فهرست مطالب

مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز - سال پنجاهم شماره 3 (پیاپی 100، پاییز 1399)

نشریه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز
سال پنجاهم شماره 3 (پیاپی 100، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد تاج بخش*، منوچهر فتحی مقدم، نادر قلی ابراهیمی صفحات 1-8

    سطح ویژه (SSA) در تعامل یون ها و مولکول های آب با ذرات خاک حایز اهمیت است؛ این مولفه برای توصیف پدیده هایی مانند ظرفیت نگهداری آب، جذب سموم و آلاینده ها، انتقال آلودگی، هدایت هیدرولیکی و... به کار می رود. بنابراین سطح ویژه به عنوان نمایه ای از رفتار خاک تلقی می شود. اندازه گیری این مولفه وقت گیر و هزینه بر بوده و تخمین آن توسط متغیرهای که به سهولت در خاک اندازه گیری می شود ارجحیت دارد. هدف این تحقیق ارایه توابع انتقالی جهت برآورد SSA انواع خاک با بافت سبک و سنگین و فاقد کانی های تورم پذیر رسی به کمک درصد ذرات تشکیل دهنده می باشد. در این راستا دو رابطه انتقالی ارایه شد؛ رابطه اول به صورت تابعی غیر خطی از درصد رس و انحراف استاندارد هندسی قطر ذرات (gσ) و رابطه دوم تابعی نمایی از شیب خط رگرسیونی منحنی لگاریتم طبیعی دانه بندی می باشد. صحت سنجی روابط به دست آمده نشان داد هر دو تابع انتقالی با دقت تقریبا مساوی سطح مخصوص را دقیق تر از توابع ارایه شده توسطSepaskhah  و همکاران (2010) و Sepaskhah و Tafteh (2013) تخمین می زند.

    کلیدواژگان: تابع انتقالی، سطح ویژه، شیب خط رگرسیونی، منحنی دانه بندی
  • محمد مهدی حیدری*، سحر کرمی، محمدحسن ادیب راد صفحات 9-19

    دریچه های قطاعی به منظور کنترل سطح آب و اندازه گیری دبی در شبکه های آبیاری استفاده می شوند. دقت دبی عبوری از دریچه ها و یا دقت تنظیم سطح آب به تخمین ضریب دبی سازه بستگی دارد. ضریب دبی در شرایط بدون آستانه به میزان بازشدگی دریچه و عمق آب بالادست بستگی دارد. ایجاد آستانه در زیر دریچه بر ضریب آبگذری سازه تاثیر می گذارد که این موضوع کمتر توسط محققین ارزیابی شده است. بررسی اثر شکل، ارتفاع و موقعیت آستانه بر ضریب دبی دریچه قطاعی از اهداف اصلی این پژوهش است. در این تحقیق جریان عبوری از دریچه توسط مدل فلوتردی شبیه سازی شد و عمق آب در بالادست دریچه و همچنین ضریب دبی توسط نرم افزار محاسبه و با داده های آزمایشگاهی مقایسه و صحت سنجی شد. حداکثر خطای مدل عددی در محاسبه عمق آب و ضریب دبی دریچه به ترتیب 5 و 3 درصد است که نشان دهنده دقت مناسب مدل می باشد. به منظور بررسی تاثیر مشخصات آستانه بر جریان، از آستانه مستطیلی و نیم دایره ای با ارتفاع های مختلف استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که احداث آستانه باعث افزایش ضریب دبی می شود که ارتفاع و شکل آستانه مهمترین عامل افزایش آن می باشد. در آستانه مستطیلی و نیم دایره ای در حالتی که نسبت ارتفاع آستانه به بازشدگی دریچه برابر 2 است، ضریب دبی دریچه قطاعی حداکثر و به ترتیب 7/2 و 3/13 درصد بیش از حالت بدون آستانه است. در این پژوهش به منظور تصحیح ضریب دبی دریچه قطاعی با آستانه روابطی برای آستانه مستطیلی و نیم دایره ای ارایه شد که حداکثر خطای آن 3 درصد است.

