فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 10 (پیاپی 55، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد علیپور*، محسن آیتی، محمدعلی رستمی نژاد، مهدی علیپور صفحات 1-8

    در پژوهش حاضر تجارب زیسته و ادراک دانش آموزان از تاثیر یادگیری به شیوه معکوس بر سواد فناوری به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی بررسی شد. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی دبستان ابن سینا شهر بیرجند که تجربه کلاس معکوس داشتند، تشکیل دادند. با توجه به ماهیت پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد که با مصاحبه عمیق 15 نفر از دانش آموزان، داده های اخذشده به اشباع رسید. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از روش تحلیل مضمون و از نرم افزار مکس کیودا 11 به عنوان یک شیوه کمکی در واردکردن داده ها استفاده شد. یافته های حاصل از تجارب زیسته دانش آموزان در خصوص تاثیر روش معکوس بر سواد فناوری در 6  مضمون اصلی" کسب توانمندی کار با رایانه و موبایل"، "آشنایی و کارکردن با تجهیزات و وسایل جانبی"، "مهارت کار با  اینترنت"، " کاهش زمان بازی کردن و مشاهده تلویزیون"، " تغییر دیدگاه والدین نسبت به فناوری" و"کسب مهارت در استفاده از نرم افزار ها و شبکه های اجتماعی" خلاصه شد. تجارب زیسته دانش آموزان نشان می دهد که یادگیری به شیوه معکوس بر سواد فناوری دانش آموزان در ابعاد سخت افزاری و نرم افزاری تاثیر مثبت گذاشته است و همچنین منجر به تغییر باور والدین دانش آموزان، نسبت به فناوری و افزایش سواد فناوری آن ها شده است.

    کلیدواژگان: کلاس معکوس، سواد فناوری، دانش آموزان، ابتدایی
  • ایوب سقزی*، حمیده یزدانی اسفیدواجانی، فاطمه ثاراللهی صفحات 9-16

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نگرش به ازدواج براساس شدت سرگردانی ذهنی در دانشجویان مجرد انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری را کلیه ی دانشجویان مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 99-1398تشکیل دادند که 100 نفر با سرگردانی ذهنی خفیف و 142 نفر با سرگردانی ذهنی شدید به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.  به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس نگرش به ازدواج (بارتن و روسن، 1998) و مقیاس سرگردانی ذهنی (کایر و سلی، 2013) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها  از  آزمون تی مستقل استفاده گردید. یافته ها نشان داد که میانگین نگرش بدبینانه در گروه سرگردانی ذهنی شدید به نسبت گروه سرگردانی ذهنی خفیف به صورت معنی داری بیشتر بود (05/0>p).  میانگین نگرش خوش بینانه، واقع گرایانه و ایده آل گرایانه در گروه سرگردانی ذهنی خفیف به نسبت گروه سرگردانی ذهنی شدید به صورت معنی داری بیشتر بود (05/0>p)پیشنهاد می شود آموزش هایی در جهت کاهش سرگردانی ذهنی به دانشجویان مجرد ارایه شود تا نگرش های آنها به ازدواج بهبود یابد.

    کلیدواژگان: نگرش به ازدواج، سرگردانی ذهنی، دانشجویان مجرد
  • معصومه بهبودی، ربابه رستمی، الهام جنقو* صفحات 17-26

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین نقش بنیان های اخلاقی و تحمل ناکامی در پیش بینی سازگاری زناشویی زنان متاهل صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی- از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل مراجعه کننده به فرهنگسراهای شرق تهران در سال 1398 بودند که از بین آنان به روش نمونه گیری دردسترس و با استفاده از جدول مورگان تعداد 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های بنیان های اخلاقی هایت و گرام (2007)، تحمل ناکامی هارینگتون (2005) و مقیاس تجدید نظر شده سازگاری دو نفره اسپینر (1976) استفاده شد. داده ها با استفاده با آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین بنیان های اخلاقی و تحمل ناکامی با سازگاری زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (01/0≥p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بنیان های اخلاقی و تحمل ناکامی 43 درصد توانایی پیش بینی سازگاری زناشویی را داشتند (01/0≥p). با توجه به یافته های پژوهش مدیران و مسیولان فرهنگسراها و مشاوران باید راهکارهایی را در جهت بهبود و ارتقاء سطح بنیان های اخلاقی و تحمل ناکامی زنان به عمل آورند و با برگزاری کارگاه های مختلف راهبردهای لازم جهت افزایش سازگاری زناشویی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بنیان های اخلاقی، تحمل ناکامی، سازگاری زناشویی
  • نجمه آزادفر، رحیم بدری گرگری*، اسکندر فتحی آذر، حسن صبوری مقدم، تورج هاشمی صفحات 27-36

