فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1398)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیده بیگی* صفحات 1-14

    کشاورزی مبتنی بر فرهنگ بومی (پرماکالچر) الگویی آگاهانه در بکارگیری سامانه های تولیدی کشاورزی است به نوعی که سه ویژگی تنوع، پایداری و انعطاف پذیری زیست بوم های طبیعی در آنها لحاظ گردد.این الگو، همسونگر با توسعه پایدار روستایی، تنوع بخش فعالیت های اقتصادی روستا و موجب افزایش منابع درآمدی حاصل از آن است. به دلیل تنوع و مزیت های جغرافیایی استان گیلان، شغل اکثر ساکنان روستایی، کشاورزی است که به دلیل فصلی بودن این فعالیت ها، این سبک اشتغال نمی تواند منبع درآمدی پایداری برای اقتصاد روستاییان این استان تلقی گردد. از این رو بهره برداری از ظرفیت گردشگری کشاورزی در کنار مدیریت خردمندانه محیط و کاربری صحیح منابع می تواند راهبرد مناسبی برای توسعه روستا و پایداری توسعه باشد. مطالعه حاضر، با مرور وسیع و گسترده ادبیات نظری و تجربی مرتبط و منابع کتابخانه ای، با هدف معرفی گردشگری کشاورزی مبتنی بر فرهنگ محلی استان گیلان و بکارگیری آن در توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی انجام شده است. این الگو، ضمن مراقبت از زمین، مراقبت از ساکنان محلی و تقسیم عادلانه درآمد در روستاها، به روش هایی بسیار ارزان و کم هزینه، ساده، قابل درک و اعمال توسط مردم محلی انجام می پذیرد و همگی برگرفته از الگوهایی است که در طبیعت در حال شکل گیری است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی، پرماکالچر، استان گیلان
  • فریدون آزما*، مهدی رحمدل، سید محمدرضا حسینی، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 15-27

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی کارآفرینی سازمانی مبتنی بر زنجیره ارزش کارآفرینانه در شرکت تعاونی های تولیدی روستایی استان گلستان(مورد مطالعه: شرکت تعاونی های تولیدی مرغداران گوشتی استان گلستان) انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و با توجه به اینکه روش گردآوری اطلاعات در آن میدانی می باشد، می توان آن را از نوع تحقیقات توصیفی-اکتشافی نیز به شمار آورد. جامعه آماری در بخش کمی شامل اعضای تعاونی های فعال مرغداری استان گلستان می باشد و همچنین در بخش کیفی شامل مطلعان کلیدی و کارشناسان اداره کل تعاون استان گلستان و کارشناسان اداره امور دام و اداره ترویج جهاد کشاورزی استان گلستان و اساتید راهنمای این پژوهش می باشند. تعداد نمونه آماری از طریق فرمول کوکران به تعداد 214 نفر محاسبه گردید که جهت کاهش خطا و افزایش دقت حجم نمونه را به 220 نفر ارتقاء داده شد. برای جمع آوری داده ها از روش میدانی که بصورت مصاحبه نیمه ساختاری و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS20 و SmartPLS استفاده گشت. نتایج نشان داد که فعالیت های اولیه و فعالیت های پشتیبان به عنوان عوامل موثر بر وضعیت تعاونی ها و کارآفرینی می باشند. به گونه ای که ضریب مسیر مربوط به فعالیت های اولیه بر وضعیت تعاونی ها و کارآفرینی درآن برابر با 404/0 می باشد که مقدار این ضریب مسیر با توجه به مقدار T-Value برابر 106/5 معنادار می باشد. همچنین به ترتیب بیشترین اهمیت مربوط به عوامل اقتصادی عمومی و عوامل محیطی بوده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، زنجیره ارزش کارآفرینانه، تعاون، شرکت تعاونی
  • شهپر گراوندی*، روناک کاکه آذر، بابک لرستانی صفحات 29-40

