فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 51 (تابستان 1399)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 51 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیامک بهاروند*، سلمان سوری صفحات 1-10

    تعیین محل دفن زباله های شهری به دلیل تاثیر فراوان بر اقتصاد، اکولوژی و محیط زیست هر منطقه، یک مساله مهم در فرآیند برنامه ریزی شهری می باشد. در فرآیند تعیین محل دفع زباله های شهری سعی می شود نقاطی با کم ترین خطرات برای محیط زیست و سلامت انسان مد نظر قرار گیرد. هدف از این مطالعه تعیین محل مناسب جهت دفن زباله های شهری شهر چقابل با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHp < /strong>) می باشد. در این مطالعه ابتدا با استفاده از روابط موجود مساحت مورد نیاز برای دفن 20 سال زباله ی شهر چقابل محاسبه و پس از آن با استفاده از لایه های اطلاعاتی متعددی همچون لیتولوژی، کاربری اراضی، خاک، راه های ارتباطی، آب زیرزمینی و...، با استفاده از نرم افزار ArcGISو همچنین مدل AHp < /strong>مکان یابی محل دفن زباله های این شهر انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از نقشه مکان یابی محل دفن زباله ها به ترتیب 36/15، 34/20، 56/27، 08/29 و 62/7 درصد از مساحت منطقه در پهنه های خیلی نامناسب، نامناسب، متوسط، مناسب و خیلی مناسب قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شهر چقابل، مکان های دفن زباله، GIS، AHP
  • فهیمه ابراهیمی مقدم*، احمد عباس نژاد صفحات 11-24

    بررسی کیفیت آب گامی مهم در جهت استفاده بهینه و مناسب از منابع آب برای شرب و همچنین انتخاب الگوی کشت مناسب و سازگار با کیفیت آب است. از این رو ضرورت مطالعه ویژگی های کیفی آب در برنامه های مدیریتی منابع آب به شدت مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، به منظور بررسی کیفیت آب دشت سیرجان، داده های کیفیت آب، که در سالهای 81 تا 94 جمع آوری شده بودند، توسط نرم افزارهای AqQA و SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و سپس به کمک نمودارهای شولر، ویلکاکس و استیف مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند، در مرحله بعد داده های سال 94در سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) با استفاده از روش درون یابی(IDW) جهت تهیه نقشه های پهنه بندی کیفیت آب استفاده گردید. نتایج تجزیه و تحلیل کیفی آب نشان دادند نمودار پایپرآبهای زیرزمینی منطقه مورد مطالعه دارای رخساره غالب Na- Cl بوده و در گروه آبهای شور قرار می گیرد، براساس نمودار ویلکاکس آب کشاورزی بطور غالب در گروه آب شور و خیلی شور(C3 ,C4)، با توجه به نمودار شولر آب شرب درکیفیت متوسط تا کاملا نامطبوع و براساس نمودار استیف آب های زیرزمینی در تیپ کلرید سدیم و آب کلروره قرار دارند. غلظت ارسنیک در بسیاری از مناطق این دشت بالای حد استاندارد است .داده های مطالعه حاضر نشان می دهد یکی از مشکلات منابع آبی در دشت سیرجان مقدار بالای نمک و مواد محلول بوده، که نشان دهنده تاثیر بسزای سازندهای زمین شناسی (تبخیری) بر منابع آب زیرزمینی و کاهش کیفیت منابع آب است.

    کلیدواژگان: کیفیت آب زیرزمینی، ارسنیک، GIS، AqQa، SPSS
  • کیوان احزن* صفحات 25-33

    تخمین میزان بار رسوبی معلق، از مهمترین عوامل در رفتار هیدرولیکی، ریخت شناسی و هیدرولیک رسوب رودخانه به شمار می رود و مبنای اساسی مدیریت صحیح منابع آب و خاک در حوضه های آبخیز است. برآورد میزان کل بار معلق رودخانه، اغلب با داده های اندازه گیری شده در ایستگاه های هیدرومتری از برقراری روابط منحنی های سنجه رسوب با استفاده از روش های متداول ممکن می باشد. در این مقاله میزان برآورد رسوبی حوضه آبخیز دماوند از طریق آمار ثبت شده در ایستگاه هیدرومتری ماملو برآورد شده است. رودخانه های اصلی حوزه آبخیز دماوند ، رودخانه دماوند و سیاه رود   می باشند. رودخانه دماوند که از شرق به غرب حوزه جریان داردو و ضمن عبور از شهر دماوند ، تاررود ، چنار عربها ، گیلاوند ، حصار پایین ، مرا ، کاجان ، تمیسان ، زره در و سیاه سنگ ، پس از طی 48 کلیومتر در نهایت در یورد شاه به رودخانه جاجرود می پیوندد.  بدین منظور این آمار (مربوط به حوزه آبخیز دماوند) از شرکت تماب دریافت شد.با بررسی به عمل آمده میانگین بار بستر سالانه در حوزه آبخیز دماوند 032/46395 تن، دبی کل مواد رسوبی 192/278370  تن و رسوبزایی ویژه حوزه به طور میانگین 12/365 تن در هر کیلومتر مربع می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد سازند کرج با توجه به مساحت آن در حوضه آبخیر دماوند، بیشترین سهم در تولید رسوب را دارد.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز دماوند، رسوبزایی ویژه، دبی آب و رسوب، ایستگاه هیدرومتری ماملو، بار بستر، بار معلق
  • سحر طبیبیان* صفحات 35-44

