فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال یکم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • صفحه 7

    توسعه متوازن اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و انسانی جامعه ضمن ابعاد ایجابی و ارتقاء شاخص‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و انسانی آن، مستلزم تحقق ابعاد سلبی توسعه نیز هست. جرم به‌ عنوان پدیده‌ای که مخل زندگی اجتماعی است از مهمترین مواردی است که کاهش و پیشگیری از وقوع آن به عنوان یکی از ابعاد سلبی توسعه، همواره مورد توجه بوده است. در این میان تجربه مشترک بشری در قرون و اعصار گذشته حاکی از آزمودن راهکارهای مختلف در مقابل پدیده مجرمانه و به مرور زمان اصلاح و بهبود رویکردها در مقابله با جرم است. این تاریخ نسبتا طولانی، اولین صفحات خود را با برخورد کیفری با پدیده مجرمانه آغاز کرده است. بشر با این پندار که مجازات مجرمان باعث تحمل درد و رنج از سوی آنان شده و از یک‌ سو، فرد مجرم را از تکرار جرم باز می‌دارد و از سوی دیگر با عبرت‌آموزی دیگران موجب بازدارندگی جمعی خواهد شد، استفاده از ابزار کیفری را به ‌عنوان با سابقه‌ترین شیوه مقابله با جرم در قرون متمادی آزموده است. از این رو، مجموعه نهادهای عدالت کیفری را می‌توان پیش‌ قراولان جبهه مقابله با جرم دانست و چنین انگاشت که این نهادها دیرپاترین بخش نهادهای مقابله با جرم را در تاریخ تلاش‌های پیشگیرانه بشری تشکیل می‌دهند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، اولویت فراقوه ای، مشارکت جامعه
  • محمداحسان ابراهیمی صفحه 13
    زمینه و هدف

     مهاجرت به عنوان یکی از عوامل اصلی تغییر و تحول جمعیت، به دلیل ماهیت خود می‌تواند ضمن ایجاد تغییرات دراز مدت، آثار کوتاه ‌مدتی را در ساختار جمعیت و ویژگی‌های اجتماعی و اقتصادی مناطق تحت تاثیر خود به وجود آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خاستگاه فرهنگی مهاجران با جرایم ارتکابی مواد مخدر در شهر کرمان انجام شد.

    روش‌شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تعداد پرونده‌های تشکیل شده در دادگاه انقلاب و پلیس مواد مخدر شهرستان کرمان به تعداد 4448 فقره است. تعداد 750 پرونده به روش نمونه‌گیری نظام‌مند انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های تحلیل همبستگی استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    حدود 39 درصد جرایم ارتکابی از نوع نگهداری مواد مخدر است. جرم اعتیاد بالغ بر 29 درصد از جرایم را شامل می‌شود. حدود 53 درصد از مجرمان در شهر کرمان متولد شده‌اند و حدود نیمی از مجرمان غیر بومی هستند. بیشتر مجرمان مورد مطالعه (76 درصد) در شهر کرمان اقامت داشتند. بر اساس نتایج آزمون کای‌ دو، رابطه بین دو متغیر مجرم‌ بومی یا غیر بومی با نوع جرم ارتکابی و نوع ماده مصرفی، معنادار است.

    نتایج

     این پژوهش این نکته را تایید می‌کند که افراد غیر بومی به سبب مشکلات متعدد از قبیل ناآشنایی با محیط، مشکل انتخاب مسکن، اشتغال، کسب و درآمد، برقراری ارتباط با دیگران و از همه مهم‌تر، حاشیه نشینی و وجود تفاوت‌های فرهنگی جامعه مبدا و مقصد، در مقایسه با افراد بومی بیشتر در معرض ارتکاب جرم قرار دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، حاشیه نشینی، جرم، مواد مخدر، خاستگاه فرهنگی
  • صیاد درویشی صفحه 33
    زمینه و هدف

