فهرست مطالب

زبان و ادب فارسی - پیاپی 45 (زمستان 1399)

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 45 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود پاکدل* صفحات 1-16
    این جستار به بررسی بنیان های کیش آناهیتا در داستان بیژن و منیژه می پردازد. بنیان های کیش آناهیتا همانند: حیات و زایندگی، تقدس و برکت، سلطه و قدرت و... . در داستان بیژن و منیژه که رشته ای باریک و نامریی از اسطوره و داستان را داراست، دیده می شود. آناهیتا (ایزد بانوی آب) در سراسر ایران کهن، فرشته پاکی و طهارت است. آناهیتا در اسطوره آفرینش زرتشت و فرزند وعده داده شده زرتشت نقش آفرینی کرده است و نماد عفت و پاک دامنی زنانه است. قدرت و تسلط دارد و فاعل و کنشگر است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در داستان بیژن و منیژه، نقش منیژه بازنمایی عملکردهای آناهیتاست. او عاشق و دل باخته است. روحیه زنانه اش در داستان جریان دارد، ناجی بیژن است، آب و غذا به بیژن می رساند و موجب رهایی بیژن گشته است. هبوط بیژن در چاه موجب وصال او می گردد؛ زیرا بیژن باید مرارت و سختی ببیند تا شایسته وصال منیژه شود. از همین روی، ویژگی های ایزد بانوی آناهیتا در او جلوه گر است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، بیژن و منیژه، آناهیتا، آب، مادر خدایی
  • علیرضا شعبانلو* صفحات 17-43

    زبان شناسی شناختی، ساختهای دستوری را مبتنی بر ساخت ذهنی می داند و معنی را در کانون توجه خود قرار می دهد و معتقد است: معنی از شناخت و ادراک انسان مستقل نیست و رمزگذاری زبان شامل عواملی چون گزینش، دیدگاه، کانون توجه، چارچوب بندی، شیوه های مقوله بندی، و جزء اینهاست و ساختار زبانی، بازتاب مستقیم شناخت است، یعنی یک عبارت زبانی خاص، به یک شیوه خاص مفهوم سازی یک موقعیت معین وابسته است؛ این دیدگاه بسیار به نظریه نظم عبدالقاهر شبیه است که می گوید: معنی سخن وقتی حاصل می شود که مطابق ترتیب و تالیف خاصی که معانی مرتب و منظم در نفس و دل آدمی دارند، به فرمان عقل به الفاظ مرتب ریخته شود (جرجانی، 1374: 2). توجه به نقش شناختی زبان، اهمیت معنا، پیروی ساختارهای نحوی از ساختار معنای ذهنی و عواملی که زبان شناسان شناختی در رمزگذاری زبان موثر می دانند، در این سخن عبدالقاهر عیان است. با عنایت به اهمیت دیدگاه شناختی در زبان شناسی معاصر و به دلیل جامعیت و دقت دیدگاه های زبانی عبدالقاهر که در محافل علمی اهمیت فوق العاده ای یافته است، در این مقاله دیدگاه زبان شناسان شناختی را با دیدگاه های زبانی عبدالقاهر مقایسه و تحلیل کردیم و بدین نتیجه رسیدیم که هر دو زبان را یکی از قوای شناختی می دانند که منشا تجربی، روانشناختی و نقش اجتماعی دارد. و دستور زبان پیرو معنا و مفهوم است و معنای زبان متاثر از نظرگاه، موقعیت و دانش فردی و کاربرد عینی آن است.

    کلیدواژگان: عبدالقاهر جرجانی، زبان شناسی شناختی، معنی، شناخت، نحو
  • فاطمه حاجی قاسملو، آیت شوکتی*، مجتبی صفرعلیزاده صفحات 44-66

    نسخ خطی از مهم ترین ارکان فرهنگی بشر و نشانگر تاریخ و تمدن یک سرزمین و وسیله تعمق و ژرف نگری در شناسنامه ملی ایران است که موجب رونق و غنای پیشینه ی علمی، ادبی و تاریخی و... میشود. دبیر اعلم فرزند رییس محمد منشی از سخنوران و نویسندگان قرن 14، خوشنویس، شاعر و نویسنده عصر قاجار، است. «تحریر ترجمه درالنثیر »، یکی از چند آثار قلمی وی می باشد. این اثر در ادب تعلیمی، شامل16 حکایت به زبان حیوانات است که هر کدام مشتمل بر یک یا چند اصل اخلاقی است که دبیراعلم در اثنا یا در پایان به آن میپردازد. روش کار در این جستار بر مبنای مطالعه کتابخانه ای، توصیفی و تحلیلی و اسنادی می باشد. بررسی تضامین در این اثر بازگوی این امر است که وی به آثاری نظیر کلیله و دمنه، گلستان، مثنوی و... نظر داشته است. در اثر فوق هر حکایت ابتدا به زبان عربی و سپس به زبان فارسی قید شده است. از بررسی بخش عربی و فارسی حکایت چنین بر می آید که حجم حکایات در قسمت فارسی طولانی تر است؛ دبیراعلم با تسلطی که به مباحث ادبی و حکمی دارد به بسط داستان پرداخته است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، تصحیح، دبیراعلم، تحریر ترجمه درالنثیر
  • ماندانا علیمی*، سارا جاویدمظفری، احسان انصاری صفحات 67-90