    کلیدواژگان: دریچه های زیرگذر، ضریب شدت جریان، آستانه دریچه، مدل عددی فلوتردی، جریان آزاد
  • حمید شیرمحمدی*، فرهاد حدادی صفحات 21-35
    امروزه پدیده ترافیک یکی از مشکلات جدی در اکثر شهرها به شمار می رود. این پدیده بر روی کیفیت هوا، و زندگی مردم پیامدهای منفی ایجاد کرده است. با به کارگیری روش های نوین کنترل هوشمند می توان اثرات منفی ترافیک ناشی از قبیل افزایش آلاینده ها و سوخت مصرفی ناشی از وسایل نقلیه را کاهش داد. بنابراین هدف این مطالعه، کاهش و کنترل اثر پدیده ترافیک بر آلاینده های ناشی از وسایل نقلیه و میزان سوخت مصرفی در تقاطع های شهرستان بروجرد توسط سیستم کنترلگر هوشمند فازی است. نتایج حاصل از کنترل میزان آلاینده ها و سوخت مصرفی در تقاطع ها نشان می دهد که پس از بهره گیری از سیستم کنترلگر فازی میزان آلاینده ها و سوخت مصرفی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. این کاهش میزان درآلاینده های اکسیدهای نیتروژن، هیدروکربنی، منوکسیدکربن به ترتیب 64/27 درصد، 88/30 درصد و 50/21 درصد و برای میزان سوخت مصرفی در تقاطع ها به 41/33 درصد رسیده است که کاهش قابل ملاحظه ای را برای این میزان آلاینده ها و سوخت مصرفی نسبت به کنترل زمان بندی ثابت نشان می دهد. نوآوری این مطالعه به گونه ای است که نقش سیستم های هوشمند فازی در کنترل میزان آلاینده ها و سوخت مصرفی توسط وسایل نقلیه مفید ارزیابی می شود طوری که سیستم کنترلگر هوشمند فازی نسبت به کنترل زمان بندی ثابت توانسته این میزان افزایش آلاینده ها و مصرف سوخت را بهینه کند. در پایان به منظور درستی و نرمال بودن داده ها در این پژوهش آزمون های مختلف آماری نظیر چولگی،کولموگروف اسمیرنوف، همبستگی و t زوجی مستقل، بین متغیرهای قبل و بعد انجام شد. و نتایج نشان داد که این سیستم استنتاج فازی نقش مثبتی در کاهش آلاینده ها، و سوخت مصرفی ناشی از وسایل نقلیه ایفا می کند.
    کلیدواژگان: پدیده ترافیک، تقاطع های شهری، آلاینده های وسایل نقلیه، سوخت مصرفی، منطق فازی
  • سید حسین قاسم زاده موسوی نژاد*، بهنام رودی صفحات 37-43
    این پژوهش، مقادیر سرعت امواج اولتراسونیک را با در نظر گرفتن مولفه کرنش در تنش های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. در این تحقیق، نمونه های بتنی ساخته شده در تنش های متفاوت (از حالت بدون بار تا لحظه آغاز ترک خوردگی) تحت بارگذاری فشاری قرار گرفته و سرعت عبور موج با استفاده از روش التراسونیک در بازه های نیرویی مشخص ثبت گردید. نمونه های مورد بررسی دارای عیار سیمان kg/m3 400 و w/c بین 3/0 تا 5/0 با گام های 02/0 متغیر بوده و همچنین نسبت سنگدانه ها برابر در نظر گرفته شده است که معیار تاثیرگذار در نمونه های تحت بار برای ارزیابی رفتار بتن با استفاده از امواج فراصوت، تغییر نسبت آب به سیمان بوده است. با نگاهی موشکافانه بر روی آزمون های صورت گرفته می توان دریافت که نمونه های با سنین کمتر، دارای تغییرات سرعت موج کمتری بوده اند. تغییرات سرعت موج با افزایش بار، تشدید یافته و در ناحیه بار بحرانی (آغاز ترک خوردگی) بی نظمی ها افزایش می یابد. با توجه به ثابت بودن نسبت سنگدانه ها و عیار سیمان، و مشاهده نمودارهای سه بعدی چنین نتیجه گرفته شده است که تغییرات نسبت آب به سیمان نقش موثری را در به روز بی نظمی ها با شروع ترک خوردگی ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: امواج اولتراسونیک، بارگذاری فشاری، نسبت آب به سیمان، بتن معمولی، منحنی سرعت موج
  • سمیرا کریم، نادر مختارانی* صفحات 45-57
    نفت خام و مشتقات آن از جمله مهم ترین منابع تامین انرژی در جهان محسوب می گردند. آلاینده های نفتی از طریق عوامل متعددی همچون دفع غیراصولی فاضلاب و ضایعات صنایع مربوطه، شکستن خطوط انتقال، نشت از مخازن ذخیره و تصادفات تانکرها و نفت کش ها وارد محیط زیست می گردند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر عوامل مختلف بر تصفیه خاک ماسه ای آلوده به هیدروکربن نفتی، با استفاده از اکسیداسیون شیمیایی به روش ازن زنی بوده است. در این مطالعه که در مقیاس آزمایشگاهی انجام پذیرفت تاثیر نرخ ازن زنی، مدت زمان فرایند، pH محیط، میزان رطوبت و همچنین غلظت آلودگی اولیه بر راندمان حذف کل هیدروکربن های نفتی (TPH) از خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج، رطوبت و pH دو فاکتور موثر بر عملکرد ازن زنی می باشند. همچنین نتایج آزمایش ها حاکی از آن است افزایش دبی جرمی ازن تزریقی، سبب افزایش راندمان حذف می شود. در این تحقیق حداکثر راندمان حذف TPH از خاک آلوده به mg/kg 8000 گازوییل، با رطوبت 8 درصد وزنی و pH خنثی در طول 30 دقیقه ازن زنی با نرخ 55/2 گرم بر ساعت، معادل 84 درصد به دست آمد. در این پژوهش همچنین در شرایط بهینه نرخ مصرف ازن به میزان 349/0 میلی گرم به ازای هر میلی گرم حذف گازوییل برآورد گردید.
    کلیدواژگان: تصفیه خاک، ا زن زنی، منحنی شکست ازن، نرخ مصرف ازن، گازوئیل
  • اسدالله کریمی*، شکوفه بازیار، مهسا رفیعی، چیا سواری صفحات 59-67