    رویکردهای نوین در کنترل و مهار جرم در جوامع بشری به‌ویژه رویکردهای فرهنگی و اجتماعی پلیس ایران، تمرکز بر برنامه‌های پیشگیرانه اجتماع‌محور را بیش از پیش ضروری ساخته است. پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مهارت ها و دانش خصوصی پلیس در پیشگیری اجتماعی از جرم، به این پرسش پاسخ می‌دهد که مهارت ها و دانش خصوصی مورد نیاز پلیس در پیشگیری اجتماعی از جرم کدام‌اند؟

    روش‌ شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف و جهت‌گیری کلی کاربردی و از نظر گردآوری داده‌ها در زمره پژوهش‌های کیفی و اکتشافی محسوب می‌شود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل کلیه خبرگان، مدیران و کارشناسان پلیس در حوزه پیشگیری از جرم است. برای انتخاب مشارکت‌کنندگان از روش‌ هدفمند قضاوتی استفاده شد. در این روش، بعد از انجام 15 مصاحبه، عوامل اصلی و فرعی در مصاحبه ها تکرار شد و پژوهشگر به اشباع نظری رسید؛ سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     کدهای فرعی و اصلی حاصل از مصاحبه‌های انجام شده با خبرگان و فرماندهان نیروی انتظامی بیانگر این است که در مجموع 54 شاخص، در قالب 16 شاخص مهارتی و 38 شاخص دانش خصوصی پلیسی در زمینه پیشگیری اجتماعی از جرم، شناسایی شدند.

    نتایج

     نتایج پژوهش نشان می‌دهد هر چقدر بتوان سطح مهارتی و فنون مهارتی مدیران اجرایی پلیس و همچنین سطح دانش خصوصی مورد نیاز پلیس را در زمینه پیشگیری اجتماعی از جرم ارتقا داد، به همان اندازه می‌توان میزان موفقیت برنامه های پیشگیری اجتماعی از جرایم را پیش‌بینی کرد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، پیشگیری اجتماعی از جرم، مهارت های پلیسی، دانش خصوصی پلیسی، مهارت های مدیران اجرایی
  • حمزه علی پور، ابوالقاسم کفشگر صفحه 53
    زمینه و هدف

     جرایم زیست محیطی به ‌لحاظ گستردگی خاص و دامنه آسیب‌پذیری عناصر محیط زیست و غیر قابل جبران بودن خسارت وارده و رابطه مستقیم آن با زندگی بشری، مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است. در ایران، قوانین متنوعی وضع شده ولی در بسیاری از موارد، همسو و مقارن با یکدیگر نبوده و دارای تعارض هستند. وجود سیاست تقنینی منسجم که در بر دارنده جنبه پیشگیری، اصلاح و درمان و اعاده وضع به سابق را دارا باشد، احساس می‌شود. هدف این پژوهش، بررسی سیاست جنایی تقنینی ایران در حوزه یاد شده است.

    روش‌شناسی: 

    در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و به روش‌ کتابخانه‌ای و اسنادی‏‏، قوانین متعدد در این حوزه جمع‌آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نگرش و سیاست مقنن ارزیابی شد و نقاط ضعف و قوت و همسو بودن یا تعارض قوانین با یکدیگر بررسی شد.

    یافته‌ها و نتایج

     یافته‌های پژوهش حاکی است اقدامات پیشگیرانه، افراد جامعه را از مجازات‌های مقرر مصون می‌دارد و مانع هرگونه تخریب و دست‌اندازی به محیط زیست می‌شود. مقنن ایران، تعریف صریح و جامعی از محیط زیست و جرایم زیست محیطی ارایه نکرده است. رویکرد سیاست تقنینی ایران در نادیده انگاشتن برخی اقدامات آسیب زننده علیه محیط زیست، نیازمند بازنگری جدی از طریق جرم‌انگاری‌های ویژه و تشدید کیفر است. توسعه فناوری‌های زیستی که در دهه‌های اخیر توجه دانشمندان را به‌ خود جلب کرده است، با وجود منافع آن در صورت استفاده نابجا می‌تواند موجب ایجاد آسیب‌های خطرناکی در عرصه محیط زیست شود که این امر لزوم حمایت کیفری از این بخش را مضاعف کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست جنایی تقنینی، محیط زیست، جرایم زیست محیطی، پیشگیری از جرم
  • سید علیرضا میرکمالی، فاطمه امام بخش لک صفحه 71
    زمینه و هدف

