فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال پنجاهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • وحید اسماعیلی، عباس کریمی* صفحات 1033-1049
    مسئولیت مدنی را نمی توان مفهومی پیشینی و ساده درنظر گرفت، بلکه این مفهوم چندلایه و تفسیربردار است که  از دید رویکردهای گوناگون قابل بررسی است. ازاین رو هدف مطالعه حاضر بررسی این موضوع از منظر نظریه پرداز معاصر مایکل والزر است. براساس این بررسی، پاره ای از یافته ها عبارت اند از اینکه مسئولیت مدنی یا شهروندی از نظر والزر امر ثابت و ایستا نیست، این مفهوم مطابق شرایط زمانی و مکانی دگرگون می شود و عدالت و برابری پیچیده نیز مفاهیمی واقعی مبتنی بر شرایط زمان و مکان است. در واقع مسئولیت مدنی دیالکتیک میان فرد و گروه اجتماعی است که سنتز آن دولت را تشکیل می دهد. جنبه های دیگری از موضوع در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برابری پیچیده، خیر اجتماعی، دموکراسی مشورتی، مسئولیت مدنی
  • قاسم افتخاری* صفحات 1051-1065
    این مقاله مطالعه ای است در فراز و فرود گفتمان های روش شناختی بازیگران روابط بین المللی  و از آنجا که فهم کنش بازیگران بین المللی رابطه تنگاتنگی با کنش های اجتماعی مردم دارد، بازشناسی همکنشی مردم، هدف اصلی همه بررسی ها، در راستای فهم انگیزه های همکنشی انسان ها بوده است. بنابراین عملکرد هم اندیشی انسان ها درباره خود و جامعه از مهم ترین دستاوردهای نوزایی و روشنگری است که بسیاری از تابوهای هستی شناختی و شناخت شناسی را در هم شکسته است و انسان را قادر به شناخت و تغییر جهان می داند، که می تواند از راه نوسازی اندیشه به نوسازی زیست جهان خود دست یابد. در همین زمینه انسان ها از طریق کاربرد روش های علمی و مفهوم سازی ها یا همکنشی های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بررسی هایی انجام دادند و  روش بازتاب گرایانه را جایگزین روش بخردانه کردند و عرصه فراخی را برای اندیشه های پسامدرنیستی فراهم آوردند. در این مقاله روندهای جابه جایی این بینش ها و روش ها با نگاهی به رشته روابط بین الملل در میان گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: بازتاب گرایی، بازیگران سیاسی بین المللی، تفسیرگرایی، روش شناسی
  • علیرضا جانزاده* صفحات 1067-1092
    در دهه پنجاه به دلیل رونق نفتی کشورهای خاورمیانه، کارگران افغانی در بازار کار ایران حضور یافتند. ولی این مهاجرت پس از شرایط سیاسی جنگ سرد، شتاب بیشتری به خود گرفت و پس از خروج شوروی ها از افغانستان این کشور دچار مشکلات ساختاری نوینی شد که پیامد آن، تاثیر بر زندگی مهاجران بود. پس از دوران جنگ سرد و پیدایی وضعیت های جدید در منطقه از جمله خروج شوروی از کشورهای آسیای میانه و کشور آذربایجان و کشف مقادیر عظیم نفت و گاز در این کشورها و توجه جهانی به آن نیز تغییرات و تحولات منطقه ای، اشکال جدیدی از وضعیت ها را شاهدیم که بر ماندگاری یا بازگشت مهاجران افغان تاثیرگذار بوده است. در این مقاله به شناسایی عوامل داخلی، منطقه ای و جهانی اثرگذار بر مهاجرت افغان ها به ایران می پردازیم.
