فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 32، پاییز و زمستان 1399)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 32، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • داریوش حیاتی صفحه 0
  • حشمت الله سعدی*، سعید هدایتی نیا صفحات 1-19

    در اغلب مناطق ایران، کشاورزی وابسته منابع آب زیرزمینی است. میزان برداشت از منابع زیرزمینی تا حد زیادی به طرز نگرش، دانش و رفتارهای مدیریتی کشاورزان در حفاظت از منابع بستگی دارد. در پژوهش حاضر دیدگاه ها و رفتار کشاورزان دهستان بالادربند شهرستان کرمانشاه نسبت به حفاظت از منابع آب زیرزمینی بررسی و تحلیل شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کشاورزان آبی کار دهستان بالادربند در سال زراعی 97-98 بود (750=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 254 نفر برآورد شد. این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. روایی پرسشنامه به وسیله ی کارشناسان و متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفت. اعتبار سازه ها نیز با استفاده از ضریب های آلفا (0/7>α)، پایایی ترکیبی (0/7<CR) و میانگین واریانس استخراج شده (0/5<AVE) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSSver20 و AMOSver20 و ArcMap ver10.2استفاده شد. تحلیل نتایج اثرات مستقیم و غیر مستقیم مدل پژوهش نشان داد که سازه های کنترل رفتاری، خودکارآمدی، دانش و آگاهی، قصد رفتاری، هنجار ذهنی و نگرش به ترتیب اثرگذاری در رتبه های اول تا ششم قرار گرفتند. یافته های این پژوهش می تواند مورد استفاده مدیران و برنامه ریزان در مدیریت بهتر منابع آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، حفاظت از منابع، دهستان بالادربند
  • ناهید جعفری*، عزت الله کرمی، مرضیه کشاورز صفحات 21-38

    مروری بر عملکرد نظام ترویج کشاورزی در طی دو دهه گذشته، نشانگر نارسایی این نظام در رویارویی با برخی چالش های اقلیمی، اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی است. چاره جویی برای حل مسایل مزمن نظام سنتی ترویج کشاورزی و لزوم بهبود ساختار و تشکیلات مربوطه به طراحی نظام نوین ترویج کشاورزی منجر شد. این پژوهش پیمایشی با هدف واکاوی اثرات اجرای طرح نظام نوین ترویج بر ارتقای دانش و آگاهی و نیز تغییر رفتار کشاورزان استان فارس انجام گردید. منطقه مورد مطالعه، پهنه ها 95 مورد و مراکز جهاد کشاورزی دهستان 14 مورد پایلوت طرح نظام نوین ترویج استان فارس بودند. برای تعیین حجم نمونه 260 نفر از فرمول کرجسی و مورگان استفاده شد و داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه و با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای گردآوری شد. روایی صوری پرسشنامه توسط گروهی از متخصصان موضوعی مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی از مطالعه راهنما استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که میزان رضایت کشاورزان از خدمات ارایه شده توسط نظام نوین ترویج، در سطح متوسط بوده است. همچنین مقایسه میزان دانش و آگاهی کشاورزان در شرایط پیش و پس از اجرای طرح نظام نوین ترویج، نشان دهنده افزایش معنی دار آگاهی کشاورزان از خدمات فنی، زیربنایی، عمومی و حمایتی نهادهای دولتی بود. از سوی دیگر، میزان بهره گیری کشاورزان از خدمات ترویجی در سطح متوسط بود.