     پلیس به عنوان بازوهای اجرایی دادسراها و دادگاه ها، موظف به انجام تکالیف و فعالیت‌های بسیاری است. یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های پلیس، موضوع پیشگیری از بزهکاری نوجوانان است. حساسیت های موجود در این رده سنی، ضرورت آشنایی پلیس ویژه رسیدگی به کودکان و نوجوانان را با علومی چون روان شناسی و جامعه شناسی ایجاب می کند. همچنین از آنجایی که دوران نوجوانی دوره ایجاد شخصیت افراد است، رفتار پلیس به عنوان یکی از کنشگران عدالت کیفری در برخورد با نوجوانان در مراحل مختلف از اهمیت بسیاری برخوردار است که در این پژوهش به بررسی ابعاد آن پرداخته شده است.

    روش‌شناسی:

     در پژوهش حاضر، با استفاده از روش توصیفی و به روش‌ کتابخانه‌ای و اسنادی‏‏، داده‌ها جمع‌آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

     پلیس به عنوان یکی از متولیان نظام عدالت کیفری‏، از اختیارات بسیاری برخوردار است. رفتار پلیس با متهمان به خصوص متهمان نوجوان، می تواند نقش بسیار مهمی در شکل گیری ذهنیت آنها نسبت به نظام عدالت کیفری داشته باشد. چنانچه عملکرد پلیس از معیارهایی برخوردار باشد، می توان نمود عینی هر سه سطح پیشگیری از جرم را در آن دید. در این میان رفتار پلیس با متهمان نوجوان دارای اهمیتی دوچندان است. رفتار مناسب پلیس با نوجوانان می تواند نقش تعیین‌کننده ای در آینده جنایی آنها داشته باشد. پلیس می تواند، زمینه های وقوع جرم نوجوانان را از بین ببرد، مانع از بزهکاری ثانویه آنها شود و با برخوردی معقول، از تکرار جرم توسط آنها جلوگیری کند. این مهم با در دستور کار قراردادن برنامه های پیشگیرانه، قابل دسترسی است.

    کلیدواژگان: پلیس، نوجوانان، بزهکاری، بزهکاری نوجوانان، پیشگیری از بزهکاری
  • شهرام ابراهیمی، زهرا بازوبند صفحه 91
    زمینه و هدف

     در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، قانون‌گذار مجازات‌هایی را با عنوان «مجازات‌های تکمیلی» پیش‌بینی کرده است. شناسایی ماهیت این گونه مجازات‌ها به جهت امکان اعمال این دسته از واکنش‌ها در معیت مجازات‌های حدی و قصاص و وجود قواعدی هم‌چون «منع مجازات کردن جانی بیش از جانش» و «ثابت و مشخص بودن مجازات در جرایم حدی»، از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا در صورت ماهیت کیفری داشتن مجازات‌های تکمیلی، اقدام قانون‌گذار در راستای امکان اعمال این واکنش‌ها همراه با مجازات‌های حدی و قصاص، مغایر با این قواعد است. بنابراین پرسش پژوهش حاضر این است که ماهیت مجازات‌های تکمیلی چیست؟ آیا این مجازات‌ها در قلمرو واکنش‌های کیفری قرار می‌گیرند یا آنها را باید در زمره واکنش‌های غیرکیفری برشمرد؟

    روش‌شناسی:

