فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1399)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین احمدی*، محمد سالار کسرایی صفحات 7-43

    تصفیه یکی از ویژگی های بارز انقلاب ها بوده است. هدف این مطالعه تبیین این پدیده از دریچه نظریه ی شکار جادوگر و مقایسه ویژگی های آن در رخدادهای تصفیه انقلابی در سه کشور روسیه، چین و ایران است. روش مطالعه مقایسه ای بوده و به شیوه بازنمایی نظریه (parallel demonstration of theory) ویژگی های تصفیه های بزرگ سه کشور روسیه (تصفیه بزرگ استالین)، چین (تصفیه انقلاب فرهنگی مایو) و ایران (تصفیه اوایل دهه 60) مورد مقایسه تاریخی قرار گرفته اند. گردآوری داده ها از منابع دست اول و دوم صورت گرفته و تحلیل ها به شیوه مقایسه-تاریخی ارایه شده اند. یافته های مطالعه ضمن تایید کلی مفروضات نظریه شکار-جادوگر در مورد سه رخداد تصفیه، نشان داده است تصفیه های روسیه، چین و ایران از بعضی جنبه ها مشابه و از بعضی جنبه ها متفاوت با یکدیگر هستند. طبق یافته ها هر سه رخداد در شرایطی بروز کرده اند که نمایندگی جمعی و منبع مشروعیت محدود بوده و نظام ارزشی زیربنای مشروعیت نظام در شرایط بحران بوده است. رهبران برای استقرار نظم یا نوسازی آن با نوسازی نظام اخلاقی انحراف سیاسی را به نحوی تعریف کرده اند که رقبا را تحت شمول قرار دهد. علاوه بر این تضعیف نهادهای مدنی واسط و تغییر اولویت ها باعث شده افراد دست از حمایت یکدیگر بردارند که نهایتا به شکار جادوگر منجر شده است. تفاوت های ماهوی بین ایران و دو کشور دیگر وجود داشته است که پاک سازی انقلاب ایران را به شکل روندی همراه با انقلاب، دین محور، مشروع و دموکراتیک شکل داده است.

    کلیدواژگان: شکار جادوگر، تصفیه انقلابی، انقلاب فرهنگی، روسیه، چین، ایران
  • آرش امیری*، محسن مدیر شانه چی، علیرضا گلشنی صفحات 45-72

    مساله کمبود آب در کشور تحت تاثیر عوامل مختلفی به بحران تبدیل شده است. هدف اصلی این مقاله پاسخگویی به این سوال است که نقش سیاست های دولت در ایجاد این بحران به چه میزان است؟ برای پاسخ به این پرسش و بر مبنای مطالعات و اطلاعات جمع آوری شده فرضیه ای طرح شد. طبق فرضیه این پژوهش، ضعف در جامع نگری و ناپیوستگی در فرآیند و مراحل سیاستگذاری آب، سبب تشدید بحران آب در کشور شده است. محک فرضیه، بر اساس شواهد و قراین تجربی و با استفاده از روش فراتحلیل صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مساله شناسی دیرهنگام، ضعف در اتقاق نظر در خصوص تعریف بحران آب، گسستگی بین مرحله اجرا و تصمیم گیری و ضعف شدید در ارزیابی فرآیند سیاستگذاری آب، سبب شده تا راه حلهای ارایه شده و تصمیمات، نه تنها مشکل را برطرف نکرده است بلکه به برداشت بیشتر از منابع و افزایش تقاضا منجر و بحران آب را در کشور تشدید کرده است.