    کلیدواژگان: نظام نوین ترویج کشاورزی، دانش کشاورزان، نگرش کشاورزان، رفتار کشاورزان، رضایت مندی
  • احسان اسدآبادی، علی اسدی*، خلیل کلانتری صفحات 39-62
    رشد روزافزون مناطق مواجه با محدودیت منابع آب، اتخاذ راهبردهای مدیریت سازگارانه ی آب را در ورای روش های سنتی مدیریت عرضه و تقاضا، تبدیل به امری الزامی نموده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی راهبردهای تخصیص آب بر اساس چارچوب تحلیل و ارزیابیسوات (قوت، ضعف، فرصت و تهدید) صورت گرفته است. در این راه جهت وزن دهی و اولویت بندی راهبردهای تدوین شده از مدل های ترکیبی تصمیم گیری چند معیاره، بهره گرفته شد. از سوی دیگر برای رتبه بندی ابعاد از روش ویکور استفاده شد. در تحقیق حاضر با بهره گیری از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. جهت تایید روایی محتوای پرسشنامه ها و معیارها از نظرات اساتید و خبرگان به صورت چهره به چهره (با غربالگری) بهره جویی شد. نتایج نشان داد که مشارکت ذینفعان در شکل گیری الگوهای تفویض آب و عدم کفایت سازوکارهای جبرانی و پرداخت غرامت به ترتیب به عنوان مهم ترین نقاط قوت و ضعف و همچنین آگاهی فعالان مدنی نسبت به محدودیت آب و استحصال غیرقانونی به ترتیب به عنوان مهم ترین فرصت ‎ها و تهدیدهای تخصیص آب در آبخوان همدان- بهار شناخته شدند. از سوی دیگر نتایج روش دیمتل نشان گر این امر است که در میان گروه های راهبردی، راهبردهای تهاجمی و بازنگری به ترتیب دربرگیرنده عنوان اثرگذارترین و اثرپذیرترین گروه های راهبردی می باشند. همچنین نتایج ANp نشان داد که راهبرد تسهیم منصفانه منافع اقتصادی حاصل از تخصیص منابع آب در رتبه ی نخست قرار گرفته است. در نهایت بر اساس روش ویکور بعد محیط زیستی اولویت نخست را در میان ابعاد به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: تخصیص آب، تصمیم گیری چندمعیاره، تسهیم منصفانه، استحصال غیرقانونی
  • مسعود رضایی*، فائزه السادات ابطحی صفحات 63-76
    هدف اصلی این پژوهش واکاوی رابطه ی بین سرمایه روان شناختی با گرایش به خوداشتغالی دانشجویان کشاورزی دانشگاه اراک بود. این تحقیق از نوع پژوهش کمی و در عین حال توصیفی-همبستگی است که با بهره گیری از شیوه پیمایش انجام شده است. جامعه ی آماری تحقیق را 400 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه اراک تشکیل دادند که نمونه ای به حجم 115 نفر با استفاده از نرم افزار SPSS Sample Power و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظرسنجی از متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تعیین شد که برای تمامی بخش های پرسشنامه، مقدار ضریب آلفا بالاتر از 0/8 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو نرم افزار SPSS و AMOS بهره گرفته شد. بر پایه یافته های پژوهش سرمایه روان شناختی بیشتر دانشجویان بالا و گرایش به خوداشتغالی آنان متوسط بود. نتیجه ی مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد بین سرمایه روان شناختی با گرایش به خوداشتغالی دانشجویان و نتیجه تحلیل همبستگی نشان داد بین مولفه های سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با گرایش به خوداشتغالی دانشجویان در سطح یک درصد رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد دو سازه امیدواری و خودکارآمدی می توانند 31 درصد از تغییرات گرایش به خوداشتغالی دانشجویان را تبیین کنند. نتایج این مطالعه می تواند برای افزایش گرایش دانشجویان کشاورزی به خوداشتغالی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجویان کشاورزی، سرمایه روان شناختی، خوداشتغالی
  • بهزاد رنجبر، امیر نعیمی*، محمد بادسار صفحات 77-91
