فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه پیرانی*، محمدرضا منظم، سید قاسم پورجندقی صفحات 1-9
    مقدمه

    به دلیل افزایش نگرانی عمومی در مورد آلودگی صوتی و تقاضا برای سبک زندگی بهتر، کاهش سر و صدا امری بسیار مهم است، یکی از روش های ارجح برای کاهش سروصدا ، استفاده از مواد جاذب صوت است . فوم های پلی یورتان دارای جذب صوت مطلوبی بوده و توانایی تبدیل انرژی مکانیکی به گرما و درنتیجه امکان استفاده به عنوان یک جاذب را دارند. خواص نامطلوب پلی یورتان خالص مانند جذب ضعیف انرژی مکانیکی در گستره باریک فرکانسی می تواند از طریق تهیه نانوکامپوزیت های پلیمری بهبود یابد. لذا هدف این مطالعه ، سنتز فوم های نانوکامپوزیت پلی یورتان با بکارگیری نانو ذرات سیلیکا به منظور بهبود خواص اکوستیکی آن می باشد .

    روش کار

    در مرحله اول فوم پلی یورتان خالص با استفاده از روش پیش پلیمر سنتز شد ، سپس در مرحله دوم فوم های نانوکامپوزیت با افزودن درصدهای وزنی مختلف از نانوذرات سیلیکا سنتز شدند . به منظور مشاهده مورفولوژی فوم ها، از آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. برای بررسی خواص آکوستیکی ، ضریب جذب صوت (α) فوم های استوانه ای شکل به قطر mm 100 ، ضخامت mm 10 با استفاده از امپدانس تیوب دو میکروفنه در محدوده ی فرکانسی 100تا 1600 هرتز اندازه گیری شد.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از ارزیابی میکروسکوپی نشان داد که مورفولوژی سلول ها با افزودن نانوذرات سیلیکا تغییر کرده و با افزایش مقدار نانوذرات سایز سلولی کاهش یافته است . همچنین نتایج آنالیز آکوستیکی نشان داد که ضریب جذب نانوکامپوزیت ها، با افزایش مقدار نانو سیلیکا افزایش می یابد . برای فوم نانوکامپوزیت حاوی 1/5 % وزنی نانوذرات سیلیکا پیک فرکانسی جذب به سمت فرکانس های پایین کشیده شده است و جذب صوت به بیشینه مقدار خود افزایش یافته است .

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر نتایج حاصل نشان داد که جاذب های صوتی بر پایه کامپوزیت پلی یورتان و نانوذرات سیلیکا توانسته سبب بهبود ضریب جذب صوتی گردد بدین صورت که اضافه شدن نانوذرات به فوم خالص منجر به افزایش دانسیته سلولی و کاهش سایز روزنه ها شده است و با افزایش درصد نانوذرات ، افزایش جذب صوت در فوم های نانوکامپوزیت مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: پلی یورتان، نانوذرات، ضریب جذب صوت، فرکانس پایین
  • حمیدرضا یاقوتی*، آذر طل، رویا صادقی، عادل مظلومی، عباس رحیمی فروشانی، آرمان قادری صفحات 10-19
    مقدمه

    در طراحی مداخلات، اصلاح رفتار در مورد استفاده از وسایل حفاظت فردی، شناسایی و تحلیل مخاطبان جایگاه مهم و ویژه ای دارد. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل پیش بینی کننده آگاهی برای استفاده از وسایل حفاظت فردی بر اساس سازه های تیوری شناختی اجتماعی در کارگران کارخانه آلومینیوم ایران در سال 1397 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که به روش  مقطعی  اجرا شد، با مراجعه به خط تولید کارخانه آلومینیوم ایران در شهر اراک، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سازه های تیوری شناختی-اجتماعی، شامل سوالات مربوط به اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های تیوری شناختی - اجتماعی (Social Cognitive Theory)، توسط 188نفر از کارگران شاغل  تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های chi-square و تحلیل رگرسیون لجستیک، در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    از میان کارگران شرکت کننده در پژوهش، (88نفر)8/46 درصد افراد از آگاهی متوسط و(100نفر) 2/52 درصد از آگاهی بالایی برخوردار بودند. از میان متغیر های دموگرافیک، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، میزان درآمد، سن، سابقه کار و وضعیت استخدامی(05/0>p) و تمام سازه های تیوری شناختی- اجتماعی (05/0>p)، با میزان آگاهی ارتباط معنی داری داشتند که از بین آنها سطح تحصیلات و وضعیت استخدامی در مجموع 6/80 درصد و سازه های خودکنترلی، محیط و خودکارآمدی موانع درک شده 64 درصد از احتمال قرار گرفتن کارگران در گروه با آگاهی بالا را تبیین می نمود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که متغیر های سطح تحصیلات، وضعیت استخدامی، سازه های خودکنترلی، محیط و خودکارآمدی موانع درک شده می تواند جهت طراحی مداخلات آموزشی به منظور بهبود آگاهی کارگران در زمینه استفاده از وسایل حفاظت فردی موثر باشد.

    کلیدواژگان: وسایل حفاظت فردی، آگاهی، تئوری شناختی اجتماعی، کارخانه آلومینیوم
  • امید زادی آخوله، ابراهیم نصیری*، مژگان لطفی، سید علی اکبر محمودی، هوشنگ اکبری صفحات 20-29
    مقدمه

    محیط پر استرس اتاق عمل، محدودیت های فیزیکی فضای کاری و ایستادن های طولانی مدت موجب بروز خستگی مزمن در تکنولوژیست های جراحی و در نتیجه کاهش کارایی و کیفیت خدمات می گردد، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ورزش ترکیبی و استنشاق اسانس اسطوخودوس بر شدت خستگی تکنولوژیست های جراحی اجرا شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 97 نفر از تکنولوژیست های جراحی شاغل در بخش های اتاق عمل بیمارستان های آموزشی درمانی شهر تبریز و پس از کسب رضایت آگاهانه از آن ها در سه گروه (ورزش، اسانس اسطوخودوس و کنترل) انجام شد. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ی سنجش چند بعدی خستگی بود. در گروه های آزمون، مداخله شامل انجام حرکات ورزشی کششی_قدرتی و استنشاق اسانس اسطوخودوس به مدت 6 هفته بود و در گروه کنترل، هیچ مداخله ای صورت نگرفت. داده ها پس از گردآوری در نرم افزار SPSS Ver20 و با استفاده از آنالیز واریانس و اندازه گیری مکرر مورد آنالیز قرارگرفتند.  

    یافته ها

    مشخصات دموگرافیکی شرکت کننده ها در سه گروه تفاوت معنی داری نداشت (P>0/05). میانگین  نمره ی خستگی در هر دوگروه ورزش ترکیبی و اسانس اسطوخودوس در پایان مطالعه نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (P<0/05). اما میانگین خستگی دو گروه اسانس اسطوخودوس و ورزش از لحاظ آماری معنی دار نبود (P>0/05).