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی بسته ‏ی آموزشی کارکردهای ‏اجرایی سرد بر عملکرد‏ تحصیلی علوم و ریاضی در دانش ‏آموزان عادی بود. روش ‏پژوهش،  یک مطالعه نیمه‏‏ آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش ‏آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بودند. 60 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 15 جلسه‏ ی آموزش کارکردهای ‏اجرایی سرد را گذراندند. برای گردآوری داده ‏ها  از آزمون محقق‏ ساخته عملکرد تحصیلی ریاضی و علوم استفاده شد. داده‏ های پژوهش با روش تحلیل‏ کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.  یافته ‏های حاصل از تحلیل داده‏ های پژوهش نشان داد که بسته آموزشی کارکردهای ‏اجرایی سرد باعث افزایش معنادار نمرات علوم و ریاضی دانش ‏آموزان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (001/0>p). با توجه به نتایج پژوهش، می توان از بسته آموزشی کارکردهای ‏اجرایی سرد برای بهبود عملکرد تحصیلی ریاضی و علوم در دانش‏ آموزان عادی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی سرد، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
  • فرهاد جهانگیری*، مهرداد بابایی، جواد کریمی صفحات 37-46

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهن آگاهی، معنا در زندگی و حمایت اجتماعی در بیماران مبتلا به ایدز پایبند و ناپایبند به مراقبت و درمان انجام شده است. این پژوهش یک مطالعه علی-مقایسه ای است. جامعه مورد مطالعه شامل بیماران ایدز تحت مراقبت و درمان درمرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در شهر بروجرد  است. 30  نفر افراد پایبند به درمان و مبتلا به ایدز با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 30 نفر از بیماران ناپایبند به درمان مقایسه شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس ذهن آگاهی، توجه و هشیاری (MAAS)، مقیاس معنا در زندگی (MLQ) و پرسشنامه حمایت اجتماعی استفاده شده است. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بیماران مبتلا به ایدز پایبند به مراقبت و درمان نسبت به بیماران ناپایبند به مراقبت و درمان از میزان بالاتر ذهن آگاهی، معنا در زندگی، و حمایت اجتماعی برخوردار بودند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان با فراهم ساختن حمایت اجتماعی، آموزش ذهن آگاهی و معنادرمانی، پایبندی بیماران مبتلا به ایدز به درمان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: ایدز، ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی، معنای زندگی، پایبندی به درمان
  • محبوبه وحدانی*، مجتبی خضری، عبدالباسط محمودپور، کیومرث فرحبخش صفحات 47-58

    دل زدگی زناشویی کاهش تدریجی دل بستگی عاطفی است که مواردی مانند کم شدن توجه به همسر، دوری عاطفی و افزایش احساس دلسردی و بی تفاوتی نسبت به همسر را در برمی گیرد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی دل زدگی زناشویی بر اساس ابرازگری هیجانی، تحمل پریشانی و الگوهای ارتباطی دانشجویان زن متاهل بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانشجویان زن متاهل دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 99-98 بود. از میان آن ها 280 نفر که ملاک های ورود را دارا بودند، به صورت در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش حاضر پرسشنامه دل زدگی زناشویی پاینز (1996)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی (1984)، مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و پرسشنامه ابراز هیجان کینگ و امونز (1990) بودند. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد عوامل ارتباط سازنده/ متقابل، ابراز صمیمیت، و دو مولفه تحمل پریشانی شامل ارزیابی و تنظیم، دل زدگی زناشویی را به طور منفی پیش بینی می کنند.  همچنین ابراز هیجان منفی، به طور مثبت دل زدگی زناشویی را پیش بینی می کند. با توجه به نتایج پژوهش می توان از طریق آموزش الگوهای ارتباطی سازنده، شیوه های ابراز هیجان مناسب، و افزایش تحمل پریشانی به کیفیت زندگی زناشویی زوجین و کاهش دل زدگی آن ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، ابراز گری هیجانی، تحمل پریشانی، الگوهای ارتباطی
  • مریم توفیقی محمدی*، وحیده باباخانی، محمد قمری، جعفر پویامنش صفحات 59-66

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی و واقعیت درمانی بر کنترل عواطف مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد. به منظور دستیابی به هدف از بین تمامی مادران کودکان کم توان ذهنی (آموزش پذیر) که فرزندشان در سال تحصیلی 99-98 در مدارس استثنایی دوره ابتدایی منطقه 4 شهر تهران مشغول به تحصیل بودند، 45 نفر بصورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. سپس آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک طی 8 جلسه به ترتیب رفتاردرمانی دیالکتیکی و واقعیت درمانی دریافت کردند. مقیاس کنترل عواطف (ویلیامز کمبل و آهرانز، 1997) بعنوان ابزار پژوهش در سه مرحله قبل و بعد از آموزش، و پیگیری سه ماهه در هر سه گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. در پایان یافته های به دست آمده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته نشان داد هر دو رویکرد درمانی موجب بهبود کنترل عواطف مادران شده است و تاثیر هر دو رویکرد در طی زمان دارای پایداری اثر است (01/0 P≤). نتایج آزمون بونفرنی نشان داد اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک نسبت به واقعیت درمانی بر کنترل عواطف بیشتر است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، در حوزه درمان و مشاوره مادران کودکان دارای ناتوانی، رفتاردرمانی دیالکتیکی و واقعیت درمانی بسیار کارآمد و نویدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کنترل عواطف، رفتاردرمانی دیالکتیکی، واقعیت درمانی، مادران کودکان ناتوان ذهنی
  • مسعود صادقی، هادی سارانی*، عباس صنوبر، مرتضی عسگری صفحات 67-78

