فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1398)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بردشیر(شیرسنگی) در فولکلور و دانش بومی بختیاری
    عباس قنبری عدیوی* صفحات 1-47
    شیرسنگی، تندیس و مجسمه ای ساخته از سنگ است که در فرهنگ بختیاری ها کاربرد و کارکرد متنوع فرهنگی، هنری، ادبی، اجتماعی و اقتصادی دارد. در نقاط سردسیری و گرمسیری بختیاری این پیکره تنومند و با هیبت را روی مزار کلانتران، خان ها، شهیدان، دلاوران، جوانان و بزرگ مردان قوم می گذارند. گونه ها و تیپ های مختلف بردشیر (شیرسنگی) با توجه به نحوه ساخت، ابزار، تجربه استادان و روند آماده سازی، اندازه ، شکل (ریخت)، نگاره های حکاکی(نقش) و گونه های مختلف واقعی(تیپ ریال) و انتزاعی تا نصب و آداب و رسوم آن، در سراسر منطقه بختیاری موجب شد که نگارنده علاوه بر کارکردهای مادی و معنوی، به ویژگی‎ های این پیکره در دانش بومی و فرهنگ عامه هموندان بختیاری بپردازد و جایگاه این هنر دیرین ایرانی را در دوره معاصر نمایان کند. این مطالعه بر مبنای پژوهش میدانی و گفتگو با استادان سازنده این هنر-صنعت بومی تدوین و گاهی نیز به اسناد و مدارک کتابخانه ای استناد شده است. برای این منظور با مصاحبه و جمع آوری اطلاعات لازم، ضبط گونه های فرهنگ و ادبیات شفاهی نمونه هایی از آفریده ها و عقاید مردمی در فرهنگ مردم(فولکلور) و هنر ایرانی جستجو شد که برای تحقیقات مردم شناسی، قوم نگاری و مطالعات فرهنگی-ادبی عشایری موثر باشد.
    کلیدواژگان: «فرهنگ مردم»، «ادبیات عامه»، «فولکلور»، «دانش بومی»، «شیرسنگی»، «بختیاری»
  • کاظم ملازاده*، محمدحسن سالک اکبری صفحات 49-74

    چکیده سنجاق های میله ای در میان یافته های فلزی محوطه های استقراری، مذهبی و قبرستان های عصر آهن ایران به فراوانی یافت شده اند. با توجه به فراوانی این ساخته ها این سوال مهم مطرح می شود که این سنجاق ها چه کاربرد یا کاربردهایی داشته اند؟. در منابع، این دست ساخته ها اغلب با عنوان کلی «سنجاق» معرفی شده اند و یا این که بدون بحث علمی، به کارکردهای مختلفی از جمله سنجاق لباس، سنجاق مو، اشیاء نذری و نمادین، ابزار دفاعی و سنجاق کفن اشاره کرده اند. در این پژوهش تلاش گردیده با استفاده از مطالعات باستانشناسی، قوم باستان شناسی و به شیوه توصیفی و تحلیلی، کاربردهای مختلف این دست ساخته ها مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس نتایج حاصله سنجاق های مورد مطالعه با توجه به شکل و ابعاد و نیز محل کشف و استفاده، دارای کاربرد-هایی به عنوان سنجاق لباس، سنجاق مو، سنجاق تزیینی، دفاعی، نمادین، نذری، جادویی، آیینی و نیز کاربردهای مکمل و چندگانه بودند و یکی از کاربردهایی که قبل از این کمتر به آن اشاره شده و در این مقاله به آن پرداخته شده کاربرد آن به عنوان ابزاری برای مقابله با نیروهای شرور و نیز حیوانات موذی است که به نوعی تداوم استفاده از آن را می توان در جوامع سنتی و زردشتیان دوره قبل و معاصر مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: عصر آهن، سنجاق های میله ای، مارغن، فلزکاری عصر آهن
  • درد و شیوه های التیام آن: مطالعه انسانشناختی دانش بومی و قومی منطقه موکریان
    لقمان شمسی، ابوعلی ودادهیر*، حمیدرضا فرخ اسلاملو، زهره انواری صفحات 75-114