    کلیدواژگان: ایران، افغانستان جنگ سرد، مهاجرت بین المللی، مهاجرت افغان ها
  • منصوره حقیقی کفاش، سید محمدکاظم سجادپور* صفحات 1093-1110

    از آغاز تاریخ بشریت جنگ و خشونت همواره همزاد یکدیگر بوده و زنان به عنوان گروه آسیب پذیر بیشترین تاثیرات را متحمل شده اند. در حقیقت با بروز جنگ، گروه های مختلف به شکل عامدانه زنان را هدف قرار می دهند و از آنان برای رسیدن به اهداف جنگی خود بهره می جویند. بنابراین با توجه به جایگاه و نقش زنان در خانواده و جامعه به عنوان هسته اصلی، امنیت و ثبات متزلزل شده و در نگاه جامع با به خطر افتادن امنیت کشور یا کشورهای دیگر، جامعه جهانی با عدم امنیت و صلح روبه رو خواهد شد. در نتیجه می توان گفت که اهمیت شناخت تاثیرات ناگوار مخاصمات مسلحانه بر زنان و آثار آن بر صلح و امنیت بین المللی امری انکارناپذیر و ضروری است. در این زمینه شورای امنیت به عنوان رکن اجرایی سازمان ملل متحد که وظیفه حفظ صلح و امنیت بین المللی را بر عهده دارد، به این موضوع از سال 1991 به بعد توجه نموده و سه اقدام انجام داده است: 1. مفهوم پردازی نقض حقوق زنان در مخاصمات مسلحانه به عنوان تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی، 2. اقدامات قضایی- امنیتی و 3. اقدامات سیاسی- امنیتی.

    کلیدواژگان: خشونت، زنان، شورای امنیت، مخاصمات مسلحانه
  • زهرا خاوردادی، محمدرضا تاجیک* صفحات 1111-1126

    ایده و امید به تغییر وضع موجود و ایجاد سبک بهتر زیستن از جمله مهم ترین مولفه های شکل گیری جنبش اجتماعی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در ایران پساانقلاب نیز به دلیل تحولات کیفی عرصه سیاسی و اجتماعی که در این پژوهش در چارچوب روی کار آمدن رویکرد اصلاحات سیاسی قابل بحث و بررسی است، زمینه را برای افزایش نوعی خودآگاهی عمومی همراه کرد. آغاز مسیر اصلاحات توامان با تاثیراتی همچون شکل گیری سیاست تفاوت، باور به جامعه پذیری نوین و بارور شدن فضای انتقاد بود. تاثیراتی که اگرچه با فراز و نشیب هایی همراه بود، ولکن توانست در دوره بعد از خود تغییراتی موثر در حوزه اجتماعی پدید آورد. سوال اصلی که دغدغه فکری پژوهشگر را شکل داده، این است که با علم به تاثیرپذیری جامعه از رویکرد اصلاحات در عرصه سیاسی، آیا در حال حاضر کشور ایران پقابلیت تکرارپذیری رخداد دیگری همچون رخداد اصلاحی دوم خرداد را در خود دارد؟ در پاسخ به پرسش مذکور، باید گفت که رویکرد اصلاح طلبی به عنوان چارچوب کلی پژوهش درنظر گرفته شده و در این زاویه به پرسش اصلی پژوهش پاسخ داده شده است.

    کلیدواژگان: اصلاحات سیاسی، خودآگاهی عمومی، رخداد اجتماعی جدید، سیاست تفاوت، فضای انتقادی
  • حسام الدین خلعتبری لیماکی*، اصغر رجبی ده برزوئی صفحات 1127-1142
    نیاز به حکومت در جامعه، امری است که از گذشته دور تا به امروز، کمتر مورد تردید متفکران سیاسی بوده است. یکی از اهداف بعثت پیامبران بیان ضرورت حکومت و چگونگی اداره جامعه بوده است.البته از منظر قرآن انسان خود باید راه سعادت خویش را بپیماید که این نیز نیازمند داشتن آزادی و اختیار است. ازاین رو پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش است که واکاوی اختیار انسانی در ایجاد تحقق حداکثری حکومت اسلامی از دیدگاه قرآن چیست؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که اختیار انسانی از دیدگاه قرآن بهترین مدل برای ایجاد حکومت را مدل دین حداکثری می داند، یعنی سرپرستی همه عرصه ها را باید به دین سپرد. ازاین رو، شایسته است برای استیفای برخی حقوق مردم از نظر قرآن، به آرای مردم که تبلور اختیار انسانی است، رجوع کرد. در این مقاله با استفاده از رویکرد تحلیلی و تفسیری به واکاوی اختیار انسانی در ایجاد تحقق حداکثری حکومت اسلامی از دیدگاه قرآن می پردازیم.