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر خودکنترلی، خودبازداری و نگرش های ناکارآمد در سوء مصرف کنندگان مواد انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. تعداد 34 مراجعه کننده به مرکز درمانی طلوع واقع در استان لرستان در سال 1398 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکنترلی تانجی، بامیستر و بون (SCS)، خودبازداری وینبرگر و شوارتز (SRS) و نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (DAS) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس نشان داد که بین نمره پس آزمون خودکنترلی، خودبازداری و نگرش های ناکارآمد در گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد. 18% خودکنترلی، 39% خودبازداری و 75% نگرش های ناکارآمد بوسیله روش شناختی رفتاری قابل تبیین است. این یافته ها نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری می تواند سبب افزایش خودکنترلی و خودبازداری و کاهش نگرش های ناکارآمد در سوء مصرف کنندگان مواد شود. بنابراین درمانگران می توانند از این درمان به عنوان روش مداخله ای استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، خودبازداری، خودکنترلی، نگرش های ناکارآمد
  • عادله شخص بلندقدر، اعظم نوفرستی*، رضا رستمی صفحات 79-90

    مولتیپل اسکلروزیس یکی از اختلال های سیستم اعصاب مرکزی است که علاوه بر علایم جسمانی، علایم روان شناختی مانند افسردگی و اضطراب را به همراه دارد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی تمرینات یوگا بر افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه ای به تعداد 30 نفر از کلیه زنان مراجعه کننده به انجمن ام اس شهر گرگان در سال 1397 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. بیماران گروه آزمایش به مدت 8 جلسه در برنامه آموزش تمرینات یوگا قرار گرفتند، ولی بیماران گروه گواه هیچگونه تمرینی دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه افسردگی بک و مقیاس اضطراب اشپیلبرگر بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 24 و  شاخص های توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد پس از تمرینات یوگا میانگین نمرات افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به صورت معناداری کاهش یافته بود. لذا نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تمرینات یوگا می تواند به عنوان یک روش مداخله  مفید برای کاهش افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان زنان به مولتیپل اسکلروزیس به کار رود.

    کلیدواژگان: تمرینات یوگا، افسردگی، اضطراب آشکار، اضطراب پنهان، مولتیپل اسکلروزیس
  • نگار شیخلی، رضا پور حسین* صفحات 91-102

    همراهی بیماران مزمن از رژیم مراقبتی - درمانی جزء چالش های جدی در این بیماران است؛ زیرا این فرآیند پیچیده و متاثر از عوامل مختلف بخصوص شرایط زمینه ای هست. یکی از عواملی که می تواند موجب استمرار همراهی در این بیماران گردد ایجاد رابطه درمانی بین بیمار و کادر درمان هست. با توجه به عدم وجود مطالعه جامع ثبت شده در بانک های مطالعاتی ایران، هدف مطالعه حاضر جمع بندی مطالعات سال های اخیر در زمینه نقش ارتباط درمانی در سازگاری با بیماری مزمن براساس مرور نظام مند متون پژوهشی بود. پژوهش حاضر یک مرور توصیفی و با توجه به روش اجرا جزء مطالعات مرور نظام مند است. جستجوی سابقه پژوهشی با استفاده از پایگاه های داده های الکترونیکی زیر شامل پایگاه اطلاعات علمی google scholar, pubmed, sciencedirect, SID, Proquest, Ovid با استفاده از کلمات کلیدی انگلیسی Therapeutic Relationships, Adaptation, Chronic Disease و کلمات فارسی ارتباط درمانی، سازگاری، بیماری مزمن از سال های 1395 تا 1399 گردآوری شدند. نتایج به صورت کیفی گزارش شد. پس از جستجو و ارزیابی مطالعات، تحلیل نهایی بر روی 20 مقاله انجام گرفت. در این مطالعات، ارتباط معناداری بین ارتباط درمانی در سازگاری با بیماری های مزمن مختلف گزارش شده است. مقالات مذکور ارتباط درمانی را عاملی مهم در تبعیت از درمان و افزایش کیفیت زندگی در این بیماران معرفی کرده اند هرچند نیاز به مطالعات تحلیلی آینده نگر با کنترل متغیرهای مداخله گر جهت مشخص تر شدن این رابطه لازم است.

