فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 104 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مرتضی حافظی*، مرتضی منشادی، محدثه جزایی صفحات 1-15
    بینامتنیت، در معنایی عام، بر شبکه ارتباطی تودرتوی متون با یکدیگر دلالت دارد. در این معنا، نظریه بینامتنیت به عنوان یک هستی انتزاعی جلوه گر می شود که بر مفهومی موسع و بی آغاز و پایان از این واژه صحه می گذارد. در این نوشتار، با عنایت به توجه فی مابین نظریه و روش، جایگاه بینامتنیت مورد واکاوی قرارگرفته و این پرسش مهم مطرح شده است که آیا اساسا نگاه روش گونه به بینامتنیت توجیه پذیر است؟ به نظر می رسد بینامتنیت به عنوان یک مفهوم پست مدرن بر سر دوراهی فرو غلتیدن در ورطه تقلیل گرایی مفهومی از یک سو و محصور شدن در انتزاع متعلق به نظریه از سوی دیگر قرار داشته باشد. در حقیقت پاسخ این نوشتار به پرسش یادشده، «بلی» مشروط است. بینامتنیت یک روش است، به شرطی که مفهوم انتزاعی ارتباط بینامتنی به چیزی شبیه نقد سنتی منابع تقلیل یابد. عدم اهتمام واضعان اولیه واژه بینامتنیت، کسانی چون کریستوا و بارت، در کاربردی کردن روش بینامتنیت و هشدار از فرو کاهش بینامتنیت به ماخذیابی و تاکید بر نظریه به جای روش، چالشی را پدید آورد که نسل بعدی پژوهشگران بینامتنیت را به سمت روش و کاربردی سازی بینامتنیت سوق داد. روش تحلیل بینامتنی مبتنی بر اصول و مراحلی است که نقطه تمرکز این نوشتار می باشد. واکاوی نظریه بینامتنیت، تقلیل آن به روش و چگونگی نحوه استفاده از آن در یک پژوهش علمی، از اهداف اصلی این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه، روش، پست مدرنیسم، بینامتنیت، تقلیل گرایی مفهومی
  • ابوالفضل اقبالی*، حمید پارسانیا صفحات 17-28

    روش‎ شناسی بنیادین به جای بحث از کیفیت کاربست نظریه‎های علمی به چگونگی تکوین آنها پرداخته و زمینه‎های وجودی معرفتی و غیرمعرفتی آن را دنبال می‎کند. تکوین نظریه فمینیستی در غرب مبتنی بر تحولات معرفتی در فرهنگ غرب و برخی زمینه‎های غیرمعرفتی بود که در تعاملات فرهنگی ایران و غرب به صورت تقلیدی وارد جامعه ایرانی شد.
    این پژوهش برآن است تا به روش‎ شناسی بنیادین اندیشه فمینیستی در فرهنگ مولد آن و زمینه‎های ورود این نظریه به ایران بپردازد. تحولات معرفت‎شناختی در حوزه علم که به تغییر رویکرد پوزیتویستی به معرفت علمی منجر شد و ظهور فلسفه‎های وجودگرا که رویکردهای ذات‎گرایانه به انسان و هستی را به چالش کشید از جمله مهم ترین زمینه‎های وجودی معرفتی اندیشه فمینیستی در غرب بوده و نقد موقعیت نابرابر اجتماعی زنان در مقایسه با مردان و به چالش کشیدن علوم اجتماعی و انسانی مردانه از جمله زمینه‎های وجودی غیرمعرفتی فمینیسم در غرب است. همچنین ورود اندیشه‎های فمینیستی به ایران به بهانه‎های غیرمعرفتی و غیربومی صورت گرفته و نتیجه آن ناسازگاری این نظریه با فرهنگ جامعه ایرانی بوده است.

    کلیدواژگان: فمینیسم، روش شناسی، فمینیسم ایرانی، فمینیسم مدرن، حکمت اسلامی
  • کامبیز طالبی*، نرگس ایمانی پور، حمید شیخی ئیلانلو، سید مجتبی سجادی صفحات 29-46