    برای شیرین سازی برش های مختلف هیدروکربوری در مجتمع های پالایشگاهی و پتروشیمی از محلول کاستیک تازه استفاده می گردد. فاضلاب حاصل شده با نام فاضلاب کاستیک مستعمل دارای بار آلایندگی زیاد از جمله، ترکیبات گوگردی، اسید های آلی و مقدار COD بالا بوده و جزء فاضلاب های بسیار خطرناک دسته بندی می گردد. به منظور تصفیه فاضلاب می توان از روش های مختلف فیزیکی و شیمیایی مانند اکسیداسیون هوای مرطوب، اکسیداسیون پیشرفته، تصفیه بیولوژیکی و کاتالیستی استفاده کرد. در استفاده از این روش ها مسایل زیست محیطی، هزینه اقتصادی و بازدهی حایز اهمیت می باشد. در این مقاله روش های مختلف تصفیه کاستیک مستعمل شناسایی شده و فرایند تحلیل سلسله مراتبی بکار گرفته شده تا بهترین روش تصفیه با استفاده از نرم افزار Expert Choice انتخاب گردیده و نهایتا روش انتخابی در نرم افزار Aspen Hysys شبیه سازی شده است. پنج معیار و چهار گزینه صنعتی برای انتخاب بهترین روش تصفیه در فرایند آماری انتخاب گردید. نتایج مقایسه نشان می دهند که، روش اکسیداسیون کاتالیستی با 34 درصد دارای بیشترین ارجحیت در میان گزینه ها و معیار اقتصادی دارای 3/28 درصد ارجحیت نسبت به سایر معیارها است. نتایج شبیه سازی با توجه به دو تابع هدف تولید وزنی بیشتر کاستیک و سولفات سدیم، حاکی از این مطلب است که بهترین دما و فشار عملیاتی ºC 150 و 5 بار می باشد.