    کشاورزی در ایران اغلب به صورت معیشتی است و اغلب کشاورزان از سطح زندگی مناسبی برخوردار نیستند. در این راستا، توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه در مناطق روستایی به عنوان راهکاری مناسب جهت بهبود وضع زندگی روستاییان و هم چنین توسعه روستایی مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هدف تحقیق حاضر سعی آن بود که به مطالعه پیامدهای توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه روستایی با استفاده از تکنیک چرخ های آینده در روستای زردویی از توابع شهرستان پاوه پرداخته شود. جامعه مورد مطالعه صاحبان کسب و کار در روستای زردویی بودند که تعداد 12 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مورد مصاحبه و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه در روستای زردویی، 4 پیامد درجه اول، 11 پیامد درجه دوم، 16 پیامد درجه سوم و 5 پیامد درجه چهارم را به وجود آورده است. پیامد درجه اول شناسایی شده عبارتند از: اشتغال زایی، ایجاد هماهنگی بیشتر بین روستاییان، احیاء فرهنگ های بومی منطقه و معروف شدن روستا می باشد. با توجه به پیامدهای مثبت شناسایی شده، لازم است که مسیولان و برنامه ریزان توسعه، حمایت مالی، تصویب بودجه لازم، قوانین حمایتی، راه اندازی کلاس های آموزشی ترویجی و برنامه های تشویقی به منظور توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه روستایی را در سرلوحه برنامه های خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: کسب و کار کارآفرینانه، توسعه روستایی، کارآفرینی، پیامدها، تکنیک چرخ های آینده
  • علیرضا رابط* صفحات 41-53

    در حال حاضر به سبب وجود مسایل و نارسایی هایی همچون افزایش جمعیت، بیکاری، محدودیت منابع آب و خاک، تهدیدات زیست محیطی، پایین بودن عملکرد محصول و نگران از به خطر افتادن امنیت غذایی جامعه؛ نقش و اهمیت کارآفرینی در بخش کشاورزی بیش از پیش احساس می شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی نقش توسعه گلخانه ها در کارآفرینی و تولید در بخش کشاورزی استان زنجان است. جامعه آماری تحقیق، کارآفرینان واحدهای گلخانه ای سبزی و صیفی است. نمونه آماری این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ، 60 نفر تعیین شده است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظرات و تجربیات متخصصین دانشگاهی و کارشناسان بخش کشاورزی بررسی گردیده است. پایایی پرسشنامه نیز با آلفای کرون باخ بررسی و ضریب کل آن به میزان 783/0 محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای بالا بودن هزینه تجهیزات گلخانه، بالا بودن هزینه زمین و ریسک تولید، مهم ترین متغیرهای موثر در عدم استقبال از احداث گلخانه بوده است. نبود سازوکارهای مناسب و گرانی نهاده های کشاورزی نیز، مهم ترین مشکلات موجود گلخانه داران است. نتایج پژوهش نشان می دهد وجود مشوق های دولت و عدم نیاز به تخصص و مدرک خاص به عنوان مهم ترین عامل در ایجاد گرایش کارآفرینان به انجام سرمایه گذاری در گلخانه داری در استان زنجان است. همچنین تحلیل عاملی عوامل موثر در فرصت های کارآفرینی و تولید در گلخانه ها منجر به استخراج 5 عامل به نام های اقتصادی، فنی- پشتیبانی، مدیریتی، اجتماعی و زیرساختی شد که 82 درصد واریانس را توجیه می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه گلخانه ای، کسب وکار گلخانه ای، استان زنجان
  • محمدرضا محبوبی*، سهیلا شیرخانی، محمدشریف شریف زاده صفحات 55-70

    هدف این پژوهش ارزشیابی دانشجویان از خدمات کارآفرینی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل 120 نفر از دانشجویانی بودند که در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به فعالیت های کارآفرینانه اشتغال داشتند که تعداد 92 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که روایی آن توسط اعضای کمیته پایان نامه و اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای ادراکات دانشجویان از خدمات کارآفرینی 910/0 و برای انتظارات دانشجویان از خدمات کارآفرینی 914/0 بود. نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد میانگین انتظارات دانشجویان از خدمات کارآفرینی بالاتر از ادراکات آن ها است و شکاف منفی بیانگر عدم برآورده شدن انتظارات دانشجویان از خدمات کارآفرینی در دانشگاه بود. همچنین با توجه به مقادیر میانگین بیشترین شکاف منفی (15/15-) مربوط به گویه قابل اعتماد بودن اطلاعات ارایه شده از سوی مرکز کارآفرینی و کمترین شکاف منفی (46/2-) مربوط به گویه پاسخ سریع به خواسته های دانشجویان در زمینه خدمات کارآفرینی بود. ارایه اطلاعات دقیق، درست و برپایه واقعیت های موجود بازار کار و جامعه به دانشجو توسط کارشناسان مرکز کارآفرینی، سخنرانان و مدرسان همکار به ویژه در رویدادهای کارآفرینی، توجه بیشتر دانشگاه به حمایت های مادی و معنوی دانشجویان، برقراری ارتباط صمیمانه تر اساتید با دانشجویان و توجه بیشتر به رفع نیازهای آموزشی آنان در زمینه راه اندازی و شروع کسب و کار، می تواند به کاهش شکاف بین ادراکات و انتظارات دانشجویان منجر شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، خدمات کارآفرینی، دانشگاه کشاورزی
  • فاطمه علی توکلی*، سعید کریمی صفحات 71-85

