فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم بشیری، سروش امیری* صفحات 9-36
    زمینه و هدف

    در چهار دهه اخیر، قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران از خلیج فارس تا مدیترانه گسترش یافته و همین امر موجبات نگرانی غربی ها و برخی کشورهای محافظه کار منطقه ای را فراهم آورده است و برای مقابله با این نفوذ، اقدامات گسترده ای را علیه ایران طرح ریزی و عملیاتی کرده‎ اند که ظهور و نفوذ بنیادگرایی مذهبی در مناطق مرزی شرق ایران با اهداف تروریستی و تکفیری یکی از این موارد است که به عنوان هدف تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    تحقیق حاضر به صورت پیمایشی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و جامعه آماری آن 354 نفر از کارشناسان سیاسی، فرهنگی و امنیتی استان سیستان و بلوچستان است که برابر جدول مورگان، تعداد 178 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب و با ابزار پرسشنامه اطلاعات و داده های تحقیق از آن ها جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    براساس یافته های تحقیق، همه متغیرهای عنوان شده در ظهور بنیادگرایان مذهبی و تروریستی در مناطق شرقی جمهوری اسلامی ایران موثر بوده که با توجه به نتایج آزمون فریدمن، عوامل ظهور بنیادگرایی مذهبی در مرزهای شرقی به ترتیب عبارت اند از: عوامل رسانه ای، تفسیر منفی از مذهب، عوامل و بحران های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی که فاکتورهای خارجی هم به دلیل قدرت نفوذ معنوی ایران در منطقه، سبب به وجود آمدن این جریان های تروریستی در مرزهای شرقی ایران شده است.

    نتیجه گیری

    براساس نظریه های فرآیند جهانی شدن، بحران هویت، بحران نوسازی، رژیم های متحجر و استکبار، هژمونی غرب و نیروهای سنتی، بسترهای آفرینش و شکل گیری گروه های بنیادگرای مذهبی قابل تبیین است. از طرفی، بحران های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، مذهبی و رسانه ای در خصوص موضوع تاثیرگذار هستند که لازم است در تدوین سیاست های راهبردی و اجرایی در مناطق مرزی مورد توجه مقامات مسیول و سیاست گذاران کشوری باشد.

    کلیدواژگان: وهابیت، بنیادگرایی، تروریسم، امنیت، مناطق مرزی شرق، سیستان و بلوچستان
  • مهدی قاصد*، حبیب الله زنجانی، علیرضا کلدی صفحات 37-56
    زمینه و هدف

    وجود اقوام متعدد و خرده فرهنگ های بسیار متفاوت در ایران، بافت فرهنگی بسیار غنی را به وجود آورده است که گاه همین تفاوت ها، مجادله ها و کشمکش هایی را نیز در بین اقوام مختلف باعث شده است که به جرم و جنایت منجر شده است که در این پژوهش به شناسایی عوامل موثر در واگرایی های قومی و تاثیرگذاری آن در ایجاد جرم و تنش های اجتماعی این قومیت ها در میان مردم شهرستان ارومیه پرداخته است.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش کیفی و از نظر شیوه اجرا به روش نظریه زمینه ای (با رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی) انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 18 نفر از قومیت آذری زبان شهرستان ارومیه هستند که براساس روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن معیار اشباع نظری در این پژوهش مشارکت داشته اند و داده های کیفی با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق گردآوری شد و بعد از کدگذاری، مفاهیم اصلی به دست آمد و با حذف مفاهیم مشابه و ادغام آن ها، برای ارایه نظریه نهایی از استراتژی نظریه زمینه ای گراندد استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق در 87 مفهوم دسته بندی شد و از میان این مفاهیم، پنج مقوله اصلی به دست آمد که عبارت اند از زبان و ادبیات زبان مادری، بی احترامی توسط دیگران، نارضایتی سیاسی، از بین رفتن زیست بوم، توزیع ناعادلانه ثروت و امکانات کشور. نظریه زمینه ای به دست آمده در قالب یک مدل پارادایمی که شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبردهای کنش و پیامدها را در برمی گیرد، ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    پنج مقوله اصلی به دست آمده مهم ترین عوامل موثر در واگرایی قومی هستند که باعث تنش های اجتماعی شده است. مقوله هسته ای پژوهش، مفهوم «نارضایتی سیاسی» است که سایر مقولات اصلی را دربر می گیرد؛ اگر این مقوله برطرف شود، در سایه امنیت ملی و احترام به هویت ملی، وقوع جرم و تنش های اجتماعی حاصل از واگرایی قومیتی کم رنگ خواهد شد.

