فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 28 (پاییز 1398)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 28 (پاییز 1398)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/08/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر همت الله شمولی *، دکتر علیرضا زرگر صفحه 5

    در نزد عامه؛ گروه های تکفیری در خاورمیانه عموما تروریست به حساب می آیند، حال آنکه تنها در یک فرقه از آنها، اعتقاد کامل به ترور وجود دارد. سلفی گری درواقع، بازگشت به قبل است و ویژگی بارز آنها بازگشت به سلف صالح، جهاد و تکفیر است. رشد سلفی گری در طول تاریخ به عامل داخلی و خارجی بستگی داشته. سیوال اصلی مقاله این است که آینده سلفی ها به خصوص داعش چگونه رقم می خورد و چه سناریویی برای آنها می توان دنبال کرد؟ باید گفت؛ سه نوع سلفی گری "سیاسی"، "تکفیری" و "اصلاحی" وجود دارد که هر یک رویه های خاص خود را برای حضور در جامعه داشته و دارند. سلفی های سیاسی؛ رویه ای صلح طلب دارند، اصلاحی ها بیشتر شیوه ای آموزشی دارند و سلفی های تکفیری ستیزه جو هستند. آینده سه نوع جریان سلفی به صورت خاص خود نمود پیدا خواهند کرد، یافته های پژوهش نشان می دهد:"تکفیری ها" به مانند آتش زیر خاکستر(سناریوی فروکشی) هستند، "سلفی های اصلاحی" حضوری به صورت نیمه فعال دارند و "سیاسی ها" به نسبت دو گروه اول، بیشتر در عرصه سیاسی فعال اند. باید گفت؛ سلفی گری تکفیری که نماینده فعلی آن "داعش" است، اگر در جامعه فعال نیست به این معنی نیست که از بین رفته، فراز و فرود دارد اما نابود نخواهد شد و با توجه به بحران های داخلی و حمایت دیگران(عامل خارجی) در برهه های از تاریخ عرض اندام کرده است. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی- تحلیلی، پژوهش بنیادی و ابزار جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است.  

    کلیدواژگان: سلفی گری، وهابیت، دیوبندیه، اخوان المسلمین، داعش
  • حیدرعلی مسعودی، آرش سبحانی صفحه 27

    ناتو بعد از جنگ سرد تلاش کرد با توسل به عملیات‌های بشردوستانه، دامنه نفوذ امنیتی خود را در مناطق پیرامونی از جمله خاورمیانه گسترش دهد. ناتو طی سال‌های گذشته با دو بحران امنیتی بزرگ در مرزهای جنوبی خود یعنی بحران لیبی و سوریه مواجه بوده است که در برخورد با هر کدام از این بحران ها، راهبرد امنیتی متفاوتی را در پیش گرفته است. راهبرد مداخله نظامی در لیبی (2011) و راهبرد عدم مداخله در سوریه نه تنها نشان‌گر تناقض‌های عملی در راهبردهای امنیتی بلکه بازتاب تناقض‌های هنجاری در رویکردهای امنیتی ناتو است. بر این اساس، سوال اصلی مقاله این است که عوامل به‌وجودآورنده این تناقض‌های عملی و هنجاری ناتو به خصوص در قبال بحران‌های منطقه‌ای از جمله دو بحران بزرگ لیبی و سوریه کدام‌ها هستند؟ تز اصلی مقاله این است که تفاوت در رویکرد قدرت‌های بزرگ رقیب ناتو، نقش بازیگران منطقه‌ای نوظهور و توانمندی داخلی کشورهای هدف، مهم‌ترین عوامل به‌وجودآورنده راهبردهای امنیتی متناقض ناتو در قبال بحران‌های منطقه‌ای بوده‌ است.