    استحصال از معادن  از طریق آلاینده هایی که وارد آب، خاک و هوا می کنند، سبب ایجاد فجایع عظیم زیست محیطی و حتی به خطر افتادن سلامت انسان ها می شود.  ارزیابی اثرات زیست محیطی به عنوان یک راهکار مناسب  برای فایق آمدن بر چالش های زیست محیطی و دستیا بی به توسعه پایدار محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن کرومیت فرومد سبزوار انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و روش بررسی با بهره گیری از مدل ریاضی، از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که در دو مرحله کمی و کیفی به انجام رسیده است. به این منظور تمامی فاکتورها و مولفه های موثر بر محیط زیست، از جمله اتمسفر مشتمل بر کیفیت هوا و آرامش صوتی ؛ بیوسفر مشتمل بر اکولوژی ؛ هیدروسفر مشتمل بر آب های سطحی و آب های زیر زمینی و لیتوسفر که شامل کاربری منطقه، تاسیسات سطحی، تاسیسات زیرزمینی، چشم انداز منطقه و خاک منطقه است، بررسی و به وسیله کارشناسان و افراد خبره  امتیاز دهی  شد. آثار زیست محیطی معدن مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت با ارایه مدل ریاضی  فیلیپس، شاخص های توسعه پایدار معدن در مولفه های زیست محیطی به صورت کمی بیان و تحلیل شد. با توجه به این که مقدار به دست آمده برای مولفه های زیست محیطی بزرگ تر از مقدار صفر است، پروژه از نظر زیست محیطی پایدار ارزیابی شده است ولی نتایج به دست آمده از مولفه های زیست محیطی، حاکی از آنست که این معدن به کیفیت هوا، آب های زیر زمینی و خاک منطقه  آسیب می رساند

    کلیدواژگان: ارزیابی آثار زیست محیطی، مولفه های زیست محیطی، فاکتورهای موثر، کرومیت، معدن فرومد
  • فاضل خالقی* صفحات 45-56

    اعمده ترین منبع آب شرب اهالی منطقه هشترود واقع در جنوبغربی استان آذربایجان شرقی، از طریق آب زیرزمینی تامین می شود. کاهش کیفیت آب شرب مصرفی سبب بروز مشکلات بهداشتی می شود. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت آب با شاخص های کیفی شولر و لانژلیه و مقایسه با استانداردهای موجود است. به منظور بررسی کیفیت آب زیرزمینی، از منابع آبی شامل 9حلقه چاه عمیق به عمق 70 تا 90 متر در دو دوره (تر و خشک) با رعایت استانداردهای لازم نمونه برداری گردید و به آزمایشگاه تخصصی جهت آنالیز شیمیایی انتقال داده شد. داده های حاصل از این ارزیابی جهت پردازش و تفسیر وارد نرم افزار Rock Works و Geochemistry گردید. در این تحقیق برای تعیین تیپ و رخساره ژیوشیمیایی آب از نمودار پایپر استفاده شده است. برای بررسی و ارزیابی آب جهت مصارف صنعتی، از اندیس لانژلیه استفاده شده است که در آن به معیار پوسته گذاری و خورندگی آب توجه می شود. بر اساس دیاگرام شولر نمونه های آب این منطقه در محدوده آب های قابل قبول قرار می گیرند که نشانگر مطلوب بودن کیفیت آب منطقه برای مصارف آشامیدنی می باشد. کیفیت آب منطقه برای مصارف صنعتی در اکثر نمونه ها در رده خورنده قرار دارد. نمونه های آب زیرزمینی منطقه سختی بالایی دارند که معمولا متاثر از کاتیون های Ca و Mg، یون بی کربنات، سولفات و کلراید می باشد. خورنده بودن آب منطقه منجر به هدر رفت آب در شبکه شرب شهری می شود که سبب بروز مشکلات بهداشتی و خسارت مادی خواهد شد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، ارزیابی کیفیت، فعالیت های انسانی، هیدروشیمی، هشترود
  • علیرضا نیکنام بجندی، فرحناز کریم زاده*، معصومه سهرابی ملایوسفی صفحات 57-75