    کلیدواژگان: واگرایی های قومی، قومیت، جرم، تنش های اجتماعی، نظریه زمینه ای، ارومیه
  • احسان رعنایی پیرمردان، شیرین جلیلی*، زهرا سهیلا سهیلی صفحات 57-80
    زمینه و هدف

    ترشحات زیستی همچون خون، بزاق و مایع منی جزء فراوان ترین نمونه های کشف شده از صحنه جرم می باشند. از این رو، یکی از ملزومات بررسی صحنه جرم، تشخیص به موقع و دقیق این نوع مایعات زیستی در محل وقوع جرم است. هدف از این تحقیق، استفاده از روش های مولکولی بر پایه پروفایل بیانی mRNA جهت بررسی امکان شناسایی مایعات زیستی و ایجاد یک پروتکل مناسب برای انجام آن بود.

    روش

    مایعات زیستی (خون، بزاق و مایع منی) به صورت تازه و خشک شده در ویال و روی کاغذ و در بازه های زمانی یک و پنج ماه جمع آوری شدند. بعد از انتخاب نشانگرهای مناسب، برای هریک از نمونه های موردنظر، شرایط و پروتکل های استخراج RNA و PCR برای این نشانگرها بهینه شد. در نهایت، به منظور ارزیابی این روش، نمونه های حقیقی صحنه جرم نیز با این روش مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تکنیک ها از لحاظ کمی و کیفی جهت فرآیندهای پایین دستی مناسب بوده و حتی پس از پنج ماه می توان RNA را از سطوح خشک بازیابی و جهت شناسایی مایعات به کار برد.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق شرایط استخراج RNA و واکنش PCR برای این گونه مطالعات بهینه شده و چشم اندازی عملی در زمینه امکانات، تکنیک ها و هزینه انجام کار مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت استفاده از پتانسیل پروفایل mRNA را به عنوان یک جایگزین احتمالی تست های سرولوژیکی فراهم کند.

    کلیدواژگان: تشخیص مایعات بدن، ژنتیک قضایی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، RNAهای پیام رسان
  • زهرا محمدنسل، غلامرضا محمدنسل*، ایرج گلدوزیان صفحات 81-106
    زمینه و هدف

    امروزه افزایش استفاده از اینترنت و فضای مجازی، افزایش ارتکاب جرایم مرتبط با این فضا را هم در پی داشته است و یکی از این جرایم دسترسی غیرمجاز به داده ها و سامانه های رایانه ای است که در واقع بیشتر مقدمه ارتکاب سایر جرایم رایانه ای است. هدف این پژوهش، تشریح و تبیین ارکان تشکیل دهنده دسترسی غیرمجاز رایانه ای در ایران و مقایسه آن با قوانین کشورهای انگلستان و فرانسه است.

    روش

    تحقیق حاضر یک تحقیق کیفی است که از حیث ابزار تحقیق، اسنادی و کتابخانه ای، از حیث روش تجزیه و تحلیل، توصیفی- تحلیلی و از حیث رویکرد مطالعه از نوع تطبیقی است. اطلاعات گردآوری شده شامل قوانین و مقررات کیفری سه کشور مورد مطالعه و همچنین کنوانسیون جرایم سایبری اتحادیه اروپا بوده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که در مورد عنصر مادی جرم، موارد مرتبط با شخص مرتکب، غیرمجاز بودن عمل دسترسی، امکان ارتکاب این عمل از طریق فضای واقعی یا مجازی و مطلق بودن این جرم، در بین قوانین هر سه کشور اشتراک نظر وجود دارد و تنها تفاوت آن ها در حفاظت شده بودن داده یا سامانه از طریق تدابیر امنیتی است که این قید تنها در قانون ایران وجود دارد. در مورد عنصر معنوی جرم، در هر سه قانون سوءنیت عام باید احراز شود اما با توجه به مطلق بودن این جرم نیازی به سوءنیت خاص نیست. مجازات مرتکبان نیز با توجه به سیاست کیفری کشورهای مورد مطالعه کمابیش متفاوت تعیین شده است.