    در چارچوب مفهوم توسعه ی روستایی، آن چه بیشتر باید مورد دقت و توجه قرار گیرد، تاکید بر ارتقای کیفیت و توانمندسازی زنان روستایی و بهبود وضعیت و شرایط کار آنان در عرصه ی جوامع روستایی است. کسب و کارهای کوچک، فرصت مناسبی برای توانمندسازی زنان روستایی و ورود آنان به عرصه کسب و کار است تا در تامین معیشت خانواده و کاهش فقر روستا کمک نمایند. لذا با توجه به اهمیت موضوع، در پژوهش حاضر نقش مهم کسب و کارهای کوچک در توانمندسازی زنان روستایی بررسی شد. برای این منظور، روش مطالعه کتابخانه ای-اسنادی مورد استفاده قرار گرفت و یک مرور ادبیاتی گسترده در موضوعات و زمینه های مربوطه انجام شد. در پژوهش حاضر علاوه بر مرور مفاهیم کلیدی و مهارت های مورد نیاز زنان روستایی جهت کارآفرینی و ایجاد کسب و کار، به نقش کسب و کارهای کوچک در توانمندسازی زنان اشاره شده است. نتایج حاصل از مرور ادبیات پژوهش نشان می دهد که کسب و کارهای کوچک می توانند از طریق ایجاد سرمایه اجتماعی، افزایش آگاهی و ظرفیت سازی نقش موثری در توانمندسازی زنان روستایی ایفا نمایند. همچنین در پایان پژوهش هم پیشنهادهایی در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کسب و کارهای کوچک، توانمندسازی، زنان روستایی
  • سید محمدرضا حسینی*، علی عباس نژاد، پرویز سعیدی، محمودرضا مستقیمی صفحات 87-98

    پژوهش حاضر با هدف برازش مدل توسعه کارآفرینی با رویکرد اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی (مورد مطالعه: اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گلستان) انجام شد. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و از منظر هدف، کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت میدانی و کتابخانه ای بوده و روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. جامعه آماری در بخش کمی شامل دانش آموختگان دانشگاهی می باشد و همچنین در بخش کیفی شامل اساتید دانشگاهی خبره در زمینه مدیریت کارآفرینی و مدیران خبره حوزه اشتغال و کارآفرینی اداره کل آموزش فنی وحرفه ای استان گلستان می باشند. تعداد نمونه آماری از طریق فرمول کوکران به تعداد 248 نفر محاسبه گردید که جهت کاهش خطا و افزایش دقت حجم نمونه به 250 نفر ارتقاء داده شد. برای جمع آوری داده ها از روش میدانی که بصورت مصاحبه نیمه ساختاری و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از تکنیک حداقل مربعات جریی و نرم افزار SmartPLS استفاده گشت. نظام یکپارچه آموزشی کارآفرینانه، رهبری کارآفرینانه، توسعه کارآفرینی، چشم انداز کارآفرینانه دانشگاه، اشتغال پذیری دانش آموختگان، استقرار فرهنگ کارآفرینانه، زیرساخت های دانشگاهی، ویژگی کارآفرینانه فردی دانش آموختگان، و پژوهش های نوآورانه به عنوان مولفه های اصلی در این پژوهش شناخته شده اند. جهت اعتبارسنجی مولفه ها از روش دلفی و برای سنجش روایی، مقدار آماره تی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد متغیرهای پژوهش بر توسعه کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارفرینی، دانش آموختگان، اشتغال
|
  • H. Beigi* Pages 1-14