    مهمترین رودخانه شهرستان پردیس در شرق تهران جاجرود است. در این تحقیق تعداد 16 نمونه از رسوبات کف این رودخانه که در اوایل تیرماه 1397 برداشت گردید ، مطالعه شده است. نمونه های مزبوربرای تعیین غلظت فلزات سنگین Fe ، Cr ، Cd ،  Zn ، Pb ، Cu ، Co، Hg، As وMn  به روش ICP مورد آنالیز قرار گرفتند. رسوبات رودخانه جاجرود  به عناصر روی، سرب، و در برخی ایستگاه ها به ، مس ، منگنز و کادمیوم آلوده شده اند. منبع احتمالی عناصر مس، سرب تخلیه نخاله های راهسازی و نخاله های ساختمانی و فعالیتهای انسانی اعم از باغداری ، مسکونی و صنایع در اطراف رودخانه جاجرود است. افزایش غلظت منگنز در ایستگاه سنجریان ، نشاندهندهء فعالیتهای دامداری ، زمین کشاورزی و مناطق مسکونی در نزدیکی بستر رودخانه است. نتیجه گیری مولفه اصلی با نتایج حاصل از آنالیز خوشه ای  نیز همخوانی دارد و براساس آنالیز های آماری انجام گرفته می توان گفت که آهن و کبالت و کروم و روی منبع یکسانی دارند (زمین زاد). این مطلب در مورد کادمیوم و آرسنیک وجود منبع مشترک (انسان زاد) و در مورد سرب نیز یک منبع (انسان زاد) مجزا را بیان می دارد.

    کلیدواژگان: عناصر آلوده کننده، رسوب، رودخانه جاجرود، محدوده پردیس، فلزات سنگین
|
  • Siamak Baharvand *, Salman Soori Pages 1-10

    Waste disposal site selection is a critical issue in the urban planning process because of its enormous impact on the economy, ecology, and the environmental health of the region. Waste disposal site selection process aims to locate the areas that will minimize hazards to the environment and public health. The purpose of this study was to determine suitable waste disposal site selection by using the geographical information system and the analytic hierarchy process (AHP) in the study area. In this study first, with using related equations was calculated adequate area to burial chghabale solid waste for 20 years then by using of many data layers such as lithology, land use, soil, road, groundwater and … by using GIS and AHP model was attempted to choice the best location for burial waste of chghabale. According to the results obtained from the map for the site selection of landfill, 15.36%, 20.34%, 27.56%, 29.08% and 7.62% of the site area are located in the very unsuitable, unsuitable, moderate, suitable and the best suitable area, respectively.

    Keywords: Chqabl city, Landfill siting, geographical information system, analytic hierarchy process
  • Fahime Ebrahime Moghadam *, Ahmad Abbasnejad Pages 11-24

    Water quality assessment is an important step for optimal and proper use of water resources for drinking and selection of suitable and consistent water quality patterns. Therefore, the necessity of studying water qualitycharacteristics in water resource management programs has been highly considered. in this study, the water quality dada of Sirjan Plain, were gathered water quality data from 2002 to 2015, were analyzed by AqQA and SPSS software, and then evaluated using Schuler,Wilcox, and Stiff charts,in the next step by the data 2015 from(GIS) system,Interpolation method(IDW)was used to provide water quality zoning maps. The analysis results showed that the water quality, The groundwater piper diagram of the study area has the dominant Na-Cl facies and is grouped to saline waters. According to the Wilcox chart, agricultural water is predominantly saline and highly saline (C3 ,C4), According to the Schuler diagram, drinking water is of medium to completely unpleasant quality, And in terms of stiff diagrams, groundwater is in the type of sodium chloride and chlorinated water. The concentration of arsenic in many areas of this plain is above the standard .The data of the present study show One of the problems of water resources in Sirjan plain is the high amount of salt and soluble substances, Which shows the great influence of geological formations (evaporation) on groundwater resources and reducing the quality of water resources.