    نتیجه گیری

    انتخاب عنوان «دسترسی غیرمجاز به سیستم های پردازش خودکار» برای این جرم در قانون جزای فرانسه و تقسیم دسترسی غیزمجاز رایانه ای به دسترسی ساده و دسترسی به قصد ارتکاب جرایم دیگر و تشدید مجازات برای مرتکبان شق اخیر در انگلستان از ابتکارات جالب قانونگذاران آن دو کشور است که در کشور ما نیز قابل الگوگیری است.

    کلیدواژگان: دسترسی غیرمجاز، داده ها و سامانه های رایانه ای، قانون جرائم رایانه ای ایران، قانون جرائم رایانه ای انگلستان، قانون جزای فرانسه
  • مونا جامی پور*، مهدی فرازپور، محسن اسدی صفحات 107-134
    زمینه و هدف

    رشد به کارگیری ابزارهای فناوری در جامعه، دامنه های مجرمانه جدیدی را برای بزهکاران سایبری فراهم آورده است تا در یک محیط واحد به هر نوع آماج مجرمانه ای دسترسی داشته باشند که بدین طریق، عده ای بزه دیده این مجرمان خواهند شد. لذا هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه مهارت های سایبری و میزان بزه دیدگی سایبری و در نهایت شناسایی راهکارهایی برای توسعه این مهارت ها بوده است.

    روش

    در پژوهش حاضر، از روش آمیخته متوالی بهره گرفته شده است. در مرحله اول، از روش کمی پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده و داده های حاصل از این مرحله با روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری مرحله اول، کاربران فضای مجازی در استان قم و شیوه نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس بوده است که به منظور ارزیابی روایی از روایی محتوا و سازه و به منظور ارزیابی پایایی از آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است در مرحله دوم، از روش کیفی و ابزار مصاحبه و از شیوه تحلیل مضمون برای تحلیل داده ها به منظور شناسایی راهکارها استفاده شده است. جامعه آماری مرحله دوم، خبرگان حوزه پژوهش و شیوه نمونه گیری شیوه قضاوتی بوده است که به منظور ارزیابی پایایی مصاحبه ها، از روش توافق دو کدگذار استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر منفی مهارت سایبری بر میزان بزه دیدگی سایبری است. مهارت پایه ای، مهارت حل مسئله و مهارت ایمنی/قانونی بودن دارای تاثیر منفی و معناداری بر میزان بزه دیدگی سایبری است، اما مهارت های ارتباطی، اطلاعاتی و تبادلی تاثیر معناداری بر میزان بزه دیدگی ندارند. در مرحله دوم نیز راهکارهای توسعه مهارت های سایبری متناسب با سه محیط خانواده، مدرسه و دولت/جامعه شناسایی شده است.

    نتیجه گیری

    با افزایش مهارت های سایبری، میزان بزه دیدگی سایبری کاهش می یابد و خانواده، مدرسه و جامعه/دولت نقش های کلیدی در توسعه مهارت های سایبری ایفا می کنند. نتایج پژوهش نوآوری تیوریک به همراه دارد و به تصمیم گیرندگان به درک چگونگی توسعه فضای سایبری ایمن تر یاری می رساند.

    کلیدواژگان: مهارت سایبری، جرائم سایبری، بزه دیدگی سایبری. استان قم
  • سعید عطا زاده*، محمود قیوم زاده، علی اکبر مختاری دستنایی صفحات 135-156
    زمینه و هدف

    قاچاق کالا و ارز یکی از اساسی ترین چالش های نظام کیفری و مبارزه با آن از وظایف اصلی نهادهای مقابله ایی به ویژه نیروی انتظامی است. این پژوهش به دنبال بررسی  نقش نیروی انتظامی برای پیشگیری و کشف این جرم سازمان یافته در قانون مبارزه با قاچاق کالا مصوب 1392 و بهره گیری از ظرفیت های قانونی نظام کیفری ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی از طریق مطالعه تحقیقات معتبر، کتب، مقالات، قوانین و مقررات موجود، آرای محاکم قضایی و وبگاه های اینترنتی معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی - تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد نیروی انتظامی در بدو امر، پس از ایجاد ظن قوی و وجود قراین و امارات مبنی بر کالای قاچاق، پس از اخذ مجوز از مراجع صالح قضایی، اقدامات لازم را در مورد کشف کالا، توقیف و پلمپ مکان مکشوفه، تحویل کالا به سازمان های متولی و هدایت و انتقال متهمان به مراجع رسیدگی جهت تعیین تکلیف قضایی انجام می دهد. اجرای دستورات قضایی مبنی بر شناسایی ایادی و عوامل اصلی و هدایت کنندگان قاچاق کالا و ارز، شناسایی و دستگیری شرکا و معاونین جرم و اموال متهمان نیز از وظایف پلیس برای کشف و مبارزه با قاچاق کالا است.