    افزایش سریع جمعیت جهانی و صنعتی شدن تولیدات کشاورزی موجب تخریب منابع طبیعی شده و چالش های بزرگی را بر سیستم زیست محیطی وارد کرده است. هدف این تحقیق توصیفی، شناسایی قصد توت فرنگی کاران شهرستان های مریوان و سروآباد در بکار گیری عملیات خوب کشاورزی بود. جامعه آماری تحقیق، توت فرنگی کاران شهرستان های مریوان و سروآباد بودند (241N=). حجم نمونه با جدول کرجسی و مورگان 174 نفر محاسبه شد. افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند.ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن با استفاده از نظرسنجی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه، از طریق محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای AMOS نسخه 23 و SPSS نسخه 23 استفاده شد. نتایج آمار توصیفی نشان داد بیشترین و کمترین مقدار میانگین مولفه های رفتار بکارگیری عملیات خوب کشاورزی به ترتیب به مولفه های برداشت و بسته بندی (3/60 از 5) و شرایط و موقعیت مزرعه (2/96 از 5) اختصاص یافت. همچنین، میانگین محاسبه شده برای نگرش (3/76 از 5)، هنجارهای ذهنی (3/45 از 5)، کنترل رفتار درک شده (3/19 از 5) و قصد بکارگیری عملیات خوب کشاورزی (3/66 از 5) بالاتر از سطح متوسط بدست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای نگرش و کنترل رفتار درک شده توت فرنگی کاران تاثیر مثبت و معنی داری بر قصد آن ها نسبت به بکارگیری عملیات خوب کشاورزی داشتند. به طوری که این متغیرها توانستند در حدود 25 درصد از تغییرات قصد توت فرنگی کاران نسبت به بکار گیری عملیات خوب کشاورزی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: عملیات خوب کشاورزی، قصد رفتاری، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتار درک شده
  • فریده پرک، علیرضا پورسعید*، رویا اشراقی، حامد چهارسوقی صفحات 93-107
    این تحقیق همبستگی- علی با هدف کلی تبیین عوامل تاثیرگذار بر کاهش آسیب های شغلی کشاورزی در بین باغداران استان ایلام انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی باغداران استان ایلام تشکیل دادند (6711=N). حجم نمونه با استفاده از جدول نمونه گیری بارتلت و همکاران، 405 نفر تعیین شد و برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب (برحسب شهرستان محل فعالیت) استفاده شد. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. یافته های تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS23، نشان دادند که متغیر شرکت باغداران در دوره های آموزشی ایمنی و بهداشت شغلی (0/80=β)، بیش ترین تاثیر را بر کاهش آسیب های شغلی کشاورزی در بین باغداران استان ایلام، دارد. پس از آن نیز متغیرهایی چون سطح تحصیلات باغدار (0/69=β)، درآمد باغدار (0/68=β)، دانش ایمنی باغداران (0/67=β)، سابقه فعالیت باغداری (0/64=β)، مساحت باغ (0/60=β) و سن باغدار (0/59=β)، به ترتیب در اولویت های بعدی این تاثیر قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: آسیب شغلی کشاورزی، باغداران استان ایلام، بهداشت شغلی
  • اصغر باقری*، سحر پیرموذن صفحات 109-123
    برچسب ها و پیکتوگرام ها اولین منبع اطلاعاتی برای استفاده ایمن آفت کش ها می باشند. هدف این پژوهش، بررسی نیت و کاربست استفاده از برچسب ها و پیکتوگرام های آفت کش ها در میان کشاورزان شهرستان اردبیل است. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان گندم کار و سیب زمینی کار (4964 نفر) می باشد. نمونه ای متشکل از 200 کشاورز انتخاب و داده های لازم به روش نمونه گیری چند مرحلهه ای برای سال زراعی 98-97 جمع آوری شد. پرسشنامه استاندارد نظریه رفتاری برنامه ریزی شده با انجام اصلاحاتی به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد. روایی محتوایی ابزار تحقیق با بهره گیری نظرات اعضای هیات علمی دانشگاه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. مطابق یافته ها، پاسخگویان دارای نگرش نسبتا مثبت، هنجارهای ذهنی و نیت استفاده قوی برای استفاده از برچسب و پیکتوگرام های آفت کش ها بودند ولی رفتار استفاده از آن ها نسبتا ضعیف بود. متغیرهای نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده، تاثیر مثبت و معنی داری بر نیت استفاده نشان دادند. کنترل رفتاری درک شده تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار استفاده داشته است ولی تاثیر نیت استفاده بر رفتار معنی دار نبود. نهایتا، سازه های نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری توانستند 58 درصد از تغییرات نیت استفاده از برچسب و پیکتوگرام ها را تبیین نمایند و سازه های کنترل رفتاری و نیت استفاده نیز 63 درصد از تغییرات رفتار استفاده از برچسب و پیکتوگرام ها را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: برچسب و پیکتوگرام ها، نیت، رفتار، مدل رفتار برنامه ریزی شده، شهرستان اردبیل