    کلیدواژگان: اختیار انسان، آرای مردم، حکومت اسلامی، دین حداکثری، قرآن کریم
  • سید مهدی ساداتی نژاد*، نگین نوریان دهکردی صفحات 1143-1166
    هنگامی که روشنفکران ایران برای نخستین بار در دوره مشروطه مفهوم پروتستانتیسم را از بازی زبانی الهیات مسیحی وارد بازی زبانی ایرانیان کردند، چون مهره ای عجیب به نظر می رسید که نه کسی قواعد بازی با آن را می دانست و نه آگاه بود که بناست بر صفحه شطرنج اصلاح دینی در کجا قرار گیرد. به دیگر سخن، جنبش دین پیرایی در زادگاه خود در متن اروپا و در کاربرد خود در زندگی روزمره انسان مسیحی واجد معنا می شد. حال آنکه در بستر تاریخی ایران همچون مفهومی انتزاعی و جعبه ای رمزآلود وارد شد که هر کس می توانست هر موجودی را درون آن تصور کند. جنبشی که لوتر و کالون سردمداران پروتستانتیسم آغاز کردند، در بستر تحولات اروپای قرون پانزدهم و شانزدهم ریشه دارد، حال آنکه به درستی روشن نیست، لوتریانیسم و کالوینیسم آلمان و سوییس چه نسبتی با اصلاح دینی در ایران دارد. پژوهش حاضر با رویکردی ویتگنشتاینی و با روشی توصیفی- تاریخی در پی ایضاح زبانی مفهوم پروتستانتیسم است تا بر اغتشاش معنای آن در رابطه با اندیشه اصلاح دینی در ایران پرتوی بیفکند. بدین منظور در گام نخست، معنای پروتستانتیسم در بازی زبانی غرب و در الهیات مسیحی در بستری تاریخی بررسی خواهد شد. در این زمینه به ویژه تاکید بر نسبت میان پروتستانتیسم با عقل گرایی، اومانیسم و آزادی خواهد بود. در گام بعدی، تلاش خواهد شد با نگاهی تطبیقی، برداشت های برخی روشنفکران ایرانی از معنای پروتستانتیسم اسلامی مطرح و به نمونه هایی از لغزش های زبانی و سوء فهم ها در این باره اشاره شود.
    کلیدواژگان: اصلاح دینی، ایضاح زبانی، بازی زبانی، پروتستانتیسم، جان کالون، مارتین لوتر، ویتگنشتاین
  • جواد شفقت نیا آباد، علی اکبر جعفری* صفحات 1167-1187
    مداخله نظامی مسکو در بحران سوریه تابعی از منافع ژیواستراتژیک روسیه در خاورمیانه است. بحران سوریه، شکل جدیدی به نوع تعامل روسیه با بازیگران بین المللی و منطقه ای داد، به گونه ای که راهبرد روسیه از سال 2015 به بعد، تلاشی برای شکل دادن توازن قوا بین بازیگران در سوریه بوده است. از سوی دیگر، رقابت بازیگران منطقه ای در سوریه جهت برتری هژمونی در خاورمیانه، زمینه سیاست موازنه سازی از سوی روسیه را فراهم کرده است تا از ظهور یک هژمون منطقه ای جلوگیری کند. به طوری که صف بندی و رویکردهای متعارض بازیگران دخیل، نوعی نزدیکی و همراهی با روسیه را به منظور موازنه سازی علیه یکدیگر به وجود آورده است؛ نزدیکی که روسیه ضمن رد هر گونه اتحاد راهبردی، به برقراری موازنه قدرت با همه بازیگران اقدام کرده است. با درنظر گرفتن ملاحظات، این سوال مطرح می شود که سیاست توازن قوای روسیه در بحران سوریه چه ویژگی هایی دارد؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش در پژوهش حاضر آزمون شده، این است که روسیه در بحران سوریه، سیاست توازن قوا را کارامدترین رویکرد در مواجهه با بازیگران بین المللی و منطقه ای به منظور دستیابی به اهداف و تقویت جایگاه خود برگزید.