    کارآفرینی یک پدیده پیچیده و چندسطحی است و بر مبنای ریالیسم انتقادی، پدیده‎های پیچیده‎‎ای مانند کارآفرینی، در سیستم‎های باز رخ داده و در سطوح مختلفی از واقعیت عمل می‎کنند. برای مطالعه و بررسی دقیق چنین پدیده‎ای، استفاده از روش‎شناسی متناسب با آن ضروری است. محور کارآفرینی، ایجاد کسب وکار مخاطره‎آمیز جدید است که می‎تواند به‎عنوان فرایندی پویا، در قالب یک سیستم باز تعریف شود؛ این پدیده از تعامل عناصر فردی، سازمانی و محیطی شکل گرفته و عوامل مختلفی بر آن تاثیرگذارند.
    هدف این تحقیق، معرفی و ارایه یک روش‎شناسی سیستمی ترکیبی برای پژوهش‎های کارآفرینی و به‎ویژه مطالعات مربوط به ایجاد کسب وکار مخاطره‎آمیز جدید است که با مطالعه مروری روایتی روش‎شناسی‎های سیستمی در زمینه کسب وکار، انجام شده است.
    ازآنجایی که کارآفرینی، هم شامل جنبه‎های ذهنی است و هم جنبه‎های قابل مشاهده و اندازه‎گیری را دربرمی‎گیرد، ازاین ‍رو برای انجام پژوهش درباره آن، نمی‎توان تنها از تفکر سیستمی نرم و روش‎شناسی سیستم‎های نرم استفاده کرد و یا اینکه فقط تفکر سیستمی سخت و پویایی‎شناسی سیستم را به کار گرفت. بنابراین، در پژوهش‎های کارآفرینی می‎توان برای مدل‎سازی فرایند کارآفرینی در قالب سیستمی پویا، از روش‎شناسی پویایی سیستم‎های نرم استفاده نمود که از ترکیب روش‎شناسی سیستم‎های نرم و پویایی‎شناسی سیستم در دهه‎های اخیر توسعه یافته است.

    کلیدواژگان: فرایند کارآفرینی، مدل‎سازی، رئالیسم انتقادی، تفکر سیستمی، پویایی‎شناسی سیستم، روش‎شناسی سیستم‎های نرم، روش‎شناسی پویایی‎ سیستم‎های نرم
  • سید هادی عربی*، محسن معارفی صفحات 47-64

    در بخش عمومی اقتصاد اسلامی، طیف وسیعی از ملاحظه های اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در ارزیابی و انتخاب برنامه ها و سیاست های عمومی در نظر می شوند؛ ولی این امر به معنای ایدیال نگری بدون چارچوب و منطق نیست. این مقاله دغدغه ترسیم منطق و چارچوب سیاستگذاری عمومی در اقتصاد اسلامی را دارد. بررسی کتاب های تخصصی علوم اقتصادی، فلسفه اخلاق، آرای اندیشمندان مسلمان و متون اسلامی، با روش تحلیلی−توصیفی نشان می دهد ارزیابی سیاست و برنامه های اقتصاد اسلامی دارای ساختاری چند لایه است. در لایه نخست (سیاستگذاری فضیلت مدارانه) تمام معیارهای مهم سیاستگذاری عمومی (مشروعیت، کارایی، برابری، آزادی و استقلال) در ارزیابی برنامه ها لحاظ می شود و هیچ کدام به بهانه رهایی از موقعیت های دشوار متعارض، فدای دیگری نمی شود؛ در لایه دوم (سیاستگذاری فقه الاولویه) موقعیت های متعارض مد نظر قرار می گیرد و برنامه های بخش عمومی با استفاده از قواعد و معیارهای اولویت در چهار مقصد «حفظ اصل اسلام و نظام اسلامی»، «حفظ جان انسان ها»، «حفظ تعالی جامعه» و «حفظ و رشد بهزیستی مادی» و هر کدام در سه رتبه ضروریات، حاجیات، تحسینیات رتبه بندی می شوند؛ در لایه سوم (سیاستگذاری فقه الموازنه) اهم و مهم کردن، با استفاده از معیارهای توزین و تحلیل هزینه فایده اجتماعی در سطح «مصلحت نهایی مسئله مورد بحث» دنبال می شود و آنچه در مجموع مقدم می شود، احتمالا نفع بیشتری را عاید اجتماع مسلمانان می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه فایده اجتماعی، سیاستگذاری عمومی، اقتصاد اسلامی
  • مجتبی اشجع، علی رضائیان*، نوید نظافتی صفحات 65-79
    سیستم اجتماعی کاملا تحت تاثیر پیچیدگی‏های ناشی از ماهیت خود قرار دارد. این سیستم ویژگی های سیستم های سطوح پایین تر خود را به ارث می برد؛ ولی ویژگی هایی نیز دارد که آن را از سطوح پایین تر خود متمایز می کند. سوال اینجاست که این ویژگی های یکسان و متمایزکننده چه هستند و چگونه روش شناسی های مختلف توسعه داده شده تا به امروز به این ویژگی ها پاسخ گفته اند.
    این مقاله با هدف ارایه تعریفی از سیستم های اجتماعی، بررسی ویژگی های آن، و ارایه چارچوبی برای کمک به انتخاب رویکرد مناسب جهت تحلیل سیستم‏های اجتماعی با توجه به ویژگی های وضعیت سیستم مورد بررسی توسعه داده شده است. این تحقیق از یک استراتژی کیفی جهت رسیدن به اهداف خود بهره می گیرد. روش شناسی این مقاله مرور یکپارچه[1] است. در اینجا محتوای مقالات مختلفی بررسی و مبتنی بر آنها ابتدا تعریفی از سیستم اجتماعی و ویژگی های آن، ارایه می شود. سپس، چارچوبی برای انتخاب روش شناسی مناسب مطالعه یک سیستم اجتماعی مبتنی بر ویژگی های آن ارایه شده است. پژوهشگران می توانند با استفاده از نتایج این مقاله نسبت به انتخاب روش شناسی مناسب با توجه به ماهیت وضعیت مسئله زا اقدام کنند.


