفی به124گویه تقلیل یافت. روایی صوری کمی و کیفی بررسی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تعیین و ابزارمذکور با تحلیل عامل تاییدی با استفاده از نرم افزار Smart pls3 مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از مراحل تعیین روایی و پایایی، پرسشنامه ای با 16 بعد و 86 گویه طراحی شد. مقدار شاخص روایی محتوایی همه گویه ها بالای 7/0به دست آمد. در بررسی روایی سازه، مقدار بار عاملی تمام گویه ها، مقادیر مناسبی عمدتا بالاتر از 7/0، پایایی هر دو ملاک(آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی) تمام ابعاد بالای 7/0، میانگین واریانس استخراج شده((AVE را در همه ابعاد بیشتر از 5/0 نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شاهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش ابعاد محتوایی و ساختاری دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک است. توسعه این ابزار می تواند جهت سنجش ابعاد محتوایی و ساختاری درسایر دانشگاه های علوم پزشکی و موسسات آموزش عالی سلامت مورد توجه و استفاده پژوهشگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان سنجی، ابعاد ساختاری، ابعاد محتوایی، دانشگاه علوم پزشکی
  • سعید غیاثی ندوشن، مریم صفرنواده، فهیمه ربانی خواه* صفحات 104-116
    زمینه و هدف

    امروزه آموزش عالی به عنوان نهاد پرورش دهنده ی نیروی انسانی متخصص ازجایگاه ویژه ای در جامعه برخوردار است. یکی از عوامل مهم تاثیر گذار بر کیفیت خروجی های نظام آموزش عالی، اعضای هیات علمی آن می باشد. بهره گیری از تجارب کشورهای توسعه یافته و مطالعات تطبیقی دراین زمینه می تواند یکی از روش های مناسب در راستای تدوین سیاستهای جذب اعضای هیات علمی باشد. با توجه به اهمیت و ضرورت این موضوع، پژوهش حاضر به مقایسه سیاستهای جذب اعضای هیات علمی در نظام آموزش عالی دانشگاه های برتر دنیا و ایران پرداخت.

    روش بررسی

    این پژوهش،کیفی بوده و مطالعه ای توصیفی- تحلیلی به شمارمی رود. یافته های حاصل از مطالعه اسناد 9 دانشگاه برتر بر اساس سیاست های جذب اعضای هیات علمی شان با این فرآیند در کشورمان مقایسه شد.

    یافته ها

    از بررسی سیاستهای جذب اعضای هیات علمی کشورهای منتخب و تحلیل آن، هشت مقوله استخراج گردید: تنوع، عدالت، برابری، شفافیت، اولویت گروه های خاص، فراخوان بین المللی، تنوع و پاسخگویی.

    نتیجه گیری

    هر چند سیاستهای تدوین شده در هر کشور متناسب با ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی و ویژگیهای نظام خاص آموزش عالی همان کشور می باشد، اما توجه به آنها، افق های جدید و دیدگاه های نوینی را پیش روی سیاستگذاران آموزش عالی قرار می دهد تا بتوان از آنها برای بهبود نظام آموزش عالی ایران استقاده نمود.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری آموزش عالی، جذب هیات علمی، مطالعه تطبیقی
  • نسا گلپایگانی، فرشیده ضامنی*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 117-127
    زمینه و هدف

    اساتید نقش مهم و غیر قابل انکاری در تحقق اهداف آموزشی و ایجاد موفقیت ایفا می کنند. لذا هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی مبتنی بر تاثیر ارشادگری بر آموزش پاسخگو در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک با رویکرد دانشگاه های نسل چهارم است .

    روش بررسی

    پژوهش کاربردی حاضر در سال1398-99 با رویکرد ترکیبی (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد.. جامعه آماری در بخش کیفی به تعداد 14 نفر از اساتید هیات علمی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از 1851 نفر از اعضای هیات علمی و حق التدریس دانشگاه های علوم پزشکی بر اساس فرمول کوکران تعداد 320 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها ازدو پرسش نامه محقق ساخته منتورینگ با رویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم و آموزش پاسخگو استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل مسیر و معادلات ساختاری در قالب نرم افزار های SPSS21 و PLS3.2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که براساس ضرایب مسیر، بار عاملی 0/520 بین منتورینگ و آموزش پاسخگو برقرار است و مقدار آماره تی (11/204) در خارج بازه (2/58 و 2/58-) قرار دارد ، تاثیر منتورینگ بر آموزش پاسخگو در سطح 0/99 معنی دار شده است.

