فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 36 (زمستان 1399)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول درسخوان، هادی پاشاچینی* صفحات 7-20

    هدف اصلی پژوهش، ارزیابی پراکنش فضای سبز و مکانیابی در جهت توسعه آتی با رویکرد عدالت فضایی در کلانشهر تبریز می باشد. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی بوده و از نظر ماهیت بنیادی-کاربردی می باشد و به لحاظ زمانی، مقطعی است. برای گردآوری داده‏ها از سه شیوه کتابخانه‎ای، میدانی و نقشه‏های وضع موجود شهر به تفکیک مناطق استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به دو صورت کمی و کیفی صورت پذیرفته است. معیارهای انتخاب شده در جهت مکانیابی عادلانه فضای سبز توسط کارشناسان خبره وزن دهی شده و نقشه عوامل در سیستم اطلاعات جغرافیایی خروجی گرفته می شود که در نهایت مکان های پیشنهادی با مدل Index Overlay نشان داده می شود. یافته های این پژوهش نشانگر این است که کمترین مساحت فضای سبز مربوط به منطقه 9 و بیشترین مساحت مربوط به منطقه 2 می باشد. طبق آمار سرانه فضای سبز، منطقه 2 با سرانه 4/9 و منطقه 9 با سرانه 1 به ترتیب بیشترین و کمترین سرانه فضای سبز را در کلانشهر تبریز دارند. این اختلاف زیاد سرانه ها در دسترسی ساکنین این مناطق به فضاهای سبز را با مشکل رو به رو می کند و نشانگر رعایت نشدن عدالت فضایی در توزیع فضای سبز است. شهر تبریز در سال های نه چندان دور به عنوان یکی از باغ شهرهای ایران شمرده می شد ولیکن امروزه به دلیل افزایش جمعیت و به طبع آن کاهش سرانه فضای سبز و توزیع نامتوازن آن با دسترسی نامناسب به این فضاها روبه رو شده است بطوریکه این کمبود در مناطق مختلف آن به یک اندازه نمی باشد.

    کلیدواژگان: مکانیابی، پراکنش فضایی، فضای سبز، عدالت فضایی، تبریز
  • فاضل احدی*، حسین نظم فر، محمدتقی معصومی، اکبر آبروش صفحات 21-38

    سوال اصلی(یا هدف اصلی):  ارزیابی میزان فقر آموزشی در بلوک های مختلف شهر اردبیل و خوشه بندی فقر آموزشی در این شهر (خیلی فقیر، فقیر، متوسط، مرفه، خیلی مرفه). در قرن بیست و یکم، یکی از شاخص های پیشرفت شهری، مساله ی پایین بودن فقر شهری است.یکی از مولفه های فقر شهری، فقر آموزشی هست. این پژوهش نشان داد که فقر آموزشی دارای توزیع خوشه ای و خود همبستگی فضایی در شهر اردبیل است. ولی عدم تعادل گستره فضایی در بین محلات در این مولفه سبب به هم خوردن نظم فضایی و رشد اسپیرال شهری در برخی از قسمت های شهر اردبیل و به حاشیه کشیده شدن بسیاری از مناطق دیگر شهر شده است.به طور نسبی بخش جنوب و جنوب غربی شهر را بلوک های خیلی مرفه و مرفه را در بر می گیرد و بلوک های فقیر و خیلی فقیر از نظر فقر آموزشی در بخش شمال غربی و جنوب شرقی دیده می شود. لکه های داغ شامل شهرک های جدید هستند که بعد از سال 1370در اردبیل احداث شده اند. در مقابل، لکه های سرد بیشتر در حاشیه شهر اردبیل و سکونت گاه های غیر رسمی که حاصل مهاجرت از شهرهای دیگر می باشد را شامل می شود. حد فاصل این دو منطقه یعنی نواحی مرکزی و در کل بافت اولیه شهر لکه های معتدل و مرز عبور فقر آموزشی را شامل می شوند. داده های خام بلوک ها بر اساس سرشماری سال 1395 بدست آمد، میزان فقر آموزشی با استفاده از نرم افزار R  و با روش ANP وزن دهی شد و از نرم افزار Arc GIS جهت تحلیل لکه های داغ گستره فضایی فقر شهری بر حسب فقر آموزشی آن ها رسم شد.