    کلیدواژگان: ناتو، خاورمیانه، بحران لیبی، بحران سوریه، مداخله بشردوستانه
  • رضا مشکاتی، دکتر قباد کاظمی، دکتر محمد جواد جعفری صفحه 47

    امنیت، بر حسب تنوع و تعدد خطراتی که برای انسان دارد، شامل بخش های گوناگونی اعم از امنیت اقتصادی ، امنیت اجتماعی ،امنیت سیاسی و... می باشد.به عبارت دیگر رهایی از ترس و رهایی از نیاز، دو جزء مهم امنیت محسوب می‌شود . کنترل بزهکاری و از بین بردن زمینه های آن  یکی از مهمترین اهداف دستگاه عدالت کیفری (نیروهای انتظامی ، امنیتی و دادگستری) و  دولت ها است، به عبارت دیگر تامین امنیت شهروندان یک کشور از وظایف ذاتی حکومت ها است و اینکه دولت ها چگونه و از چه طریقی به این وظیفه خود عمل می نمایند به عوامل مختلف سیاسی ، اقتصادی ، امنیتی و ایدیولوژی آنها بستگی دارد .بررسی راهبرد برخورد با جرایم در قوانین کشور به خصوص جرایم علیه امنیت به لحاظ  اهمیت  آن از اهداف این تحقیق می باشد .اتخاذ یک سیاست جنایی افتراقی و منسجم  در حوزه جرایم علیه امنیت می تواند در کنترل این نوع بزهکاری تاثیر گذاشته ، زیرا در صورت اجرایی نمودن آن نه تنها از جرم و بزه دیده گی پیشگیری می نماید، بلکه میزان امنیت جامعه را بالا می برد و به توسعه پایدار جوامع کمک می کند.سوالات مهمی که در این خصوص وجود دارد، مقنن ایرانی چه سیاستی ؛جهت کاهش و کنترل جرایم علیه امنیت اتخاذ نموده است  ؟ آیا اصولا می توان گفت قانونگذار علاوه بر کیفر در قلمرو جرایم علیه امنیت به پیشگیری نیز توجه داشته؟ آیا ارزیابی صحیحی از موثر بودن اقدامات مقنن وجود دارد ؟  با ملاحظه تکثر مجازات جرایم علیه امنیت در قانون مجازات اسلامی در بخش حدود و فصل اول تعزیرات و فصل دوم قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح ؛ سیاست جنایی تقنینی ایران، رویکردی امنیت محور و کیفر گراست و توسل به پیشگیری وضعی ، امنیتی ، انتظامی ،رویکرد غالب قانون گذار بوده وبا توجه به آمارهای موجود در کشف و خنثی سازی انواع جرایم علیه امنیت می توان گفت اقدامات قانونگذار موثر بوده گرچه نیاز به اصلاح و کارآمدی با توجه به تکنولوژی های جدید  احساس می گردد . از اهداف این مقاله  بررسی راهبرد برخورد منطقی  و کنترل جرایم علیه امنیت به لحاظ اهمیت آن از سوی مقنن ایرانی می باشد. و بر اساس نتایجی که از این تحقیق بدست می آید، آشفتگی و پراکندگی در سیاست جنایی تقنینی در قلمرو جرایم علیه امنیت و نبود یک سیاست جنایی منسجم و هدف دار در این حوزه را می توان بیان نمود .روشی که در این مقاله  به کار گرفته شده ، روش تحلیلی –توصیفی و روش گردآوری مطالب از نوع کتابخانه ای می باشد

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، امنیت، جرم، پیشگیری، عدالت کیفری
  • وحید یادگاری، صمد سهراب، احمدرضا متین فر صفحه 63
    زمینه و هدف