    نتیجه گیری

    در کنار اجرای سیاست های کیفری قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 در خصوص کشف قاچاق کالا و ارز توسط نهادهای مقابله ای به ویژه نیروی انتظامی، به کارگیری تدابیر، اقدامات و سیاست های پیش کنشی برای پیشگیری از قاچاق کالا و ارز نیز ضروری است.

    کلیدواژگان: مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی، کشف جرم، پیشگیری
  • محسن نیازی، ستار صادقی ده چشمه، سید عبدالجابر قدرتیان، عادل سجودی*، امین گودرزی صفحات 157-176
    زمینه و هدف

    امروزه بزهکاری یکی از مهم ترین چالش های بهداشتی، روانی و اجتماعی در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است که به ایجاد انواع بسیاری از مشکلات و هزینه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی منجر شده است و به رغم تلاش های بسیاری که در دو دهه گذشته در جهت افزایش آگاهی عمومی نسبت به آسیب و خطر بزهکاری صورت گرفته، همچنان در حال گسترش است. بنابراین، هدف این تحقیق ارایه مدل ساختاری عوامل اجتماعی بزهکاری جوانان و نوجوانان است.

    روش

    روش تحقیق این پژوهش دیماتل است. در این روش برای یافتن عوامل موثر بر بزهکاری جوانان، 20 مقاله گزینش و پس از استخراج عوامل مورد بحث، در شش بخش اوقات فراغت، خانواده، هم نشینی با همسالان، محل سکونت، مدرسه و دینداری دسته بندی شدند. سپس، پرسشنامه ای از عوامل ذکر شده تدوین و نحوه ارتباط این عوامل بر مبنای نظر 15 نفر از خبرگان و با استفاده از تکنیک دیماتل مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است؛ متغیر مدرسه، خانواده و دینداری به عنوان عامل های علی (اثرگذار) و متغیر اوقات فراغت، هم نشینی با همسالان و محل سکونت به عنوان عامل های اثرپذیر هستند. عامل مدرسه قابلیت اثرگذاری در بین عوامل را دارد، اما عامل خانواده و دینداری نقش دوگانه اثرگذاری و اثرپذیری در بین عوامل را دارند. همچنین، اوقات فراغت عامل اثرپذیر و محل سکونت عامل کم اثر است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج تحقیق، متغیر مدرسه اثرگذارترین عامل و متغیر هم نشینی با همسالان اثرپذیرترین عامل شناخته شدند. همچنین، عامل هم نشینی با همسالان بیش ترین تعامل را با دیگر عامل ها دارد. از آنجا که بزهکاری جوانان و نوجوان مسئله ای چندوجهی و پیچیده است، لذا پیشنهاد می شود دستگاه های دولتی و غیردولتی برای واکاوی و شناسایی عوامل بزهکاری جوانان با یکدیگر همکاری داشته باشند.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، بزهکاری، جوانان و نوجوانان، مدرسه، خانواده
  • امیرحسین یاوری، فخرالدین توکلی*، سید مرتضی مرتضوی صفحات 177-196
    زمینه و هدف

    ویژگی های محیط سایبر از قبیل عدم وابستگی به زمان و مکان خاص، امکان تحصیل هویت های گوناگون، گمنامی و سهولت انجام اعمال مختلف، بستر مساعدی برای ظهور جرایم سایبری به وجود آورده است و رویکرد پلیس اطلاعات پایه از طریق مدیریت منابع، افزایش سرعت و دقت عملیات پلیسی و افزایش اعتماد عمومی می تواند در جرم یابی سایبری نقش ایفا کند. لذا این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر پلیس اطلاعات پایه بر جرم یابی سایبری انجام پذیرفته است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی از نوع توصیفی است. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان و متخصصان پلیس فتا ناجا به تعداد 65 نفر تشکیل می دهند که به صورت تمام شمار انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با روش محتوایی تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخ به سوال های پژوهش نیز از آزمون تی تک نمونه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد پلیس اطلاعات پایه بر جرم یابی سایبری تاثیر مثبت دارد که در چهار بعد منابع انسانی پلیس اطلاعات پایه، منابع اطلاعاتی درون سازمانی، منابع اطلاعاتی برون سازمانی و منابع اطلاعاتی فناوری و فضای مجازی پلیس اطلاعات پایه مورد بررسی و تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    به منظور موفقیت هرچه بیشتر در ماموریت جرم یابی سایبری، توجه به منابع انسانی، منابع اطلاعاتی درون سازمانی، منابع اطلاعاتی برون سازمانی و منابع اطلاعاتی فناوری و فضای مجازی پلیس اطلاعات پایه امری ضروری است.