    کلیدواژگان: ایران، توازن قوا، خاورمیانه، روسیه، سوریه
  • نوذر شفیعی* صفحات 1189-1210
    اگرچه قومیت روهینگیا در میانمار از گذشته های دور در معرض تهدیدها و آسیب های ناسیونالیسم برمه ای و نیز بودیسم افراطی در میانمار بوده اند، از سال 2012 تا 2018 موج جدیدی از خشونت ها علیه این قومیت مسلمان حادث شد که در نتیجه آن نزدیک به یک میلیون نفر آواره و کشته شدند. انتظار می رفت اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا (آسه آن) به عنوان مهم ترین نهاد منطقه ای در آسیای جنوب شرقی به این نسل کشی واکنش مناسب نشان دهد، اما این اتفاق حادث نشد. ازاین رو این پرسش مطرح می شود که اولا واکنش آسه آن به نسل کشی در میانمار چه بوده و ثانیا چه عواملی در چگونگی عکس العمل این اتحادیه موثر بوده است؟ فرضیه مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده، آن است که عدم تجانس فرهنگی- اجتماعی و نامتشابه بودن ساختار سیاسی کشورهای عضو مهم ترین علل واکنش ضعیف آسه آن به نسل کشی علیه قومیت روهینگیا بوده است. یافته ها نشان داد عدم انسجام فرهنگی و اجتماعی و نیز نامتشابه بودن ساختارهای سیاسی می تواند در ناکارامدی منطقه گرایی ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا، آسه آن، قومیت روهینگیا، نسل کشی
  • میثم شیروانی* صفحات 1211-1229
    روش شناسی فارابی در خوانش فلسفه پیشینیانش می تواند منبع الهام عناصر یک روش شناسی تفسیری برای فهم و خوانش آموزه های تالیفی خود او و دیگر اندیشمندان کلاسیک فلسفه سیاسی باشد. براساس این پیش فرض، هدف مقاله پیش رو الهام گرفتن این عناصر روش شناختی برای "صورت بندی یک روش شناسی تفسیری به منظور خوانش فلسفه سیاسی کلاسیک"، به عنوان مسئله اصلی مقاله، است. در این زمینه رهیافت و روش مقاله، تفسیری است و علاوه بر روش شناسی فارابی، از روش شناسی های تفسیری معاصر نیز، از جمله اسکینر و اشتراوس، بهره انتقادی برده شده است. پس از بررسی، عناصر و ارکان روش شناسی تفسیری موردنظر در سه بخش عناصر برون متنی (زمینه شناسی)، عناصر درون متنی (قالب شناسی و محتواشناسی متن)، و عناصر بینامتنی (گاه نگاری و نظام شناسی فکری)، احصا، تبیین و صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: خوانش متن، روش شناسی تفسیری، زمینه شناسی، محتواشناسی، فارابی، فلسفه سیاسی کلاسیک، گاه نگاری فکری، نظام شناسی فکری
  • حمزه صفوی همامی*، رقیه شمسی یارعزیز صفحات 1231-1247
    بحث از اسلام سیاسی و اسلام اجتماعی از جمله موضوعات مهم جهان اسلام محسوب می شود. بنابراین در این مقاله سعی شده است تا دیدگاه گولن مبدع اسلام اجتماعی ترکی و رهبران انقلاب اسلامی با هم مقایسه و به تفاوت ها و شباهت های آنها اشاره شود. مقایسه اسلام اجتماعی گولنی با اسلام سیاسی انقلاب ایران نشان داد که دیدگاه آنها در مورد دین و دولت کاملا با هم متناقض است. در حقیقت گولن اسلام را امری قلبی و جدا از سیاست می داند، درحالی که رهبران انقلاب ایران جدایی دین از سیاست را با اسلام بیگانه می خوانند. بنابراین اگرچه گولن سکولاریسم را ترویج می کند، رهبران انقلاب ایران معتقدند که سکولاریسم در اسلام هیچ گاه پذیرفته نبوده است. البته دیدگاه های گولن و رهبران انقلاب ایران در مورد دموکراسی تقریبا به هم نزدیک می شود و هر دو آنها دموکراسی را می پذیرند. با وجود این درحالی که گولن اسلام ترکی را توصیه می کند، رهبران انقلاب ایران معتقد به اسلام ناب هستند.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی، رهبران انقلاب اسلامی، گولن
  • مهدی فدایی مهربانی*، کیوان خسروی صفحات 1249-1267