     این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه‌ای تنظیم شد و با مراجعه به کتابخانه اعم از واقعی و مجازی، اطلاعات مورد نیاز جمع‌آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بنابراین، با تکیه بر تعریف، ماهیت و ویژگی‌های حدود، قصاص، دیات و تعزیرات ضمن بیان تعریفی جامع و کامل از مجازات‌های تکمیلی، جایگاه این گونه اقدامات در واکنش‌های جزایی و طبقه‌بندی مجازات‌ها بررسی و با توجه به ماهیت پیشگیرانه مجازات‌های تکمیلی، مصادیق آن از منظر جرم‌شناسی تحلیل شد.

    یافته‌ها و نتایج

     با دقت نظر در ویژگی‌های مجازات‌های تعزیری می‌توان گفت، مجازات‌های تکمیلی در زمره گونه‌های غیرکیفری تعزیری قرار می‌گیرند و مقصود قانون‌گذار از بکارگیری عنوان مجازات بر این اقدامات، معنای عام مجازات و قراردادن این گونه اقدامات در زمره نوعی واکنش جزایی، صرف نظر از ماهیت کیفری یا غیرکیفری آنها، جهت مقابله با ارتکاب جرم است. بنابراین می‌توان گفت مجازات‌های تکمیلی به واقع تدابیری است تادیبی برای پیشگیری از ارتکاب مجدد جرم که با توجه به جرم ارتکابی و مجازات قابل اعمال بر مرتکب، در خصوص برخی از مجرمان اعمال می‌شود.

    کلیدواژگان: مجازات های تکمیلی، واکنش های کیفری، واکنش های غیرکیفری، تعزیرات
  • غلامرضا محمدنسل، بهروز محجوب صفحه 109
    زمینه‌ و هدف

     مسئله اعتیاد زمینه‌ساز بسیاری از مشکلات و مسایل اجتماعی است که به‌صورت یک معضل اجتماعی، روانی و بهداشتی درآمده و بشریت را در معرض خطر جدی قرار داده است. برخی از نگرانی‌ها حاکی از آن است که سن اعتیاد به 13 سال کاهش‌ یافته و این به ‌معنی باز شدن پای اعتیاد به مدارس است. هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی راهکارهای پیشگیری اجتماعی از اعتیاد دانش‌آموزان است.

    روش‌شناسی: 

    پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که داده‌های آن، از طریق روش‌های کتابخانه‌ای و میدانی، جمع‌آوری شد. جامعه آماری پژوهش، شامل دانش‌آموزان، کارشناسان، قضات، وکلا و در نهایت دبیران و اولیاء مربیان هستند که از میان آنها با روش تصادفی طبقه ای، 150 نفر انتخاب شدند.

    یافته‌ها و نتایج

     براساس یافته‌های پژوهش، از جمله راهکارهای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان، ارتقای مهارت‌های اساسی از جمله مهارت نه گفتن، مهارت مدیریت خطر و ارتقای آگاهی‌های عمومی و اختصاصی است.

    کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی، اعتیاد، پیشگیری از اعتیاد، مواد مخدر، دانش آموزان دبیرستانی
|
  • Page 7

    The balanced social, economic, cultural and human development of society, while promoting its social, economic, cultural and human dimensions, requires the realization of the dimensions of development. Crime as a phenomenon that is a disadvantage of social life is one of the most important cases that reducing and preventing its occurrence as one of the main dimensions of development has always been considered. In the meantime, the common experience of humankind in the ages of the ages suggests testing different approaches to the criminal phenomenon and, over time, improving and improving the approaches to crime. This relatively long history has started its first pages of criminal offense with a criminal phenomenon. Human beings, with the view that the punishment of the perpetrators suffered from their suffering and on the one hand, would prevent the perpetrator from repeating the crime and, on the other hand, by deterring others from persuasion, will use collective punishment as the The most advanced way to deal with crime is through the centuries. Hence, a set of criminal justice institutions could be considered as anti-crime front-guards, believing that these institutions constitute the longest-serving part of crime prevention institutions in the history of pre-emptive humanitarian efforts.