    تداعی به عنوان عنصر اصلی خیال، نقش بسزایی در خلق انواع تصویرهای شاعرانه ایفا می کند. واعظ قزوینی شاعری تصویرگراست که به مدد این عنصر، در تصویر آفرینی های بکر و خیال انگیز، گام بر می دارد. او تلاش می کند جریان سیال ذهن که همان تداعی ارتباطی است را در ورای تک گویی ها و سیلان ذهنی به ظاهر پراکنده ایی که وجود دارد و در ارتباط میان تصاویر و افکار، در میان لایه های مختلف ذهن، طبقه بندی کند. واعظ با توجه به دقت نظر و ژرف اندیشی که در سرودن اشعار دارد، میزان تداعی هایی که از طریق تصویر، خیال و صنایع ادبی در اشعارش گنجانده است را به معرض نمایش می گذارد؛ همچنین وی با بکارگیری انواع صنایع، به دنبال مضامین و مفاهیم جدید با توجه به خاطراتی که در ذهن خود داشته، شاخه هایی را به ارمغان گذاشته است. مقاله حاضر، درصدد است تا تداعی آزاد و رویاگونه ذهن شاعر را بیان کند و همچنین تاثیر تداعی را از طریق مجاورت یا مشابهت در صنایع ادبی شاخص در دیوان واعظ قزوینی و چگونگی بهره گیری شاعر از آن، بیان دارد.

    کلیدواژگان: واعظ قزوینی، اشعار، تداعی، جریان سیال ذهن، فنون ادبی
  • آذرنوش گیلانی*، سید صادق زمانی صفحات 91-120

    زیبایی و عشق در ایران، از قدمت بسیارکهن، برخوردار است. هرچند نویسنگان و شاعران ایرانی از زیبایی و عشق بسیار سخن گفته اند، اما از این مفهوم تعریف روشنی به دست نداده اند، بلکه همواره خود را مجذوب و مسحور زیبایی و عشق یافته اند. ساختار زیبایی که در میان این مباحث پژوهش مطرح می شود، با آنچه در زیبایی شناسی مدرن مطرح است، متفاوت به نظر می رسد. سهروردی در سخن از زیبایی واژه حسن را به کار برده است و حسن را با جمال و کمال مترادف دانسته اند. تطبیق زیبایی و عشق سهروردی دو مقوله بنیادی هستند که می توان با احتیاط آن ها را با زیبایی شناسی جدید نسبت داد؛ چنانکه بامگارتن برای اولین بار در کتابی به زبان لاتین به نام «استتیک» در غرب وضع کرد که کاملا درباره ی زیبایی نیست، بلکه بخش هایی از آن درباره زیبایی است و در واقع عمده مطالب آن درباره معرفت شناسی است. با این حال سهروردی نیز در رساله « حقیقه العشق» اشارات اندکی در مورد زیبایی دارد و مستقیما به زیبایی شناسی و هنر نپرداخته است. بدین منظور با توجه به جایگاه زیبایی و عشق در نظام فکری سهروردی در این مقاله تلاش شده با استناد به منابع و به روش توصیفی- تحلیلی، ابتداء به رساله « حقیقه العشق» او پرداخته شود، سپس به این پرسش پاسخ داده شود که زیبایی و عشق عرفانی چیست؟ و چگونه می توان آن را با زیبایی شناسی مدرن تطبیق داد؟

    کلیدواژگان: زیبایی، عشق، عرفان، سهروردی، زیبایی شناسی
  • سفر حجمی درخط زمان؛ نقش حافظه رخدادی در شاعرانگی شاعران؛ بر اساس تقسیم بندی حافظه از دیدگاه برگسون
    صدف محسنی*، علیرضا فرنام صفحات 121-139