    نتیجه گیری

    انجام ورزش های ترکیبی و استنشاق اسانس اسطوخودوس در اتاق عمل، بر شدت خستگی تکنولوژیست های جراحی تاثیر مطلوبی داشته و باعث کاهش شدت خستگی در آنها می شود. برنامه ریزی برای اجرای آن در اتاق عمل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ورزش ترکیبی، اسانس اسطوخودوس، خستگی، تکنولوژیست های جراحی
  • سیده مریم طاهری*، منیره خادم، فریبرز امیدی، علیرضا صدیقی، محدثه دل آرام، سید جمال الدین شاه طاهری صفحات 30-40
    مقدمه

     آفت کش ها جزء وسیع ترین ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در دنیا بوده و همچنین در میان خطرناک ترین ترکیبات برای موجودات زنده جای می گیرند. اگرچه آفت کش ها تاثیرات بسزایی در بهبود بهره وری در کشاورزی و افزایش تولید غذا دارند، فرآیند های تولید، فرمولاسیون، دخیره، انتقال و بازاریابی محصولات کشاورزی و استفاده وسیع از این مواد منجر به بروز مواجهه های شغلی و آلودگی زیست محیطی و حضور باقی مانده آن ها در مواد غذایی می شود .علف کش بنتازون از جمله سموم رایج مورد استفاده در کشاورزی و باغبانی می باشد که اثرات مهم آن بر سلامتی انسان مورد نگرانی و مطالعه گسترده می باشد لذا ارزیابی مواجهه های شغلی و محیطی توسط روش های دقیق و معتبر ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر سنتز و تعیین ساختار پلیمر قالب مولکولی به عنوان یک جاذب نوین و اختصاصی در فرآیند آماده سازی، آنالیز انتخابی و سریع علف کش بنتازون به عنوان آلاینده شغلی و محیطی در نمونه بیولوژیکی بود.

    روش کار

     برای سنتز پلیمر قالب مولکولی از روش پلیمریزاسیون ترسیبی استفاده شد این روش برای تهیه ذرات با توزیع اندازه و شکل مناسب به کار برده شده است بدین شکل اندازه ذرات به حد زیر میکرون و نانو رسیده و نیازی به خرد کردن و غربال نمودن در اکثر موارد وجود نخواهد داشت. به دلیل کاهش اندازه ذرات وتخلخل پذیری زیاد، جذب و بازیافت ترکیبات الگو سریعتر و با کارایی بالاتر انجام می گردد. جهت سنتز پلیمر از نسبت 1:4:30 مولکول الگو (بنتازون) : مونومر عاملی (متاکریلیک اسید): اتصال دهنده عرضی (اتیلن گلیکول دی متا کریلات) استفاده گردید. عوامل بسیاری در قابلیت جذب و  بازیافت و کارایی پلیمرهای قالب مولکولی تاثیر دارند که عواملی مانند pH نمونه، مقدار پلیمر قالب مولکولی، مدت زمان جذب بوسیله امواج فراصوت، درصد اسید، حجم حلال شویش و مدت زمان بازیافت بوسیله امواج فراصوت را می توان نام برد.  

    یافته ها

     عوامل موثر در جذب و بازیافت بنتازون بهینه سازی شدند و نتایج حاصل از بهینه سازی نشان داد که بالاترین جذب در2=pH، مقدار پلیمر814/30 میلی گرم، مدت زمان جذب 3/7 دقیقه، درصد اسید 1/1 حجم حلال شویش 7/2 میلی لیتر و مدت زمان واجذب 165 ثانیه بدست می آید. جهت استخراج نمونه‌های بیولوژیکی، روش ارایه شده بر روی نمونه‌ی ادرار بررسی گردیدو میزان باز یافت %100 محاسبه شد.    

    نتیجه گیری

     نتایج بررسی ها برای نمونه بیولوژیک نشان داد که آنالیت بدون تاثیر پذیری از عوامل موجود در بستر با راندمان بالا اندازه گیری شده است . و این نشان از گزینش پذیری بالای این پلیمر سنتز شده برای مولکول هدف دارد.

    کلیدواژگان: پلیمر قالب مولکولی، علف کش بنتازون، فاز جامد پخشی
  • عادل مظلومی*، زینب کاظمی، سعید عابدزاده، عباس رحیمی فروشانی صفحات 41-53
    مقدمه

    کارکنان صنعت خودروسازی بدلیل مواجهه مستقیم با طیف وسیعی از مشکلات ارگونومیک ناشی از وجود تجهیزات و ماشین آلات مختلف در معرض شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی بویژه کمردرد می باشند. ازاینرو، مطالعه حاضر با هدف طراحی و ساخت یک دستگاه پرتابل جهت ارزیابی متغیرهای کینماتیکی کمر و مقایسه این حرکات در میان شاغلین کمردردی و غیرکمردردی در خطوط مونتاژ یکی از صنایع خودروسازی انجام شد.

    روش کار

    در پژوهش حاضر، پس از آنالیز شغلی به روش TTA، با بهره گیری از روش مشاهده ای مستقیم OWAS، پوسچرهای کاری کارگران مورد ارزیابی قرار گرفت و ایستگاه های کاری با سطح ریسک بالا شناسایی شدند. همچنین همزمان، با استفاده از پرسشنامه اسکلتی عضلانی هلندی (DMQ) و مقیاس درجه بندی دیداری (VAS) شیوع و شدت کمردرد مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، پس از طراحی و ساخت دستگاه پرتابل، مطالعه میدانی با استفاده از دستگاه طراحی شده بر روی 16 آزمودنی جهت ارزیابی متغیرهای کینماتیکی کمر بر روی دو گروه از کارگران دارای کمردرد و بدون کمردرد انجام شد.   

    یافته ها

    نتایج حاصل از روش OWAS نشان داد که 2/61 درصد از تمامی پوسچرهای کاری مورد بررسی دارای سطح ریسک بالا با اولویت اقدام اصلاحی 3 و 4 بودند. بطور متوسط، 1/86 درصد از شرکت کنندگان طی 12 ماه گذشته تجربه کمردرد را گزارش نمودند. علاوه بر این، میانگین (انحراف معیار) شدت درد (دامنه نمره 0-100) 95/57 (46/15) بدست آمد. درخصوص مقایسه متغیرهای کینماتیکی در دو گروه کمردردی و غیرکمردردی یافته ها نشان داد که تمامی حرکات خمش جلو، خمش جانبی، خمش عقب، و دامنه پیچش تنه (درجه) و مدت زمان حرکات (ثانیه) در افراد غیرکمردردی بیشتر از افراد کمردردی می باشد؛ هرچند که ازلحاظ آماری تنها دامنه خمش جلو (درجه) در افراد غیرکمردردی (میانگین و انحراف معیار: 29/64 و 41/8) بطور معنی داری بیشتر از افراد کمردردی (میانگین و انحراف معیار: 97/58 و 34/11) بود (05/0> P-value).

    نتیجه گیری

    با توجه به قابلیت ابزار در بررسی کینماتیک تنه، و همچنین سبک بودن و عدم تداخل دستگاه با وظیفه کارگر می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب در مطالعات ارگونومی در حیطه کمردرد استفاده کرد. بعلاوه، مقایسه نتایج بدست آمده از این دستگاه با دستگاه شیب سنج موید صحت نتایج بدست آمده از این ابزار می باشد.