    مشکله نحوه خوانش فلسفه سیاسی، یعنی موضوع اصلی این مقاله، سبب به وجود آمدن مسایل روشی در تفسیر  فلسفه سیاسی فارابی، به طور خاص، و فلسفه سیاسی اسلامی، به طور کلی می شود. در این مقاله دو روش عمده «منطق اجتماعی دانش» و «علم الاجتماع فلسفه» مطرح شده است. پس از توضیح مختصری در خصوص روش نخست، سعی می کنیم لوگوس (منطق) حاکم بر فلسفه سیاسی اسلامی، از یک طرف و فلسفه سیاسی فارابی، از طرف دیگر را به وسیله روش دوم بیازماییم. براساس روش علم الاجتماع فلسفه، هنر نگارش و «اقتصاد در حق» در نگاه فارابی را بررسی می کنیم. در پایان سعی می کنیم شیوه های پنهان کردن «تناقض» در نوشته های فارابی را درنظر آوریم. این شیوه ها برگرفته از تفسیر اشتراوس از ابن میمون است. اما در آغاز و پیش از این موضوعات مطالعات عمده بر روی فارابی و مسئله تصحیح انتقادی نوشته های فارابی نشان داده می شود. سوال اصلی پژوهش بدین قرار است: آیا آثار فارابی امکان خواندن خود را در خود نهفته دارند؟ و آیا می توان این آثار را در پرتو نور یکدیگر مورد بازخوانی فلسفی قرار داد؟
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دانش، روش، علم الاجتماع، فلسفه فارابی، فلسفه اسلامی
  • حمیرا مشیرزاده*، حسین خانلرخانی صفحات 1269-1292
    ملی کردن نفت از دوره های مهم تاریخ معاصر ایران و به یک معنا اولین تجربه حضور جدی ایران در عرصه سیاست بین الملل محسوب می شود. در این دوره شاهد مذاکرات جدی و طولانی میان نمایندگان دولت ایران و طرف های غربی هستیم. بریتانیا می کوشید رفتار دولت مصدق را از طریق مجموعه ای از تهدیدات و مشوق ها تغییر دهد. با وجود این، در طول زمان شاهد تغییر ملموس در رفتار دولت ایران در خصوص مسئله نفت نیستیم. دولت مصدق می توانست با انعقاد توافقی جدید با شرکت نفت جنوب تهدیدات را خنثی و درآمد بیشتری کسب کند و دولت را از فروپاشی کامل نجات دهد، اما تنها در پی اجرای کامل قانون «خلع ید» و اخراج شرکت نفت از ایران بود. اگرچه این سرسختی همواره مورد توجه ناظران داخلی و خارجی بوده، تاکنون توضیحی نظام مند از آن ارایه نشده است. هدف این مقاله بررسی چگونگی امکان پذیری تکوین و تداوم ملی کردن نفت در دولت مصدق به رغم وجود تهدیدات مادی است. با تکیه بر نظریه امنیت هستی شناختی و روش تحلیل گفتمان نشان داده می شود که با شکل گیری پیله ادراکی در قالب ساخت خویشتن و حوزه سوژگی در رابطه با دشمن نزدیک و دور و در تداوم آن، تکوین هویت مقاومت و سیاست شرم که سبب عزت جویی شد، امکان گریز از ملی کردن نفت وجود نداشت.
    کلیدواژگان: امنیت هستی شناختی، ایران، سیاست خارجی، ملی شدن نفت
  • ابراهیم هوشیار، صمد ظهیری* صفحات 1293-1309
    در عصر قاجار برای اولین بار تعابیر و کلماتی وارد ادبیات سیاسی و اجتماعی ایران شد که از یک سو نشانه آشنایی ما با غرب بود و از سوی دیگر موجب تحول در تعابیر و مفاهیم گذشته شد. کاربرد این تعابیر و ترکیبات از سوی روشنفکران و روحانیان موثر در مشروطه بیشتر نمایان بود. مهم ترین واژه و تعبیر این دوره «آزادی» بود. که در نوشته ها و روزنامه های آن دوره از سوی روشنفکران و اندیشمندان به جامعه انتقال یافت. روحانیان مذهبی نیز از این مفاهیم جدید در اندیشه های خود استفاده کردند. با مطالعه آثار و کتاب های ثقه الاسلام تبریزی درباره اصول اعتقادی، اندیشه های جدید و افکار مدرن ایشان، مفهوم آزادی بررسی شده است. این مفهوم در باور ایشان نه تنها در تضاد با پایه های اساسی شریعت و اصول مذهبی نیست، بلکه همسو با آن و مورد تایید اصول دین نیز است. روش شناسی این پژوهش تحلیلی - توصیفی است.