    کلیدواژگان: کاستیک مستعمل، شبیه سازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، Aspen Hysys
  • مهدی نعمتی چاری*، محمد شکرچی زاده صفحات 69-81
    پروفیل رطوبت در منافذ بتنی که در معرض چرخه های تر و خشک شدن متوالی مانند شرایط جزر و مد سواحل دریاهای آزاد قرار دارد، به صورت دایم در حال تغییر است. بخشی از ضخامت سطحی بتن که مقدار رطوبت موجود در منافذ آن در هر چرخه تر و خشک شدن، تغییر می نماید، ناحیه همرفتی نامیده می شود. تغییرات رطوبت در ناحیه همرفتی، مسیول انتقال بخش عمده ای از یون های مهاجم مانند کلراید در شرایط جزر و مدی و در نتیجه خوردگی میلگردهای مدفون در بتن می باشد. در این مقاله، چهار طرح مخلوط بتن عادی با نسبت آب به مواد سیمانی (w/cm) 40/0، 45/0، 50/0، و 55/0، همچنین دو طرح مخلوط شامل دوده سیلیس و زیولیت طبیعی با w/cm 45/0 ساخته شد و ضریب انتقال رطوبت آن در دماهای °C23، °C43 و °C63 با استفاده از روش ترکیبی آزمایشگاهی- عددی تعیین شد. سپس، با استفاده از ضرایب انتقال رطوبت به دست آمده و مدل عددی اجزاء محدود در نرم افزار ANSYS 5.4، توزیع رطوبت در بتن پس از قرارگیری در معرض چرخه های جزر و مد پیش بینی شده و عمق ناحیه همرفتی و حجم رطوبت ورودی در هر چرخه جزر و مد برای هر مخلوط بتن تعیین گردید. دستاوردهای این تحقیق بیانگر اثرات مثبت کاهش w/cm و جایگزینی بخشی از سیمان با دوده سیلیس و زیولیت طبیعی در کاهش عمق ناحیه همرفتی و حجم رطوبت ورودی به بتن بود. ضمنا نتایج نشان داد که با افزایش دما از °C23 به °C63، عمق ناحیه همرفتی بتن عادی و بتن حاوی مواد پوزولانی به ترتیب به میزان 91 و 124 درصد زیاد می شود. همچنین این افزایش دما، باعث افزایش حجم رطوبت ورودی در بتن در هر چرخه جزر و مد به ترتیب به میزان 175 و 202 درصد گردید.
    کلیدواژگان: دما، عمق ناحیه همرفتی، پروفیل رطوبت، بتن اشباع نشده، دوده سیلیس، زئولیت، روش اجزاء محدود، مدل سازی عددی
  • احمدرضا مظاهری*، جهانگیر خزایی، حمیدرضا نجف پور صفحات 83-89

    زاویه اصطکاک خاک از جمله پارامترهای اساسی در تعیین مقاومت برشی خاک های درشت دانه می باشد که تعیین آن در آزمایشگاه اغلب با محدودیت و صرف وقت و هزینه همراه است که استفاده از نتایج آزمایش های صحرایی تا حدودی این مشکل را حل نموده است. در این راستا آزمایش SPT یکی از کاربردی ترین آزمایش های صحرایی است که معمولا در خاک های دانه ای مورد استفاده قرار می گیرد. در سال های اخیر تحقیقات متعددی در زمینه ارتباط عدد SPT با سرعت موج برشی، مقاومت زهکشی نشده و زاویه اصطکاک ارایه شده است که توسط محققین مورد استفاده قرار می گیرد. روابط مختلفی در زمینه ارتباط آزمایش SPT و زاویه اصطکاک خاک ارایه شده است که از روی عدد SPT می توان زاویه اصطکاک زهکشی شده خاک های دانه ای را در بازه مناسبی مشخص نمود. اما اکثر روابط در مورد اعداد SPT بزرگتر از 35 جواب های مناسبی را پیش بینی می نمایند. در این مقاله رابطه ای جدید و کاربردی ارایه شده است که در همه اعداد SPT از جمله با اعداد SPT پایین تر نیز نتیجه قابل قبولی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: عدد SPT، مقاومت زهکشی شده، زاویه اصطکاک خاک، خاک دانه ای
|
  • Mohammad Tajbakhsh *, Manoochehr Fathi Moghadam, Nader Ebrahimi Pages 1-8

    The term “Specific Surface Area” (SSA) refers to the area per unit weight of soil. SSA is a fundamental soil property that can be used as an indicator of soil behavior (Utkaeva, 2007) to explain many of the physical and chemical phenomena of the soil: including fertility-determining components (such as the water holding capacity, the adsorption of plant nutrients, and the amount of organic matter) (Voronin, 1975). Measurement of specific surface area is time-consuming and relatively expensive; therefore, its estimation by routinely measured soil variables is preferred. In the present paper two pedotransfer functions for estimating of total SSA (including external and internal specific surface area) was presented, one a multivariate pedotransfer function based on the standard deviation of the diameter of soil particles and clay percent and second an exponential pedotransfer function based on slope of linear regression equation of logarithmic PSD Curve.