    براساس آمار نت کرافت[4] تا سال 2018 بیش از 1.8 میلیارد سایت اینترنتی در دنیا راه اندازی شده و حجم اطلاعات در اینترنت تا سال 2020 میلادی به بیش از 44 زتابایت داده در سراسر جهان  خواهد رسید. از این رو عملیات در قلمرو اطلاعات به اندازه عملیات در زمین، دریا، هوا و فضا واجد ارزش و اهمیت گردیده و عبارت جنگ سایبری با تمرکز بر جنگ افزارهای اطلاعاتی برجسته شده است. از انواع روش های جنگهای سایبری انجام حملات به وب سایتهای بانکی، خدمات دولتی، نظامی و اطلاعاتی و... با هدف تخریب، تغییر، به سرقت بردن اطلاعات یا از دسترس خارج‌کردن خدمات برخط می باشد. از این رو هدف این تحقیق اول شناخت تهدیدات  وب سایتهای اینترنتی از طریق مدل سه شاخه ای ذهن و دوم راهکارهای شناسایی هوشمند آنها از طریق داده کاوی می باشد. نتیجه کار می تواند در طرح ریزی و یا بهینه نمودن روش های  سامانه های دفاعی و مقابله ای موثر واقع شود.

    روش تحقیق:

    با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، روش های مورد استفاده در سایر کارهای ارایه شده مرور گردید و با جمع بندی صورت پذیرفته، یک  الگوریتم بهینه و ترکیبی با بهره گیری از الگوریتم های واریانس، آنتروپی و جنگل تصادفی موازی که الگوریتمهای پرکاربرد داده کاوی می باشد ارایه گردید.

    پیاده سازی و نتیجه تحقیق:

    برای پیاده سازی مدل پیشنهادی، در محیط آزمایشگاهی، ترافیک مصنوعی برای مختل نمودن خدمات یک وب سایت ایجاد و پس از جمع آوری ترافیک شبکه، روش پیشنهادی مورد آزمایش قرار گرفت. برای اطمینان از کیفیت خروجی مدل، مدل پیشنهادی بر روی مجموعه داده استاندارد (EPA-HTTP) نیز آزمایش و نتایج آن با سایر روش ها مقایسه گردید که عملکرد بهتری داشت.

    کلیدواژگان: تهدیدات سایبری، حملات وب، جنگ سایبری، داده کاوی، تحلیل ترافیک، مدل سه شاخه ای ذهن
  • حمیدرضا محسنی، خلیل علی محمدزاده صفحه 85
    مقدمه

    با عنایت به لزوم ایجاد، حفظ و ارتقاء سلامت کارکنان این پژوهش برای دستیابی به الگوی مدیریت سلامت حرفه‌ای انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، یک مطالعه کیفی از نوع پژوهش‌های پیمایشی و مطالعات مشاهده‌ای و ارزیابی‌هاست که در سالهای 95 الی 97 در 300 ایستگاه کاری با روش نمونه گیری گلوله برفی و جمع‌آوری داده‌ها به صورت میدانی و با دستگاه‌های فنی و استفاده از فرم‌های طراحی شده که بوسیله بحث گروهی متمرکز نهایی شد، صورت گرفت.

    یافته ها

    ایجاد الگوی مدیریت سلامت کارکنان اطلاعاتی منجر به ایجاد بانک اطلاعاتی در خصوص وضعیت سلامت فردی کارکنان و سلامت محیط کار آنان گردید.

    نتیجه گیری

    با طراحی الگوی مدیریت سلامت حرفه ای ضمن سطح بندی مشاغل اطلاعاتی – امنیتی، یک روش مدیریتی ایجاد شد که در هر لحظه تصویری جامع از وضعیت سلامت کارکنان ترسیم و بنابراین می توان استراتژی های مرتبط با سلامت نیروی انسانی را با توجه به وضعیت سلامت کارکنان تنظیم و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: پیشگیری- ارزیابی شغلی- محیط کار سالم- سلامت حرفه ای- مدیریت اطلاعات- مدیریت اطلاعات سلامت حرفه ای
  • مصطفی ساوه درودی صفحه 115