    Keywords: Crime Prevention, parachute priority, Community participation
  • MohammadEhsan Ebrahimi Page 13
    Background and Aim

    Migration as one of the main factors of population change, due to its nature, can produce short-term effects on population structure and socioeconomic characteristics of areas affected by long-term changes. The purpose of this study was to investigate the relationship between the cultural origins of immigrants and drug offenses in Kerman.

    Methodology

    The present study is a descriptive-analytic study that was conducted using a survey method. The statistical population of the study, the number of cases filed in the Revolutionary Court and the drug police in Kerman city is 4448. A total of 750 records were selected through systematic sampling. Correlation analysis was used to analyze the data.

    Findings

    About 39% of crimes are drug abusers. Addiction accounted for 29% of the crime. About 53% of the perpetrators were born in Kerman, and about half of the offenders are non-native. Most of the criminals stayed in Kerman (76%). Based on Chi-square test, the relationship between the two variables of the perpetrator or non-native offender is significant with the type of crime committed and the type of substance used.

    Conclusion

    This study confirms that non-native individuals are affected by numerous problems, such as unfamiliarity with the environment, the problem of choosing housing, employment, earnings, communicating with others and, most importantly, marginalization and the existence of cultural differences between the community of origin and destination , Compared with more indigenous people, are more likely to be subject to crime.

    Keywords: Immigration, suburbia, crime, drugs, cultural origin
  • Sayyad Darvishi Page 33
    Background and Aim

    New approaches for controlling crime in human societies, especially the cultural and social approaches of the Iranian police, have made it more urgent to focus on community-based preventive programs. The present study aims to answer the question about the skills and knowledge of the police in social prevention of crime, with the aim of acquiring the skills and knowledge of the police in the social crime prevention.

    Methodology

    This research is considered in terms of purpose and general direction of application and in terms of collecting data as a qualitative and exploratory research. The study population includes all experts, managers and police experts in the field of crime prevention. A participatory judgment was used to select participants. In this method, after 15 interviews, the main and the minor factors were repeated in the interviews and the researcher reached theoretical saturation, then the data were analyzed using content analysis method.

    Findings

    The main and secondary codes obtained from interviews with experts and police commanders indicate that a total of 54 indicators were identified in the form of 16 skill indicators and 38 private police knowledge indicators in the field of social prevention from crime.

    Conclusion

    The results of the research show that the level of skills of police executives as well as the level of private knowledge needed by the police in the field of social prevention of crime can be as much as predictive of the success rate of social prevention programs of crime.

    Keywords: Crime Prevention, Social Crime Prevention, Police Skills, Private Police Knowledge, Executive Managers Skills
  • Hamzeh Alipour, Abolghasem Kafshgar Page 53
    Background and Aim

    Environmental crime has been considered by the legislature, in view of the particular extent of environmental damage and the irreparable sustained damage and its direct relation with human life. In Iran, various laws have been laid down, but in many cases they are not in line with each other and are controversial. It is felt that there is a coherent legislative policy that involves the prevention, correction, and treatment of the former. The purpose of this study is to investigate Iran’s legislative criminal law in the field.

    Methodology

    In this research, by using descriptive method and library and documentary methods, numerous laws in this area were collected and analyzed. The attitude and policy of the legislature were evaluated and the weaknesses, strengths and coherence or conflict of laws Checked together.

    Results and Conclusion:

    The research findings suggest preventive measures protect the community from statutory penalties and prevent any damage to the environment. The Iranian authorities have not provided a clear definition of the environment and environmental crime. Iran’s policy of ignoring some harmful measures against the environment needs to be reviewed seriously through special sanctions and the intensification of punishment. The development of biotechnology that has attracted the attention of scientists in recent decades, despite its benefits in the event of misuse, can cause harm to the environment, which has doubled the need for criminal protection.