    چکیده هدف این نوشتار که پژوهشی کتابخانه ای و اسنادی است، بررسی نقش حافظه رخدادی در اعتلای خودآگاهی با بهره بردن از غنای تصویری و احساسی موجود در آثار فروغ فرخزاد بر اساس نقد روان شناختی و بازنمود این دو در شعر است. در این راستا، ابتدا مقوله تفاوت روح وجسم از دیدگاه برگسون مطرح می شود؛ که از نظر وی "روح" و "جسم" تنها تفاوت زمانی دارند و روح و به تبع آن خودآگاهی به نوعی همواره در گذشته حضور دارند و به وقایع زمان حال از دید گذشته می نگرند. بنابراین تقویت "حافظه رخدادی" که یک حافظه سیال و سه بعدی است نقش موثری در اعتلای خودآگاهی خواهد داشت. در این مطالعه که توصیفی و از نوع تحلیل محتواست قصد داریم تا از طریق هدایت خواننده به سمت به کارگیری هر چه بیشتر حافظه رخدادی، سطح خودآگاهی او را ارتقا بخشیده تا به این ترتیب تاثیر چشمگیر آن را در سیر روان درمانی و رهایی از مشکلات روحی - روانی شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: برگسون، حافظه خالص و رخدادی، خودآگاهی، شعر نو معاصر، فروغ فرخزاد، ادبیات، روان
  • سیده زهرا نوزن* صفحات 140-167

    شکسپیر در طلایی ترین دوره سیاسی و آرام ترین برهه اجتماعی تاریخ انگلستان، که با کمترین تنش نظامی نسبت به دوره های قبل سپری می شد، به امر جنگ و صلح می پردازد، زیرا در نیم قرن حکومت الیزابت بدون هیچ لشکرکشی به سایر کشورها و تنها با دفاع در برابر زیاده خواهی اسپانیا، هیچ جنگی و ویرانی ببار نیامده بود. در اینجا نیز تخیل خلاقانه شاعر نقشی را به تصویر می کشد که خود ندیده و صدایی را به گوش مخاطبان می رساند که خود نشنیده بود. زشت نمایی جنگ در تراژدی و برجسته کردن صلح در کمدی های شکسپیر و از سوی دیگر پند و اندرز حکیمانه سعدی به حاکمان دوران خود موضوعی است که این مقاله به دنبال پردازش آن است. منش ادبی شکسپیر بیشتر به سبک و سیاق ادیبان شرقی مانند سعدی شیرازی شبیه تر است که این مقاله سعی در بررسی شباهت های سبک این دو شاعر نامی شرق و غرب دارد. سعدی از راه هشدار وپند و اندرز شاهان را از خودکامگی، جنگ و ستم برحذر می دارد. الیزابت با یاری ادیبانی مانند شکسپیر تلاش زیادی کرد تا جنگ را تقبیح و صلح و آرامش را تمجید کند. شعار "می بینم وچیزی نمی گویم"مبتنی بر صبر وخویشتنداری بود که ملکه انگلیس بدان اعتقاد داشت و بر این اساس قصد داشت در کشورداری شکیبایی کند و از گسترش خشونت پیشگیری نماید. شکسپیر ادیب، همگام با سیاستمداران صلح دوست زمان خود بر غلاف کردن شمشیر، درباره زشتی عواقب مخرب جنگ قلم فرسایی می کند.

    کلیدواژگان: جنگ، صلح، شکسپیر، سعدی، پند و اندرز
  • محمدعلی وثوقیان نجف آبادی* صفحات 168-198

    ابن عربی مانند اغلب عرفای اسلامی کرامت را مخصوص اولیا و معجزه را مخصوص پیامبران می داند. ابن عربی مانند برخی عرفای دیگر، کرامت واقعی را علم شهودی می داند. ژوزف مورفی تفاوتی بین کرامت و معجزه قایل نبوده، معتقد است که تمام انسان ها دارای چنان قوایی هستند که می توانند تمام معجزات را محقق کنند. مورفی مثال های فراوانی را بیان می کند که در آن سالک قادر به انجام معجزات حضرت عیسی شده است. مورفی روانشناسی ست که علمش کاربردی است؛ بدین معنا که تمام افراد انسانی می توانند از معجزه استفاده کنند تا زندگی دنیوی مناسب و به دنبال آن حیات اخروی پسندیده ایی داشته باشند. مورفی و ابن عربی در موضوع معجزه دست کم در نه مورد اشتراک نظر دارند که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. روش به کار گرفته شده در این مقاله کتابخانه ای و مقایسه ای است که در آن با وجود تفاوت در اصطلاحات، در پی یافتن مفاهیم مشترک بوده ایم.

