فهرست مطالب

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 34 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نیک ملکی*، سید نورالدین رضوی زاده صفحات 13-78

    درمطالعات انتقادی و ارتباطی،«بازنمایی»،تولید معنا ازطریق چارچوب های مفهومی وگفتمانی تعریف می شود. استوارت هال معتقد است که هیچ معنایی خارج از گفتمان وجود ندارد وآنچه را که ما واقعیت می نامیم،خارج از فرایند بازنمایی نیست. براین اساس پژوهش«بازنمایی چرخش گفتمانی قدرت در ایران ؛ تحلیل گفتمان انتقادی مراسم تنفیذ و تحلیف هفتمین رییس جمهور منتخب ایران در شبکه های خبری سی ان ان بین المللی ، بی بی سی جهانی، الجزیره انگلیسی،پرس تی وی و العالم»به روش تحلیل گفتمان انتقادی، واحدتحلیل،گزارش خبری، به روش و شیوه نمونه گیری غیر احتمالی و هدفمند ودر بازه زمانی (روزهای 12 ، 13 و 14مرداد)1392 انتخاب ومورد تحلیل گفتمانی قرار گرفت.براساس نتایج این تحقیق؛ بازنمایی گفتمانی شبکه الجزیره انگلیسی بر« استقبال مشروط از مذاکرات هسته ای»در قالب گفتمان تلویحی« رویکرد پان عربیسمی مخالف تعامل ایران با کشورهای منطقه وحتی مذاکره مستقیم با امریکا»، شبکه بی بی سی جهانی بر«طرد گفتمان درون زایی بومی وملی »درقالب گفتمان «سلطه و محکوم»وشبکه سی ان ان نیز بر بازنمایی گفتمانی«حیات مجدد نظام درگروتعامل با غرب» استنباط شد. در مقابل رسانه های برون مرزی ایران، شبکه پرس تی وی بر بازنمایی «گفتمان انتخابات به مثابه نمایش بزرگ دموکراسی» و شبکه العالم نیز برگفتمان «مردم سالاری اسلامی» ودر پیوند با «مشارکت گسترده مردم درانتخابات»با موضوع هسته ای متمرکز بود.

    کلیدواژگان: بازنمایی رسانه ای، تحلیل گفتمان انتقادی، مراسم تنفیذ و تحلیف یازدهمین دوره ریاست جمهوری، گزارش های خبری، شبکه های خبری بین المللی
  • داود فریدپور * صفحات 77-100

    فناوری های نوین ارتباطی، فضای ساختار ساده ی اجتماعات گذشته را بر هم زده و فرصتی را برای انسان ها فراهم آورده که دامنه ی ارتباطی و تعامل خود را با سایر همنوعان خود افزایش دهند اما این بار نه به وسعت محله یا حتی سرزمین های خود بلکه این تعامل ها وسعتی جهان شمول یافته است. در بسیاری موارد، تعاملاتی خارج از اراده ی دولت ها بر له یا علیه آنها شکل گرفته است. فعالیت هایی شبیه شمشیر دولبه که گاه فرصتی است برای رهایی از ظلم حاکمان مستبد؛ مانند اتفاقات بیداری اسلامی در سرزمین های مصر، لیبی، تونس یا حتی بیدار کردن افکار عمومی جهان برای واقعیت های مقاومت مردم مظلوم غزه، و گاهی نیز تهدیدی است برای امنیت بشریت، انسانیت و اسلام عزیز؛ مانند سوءاستفاده های گروه های تکفیری و تروریستی نظیر داعش و... در سرزمین های عراق و سوریه. در این مقاله تلاش شده است تا فرصت ها و تهدید های فناوری های نوین ارتباطی را در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در چارچوب نظریه ی جهانی شدن ارتباطات مورد کنکاش قرار داده و در نهایت با ارایه ی راه کارهایی، زمینه های تبدیل تهدیدات به فرصت را برای برون رفت از خطر جریان های تکفیری و تروریستی فراهم نماید. در این مقاله سعی شده با استفاده از روش کتابخانه ای، کلیه اسناد و مدارک مرتبط با مسئله ی مورد پژوهش را به عنوان جامعه ی آماری جمع آوری و سپس با بهره مندی از تجزیه تحلیل های توصیفی و استنباطی مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: تروریسم سلفی- تکفیری، داعش، جهانی شدن، ظرفیت رسانه های نوین، جهان اسلام، بشریت
  • نرجس عباداتی * صفحات 101-136