    کلیدواژگان: پلیس اطلاعات پایه، فضای سایبر، جرم یابی، جرائم سایبری
|
  • Qasem Bashiri, Soroush Amiri * Pages 9-36
    Background and Aim

    After the victory of the Islamic Revolution, Iran's influence from the Persian Gulf to the Mediterranean has grown, and this is very important for powerful actors, raising the concern of Western powers and some regional countries to develop Iran's influence. Iran's regional and trans-regional influence has planned and implemented a wide range of measures, including the emergence and penetration of religious fundamentalism in the border regions of Iran with terrorist and takfiri goals. The purpose of this article is to examine the internal and external factors and theories in the emergence of religious and terrorist fundamentalists in the eastern regions of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    This article is a descriptive-analytic survey with questionnaire. The statistical population of the study consisted of 354 experts, managers and military commanders of Sistan and Baluchestan province, security and judicial institutions and political organizations, selected service providers and educational organizations, which was estimated to be 178 against Morgan table. SPSS software and t-test and regression were used to analyze the data.

    Findings

    According to the research findings, all of the variables mentioned were influential on the emergence of religious and terrorist fundamentalists in the eastern regions of the Islamic Republic of Iran, but in comparison, media and advertising components had the highest impact on the subject with an average of 2.99% and after that, Religious, social, cultural, political, and economic components have been effective.

    Conclusions

    Based on the theories of the process of globalization, the crisis of identity, the crisis of modernization, the regimes of arrogance and arrogance, the hegemony of the West and traditional forces, the foundations of creation and the formation of religious fundamentalist groups can be explained. On the other hand, economic, political, cultural, religious and media crises affect the issue that needs to be addressed by the authorities and national policymakers in the formulation of strategic and executive policies in the border areas.

    Keywords: Wahhabism, fundamentalism, terrorism, Security, border areas
  • Mehdi Ghased *, Habibaullah Zanjani, Alireza Kaldi Pages 37-56
    Background and Aim

    The existence of many different ethnic groups and subcultures in Iran has created a very rich cultural context, which has sometimes led to the same differences, disputes and conflicts between different ethnic groups, which has led to crime. In this study, the factors affecting ethnic divergences and its impact on crime and social tensions of these ethnicities among the people of Urmia have been identified.

    Method

    The present research has been done in terms of collecting information qualitatively and in terms of method of implementation in the context of theoretical method (with a social interpretive approach). The statistical population of the study is 18 people of Azeri ethnicity in Urmia who participated in this study based on purposive sampling method and considering the theoretical saturation criterion. Qualitative data were collected using in-depth interview technique and after coding, the main concepts were obtained and by eliminating similar concepts and integrating them, the grounded context theory strategy was used to present the final theory.

    Findings

    Research findings were categorized into 87 concepts. Among these concepts, five main categories were identified: mother tongue language and literature disrespect by others, political dissatisfaction, ecosystem destruction, unfair distribution of wealth and resources of the country. The resulting underlying theory is presented in the form of a paradigm model that includes causal conditions, intervening conditions, action strategies, and consequences.

    Conclusions

    The five main categories obtained are the most important factors influencing ethnic divergence that have caused social tensions. The core category of research is the concept of "political dissatisfaction", which includes other main categories; if this issue is resolved, in the shadow of national security and respect for national identity, the occurrence of crime and social tensions resulting from ethnic divergence will be reduced.

    Keywords: Ethnic Divergences, ethnicity, Crime, Social Tensions, Underlying Theory, Urmia
  • Ehsan Ranaei Pirmardan, Shirin Jalili *, Zahra Soheila Soheili Pages 57-80
    Background and Aim

    Human body fluids such as blood, semen and saliva represent the most common source of biological material discover at a crime scene. Hence one of the requirements for a crime scene is the timely and accurate diagnosis of biological fluids at the site of the crime. The purpose of this study was to use molecular methods, based on tissue-specific mRNA expression, in order to determine the possibility of identifying body fluids and creating a practical protocol.