    Keywords: Pedotransfer function, PSD curve, Slope of linear regression, Specific surface area
  • MohammadMehdi Heidari *, Sahar Karami, MohammadHossein Adibrad Pages 9-19

    Due to the water shortage in developing countries, increasing the hydraulic performance and increasing the efficiency of water distribution in irrigation networks is necessary. One of the strategies for improving the efficiency of agricultural water productivity is increasing the accuracy of discharge measurement and controlling the water level. Gates are needed in order to control the amount of water released from dams and for regulating the water level in irrigation networks. There are different types of gates and the most common types of gates are sluice gates and radial gates. Gates are used widely in irrigation networks; therefore choosing small dimensions for the gates can reduce the channel costs. One of the ways for reducing the dimensions of the gate is to create a sill at the bottom of the canal and install the gate on the sill, so the design height of gate is reduced and it’s economically affordable. Estimation of the discharge coefficient of gate and consequently the amount of flow is one of the most important issues in hydraulic. The coefficient of discharge for free flow radial gates without the sill depends on the upstream water level and the gate opening (Bos, 1989). The objective of this paper is to investigate the effect of characteristics of sill such as the shape, height and location on the discharge coefficient for free flow radial gates. To achieve this goal, first the Flow-3D model’s output results for simulation of flow passing through a radial gate are validated using the experimental data and then the effect of the sill on the flow passing through a gate is examined.

    Keywords: Discharge coefficient, Flow-3D model, Free flow, Radial gate, Sill
  • Hamid Shirmohammadi *, Farhad Hadadi Pages 21-35
    Recently, Traffic phenomena is one of the most serious problems in most cities. It has had negative consequences on air quality and the quality of people’s life. By development of advanced technologies as intelligent control systems negative consequences have been significantly decreased. So, the aim of this study is to optimize and reduce vehicular emissions and fuel consumption of urban intersections in Boroujerd city by Fuzzy Logic (FL). For implementing this research, two softwares were used including Synchro 8 and Matlab software. The novelty of this research is to design optimized controller system for urban intersections. Additionally, this paper guides traffic engineers to control negative effects of traffic congestion over vehicular emissions and fuel consumption in a simple way. The results of comparisons between fuzzy logic and fixed time controllers for vehicular emissions, and fuel consumption are indicated.
    Keywords: Traffic phenomenon, urban intersections, vehicular emissions, fuel consumption, Fuzzy logic
  • Seyed Hosein Ghasemzadeh Mousavinejad *, Behnam Rudy Pages 37-43
    Ultrasonic pulse waves velocities as a non-destructive test method has been utilized for assessing concrete properties. Most studies in this context were performed on specimens with no externally applied load and only were expressed the pulse wave velocity in terms of other concrete characteristics. Reinhardt and Grosse study showed that pulse wave velocity changes with different water to cement ratios for different cement types after 24 hours (Reinhardt & Grosse et al., 2004). The objective of this research was to study the pulse wave velocity of structural concrete under real conditions subjected to different loading and different intervals of compressive stresses and strains.  This can help to have a better understanding of concrete behavior and lead to an independent model from load- displacement parameter for health monitoring of concrete structures. To this aim, concrete cube specimens were prepared for cement content of 400 kg/m3, water to cement ratio from 0.3 to 0.5 with varying increment of 0.02 and equal ratio of fine to coarse aggregate.
    Keywords: Ultrasonic waves, Compressive loading, Plain concrete, Wave velocity curve, Water cement ratio
  • Samira Karim, Nader Mokhtarani * Pages 45-57
    The contamination of soil by crude oil and petroleum based products has become a serious problem that represents a global concern for the potential consequences on ecosystem and human health. There are many methods for the removal of these pollutants from soils. They involve both physico-chemical and biological approaches. The oxidants widely used for soil remediation include Fenton’s reagent, ozone, and permanganate. Ozone is a very strong oxidizer (Eh = -2.07 V). Decomposition of ozone produces free radicals, such as the hydroxyl radical, which is non-selective and a more powerful oxidant than ozone itself. Moreover, ozone that has not reacted reverts back to atmospheric oxygen and therefore no toxic residues of the oxidant remain in the soil.
    Keywords: Soil Remediation, Ozone Treatment, Ozone Breakthrough Curve, Ozonation Consumption Rate, Diesel Fuel
  • Asadollah Karimi *, Shokufeh Baziyar, Mahsa Rafiei, Chiya Savari Pages 59-67