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی راهبردهای حمایت از مصرف کالای ایرانی در رسانه ملی اجرا شده است. روش تحقیق کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد. نمونه گیری، به روش هدفمند انجام شده که بر مبنای آن 15 مصاحبه با صاحب نظران رسانه ای و ارتباطاتی صورت گرفت. یافته ها نشان داد با توجه به کارکرد آموزشی ، نظارتی، سرگرمی ،نوگرایی و توسعه ، بحران زدایی و تبلیغی جهار راهبرد اقتصادی ، فرهنگی، مدیریتی و سیاسی شناسایی گردید. شرایط مداخله گر موثر بر حمایت از مصرف کالای داخلی در رسانه ملی شامل چهار مقوله آسیب های ارتباطی ،آسیب های اجتماعی ،آسیب های ساختاری و آسیب های اخلاقی گردید .  برای شرایط زمینه ای موثر بر حمایت مصرف کالای داخلی در رسانه ملی چهار مقوله تقویت سرمایه ارتباطی ،  سرمایه  ساختاری ، سرمایه شناختی و سرمایه معنوی شناسایی گردید.در رابطه با شرایط علی موثر بر موثر بر حمایت از مصرف کالای داخلی در رسانه ملی  سه مقوله رسانه اجتماع گرا،فرهنگ مدارو اخلاق مدار مشخص گردید و در نهایت  پیامد بکار گیری راهبرد های رسانه ملی ،دستیابی به یک رسانه ایی هستیم که حافظ منافع ملی و کرامت انسانی می باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد رسانه ای، رسانه ملی، کارکردهای رسانه، مصرف کالای ایرانی
  • داود پاک طینت مهدی آبادی*، فائزه تقی پور، حسن درزبان رستمی صفحات 137-174

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل سواد رسانه ای برای ارتقاء سرمایه اجتماعی در شهر یزد انجام شده و از روش ترکیبی، از نوع اکتشافی بهره برده و دارای بخش کیفی و کمی است. در بخش کیفی از روش گراندد تیوری، نظرات19 نفر از کارشناسان، در قالب مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته اخذ گردید. مصاحبه ها تبدیل به متن و فرآیند تحلیل داده ها و کدگذاری ها آغاز شد. برای سنجش روایی بخش کیفی، از راهبرد تایید مشارکت کنندگان و رویکرد همسوسازی استفاده شد. نتایج بخش کیفی نشان داد در صورتی که شرایط زمینه ای، ایجاد وعوامل مداخله گر کنترل شوند و استراتژی مورد تاکید به کار رود، می توان به ارتقای سرمایه اجتماعی دست یافت. در بخش کمی، تعداد 364 نفر از شهروندان یزد به روش نمونه گیری خوشه ای در دسترس، برای تکمیل پرسشنامه محقق ساخته، انتخاب شدند و پس از تحلیل آماری، یافته ها نشان داد میانگین متغیرهای پژوهش بالاتر از متوسط مورد نظر است.