    کلیدواژگان: فقر آموزشی، شهر اردبیل، گستره فضایی، تحلیل لکه های داغ
  • فرشاد خسروی، مجید شمس*، عباس ملک حسینی صفحات 39-52

    سکونتگاه های انسانی همواره در معرض تحولات اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و کالبدی قرار دارند. در این میان گسترش فیزیکی شهرها و روستاها به سوی یکدیگر سبب الحاق و ادغام سکونتگاه کوچک تر (روستا) در سکونتگاه بزرگتر (شهر) می شود. ادغام روستا در شهر پیامدهای زیادی در روستای ادغامی و شهر بر جای می گذارد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل فضایی اثرات گسترش فیزیکی کلانشهر کرمانشاه بر روستاهای پیرامون می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش بررسی، توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای - اسنادی و میدانی به انجام رسیده است. داده های پژوهش شامل داده های اولیه (فرم مصاحبه از گروه نخبگان و متخصصان) و متغیرهای تحقیق به صورت اسنادی و میدانی گردآوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک های DEMATEL و VIKOR استفاده گردید. در این پژوهش سه بعد (اجتماعی، اقتصادی و کالبدی) در 9 شاخص مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مدل DEMATEL نشان داد از میان ابعاد مورد بررسی بعد کالبدی و از میان شاخص های مورد مطالعه شاخص (8C)، (دسترسی به خدمات و امکانات عمومی)، در اولویت قرار دارند. نتایج تحلیل و اولویت بندی روستاهای پیرامون کلانشهر کرمانشاه با توجه به اثرات گسترش فیزیکی با استفاده از مدل مدل VICOR نشان داد روستای نوکان با امتیاز (0.893)، بیشترین تاثیر را پذیرفته است و نسبت به سایر روستاها ارجعیت دارد.

    کلیدواژگان: گسترش فیزیکی، ادغام، روستاهای پیرامون، کلانشهر کرمانشاه
  • الیاس مودت*، میلاد ولی پور صفحات 53-68

    توسعه پایدار با تاکید بر توسعه پایدار شهری طی دهه های اخیر به تدریج به پاردایم نوین و مسلطی در ادبیات نظری و علمی رایج درباب برنامه ریزی شهری تبدیل شده است. توسعه پایدار، توسعه ای است که بتواند نیازهای نسل حاضر را بدون تخریب و یا آسیب رساندن به تامین نیازها و خواسته های نسل های آینده تامین نماید. شهری دارای توسعه پایدار است که اقتصاد شهری پایدار، جامعه شهری پایدار و محیط زیست شهری پایدار را با حفظ اکوسیستم داشته باشد. که این شاخص ها از شرایط توسعه پایداراقتصادی است. ماهیت تحقیق حاضر توسعه ای - کاربردی و از نظر روش تحقیق (توصیفی - تحلیلی) است. داده های فعالیت های صنعتی، خدماتی، کشاورزی به صورت مقایسه ای درسال 1395 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است. همچنین داده های بخش های اقتصادی به وسیله ضریب مکانی (LQ) و نمایش نموداری با سه عنصر اقتصاد کشوری، اقتصاد شهر دزفول و مقایسه میان دو بافت شهر مورد ارزیابی قرار گرفته است. با تحلیل و بررسی اقتصاد توسعه پایدار شهر دزفول از لحاظ ضریب مکانی که خود شامل اشتغال پایه و غیر پایه می باشد. به ارایه پیشنهاداتی برای بهبود یافتن نسبت و ضرایب اقتصادی ارایه گردیده است. که با افزایش این دو مولفه میزان اشتغال نیز افزایش می یابد که در انتها باعث داشتن اقتصادی پایدار می شود، و با سنجش اقتصاد شهر دزفول بر اساس معیار کشوری بهراه بافت قدیم و جدید دزفول به اشتغال غیرپایه می رسیم که این امر باعث از کارافتادگی اقتصاد شهر و در نهایت شهر را از توسعه پایدار دور می کند. که برای رفع این مشکل از دو سناریور الگوی مصرف و بهروری نیروی ثابت کار پیشنهاداتی ارایه می شود که به توسعه پایدار شهری کمک می کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد پایدار، توسعه پایدار، بافت شهری، LQ، دزفول
  • جعفر بهاری*، سمیرا محمدی، شهلا بهاری، حامد بهاری صفحات 69-82