    Method

    Biological fluids (blood, semen and saliva) were collected as fresh and dried in vials and dried on paper at intervals of one and five months. After selecting the appropriate markers for each sample, the conditions and protocols for RNA extraction and PCR conditions for these markers were optimized. This assay was further validated with real casework samples and Crime scene samples.

    Findings

    Our results showed the protocols are appropriate in quantitative and qualitative terms for downstream processes. Also, PCR results confirmed that even after five months, RNA could be recovered from the dry surfaces and used well to detect fluids with PCR.

    Conclusions

    Here, we optimized RNA extraction conditions and PCR for forensic purposes and provided a general and practical outlook on the possibilities, techniques and the cost of doing the work. Eventually the results of this research support the potential use of mRNA profiling as an alternative to conventional serological tests.

    Keywords: Body Fluids, Forensic Genetics, Messenger RNA, Polymerase Chain Reaction
  • Zahra Mohammad Nasl, Gholamreza Mohammad Nasl *, Iraj Golduzian Pages 81-106
    Background and Aim

    Today, the increasing use of the Internet and cyberspace has led to an increase in the commission of crimes related to this space, and one of these crimes is unauthorized access to data and computer systems, which is in fact more of a prelude to other computer crimes. The purpose of this study is to explain the elements of unauthorized computer access in Iran and compare it with the laws of the United Kingdom and France.

    Method

    The present study is a qualitative research that is descriptive-analytical in terms of research tools, documents and libraries, descriptive-analytical in terms of research method and comparative in terms of study approach. The information gathered included the criminal laws and regulations of the three countries studied, as well as the EU Cybercrime Convention.

    Findings

    The findings of the study indicate that the material element of the crime, cases related to the perpetrator, unauthorized access, the possibility of committing this act through real or virtual space and the absoluteness of this crime, among the laws of all three countries. The only difference between them is that the data or system is protected through security measures, which is only a condition of Iranian law. As for the spiritual element of the crime, general good faith must be achieved in all three laws, but due to the absoluteness of this crime, there is no need for special good faith. The punishment of the perpetrators has been determined more or less differently according to the criminal policy of the studied countries.

    Conclusions

    The French Penal Code has chosen the title "unauthorized access to automated processing systems" for this crime, as well as the division of unauthorized computer access into easy access, access to intent to commit other crimes and increased punishment for recent offenders in the UK are interesting for the legislators of those two countries. This can be modeled in our country as well.

    Keywords: Unauthorized Access, Computer Data, Systems, Iran Computer Crime Law, UK Computer Crime Law, French Penal Code
  • Mona Jami Pour *, Mehdi Faraz Pour, Mohsen Asadi Pages 107-134
    Background and Aim

    The growth of the use of technological tools in society has provided new criminal domains for cybercriminals to have access to any kind of criminal target in a single environment, thus becoming the victims of these criminals. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the relationship between cyber skills and the rate of cyber victimization and finally identify strategies for developing these skills.

    Method

    In the present study, a sequential mixed method has been used. In the first stage, the quantitative survey method and a questionnaire were used and the data obtained from this stage were analyzed by structural equation modeling. The statistical population of the first stage was cyberspace users in Qom province and non-random sampling method was used to evaluate the validity of content and structure validity and to evaluate the reliability of Cronbach's alpha was used. In the second stage, the qualitative method and interview tools and the content analysis method are used to analyze the data in order to identify solutions. The statistical population of the second stage was experts in the field of research and sampling method was a judgment method that in order to evaluate the reliability of the interviews, the agreement method of two coders was used.

    Findings

    The results indicate the negative impact of cyber skills on the rate of cyber victimization. Basic skills, problem solving skills, and safety / legality skills have a significant negative impact on cyber victimization, but communication, information, and exchange skills do not have a significant impact on victimization rates. In the second stage, strategies for developing cyber skills appropriate to the three environments of family, school and government / community have been identified.

    Conclusions

    As cyber skills increase, Cyber Victimization decreases and family, school, and community / government play key roles in developing cyber skills. The results of the research bring theoretical innovation and help decision makers understand how to develop a safer cyberspace.