    کلیدواژگان: بحران آب، سیاستگذاری آب، منابع آب، سیاستگذاری مرحله ای، تنش آبی
  • جواد حق گو*، غلامعلی سلیمانی صفحات 73-96

    نوع رفتار رسانه های هر کشور در مواجهه با بحران های طبیعی و غیرطبیعی یکی از موضوعات مهم در امر مدیریت بحران است. فقدان وحدت رویه در عملکرد رسانه ها عموما و رسانه های دولتی به طور خاص در شرایط بحرانی مدیریت افکار عمومی را با چالش مواجه می سازد. در این پژوهش با طرح این سوال که عملکرد رسانه های دولتی ایران در یک هفته اول بحران کرونا چگونه بوده تلاش شده تا با ارایه یک چارچوب مفهومی و تبیین «نقش رسانه ها در بحران»، عملکرد سه خبرگزاری دولتی ایرنا، صداوسیما و فارس واکاوی شود. بدین منظور با بهره مندی از روش تحلیل محتوا، عملکرد سه خبرگزاری فوق در موضوع نوع راهبرد انتخابی برای مواجهه با بحران مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد اگرچه متغیر مهم انتخابات دوم اسفند 1398 در اتخاذ راهبردهای متفاوت توسط این خبرگزاری ها اثر داشته اما هر سه خبرگزاری (البته با تفاوت های معنادار) بعد از گذشت چند روز از آغاز بحران از راهبرد «منفعل(بحران گریزی)» به سمت اتخاذ راهبرد «فعال(بحران پذیری)» تغییر جهت داده اند.

    کلیدواژگان: بحران کرونا، رسانه های دولتی ایران، بحران گریزی، بحران پذیری، بحران طلبی
  • ابوالفضل دلاوری، عباس کاظمی، سید محمد وهاب نازاریان* صفحات 97-142

    پس از پیروزی انقلاب، نخبگان سیاسی و رهبران انقلابی و توده ها خواهان دگرگونی فوری زندگی روزمره بودند. بنابراین، مواضع نیروهای سیاسی در قبال وضع سیاست، در عین تنوع، می بایست زندگی روزمره را نیز شامل می شد و فرهنگ رسمی جدیدی را مسلط می ساخت. پژوهش حاضر بر این پرسش متمرکز است که زندگی روزمره در فاصله پیروزی انقلاب تا عزل بنی صدر چه رابطه ای با منازعه سیاسی داشته است؟ برای بررسی این مسیله، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شد. در جمع آوری داده ها از ترکیبی از منابع دست اول و دست دوم استفاده شد که پس از طبقه بندی سعی کرده ایم پس از کشف و توصیف رابطه بین عناصر پژوهش، تحلیل و تفسیر نهایی را ارایه کنیم. این مقاله نشان می دهد که زندگی روزمره در موقعیتی انقلابی در فرایند منازعه پساانقلابی، خودش به موضوع اعمال قدرت و محل بروز اختلافات نیروهای سیاسی تبدیل شد و پس از دو سال از موقعیت تکثر سیاسی به یگانگی سیاسی رسید. این یگانگی باعث افزایش پدیده های مظنون در زندگی روزمره می شد که می بایست آینده جامعه ایران و روابط نیروهای اجتماعی با ساخت قدرت مستقر را جهت دهد.

    کلیدواژگان: زندگی روزمره، منازعه سیاسی، تکثر سیاسی، تجربه زیسته، وحدت سیاسی، امر روزمره
  • محمدرضا رشیدکردستانی، علیرضا ازغندی* صفحات 143-188

    موضوع این مقاله، بررسی دکترین صدور انقلاب اسلامی آیت الله [امام] خمینی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی از مقطع اشغال سفارت آمریکا تا پایان تحولات مربوط به عملیات رمضان و خیبر در جنگ ایران و عراق و نقد این دکترین بر اساس رویکرد سازه انگارانه ی الکساندر ونت در کتاب نظریه ی اجتماعی سیاست بین الملل است. پرسش های مقاله معطوف به چیستی صدور انقلاب به مثابه یک دکترین و چگونگی برسازی هویت سیاست خارجی ایران در پرتو تحولات عمده سیاست خارجی در مقطع زمانی مورد اشاره بوده است. به منظور پاسخگویی به پرسش ها و فراهم آوردن استدلال های لازم نخست پیشینه ی موضوع پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و سپس مفاهیم اصلی مستخرج از نظریه ونت در چارچوب یک مدل نظری گردآوری شده، سپس داده های پژوهش بر اساس همین مدل گردآوری شده و مورد نقد قرار گرفته است. در این فرایند به دو نکته ی جدید در این مقاله پرداخته شده؛ نخست آن که دکترین صدور انقلاب مربوط به مقطع خاصی از تاریخ انقلاب اسلامی بوده و در مقاطع بعدی پایان یافته تلقی می شود، و دوم آن که دکترین ها در سیاست خارجی جمهوری اسلامی بیشتر ماهیتی توجیه کننده برای اقدامات قبلی دارند و نه راهنمای اقدامات بعدی.

