فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 11 (بهار 1399)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 11 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، بهناز خوش طینت، محمدامین پیری صفحات 10-18

    ایران و برخی از کشورهای منطقه خاورمیانه به علت برخورداری از منابع غنی نفت، گاز و میعانات گازی (تنوع خوراک)، دسترسی به آب های آزاد و بین المللی و نزدیکی و دسترسی به بازارهای آسیا و اروپا از مزیت نسبی در صنایع پتروشیمی برخوردارند. اما، حفظ سهم این کشورها از بازار جهانی محصولات پتروشیمی و افزایش آن در دنیای به شدت رقابتی امروز تنها با توسل به مزیت نسبی امکان پذیر نیست و موفقیت در این زمینه نیازمند دستیابی به مزیت رقابتی است. در این راستا، تحقیق حاضر با رهیافت داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به بررسی تاثیر جهانی شدن و توسعه فضای کارآفرینی بر مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی در ایران و 5 کشور امارات متحده عربی، ترکیه، عربستان سعودی، قطر و کویت طی دوره 2018-2014 پرداخته که نتایج نشان داد، شاخص های جهانی شدن کل، جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن اقتصادی و فضای کارآفرینی بر مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی در کشورهای منتخب تاثیر مثبت و معناداری دارند. به علاوه، جهانی شدن اثر مثبت فضای کارآفرینی بر مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی را تقویت می کند. اما، تاثیر جهانی شدن اجتماعی بر مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی تایید نشد. دیگر نتایج برآوردی نیز نشان داد زیرساخت ها و ثبات محیط اقتصاد کلان بر مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، جهانی شدن، فضای کارآفرینی
  • محمدنبی شهیکی تاش*، هانیه موسوی، مصطفی خواجه حسنی صفحات 26-40

    کمبود آب در ایران یکی از عوامل محدود کننده اصلی توسعه فعالیت های اقتصادی در دهه های آینده به شمار می رود. از اینرو هدف اصلی این تحقیق برآورد تابع تقاضای آب در صنایع کارخانه ای ایران است، بدین منظور از تابع هزینه ترانسلوگ استفاده گردیده است. داده های به کار رفته در این تحقیق مربوط به صنایع کارخانه ای ایران در طی سال های 1383 تا 1396 می باشد. نتایج حاصل از برازش مدل نشان می دهد که، همه کشش های جزیی آلن علامت صحیح و مورد انتظار منفی را دارند. به عبارت دیگر رابطه معکوس بین قیمت و مقدار تقاضا در آنها نشان داده می شود. همه کشش های قیمتی علامت صحیح و مورد انتظار منفی را دارند و مقدار کشش قیمتی تقاضا برای نهاده آب از لحاظ قدرمطلق بیش از بقیه نهاده ها است. به عبارت دیگر حساسیت تقاضای نهاده آب به تغییرات قیمت بیشتر از بقیه نهاده ها است. نهاده های انرژی، سرمایه و نیروی کار در رده های بعدی قرار دارند. قدر مطلق مقدار عددی کشش های قیمتی خودی همه نهاده ها کمتر از یک بوده و بنابراین می توان گفت که تقاضا برای همه نهاده ها بی کشش است. مقادیر کشش جانشینی موریشیما(MSE) نشان می دهد که کشش نسبت عوامل آب- نیروی کار- انرژی و سرمایه-کوچکتر از یک بوده و همه آنها دارای علامت مثبتند. به عبارت دیگر نهاده ها دارای رابطه جانشینی اند. براساس یافته های تحقیق و با توجه به اینکه کشش قیمتی نهاده آب حدودا یک است،