  • آرزو مختاری حصاری*، روح الله رضایی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 125-143

    مدیریت صحیح آبیاری به ویژه مدیریت مصرف در سطح مزرعه، کلید تضمین امنیت آب و در نتیجه امنیت غذایی است.یکی از سازوکارهای اصلی در مدیریت بهینه مصرف آب، استفاده از فناوری های مرتبط برای دستیابی به بهره وری بالا می باشد. در سال های اخیر فناوری آبیاری کم فشار به عنوان یکی از روش های نوین بهبود راندمان آبیاری سطحی مورد توجه قرار گرفته است، از این رو، پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل موثر بر رفتار کشاورزان در بکارگیری سامانه آبیاری کم فشار در استان آذربایجان شرقی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان استان آذربایجان شرقی به تعداد 112010 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران، نمونه 393 نفری از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش از نرم افزارهای SPSS20 و AMOS21 استفاده شد. به منظور درک بهتر عوامل اصلی تاثیرگذار بر رفتار بکارگیری سیستم آبیاری کم فشار، مدل تحقیق بر مبنای نظریه تجزیه یافته رفتار برنامه ریزی شده پایه ریزی شد. نتایج تجربی پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که نظریه تجزیه یافته رفتار برنامه ریزی شده از اثربخشی و کارایی مناسبی برای پیش بینی رفتار کشاورزان در استفاده از فناوری آبیاری کم فشار برخوردار بوده و متغیرهای سازگاری، مزایا، تسهیل کننده ها، خودکارآمدی، رسانه ها، نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری در حدود 63 درصد از واریانس آن را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: مدیریت مصرف آب، آبیاری سطحی، فناوری آبیاری کم فشار، نظریه تجزیه یافته رفتار برنامه ریزی شده
  • سمانه سنجابی*، کیومرث زرافشانی، حسین محمودی صفحات 145-161
    استفاده روزافزون کود و سموم دفع آفات، سازمان های بین المللی را بر آن داشت که استاندارد گپ (عملیات خوب کشاورزی) را به منظور افزایش اطمینان از ایمنی مواد غذایی معرفی نمایند. این پژوهش کیفی به دنبال بررسی رفتار کنونی تولید بر اساس استاندارد ایران گپ در میان سیب زمینی کاران منطقه میان دربند در شهرستان کرمانشاه است. نتایج این مطالعه از طریق روشن سازی وضعیت موجود تولید سیب زمینی می تواند در اتخاذ سیاست های موثر به سیاست گذاران کمک نماید. داده های کیفی با استفاده از تکنیک های مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند و همچنین مشاهده جمع آوری شد. نتایج نشان داد که از بین 53 فعالیت کشاورزی، نه رفتار تولید شامل حفظ ساختمان خاک، روش آبیاری مناسب، تنظیم ادوات کود و سم پاشی، رعایت زمان کود دهی تا کاشت محصول و دوره کارنس سموم تا زمان برداشت، دوری و نزدیکی مزرعه به دامداری، برداشت به موقع محصول، جداسازی خاک، علف هرز و غیره از محصول برداشت شده، استفاده از کیسه جدید برای بسته بندی و جداسازی غده های نارس و سبز، انطباق 100 درصدی با عملیات خوب کشاورزی دارد. به طور کلی، نتایج نشان می دهد که تولیدکنندگان سیب زمینی، درگیر عملیات بد کشاورزی (BAp) هستند. نتایج این پژوهش می تواند دستاوردهایی برای سازمان جهاد کشاورزی به دنبال داشته باشد، به این صورت که به عنوان نخستین گام با شناسایی عملیات غیر صحیح تولید، تولیدکنندگان سیب زمینی را به سمت عملیات خوب کشاورزی سوق دهد که به نوبه خود می تواند ایمنی مواد غذایی را به ارمغان آورد.