    این مقاله به مفهوم درد و نحوه التیام آن در منطقه موکریان کردستان پرداخته است. برای نیل به این هدف، دانش بومی و قومی موجود درباره درد، با توسل به روش های انسان شناختی و به طور خاص مردم نگاری، و حدود نه ماه حضور مستمر در میدان و انجام مشاهدات و مصاحبه با مطلعین کلیدی، مطالعه شده است. برای تحلیل داده ها از تحلیل روایت مبتنی بر مضمون و از مدل میلز و هابرمن استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهند به رغم وجود درمانگران مختلف محلی و سنتی در منطقه موکریان، و مدیریت و درمان درد و بیماری با شیوه ها و شگردهای مخصوص به خودشان، درد به عنوان مساله ای سخت، برای مردمان قوم کرد امری غیر قابل پذیرش و شخصی است، و آنها برای ابراز آن عمدتا از استراتژی انکار استفاده می کنند و این در غالب داستان ها، روایت ها، و ضرب المثل ها منطقه نیز قابل مشاهده است. شرایط زیست محیطی موکریان زمینه را برای پرورش افراد قوی، نستوه و دلاور مهیا می کند و فرهنگ هم داستان با این شرایط هرگونه ضعف و ناتوانی را نهی می نماید، لذا مردم در شرایط درد و بیماری از خود ضعف نشان نمی دهند؛ چون سر خم کردن در برابر درد با ارزش های مردانگی منطبق نیست.

    کلیدواژگان: درد، انسان شناسی درد، بیماری، دانش بومی، درمانگری سنتی
  • مینا شیرانی*، اصغر ایزدی جیران صفحات 115-150
    این مقاله به بررسی فرآیند تولید هنر سفالگری "کلپورگان" با رویکرد مردم شناسی هنر می پردازد و به دنبال پاسخ به این پرسشهاست که:1.چه دانش بومی در شیوه ساخت این سفالینه ها نهفته است؟2.اطلاعات و اصطلاحات بومی رایج در ساخت آنها چیست؟"کلپورگان" روستایی مرزی در استان سیستان و بلوچستان که به سفالینه ها و استمرار شیوه سنتی ساخت آنها مشهوراست. فعالیت سفالگری این منطقه تنها توسط زنان، به روش دست ساز با ابزار ساخت بومی ، نقش پردازی ذهنی و با تولید و توزیع اندک در حال اجراست. زنان حرفه سفالگری را اجدادشان آموخته و این دانش بومی تولید سفال را به عنوان یک فرهنگ شفاهی نسل به نسل حفظ کرده و انتقال داده اند. واژه ها و نام های بومی و محلی برای نقوش وابزار کار بخشی از هویت فرهنگ بلوچ و منزلت شغلی این هنر محسوب می شود.نقش مایه هایی که هر کدام بازنمودی از فرهنگ،آداب و رسوم و طبیعت منطقه بلوچستان است. روش پژوهش در این مقاله میدانی و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه با مطلعین کلیدی و زنان سفالگر، عکسبرداری، فیلمبرداری انجام شده که برآیند آن تصویری مناسب از سنت سفالگری کلپورگان،شیوه های فرآوری مواد اولیه،مراحل ساخت و تولید را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: دانش بومی، سفال، کلپورگان، فرآیند تولید
  • یاسمن کیاسی، محمدرحیم فروزه*، سیده زهره میردیلمی، حمید نیک نهاد صفحات 151-204

    گیاه مردم نگاری شاخه نوپا و برون رشته ای از حوزه دانش و فن آوری های بومی مردم شناسی است و واجد آفرینندگی های ارزشمندی در حوزه دانش سنتی مرتبط با گیاهان است؛ لذا در این مطالعه دانش بومی گیاهان، مرتع خوش ییلاق استان گلستان مورد بررسی قرار گرفته است. ثبت اطلاعات به صورت گفتگو به هر دو شیوه مصاحبه در محل زندگی بومیان و مشاهده مشارکتی در محل رویشگاه گیاهان انجام شد. مصاحبه شوندگان به روش گلوله برفی انتخاب شدند. در این تحقیق گونه های گیاهی متعلق به 17 خانواده که تعداد بیشتری از افراد بومی آن را شناخته و به خواص آن واقف بودند انتخاب شدند. از 30 گونه گیاهی انتخاب شده، 17 مورد آن استفاده خوراکی دارویی، 10 مورد استفاده دارویی و 3 مورد کاربرد دارویی و صنعتی داشته اند. نامگذاری محلی گونه ها تا حد زیادی منطبق با خصوصیات مورفولوژیک و نیازهای اکولوژیک گیاه بوده است. شناخت و پیش بینی زیستگاه گونه های گیاهی نیز از مهمترین اطلاعات کاربردی دانش بومی مردم خوش ییلاق بود. ایشان به انواع فرم های رویشی، اندام و فرایندهای گیاهی، خواص مختلف و شیوه استفاده از گیاهان به عنوان خوراک، دارو و ابزار و سرپناه آگاهی داشته و از آن در زندگی خود بهره می جویند.