    کلیدواژگان: تابع تقاضای شرطی آب، صنایع کارخانه ای، موریشیما
  • محمد زاغیان* صفحات 29-37
    با توجه به تاکید سند چشم انداز و بویژه برنامه چهارم توسعه بر کارایی و بازدهی اقتصادی و نیز ابلاغ سیاست های اصل 44 قانون اساسی در سال 1384 مبنی بر واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی و اجرای برنامه توزیع سهام عدالت در طی این برنامه ،هدف این مطالعه تحلیل کارایی نسبی وتاثیر آن بر بازدهی سهام شرکتهای فعال در بخش صنعت میباشد. دراین بررسی داده های فصلی 165 شرکت برای دوره زمانی 1390-1381(دوره اجرای برنامه خصوصی سازی) انتخاب شده وبااستفاده از رویکرد مرزی تصادفی ،ابتدا به ارزیابی کارایی وتحلیل آنهاپرداخته و سپس ارقام کارایی برآوردشده بعنوان یک متغیر اساسی و تاثیرگذار بر نرخ بازدهی در سطح شرکت، بکار گرفته شده اند. به منظور تبیین رابطه علی بین متغیرهای موضوع ، با استفاده از مدل خود رگرسیونی برداری تابلویی(Panel VAR) پویایی روابط بین آنها آزمون و نتیجه این بررسی نشان میدهد که کارایی پس ازکنترل سایر عوامل و مشخصه های تاثیر گذار بر نرخ بازدهی ، دارای قدرت توضیحی معنی داری بر بازدهی سهام شرکتهای صنعتی داشته و در راستای مبانی نظری و شواهد تجربی موجود قرار دارد.
    کلیدواژگان: کارایی، بازدهی سهام، تابع مرزی تصادفی
  • معصومه الله یاری*، محمدعلی فیض پور، منصور مهینی زاده صفحات 49-60

    اندازه بنگاه تولیدی تحت تاثیر سطح تکنولوژی متغیر بوده و کارایی در تولید یک بنگاه بستگی به وضعیت مطلوب این دو با یکدیگر دارد. بر این اساس سطح تکنولوژی به کار رفته در فرآیند تولید یک بنگاه مستلزم اندازه مطلوب بنگاه در یک صنعت است. از این رو، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سطح تکنولوژی بر فاصله تولید بنگاه از اندازه مطلوب آن در صنعت انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از شاخص شدت R&D بنگاه های تولیدی ایران به لحاظ سطح تکنولوژی به سه سطح بالا، متوسط و پایین دسته بندی شده و هم چنین برای تعیین اندازه مطلوب بنگاه های تولیدی از روش کومانور- ویلسون و معیار ارزش تولید استفاده شده است. در این تحقیق از الگوهای اقتصاد سنجی مبتنی بر داده های تابلویی (پانل) مربوط به 547 بنگاه از صنایع تولیدی ایران در قالب سری زمانی پنج سالانه از 1374 الی 1384 استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فاصله تولید بنگاه ها از اندازه مطلوب تولید در صنعت، در سطح معنی داری 5 درصد، با سطح تکنولوژی رابطه معنی داری دارد. از طرفی نتایج تحقیق حاکی از آن است که هر چه سطوح تکنولوژی افزایش یابد، فاصله تولید بنگاه ها از سطح مطلوب آن در صنعت کاهش یافته و بنگاه های تولیدی کاراتر عمل می کنند. از نظر سیاست گذاری، این یافته مبین اهمیت سطح تکنولوژی در نزدیک شدن فعالیت بنگاه ها به اندازه مطلوب آن در صنعت بوده و باعث بقا و جلوگیری از خروج احتمالی آن از صنعت خواهد بود.