    تحقیق حاضر با هدف تاثیر تصویر مقصد بر شخصیت مقصد و رضایت گردشگران در شهر تبریز در تابستان 1398 انجام شده است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری تصادفی ساده از گردشگران داخلی در شهر تبریز و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه گردشگران داخلی هستند که در تابستان 1398 به شهر تبریز آمده اند. با توجه به این که حجم جامعه نا معلوم می باشد از فرمول کوکران به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است که عدد 384 بدست آمده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تصویر مقصد بر شخصیت مقصد و رضایت گردشگر تاثیر مستقیم و معناداری دارد؛ و همچنین تاثیر شخصیت مقصد بر رضایت گردشگرمستقیم و معنادار است. و از سوی دیگر تصویر مقصد از طریق نقش واسط شخصیت مقصد بر رضایت گردشگر تاثیرغیرمستقیم و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تصویر مقصد، شخصیت مقصد، رضایت گردشگر، اسمارت پی ال اس، تبریز
  • حامد رستمی، حسین سلیمانی*، رامین غفاری صفحات 83-94

    بلایای طبیعی یکی از چالش های اصلی برای کشورهای در حال توسعه است، که به اقتصاد محلی منطقه ای که با فاجعه روبرو می شوند آسیب های جدی وارد کرده و باعث خنثی شدن دستاوردهای توسعه می شود. با توجه به این که بخش عمده ای از بلایای طبیعی، در نواحی روستایی کشور رخ می دهد و درصد زیادی از جمعیت کشور در مناطق روستایی زندگی می کنند به لحاظ ضعف امکانات در این نواحی آسیب های بسیاری را برای ساکنان روستاها ایجاد می کند، توجه به نواحی روستایی در این زمینه اهمیت بسیاری دارد. در فرایند برنامه ریزی توسعه روستایی، کاربری زمین، ارتباطات، تاسیسات و تجهیزات زیربنایی و رفاهی عمومی و غیره در روستاها را می توان از جمله مقوله های برنامه ریزی کالبدی برشمرد. اما همه این شاخص ها تحت تاثیر ابعاد اقتصادی روستا است. هدف از این پژوهش شناسایی مشکلات اقتصادی روستاهای بخش سورنا در مرحله اول و بعد بررسی رابطه آن با تاب آوری اقتصادی می باشد. روش پژوهش حاضر روش ترکیبی بود. بدین منظور با بهره گیری از روش پدیدارشناسی برای شناسایی مشکلات اقتصادی استفاده شد و در بخش کمی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد مشکلات اقتصادی روستاهای بخش سورنا، عدم وجود امنیت شغلی، عدم وجود تنوع تولید کار، عدم وجود سلامت سیاست مالی وپولی، عدم وجود امکانات مناسب و عدم وجود زیرساخت های مناسب می باشد و این مشکلات رابطه معناداری با تاب آوری اقتصادی دارند.