    کلیدواژگان: ارتباط درمانی، سازگاری، بیماری مزمن، مرور نظام مند
  • ذبیح الله کاوه فارسانی، رضوان صالحی*، محمد ربیعی صفحات 103-114

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش شفقت به خود و سرمایه های روانشناختی (امید، تاب آوری، خودکارآمدی و خوش بینی) در پیش بینی افسردگی و اضطراب مرگ در بیماران مبتلا به سرطان بود. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به انواع سرطان بالای 20 سال بود که در سال 1398 به یکی از بیمارستان های شهرستان شهرکرد مراجعه کرده بودند. از میان آنها، 148 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های شفقت به خود نف (2003)، سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، افسردگی بک (1961) و اضطراب مرگ تمپلر (1970) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی تفکیکی و رگرسیون گام به گام  تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شفقت به خود و سرمایه های روانشناختی (امید، تاب آوری، خودکارآمدی و خوش بینی) با افسردگی همبستگی منفی معنادار دارند. همچنین بین تاب آوری، امید و خوش بینی با اضطراب مرگ همبستگی منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که مهم ترین متغیر پیش بینی کننده افسردگی و اضطراب مرگ، به ترتیب تاب آوری و امید است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برای بهبود مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان، توجه به سرمایه های روانشناختی و شفقت به خود توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، سرمایه های روانشناختی، افسردگی، اضطراب مرگ
  • همایون کافی*، حسن احدی، بیوک تاجری صفحات 115-124

    اعتیاد به عنوان یک بیماری عود کننده، مخرب، آسیب زننده به خود، خانواده و جامعه با هزینه های بسیار، فرصت سوزی و سرکوب استعدادها همراه است. راه حل های درمانی متعددی برای اعتیاد طراحی شده است ولی یکی از اثربخش ترین و مهم ترین این روش ها، جلسات دوازده قدم یا پروتکل درمانی به کار گرفته شده در جلسات معتادان گمنام است که در سراسر دنیا استفاده می شود. با این وجود، این روش به تنهایی معمولا با کاستی هایی همراه بوده است. مشخص شده است که رویکرد دوازده قدم زمانی که به صورت همزمان با رویکردهای درمانی برای درمان اختلالات همزمان با سو ءمصرف مانند مشکلات افسردگی و اضطراب همراه شود، اثربخشی بیشتری خواهد داشت. روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت یکی از روش های درمانی تجربه ای و هیجان مدار است که اثربخشی و ماندگاری بالایی در کاهش افسردگی و اضطراب نشان داده است. این پژوهش به تحلیل مکانیسم اثربخشی مداخلات رواندرمانی پویشی فشرده کوتاه مدت در کنار رویکرد دوازده قدم  بر کاهش علایم اعتیاد، کاهش وسوسه مصرف و کاهش دفاع های روانی منجر به اعتیاد می پردازد.

    کلیدواژگان: رواندرمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، رویکرد دوازده قدم، وسوسه مواد
  • الهام موسویان* صفحات 125-134

    یکی از مهم ترین خدمات اندره گرین به روانکاوی ، ابداع مفهوم عقده مادر مرده است. عقده ی مادر مرده پیکربندی روانی خاصی است که حول تصویر مادری افسرده است که از نظر هیجانی در دسترس کودک قرار ندارد و به عبارتی، مرده است. به نظر گرین، تعامل با چنین مادری باعث ایجاد نوعی خلاء ساختاری درونی می شود. در همین راستا هدف از پژوهش حاضر بررسی خاستگاه این خلاء روانی در ساختار روانی، تاثیر این آسیب شناسی بر تنظیم هیجان در این افراد و در نهایت دلالت های درمانی آن بود. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که بروز این اختلال در رابطه ی اولیه ی مادر با کودک، باعث ناتوانی نسبی فرد در تنظیم عواطف می شود.  اختلال در تنظیم عاطفه منجر به واهمه فرد از تجربه ی احساسات شدید می شود، چرا که باور دارد عواطف به صورت ذاتی و درونی قابل کنترل نیستند  و در نتیجه خود زیر بار این عواطف له و در آن ها غرق می شود. از آنجاییکه پژوهش ها بر انعطاف پذیری سبک های دلبستگی در طول عمر دلالت دارند و سبک دلبستگی ایمن می تواند در مراحل بعدی زندگی و در نتیجه ی تجربه های اصلاحی با یک نماد دلبستگی دیگر ایجاد شود بنابراین می توان استدلال کرد که درمان های مبتنی بر شفقت خود می تواند پناهگاه امن درونی ای فراهم   آورد، که افراد با این خلاء روانی می توانند در مواقع آشفتگی به آن پناه ببرند و ترمیم شوند.

    کلیدواژگان: عقده مادر مرده، تنظیم هیجان، خلاءروانی
  • معصومه یزدانی پور، محمد عاشوری*، احمد عابدی صفحات 135-142