    این مقاله با هدف شناخت هندسه قدرت در برابر گفتمان تهدید در نیروهای مسلح ج.ا.ا در پاسخ به این سوال که نقطه کانونی هندسه قدرت در برابر گفتمان تهدید در نیروهای مسلح ج.ا.ا چیست؟ فرضیه خود را بر این قرار داده که نقطه کانونی هندسه قدرت در برابر گفتمان تهدید در نیروهای مسلح ج.ا.ا در نظر بر سه محور دین گرایی، پیروی از قانون اساسی و اطاعت از فرامین فرماندهی معظم کل قوا  (مدظله العالی) و در عمل تاکید بر مدیریت جهادی، قانون مداری و بومی سازی تجهیزات دفاعی، زنجیره هم ارزی  هندسه قدرت در نیروهای مسلح ج.ا.ا را در برابر گفتمان تهدید شکل می دهتد.
      روش مقاله توصیفی- تحلیلی و نوع آن بنیادی-کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات با تمرکز بر شیوه سندکاوی و با بررسی متون موجود انجام می شود. نتایج حاصل از بررسی حاکی از آن است که نظام معنایی هندسه قدرت در نیروهای مسلح ج.ا.ا از طریق تاکید بر محورهای اشاره شده در فرضیه این مقاله
     می تواند نظام معنایی زنجیره هم ارزی گفتمان تهدید را که بر سه محور التهاب سازی، ترس و تردید متمرکز شده خنثی نموده و اقتدار نظام ج.ا.ا را در حوزه دفاعی- امنیتی در سه بخش دفاع از ارزش های انقلاب اسلامی، حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشور استحکام بخشد.

    کلیدواژگان: هندسه قدرت، معماری، گفتمان، تهدید، امنیت
|
  • Hemmatollah Shomouli, Alireza Zargar Page 5

    Publically , the Takfiri groups in the Middle East are generally considered terrorists, while only in one cult of them, there is a complete belief in committing terrorist activities. In reality Salafism is a return to the past, and their obvious characteristic is to return to Salaf, Jihad and Takfir. Salfi growth has historically depended on internal and external factors. The main research question of the study is that; how the future of the Salafis, especially ISIL, can be outlined and what scenarios could be followed for them? There are three types of Salafism, including: “political”, “takfiri” and reformist ,each of which has its own procedures for participation in the community. Political Salafis have a peaceful approach, the reformist are mostly educational, and Takfiri Salafis are militant. The future of the three types of Salafi flows will be revealed in their own way. The findings of the study showed that “Takfiris” are like a fire under the ashes (a decline scenario), “reformist Salafis” have semi-active presence, and “political “, in comparison with the first two, are more active in the political arena. It should be noted, however, that the Takfiri Salafism, whose current representative is “ISIS”, if it is not active does not mean that it is gone, it will rise and fall, but will not be banished . and given the internal crises and the support of others (external factor ) it will appear from time to time throughout the history. Research method in this research is historical-analytical, the type of research is fundamental , and the data were collected using library studies.

    Keywords: Salafism, Wahhabism, Deobendya, Muslim Brotherhood, ISIL
  • Heydarali Masoudi, Arash Sobhani Page 27

    After the Cold War, NATO sought to restore its security identity in the form of humanitarian operations aimed at preventing the spread of human tragedies in various countries.But in fact, NATO has tried to extend its security influence to the peripheral regions, including the Middle East, by resorting to humanitarian operations. NATO has faced two major security crises on its southern borders, the Libyan and Syrian crises over the past few years, which has adopted different security strategies in dealing with each of these crises. The Military Intervention Strategy in Libya (2011) and the Non-Intervention Strategy in Syria not only reflect practical inconsistencies in security strategies but also reflect normative inconsistencies in NATO security approaches. The contradictions are so profound that US and French presidents have been critical of NATO, calling it an “obsolete” and “brain dead” organization. Accordingly, the main research question of the study is what are the factors that create these practical and normative contradictions of NATO, especially in relation to the regional crises, including the two major crises of Libya and Syria? It was hypothesized that the differences in the approach of major rival to NATO powers, the role of emerging regional actors, and the different internal capabilities of the target countries, have been the most important factors that have produced contradiction in NATO security strategies for coping with regional crises.