    کلیدواژگان: ابن عربی، مورفی، معجزه، کرامت
|
  • Masoud Pakdel * Pages 1-16
    This essay investigates the foundations of Anahita's religion in the story of Bijan and Manijeh. Foundations of Anahita's religion, including life and nascence, holiness and benediction, domination and power, etc., are observed in the story of Bijan and Manijeh which has the thin and invisible thread of plant myth and story. Anahita, the goddess of water, is the purity and cleanliness angel throughout ancient Iran. She has played a role in creation myth of Zarathustra and the promised child of Zarathustra. She is the symbol of female chastity and purity. She has power and is dominant, is doer and actor. The results from this research show that in the story of Bijan and Manijeh, Manijeh represents Anahita's performances. She has fallen in love and is lovesick. Her feminine spirit flows in the story. She is Bijan's savior and provides him with food and water and librates him. His fall in well leads to consummation of her marriage because Bijan has to go through tough times to be qualified to consummate the marriage of Manijeh who manifests the traits of Anahita goddess.
    Keywords: : Shahnameh, Bijan, Manijeh, anahita, Water, Mother Goddess
  • Ali Reza ShaABanlu * Pages 17-43

    Cognitive linguistics considers grammatical constructions based on mental construction and focuses on meaning and believes: meaning is not independent of human cognition and perception and language coding includes factors such as selection, perspective, focus, framing, categorization methods. , And is part of this, and the linguistic structure is a direct reflection of cognition, that is, a particular linguistic expression depends on a particular way of conceptualizing a particular situation; This view is very similar to Abdul Qahir's theory of order, which says: The meaning of speech is achieved when it is poured into regular words according to the special order and composition that have regular and orderly meanings in the human soul and heart. Attention to the cognitive role of language, the importance of meaning, following syntactic structures from the structure of mental meaning, and the factors that cognitive linguists consider effective in encoding language are evident in Abdul Qahir. Considering the importance of the cognitive perspective in contemporary linguistics and due to the comprehensiveness and accuracy of Abdul Qahir's linguistic views, which has become extremely important in scientific circles, in this article we compared and analyzed the views of cognitive linguists with Abdul Qahir's linguistic views and concluded that both Language is considered as one of the cognitive powers that has empirical, psychological and social role. And grammar follows meaning and concept, and the meaning of language is influenced by the point of view, position and individual knowledge and its objective application.

    Keywords: Abdul Qahir Jorjani, cognitive linguistics, Meaning, Cognition, Syntax
  • Fatemeh Hajighasemloo, Ayat Shokati *, Mojtaba Safaralizadeh Pages 44-66

    Manuscripts is one of the most important cultural elements of human being and represents a country`s history and civilization and it is a means of reflection into the national identity card of Iran which causes prosperity of scientific, literary and historical background and etc. Dabira-e-Alam, son of president Mohammad Munshi is one the speakers of eleventh century and a calligrapher, poet and writer of Qajar era. Transcription of Dorrolnnasir translation Is one of several of his literary works. This work includes 16 anecdotes in educational literature in the animal languages. Each contains one or more moral principles that Dabira-e-Alam deals with them during or at the end of the anecdotes. Work method in this research is based on library, descriptive and analytical and documentary study. The study of the purports in this work shows that he has contemplated on works like Kelileh and Demneh, Golestan, Masnavi and etc. In the aforesaid work each anecdote has been stipulated first in Arabic and then to Persian. Examining the Arabic and Persian parts of the anecdote, it appears that the volume of anecdotes in the Persian part is longer; Dabira-e-Alam has developed the story with his mastery of literary and incorporeal topics

    Keywords: manuscript, correction, Dabira-e-Alam, transcription of Dorrolnnasir translation
  • Mandana Alimi *, SARA Javid Mozafari, Ehsan Ansari Pages 67-90

    As the main element of the imagination, association plays an important role in creating a variety of poetic images. vaez Qazvini is a pictorial poet who, with the help of this element, takes a step in imagining pristine and imaginative creations. He tries to classify the fluid flow of the mind, which is the association of communication, beyond the seemingly scattered monologues and flow of the mind, and in the connection between images and thoughts, between the different layers of the mind. vaez, due to his careful and thoughtful thinking in composing poems, exposes the amount of associations that he has included in his poems through images, imagination, and figures of speech. He has also used a variety of industries to create new themes and concepts, according to the memories he has in mind. The present article seeks to express the free and dreamy association of the poet's mind. It also expresses the influence of innovation through proximity or similarity in the leading figures of speech in the Qazvin’s poems and how the poet benefits from it