    نتبجه گیری

    نتایج نشان داد رابطه بین منتورینگ و آموزش پاسخگو تایید و تاثیر منتورینگ بر آموزش پاسخگو در دانشگاه علوم پزشکی کلان منطقه یک بارویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم مثبت و معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: ارشادگری، آموزش پاسخگو، دانشگاه علوم پزشکی، منطقه 1
  • مهدی باقری، شهرام شایان*، فریبا جوکار صفحات 128-142
    مقدمه

    توانمندسازی، کلید اثربخشی مدیران و سازمان است که از بین انواع توانمندسازی، "توانمندسازیپویا" نقش راهبردی در سازمان ها ایفا می کند. بر این اساس توانمندسازی مدیران نیز باید با در نظر گرفتن پویایی نقش مدیران طراحی گردد. بویژه در مورد سازمان هایی همچون دانشگاه علوم پزشکی که بر طبق راهبردهای آموزشی، توانمندسازی در آموزش عالی، عاملی مهم در رویکرد بهبود و بازسازی موسسات آموزشی است. بر اساس این ضرورت پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های توانمندسازی پویا در مدیران آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مروری با رویکرد کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مقالات مرتبط با کلید واژه های توانمندی های پویا و توانمندسازی پویا به زبان انگلیسی و فارسی بود که در فاصله زمانی سال های 2020 تا2000، در قالب مقالات مروری، تحقیقی اصیل در بانک های اطلاعاتی الکترونیکی منتشر شده بودند. بر طبق جستجوهای پژوهشگر و بعد از بررسی تناسب آنها با کلیدواژها ، 10 مدل، 10 مقاله مروری، 10 مقاله پژوهشی و 10 تعریف از کتاب های مرتبط مورد تحلیل محتوا به روش مرسوم قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های توانمندسازی پویا در مدیران در قالب 12 طبقه و 22 زیرطبقه جمع بندی می شود که از 64 کد اصلی و 226 کد باز استخراج شدند. دوازده طبقه توانمندسازی پویا شامل: مهارت ها و توانمندی ها، منابع انسانی، توانمندی های مدیریتی، رهبری، ساختاری، اجرایی، فرایندی، فرایندهای پویا، آموزشی، ارتباطی، عملکردی و ارزیابی بودند. شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان به یک جمع بندی مفهومی در مورد مولفه های تشکیل دهنده برنامه توانمندسازی پویا مدیران رسید که از طریق تدوین مدل آن بر روی مدیران دانشگاه های علوم پزشکی ایران می توان به طراحی مدل توانمندسازی پویا برای مدیران آموزش علوم پزشکی دست یافت.

    کلیدواژگان: توانمندسازی پویا، توانمندی های پویا، مدیران آموزش علوم پزشکی، روش کیفی تحلیل محتوا
  • عاطفه تیموری، مصطفی جعفری، هادی اسماعیلی* صفحات 143-156
    زمینه و هدف

    تله فارماسی به معنای به کار گیری فناوری ارتباطات جهت ارایه خدمات دارویی به بیماران است ، که با اهداف متفاوت و در شرایط مختلف مانند شرایط اپیدمی ، بیماران ناتوان و یا کسانی که دسترسی به خدمات دارویی ندارند ، مورد استفاده قرار بگیرد . این سرویس در زمان همه گیری بیماری کرونا ویروس 2019، اهمیت ویژه ای یافته است . با توجه به اثرات مثبت این تکنولوژی در کنترل اپیدمی ها ، ضروریست مزایا و معایب و پیامدهای مطلوب یا نامطلوب حاصل از اجرای آن در سیستم سلامت کشور مورد بحث و بررسی قرار گیرد .

    روش بررسی

    جستجو در پایگاه های داده Pubmed، Scopus، Cochrane و SID با کلید واژه های مناسب انجام گرفت ، از 346 مقاله پیدا شده ، مقالات تکراری ، خارج و 225 مطالعه باقی ماندند ، بعد از مطالعه متن کامل مقالات و حذف مقالات غیر مرتبط ، 65 مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند .

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان می دهند ، تله فارماسی تعاملات بین رشته ای ، میزان رضایت شغلی داروسازان و مستندسازی را افزایش می دهد . صرفه جویی در وقت و هزینه ، کاهش وقوع خطاهای دارویی ، عوارض دارویی ، بهبود ارتباط بین بیمار ، داروساز و کاهش مرگ و میر متعاقب مصرف دارو از اثرات مثبت تله فارماسی گزارش شده اند . صرف هزینه های بالا جهت تامین زیرساخت و تجهیزات ، اختصاص زمان و هزینه برای آموزش پرسنل و مصرف کنندگان ، نیاز به تدوین و بازبینی سیاست های جاری و احتمال بروز اختلال در روند دارودرمانی فعلی از جمله اثرات منفی آن است که لزوم بررسی و به کارگیری راه حل های مناسب را ایجاب می کند .

    نتیجه گیری

    تله فارماسی می تواند پیامدهای مطلوبی برای نظام سلامت ، پرسنل کادر درمان ، و مصرف کنندگان دارو به همراه داشته باشد ، همچنین ایمنی دسترسی به دارو را افزایش خواهد داد . در کل نیاز به انجام مطالعات گسترده تری که ابعاد مختلف و پیامدهای گوناگون تله فارماسی را مورد بحث ، آزمون و بررسی قرار دهند احساس می شود .

    کلیدواژگان: تله فارماسی، تله مدیسن، اخلاق، داروسازی، تکنولوژی
  • حمید جمال الدینی، فاطمه نارنجی ثانی*، زینب سادات مصطفوی صفحات 157-170
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر برانتخاب دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر برانتخاب دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی به تعداد 3723 در سال تحصیلی(99-1398) نفر بود که به صورت در دسترس، حجم نمونه ای به تعداد 1985 نفر به شیوه ی نمونه گیری طبقه ای ای و در دسترس انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 23 گویه ای استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برای عامل های زیربنایی ابزار 05/95 به دست آمد. جهت بررسی روایی پرسشنامه علاوه بر نظر متخصصان از تحلیل عاملی تاییدی نیز استفاده شد.

    یافته ها

    جهت شناسایی عوامل موثر بر انتخاب دانشگاه از طریق پیشینه پژوهش های انجام شده ومبانی نظری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نه عامل(ارتباطات بین المللی، عامل اجتماعی، امکانات، شهرت، ارتباط با بازار کار، عامل فردی،کیفیت، دانشجویی- فرهنگی و عامل اقتصادی) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد: 1- مدل کلی پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی با نه عامل مورد برازش قرار گرفت. 2- همه نشانگرها به طور معنی داری با عامل زیربنایی خود مرتبط هستند و مدل اندازه گیری طی ارزیابی شاخص های جزیی مطلوب است. 3- جهت رتبه بندی عوامل موثر بر انتخاب دانشگاه از آزمون فریدمن استفاده شد. آماره خی دو نشان می دهد که بین میانگین های رتبه ای تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد.

    کلیدواژگان: دلایل انتخاب دانشگاه، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی، عوامل موثر
|
  • Somayeh Beikzadeh, Reza Usefi Saeedabasi *, Saieed Saffarian Hamedani Pages 76-87
    Background and Objective

    The overall objective of the present study was to investigate the role of scientific authority and futurism in the development of fourth-generation universities in order to present a model in Mazandaran University of Medical Sciences. Methods and Materials: The applied study adopted a descriptive and survey-based approach to conduct the study. The population consisted of 465 managers and faculty members of Mazandaran University of Medical Sciences. Based on the Cochran formula, 210 individuals were selected by stratified random sampling. For data collection, a questionnaire including 60 questions on scientific authority, 56 for futurism, and 40 questions for fourth-generation university development was used. The face and content validity of the instruments was confirmed by experts and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient leading to 0.88 for scientific reference, 0.95 for futurism, and 0.91 for fourth-generation university development. The structural equation test was used for data analysis.

    Results

    The results showed that futurism with standard coefficient of (0.686) had the highest impact on the fourth-generation university development.

    Conclusion

    The results of this study showed that the role of scientific authority and futurism in the development of fourth-generation universities at Mazandaran University of Medical Sciences was positive and significant. Also, the proposed model has the appropriate goodness of fit.