    Indigenous culture-based agriculture (permaculture) is a conscious model for employingagricultural production systems in which three characteristics of diversity, sustainability andresilience are considered. This pattern is related to sustainable rural development, diversificationof rural economic activities and increasing revenue sources from it. Due to diversity andgeographical advantages of Guilan province, the occupation of most rural residents isagriculture which due to seasonality of these activities, this style of employment could not be asource of sustainability for rural economy. Therefore, taking advantage of agricultural tourismcapacity along with proper environment management and correct use of resources can be asuitable strategy for rural development and sustainability. This study has been done withextensive review of relevant theoretical and empirical literature and library resources with theaim of introducing agricultural tourism based on local culture of Guilan province and employingit in rural tourism entrepreneurship development. The results show that the use of permaculturepattern which is derived from natural and cultural power of Guilan province, while taking careof the land, taking care of local residents and equitable distribution of income in rural areas, arevery cheap and low cost, simple, understandable and applied by local people.

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Rural Tourism, Agricultural Tourism, Permaculture, Guilan province
  • M. Rahmadol, F. Azma*, A.R. Esfandiari Moghaddam, S.M.R. Hosseini Pages 15-27

    The present study was conducted with the aim of designing an organizationalentrepreneurship model based on the entrepreneurial value chain in the rural productioncooperatives of Golestan province. For this purpose, the Broiler Poultry ProductionCooperatives Company in Golestan province was selected as one of the leading cooperatives forthe study. The general approach of the present study has been based on a mixed researchmethod with the dominance of a quantitative method. The target population in the quantitativesection includes members of active poultry cooperatives in Golestan province and in thequalitative section includes key informants and experts of the General Cooperative Office ofGolestan Province and experts of the Livestock Affairs and Agricultural Jihad Extension Officeof Golestan Province and university professors. The sample size was calculated 214 throughCochran's formula, which was increased to 220 to reduce the error. Semi-structured interviewand researcher-made questionnaire were used to collect data. SPSS20 and SmartPLS softwarewere used to analyze the data. The results showed that initial activities and support activities askey components of the value chain of cooperatives explain 54% of the changes in the dependentvariable, ie the status of organizational entrepreneurship in cooperatives. Among the factorsrelated to initial activities, after-sales service, inbound logistics, outbound logistics, marketingand sales and operations were more important, respectively. In the field of support activities,technology development and human resource management have been more important. Finally,general economic factors and environmental factors were identified as important components inmeasuring the development of organizational entrepreneurship of cooperatives.

    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Entrepreneurial Value Chain, Cooperative, Cooperative Company
  • Sh. Geravandi*, R. Kakehazar, B. Lorestani Pages 29-40

    Agriculture is often subsistence in Iran and most farmers do not have a suitable level of life.In this way, development of entrepreneurial businesses in rural area as strategy to improve ruralliving conditions and rural development has taken into consideration. Therefore, the purpose ofthis study was to study the consequences of the development of rural entrepreneurial businessesusing the technique of future wheels in Zarduee village of Paveh County. Target population wasrural business owners in Zarduee village, and 12 samples were interviewed by purposedsampling technique. The results showed that the development of rural entrepreneurial businessesin Zarduee village has created 4 first order consequences, 11 second order consequences, 16third order consequences and 5 fourth order consequences. The first order consequencesidentified are: job creation, creating more coordination among villagers, reviving the indigenouscultures of the region and making the village famous. It is necessary for development officialsand planners to include financial support, approval of the necessary budget, support laws,launching extension training courses and put incentive programs for the development of ruralentrepreneurial businesses in the headline of their program.

    Keywords: Entrepreneurial agribusiness, Rural development, Entrepreneurship, Consequences, Future wheels
  • A.R. Rabet* Pages 41-53

    Today, due to problems such as population growth, unemployment, limited water and soilresources, environmental threats, low crop yields and concerns about endangering the foodsecurity; the role and importance of entrepreneurship in the agricultural sector is felt more thanever. Therefore, comprehensive planning in the development of greenhouses can play animportant role in production and entrepreneurship in the agricultural sector. The purpose of thisstudy was to investigate the role of greenhouse development in entrepreneurship and productionin the agricultural sector of Zanjan province. The target population was the entrepreneurs ofgreenhouse units who are producing vegetables. Using the proportional stratified randomsampling method, the sample size was calculated 60 greenhouses. SPSS software was used toanalyze the collected data. The validity of the questionnaires was assessed by experiencedacademic and agricultural experts. The Cronbach’s alpha was calculated as 0.78 showing thatthe questionnaires are reliable. The results showed that the variables including high cost ofgreenhouse equipments and land in addition to high production risk were the main issues forconstruction of greenhouses. Expensive agricultural inputs and lack of proper mechanisms arethe most important problems of greenhouse owners. Moreover, government incentives and noneed for special expertise and qualifications are the most important factors in encouraging theentrepreneurs to invest in greenhouses in the province. Factor analysis of effective factors inentrepreneurship and production opportunities in greenhouses led to the extraction of 5 factorsnamely economic, technical-support, managerial, social and infrastructure, which explain 82%of the variance.