    کلیدواژگان: دانش بومی، گیاه مردم نگاری، گیاهان دارویی، روش گلوله برفی، مرتع خوش ییلاق
  • وحید رشیدوش*، ناهید رضاپور صفحات 205-248

    سوخت از همان آغاز زندگی جمعی یکی از نیازهای ضروری بشر بوده است. پس از کشف آتش و وابستگی به آن، انسان ها به مرور زمان با بکارگیری علوم و ساخت ابزارها، سوختهای مختلفی را کشف و به کار بردند. ساکنین دهستانهای دوهزار و سه هزار از توابع خرم آباد تنکابن استان مازندران هم از این موضوع مستثنی نبودند. این دهستانها با توجه به موقعیت جغرافیایی و کوهستانی در گذشته فاقد امکانات رفاهی بودند و ساکنین آنها با بهره گیری از تجارب و امکانات طبیعی موجود در محیط زندگی، اقدام به تهیه سوخت مورد نیاز خود می کردند. روش کار در این پژوهش مطالعه عمیق و ژرفانگر، حضور در میدان تحقیق و مشاهده مستقیم همراه با مشارکت و مصاحبه بوده که از مطالعه اسنادی وکتابخانه ای نیز استفاده شده است. همچنین با بکار گیری نظریه مکتب کارکردگرایی مالینوفسکی، سوختهای سنتی و تاثیر آن در سبک زندگی مردم مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا نتایج بدست آمده حاکی از این است که تهیه و ذخیره-سازی سوختهای سنتی، آداب و رسوم خاصی را در ساکنین این دهستانها نهادینه کرده بود. همچنین همکاری جهت تهیه سوخت با رعایت قوانینی نانوشته در این روستاها صورت میگرفت .

    کلیدواژگان: سوخت، سوخت های سنتی، سوخت های مدرن، دهستان دو هزار، دهستان سه هزار
|
  • Bardeshir (Ston lion)in Bakhtiari Folklore and Indigenous Knowledge
    Abbas Ghanbari Odivi * Pages 1-47
    The lion is a stone sculpture that has a variety of cultural, artistic, literary, social and economic uses and functions in Bakhtiari culture. In Bakhtiari, the body is placed on the tombs of sheriffs, brave men, youth and elders of the people. Various types and types of lionesses, considering the structure, tools, experience of the masters, and the process of preparation, size, shape, engraving and various real and abstract varieties throughout its installation and customs throughout the Bakhtiari region, led the author to The material and spiritual functions of the body characterize the body in the native knowledge and culture of Bakhtiari people and show the place of this ancient Iranian art in the contemporary period. This study has been formulated based on field research and conversations with the creators of this indigenous art-industry and occasionally citing library documents. For this purpose, by gathering the necessary information, recording the varieties of oral culture and literature, examples of popular creations and beliefs in Iranian folk culture and art were searched for effective anthropological research, ethnography, and nomadic cultural-literary studies
    Keywords: People's Culture, Literature, Folklore, indigenous knowledge, Lions, Bakhtiari
  • MohammadHasan Salek Akbari Pages 49-74

    Straight Pins have been repeatedly among the findings of the metal objects of the settlements, religious sites and cemeteries of the Iron Age of Iran. These artifacts have often been referred to as "Pins" in some of the available sources. In other cases, they have simply been titled as: Garment Pins, hairpins, symbolic and votive objects, defense instruments and shrouds pins without making any distinctions and/or scientific discussions. In this article, we tried to study the various functions of these artifacts by using archaeological, ethno-archeological and historical studies. Based on the results, the studs, regarding their shape and dimension, as well as the place of discovery, had different uses such as: Garment Pin, hair pin, decoration, defensive, symbolic, votive, magic, and ritual as well as complementary and multiple applications. Also one of the functions that has been mentioned earlier in this article is its use as a tool to Ward off the ghosts and evil forces, as well as vile and harassing animals, which is still true for traditional societies and was the case with Zoroastrians from the Ancient and contemporary eras.