    کلیدواژگان: استاندارد ایران گپ، ایمنی غذایی، عملیات خوب کشاورزی
  • احمد باسامی، امیر علم بیگی*، مصطفی مرادی صفحات 163-180

    برای توسعه گردشگری روستایی باید رفتارهای گردشگران را مورد مطالعه قرار داد؛ زیرا درک رفتار گردشگران به ارایه مبانی علمی برای مدیریت و بازاریابی جاذبه گردشگری و افزایش عملکرد گردشگری می انجامد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نظریه ارزش مصرف غذای محلی بر قصد رفتاری گردشگران از طریق نقش میانجی تصویر گردشگری غذا بود. جامعه آماری پژوهش، گردشگرانی بودند (1200= N) که در بهار و تابستان 1398 از مناطق نمونه گردشگری روستایی اورامانات بازدید و غذای محلی مصرف کرده بودند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده 295 تن از آنان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری پرسشنامه توسط پنلی از متخصصان و پایایی آن به وسیله ی محاسبه آلفای کرونباخ (838/0- 708/0) تایید شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) و نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، تجربه غذای محلی توسط گردشگران بر مبنای نظریه ارزش مصرف تاثیر مثبت و معنی داری بر نگرش آن ها به غذای محلی دارد و همه ابعاد نظریه ارزش مصرف (ارزش سلامتی، کیفیت و طعم، قیمت، عاطفی، اجتماعی و شناختی) در سطح 99 درصد اطمینان، در ایجاد نگرش مثبت به غذای محلی تاثیرگذار بودند. در مجموع این ارزش ها، 61/7 درصد تغییرات واریانس نگرش به غذای محلی را تبیین کردند. به علاوه نتایج نشان داد، نگرش به غذای محلی بر قصد رفتاری گردشگران با نقش میانجی تصویر مقصد گردشگری غذا تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: نظریه ارزش مصرف، غذای محلی، قصد رفتاری، اورامانات، کردستان
  • طاهره شرقی*، معصومه چهاردولی، علی احمدی فیروزجانی صفحات 181-204

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی برای توسعه فنی گلخانه ‎ها و تحلیل عوامل موثر آن در سطح 1300 نفر از گلخانه ‎داران شهرستان پاکدشت به روش پیمایشی به اجرا درآمده است. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 150 نفر تعیین شد. برای افزایش دقت دسترسی به پاسخگویان از تکنیک نمونه ‎گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بهره گرفته شد. اعتبار ظاهری پرسشنامه محقق ساخته پژوهش توسط پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مقادیر ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای پرسشنامه به دست آمده بیانگر پایایی قابل قبول آن بوده است. برای تحلیل داده‎ ها، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار Smart PLS2 بهره گرفته شد. نتایج نشان داده است که دو عامل سرمایه انسانی و دسترسی به زیرساخت های فنی به عنوان موثرترین عوامل توسعه فنی گلخانه ‎ ها شناخته شده اند. سه متغیر دسترسی به بازار، سرمایه گذاری- اعتبار و هزینه- فایده در سایه ی حمایت های دولت توانسته اند از طریق ارتقای سطح دسترسی به زیرساخت های فنی بر سطح توسعه فنی گلخانه ها موثر باشند. برنامه ‎های آموزشی- ترویجی نیز در سایه ی حمایت های دولتی منجر به ارتقای سطح سرمایه انسانی شده و از این طریق به طور غیر مستقیم منجر به توسعه فنی گلخانه ها شده اند. در مجموع، متغیرهای مستقل پژوهش توانستند 42 درصد از واریانس توسعه فنی گلخانه را تبیین نمایند. در نهایت اینکه، توسعه زیرساخت های فنی و سرمایه انسانی به همراه بهبود وضعیت عواملی چون دسترسی به بازار، سرمایه گذاری و برنامه های آموزشی و ترویجی در سایه ی سیاست ها و حمایت های مناسب دولت منجر به توسعه فنی گلخانه ها خواهند شد.