    کلیدواژگان: تشنگی اطلاعاتی، سرمایه اجتماعی، سواد رسانه ای، رسانه، محتوا
  • سمیه تاجیک اسماعیلی*، سحر حیدری نصیر صفحات 175-194

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت باور به دنیای عادلانه در میان دانش آموزان کاربر اینترنت در میان دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران به انجام رسیده است. پژوهش از نوع توصیفی- پیمایش و ابزار اندازه گیری ، پرسشنامه است. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 384 نفر و به شیوه خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. برای سنجش وضعیت باور به دنیای عادلانه در میان دانش آموزان کاربر اینترنت از پرسشنامه طراحی شده توسط ساتون و داگلاس(2005)، دالبرت(1999) و دالبرت و همکاران(2001)، و تهیه شده توسط صفاری نیا(1391) استفاده شد. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، ابعاد: باورهای دنیای عادلانه برای خود،  باورهای دنیای ناعادلانه ، باورهای دنیای عادلانه برای دیگران و باورهای دنیای عادلانه عمومی با میانگین های 3.40، 3.36 ، 3.10 و 3.06 (درمقیاس اندازه گیری 1 تا5) تاحدودی مورد باور دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: باور به دنیای عادلانه برای خود، دنیای عادلانه برای دیگران، کاربران اینترنت، دانش آموزان
  • حامد بابازاده مقدم * صفحات 195-212

    نسل های سه گانه ی حقوق بشر هر کدام شامل حقوقی می باشد که احترام و تضمین آنها فراتر از حوزه های داخلی کشورها، در سطح منطقه ای و بین المللی مورد تاکید قرار دارد. در شرایطی که طرح طبقه بندی نسل های حقوق بشر مورد انتقاد جدی قرار گرفته، تا جایی که با تردید به نسل سوم حقوق بشر نگاه می شود، سخن از نسل چهارم و حتی نسل پنجم حقوق بشر به میان آمده است. در این مقاله پس از تشریح زمینه ی طرح نسل چهارم، بر مبنای دیدگاه های اساتید و پژوهشگران حقوق به تبیین مفهوم و دامنه ی حقوق نسل چهارم پرداخته شده است. بر مبنای نتایج تحقیق، طرح نسل چهارم حقوق بشر یک ایده غیرعلمی و بدون مبنا نبوده و برخی از اساتید و پژوهشگران حقوق -به ویژه در سال های اخیر- بر لزوم شناسایی نسل جدیدی از حقوق بشر تاکید دارند. زمینه اصلی و دلیل شکلل گیری این دغدغه در میان پژوهشگران حقوقی، لزوم حفظ کرامت انسانی در عصر حاضر است؛ دورانی که بدون تردید مهم ترین ویژگی آن رشد سریع تکنولوژی و تحول در ارتباطات می باشد. به این ترتیب نسل چهارم حقوق بشر را می توان مجموعه حقوقی دانست که هدف آن حمایت از کرامت انسانی در تحقیقات علمی و در برابر تکنولوژی های نوین است. هنوز چارچوب حقوق نسل چهارم حقوق بشر نه به لحاظ تبیین مبانی حقوقی، نه از لحاظ تعریف دقیق موضوع و نه از نظر تعیین صاحبان حق و مسیولان آن به صورت دقیق تعریف نشده و به صورت کلی در خصوص مصادیق این حقوق اتفاق نظر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، نسل های حقوق بشر، نسل چهارم حقوق بشر، کرامت انسانی
  • بهروز بابایی*، احسان امیرزاده ملکی صفحات 213-256

    ترجمه ابزاری است برای برقراری ارتباط بین فرهنگ های مختلف و مترجمان نیز نقش مهمی را در کسب شناخت صحیح از فرهنگ و ادبیات یک کشور ایفا می کنند. در حقیقت، این ترجمه است که باعث می شود فاصله بین ملت ها و فرهنگ های مختلف کاهش یابد. با گردآوری داده های مربوط به آثار ترجمه شده از زبان ترکی (ترکیه) به فارسی میزان شناخت این دو ملت و فرهنگ از یکدیگر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که اکثر آثار ترجمه شده به حوزه ادبی محدود شده است و ادبیات فارسی رویکردی محافظه کارانه در پیش گرفته است. نتایج همچنین نشان می دهد که نویسندگان ترک سرشناس دیگری نیز وجود دارند که هنوز برای ایرانیان ناشناخته هستند و مترجمان بایستی بیش از این به ترجمه آثار و شناساندن آنها به ایرانیان بپردازند.