    Fresh caustic scrubbing is commonly applied in petrochemical and refinery plants for sweetening process. The wastewater produced is known spent caustic wastewater, Spent caustic contains noxious components such as sulfur compounds, phenol, mercaptans, and high COD. A various treatment methods exist. Treatment of spent caustic can be carried out by either biological or oxidation, each of which can be divided into subcategories. The chemical oxidation is divided into three way wet air oxidation (WAO), advanced oxidation (AOP) and catalytic oxidation (CAO) (Karimi et al, 2016; alniazy, 2008). In this work, the treatment methodology of spent caustic wastewater was investigated by applying the analytic hierarchy process (AHP) and finally is simulated optimal method via Aspen Hysys software.

    Keywords: Spent caustic, Simulation, Analytic Hierarchy Process, Aspen Hysys
  • Mehdi Nemati Chari *, Mohammad Shekarchi Pages 69-81
    The durability-based design of reinforced concrete structures especially in hot marine environment of Bandar-Abbas became extensively important during the last few years. It has been known that the durability of concrete mainly depends on how easily seawater containing chloride ions can ingress into an unsaturated concrete (Sabir et al., 1998; Hubert et al., 2003; Prabakar et al., 2010; Yoo et al., 2011). Chloride-induced corrosion of embedded reinforcement is more severe in tidal condition because of more ingress of chloride due to moisture convection phenomena. (Broomfield, 1997; Olajumok et al., 2009; Akindahunsi et al., 2010). In is necessary to approximate the moisture distribution in concrete due to wetting and drying cycles for determination of the moisture convection zone. The moisture transfer coefficient (MTC) is one of the most important parameters for prediction of moisture distribution. The moisture distribution is often influenced by environmental conditions such as temperature. The changes of the depth of convection zone can be assessed if MTC is available in various temperatures. In this research, six concrete mixtures were prepared in which four plain concrete mixtures were proportioned with water to cementitious materials (w/cm) ratios of 0.40, 0.45, 0.50, and 0.55. In addition to the plain concretes, one silica fume and one natural zeolite blended concrete mixtures with cement replacement levels of 7.5, and 10% and a w/cm ratio of 0.45 were considered. The moisture loss or water absorption of specimens exposed to wetting and drying were measured using the gravimetric method at temperatures of 23, 43, and 63 ºC. A finite element analysis was performed afterward to fit the experimental data to the governing equations of moisture transfer to determine the MTC. The moisture distribution of concrete exposed to wetting and drying and then the depth of convection zone (DCZ) are determined using approximated MTC and finite element-based model. The amount of water entered (AWE) to concrete surface subjected to tidal condition is also calculated.
    Keywords: Temperature, convection zone, moisture profile, Unsaturated concrete, silica fume, Zeolite, finite element method, Numerical modeling
  • Ahmadreza Mazaheri *, Jahangir Khazaei, HamidReza Najafpour Pages 83-89

    Soil friction angle is one of the basic parameters in determining the shear strength of coarse-grained soils, which is often determined in the laboratory by spending a time and cost, and the use of field experiments has solved this problem. In this regard, Standard Penetration Test (SPT) is one of the most practical field tests that is commonly used in granular soils. In recent years many researches are proposed that present the correlation SPT and shear wave velocity, undrain shear strength and friction angle. Many correlations between SPT and soil friction angle are proposed but most equation with SPT numbers greater than 35 predict the right answers. The correlation between SPT results and soil bearing capacity has been studied and reported by various researchers.  In additional, some correlation between SPT and Soil friction angle have been proposed that each of those evaluated the material of specific area. In this paper new practical equation is proposed that presents an acceptable result in all SPT numbers. With use of this equation, the results can be predicted more accurately.

    Keywords: SPT, Undrained resistance, Soil friction angle, Coarse grain