    فرزنددرمانی یکی از سبک های بازی درمانی است که از بازی والدین و فرزندان به عنوان ابزاری برای درمان مشکلات کودکان بهره می گیرد. این سبک درمانی که از ترکیب رویکردهای مختلفی چون نظریه ی روان پویشی، انسان گرایانه، رفتاری، شناختی و همچنین، نظریه ی تحولی دلبستگی و نظام خانواده شکل گرفته است، والدین و فرزندان را تشویق می کند تا در طول بازی، احساسات خود را به شکلی مطلوب بیان نمایند. این مطالعه با هدف معرفی و مروری بر تاریخچه، اهداف و ویژگی های فرزنددرمانی و نیز، ارایه شواهد پژوهشی در خصوص اثربخشی و مزایای آن برای طیفی از مشکلات کودکان صورت گرفته است. روش مطالعه توصیفی بوده و از مقالات پایگاه های علمی معتبر جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج بررسی توصیفی و تحلیل پژوهش ها نشان داد که برنامه مداخله فرزنددرمانی منجر به کاهش استرس والدینی، بهبود تعامل والد و کودک، کاهش مشکلات رفتاری و اضطراب کودک و بهبود مهارت و رفتارهای مطلوب اجتماعی می شود. درنتیجه، می توان از فرزنددرمانی به عنوان مداخله ای موثر در بهبود مشکلات رفتاری و اجتماعی کودکان و نیز ترمیم روابط میان والد و فرزندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرزند درمانی، بازی درمانی، روابط والد- کودک، کودکان
  • امینه جلالی، رضا پور حسین* صفحات 143-152

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از ناتوان کننده ترین بیماری های مزمن است که بر جنبه های مختلف زندگی فرد تاثیر می گذارد. ابتلا به این بیماری و عوارض متعدد و غیرقابل پیش بینی آن، زندگی طبیعی و عادی فرد مبتلا را مختل می کند و سازگاری فرد با این بیماری در جنبه های روانی و اجتماعی ضروری است. هدف مطالعه حاضر مرور و جمع بندی مطالعات سال های اخیر مرتبط با مداخلات انجام شده در زمینه بهبود سازگاری در جنبه های پزشکی - روانی و اجتماعی در بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود. مطالعه حاضر مطالعه مروری نظام مند بوده که شامل مرور همه مطالعات مرتبط بین سال های 2015 تا 2019 می شود. به جهت یافتن مطالعات مرتبط با مداخلات انجام شده پژوهشگران جستجوی کامپیوتری را با استفاده از کلمات کلیدی مولتیپل اسکلروزیس، سازگاری،Multiple Sclerosis, compatibility به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی از پایگاه های داده های الکترونیکی زیر شامل پایگاه اطلاعات علمیgoogle scholar, pubmed, sciencedirect, SID, Proquest, Ovid برای جمع آوری مطالعات موردنظر استفاده شد. نتایج به صورت کیفی گزارش شد. نتایج به دست آمده نشان داد افراد مبتلابه بیماری (MS) که از حمایت اجتماعی ادراک شده و خود- دلسوزی بیشتری برخوردار بودند سازگاری بیشتر با بیماری خود داشتند. همچنین نقش راهکارهای مقابله ای کارآمد با عوارض بیماری و امید در سازگاری با بیماری (MS) موثر گزارش شده است. با توجه به ماهیت ناتوان کننده و طولانی مدت بیماری (MS) احتیاج است که برای سازگاری بیشتر با این بیماری از مداخلات روان شناختی مفید در این زمینه برای این بیماران آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، سازگاری، مطالعه نظام مند مرور نظام مند
|
  • Mohammad Alipour*, Mohsen Ayati, Mohammadali Rostaminezhad, Mahdi Alipour Pages 1-8

    In the present study, the lived experiences and perceptions of students about the effect of flipped learning on the literacy of technology were examined qualitatively and phenomenologically. The research community consisted of all fifth-grade elementary school boy students of Ibn Sina Elementary School in Birjand who had the flipped class experience. Due to the nature of the research, a targeted sampling method was used, which was saturated with an in-depth interview of 15 students. To analyze the collected data, the content analysis method and MAXQDA 11 software were used as an auxiliary method for data entry. Findings from studentschr('39') living experiences and perceptions of the effect of flipped class on technology literacy were summarized in 6 main themes: "Acquiring the ability to work with computers and mobile phones", "Familiarity and working with equipment and accessories", "The ability to work with the Internet", "Reducing playing and watching TV time", "Changing parentschr('39') views on technology" and "Acquiring skills in using software and social networks ". Students chr('39')lived experiences show that flipped learning has had a positive effect on studentschr('39') technology literacy in hardware and software dimensions, and has also led to a change in students chr('39')parentschr('39') beliefs about technology and has increased their technology literacy.

    Keywords: Flipped Class, Technology Literacy, Students, Elementary
  • Ayyob Saqqezi*, Hamideh Yazdaniesfidvajani, Fatemeh Sarallahi Pages 9-16

    The aim of this study was the comparison of the marital attitude based on the severity of mind wandering in single students. The research method was descriptive and causal-comparative. The statistical population consisted of all single students of Islamic Azad University, Central Tehran Branch, in the academic year 2019-2020.100 people with mild mind wandering and 142 people with severe mind wandering were selected by convenience sampling method. To collect the data, the marital attitude scale (Barton and Rosen, 1998) and the mind wandering scale (Career and Sally, 2013) were used.  To analyze the data, an independent t-test was used. The results showed that the mean of pessimistic attitude in the group of severe mind-wandering was significantly higher than the group of mild mind wondering (p>0/05). The mean of optimistic, realistic, and idealistic attitudes was significantly higher in the mild mind wondering group than the severe mind wondering group (p>0/05). It is suggested that training be given to single students to reduce mind wandering to improve their attitudes toward marriage.