    Keywords: Groundwater quality, arsenic, GIS, AqQa, spss
  • Keyvan Ahzan * Pages 25-33

    Estimation of suspended sediment load is one of the most important factors in the hydraulic, morphological and hydraulic behavior of river sediments  and the basis of proper management of water and soil resources in Drainage basin. Estimation of the total suspended load of the river is often possible with the data measured in hydrometric stations from establishing the relationships of sediment measurement curves using conventional methods. In this paper, the amount of sediment estimation in Damavand Drainage basin has been estimated through statistics recorded in Mamlu hydrometric station. The main rivers of Damavand Drainage basin are Damavand and Siahroud rivers. Damavand river which flows from east to west of the basin and while passing through Damavand city, Tarroud, Arab chenarha, Gilavand, Hesare paeen, Mara, Kajan, Tamisan, Zareh Dar and Siah Sang, after 48 km, finally in Yurd Shah It joins Jajroud river. For this purpose, these statistics (related to Damavand Drainage basin) were received from Tamab Company. According to the study, the average annual bed load in Damavand Drainage basin is 46395.332 tons, the total discharge of sedimentary materials is 2783.2192 tons and the specific sediment production of the basin is on average 3665.12 tons per square kilometer. The results of this study show that Karaj Formation, due to its area in Damavand Drainage basin, has the largest share in sediment production.

    Keywords: Damavand Drainage basin, special sedimentation, water discharge, sediment, Mamlu hydrometric station, Bed load, suspended load
  • Sahar Tabibian * Pages 35-44

    Mines extraction through contaminants that enter water, soil and air can cause huge environmental disasters and even endanger human health. Environmental impacts assessment is a viable solution to overcoming environmental challenges to achieve sustainable development. The aim of this study was to evaluate the environmental effects of Forumad chromite mine in Sabzevar. This research was a survey and the research method is descriptive-analytical mathematical model type which has been done in two quantitative and qualitative stages. For this purpose, all factors and components affecting the environment, including atmosphere, contains air quality and sound comfort; Biosphere contains ecology; The hydrosphere, including surface and groundwater and lithosphere, which contains land use, surface facilities, underground facilities, landscape of region and the soil of the region, was examined and scored by experts. Mineral environmental effects were evaluated and finally, by using the mathematical model of Phillips, the indicators of sustainable development of the mine in environmental components were quantified and analyzed. As respect that the value obtained for environmental components is greater than zero, the project has been evaluated as environmentally sustainable. However, the results of the environmental components indicate that the mine will damage the air quality, groundwater and soil of the region.

    Keywords: environmental impact assessment, environmental components, effective factors, chromite, Forumad mine
  • Fazel Khaleghi * Pages 45-56

    Hashtrood region is located in the southwest of East Azerbaijan province. The main source of drinking water through underground water supply residents there. In order to evaluate groundwater quality, water resources, including 9 throat of deep wells to a depth of 70 to 90 meters in two periods (wet and dry) in compliance with the required standards were sampled for chemical analysis were transferred to specialized laboratories. Data obtained from this evaluation for the purpose of processing and interpretation of the sign were to Rock Works and Geochemistry software’s. In this research, piper diagrams have been used to determine the type and geochemical facies of groundwater. To study and evaluate water for industrial use, the Langelier index has been used in which the criterion of water scaled and corrosive is considered. According to Schuler diagram, the water samples of this area are in the acceptable water range, which indicates that the water quality of the area is desirable for drinking purposes.The water quality of the area for industrial use is in the corrosive category in most samples .Samples of groundwater from Hashtrood city has high hardness ,which is usually influenced by the deceleration of Ca and Mg that there is often bicarbonate ion and chloride sulfate in the water.The corrosive nature of the water in the area leads to the pert of water in the urban supply system, which will cause health problems and material damage.

    Keywords: Groundwater, Resources Quality, Human activities, Hydrochemistry, Hashtrood
  • Alireza Niknam Bojandi, Farahnaz Karimzaheh *, Masoumeh Sohrabi Mulla Yosefi Pages 57-75

    The most important river in the city of pardis at the east of Tehran , is Jajrood . In this research 16 samples of sediment of this river were studied that collected in early July (2018). These samples were analyzed to determine the concentration of Fe , Cr , Cd , Zn , Pb , Cu , Co , Hg , As and Mn elements with TCP method for heavy metals. The Jajrood River sediments are contaminated with Zinc, lead and at some stations to copper and manganese and Cadmium. The possible source of copper and lead elements is the discharge of construction waste and road construction, agricultural and horticultural activities, residential areas and industry activity near the river. The increase in manganese concentration at Sanjrian station is due to human activities, including agriculture, horticulture and residential areas near the river. Conclusion the principal component is consistent with the results of cluster analysis. Based on statistical analysis, it can be said that iron, cobalt, chromium and zinc have the same source (Lithogenic). This article also discusses cadmium and arsenic as a common source (Anthropogenic) and also provides a separate source (Anthropogenic) for lead.

    Keywords: Pollutant elements, Jajrood River, Pardis, Heavy metals