    [1]. integrative review
    کلیدواژگان: سیستم اجتماعی، روش شناسی، رویکرد سیستمی، روش شناسی سخت سیستمی، روش شناسی نرم سیستمی
  • مجید کافی، سیده مرضیه شعاع هاشمی* صفحات 81-100

    فن آوری اطلاعات و ارتباطات ممکن است به صورت مفید و یا مضر برای عملکرد و رشد اعضای خانواده یا نظام خانواده در خانواده نفوذ کند؛ اما به چه دلیل نتایج تحقیقات در بررسی تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر روابط خانواده ها به این میزان ناسازگار هستند؟ دلایل زیادی برای این تناقض بیان شده است. یک دلیل متناقض بودن یافته های تحقیقات، مبتنی نبودن تحقیقات بر یک مدل مفهومی مناسب و اجماعی بین پژوهشگران است.بیشتر تحقیقات در مورد تاثیر فاوا بر خانواده، با مدل های مورد قبول و با متغیرهای مستقل شناخته شده انجام می شوند و غالبا از تاثیر و تاثر مسایل پیچیده انسانی، متنی، فرهنگی و فن آوری چشم پوشی می کنند. به همین دلیل به مدلی نیاز است که تاثیر فن آوری بر روابط ساختاری و روابط عاطفی خانواده را به درستی بررسی کند. این مقاله درصدد است با بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه، مدلی روش شناسانه برای بررسی تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر روابط خانواده را طراحی کند. مدل مفهومی تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر خانواده، به دنبال سازماندهی ادبیات موجود، جهت دهی به تحقیقات آینده و کاربردی کردن نتایج و اطلاعات موجود است.

    کلیدواژگان: فن آوری، ارتباطات، فاوا، خانواده، روابط
|
  • Seyed Morteza Hafezi *, Morteza Manshadi, Mohadeseh Jazaei Pages 1-15
    Intertextuality, refers to the nested network of communication of texts. With regard to the theory and method, the position of intertextuality has been investigated and the question is: is a methodological view of intertextuality fundamentally justifiable? Intertextuality as a postmodern concept is at the crossroads of falling into the abyss of conceptual reductionism on the one hand and being confined to the abstraction of theory on the other hand. The answer to this question in this paper is a conditional "yes". Intertextuality is a method, provided that the abstract concept of intertextuality is reduced to something like traditional critique of references. The lack of attention of the early founders of the word intertextuality, such as Kristeva and Barthes, to apply intertextuality method, the warning of intertextuality reduction to source and the emphasis on theory instead of the method posed a challenge that led the next generation of intertextuality researchers to intertextuality method and application. Analysis of intertextual theory, its reduction to the method and its use in a scientific research is one of the main objectives of this study.
    Keywords: theory, Methodology, postmodernism, intertextuality, conceptual reductionism
  • Abolfazl Eqbali *, Hamid Parsania Pages 17-28

    Instead of discussing the quality of the application of scientific theories, the fundamental methodology examines the way in which they evolve and pursue its epistemological and non-epistemological existential grounds. This research seeks to address the fundamental methodology of feminist thought in its productive culture and the implications of the introduction of this theory into Iran. The epistemological transformations in the field of science, which led to a change in the positivist approach to scientific knowledge, and the emergence of existentialist philosophies that challenged the essentialist approaches to man and the universe were among the most important existential fields of feminist thought in the West, and A critique of the social unequal social status of women, as opposed to the men and policies of the capitalist system in the labor market, is one of the underlying causes of the non-adjective feminism in the West. Also, the introduction of feminist ideas into Iran was carried out on non-adjective and non-adverbial pretexts, and the result was an incompatibility of this theory with the culture of Iranian society.