    کلیدواژگان: کمردرد، کینماتیک، ابزار آنالیز حرکت، ارگونومی، خودروسازی
  • مقداد کاظمی*، ویدا رضایی هاچه سو، رجبعلی حکم آبادی، سیدجمال الدین شاه طاهری صفحات 54-70
    مقدمه

    آماده سازی نمونه ها، یکی از مهم ترین مراحل لازم برای تعیین مقدار آنالیت ها در فرآیند تجزیه و تحلیل نمونه های بیولوژیکی در ارزیابی مواجهه با سموم است. این فرآیند باعث افزایش میزان خلوص نمونه، استخراج و غنی سازی آنالیت ها و درصورت لزوم، اصلاح نمونه احتمالی برای تطبیق آن با نیازهای دستگاه های تجزیه می شود. مطالعه حاضر بصورت ساختار یافته، به مرور مطالعات انجام گرفته در زمینه تدوین و توسعه روش های آماده سازی نمونه های بیولوژیکی انسانی پرداخته است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری ساختار یافته، کلیه مقالاتی که بین سال های 2009 تا 2019 در زمینه توسعه  و تدوین روش های آماده سازی نمونه، به منظور آنالیز مقادیر جزیی فلزات سنگین در نمونه های بیولوژیکی شغلی، به زبان انگلیسی چاپ شده بودند وارد مطالعه شدند. برای جستجوی مقالات، با تمرکز بر روی روش های فیزیکو-شیمیایی آماده سازی نمونه و از ترکیب کلیدواژه های Mesh و غیرMesh ، بدون اعمال محدودیت در نوع مطالعه، در پایگاه داده های Pubmed، Web of science، Scopus و Embase استفاده شد. لازم به ذکر است که تنها مطالعاتی که مربوط به نمونه های بیولوژیکی انسانی و مرتبط با شغل بودند مورد بررسی قرار گرفتند و وارد مطالعه شدند.  

    یافته ها

    با توجه به نتایج مطالعه، پس از بررسی کلید واژه ها در پایگاه های داده ای، تعداد 2964 مقاله جمع آوری شد. پس از حذف مقالات تکراری و بررسی مقالات با توجه به عنوان و چکیده آن ها، تعداد 59 مقاله باقی ماند که متن کامل آن ها به دقت مورد مطالعه قرار گرفت و از این تعداد تنها 8 مقاله با توجه به معیارهای مطالعه، وارد مرور سیستماتیک شدند. 5 مورد از 8 مقاله مورد مطالعه (5/62%)، اختصاص به توسعه و تدوین روش های آماده سازی نمونه جهت استخراج فلز جیوه از نمونه های بیولوژیکی داشت. درحالی که مهمترین و بیشترین نمونه بیولوژیکی مورد استفاده در بین مطالعات مورد نظر، نمونه ادرار (در 75% مطالعات) بود. براساس نتایج، روش استخراج فاز جامد (SPE)که در 5/37% از مطالعات به کار رفته بود به عنوان پرکاربردترین روش در بین روش های آماده سازی نمونه در این مطالعه معرفی شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی با تدوین و توسعه روش های مختلف آماده سازی نمونه و همچنین اختصاصی کردن این روش ها برای فلزات مختلف، می توان ضمن کاهش قابل ملاحظه هزینه ها و زمان استخراج، باعث افزایش کارایی و ساده سازی مراحل آماده سازی و تشخیص نمونه ها شد.

    کلیدواژگان: آماده سازی نمونه، نمونه بیولوژیکی، استخراج، فلزات سنگین
  • فاطمه فصیح رامندی، اصغر صدیق زاده، محمدجواد جعفری*، سهیلا خداکریم صفحات 71-81
    مقدمه

    تعیین توزیع اندازه ذرات در شناسایی خواص فیزیکی و شیمیایی آن ها، ارزیابی اثرات شان بر سلامتی انسان و روش های کنترل آن ها، بسیار موثر می باشد. یکی از مهمترین تجهیزاتی مورد استفاده در تعیین توزیع اندازه ذرات، دستگاه تحلیل گر دیفرانسیلی تحرک الکتریکی ذرات (DMA) می باشد. در این مطالعه ضمن طراحی و ساخت دستگاه DMA، توزیع اندازه ذرات آیروسل توسط آن انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، بر اساس تیوری های حاکم بر رفتار آیروسل ها در میدان های الکتریکی، ابعاد هندسی و شرایط عملیاتی دستگاه DMA با استفاده از نرم افزار FORTRAN تعیین شد. طراحی نقشه فنی قطعات تشکیل دهنده دستگاه DMA با استفاده از نرم افزار SOLIDWORKS-2017 انجام شد. عملکرد دستگاه DMA طراحی شده، توسط مطالعه توزیع اندازه 12 دامنه ذرات DOP تولید شده توسط مولد ذرات در 15 ولتاژ انجام گرفت.   

    یافته ها

    نتایج حاصل از اعمال ولتاژهای مختلف به دستگاه DMA، نشان داد که در هر ولتاژ یک دامنه از اندازه ذرات بیشترین تعداد ذرات را در خروجی دستگاه به خود اختصاص می دهند. بطوریکه ذرات 3/0 -26/0 میکرومتر در 3500 ولت و ذرات بزرگ تر از 2 میکرون در 9000 ولت دارای بیشترین تعداد در خروجی دستگاه DMA بودند.

    نتیجه گیری

    سیستم های DMA، یک ابزار قدرتمند در تعیین توزیع اندازه ذرات در دامنه نانومتر تا میکرومتر می باشند. بطوریکه با دانستن ولتاژ لازم برای جداسازی یک اندازه خاص از ذرات، می توان طیف اندازه ذرات مجهول را به وسیله دستگاه DMA مشخص نمود.

    کلیدواژگان: توزیع اندازه ذرات، تحلیل گر دیفرانسیلی تحرک الکتریکی ذرات، آئروسل
  • اعظم بیابانی، محسن فلاحتی*، ایرج علیمحمدی، مجتبی ذکایی، حامد جلیلیان، علی دهقانی، محمد نجفی مجره صفحات 82-90
    مقدمه

    تعیین روش هایی جهت ارزیابی استرس های حرارتی در محیط های کاری مختلف یکی از چالش های مهم محققین در این زمینه می باشد. مطالعه حاضر با هدف اعتبارسنجی شاخص های WBGT و ارزیابی فشارگرمایی (HPA) از طریق اندازه گیری برخی پاسخ های فیزیولوژیک در مناطق نفت خیز جنوب ایران انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 154 نفر از شاغلین پایانه های نفتی خارک، عسلویه و ماهشهر در سه شرایط کاری شامل محیط مسقف، محیط روباز و محیط استراحت در فصل تابستان انجام گردید. میزان استرس حرارتی موجود در محیط کار توسط شاخص WBGT  و روش ارزیابی فشار گرمایی مورد بررسی قرار گرفت، که بدین منظور پارامترهای محیطی دمای خشک،دمای تر، دمای تشعشعی، رطوبت نسبی، فشار بخارآب و سرعت جریان هوا تعیین شد. بمنظور محاسبه شاخص  WBGTعلاوه بر روش قرایت مستقیم توسط دستگاه WBGT meter از استاندارد 7243-ISO نیز استفاده گردید. به منظور اعتبار سنجی شاخص های مذکور نیز اندازه گیری پارامترهای فیزیولوژیکی دمای دهانی، دمای تمپان و متابولیسم فعالیت همزمان با اندازه گیری پارامترهای محیطی صورت گرفت.   