    کلیدواژگان: مشکلات اقتصادی، سکونتگاه، بلایای طبیعی، تاب آوری اقتصادی، بخش سورنا
|
  • Rasoul Darskhan, Hadi Pashachini * Pages 7-20

    Evaluating the distribution of Green Space and locating for future development by the spatial balance approach in the metropolis of Tabriz, is the main purpose of this study. The research method is applied in terms of purpose, fundamental-applied in nature and also cross-sectional in terms of time. To collect the data, three methods of library, field and status maps of the city have been used. Data analysis has been done both quantitatively and qualitatively. The selected criteria for fair locating of Green Space are evaluated and chosen by experts and the map of factors is output in the GIS (Geographical Information System), which finally has shown the proposed locations with the Index Overlay model. The findings of this study indicate that the lowest area of Green Space is related to region 9 and the highest one is related to region 2. According to the Green Space per capita statistics, region 2 with 9.4 per capita and region 9 with 1 per capita, have the highest and lowest Green Space per capita in Tabriz. This significant difference makes the accessibility difficult for the residents of these areas to Green Spaces that indicates the lack of spatial balance in the distribution of Green Space. Not so long ago, Tabriz was considered as one of the garden cities in Iran. However, nowadays due to population growth that leads to a decline in Green Space per capita and its unbalanced distribution, it is faced with inappropriate access to these spaces; So that this deficiency is not the same in its different areas.

    Keywords: locating, spatial distribution, green space, Spatial justice, Tabriz
  • Fazel Ahadi *, Hossein Nazmfar, Mohamad Tagj Masumi, Akbar Abravesh Pages 21-38

    Main question (or main goal): Assessing the level of educational poverty in different blocks of Ardabil city and clustering educational poverty in this city (very poor, poor, average, prosperous, very prosperous). In the 21st century, one of the indicators of urban development is the issue of low urban poverty. One of the components of urban poverty is educational poverty. This study showed that educational poverty has a cluster distribution and spatial autocorrelation in the Ardabil. However, the imbalance of spatial space between neighborhoods in this component has caused the disruption of spatial order and the growth of urban spiral in some parts of Ardabil and the marginalization of many other areas of the city. Relatively the southern and southwestern part of the city It includes very prosperous and prosperous blocks and poor and very poor blocks in terms of educational poverty are seen in the northwest and southeast. Hot spots include new settlements that were built after 1370 in Ardabil. In contrast, cold spots are more common on the outskirts of Ardabil and in informal settlements resulting from migration from other cities. The boundary between these two areas i.e., the central areas and in the whole basic texture of the city; includes: moderate spots and the border of educational poverty. Raw data of blocks were obtained based on the 1395 census, the rate of educational poverty was weighed using R software and ANP method and Arc GIS software was used to analyze hot spots in the spatial range of urban poverty according to their educational poverty.

    Keywords: Educational Poverty, Ardabil City, Spatial Level, Hot Spot Analysis, ANP method
  • Farshad Khosravi, Majid Shams *, Abbas Malekhosseini Pages 39-52

    Human habitations are always exposed to economic, socio-cultural and physical changes. In the meantime, the physical expansion of cities and villages towards each other causes the merger of a smaller town (village) into a larger area (city). The integration of the village in the city has brought so many consequences in the integration of the village and the city. Therefore, the aim of this study is the spatial analysis of the impacts of physical expansion of Kermanshah metropolis on surrounding villages. The present study which is practical in terms of purpose, and also is descriptive-analytical in terms of analysis method, has been applied by library studies - documentary, and field. Research data including primary data (interview form from elites and experts) and also research variables have been collected in both documentary and field. In the present research, the DEMATEL and VIKOR techniques were used to analyze the data; additionally three aspects (social, economic and physical) have been studied in 9 indicators. On the other hand it is shown by the results of DEMATEL model that among the studied dimensions, the physical aspect and among the studied indicators, index (C8), (access to services and public facilities) are in priority. It is shown by the results of analysis and prioritization of villages around the metropolis of Kermanshah due to the impacts of physical expansion using the VICOR model that the village of Nokan where is superior to other villages, has received the most impact with 0.893 score.