    کلیدواژگان: سطح تکنولوژی، اندازه بهینه، صنایع تولیدی ایران
  • فاطمه ژولانژاد*، وحید بخردی نسب صفحات 85-105
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تطبیقی تاثیر وابستگی متقابل فرصت های سرمایه گذای با شرکت های رقیب بر ارزش بازار سهام شرکت های محدود مالی و نامحدود است. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395-1391 می باشد. حجم نمونه با استفاده از حذف سامانمند بالغ بر 113 شرکت انتخاب شد. شرکت های دارای محدودیت از قرار 6032 سال-شرکت شناسایی شد. شناسایی محدودیت های مالی شرکت ها به صورت فصلی به پیروی از پژوهش بخردی نسب (1393) بر اساس پنج شاخص اهرم خالص، جریانات نقدی آزاد، جریانات نقدی عملیاتی، اندازه و عمر-شرکت، سود تقسیمی و یک شاخص تجمعی تحت عنوان امتیاز محدودیت که بر گرفته از پنج معیار پیش گفته است، انجام شد. روش اجرای پژوهش مبتنی بر داده های تابلویی برای آزمون فرضیه اول و دوم و داده های مقطعی برای آزمون فرضیه سوم است. شواهد پژوهش حاکی از آن است که رقابت در بازار محصولات، تصمیم های مهم بنیادی شرکت ها را تحت تاثیر قرار داده است و وابستگی متقابل فرصت های سرمایه گذاری شرکت با شرکت های رقیب به عنوان عامل محرکی در بین مدیران، منجر به بالا بردن ارزش نگهداشت وجه نقد خواهد شد. ولی هنگامی که شرکت ها در بازار با تهدیدات و رفتارهای تهاجمی شرکت های رقیب مواجه شوند، ارزش نگهداشت وجه نقد کاهش یافته ولی در بین شرکت هایی که دارای محدودیت های مالی هستند، وابستگی متقابل فرصت های سرمایه گذاری شرکت با شرکت های رقیب، منجر به کاهش ارزش نگهداشت وجه نقد می شود.
    کلیدواژگان: وابستگی متقابل فرصت های سرمایه گذای، رقابت در بازار محصولات، ارزش سطح نگهداشت وجه نقد، محدودیت های مالی، تهدیدات و رفتارهای تهاجمی بازار محصولات
  • مرتضی اصغرنیا*، ولی رستمی صفحات 86-100
    نظام حقوقی تنظیم مقررات اقتصادی ایران در طول بیش از یک دهه حیات و نقش آفرینی در قالب نظام حقوق رقابت ایران، شاهد بروز و ظهور آسیب های گوناگونی در فرآیند دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده به ویژه تسهیل رقابت و منع انحصار بوده است. در نظام حقوقی تنظیم مقررات اقتصادی ایران، شورای رقابت و نهادهای تنظیم کننده بخشی و تنظیم گر دارای نقش و جایگاه بسیار مهم و والایی به منظور تحقق اهداف پیش بینی شده از سوی قانونگذار به ویژه تسهیل رقابت و منع انحصار می باشند. در این زمینه، چنانکه بر اساس مشاهدات، بررسی ها و یافته های پژوهش در مقاله حاضر ملاحظه می گردد، در حال حاضر نظام حقوقی تنظیم مقررات اقتصادی ایران از آسیب های خرد و کلان مختلفی در سطوح و ابعاد گوناگونی رنج می برد؛ به طوری که هر یک از این آسیب ها به طور معناداری به طور مستقیم و نیز غیرمستقیم بر وضعیت عملکرد این نظام حقوقی و نحوه ظهور و بروز رقابت سالم در سطح نظام بازار اثرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، آسیب شناسی حقوقی، مقررات اقتصادی، انحصار طبیعی
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Behnaz Khoshtinat, MohammadAmin Piry Pages 10-18

    Iran and some countries in the Middle East region due to their rich resources of oil, gas and gas condensate (food diversity), access to open and international waters and proximity to Asian and European markets have a comparative advantage in the petrochemical industry. However, maintaining the share of the global market for petrochemical exports and increasing it in today's highly competitive world only by resorting to comparative advantage is not possible, and success in this field requires achieving a competitive advantage. In this regard, the present study with the approach of panel data and generalized method of moments (GMM) to investigate the impact of globalization and development of entrepreneurial environment on the competitive advantage of the petrochemical industry in Iran and 5 countries UAE, Turkey, Saudi Arabia, Qatar and Kuwait during the period 2014-2018. the results showed that the indicators of globalization, political globalization, economic globalization and entrepreneurship have a positive and significant effect on the competitive advantage of the petrochemical industry of selected countries. In addition, globalization strengthens the positive effect of the entrepreneurial environment on the competitive advantage of the petrochemical industry. However, the impact of social globalization on the competitive advantage of the petrochemical industry was not confirmed. Also, other estimated results showed that infrastructure and macroeconomic environment stability have a positive and significant effect on the competitive advantage of the petrochemical industry.

    Keywords: Petrochemical Industry, Competitive advantage, globalization, Entrepreneurial Space
  • HANIYE MOSAVI, MOSTAFA KHAJE HASANI Pages 26-40

    Water shortage in Iran is one of the main limiting factors for the development of economic activities in the next decades. Therefore, the main purpose of this study is to estimate the water demand function in Iran's manufacturing industries. For this purpose, the Translog Cost Function has been used. The data used in this research are related to Iran's manufacturing industries during the years 2002 to 2017. The results of model processing show that in all Allen partial elasticity has the correct and expected negative sign. In other words, the inverse relationship between price and demand for water in terms of absolute value is greater than other inputs. In other words, the sensitivity of water input demand to price changes is higher than other inputs and energy, capital and labor inputs are in the next. The absolute value of the numerical value of the price elasticity of all inputs is less than one, therefore it can be said that demand for all inputs is inelastic. The Morishima elasticity of substitution indicate that the tensile ratio of water, labor, energy and capital factors is less than one and all of them have a positive sign. In other words, inputs have a substitution relationship. Based on the research findings and considering that the price elasticity of water input is about one, it seems that price policies will not have an effect on reducing demand and saving water or will be very low.