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری Paired Sample T-test نشان می دهد میانگین شاخص WBGT و ارزیابی احتمال فشار گرمایی در محیط مسقف و روباز دارای اختلاف معنادار می باشد(p<0/05). همچنین میانگین شاخص های فیزیولوژیک دمای دهانی و دمای تمپان و متابولیسم کاری در محیط مسقف و روباز دارای اختلاف معنادار می باشد(p<0/05). آزمون همبستگی بین شاخص WBGT بعنوان متغیر مستقل و روش ارزیابی فشار گرمایی بعنوان متغیر وابسته معنادار بوده (P<0.05) و از همبستگی بالایی برخوردار است (914/0 =R2)  میزان همبستگی بین شاخص WBGT با پارامتر های دمای دهانی، دمای تمپان و میزان متابولیسم کاری معنادار بوده (P<0.05) و بترتیب برابر (423/0 =R2)، (335/0 =R2) و (523/0 =R2) می باشد. میزان همبستگی بین روش ارزیابی احتمال فشار گرمایی(HPA) با پارامتر های دمای دهانی، دمای تمپان و میزان متابولیسم کاری معنادار بوده (P<0.05) و بترتیب برابر (632/0 =R2)، (605/0 =R2) و (579/0 =R2) می باشد. این نتایج نشان می دهد میزان همبستگی بین روش ارزیایی احتمال فشار گرمایی با پارامترهای فیزیولوژیک بیشتر از میزان همبستگی WBGT با این پارامترها می باشد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد با توجه به ماهیت  شغلی کارکنان شاغل در مناطق نفت خیز شاخص WBGT  و ارزیابی فشار گرمایی روش های مفیدی جهت ارزیابی استرس حرارتی موجود در پایانه های نفتی می باشند. همچنین مشخص گردید ارزیابی فشار گرمایی برای اندازه گیری استرس حرارتی در این مناطق از اعتبار بالاتری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی فشار گرمایی، WBGT، استرس حرارتی، شاخص فیزیولوژیک
  • رابعه منهاج بناء، محمدکاظم کوهی*، سروش مدبری، محمود خوانساری قاضی، شهناز باکند صفحات 91-106
    مقدمه

    در حال حاضر، ذرات معلق هوابرد مهمترین شاخص آلودگی هوا در کلان شهر تهران و سایر شهرهای کشور است. بر اساس گزارشات شرکت کنترل کیفیت هوا تهران، یکی از منابع این شاخص در شهر تهران معادن شن و ماسه است. لذا ضرورت دارد تا پتانسیل مخاطرات غبار حاصل از فعالیت این معادن و احتمال انتقال آن مورد ارزیابی های دقیق تر علمی محققان قرار گیرد.

    روش کار

    این مطالعه در یکی از معادن فعال در غرب استان تهران به مدت یک هفته در آبان ماه (در شرایط بدون بارش) انجام شد. نمونه برداری ها با استفاده از سه وسیله نمونه برداری، به صورت فعال و غیرفعال، در ارتفاعات مختلف انجام شده است. در مجموع 32 نمونه ذرات معلق هوابرد از داخل معدن جمع آوری شد که پس از آماده سازی نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی مجهز به طیف سنجی پراش انرژی پرتوایکس (SEM-EDX)، مورد بررسی و آنالیز کلی قرار گرفت و نتایج آن تحلیل گردید.    

    یافته ها

    توصیف آماری نتایج نشان می دهد که محتوی شیمیایی غبار این معدن، به ترتیب درصد وزنی شامل: سیلیسیم، کلسیم، آلومینیم، آهن، سدیم، پتاسیم، روی، سرب، فسفر، گوگرد، منیزیم، مس، تیتانیم، کلر، وانادیم بوده که می بایست مخاطرات سلامتی آنها مورد توجه قرارگیرد. تحلیل شاخص های ضریب غنی شدگی (EF) و شاخص زمین انباشت (Igeo) و نیز تحلیل مولفه های اصلی (PCA) نشان داد که عناصر مس، روی، سرب، منگنز، وانادیم دارای غنی شدگی و آلودگی بالا با منشاء انسان زاد در این معدن می باشند. مقدار بالای عناصر سیلیسیم و پتاسیم در غبار این معدن منشا طبیعی داشته و ناشی از فعالیت معدن کاری بر روی سنگ های آذرین و آبرفتی بستر آن است.   

    نتیجه گیری

    غبار حاصل از فعالیت معادن شن و ماسه به سبب ماهیت عنصری و کانیایی دارای پتانسیل ایجاد مخاطرات سلامتی است که منشاء بسیاری از آنها منابع انسان زاد ارزیابی شده است. پیشنهاد می گردد از آنجا که عمده معادن فعال تهران در منطقه غرب و در کریدور باد اصلی شهر قرار دارند، ریسک های سلامتی مرتبط با غبار این معادن بطور جامع ارزیابی و نحوه فعالیت و روش های کنترل مهندسی آلاینده های آنها مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذرات معلق هوابرد، معدن شن و ماسه، شاخص زمین انباشت، ضریب غنی شدگی، تحلیل مولفه های اصلی
  • سمیه میرزا، نبی الله منصوری*، رضا ارجمندی، رضا عزیزی نژاد صفحات 107-117
    مقدمه

    صنایع نفت و پتروشیمی اولین صنایعی بودند که سیستم مدیریت سلامت ،ایمنی و محیط زیست را توسعه دادند و برای حفظ و صیانت از نیروی انسانی متخصص، در کنار کاهش اثرات سوء صنعت بر محیط زیست، این نظام را در سازمان های تحت پوشش خود مستقر نمودند. هر چند این نظام در مطالعات مختلف مورد واکاوی عمیق قرار گرفته است. ولی متاسفانه بیشتر ارزیابی ها به صورت کیفی انجام گرفته است. در سالهای اخیر،ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت سلامت،ایمنی و محیط زیست به علت عدم وجود ارزیابی های کمی مناسب با محدودیت روبرو بوده است.

    روش کار

    در این تحقیق توسعه معیارها و زیر معیارهای سیستم مدیریت سلامت، ایمنی ومحیط زیست بارویکردی متفاوت بررسی شد و با استفاده از نظر خبرگان و  با  توجه به  دسته بندیهای انجام شده  پرسشنامه ای برای تعیین  مقایسات زوجی  تدوین شد.برای تعیین روابط بین معیارها از تکنیک DMATEL  و برای تعییین وزن اهمیت آنها از روش تحلیل شبکه استفاده شد و در یک  مطالعه موردی  بین دو کارخانه مورد ارزیابی  و مقایسه قرار گرفت.  