    Keywords: Criminal Policy, Legislative Criminal Policy, Environment, Environmental Crime, Crime Prevention
  • Seyyed Alireza Mirkamali, Fatemeh Imam Bakhsh Lak Page 71
    Background and Aim

    Police, as the executive arm of courts, are required to carry out many tasks and activities. One of the most important activities of the police is the issue of juvenile delinquency prevention. The sensitivities in this age group require the special police specialization to address children and adolescents with such sciences as psychology and sociology. Also, since adolescence is a part of personality development period, police behavior as a criminal justice activist in dealing with adolescents in different stages is very important; therefore, this study is to examine its dimensions.

    Methodology

    The present study was conducted u: ng descriptive method and library and documentary methods. Data were collected and analyzed accordingly.

    Findings and Conclusion:

    Police, as one of the enforcers of the criminal justice system, have many powers. Police behaviors with the defendants, especially juvenile offenders, can play a very important role in shaping their mentality towards the criminal justice system. If the police’s performance is met with criteria, then there can be objective evidence of all three levels of crime prevention. Meanwhile, police behavior with teenage defendants is of utmost importance. Proper police behavior with adolescents can play a decisive role in their criminal future. Police can eliminate the juvenile offenders, prevent their secondary being victims, and with a sensible approach, prevent them from repeating the crime. It is important to put in place preventive plans.

    Keywords: Police, Juvenile Delinquency, Delinquency Prevention
  • Shahram Ebrahimi, Zahra Bazouband Page 91
    Background and Aim

    In the Islamic Penal Code of 2013, the legislator has provided penalties for “complementary Punishments”. It is important to identify the nature of these punishments for the possibility of applying these types of responses to punishments and retaliation, and the existence of rules such as “the prohibition of punishment over life” and “the determination of punishment in limiting crimes”. The reason is that in the event of the criminal nature of supplementary sentences, the legislator’s action to enforce these responses along with punitive and retaliatory acts is contrary to these rules. So the question of the present research is what is the nature of the complementary punishments? Are these punishments within the scope of criminal responses or should they be included in non-pay responses?

    Methodology

    This research was conducted in a descriptive analytical method using library resources. Data was gathered and analyzed by referring to the real and virtual library. Thus, relying on the definition, the nature and characteristics of the limits, retaliation, and sanctity, while expressing a comprehensive and complete definition of punishments, the status of such actions in the criminal response and the classification of punishments, and considering the precautionary nature of the additional punishments.

    Findings and conclusion:

    Due to the specifics of the punishments, it is possible to say that additional punishments are among the types of non-punishment. The legislator’s intention to use the title of punishment for these actions, the general meaning of punishment, and to impose such acts as a form of criminal reprimand, Of their criminal or non-judicial nature, in order to deal with the commission of a crime. Therefore, it can be said that complementary punishment is actually a measure to prevent the commission of a crime, which applies to some criminals in relation to the offense of committing and punishing the perpetrator. Keywords

    Keywords: complementary punishments, Criminal Responses, Non-Causing Responses, Testimonies
  • Gholamreza Mohammad Nasal, Behrouz Mahjoub Page 109
    Background and Aim

    Addiction is the root of many social problems that have become social, psychological and health harms and put humanity at serious risk. Some concerns indicate that the age of addiction has fallen to 13, which means opening up the school of addiction. The purpose of this study is to investigate and identify social prevention strategies for student addiction.

    Methodology

    The present study is a descriptive-analytic study whose data were collected through library and field studies. The statistical population of the study included students, experts, judges, lawyers and, finally, teachers and parents of teachers, among whom 150 were selected randomly.

    Findings and conclusion

    Based on the findings of the study, adolescents’ prevention strategies, promotion of basic skills such as lack of knowledge, risk management skills and promotion of general and specific knowledge are among the findings.

    Keywords: Social Prevention, Addiction, Prevention of Addiction, Drugs, High School Students