    Keywords: feminism, Methodology, Iranian feminism, modern feminism, Islamic philosophy
  • Kambiz Talebi *, Narges Imanipour, Hamid Sheykhi Eilanlou, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 29-46

    Entrepreneurship is a complex and multilevel phenomenon, based on critical realism, complex phenomena such as entrepreneurship occur in open systems and act at different levels of reality; in order to study of the exact nature of such phenomenon, it is necessary to use the appropriate methodology. The core of entrepreneurship is new venture creation, which could be defined as a dynamic process and an open system; that phenomenon drived from interactions of individual, organizational, and environmental elements, and are affected by various factors. The purpose of this research is to introduce and present a combined systemic methodology for entrepreneurship researches and especially studies related to new venture creation, that done by narrative reviewing systemic methodologies in the field of business. Since entrepreneurship involves both mental aspects and visible and measurable aspects; therefore, to studying it, can not only use soft systems thinking and soft system methodology, or hard systems thinking and system dynamics. Thus in entrepreneurship researches, for the modeling of the entrepreneurship process in the form of a dynamic system, can use the soft systems dynamics methodology that has developed from the combination of the soft systems methodology and system dynamics in recent decades.

    Keywords: Entrepreneurship Process, modeling, Critical realism, Systems Thinking, System Dynamics (SD), Soft Systems Methodology (SSM), Soft Systems Dynamics Methodology (SSDM)
  • Seyyed Hadi Arabi *, Mohsen Maarefi Pages 47-64

    In the public sector of Islamic economy, a wide range of issues bordering on ethical, social, political and cultural considerations are taken into account, in the evaluation and selection of public policies and programs; but it doesn't mean that in the Islamic public policy sector, decisions are taken with an endless ideology and without a logical framework. A study of the views shows that the evaluation of policies and programs in Islamic economy has a multi-layered structure. In the first layer (virtuous politics), all general public criteria (legitimacy, efficiency, equality, freedom and independence) are evaluated in the program, and none is sacrificed because of conflicting situations. In the second layer (jurisprudence of priority), conflicting situations are considered and using the rules and priority criteria, all the public policies and programs are classified into the four objectives of "preserving the principle of Islam and the Islamic system", "preserving the lives of people", "preserving social excellence" and "preserving the growth of material well-being ". Each of these is ranked in three levels of "necessities", "requirements", and "ornaments". In the third layer (jurisprudence of weighing), the policies and programs are ordered one after another, using the criteria for measuring and social costs-benefit analysis at the level of the "ultimate expediency of each case", and whatever is likely to have more benefit to the Muslim community is chosen.

    Keywords: have, more, benefit to, the, community
  • Mojtaba Ashja, Ali Rezaeian *, Navid Nezafati Pages 65-79
    Social systems are completely affected by the complexity rooted in its nature. While the social system inherited attributes of lower level systems, but it has some distinctive attributes. The main question here is, what those common and distinctive attributes are in social systems, and how different methodologies responded to these attributes. The current paper is aimed at presenting a definition for social systems, studying its attributes, and presenting a framework to help researchers select the best approach in analyzing different social systems according to the characteristics of the understudy situation. In the current article, first the nature of social systems and its complexity is explained. Then, the abilities of reductionist and systems approaches in studying social systems discussed. In the following, different systems’ approaches in the form of soft and hard approaches are explained and appropriate context of using each of them, or their combination are clarified. Researchers could use the results of this article to select the appropriate methodology regards the intended problematic situation characteristics.
    Keywords: social systems, Methodology, systems approach, hard system methodology, soft system methodology
  • Majid Kafi, Seyyede Marziye Shoa Hashemi * Pages 81-100

    Information and communication technology may penetrates the family in a useful or harmful way to the functioning and growth of family members or the family system. But why are the research results so contradictory in examining the impact of information and communication technology on family relationships? There are many reasons for this discrepancy. One reason for this lack of consensus is the absence of a coherent model. More research on the impact of ICT on the family are performed with accepted models and with known independent variables and they often Ignored the impact of complex human, textual, cultural, and technological issues. So, a model is needed to properly examine the impact of technology on the structural and emotional relationships of the family. The conceptual model of the impact of information and communication technology on the family seeks to organize existing literature, direct future research, and apply existing results and information.

    Keywords: Technology, communication, ICT, Family, Relationships