    Keywords: Physical expansion, integration, surrounding villages, Kermanshah metropolis
  • Elias Mavedat *, Milad Valipur Pages 53-68

    Stable expansion with emphasis on stable urban expansion in recent decades in the common theoretical and scientific literature on urban planning has imperceptible changed into a modern and predominant paradigm. Stable expansion is the expansion that can without any destruction or damage to providing the needs and wants of future generations, provide the needs of the present generation. A city has Stable expansion that has a stable urban economy, stable urban society and stable urban environment along with maintain the ecosystem, that these factors are the circumstances of a stable economic expansion. Developmental-applied is the essence of the present study and also in terms of research method is expressive-ratiocinative. Information of industrial, maintenance and agricultural actions have been analyzed in 1395 by comparison. Moreover, the information of economic areas through (LQ) spatial coefficient and representative graphical with three elements of state economy, economy of city of Dezful and comparison between two fabric of the city have been assessed. through analyzing the economics of stable expansion of Dezful in terms of spatial coefficient, which comprises essential and non-essential occupation, Recommendations have been provide to enhance the rates and coefficients of the city economic. Along with the increase of these two components, the measure of occupation will increase too, which leads to a stable economy finally, and we reach to non-essential occupation by deliberating the economy of city of Dezful according to state criteria along the old and modern fabric of Dezful which leads to failure the city economy and eventually, it takes the city away from stable expansion. To resolve this issue, two scenarios of consumption pattern and constant resources productivity are provided that help to stable urban expansion.

    Keywords: Stable economy, Stable expansion, Urban fabric, LQ, Dezful
  • Jafar Bahari *, Samira Mohammadi, Shahla Bahari, Hamed Bahari Pages 69-82

    The Impact of Destination Image on Destination Personality and Tourists Satisfaction in the City of Tabriz has been done in the summer of 2019. This research, in terms of purpose is functional and based on data collection, is descriptive survey. Also, It has been used structural equation modeling through the SMART PLS software to analyze data. The data required for this research has gathered by questionnaire with Simple random sampling method from Domestic tourists in the City of Tabriz. Statistical population of this research all are domestic tourists that in the summer of 2019 Have come to City of Tabriz. Given that the population size is unknown from Cochran formula is used in order to determine the sample size that number is obtained 384. Provided results showing that Destination Image variable on Destination Personality and Tourist Satisfaction has a Direct and significant impact; and also impact of Destination Personality on Tourist Satisfaction Direct and significant. And on the other Destination Image through the intermediate role of Destination Personality on Tourist Satisfaction Indirect impact and significant.

    Keywords: destination image, Destination Personality, Tourist Satisfaction, Smart Pls, Tabriz
  • Hamed Rostami, Hosein Soleimani *, Ramin Ghafari Pages 83-94

    Developing countries are always confronting with natural disaster as a one of the most major challenges, which cause the local economy of the spoiled region irreversible damages and neutralize the effects of the development's achievements. It is crucial to pay more attention to the rural areas not only due to being in the center zone of the catastrophe but also involving the large percentage of the nation and the lack of facilities that can cause the countryside a vulnerable are .The land use, communication, infrastructural installations and equipment and public welfare, etcetera can be considered by planning of the rural development process as the factors of the physical-based planning, although all these indicators are affected by the economic dimensions of the village. The purpose of this study is to identify the economic problems of the villages of Sorena district in the first stage and then to investigate its relationship with economic resilience. This research method was a combinational one and subsequently phenomenological method was utilized to detect the economic troubles and Pearson correlation coefficient was partially used .The results determined that the economic problems of the villages of the Sorena district are the lack of job security, the lack of diversity in the entrepreneurship, the corruption of the financial and monetary policy, the lack of proper facilities and infrastructure and these problems have a significant relationship with the economic resilience.

    Keywords: Financial problems, Residence, Economic Resilience, natural disasters, Sorena villages