    کلیدواژگان: ترجمه، ادبیات ترکی استانبولی، ارتباط بین فرهنگی، ترجمه و فرهنگ
|
  • Mohammad Nikmalaki *, Nooredin Razavizadeh Pages 13-78

    In critical and communicative studies, “representation” is defined as the production of meaning through conceptual and discourse frameworks. Stuart Hall argues that there is no meaning outside of discourse, and that what we call reality is beyond the representation process.According to the study, “Representation of the Discourse of Power Discourse in Iran; Critical Discourse Analysis of the Execution and Analysis Ceremony of the Seventh President-elect of Iran on CNN International, BBC World, Al Jazeera English, Press TV Network and Al-Alam network “ Critical discourse analysis method, analysis unit, news report, non-probable and purposeful sampling method and in the time period (August 3, 4 and 5) of 2013 were selected and included in discourse analysis. Based on the results of this research; Al-Jazeera English Discourse on “Conditional Welcome to Nuclear Negotiations” in the Form of Implicit Discourse “Pan-Arabism Approaches Iran's Opposition to Countries' Interaction with the Countries of the Region and even Direct Negotiations with the United States”,The BBC World Service's “ Rejection of the discourse of indigenous and national internalization” in the form of “Dominance and Condemned” discourse and the CNN network also referred to the discourse of “Revival of the System in Interacting with the West.” In contrast to Iran's foreign media, Press TV focused on representing “election discourse as a major show of democracy” and Al-Alam, including “Islamic Democracy,” linked to “broad popular participation in elections” on the nuclear issue.

    Keywords: Media representation, critical discourse analysis, 11th Presidential investiture ceremony, News Reports, International news networks
  • Davoud Faridpour * Pages 77-100

    New communication technologies have disrupted the simple structure of past societies and provided an opportunity for human beings to increase their range of communication and interaction with their fellow human beings, but this time not to the extent of their neighborhood or even their lands, but this interaction. ‌ has become universal. In many cases, interactions have taken place against or against the will of governments.Activities like the double-edged sword, which is sometimes an opportunity to escape the tyranny of tyrannical rulers; Such as the events of the Islamic Awakening in the lands of Egypt, Libya, Tunisia or even the awakening of world public opinion to the realities of the resistance of the oppressed people of Gaza, and sometimes it is a threat to the security of humanity, humanity and dear Islam; Such as the abuses of takfiri and terrorist groups such as ISIS, etc. in Iraq and Syria.In this article, an attempt has been made to explore the opportunities and threats of new communication technologies in cyberspace and social networks in the framework of the theory of globalization of communications, and finally, by providing solutions, to turn threats into opportunities to get out of danger. Provide takfiri and terrorist currents.In this article, using the documentary method, all the documents related to the research issue are collected as a statistical population and then analyzed and evaluated using descriptive and inferential analysis.

    Keywords: Salafi-Takfiri terrorism, ISIL, globalization, the capacity of new media
  • Narjes Ebadati * Pages 101-136

    The purpose of this study was to present a model of strategies to support the consumption of Iranian goods in the national media. The research method is qualitative and is based on data theorizing. Baseline interviews were conducted to collect evidence. Purposive sampling was used to conduct 15 interviews with media and communication experts. The findings showed that with regard to educational, supervisory, entertainment, modernization and developmental functions, de-escalation and propaganda were identified through economic, cultural, managerial and political strategies. The intervening conditions affecting the protection of domestic media consumption in the national media included four categories of communication damages, social damages, structural damages, and ethical damages. Four categories of communication capital, structural capital, cognitive capital, and intellectual capital were identified for contextual contexts affecting domestic media consumption. The socialist, ethical culture of tolerance has been identified and, ultimately, the result of applying national media strategies, we are achieving a media that safeguards national interests and human dignity.