    Keywords: NATO, the Middle East, Libyan crisis, Syrian crisis, Humanitarian intervention
  • Reza Meshkati, Ghobad Kazemi, Mohammad javad Jafari Page 47

    Controlling crime and eliminating domain of delinquency has always been considered as a major objective of criminal justice system and governments. In other words, ensuring the security of the citizens of a country is one of the intrinsic duties of governments, and how and in what way governments perform this task depends on various political, economic, security and ideological factors. Investigating the strategy of dealing with crimes in the laws of the country, especially crimes against security, because of its great importance are among the objectives of this study. Adopting a differentiated and coherent criminal policy in the field of security crimes can affect the control of this type of crime, because if it is implemented, it will not only prevent crime and victimization, but also increase the security of society and could be a good help for sustainable community development. The important questions in this regard is that , what policy the Iranian legislature has adopted to reduce and control crimes against security. Can it be said that in addition to punishment in the realm of crimes against security, the legislature has also paid attention to prevention. According to the available statistics on the detection and neutralization of all kinds of crimes against security, it can be said that the legislative measures have been effective, although the need for reform and efficiency is felt with regard to new technologies. One of the objectives of this study is to examine the strategy of rational approach and control of crimes against security in terms of its importance by the Iranian legislature. And based on the results of this study, the confusion and dispersion in legislative criminal policy in the realm of crimes against security and the lack of a coherent and purposeful criminal policy in this area can be expressed. The method used in this study is analytical-descriptive method and the method of collecting the data is using library study.

    Keywords: criminal policy, security, crime, prevention, retributive justice
  • Hamidreza Mohseni, Khalil Alimohammadzadeh Page 85
    Introduction

    Considering the need to create, maintain and promote employee health as the main organizational asset, this study was conducted to achieve a professional health management model, with the aim of comprehensive and complete monitoring of employee health status in individual, occupational and organizational dimensions.

    Methods

    this survey, observational and qualitative study, which is a applied in nature , was conducted from 2016 to 2018, in 300 workstations in 5 buildings of a related organization , using snowball sampling method . the data of the study were collected using field study , by employing technical devices and the use of designed forms that were finalized by a centralized group discussion.

    Results

    Creating a model of health information management leads to: Creating a database on the personal health of employees and the health of their work environment, creating a management dashboard to monitor the current state of organizational health, checking and intervening the amount, type and prevalence of occupational and non-occupational diseases. Preventing occupational diseases caused by unhealthy work environment and conducting purposive and effective health education to the target community.

    Conclusion

    By designing a professional health management model while leveling the information-security jobs, a management method was created that at any moment a clear, realistic and complete picture of the health status of the target community could be drawn. Therefore human health strategies can be adjusted and implemented according to the health status of employees.

    Keywords: Prevention, Job Assessment, Healthy Workplace, Health Information Management
  • Mostafa Savehdoroudi Page 115

    This study aims to identify the power geometry versus the discourse of threat in the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran. The research question of the study is that; what is the focal point of the power geometry against the discourse of threat in the armed forces of the Islamic Republic of Iran? It was hypothesized that in theory the focal point of the power geometry versus the discourse of threat in the armed forces of the Islamic Republic of Iran was based on three axes: religiosity, adherence to the constitution, and obeying the orders of the Supreme Leader. In practice, the emphasis on jihadi management, the rule of law, and the localization of defense equipment, altogether form the chain of equivalence of the power geometry in the armed forces of the Islamic Republic of Iran against the discourse of threat. The method and type of the study are descriptive-analytical and fundamental-applied, respectively. The data collection method mainly focused on the document mining by examining the available texts. The results of the study indicate that the semantic system of power geometry in the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, by emphasizing the axes mentioned in the hypothesis of this study, can neutralize the semantic system of the chain of equivalence of the discourse of threat, which focuses on the three axes of inflammation, fear and doubt, and maintain the authority of the Islamic Republic of Iran in the field of defense and security in three areas of defending the values of the Islamic Revolution, strengthening the territorial integrity and independence of the country.

    Keywords: Power Geometry, Architecture, Discourse, Threat, Security