    Keywords: Marital Attitude, Mind wandering, Single Students
  • Masumeh Behboudi, Robabeh Rostami, Elham Janghoo* Pages 17-26

    The present study aimed to determine the role of ethical foundations and tolerance of failure in predicting marital adjustment of married women. This research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all married women referring to cultural centers in East Tehran in 2019, from which 210 people were selected as a sample by accessible sampling using the Morgan table. Data were collected using the Height and Gram (2007) Essentials Questionnaire, Harrington Failure Tolerance (2005), and revised dyadic adjustment scale spinner (1976). Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient test and multiple regression analysis. The results showed that there was a significant relationship between ethical foundations and tolerance of failure with marital adjustment (p≥0.01). The results of regression analysis showed that the ethical foundations and tolerance of idol failure were 43% able to predict marital adjustment, respectively (p≥0.01). According to the research findings, managers and officials of cultural centers and consultants should take measures to improve and enhance the level of ethical foundations and tolerance of womenchr('39')s failure, and by holding various workshops, the necessary strategies to increase marital compatibility should be done.

    Keywords: moral foundations, tolerance of failure, marital adjustment
  • Najmeh Azadfar, Rahim Badri Gargari*, Eskandar Fathi Azar, Hasan Sabori Moghadam, Toraj Hashemi Pages 27-36

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the cool executive functions training package on academic performance in normal students. The research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population was all sixth-grade female students in Tabriz in the academic year 2018-19. 60 people were selected as the sample by convenience sampling method and were divided into experimental and control groups. The experimental group underwent 15 sessions of cool executive functions training.  Researcher-made math and science academic performance test was used to collect data. Research data were analyzed by analysis of covariance. Results showed that the cool executive functions training package caused a significant increase in science and math scores in the experimental group compared to the control group (p <0.001).  According to the results of the research, the cool executive functions training package can be used to improve the academic performance of mathematics and science for normal students.

    Keywords: cool executive functions, academic performance, students
  • Farhad Jahangiri*, Mehrdad Babaei, Javad Karimi Pages 37-46

    This study aimed to compare mindfulness, meaning in life, and social support in patients with  AIDS who adhere and non adhere to care and treatment.  This study is a comparative-causal study. The study population included patients with  AIDS under care and treatment at the Behavioral Diseases Counseling Center in Boroujerd. Thirty patients with  AIDS who adhere to treatment were selected via convenience sampling method and compared with 30 non-adherent patients. Mindfulness Attention Awareness Scale (MAS), Meaning in Life Questionnaire (MLQ), and Social Support Questionnaire (SSQ) were used as research tools. The Independent t-test was used for data analysis.  The result indicated significant differences in the two groups in research variables. the group with AIDS who adhere to treatment had a higher score in mindfulness, meaning in life, and social support. Based on the results of the present study, it is possible to increase the adherence of AIDS patients to treatment by providing social support, mindfulness training, and meaning therapy.

    Keywords: AIDS, mindfulness, social support, meaning in life, Adherence to treatment
  • Mahboobeh Vahdani*, Mojtaba Khezri, Abdolbaset Mahmoudpour, Kiumars Farahbakhsh Pages 47-58

    Marital burnout is a gradual loss of emotional attachment that reduces attention to the spouse, emotional alienation, and increased feelings of discouragement and indifference toward the spouse. In this regard, the aim of the present study was to predict marital burnout based on emotional expression, distress tolerance, and communication patterns of married female students. The method of this research is descriptive-correlational. The statistical population was married female students of Allameh Tabatabai University in the academic year of 1998-99. Among them, 280 people who had entry criteria were selected using a convenience sampling method. The present research instruments were the Pines Marital Burnout Questionnaire (1996), the Christensen & sullaway Communication Pattern Questionnaire (1984), the Simons and Gaher Distress Tolerance Scale (2005), and King & Emmons emotional expression Scale (1990). The research data were analyzed using regression analysis. The results showed that constructive/reciprocal communication, expression of intimacy, and two components of stress tolerance include appraisal and regulation negatively predict the marital burnout. Also, the expression of negative emotion positively predicts marital burnout. according to the results of the research, it is possible to help the couplechr('39')s marital quality of life and reduce their burnout by teaching constructive/reciprocal communication pattern and appropriate emotional expression methods  and increasing stress tolerance

    Keywords: marital burnout, emotional expression, distress tolerance, communication patterns
  • Maryam Tofighi Mohamadi*, Vahideh Babakhani, Mohammad Ghamari, Jaffar Pouyamanesh Pages 59-66

    The present study aims to compare the effectiveness of dialectical behavioral therapy and reality therapy on affective control in mothers of mentally disabled (educatable) children. To fulfill this purpose, out of all mothers of mentally disabled children whose children were studying at the exceptional primary school of district 4 of Tehran during the academic year of 2019-2020, 45 subjects were selected using the convenience method as the research sample and were randomly divided into three groups (a control group and two experimental groups). Then, the subjects of the first and second experimental groups received dialectical behavior therapy and reality therapy in 8 sessions, respectively. The effective control Scale (Williams, Chambless & Ahrens 1997) was used as a research tool in three stages: before and after education and a three-month follow-up for all three groups (2 experimental groups and a control group). In the end, the findings of the mixed analysis of variance test showed that both of the implemented therapeutic approaches have led to an improvement in the effective control of mothers and the impact of both approaches has been significant and consistent over time (P≤0.01). In addition, the results of the Bonferroni test have shown that dialectical behavioral therapy has been more impactful on affective control than reality therapy. According to the findings of the present study, in the field of treatment and counseling of mothers of children with disabilities, dialectical behavior therapy, and reality therapy seems to be very effective and promising.