    Keywords: Scientific Authority, Futurism, Development of Fourth Generation University, Medical Sciences University
  • Jamileh Aqatabar Roudbari, Taraneh Enayati * Pages 88-103
    Background and Purpose

    The content and structural dimensions of medical universities and health education institutions are critical to the success of these organizations. The movement of universities from the disciplines to the new knowledge based Organization requires the examination of the status of these dimensions. This study was conducted to design and psychometrically evaluate the content and structural dimensions of the organization of medical universities and higher education institutes. Analysis

    method

    This was done in the academic year of 1398-1397 and in two stages. In the qualitative research, design items and then took a psychometric questionnaire. The initial tool was designed with 139 items and was reduced to 124 items after two Delphi stages. Quantitative and qualitative formal validity was investigated and its reliability was determined by Cronbach's alpha method and hybrid reliability.

    Findings

    After determining the validity and reliability, a questionnaire with 16 dimensions and 86 items was designed. The value of the content validity index of all items was above 0.7. In the study of structural validity, the factor load factor of all items, appropriate values mainly above 0.7, reliability of both criteria (Alpha Cronbach, composite reliability) all dimensions above 0.7, average variance and extracted (AVE )showed more than 0.5 in all dimensions.

    Conclusion

    The results of this study are a good indication of the strength of the factor structure and reliability of the content measurement tools of the content and structural dimensions of the major universities of medical sciences in Region One. This tool can be considered and used by researchers to measure the content and structural dimensions in other universities of medical sciences and higher education institutions.

    Keywords: Psychometric, structural dimensions, Content Dimensions, University of Medical Sciences
  • Saeed Ghiasi Nadoushan, Maryam Safarnavadeh, Fahimeh Rabbani Khah * Pages 104-116
    Background and objective

    Nowadays, higher education has a special place in society as an institution for educating specialized human resources. One of the important factors affecting the quality of the output of the higher education system is faculty members. Utilizing the experiences of developed countries and comparative studies in this field can be one of the appropriate methods to make policies for recruiting faculty members. Considering the importance and necessity of this issue, this study aimed to compare the policies of recruiting faculty members in the higher education system of the top universities in the world and Iran. Methods and Materials: This qualitative study is descriptive-analytical. Nine documents from top universities based on the policies of recruiting faculty members were compared with this process in Iran.

    Results

    From studing the faculty recruitment policies of of selected countries and its analysis eight themes were extracted: diversity, justice, equality, transparency, priority of specific groups, international appeal, diversity and accountability.

    Conclusion

    Although the policies making in each country are appropriate to the cultural, social and higher education system characteristics of that country, paying attention to them, puts new horizons and new perspectives before higher education policymakers to be used to improve Iran's higher education system.

    Keywords: Higher Education Policy, Faculty Recruitment, Comparative Study
  • Nesa Golpaigani, Farshideh Zameni *, Reza Usefi Saeedabasi Pages 117-127
    Background and objective

    Professors play an important and undeniable role in achieving educational goals and creating success. Therefore, the purpose of this study was to present a model based on the impact of mentoring on responsive education in macro-medical universities of region 1 based on the fourth-generation university approach.

    Methods and Materials

    The present applied research was conducted in 2019-2020 with a mixed approach (qualitative and quantitative) with an exploratory design. The statistical population in the qualitative section was 14 faculty members being selected through a purposive sampling method and in the quantitative part, from 1851 faculty members and adjunct professors at medical universities based on Cochran's formula, 320 people were selected by stratified random sampling as a statistical sample. To collect data, two researcher-made questionnaires on mentoring with fourth-generation universities approach and responsive education were used. To analyze the data, path analysis tests, and structural equations in the form of SPSS21 and PLS3.2 software were used.

    Results

    The results of data analysis showed that based on path coefficients, a factor load of 0.520 was established between mentoring and responsive education and the value of t-statistic (11/204) was out of (2.58 and 2-58) range. The effect of mentoring on responsive training was significant at the 0.99 level.

    Conclusion

    The results showed that the relationship between mentoring and responsive education was confirmed and the effect of mentoring on responsive education in macro-medical universities of region 1 based on the fourth-generation university approach was positive and significant.