    کلیدواژگان: آزادی، استبداد، ثقه الاسلام، شریعت، قاجار
|
  • Vahid Esmaeili, Abas Karimi * Pages 1033-1049
    Abstract Civil responsibility cannot be considered as a priori and simple concept. It is a multi-layered concept that can be viewed from a variety of perspectives. Therefore, the purpose of this study is to examine this issue from the perspective of contemporary theorist Michael Walzer. The methodology of this research is the method of interpretation based on critical realism of Hillary Patnum. According to this study, some of the findings include that civil responsibility or citizenship is not static in terms of Wallzer. This concept changes according to the temporal and spatial conditions and justice and complex equality are also real concepts based on the conditions of time and space. Indeed, civil responsibility is the dialectic between the individual and the social group which synthesizes it creates the state. Other aspects of the subject are discussed in the article.
    Keywords: civil responsibility, social wellbeing, complex equality, delibrative democracy
  • Alireza Janzadeh * Pages 1067-1092
    Historically speaking, Afghanistan has been the center of social and tribal crises. In the Cold War era also this country was the arena for confrontation of the two Superpowers. One of the consequences of this confrontation was the massive immigration of Afghanis to Pakistan and Iran. Of course in 1970's, owing to oil flourish in Middle Eastern countries, Iran was the recipient of economic immigrants from Afghanistan. However, this immigration gained momentum after the political conditions of the Cold War had prevailed, and subsequent to the withdrawal of the former U.S.S.R. troops from Afghanistan, the country plunged into tribal skirmishes and new structural complications, the consequences of which affected the lives of immigrants, and which still persists. In the post Cold War era and after emergence of new situations in the region, inter alia due to emancipation of Middle Asian Countries and the State of Azerbaijan from the U.S.S.R.'s presence, exploration of vast volumes of oil and gas in those countries, which attracted the World's attention, and cultivation of great amounts of opium in Afghanistan and the presence of international elements in management thereof, as well as the presence of the United States of America in Afghanistan, we are witnessing new forms of situation, which does affect Afghan immigrants' stay or return determination. The present article is an attempt for identifying determinant factors in immigration of Afghans to Iran.
    Keywords: Cold War, International migrations, Afghans immigration, Afghanistan, Iran
  • Mansoureh Haghighi, Sayyed MohammadKazem Sajjadpour * Pages 1093-1110

    Since the beginning of humanity, war and violence have always been with each other and women as vulnerable groups have the most impact of wars. In fact, when wars are started, women are deliberately targeted and used them to achieve their objectives by different groups. Therefore, due to the position and role of women in the family and society as a core, security and stability of countries are endangered. In a comprehensive perspective, when the countries become insecure, the international community will become insecure. As a result, it is undeniable that the importance of recognizing the adverse effects of armed conflict on women and its impact on international peace and security is essential. In this regard, the Security Council, as the United Nations Executive Director responsible for maintaining international peace and security, has focused on this issue since 1991 and undertaken three actions: 1. the concept of violating women's rights in armed conflict as a threat to international peace and security. 2. Judicial-security measures. 3. Political-security measures.

    Keywords: Security Council, Women, Peace, Security
  • Zahra Khavardadi, MohammadReza Tajik * Pages 1111-1126

    The idea and hope of changing the status quo and creating a better lifestyle is one of the most important components of the formation of a social movement. The findings of the study indicate that in post-revolutionary Iran, due to the qualitative developments in the political and social field, which can be discussed in this study in the context of the approach of political reform approach, accompanied the ground for increasing public self-awareness. The beginning of the path of reform was accompanied by influences such as the formation of a policy of difference, a belief in modern socialization, and the fertilization of a space for criticism. The effects, although accompanied by ups and downs, were able to bring about effective changes in the social sphere in the period that followed. This is the main question that has shaped the researcher's intellectual concern It is with the knowledge that the society is affected by the reformist approach in the political arena. Does Iran currently have the potential to repeat another event, such as the reform event of the 2nd of Khordad? In response to the above question; It must be said The reformist approach has been considered as the general framework of the research and in this regard, the main question of the research has been answered.