    Keywords: Iron Age, Straight Pins, Marghan, Iron Age metallurgy
  • Pain and its pain relief traditions: An anthropological inquiry in indigenous and ethnic knowledge of pain in Mukrian, Kurdistan
    Loghman Shamsi, Abouali Vedadhir *, Hamidreza Farrokh Eslamlou, Zohreh Anvari Pages 75-114

    This article examines the concept of pain and its relief among Kurdish people living in Mukrian,, Kurdistan . The objective of this study is to examine indigenous and ethnic knowledge of pain and pain relief Kurdish people in Mukrian using the ethnographic research methods including narrative interviews, observation and Key Informant Interview. Multi-sources data obtained from prolonged engagement in the research filed (nine months) were analyzed using thematic narrative analysis and Miles and Huberman's flow model. The findings show that Despite the variety of local and traditional therapists in the Mukrian area, and the management of pain and disease using their own healing methods, pain as a difficult issue is unacceptable and personal to the Kurdish people, and they use the strategy of denial to express it, and this has been confirmed in most of the stories, narratives, and proverbs in the region. The environmental and geographical conditions of the Mukrian region provide a fertile ground for training strong and tireless people, and the culture that accompanies these conditions prevents any weakness and disability, so that people do not become weak in pain and disease as leaning against pain is not a symbol of masculinity.

    Keywords: pain, Anthropology of Pain, Indigenous, Ethno-Knowledge, Traditional Healing
  • Mina Shirany *, Asghar Izadijeiran Pages 115-150
    the paper deals with studying production process of “Kalpouregan” pottery as an art through anthropological approach to answer the following questions: 1) What is production method of these types of earthenware?2) What are prevalent information and terminologies used in their production? “Kalpouregan” is the villages in Sistan and Baluchestan Province that is well-known for its earthenware and their traditional production method being continuously maintained. Pottery performed by hand and local tools is performed just by women . it is based on their mental pattern making. Women have learned the pottery as a profession from their ancestors and this local knowledge of pottery has been maintained and transferred from one generation to the next, as a local culture. Local names selected for patterns used are considered as a part of Baluchi cultural identity and occupational dignity created by the art. through a completely local method. This field study has been performed through an approach towards anthropology; and, data have been collected through interviewing key informed persons as well as those women making pottery; photography and film taking. The outcome presents an appropriate image of Kalpouregan Pottery as a tradition; processing method of raw material; and, stages of construction and production.
    Keywords: Local Knowledge, earthenware, Kalpouregan, production process
  • Yasaman Kiyasi, MohamadRahim Forouzeh *, Seyede Zohreh Mirdeilami, Hamid Niknahad Pages 151-204

    Indigenous knowledge has been created as centuries of human life experience in this earth and is also specific-ecosystem. "Ethnobotany" is a new extra-disciplinarily of anthropological science and technology in the field of indigenous plant-related knowledge. Khosh Yeylagh rangeland in Golestan province has been studied due to the richness of plant species. The purpose of this study is to collect data from and identify plants having been utilized by local people. Data were recorded in both interview and participatory observation at the plant habitat. The interviewees were selected by snowball method. The local names, used organs, medicinal properties and their use were recorded for all plants. In this study, plant species belonging to 17 families, with the highest number of citations, were selected. The results of this study show that out of 30 selected plant species, 17 belong to edible medicinal, 10 medicinal and 3 medicinal industrial applications. Knowing and habitat prediction of plant species was also one of the most important practical knowledge of local people in Khosh Yeylagh. They are aware of the various forms of vegetation, organ, processes, properties and methods of using plants as food, medicine, tools and shelter in their lives.

    Keywords: indigenous knowledge, Ethnobotany, Medicinal plants, snowball method, Khosh Yeylagh rangeland
  • Vahid Rashidvash *, Nahid Rezapoor Pages 205-248

    Fuel has been one the necessary and inseparable needs of human from the beginning of collective living and habitation. After fire discovery and relying on fire for providing breads human beings discovered and used various fuels over time and after experiencing and using their sciences and also creating different tools to apply fire. The residents of Dohezar and Sehezar rural districts, Khoramabad city, Tonekabon, Mazandaran were not exceptional too. The rural districts did not have accommodation because of their geographical and mountain locations; so they provided the necessary fuel by their experiences and natural facilities in living environment. In this study, we investigated and analyzed the used traditional and modern fuels and their effect on life style, social and economical relations through Malinowski functionalism theories and anthropological methods and principles including field research, intensive method , library studies and attending the mentioned districts for interviewing .The results indicated that providing and saving traditional fuels had institutionalized some customs and behaviors among the residents of Dohezar and Sehezar rural districts. Cooperation and companionship to provide the fuels were done based on unwritten rules.

    Keywords: Fuel, Traditional fuels, Modern fuels, Dohezar rural district, Sehezar rural district