    کلیدواژگان: توسعه فنی گلخانه، مدلسازی معادلات ساختاری، شهرستان پاکدشت
  • سعیده نوری، کوروش روستا*، نادر نادری صفحات 205-221
    یکی از مشکلات اصلی تعاونی های کشاورزی استان کرمانشاه، ضعف در توسعه رفتارهای کارآفرینانه می باشد که در صورت توسعه این رفتارهای کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی می توان انتظار داشت محصولات و خدمات نوآورانه آنان توسعه و گسترش یابد و زمینه پیشبرد برنامه های توسعه روستایی و کشاورزی در استان کرمانشاه فراهم گردد. در پژوهش حاضر با استفاده از نظریه بنیانی، مولفه های توسعه رفتارهای کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی استان کرمانشاه در قالب شیوه استقرایی شناسایی و تحلیل شد. اطلاعات لازم برای این مطالعه، از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با نمونه ای برگزیده از خبرگان در زمینه کارآفرینی در تعاونی های کشاورزی استان کرمانشاه (به تعداد 30 نفر) و به روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی به دست آمده است. با استفاده از فرآیند کدگذاری مرسوم نظریه بنیانی متون به دست آمده از مصاحبه ها تحلیل شده و یافته های حاصل از تحلیل شامل کدهای باز (49 کد)، محوری و انتخابی تدوین شده است. بر اساس کدهای طبقه بندی شده محوری (15 طبقه)، محورهای عمده توسعه رفتار کارآفرینانه تعاونی های کشاورزی کرمانشاه به دو دسته عوامل پیش برنده و بازدارنده توسعه رفتار کارآفرینانه تقسیم شدند. عوامل پیش برنده شامل کسب منافع اقتصادی، مشوق های فردی، برخورداری از پشتوانه مالی و انسانی، حمایت های مدیریتی، زمینه های کاری متنوع، توسعه بازارهای جدید و میزان همکاری و مشارکت نهادها با تعاونی می باشد. عوامل بازدارنده شامل عوامل فرهنگی، اختلافات داخلی، دانش ناکافی اعضاء، حمایت مالی ناکافی، بوروکراسی اداری، تحریم ها، نوسانات بازار و تغییرات اقلیمی هستند. سرانجام، محورهای مفهومی شناسایی شده و برای توسعه رفتار کارآفرینانه تعاونی های کشاورزی کرمانشاه به هم پیوند زده شده و الگوی "مولفه های توسعه رفتارهای کارآفرینانه تعاونی های کشاورزی استان کرمانشاه" ترسیم شده است. بر اساس یافته ها، افزایش آگاهی مدیران و اعضا جهت ارتقاء رفتار کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی از طریق برگزاری کلاس های آموزشی- ترویجی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی های کشاورزی، توسعه کارآفرینی، رفتار کارآفرینانه، نظریه بنیانی
|
  • Heshmatollah Saadi *, Saeid Hedayati Nia Pages 1-19

    In most parts of Iran, agriculture is dependent on groundwater resources. Groundwater resources exploitation rate depends basically on the attitude, knowledge, managerial, and conservation behaviors of farmers. In the present study, farmers' perspectives and behavior towards conservation of groundwater resources have been studied and analyzed in Baladarband village of Kermanshah. The statistical population of this study included irrigated farmers of Baladarband village in the 2018-2019 cropping year (N= 750). The sample size estimated to be 254 using the Cochran's formula. This study has been done by survey method and a researcher-made questionnaire as the research tool. The validity of the questionnaire has been confirmed by relevant a panel of experts and specialists. The validity of the factors was confirmed using Alpha (α<0.7) and composite reliability (CR <0.7) coefficients and average variance explained (AVE> 0.5). SPSS20, AMOS20, and ArcMap software were used to analyze the data. Analysis of direct and indirect effects in the research model revealed that the constructs behavioral control, self-efficacy, knowledge and awareness, behavioral intention, subjective norm, and attitude ranked first to sixth places in terms of predictive power. The findings of this study can enable managers and planners to manage groundwater resources properly in the study area.