    Keywords: vaez Qazvini, poems, Association, fluid flow of mind, literary techniques
  • Azarnoosh Gilani *, Sadegh Zamani Pages 91-120

    Beauty and love in Iran have a very ancient history. Although Iranian writers and poets have spoken much about beauty and love, But they have not given a clear definition of this concept, Rather, they have always found themselves fascinated by beauty and love. The aesthetic structure that emerges among these research topics, It looks different from what is said in today's aesthetics. Suhrawardi has used the word Hassan in his speech about beauty and has considered Hassan as synonymous with beauty and perfection. The connection between Suhrawardi beauty and love are two fundamental categories that can be cautiously attributed to today's aesthetics. As Bamgarten first put it in a Latin-language book called Aesthetics in the West, which is not entirely about beauty. Rather, parts of it are about beauty, and in fact most of it is about epistemology. However, Suhrawardi also has few references to beauty in his treatise "The Truth of Love" and does not deal directly with aesthetics and art. For this purpose, considering the position of beauty and love in Suhrawardi's intellectual system, in this article, an attempt has been made by citing sources and by descriptive-analytical method. Let us first deal with his treatise "Haghihgat ul Eshgh", Then answer the question: what is beauty and mystical love? And how can it be adapted to modern aesthetics?

    Keywords: Beauty, love, Mystical, Suhrawardi, modern
  • Volumetric travel in time ؛The Role of Eventual Memory in Poetry Poetry; Based on Memory Segmentation from Bergson's View
    Sadaf Mohseni *, Alireza Farnam Pages 121-139

    Abstract The purpose of this paper, which is a library and documentary research, is to investigate the role of incidental memory in promoting self-awareness using visual and emotional richness in Forough Farrokhzad's works based on psychological criticism and representation of the two in poetry. In this regard, the difference between soul and body is first discussed from Bergson's point of view; According to him, "soul" and "body" are the only time difference, and the soul and consequently self-awareness are always present in the past and do not look to the past to current events. Therefore, strengthening "random memory", which is a smooth and three-dimensional memory, will play an effective role in increasing self-awareness. In this descriptive and analytical study of content, we intend to increase the level of self-awareness by guiding the reader to use more random memory to have a significant impact on the process of psychotherapy and relief from mental problems.

    Keywords: Bergson, Pure, Occasional Memory, Self-Consciousness, Modern Contemporary Poetry, Forough Farrokhzad, Literature, psychology
  • Seyyedeh Zahra Nozen * Pages 140-167

    Shakespeare in the most peaceful era of British history, generally known as “the golden age” which is marked with the least possible military tension, deals with war and peace, bearing in mind that in the reign of Elizabeth I, except for the rightful defence against Spaniards, not a single war was fought and not any devastation occurred that Shakespeare would possibly stage its actualities,. It is called the creative poetic imagination that enables the poet to depict the picture which he has never seen or the voice never heard. Condemnation of war in tragedy and commendation of peace in comedy is the main aim of this research, the manner that much resembles the strategy of eastern poets rather than that of the well-known author of Russia. Saidi of Shiraz mainly suffices to the warnings, advice and instructions humbly offered to the authorities to hinder their oppression, autocracy and absolutism. Relying on her patience and tolerance, “I see but say nothing” was the motto of Queen Elizabeth in which she so adherently believed and by which she was determined to expand patience and avoid violence in her administration. This article intends to investigate how the bard of Avon, hand in hand with his contemporaneous politicians, as the advocators of peace, have sheathed their swords and drawn their pens to write about the destructive destiny of war in the peace time as Saadi did.

    Keywords: Peace, war, Shakespeare, Saadi, giving advice
  • Mohammad Ali Vosooghian * Pages 168-198

    Like the other Islamic mystics, Ebn Arabi considers dignity specialized for saints and miracle specialized for prophets. Like some other mystics, Ebn Arabi considers intuitive science as the real dignity. Josef Murphy thinks that there is no difference between dignity and miracle and he believes that all human beings have such powers and they are able to realize all miracles. Murphy makes lots of examples in which a wayfarer was able to do the miracles of Jesus Christ.Murphy is a psychologist whose knowledge is practical, which means that he thinks all human beings can use miracle so that they can have a proper life in this world and then in the life in hereafter. Murphy and Ebn Arabi have the same idea about miracle at least in 9 cases and in this section they are going to be discussed. The method used in this paper is library and comparative.That in spite of differences in terms, we have sought to find common ground. 

    Keywords: Ibn Arabi, Murphy, miracle, dignity