  • Hesamoddin Khalatbari *, Asghar Rajabi Deh Borzoei Pages 1127-1142
    The need for government in society has been less skeptical of political thinkers than in the past. One of the goals of the Prophet's mission has been to express the necessity of government and how society is run. From the perspective of man, of course, one must pursue his own way of happiness, which also requires freedom and great freedom. The present study therefore answers the question that what is the purpose of analyzing the human authority in maximizing the realization of Islamic rule from the Qur'an's point of view? The findings of the study show that human authority from the perspective of the Qur'an considers the best model for the establishment of the state as the model of maximal religion, that is to say, the supervision of all spheres should be given to religion. Therefore, it is appropriate to refer to the votes of the people who are crystallized as human beings in order to assert some of the rights of the people in the Qur'an. In this article, we use an analytical-interpretive approach to analyze human authority in the creation of the maximum realization of Islamic rule from the Qur'an's perspective.
    Keywords: Man's Will, Islamic state, People's Opinion, Holy Quran, Religious Maxim
  • Seyed Mahdi Sadatinejad *, Negin Nourian Dehkordi Pages 1143-1166
    When Iranian intellectuals first introduced the concept of Protestantism into Christian literature, it was a completely new subject, and anyone could derive any meaning from it, which could not be regarded as a reform in European culture and religion. Iran's Situation Is the Same as Luther and Calvin put forward as Protestantism's leaders have nothing to do with religious reform in Iran and cannot simulate a precursor to explaining the concept of Protestantism in Iran and Europe with Wittgenstein's approach and language games. To explain the relation of this concept to rationality and humanism in both European and Iranian contexts and to explain the misunderstandings of the Iranian intellectuals' conception of this concept.
    Keywords: Martin Luther, John Calvin's, Protestantism
  • Javad Shafaghatnia Abad, Aliakbar Jafari * Pages 1167-1187
    Moscow’s military intervention in Syria crisis follows Russia’s geostrategic profits in The Middle East. Syria crisis has formed a new shape to the kind of interaction between Russia and international and local actors. So that Russia’s strategy has been an attempt to form balance of power among powers in Syria from 2015 now on. On the other hand, competition among local actors in Syria to create hegemonic superiority in The Middle East, has provided balancing policy background from Syria to prevent form the emergence of a local hegemony. So that the contradictory alignment and approaches of the involved actors, has created a kind of proximity and companionship with Russia to balance against each other. A proximity through which Russia has balanced power with all actors besides rejecting any strategic alliance. Regarding such considerations, there appears a question that what are the features of Russia’s balance of power policy in Syria crisis? The hypothesis which has been used in the present study is that Russia has selected balance of power policy as the most efficient approach in confrontation with international and local actors in Syria crisis in order to achieve her purposes and to reinforce her position.
    Keywords: Russia, balance of power, The Middle East, Iran, Syria
  • Nozar Shafiee * Pages 1189-1210
    Although Rohingya's ethnicity in Myanmar has been Exposed threats and injuries by Burmese nationalism as well as extremist Buddhism in Myanmar since the distant past, But from 2012 to 2018, a new wave of violence against this Muslim nation happened, That's the result nearly a million people were displaced and killed. was expected that the South east Asian Nations Union (ASEAN), as the most important regional institution in Southeast Asia, has responded to this genocide, but this did not happen. Therefore, The question arises: firstly, what is the ASEAN response to the genocide in Myanmar and, secondly, What factors influenced the reaction of this union? The hypothesis of the article, which has been analyzed by descriptive-analytic method, is that the socio-cultural heterogeneity and the non-uniformity of the political structure of the member states are the most important reasons for the weakness of ASEAN's response to genocide against the Rohingya ethnicity. the findings of the paper show that cultural and social incoherence as well as the non-uniformity of political structures can be effective in the ineffectiveness of regionalism.
    Keywords: Rohingya Ethnicity, Genocide, South East Asian Nations Union, ASEAN, Myanmar
  • Meysam Shirvani * Pages 1211-1229
    Al-Farabi’s methodology in reading his ancestors’ philosophy can be taken as a source of inspiration for attaining the elements of an interpretive methodology for understanding and reading creative ideas of his own and other classical thinkers of political philosophy. Based on this hypothesis, the objective of this paper is to recognize these methodological elements to “form and formulate an interpretive methodology for reading classical political philosophy”, as the main question of the paper. In this regard, the approach and the method of this paper is interpretive and the author has critically exploited Al-Farabi’s methodology as well as contemporary interpretive methodologies including Quentine Skinner’s and Leo Strauss’s. After preliminary examining, the elements of the interpretive methodology have been explained and formulated into three sections: in-text elements (contextology), out-text elements (formology and contentology) intertextual elements (intellectual chronology and intellectual systemology).