    یافته ها

    ارزیابی عملکرد نشان داد که معیار رهبری با وزن نرمال شده 8/1  از بیشترین تاثیرگذاری برخوردار هست و همچنین معیار های ارزیابی و مدیریت ریسک با وزن نرمال شده  8/0، معیار طرح ریزی با وزن نرمال شده40/0 ، .معیار خط مشی با وزن نرمال شده 33/0، .معیار سازمان با وزن نرمال شده 31/0 ، .معیار اجرا و پایش با وزن نرمال شده22/0 و .معیار ممیزی و بازنگری با وزن نرمال شده 12 /0 به ترتیب اولویت اول تا هفتم قرار دارد.  

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که مهمترین معیارهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست، رهبری است. تفاوت معنی دار بین نمره نهایی معیار رهبری و سایر معیارها اهمیت حیاتی آن در ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست به را نشان می دهد. مدیریت می تواند با مشارکت کارمندان و اختصاص بودجه مناسب و حمایت از ابتکارات ابتکاری برای بهبود برنامه های سیستم مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست ، بهتر و موفق تر باشد.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت سلامت، ایمنی ومحیط زیست، ارزیابی عملکرد، کارخانه های صنایع نساجی
  • فاطمه ضامنی، پروین نصیری، محسن مهدی نیا، احمد سلطان زاده* صفحات 118-126
    مقدمه

    کاهش سطح سلامتی نیروی کار یکی از چالش های مهم در صنایع می باشد. مطالعات مختلف نشان داده اند که میزان بهره وری در صنایع با سلامتی نیروی شغلی دارای ارتباط معنی دار می باشد. بعلاوه، سلامتی کارکنان در محیط های شغلی می تواند تحت تاثیر متغیرهای مختلف مانند استرس شغلی، رضایت شغلی و همچنین کار در شیفت های غیرمتداول قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف تجزیه و تحلیل روابط علت- معلولی پارامترهای نوبت کاری ، استرس شغلی، رضایت شغلی با سطح سلامتی در یک صنعت پتروشیمی صورت گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1396 اجرا شد. نمونه مورد مطالعه شامل 20 نفر از خبرگان HSE بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب و به مطالعه وارد شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه ماتریسی 4×4 تشکیل شده از 4 متغیر اصلی شامل نوبت کاری، استرس، رضایت شغلی و سطح سلامتی استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار متلب و روش دیمتل فازی انجام شد. همچنین برای هر متغیرمورد ارزیابی دو مقدار کلیدی D+R  و D-R  به دست آمد که به ترتیب میزان تعامل و نوع تعامل متغیر با سایر متغیر ها را نشان می دهند.  

    یافته ها

    0/60%از خبرگان شرکت کننده در این مطالعه مرد و 0/40% نیز زن بودند. تنها 0/10% این افراد دارای تحصیلات دکتر بودند. بعلاوه، میانگین سن و سابقه کاری افراد مورد مطالعه به ترتیب 34/9±64/39 و 10/7±22/10 سال بود.نتایج نشان داد پارمترهای نوبت کاری، استرس و رضایت شغلی به دلیل مثبت بودن مقادیر D-R به عنوان عوامل اثرگذار و متغیر سلامتی شغلی با کسب مقدار منفی D‏-R، به عنوان عامل اثرپذیر می باشد. بعلاوه  این نتایج نشان داد که میزان تاثیر این پارامترها بر سلامتی با دو مکانیسم مستقیم و غیرمستقیم می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بکارگیری روش دیمتل فازی بیانگر این بود که سلامت شغلی در محیط های صنعتی بزرگ می تواند تحت تاثیر پارامترهای مختلف با اندازه اثر متفاوت قرار گیرد، لذا توجه به بر هم کنش این فاکتورها در تحلیل سلامتی و عوامل موثر بر آن بسیار مهم می باشد. بنابراین، سطح سلامتی در محیط ای صنعتی پرچالش مانند صنایع پتروشیمی می تواند تحت تاثیر نوبت کاری به عنوان یک علت ریشه ای قرار گیرد. این علت ریشه ای در کنار رضایت شغلی اثر معنی داری بر افزایش سطح استرس و کاهش سطح سلامتی دارند. بر این اساس، هر گونه اقدام برای افزایش سطح سلامتی بایستی بر بهبود الگوهای نوبت کاری و افزایش سطح رضایت شغلی کارکنان به عنوان علل ریشه ای و موثر بر سطح سلامتی متمرکز شود.

    کلیدواژگان: سلامت شغلی، نوبت کاری، استرس شغلی، رضایت شغلی، دیمتل فازی
  • آیسا قاسمی کوزه کنان، محمدرضا منظم اسماعیل پور، صبا کلانتری، علی کریمی، کمال اعظم، فریده گلبابایی* صفحات 127-136
    مقدمه

    پوست به عنوان وسیع ترین اندام بدن انسان می تواند در معرض عوامل زیان آور متعددی در محیط کار قرار گیرد. از جمله این عوامل زیان آور تابش فرابنفش می باشد. مواجهه با تابش فرابنفش در محیط های باز می تواند 2 تا 9 برابر بیش از مواجهه با آن در فضاهای کاری سرپوشیده باشد. مواجهه با تابش فرابنفش منجر به تغییر رنگدانه ها، اریتمی، پیری زودرس، سرطان پوست و آسیب DNA می شود. یکی از راه های عدم مواجهه و یا کاهش مواجهه با تابش فرابنفش و پیشگیری از اثرات سوء آن مانند سرطان پوست و غیره می تواند استفاده از منسوجات مناسب باشد. لذا هدف از این مقاله ساخت نانوالیاف پلی آکریلونیتریل (PAN) با خاصیت حفاظت در برابر تابش فرابنفش با استفاده از غلظت های مختلف از نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2) می باشد.

    روش کار

    نانوالیاف 10% وزنی پلی آکریلونیتریل با بارگذاری نانوذرات TiO2 در غلظت های0، 1، 5، 10 و 15% وزنی (نسبت به پلیمر) با استفاده از روش الکتروریسی تهیه شد. به منظور انجام فرآیند الکتروریسی از سرنگ با نیدل G21، نرخ تغذیه 2/1 میلی لیتر بر ساعت، فاصله سر نازل از درام جمع آوری کننده 15 سانتی متر، ولتاژ 20 کیلو ولت و سرعت چرخش درام 250 دور بر دقیقه استفاده گردید. خصوصیات ریخت شناسی نانوالیاف با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و گروه های عاملی نانوالیاف به منظور اثبات بارگذاری نانوذرات TiO2 با طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) بررسی گردید. خاصیت حفاظت نانوالیاف در برابر تابش فرابنفش با اندازه گیری میزان عبور فرابنفش طبق روش BS EN 13758-1:2002 و نیز محاسبه فاکتور حفاظت فرابنفش (UPF) بر اساس استاندارد AS/NZ 4399:1996 مورد بررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خصوصیات ریخت شناسی و قطر نانوالیاف در غلظت های مختلف از بارگذاری نانوذره TiO2 متفاوت بوده و افزایش غلظت این نانوذره منجر به افزایش قطر نانوالیاف شده است. مقایسه گروه های عاملی در دو گروه نانوالیاف بارگذاری شده با TiO2 و نانوالیاف فاقد این نانوذره، نشان داد که نانوذرات TiO2 به منظور ایجاد خاصیت حفاظتی به طور موفقیت آمیزی بر نانوالیاف بارگذاری شده اند. همچنین نتایج نشان داد که بارگذاری نانوذرات TiO2 خاصیت حفاظت در برابر تابش فرابنفش را در مقایسه با نانوالیاف PAN افزایش داده که این خاصیت حفاظتی با افزایش غلظت نانوذره بارگذاری شده بر روی الیاف تا 15%، بیشتر می شود.