    Keywords: Entrepreneurship, Greenhouse Development, Greenhouse business, Zanjan Province
  • S. Shirkhani, M.R. Mahboobi*, M.SH. Sharifzade Pages 55-70

    The purpose of this study was student evaluation of entrepreneurship services at GorganUniversity of Agricultural Sciences and Natural Resources. The research was descriptive andsurvey. The target population of the study consisted of 120 students engaged in entrepreneurialactivities at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, 92 of whomwere selected as the sample of the study. Data collection tool was a questionnaire whose validitywas confirmed by the members of the dissertation committee and faculty members ofAgricultural Extension and Education Department and its reliability was calculated usingCronbach's alpha coefficient. It was 0.910 for students' perceptions of entrepreneurship servicesand 0.914 for students' expectations of entrepreneurship services. The results of Wilcoxon testshowed that students' average expectations of entrepreneurship services were higher than theirperceptions and the negative gap indicated that students' expectations of entrepreneurshipservices were not met at the University. Also, according to the mean values, the most negativegap (-15.15) is related to the item of reliable information provided by the EntrepreneurshipCenter and the lowest negative gap (-2.46) is related to the item of quick response to students'requests in the entrepreneurship services. Providing accurate, correct and based information onthe existing realities of the labor market and society to the student by the experts of theEntrepreneurship Center, speakers and fellow instructors, especially in entrepreneurship events,the University pays more attention to the material and spiritual support of students, establishmore intimate communication between professors and students and pay more attention tomeeting their training needs in setting up and starting a business, can reduce the gap betweenstudents' perceptions and expectations.

    Keywords: Evaluation, Entrepreneurship Services, Agricultural University
  • F. Alitavakoli*, S. Karimi Pages 71-85

    In the context of rural development, more attention should be paid to improving theempowerment of rural women and their working conditions in rural communities. smallbusinesses are a good opportunity to empower rural women and help them provide theirfamily’s livelihood and reduce rural poverty. Therefore, the main porpuse of the present studywas to explore the role of small businesses in empowerment of rural women. For the purpose ofthe study, secondary data was used and an extensive literature review was conducted on topicsrelevant to the research. In this research, in addition to an overview of key concepts and skillsneeded for entrepreneurship, the role of small businesses in empowering rural women waspointed out. In general, the research literature indicates that micro businesses can play animportant role in empowerment of rural women through creating social capital, increasingawareness, and capacity building. Finally, some suggestions were presented to empower ruralwomen throuth small businesses.

    Keywords: Small business, Empowerment, Rural women14
  • A. Abbasnezhad, S.M.R. Hosseini*, P. Saeedi, M.R. Mostaghimi Pages 87-98

    The aim of this study was to fit the entrepreneurship development model with theemployment approach of university graduates. The method of the present research isdescriptive-survey and applied from the perspective of the purpose. The method of datacollection is field and library method. Sampling method is simple random sampling. The targetpopulation in the quantitative section that has been done to validate and present the initialresearch model includes university graduates and also in the qualitative section, which is toachieve research categories includes expert university professors in the field of entrepreneurshipmanagement and expert managers in the field of employment and entrepreneurship in GolestanProvince. The samples were calculated through Cochran's formula to 248 people, which wasincreased to 250 to reduce the error and increase the accuracy of the sample size. To collectdata, the field method was used as a semi-structured interview and a researcher-madequestionnaire. To validate the components, the Delphi method in order to validity assessment,the value of t-statistic was used. The least squares method and SmartPLS software were used toanalyze the data. The results showed that the components such as integrated entrepreneurialeducation system, entrepreneurial leadership, entrepreneurship development, universityentrepreneurial perspective, graduate employability, establishment of entrepreneurial culture,academic infrastructure, graduate individual entrepreneurial characteristics, and innovativeresearch have a positive and significant effect on entrepreneurship development.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Development, Graduates, Employment1