    کلیدواژگان: دکترین صدور انقلاب اسلامی، هویت سیاست خارجی، سازه انگاری، رابطه ی نظریه- تاریخ، سیاست خارجی جمهوری اسلامی.
  • حمید سجادی* صفحات 189-215

    مسئله اصلی هرنظام مدیریتی درمقابله بابحران، شناسایی و اولویت بندی تهدیدات بحرانی به منظور تدوین بهترین راهبرد برای مقابله با فوری ترین تهدید است. بااین وصف درمقاله پیش رو با طرح این پرسش که اصلی ترین تهدیدات ایران درشرایط پاندمی کووید19 کدام است و راه حل های مربوط به اصلی ترین تهدید چیست، عملکرد دولت درمدیریت بحران پاندمی کووید19 بارویکرد توصیفی-تحلیلی ارزیابی می شود.. تمرکز تحقیق بر جامعه ایران درشرایط کرونایی و اقدامات دولت از اسفندماه98 تا شهریور99 است و داده ها ازطریق مصاحبه با خبرگان و کارشناسان گردآوری شد. برای تعیین اولویت تهدیدات از تکنیک AHP استفاده شد. برطبق نتایج، تهدیدات حوزه امنیت، باضریب 0.324 وبعد از آن به ترتیب حوزه اقتصادی باضریب 0.252 درحوزه بهداشت و سلامت باضریب 0.205 درحوزه مدیریت-سیاسی باضریب 0.179 و درنهایت تهدیدات درحوزه اجتماع باضریب 0.071 قراردارند. پاسخ دولت نیز اتخاذ راهبرد اجتناب درحوزه امنیت، راهبرد انتقال درحوزه اقتصاد، راهبرد تعدیل درحوزه سلامت، راهبرد انتقال درحوزه مدیریت و راهبرد پذیرش- تعدیل درحوزه اجتماع، ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، تهدید، راهبرد، امنیت زدایی، شخصی سازی
  • مریم شفیعی سروستانی*، طاهر روشندل اربطانی، سید مهدی شریفی، یونس نوربخش صفحات 217-241

    مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای در وزارت امور خارجه ج.ا.ایران، متولی امر دیپلماسی رسانه ای در دستگاه دیپلماسی کشور است. موضوع پژوهش حاضر، بررسی و پیاده سازی الگوی دیپلماسی رسانه ای در وزارت امور خارجه ج.ا.ایران است. این پژوهش به روش کیفی منتج از مصاحبه عمقی با 19 تن از مسیولین فعلی و سابق این وزارتخانه اعم از سخنگویان فعلی و گذشته، مدیران دیپلماسی رسانه ای و تعدادی از کارشناسان این حوزه که متولی امر دیپلماسی رسانه ای هستند، اساتید دانشگاه و صاحب نظران در حوزه دیپلماسی رسانه ای و است. تحلیل مصاحبه ها با روش تحلیل مضمونی صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوی دیپلماسی رسانه ای در دستگاه سیاست خارجی، در وهله اول اقدام به رصد اخبار و وقایع در سراسر دنیا می نماید. در وهله دوم از طریق اطلاع رسانی اطلاعات، موضع گیری و جریان سازی، به تحولات پیش آمده پاسخ می دهد. طی این چرخه اقدام به ارزیابی اقدامات نموده، سپس در صورت لزوم به فعالیتهای سلبی رسانه ها، واکنش نشان می دهد. در پایان الگوی مطلوب دیپلماسی رسانه ای مبتنی بر نظرات کارشناسان این حوزه و در راستای رفع محدودیتها و نقطه ضعفها تدوین شده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، وزارت امور خارجه، دیپلماسی، تحلیل مضمونی، قدرت نرم
|
  • Hosein Ahmadi *, Mohammadsalar Kasraie Pages 7-43