    Keywords: Cyber Skills, Cybercrime, cyber victimization, Qom Province
  • Saeed Saed Atazadeh *, Mahmoud Qayyumzadeh, Ali Akbar Mokhtari Dastnayi Pages 135-156
    Background and Aim

    Smuggling of goods and currency is one of the main challenges of the penal system and combating it is one of the main tasks of the counterinsurgency institutions, especially the police. This study seeks to investigate the role of law enforcement to prevent and detect this organized crime in the Anti-Trafficking Law adopted in 1392 and to use the legal capacity of the Iranian penal system.

    Method

    This study is gathering information through documents through the study of valid research, books, articles, laws, regulations, decisions of the courts of justice and websites reputable online is done and information gathered descriptive - analytical and analyzed.

    Findings

    The findings of the investigation show that the police force, after creating a strong suspicion and the existence of evidence and emirates about smuggled goods, after obtaining permission from the competent judicial authorities, takes the necessary measures to detect the goods, seize and seal the discovered place. Then, the goods are delivered to the responsible organizations and the accused are transferred to the investigating authorities to determine the judicial task. Implementing judicial orders to identify the perpetrators and main perpetrators of smuggling of goods and currency, identifying and arresting partners and deputies of the accused and property of the accused is also one of the duties of the police to detect and combat smuggling of goods..

    Conclusions

    In addition to implementing the penal policies of the Law on anti-Smuggling of goods and currency adopted in 1392 regarding the detection of commodity and currency smuggling by counterinsurgency institutions, especially law enforcement, it is necessary to apply measures, measures and policies to prevent smuggling of goods and currency.

    Keywords: Anti-Smuggling of Goods, Currency, Law Enforcement, Crime Detection, prevention
  • Mohsen Niyazi, Star Sadeghi, Seyyed Abdul Jabbar Gharratian, Adel Sojoodi *, Amin Goodarzi Pages 157-176
    Background and Aim

    Today, delinquency is one of the most important health, psychological and social challenges in many countries of the world, including Iran, which has led to many kinds of economic, social and political problems and costs, and despite the many efforts that have been made in the past two decades In order to raise public awareness about the risk of crime, it is still expanding.

    Method

    The research method of this research is Dematel. In this way, the factors affecting the youth delinquency were selected after the search and refinement of articles to 20 articles. fter selecting articles, the factors affecting the juvenile delinquency have been identified in 6 parts of leisure, family, affiliation with peers, place of residence, school, religiosity. Then a questionnaire was written about the mentioned factors. In this research, the relationship between these factors was evaluated based on the opinion of 15 experts and using the Dematel technique.

    Findings

    Findings indicate that the variables of school, family and religiosity were identified as causal factors and variable of leisure time, affiliation with peers and place of residence as effective factors. The school agent is capable of influencing among the factors. But family and religiosity have the dual role of influencing and influencing among the factors. Also, Leisure time an effective factor and residence is a low factor.

    Conclusions

    In this study, school variables were the most influential factor and the most important factor was affiliation with peers. Also, based on the results of the research, the affiliation with peers has the greatest interaction with other factors. Therefore, it is suggested that governmental and non-governmental organizations cooperate with each other to investigate and identify the causes of youth delinquency.

    Keywords: Social Factors, Delinquency, Youth, school, family
  • Amir Hossein Yavari, Fakhreddin Tavakoli *, Seyed Morteza Mortazavi Pages 177-196
    Background and Aim

    The characteristics of the cyber environment, such as not being dependent on a specific time and place, the possibility of acquiring different identities, anonymity and ease of performing various actions, have created a favorable environment for the emergence of cybercrime. The basic information police approach can play a role in cybercrime by managing resources, increasing the speed and accuracy of police operations, and increasing public trust. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of basic information police on cybercrime.

    Method

    The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of implementation method. The statistical population of this research consists of 65 experts and specialists of FATA NAJA police who were selected in full. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient and its validity was confirmed by content method. One-sample t-test was used to analyze the data and answer the research questions.

    Findings

    Findings of this study showed that basic information police has a positive effect on cybercrime, which was examined and confirmed in four dimensions of basic information police human resources, internal information resources, external information resources and information technology and cyberspace of basic information police.

    Conclusions

    In order to be as successful as possible in a cybercrime mission, it is essential to pay attention to human resources, intra-organizational information resources, extra-organizational information resources, and information technology and cyberspace information base.

    Keywords: Basic Information Police, Cyberspace, Crime Detection, Cybercrime