    Keywords: dialectical behavioral therapy, reality therapy, affective control, mothers mentally disabled children
  • Masoud Sadeghi, Hadi Sarani*, Abas Senobar, Morteza Asgari Pages 67-78

    The current research attempts to study the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on self-control, self-Restraint, and Dysfunctional Attitude in individuals with substance abuse. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest, follow-up, and control group design. 34 patients referring to Tolou Medical Center which is located in Lorestan Province were selected in 1398 based on the Convenience Sampling and were randomly divided into the experimental and control groups. In data collecting, Tanji, Banister, and Bon Self-Control Questionnaire (SCS), Weinberger & Schwartz self-Restraint Scale (SRS), and Weissman and Beck’s Dysfunctional Attitude Scale (DAS) were used. Data analysis based on Covariance Analysis demonstrated that there are significant differences between the post-test scores of self-control, self-restraint, and dysfunctional attitude between the control and experimental group. 18% self-control, 39% self-restraint, and 75% dysfunctional attitude can be interpreted by the cognitive-behavioral method. These findings show that cognitive-behavioral therapy can lead to an increase in self-control and self-restraint and a decrease in dysfunctional attitudes in drug abusers. Therefore, therapists can use this therapy as an interventional method.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy (CBT), self-control, self-Restraint, dysfunctional attitudes
  • Adeleh Shakhs Bolandghadr, Azam Noferesti*, Reza Rostami Pages 79-90

    Multiple sclerosis is a disorder of the central nervous system that, in addition to physical symptoms, can lead to psychological symptoms such as depression and anxiety. In this regard, the present study aimed to determine the effectiveness of yoga training on depression, overt and covert anxiety in women with multiple sclerosis. The present research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. A sample of 30 women referred to the MS Association of Gorgan in 2019 was selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The patients in the experimental group were included in the yoga training program for 8 sessions, but the patients in the control group did not receive any training. The research tool was the Spielberg Anxiety Scale and Back Depression Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 24 and descriptive indicators and multivariate analysis of covariance. The results showed that after yoga training, the mean scores of depression, overt and covert anxiety of the experimental group compared to the control group were significantly reduced. Therefore, the results showed that yoga training can be used as a useful intervention method to reduce depression, overt and covert anxiety of women with multiple sclerosis.

    Keywords: Yoga Exercises, Depression, Overt Anxiety, Covert Anxiety, Multiple Sclerosis
  • Negar Sheikhli, Reza Pourhosein* Pages 91-102

    Accompanying chronic patients to caregiving is one of the major challenges in these patients because this process is complicated and affected by various factors, especially underlying conditions. One of the factors that can lead to continuity in these patients is the establishment of a therapeutic relationship between the patient and the treatment staff. Given the lack of a comprehensive study registered in Iranian study banks, the purpose of the present study is to summarize recent studies on the role of the therapeutic relationship in coping with chronic disease: a systematic review of research literature. The present study is a descriptive review and is a systematic review study according to the method of implementation. Searching for research history using the following electronic databases including google scholar, PubMed, Proquest, Ovid, ScienceDirect, SID scientific databases using English keywords Therapeutic Relationships, Adaptation, Chronic Disease and Persian words Therapeutic Relationship, Adaptation, Chronic Disease since 2016 Up to 2020 were collected. Results were qualitatively reported. After searching and evaluating the studies, the final analysis was performed on 20 articles. In these studies, a significant relationship between therapeutic relevance in adjustment with various chronic diseases has been reported. These articles have identified therapeutic relevance as an important factor in adherence to treatment and enhancing the quality of life in these patients, although prospective analytical studies with the control of confounding variables are needed to clarify this relationship.

    Keywords: Therapeutic Relationships, Adaptation, Chronic Disease, Systematic Review
  • Zabihollah Kavehfarsani, Rezvan Salehi*, Mohammad Rabiee Pages 103-114

    The purpose of this study was to investigate the role of self-compassion and psychological capital (hope, resilience, self-efficacy, and optimism) in predicting depression and death anxiety in patients with cancer. The population of the study was all patients with various types of cancer over 20 years old who went to one of the hospitals in Shahrekord in 2019. Among them, 148 people were randomly selected. The instruments were Neff self-compassion Scale (2003), Luthans Psychological Capital Questionnaire (2007), Beck Depression Inventory (1961), and Templer Death Anxiety Questionnaire (1970). The data were analyzed by the Pearson correlation coefficient, discriminant correlation coefficient, and stepwise regression. The results showed that there was a significant negative correlation between self-compassion and psychological capital (hope, resilience, self-efficacy, and optimism) with depression. Also, there was a significant negative correlation between hope, resilience, and optimism with death anxiety. the results of stepwise regression analysis showed that the most important predictor of depression and death anxiety is resilience and hope, respectively. According to the results of the present study, to improve the psychological problems of cancer patients, it is recommended to pay attention to psychological capital and self-compassion.