    Keywords: Media Solution, national media, Media functions, Iranian Product Consumption
  • Davoud Paktinat Mehdi Abadi*, Faezeh Taghipour, Hasan Darzban Rostami Pages 137-174

    The present study aims to develop a model of media literacy to promote social capital in the city of Yazd and uses a combined method, exploratory type and has a qualitative and quantitative part. In the qualitative part of the grounded theory method, the opinions of 19 experts were obtained in the form of in-depth semi-structured interviews. Interviews became transcripts and the process of data analysis and coding began. To assess the validity of the qualitative part, a participant validation strategy and a harmonization approach were used. The results of the qualitative section showed that if the underlying conditions, creation and intervening factors are controlled and the emphasized strategy is used, the promotion of social capital can be achieved. In the quantitative section, 364 citizens of Yazd were selected by available cluster sampling method to complete the researcher-made questionnaire, and after statistical analysis, the results showed that the mean of research variables is higher than the average.

    Keywords: Information thirst, Social Capital, Media Literacy, Media, content
  • Somayeh Tajik Esmaeili*, Sahar Heydari Nasir Pages 175-194

    The aim of this study was to analyze the situation of belief in a just world among Internet users among high school students in Tehran. The research is a descriptive-survey type and the measurement tool is a questionnaire. The statistical population includes all high school students in Tehran and the sample size is 384 people based on Morgan table and selected in a multi-stage cluster method. A questionnaire designed by Sutton and Douglas (2005), Dalbert (1999) and Dalbert et al. (2001) and prepared by Saffarinia (2012) were used to assess the status of belief in a just world among Internet users. Findings from data analysis showed, Dimensions: Faiths of a just world for themselves, beliefs of an unjust world, beliefs of a just world for others, and beliefs of a fair world in general with averages of 3.40, 3.36, 3.10, and 3.06 (on a scale of 1 to 5) are somewhat believed by students

    Keywords: Believe in a fair world for yourself, a fair world for others, Internet users, Students
  • Hamed Babazadeh Moghadam * Pages 195-212

    Each triple generations of human rights includes rights which their respect and guarantee is emphasized at the regional and international level beyond the domestic spheres of countries. In a situation where the human rights classification plan has been seriously criticized, to the extent that it is viewed with skepticism about the third generation of human rights, the fourth generation and even the fifth generation of human rights have been spoken of. In this article, after explaining the context of the fourth generation plan, based on the views of law professors and researchers, the concept and scope of the fourth generation law has been discussed. According to the research, the fourth generation of human rights plan is not an unscientific and baseless idea, and some law professors and researchers — especially in recent years — emphasize the need to identify a new generation of human rights. The main context and reason for the formation of this concern among legal researchers is the necessity of preserving human dignity in the present era, which is undoubtedly the most important feature of technology's rapid growth and transformation in communication. In this way, the fourth generation of human rights can be considered as a legal complex that aims to support human dignity in scientific research and against the new technologies. The framework of the fourth generation of human rights has not yet been defined precisely, neither in terms of the explanation of legal principles, nor in terms of the exact definition of the issue, nor in terms of determining the right owners and its officials is not accurately defined and generally there is no agreement about the instances of these rights.

    Keywords: Human rights, Human Rights Generations, Fourth Generation of Human Rights, Human dignity
  • Behruz Bekbabayi*, Ehsan Amirzadeh Pages 213-256

    Translation is seen a tool which connects different cultures and translators play an important role in acquiring a coorect knowledge of a country's culture and literature. In fact, translation bridges the gap between different nations and cutures. Upon collecting the data concerning the books translated from Turkish into Persian, how well these two nation know each other and the role of translation in this process are investigated. The results showed that literary books are mostly translated and Persian literature is tended to be conservative. It is also proved that other famous authors are unknown to Iranians and this is the task of the translators to make these authors known.

    Keywords: translation, (Turkey) Turkish literature, intercultural relation, culture