    Keywords: al-Farabi, classical political philosophy, contentology, contextology, interpretive methodology, Text reading
  • Sayyed Hamze Safavi Homami *, Rogayeh Shamsi Pages 1231-1247
    Political Islam and social Islam are among the most important subjects in Islamic world. This essay compares the viewpoint of Gülen, the inventor of Turkish social Islam and the viewpoint of Leaders of the Iranian Revolution , and discuses their similarities and differences. The comparison of social Islam of Gülen with the political Islam of Leaders of the Iranian Revolution showed that their viewpoint on religion and politics completely contradicts. In fact, Gülen sees Islam as an issue related to heart and separated from politics. But Leaders of the Iranian Revolution believes that the separation of religion and politics is not accepted in Islam. So, although Gülen promotes secularism, Leaders of the Iranian Revolution believes that secularism never has been accepted in Islam. Their ideas about democracy is near together and both of them accept democracy. Gülen and Leaders of the Iranian Revolution account women as agents of civil society, but Leaders of the Iranian Revolution believes respecting all Islamic manners is a prerequisite for women’s attendance in society. So, while Gülen recommends Turkish Islam, Leaders of the Iranian Revolution believes in pure Islam.
    Keywords: Political Islam, social Islam, Fethullah Gülen, Leaders of the Iranian Revolution, Religiosity
  • Mehdi Fadaei Mehrabani *, Keyvan Khosravi Pages 1249-1267
    The question of how to read Farabi’s political philosophy, the subject matter of this article, raises methodical problems of interpreting both Farabi’s political philosophy, in particular, and Islamic Political philosophy, in general. I will present two prominent method i.e. sociology of knowledge and sociology of philosophy. After a brief explanation about the former, I will try examine the Logos of Islamic Political Philosophy, on the one hand, and Farabi’s political philosophy, on the other hand, with the latter. Based on sociology of philosophy, I will take into account the art of writing and the economy of the truth in Farabi’s point of view. At the end of the article, we will consider some of the ways of hiding contradiction in farabi’s writings. These ways are derived from Strauss’s interpretation on Maimonides. But at the outset, we should show comprehensive studies on Farabi and the problem of critical edition of his writings.
    Keywords: Islamic philosophy, method, political philosophy, Strauss, sociology of philosophy
  • Homeira Moshizadeh *, Hosein Khanlarkhani Pages 1269-1292
    Nationalization of oil industry in Iran is one of the most important events in the contemporary history of Iran and can somehow be regarded as the first significant engagement of Iran in international politics. In the course of the events leading to and resulting from it, there were long serious discussions between Iran and Western partners, i.e. Britain and the US. While the former sought to change Iran’s policies through threats and rewards, the latter looked for compromise between the two parties. Despite threats, however, Iran did not change its behavior in a drastic way. The sole major objective of the Mosaddegh administration was to implement the law called Dispossession (of AIOC) when he could reach an agreement with the AIOC to increase state revenues, nullify the threats, and save the government. Although this has been emphasized in most analyses, it has not been addressed systematically. On the basis of the theory of ontological security and through discourse analysis, this article seeks to demonstrate how, despite the seriousness of material threats, the nationalization of oil became possible and all other options were ignored.
    Keywords: Iran, Foreign Policy, Nationalization of oil industry, Practices, Ontological Security
  • Ebrahim Hooshyar, Samad Zahiri * Pages 1293-1309
    For the first time in the Qajar era, words and terms have entered the political and social literature of Iran, which on one hand have signaled our familiarity with the West, and on the other hand, heve evolved past terms and concepts. The usage of these terms and combinations by the influential intellectuals and clergymen was more evident in the Constitutional. The most important word and term of this period is "freedom."Which was transmitted to society in the writings and newspapers of that period by intellectuals and thinkers. Religious clerics also used these new concepts in their thinking. The concept of freedom has been studied by studying the works and books of Thiqat al- Islam Tabrrizi on his doctrines, new ideas and modern thoughts. This concept, in his view, is not only compatible with the basic tenets of the Shari'a and religious principles but also it is in line and with farored by the tenets of religion. The methodology of this research is analytical-explanatory.
    Keywords: Freedom, Despotism, Thiqat al Islam, Sharia, Qajar