    نتیجه گیری

    تمامی نتایج نشان دهنده تولید موفق نانوالیاف محافظ در برابر تابش فرابنفش با بارگذاری نانوذرات TiO2 می باشد که می تواند برای حفاظت شاغلین در معرض تابش فرابنفش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الکتروریسی، پلی آکریلونیتریل، دی اکسید تیتانیوم، تابش فرابنفش، فاکتور حفاظت فرابنفش، محافظت شغلی
|
  • Marziye Pirani*, MohammadRaza Monazzam, Seyed Qasem Pourjandaghi Pages 1-9
    Introduction

    Reducing noise pollution has become an essential issue due to the increase in public concern and also social demands for a better lifestyle. Using sound absorption materials is a preferred method to reduce the noise pollution. Undesirable properties of pure polyurethane such as poor absorption of mechanical energy in narrow frequency ranges can be improved by providing polymeric nanocomposites.  The main purpose of this study is to synthesize the polyurethane nanocomposite foams in order to improve its acoustic properties.

    Material and Methods

    At the first steage, pure polyurethane foam was synthesized using the pre-polymer method. Afterwards, nanocomposite foams were synthesized with different mass fractions of Nano silica. The cellular morphology of prepared nanocomposite foams was investigated by scanning electron microscopy (SEM (.Utilizing a  two-microphone impedance tube,  sound absorption coefficient (α) was calculated in the frequency ranges of 100 Hz to 1600 Hz in order to investigate the acoustic properties of the new absorbant.

    Results

    According to the microscopic investigations, morphology of the cells changed after adding silica nanoparticles. Also, the cell sizes were observed to be decreased by increasing the amount of silica nanoparticles. Furthermore, the acoustic analysis of nanocomposite foams indicated that the sound absorption increased by enhancing the load of silica nanoparticles.

    Conclusion

    In the current study, the effect of silica nanoparticles additive amount on acoustic properties of the polyurethane-based nanocomposite was investigated. Our findings depicted that the polyurethane-based nanocomposites were able to promote the sound absorption coefficient.

    Keywords: Polyurethane, Nanoparticles, Sound absorption coefficient, Low frequency
  • Hamidreza Yaghoti*, Azar Tol, Roya Sadeghi, Adel Mazloumi, Abbas Rahimi Foroushani, Arman Ghaderi Pages 10-19
    Introduction

    Designing behavioral modification interventions for the use of personal protective equipment (PPE) warrants the audiences identification and analysis. This study aimed to determine the predictive factors for using (PPE) based on Social Cognitive Theory (SCT) constructs among workers of Iran Aluminum Factory, 2018.

    Material and Methods

    In this descriptive analytical study with cross-sectional method, a researcher-made questionnaire including demographic information, knowledge questionnaire and designed items based on the SCT construct, was fulfilled by 188 workers employed in production line of Iran Aluminum Factory in Arak. The collected data was analyzed using descriptive statistics, Chi-square and logistic regression analysis on SPSS 24. The significance level was set at P< 0.05.

    Results

    Among the participants, 46.8% (n=88) and 52.2% (n=100) of workers had moderate and high level of knowledge, respectively. Demographic variables such as marital status, educational level, income, age, work experience and employment status (p <0.05), as well as all SCT constructs (p <0.05) had a significant relationship with knowledge. Logistic regression analysis revealed that the level of education and employment status with probability of 80.6% and self-control, environment and self-efficacy of perceived barriers constructs, with a 64% probability could explained workers in high-knowledge group.

    Conclusion

    The present study revealed that the variables such as level of education, employment status, self-control, environment and self-efficacy of perceived barriers could be effective in designing educational interventions to improve workers’ knowledge on using personal protective equipment.

    Keywords: Personal Protective Equipment (PPEs), Knowledge, Social Cognitive Theory, Aluminum Factory
  • Omid Zadi Akhule, Ebrahim Nasiri*, Mojgan Lotfi, Aliakbar Mahmoodi, Hooshang Akbari Pages 20-29
    Introduction

    Stressfull innate of the operating room, unpredictable types of activities, and prolonged standing during surgeries cause chronic fatigue in surgical technologists, resulting in reduced quality of care. It is essential, therefore, to provide especialized methods to reduce the surgical technologists’ fatigue severity.. This study was conducted to evaluate the effect of concomitant exercise and inhalation of lavender fragrance on surgical technologists’ fatigue severity.

    Material and Methods

    Ninety seven surgical technologists were recruited  in this clinical trial study, working in the operating rooms of Tabriz educational hospitals. They were randomly divided into three groups (Exercise, Lavender & Control) after fulfilling informed consent ,. The instruments for data collection included demographic information form as well as a multidimensional fatigue inventory questionnaire. In the experimental groups, concomitant exercise training and Lavender inhalation were both used for a period of six weeks while no intervention was given to participants in the control group. Statistical analyses were carried out using SPSS 20 as  well as  ANOVA and repeated measurement tests.

    Results

    No significant difference was observed between Exercise, Lavender, and Control groups regarding demographic characteristics (P>0.05). The mean score of fatigue between exercise and control groups and between Lavender and control groups showed a significant decrease (P<0.05). However, the results showed no significant difference statistically between the exercise and Lavender groups (P>0.05).

    Conclusion

    The concomitant exercise and Lavender fragrance in the operating room positively affect and reduce the fatigue severity in surgical technologists. Planning to implement similar interventions in the operating room is recommended.

    Keywords: Concomitant Exercise, Lavender fragrance, Fatigue, Surgical Technologists
  • Seyedeh Maryam Taheri*, Monireh Khadem, Fariborz Omidi, Alirea Sedighi, Seyed Jamaleddin Shahtaheri Pages 30-40
    Introduction

    Pesticides are among the broadest chemical compounds used in the world and are also considered as the most dangerous compounds for living organisms. Although pesticides have significant impact on improving agricultural and food products, the processes of their production, formulation, storage, transportation, and marketing as well as the extensive use of these materials lead to occupational exposure, environmental pollution, and the presence of their residues in foodstuffs. Bentazon as a herbicide is considered as one of the most common pesticides used in agriculture and horticulture. Its effects on human health are widespread and of concern. Occupational and environmental exposure assessment of this compound is, therefore, considered necessary by conducting accurate and valid methods. The purpose of the present study was to synthesize a molecular imprinted polymer (MIP) as a specific adsorbent in the preparation process of bentazon for its selective analysis in biological matrices.