    Purification has been one of the salient features of revolutions. Purpose of this study is to explain this phenomenon through the lens of witch-hunting theory and compare its characteristics in the events of Russian, Chinese and Iranian revolutionary purification. Methodologically this study was comparative and the characteristics of the three major Purges of Russia (Stalin's Great Refinement), China (Mao Cultural Revolution Refinement) and Iran (Refinement in the early 1980s) have been compared historically by parallel demonstration of theory model. Data were collected from primary and secondary historical sources and analyzes were presented comparative-historically. The findings of the study, while generally confirming the assumptions of the witch-hunt theory about the three purification events, have shown that the purifications of Russia, China and Iran are similar in some respects and different in some others. Findings Shows, all three events occurred in a situation where collective representation and source of legitimacy were limited and the value system was the basis of the system's legitimacy in times of crisis. Leaders have defined political deviance in a way that includes rivals in order to establish or modernize order by modernizing the moral system. In addition, the weakening of intermediary civic institutions and the shift in priorities have led people to stop supporting each other, which has eventually led to witch hunts. There have been substantial differences between Iran and the other two countries that have shaped purge in Iranian revolution in a mid-revolutionary, religiously oriented, legitimate and democratic process.

    Keywords: Witch Hunting, Revolutionary Purification, cultural Revolution, Russia, China, Iran
  • Arash Amiri *, Mohsen Shaneche, Alireza Golshani Pages 45-72

    In our country water scarcity has come to be changed water crisis depended on a number of different factors. The major aim of this study is responding to the question of extend of government policies role in creating water crisis. In order to answer this question and based on collected studies and information, a hypothesis has been proposed. The hypothesis of this study suggests that the weakness of community orientation and also deficiency about the process of water policy lead to intensify water crisis in the country. Hypothesis testing of the study is based on experimental evident by means of meta-analysis method. The results of studies indicate that late proplemology, various inferences and definitions about water crisis, interrelationship between making decision and implementation stage and deficiency of water policy evaluation; all of mentioned factors cause inadequacy of solutions. Therefore the presented solutions and decisions about water crisis has led to more using of water resources, increasing water demand and finally water crisis has been intensified in our country.

    Keywords: water crisis, water policy, water resources, hierarchical policy, Water stress
  • Javad Haghgoo *, Gholamali Soleymani Pages 73-96

    The behavior of the media in any country in the face of natural and unnatural crises is one of the important issues in crisis management. The lack of uniformity in the performance of the media in critical situations challenges the management of public opinion. In this study, by asking the question of how the Iranian state media performed in the first week of the Corona crisis, an attempt was made to provide a conceptual framework and explain the "role of the media in the crisis", the performance of three state news agencies IRNA, IRIB AND FNA Be investigated. For this purpose, using the quantitative content analysis method, the performance of the above three news agencies on the type of strategy chosen to deal with the crisis was examined. The findings show that all three news agencies, from a few days after the onset of the crisis, shifted from a "passive" strategy to an "active" strategy and mobilized most of their capacities to control the crisis.