    Keywords: Mentoring, Responsive Education, Medical Sciences University, Region 1
  • Mehdi Bagheri, Shahram Shayan *, Fariba Jokar Pages 128-142
    Introduction

    Empowerment is the key to the effectiveness of the managers and the organizations, of which “Dynamic Empowerment” assumes a strategic role in the organizations. Evidence shows that managers have a significant role in the dynamics of organizations.Particularly, among different approaches to empowerment, no studies have been reported concerning the dynamic empowerment of university managers and the elements of dynamic empowerment. Considering this requirement, the study was performed to identify the components of dynamic empowerment among educational managers of medical universities using content analysis.

    Method

    The study was a review with a qualitative approach, since qualitative method based on conventional content analysis was used to analyze the content of texts and papers related to dynamic capabilities and empowerment. The population was papers related to the keywords of dynamic capabilities and empowerment in English and Persian, published during 2000-2020 as review and original research papers in electronic databases “Pub med”, scholar “Google”, “Sage.org”, “Science Direct”, “Magiran” and “SID.ir”.After studying their fit with the two keywords “empowerment and dynamic capabilities,” 10 models, 10 review papers, 10 research papers, and 10 definitions of the related books underwent content analysis using the conventional approach. Content analysis in MAXQDA20 software was used to analyze the texts.

    Results

    The results indicated that dynamic empowerment components among managers are summed up in 12 categories and 22 subcategories, which were extracted from 64 main and 226 open codes. Twelve dynamic empowerment categories were skills and capabilities, human resources, managerial capabilities, leadership, structural, executive, procedural, dynamic processes, educational, communicative, operational, and evaluation.

    Conclusion

    According to these results, one can reach a conceptual conclusion on the components of the dynamic empowerment program of managers, by compiling whose model on the managers of Iranian universities of medical sciences; one can design a dynamic empowerment model for university education managers.

    Keywords: Dynamic empowerment, Dynamic Capabilities, university managers, qualitative method of content analysis
  • Atefeh Teimoury, Mostafa Jafari, Hadi Esmaily * Pages 143-156
    Background and objectives

    Telepharmacy is the use of communication technology to provide pharmaceutical care to patients. It can be used for different purposes and in different situations such as epidemies, for disabled patients or those who do not have access to pharmacies. This service became especially important during the 2019 Coronavirus virus epidemy. Given the positive effects of this technology in delivering pharmaceutical care in epidemies, it is necessary to assess the risks and benefits of its implementation in Iran health system.

    Methods

    Searching in Pubmed, Scopus, Cochrane, and SID databases was done with the right keywords. 346 articles found, unrelated articles, duplicates were excluded and 225 remained, after evaluating the full text of the articles, 65 articles had included.

    Results

    Telepharmacy was associated with enhanced interprofessional communications and collaborations, job satisfaction, documentation, improved communication between patients and professions, increased rate of adverse drug events identification, saving time and the money, decreased medication errors, morbidity and mortality among drug consumers. Undesirable outcomes such as higher cost for providing infrastructures, more time for education of stuffs and patients, define and revise politics and interaction with current regulations are risks associated with telepharmacy which need more attention. So far, no article has been found that evaluate the role of telepharmacy in epidemies.

    Conclusion

    Studies demonstrate that telepharmacy is associated with desirable outcomes for health system, stuffs, patients and drug consumers. Further studies are needed to investigate other outcomes of telepharmacy in different settings of health system.

    Keywords: Telepharmacy, Telemedicine, ethics, Pharmacy, Iran
  • Hamid Jamaladdini, Fatemeh Narenji Thani *, Zeinab Mostafavi Pages 157-170

    The purpose of this study was to identify and rank the factors influencing the selection of Islamic Azad University of Tehran Medical Sciences. The research method was applied in terms of purpose and data collection descriptive-survey. The statistical population of the study consisted of all the students of Islamic Azad University of Tehran Medical Sciences (3723) in the academic year (2019-2020). the factors influencing university selection through the background of research conducted at universities and higher education institutes have identified as international communication, social factors, facilities, reputation, labor market communication, individual factor, quality, student-cultural and Economic factors. Finally 23-item researcher-made questionnaire was used to collect the data. Confirmatory factor analysis was used to evaluate the validity of the questionnaire. The results showed:1- The overall research model was fitted with confirmatory factor analysis with nine factors. 2. All indicators are significantly related to their related factor, and the measurement model is desirable when evaluating partial indices. 3. Friedman test was used to rank the factors influencing university selection. The Chi-square statistic showed that there is a significant difference between the rank averages at the level of 0.05.

    Keywords: Islamic Azad University, University selection, Students