    Material and Methods

    For synthesis, a precipitation polymerization method was used. This method has been used to prepare particle size distribution and shape appropriately. By applying the aforementioned method, nano particle size is obtained within the sub-micron and nano range. So, crushing and sieving of the sorbent is not necessary. The MIP was synthesized with 1: 4: 30 ratio of template molecule (bentazone): functional monomer (methacrylic acid): cross-linking monomer (ethylene glycol di methacrylate), respectively. Due to particle size and high porosity, the sorption and recovery of template compound was performed faster and with higher efficiency. Some variables affecting the efficiency of MIP for sorption and desorption of analyte were investigated and optimized. They included pH of solution, MIP amount (mg), and sonication time (min) in the sorption step and volume of eluent (ml), sonication time (s), and acid percentage in the desorption step.

    Results

    The optimum levels of factors for the proposed method were pH of solution: 2، sonication time for sorption 7.3 min, polymer amount of 30.814 mg, acid percentage 1.1, and sonication time for desorption 165 s. According to the obtained results, the interfering factors in the matrix have no significant effect on the determination of analyte. The limit of detection (LOD) and relative standard deviation (RSD) of the optimized method were 0.79.ppb and 2.8931 %, respectively.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the proposed method can be used to extract the bentazon herbicide from complex matrices such as urine samples with high efficiency and selectivity.

    Keywords: Molecular imprinted polymer, Bentazon herbicide, Dispersive solid phase extraction
  • Adel Mazloumi*, Zeinab Kazemi, Saeed Abedzadeh, Abbas Rahimi Foroushani Pages 41-53
    Introduction

    Workers in car manufacturing industry are at risk of a high prevalence of musculoskeletal disorders, especially low back pain. Therefore, in the present study aimed to design and fabricate a portable device to evaluate the low back kinematics and to compare these variables in workers with and without low back pain (LBP) in assembly lines of an automotive industry.

    Material and Methods

    In the present research workers postures were assessed using OWAS direct observational method. Moreover, simultaneously, prevalence and intensity of low back pain were evaluated by Dutch Musculoskeletal Questionnaire (DMQ) and Visual Analogue Scale (VAS). After fabricating motion analysis device, a field study was conducted using the designed device among 16 volunteers to investigate low back kinematic variables in two groups of workers: LBP and non-LBP.

    Results

    The results showed that 62.1 percent of all working postures were high risk with corrective action levels of 3 and 4. On average, 86.1 percent of workers experienced LBP in the previous 12 months. Regarding comparison of kinematic variable in the two groups of LBP and non-LBP, workers without LBP had higher degree and duration (in second) of movements (forward flexion, lateral bending, extension, and twisting), as compared to those with LBP. However, only movement range of forward flexion in non-LBP group (mean: 64.29 and SD: 8.41), was significantly higher than those with LBP (mean: 58.97 and SD: 11.34).  

    Conclusion

    The device can be used as an effective tool in the ergonomics studies in the field of back pain, due to its potential to record the kinematics of the trunk, as well as its lightweight and non-interference with the task. Device’s validity was acceptable based on the comparison of the results of this device with those obtained from inclinometer.

    Keywords: low back pain, Kinematics, motion analysis device, car manufacturing industry
  • Meghdad Kazemi*, Vida Rezaei Hachesu, Rajabali Hokmabadi, Seyed Jamaleddin Shahtaheri Pages 54-70
    Introduction

    Perpetration of samples is one of the most important stages needed for trace residue analysis of biological specimens when human exposure assessment is required. The samples preparation process makes the analyte get more purified and enriched as well as more compatible to the analysis instrument systems. The present study has concentrated on a systematic review of different articles published regarding the sample preparation methodologies of human biological samples.

    Material and Methods

    In this systematic review, all articles related to the development of sample preparation for trace residue analysis of heavy metals in occupational biological samples published in English during 2009-2019, were considered. To meet the desired objective of the current study and facilitate the  related articles on physiochemical sample preparation methods accessibility combined keywords of Mesh and non-Mesh, without any limitation in the type of studies, the Pubmed, Web of Science, and Scopus were considered to be searched. Noteworthy, in this study, only the articles related to the workers’ biological samples were reviewed.

    Results

    Based on the obtained results, after reviewing of the keywords trough websites, 2964 articles were identified. Then, the redundant papers were removed and59 articles were remained, based on their titles and abstracts,. After detailed review of selected articles, regarding the study criteria, 8 articles were selected for the final systematic review.  Five articles out of 8, (62.5%) were allocated to the development of sample preparation for mercury in biological samples. It is worth mentioning that the majority of biological samples were regarded to the urine samples (75%) in the current study. Based on the obtained results, Solid Phase Extraction (SPE), applied in 37.5% of studies, was a popular method used in sample preparation.

    Conclusion

    The development of sample preparation approaches indicates a great promise for specified methods with low costs and less extraction time when separating different heavy metals from complex matrices. These sample preparation and preconcentration techniques ease the analyses processes and provide the quantitative recoveries, higher sensitivity, and lower detection limits.

    Keywords: Sample preparation, biological sample, extraction, heavy metals
  • Fatemeh Fasih Ramandi, Asghar Sadigzadeh, MohammadJavad Jafari*, Soheila Khodakarim Pages 71-81
    Introduction

    Determining the size distribution of the particles for assessing their effects on human health and their control mechanisms is very effective. One of the most important equipment used in determining particle size distribution is the DMA. In this study, in addition to the design and construction of a DMA, the size distribution measurement of aerosol particles was carried out.

    Material and Methods

    In this experimental-laboratory study, according to the theoretical principles, the geometric dimensions and operating conditions of the DMA were determined by Fortran programs. The design of the technical drawing of the DMA was done using the Salidworks-2017 software. The DMA designing was performed by studying the size distribution of 12 ranges of DOP particles in 15 voltages.

    Results

    The results of applying different voltages to the DMA showed that one range of particles size had the highest number of particles in the output of the DMA at each voltage. As the number of particles with the size of 0.26-0.3 µm at 3500 volts and those larger than 2 µm at 9000 volts is the highest at the output of the DMA.

    Conclusion

    DMA systems are a robust tool in determining the particle size distribution. As by knowing the required voltage to separate a specific size of the particles, the DMA will be able to specify the spectrum of unknown particles.

    Keywords: Particle Size Distribution, Differential Mobility Analyzer, Aerosol
  • A. Biabani, M. Falahati*, I. Alimohammadi, M. Zokaei, H. Jalilian, A. Dehghani, M. Najafi Majareh Pages 82-90
    Introduction

    Determining methods for assessing heat stress in different work environments is one of the major challenges for researchers in this field. The purpose of this study was to validate WBGT index and heat pressure assessment (HPA) by some physiological responses in Iranian South Oil Company.