    Keywords: self-compassion, psychological capital, depression, death anxiety, cancer
  • Homayoun Kafi Hernashki*, Hasan Ahadi, Biuk Tajeri Pages 115-124

    Addiction as a recurrent, destructive, self-inflicted disorder inflicting harm on family and society comes at a high cost while wasting opportunities and suppressing talents. Several treatment options have been designed for addiction but one of the most effective and important methods used all over the world is the twelve-step program or the treatment protocol used in the meetings of anonymous addicts. However, this method alone has often been associated with shortcomings. It has been shown that the twelve-step approach will be more effective when combined with therapeutic approaches to treat comorbid disorders such as depression and anxiety. Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy is an experiential and emotional therapy that has been shown to be highly effective and persistent in reducing depression and anxiety. This study analyzes the mechanism of effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapeutic interventions along with the twelve-step approach in reducing the symptoms of addiction, reducing the temptation to consume, and reducing the psychological defenses that lead to addiction.

    Keywords: Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy, 12-Step Approach, Drug Temptation
  • Elham Moosavian* Pages 125-134

    One of Andre Greenchr('39')s most important services to psychoanalysis is the invention of the concept of the dead motherchr('39')s complex. The Dead Mother Complex is a special psychological configuration that revolves around the depressed mother image that is not emotionally available to the child and, in other words, is dead. According to Green, interacting with such a mother creates a kind of internal structural emptiness. In this regard, the aim of the present study was to investigate the origin of this psychological void in the psychological structure, the effect of this pathology on emotion regulation in these persons, and finally its therapeutic implications. The results of the present study indicate that the occurrence of this disorder in the motherchr('39')s initial relationship with the child causes a personchr('39')s relative inability to regulate emotions, which in the regulation of emotion leads to fear of experiencing intense emotions because belief Considering that emotions cannot be controlled inherently and internally, they themselves are overwhelmed by these emotions. Because research indicates the flexibility of lifelong attachment styles, and secure attachment styles can be created in later life and as a result of corrective experiences with another attachment symbol, it can be argued that self-compassion-based therapies can be a safe haven, provide that people with this psychological vacuum can take refuge and recover in times of turmoil.

    Keywords: Dead mother complex, emotion regulation, psychological void
  • Masoume Yazdanipour, Mohammad Ashori*, Ahmad Abedi Pages 135-142

    Filial Therapy (FT) is a style of play therapy that uses parental play as a tool to treat childrenchr('39')s problems. This style of therapy, which is a combination of different approaches such as psychodynamic, humanistic, behavioral, cognitive theory, and the developmental theory of attachment and family system, encourages parents and children to express their feelings during the game in a desirable way. The aim of this study was to introduce and review the history, goals, and characteristics of Filial Therapy and providing research evidence on its effectiveness and benefits for a range of problems in children. The study method is descriptive and the articles of reputable scientific databases have been used to collect information. The results of the descriptive study and analysis of the research showed that the Filial Therapy intervention program reduces parental stress, improves parent-child interaction, reduces behavioral problems and anxiety, and improves social skills and behaviors. As a result, Filial Therapy can be used as an effective intervention in improving childrenchr('39')s behavioral and social problems. Also, it can use to repair parent-child relationships.

    Keywords: Filial Therapy, Play therapy, Child Parent Relationship, children
  • Amineh Jalali, Reza Pourhosein* Pages 143-152

    Multiple sclerosis (MS) is one of the most debilitating chronic diseases affecting various aspects of a patientchr('39')s life. Being afflicted with this disease and suffering from its numerous and unpredictable symptoms result in the disruption of normal life in the patients, and adaptation to the disease can affect them socially and psychologically. The present study is aimed at offering a review of recent studies regarding the interventions to improve compatibility in medical-psychological and social aspects of life in patients with MS. It is a systematic review covering all related studies between 2015 and 2019. In order to find studies regarding these interventions, the researchers conducted an internet search using the keywords of “multiple sclerosis”, “compatibility” and their Persian equivalents in electronic databases including google scholar, PubMed, ScienceDirect, SID, Proquest, and Ovid. The keywords were searched as separate words and combined together. The results were reported qualitatively. The results showed that MS patients with more perceived social support and self-compassion were more adaptable to their disease. Moreover, effective coping strategies and hope were reported to significantly affect disease symptoms and adaptation to MS, respectively. Due to the debilitating and long-term nature of MS, it is necessary to take advantage of useful psychological interventions to increase the patients’ adaptability to this disease.

    Keywords: Multiple sclerosis, adaptability, systematic review of literature