    Keywords: Corona Crisis, Iran's Official Media, Social Capital, Passive Strategy, Active Strategy, Super-Active Strategy
  • Abolfazl Delavari, Abbas Kazemi Pages 97-142

    After the Islamic Revolution of 1979, the positions of political and revolutionary elites, as well as the masses manifested the immediate transformation of the everyday-life and the construction of the new course of history in the life of Iranian people. So, each position that was taken by the political forces towards politics should encompass the everyday-life. Accordingly, the present article focused on the relationships between everyday-life and political conflict between 11 February and 2 June 1981. To do this, the mixed research method was used. For collecting data, a combination of the first-hand and the second-hand resources was applied. After classifying data, the researchers tried to discover and describe the relationships between the various elements of the research and provide the final interpretation. The findings of the study revealed that after the Revolution and in the post-revolution’s conflicts, everyday-life, that was a great help for the triumph of the Revolution, became the controversial area for imposing political power and conflicting political forces. The area that turn into political unity from political pluralism after two years. The ultimate unity made some quantitative and qualitative increase in the suspected and omitted phenomena in the daily-life of people, simultaneously, it formed the future of Iranian society and guide the relationship between social forces and the construction of the established power.

    Keywords: Everyday-Life, political conflict, Political Pluralism, lived Experience, Political Unity, the Everyday
  • Mohammad Reza Rashid Kordestani, Alirrza Azghandi * Pages 143-188

    The subject of this article is the study of Ayatollah Khomeini's doctrine of exporting the Islamic Revolution in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran from the time of the occupation of the U.S embassy to the end of the developments related to Ramadan and Kheibar operations in the Iran-Iraq war. This article also criticizes this doctrine based on the constructivist approach of Alexander Wendt available in his book Social Theory of international Politics. The research questions focus on: what the export of the revolution as a doctrine is and how to construct the identity of Iran's foreign policy in the light of major foreign policy developments over the above-mentioned time period. In order to answer the questions and provide the necessary arguments, first the review of the related literature was examined and then the main concepts derived from Wendt’s theory were collected in the form of a theoretical model. Then, the research data have been collected and analyzed based on this model. In this process, a new point is made in the article: First, the doctrine of exporting the revolution is related to a certain period in the history of the Islamic Revolution and is considered completed in the following periods. And second, the doctrines in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran are more of a justification for the previous actions than a guide to subsequent actions.

    Keywords: Doctrine of the Islamic Revolution, Foreign Policy Identity, Constructivism, Theory-History Relationship, Foreign Policy of the Islamic Republic of Iran
  • Hamid Sajadi * Pages 189-215

    The main objective of crisis management is to identify and prioritize crisis threats to formulate the best strategy for confronting the most immediate threat. With this explanation, by addressing the main threats to the country in the context of the Covid-19 pandemic and the pertinent solutions, the author of the present paper examines the Iranian government's performance in managing the Covid-19 pandemic. The research method is descriptive-analytical and data collected through interviews with academic elites and experts. AHP used to determine the priority of threats. According to the results, security threats identified as the most important threats, followed by economic threats, health threats, threats in management-politics area and threats in the community context. The government's response has been formulated in the form of adopting a strategy of avoidance in the field of security, transfer strategy in economy, mitigation strategy in health, transfer strategy in management and acceptance-mitigation strategy in community.

    Keywords: Crisis Management, Threat, strategy, De-securitization, Personalization
  • Maryam Shafiee Sarvestani *, Taher Roshandel Arbatani, Mehdi Sharifi, Younes Nourbakhsh Pages 217-241

    The Center for Public and Media Diplomacy at the Ministry of Foreign Affairs is in charge of media diplomacy in the country's diplomatic apparatus. The subject of the present study is the study and implementation of the model of media diplomacy in the Ministry of Foreign Affairs of the Islamic Republic of Iran. This research is a qualitative method resulting from in-depth interviews with 19 current and former officials of this ministry, including current and past spokespersons, directors of media diplomacy and a number of experts in the field of media diplomacy, university professors and experts in The field of media diplomacy and. The interviews were analyzed using thematic analysis. The results of the research show that the model of media diplomacy in the foreign policy apparatus, in the first place, monitors the news and events around the world. Secondly, it responds to developments through information, stance, and streamlining. During this cycle, it evaluates the actions and then, if necessary, reacts to the negative activities of the media. In the end, the desired model of media diplomacy is based on the opinions of experts in this field and in order to eliminate the limitations and weaknesses.

    Keywords: Media Diplomacy, State Department, diplomacy, thematic analysis, soft power