    Material and Methods

    This descriptive-analytical study was carried out on 154 employees of Kharg, Asalouyeh and Mahshahr oil terminals recruited from three different working conditions including indoor, outdoor and rest environments in the summer. The amount of heat stress in the workplace was evaluated by WBGT index HPA method. To meet this purpose, the environmental parameters i.e., temperature, wet temperature, radiation temperature, relative humidity, water vapor pressure and air flow rate were determined. In addition to the direct reading method by the WBGT meter, ISO 7243 was used to calculate the WBGT index. In order to validate the heat stress indicators, physiological parameters of oral temperature, tympanic temperature and work metabolism were measured.

    Results

    The results of paired sample t-test showed a significant difference between WBGT index and HPA in indoor and outdoor environment (P<0.05). Moreover, there was a significant difference between the physiological indices of oral and tympanic temperatures and work metabolism in the indoor and outdoor environment (P<0.05). Furthermore, the correlation test was significant between WBGT index as an independent variable and HPA as a dependent variable (P<0.05)  and showed a high correlation (R2=0.914) between WBGT index with oral temperature and tympanic temperature . Also, the rate of work metabolism was significantly related with the aforementioned parameters (P<0.05) and was equal to R2=0.423, R2=0.335, R2=0.552, respectively. The correlations were also significant between HPA with Oral temperature, tympanic temperature and work metabolism (P<0.05)and were equal to R2=0.632, R2=0.605, R2=0.557, respectively. The results showed also that the correlation rate between the HPA with physiological parameters is stronger than that between physiological parameters with the WBGT index.

    Conclusion

    This study showed that WBGT and HPA methods are useful for assessing the heat stress of Iranian South Oil Company. Also, the HPA method is more reliable for assessing heat stress in these regions.

    Keywords: WBGT, Heat stress, HPA, Physiological Parameters
  • R. Menhaje-Bena, MK. Koohi*, S. Modabberi, M. Ghazi Khansari, S. Bakand Pages 91-106
    Introduction

    Particulate matter (PM) is known as the most common cause of air pollution in the world. Activities of sand quarries are known as one of the emission sources in Tehran. This study aimed at investigating the geological and environmental factors of airborne particles in an active quarry in the west of Tehran.

    Material and Methods

    Three methods of dust sampling were used. totally, 32 samples were analyzed by Scanning Electron Microscope-Energy Dispersive X-ray (SEM-EDX). The data were analyzed through Principal Component Analysis (PCA), Enrichment Factor (EF) and Geo-accumulation Index (Igeo).

    Results

    The results showed the presence of Si, Ca, Al, Na, Fe, K, Zn, Pb, P, S, Mg, Cu, Ti, Mn, Cl and V in dust of the quarry. Also, the elements of Mn, V, Zn, Cu and Pb were shown to have moderate to extremely enrichment and contamination from anthropogenic origin. The silicon and potassium were found to have a natural source originated from igneous and alluvial rocks.

    Conclusion

    In this study, it was shown that fugitive dust generated from sand quarries and related activities have higher concentration of elements than those in the Earth crust due to anthropogenic activities. Further studies on transfer of fugitive dust from sand and gravel quarries to Tehran and assessment of its health impact are suggested.

    Keywords: Airborne suspended particles, Sand, gravel quarries, Geo-accumulation Index, Enrichment Factor, Principal Component Analysis
  • Somayeh Mirza, Nabiollah Mansouri*, Reza Arjmandi, Reza Azizinejad Pages 107-117
    Introduction

    The oil and petrochemical industries had been amongst the first industries which developed the HSE-MS. This system aims to maintain and protect human resources along with reducing the environmental impact of the industry. Although it has been mulling over this system in a plethora of studies, unfortunately, most of the assessments have been carried out in a qualitative manner. In recent years, the evaluation of the performance of HSE-MS has been limited due to the lack of appropriate quantitative evaluations.

    Material and Methods

    In the present study, the development of criteria and sub-criteria of health, safety and environment management system was investigated using a different approach. Using the opinion of experts and according to the performed categories, a questionnaire was developed to determine the pairwise comparisons. Decision making trial and evaluation (DEMATEL) technique was used to determine the relationships between the criteria and network analysis method was used to determine their importance weight. the developed methodology was then evaluated and compared between two factories in a case study.

    Results

    The performance evaluation showed that the leadership and commitment criterion with a final score of 1.8; Risk assessment and management with a final score of 0.8; Planning criterion with a final score of .0.40; Policy criterion with final score of 0.33, Organization, resources, and documentation with a final score of 0.31, implementation and follow-up with a final score of 0.22, and Evaluation and Review criterion with a final score of 0.12 were ranked from the first to the seventh, respectively.

    Conclusion

    The results of the study demonstrated that the most important criterion for health, safety and the environment is leadership. The significant difference between the final score of the leadership criterion and the other criteria reflects its crucial importance in HSE-MS performance evaluation. Participation of employees, allocation of appropriate funding and support of innovativeness are factors to be implemented in order to improve HSE-MS program as a better and successful management.

    Keywords: HSE-MS, Performance Evaluation, Textile Industries
  • Fatemeh Zameni, Parvin Nasiri, Mohsen Mahdinia, Ahmad Soltanzadeh* Pages 118-126
    Introduction

    Damage to occupational health is one of the major challenges in the industry. Various studies have shown that productivity in industries has a significant relationship with occupational health. In addition, employee’s health in the workplace can be affected by a variety of variables i.e., job stress, job satisfaction, and work in unconventional shifts. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the causal relationships of shift work, job stress, job satisfaction with the occupational health level in a petrochemical industry.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was implemented in 2017. The study sample consisted of 20 HSE experts selected using purposeful judgment sampling. A 4×4 matrix questionnaire consisting of four main parameters i.e., shift work, job stress and job satisfaction with occupational health level, was used for data acquisition. Data analysis was done using MATLAB software and Fuzzy DEMATEL method. Also, for each variable, two key values of D+R and D-R were calculated. These values show the degree of interaction and the type of interaction of the variable with other variables, respectively.

    Results

    Sixty percent of the experts participating in this study were male and 40.0% were female. Only 10.0% of the participants had a PhD degree. In addition, the mean age and the mean work experience of the subjects were 39.64±9.34 and 10.22±7.10 years, respectively. The parameters of shift work and job satisfaction were identified as an effective factor due to the positive values of D-R while occupational health variable with negative value of D-R, was considered as an affected factor. In addition, these results showed that the effect of these parameters on health is different with both direct and indirect mechanisms.

    Conclusion

    Using the Fuzzy DEMATEL method, our findings indicated that occupational health in the large industries can be influenced by different parameters with different sizes. Considering the interactions among these parameters in health analysis and the affecting factors, therefore, is very important. So, the health level in challenging industrial environment such as petrochemical industries can be affected by shift work as a root cause. This root cause, along with job satisfaction, has a significant effect on increasing stress levels and reducing health levels. Accordingly, any action to increase the health level should focus on improving shift patterns and increasing the level of job satisfaction of employees as a pivotal root and affecting causes on health level.

    Keywords: Occupational Health, Shift work, Job Stress, Job Satisfaction, Fuzzy DEMATEL