    Keywords: Conditional water demand function, Manufacturing Industries, Morishima
  • Mohammad Zaghian * Pages 29-37
    Considering the emphasis of the Vision Plan and especially the Fourth Development Plan on economic efficiency and return, as well as the announcement of the policies of Article 44 of the Constitution in 2005 based on the transfer of state-owned companies to the private sector and the implementation of “Justice Shares“ plan during this program, this article has been prepared with the aim of analyzing the relation between relative efficiency and equity returns for firms active in the Tehran Stock Exchange. Although the stochastic frontier analysis is an already established method for measuring firm efficiency in production economics, it has just recently begun to be employed in the field of finance. And it can be applied in the equity pricing. The findings of this analysis show that once the other factors and parameters affecting the rate of return were successfully controlled, firm efficiency would obtain a significant explanatory power for average equity returns in cross-sectional analysis of data. Moreover, the findings of this study show that the relative significance of efficiency on returns depends on firm size. The paper uses the firm-level panel vector autoregressive (P VAR) approach to examine the dynamic relation between firm efficiency and stock return. The findings show that the relation between the two is significant, and in line with theoretical studies.
    Keywords: Efficiency, Stock return, stochastic frontier function
  • Masoomeh Allahyari *, MohammadAli Feizpour, Mansour Mahinizadeh Pages 49-60

    The Size of The firm varies according to the technology levels and production efficiency of a firm depends on ideal situation of these two factors. In this regard, the level of technology used in the manufacturing process of a firm requires optimal size of firm in an industry. Thus, this research aims to shed light on the impact of technology on the distance of firm’s production from its optimal size in the industry. Using R&D intensity index, manufacturing firms in Iran are classified into high, medium, and low levels in terms of technology. In addition, Kumanor-Wilson method is applied to determine the optimal size of manufacturing firms in terms of output value criterion. Using Panel data method related to 547 firms of manufacturing industries during 1995 to 2005, the results indicate that, on the one hand, the distance of firms’ production from output optimal size in industryyy has a significant relationship with technology level at the significance level of 5 percent. On the other hand, the findings show that as technology increases, the distance of firms’ production from its optimal level in industry is reduced and manufacturing firms work more efficiently. From policy point of view, this finding explains the importance of technology in approaching firms’ activity to its optimal size in industry which leads to the survival of firms and also prevention of its possible exit from the industry.

    Keywords: Technology Level, Minimum Efficient Scale, Iranian Manufacturing Industries
  • Fatemeh Zholanezhd *, Vahid Bekhradinasab Pages 85-105
    The purpose of this study is to examine the effect of the interdependence of investment opportunities with competing companies on the stock market value of unconstraint and financial constraint. The study population includes all companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2012-2016. The sample was selected using 113 companies. The financial constraints are seasonally adjusted to follow BekhradiNasab (2014) based on five net leverage indicators, free cash flows, operating flows, size and age (SA), Dividend and an indicator A constraint score of five of the five preceding criteria was identified from the 6032 observations. The research methodology is based on panel data for testing the first and second hypotheses and the cross-sectional data for testing the third hypothesis. Research evidence suggests that competition in the product market has affected key corporate decisions, and the interdependence of investment opportunities with competing companies as a driving force among managers leads to To raise the value of cash holdings. But when the companies in the market face the threats and aggressive behaviors of competing companies, the value of cash holdings has declined, but among firms with financial constraints, the interdependence of the investment opportunities of the company with Competitive companies lead to devaluation of cash holdings.
    Keywords: Interdependence of investment opportunities, Product Market, Value of Corporate Cash Holdings, financial constraint, Threats, Aggressive behavior of market
  • Morteza Asgharnia *, Vali Rostami Pages 86-100
    Iran`s economic regulatory law system over more than a decade of existence and role-playing in the form of iran’s competition legal system has faced various challenges in the process of achieving predetermined goals, especially facilitating competition and prohibition of monopoly. In the iran`s economic regulatory law system, the competition council and regulatory bodies have a very important role in achieving the goals envisaged by the legislator, especially the facilitating of competition and the prohibition of monopoly. In this regard, considering the observations, critiques, reviews and pathology of the mentioned legal system, and based on the findings of the researches in the present article, iran`s economic regulatory law system is currently suffered from various defects at different levels and dimensions, so that each of these has a significant direct or indirect impact on the operation of the legal system, as well as on the healthy competition status in the market. Institutional or structural, legislative or regulatory, functional or executive, environmental and external defects are the most important types of defects to the iran`s economic regulatory law system, each of which has its own unique examples.
    Keywords: Competition Law, Legal Pathology, Economic Regulation, Natural Monopoly