    Keywords: Groundwater, Protection of groundwater resources, Bala Darband county
  • Nahid Jafari *, EzatAllah Karami, Marzieh Keshavarz Pages 21-38

    The agricultural extension system of Iran has faced various climatic, ecological, economic, and social challenges during the past two decades. In order to manage the chronic problems of agricultural extension in the country and improve its structure and organization, the New Agricultural Extension System (NAES) was designed and implemented. This survey study aimed to investigate the effects of the NAES on knowledge, information, and behavior of farmers in Fars Province. The study area included Jihad Agricultural Centers of Fars Province that were used as the pilots to study the impact of the NAES which included 95 parcels of 14 Jihad Agricultural Centers. The sample size (n=260) was determined based on the table of Krejcie and Morgan. The data was collected through a questionnaire and a multi-stage random sampling method was employed to select the samples. A panel of experts confirmed the face validity of the questionnaire. Also, a pilot study was performed to evaluate the reliability of the instrument. The results revealed that farmers were relatively satisfied with the services provided by the NAES. Also, comparison of farmers' knowledge and information before and after implementation of NAES indicated significant increases in awareness of technical, infrastructural, general, and supportive services. However, the study ascertained that the level of farmers’ usage of the extension services was moderate.

    Keywords: The new agricultural extension system, Farmers’ knowledge, Farmers’ attitude, Farmers’ behavior, Satisfaction
  • Ehsan Asadabadi, Ali Asadi *, Khalil Kalantari Pages 39-62
    The growing number of areas facing water scarcity necessitates adaptive water management strategies which can be beyond traditional water supply and demand management methods. Present study was aimed at identifying and ranking strategies of water allocation based on SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) technique. The results might help managers and planners by uncovering the challenges. In this descriptive and applied survey, multiple criteria decision making (MCDM) method was used. The study population was comprised of 43 field experts. A researcher-made questionnaire was used for data gathering. Content validity of the questionnaires and the criteria were ensured using feedbacks from the experts and screening process. The factors and dimensions were weighed and ranked using ANP and VIKOR respectively. The results showed that the Stakeholders' participation in the formation of water allocation patterns and inadequacy of compensation mechanisms are the most important strengths and weaknesses, respectively. The awareness of civil activists about water scarcity and illegal extraction have been identified as the most important opportunities and threats for the water allocation in the Hamedan–Bahar Aquifer, respectively. The results revealed that based on DEMATEL, ‘strengths opportunities’ and ‘strengths threats’ were the most affecting and the most affected factors among the group strategies, respectively. In addition, ANP showed that the “fair sharing of economic benefits from water allocation” was the ‘top strength’ sub-factor. Based on VIKOR method, “environmental dimension” was the most significant dimension. The results also indicated that to be successful in the field of water allocation, it is comprehensive policies should be imperatively revised.
    Keywords: Water allocation, Multiple-criteria Decision making, Fair sharing, Illegal extraction
  • Masoud Rezaei *, Faezehossadat Abtahi Pages 63-76
    The main purpose of this study was to investigate the relationship between psychological capital and              self-employment intention of agricultural students at University of Arak. This research was a quantitative and descriptive-correlational study which was conducted using a survey method. The target population of the study contained of all B.Sc. students in agriculture faculty of University of Arak (N= 400), from whom 115 students were selected using SPSS Sample Power software. Simple random sampling was employed in selection of the respondents. Data was collected through a questionnaire that its validity confirmed by a panel of experts. Its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient which was greater than 0.8 for all parts of the questionnaire. SPSS and AMOS statistical packages were used to analyze the data. The results indicated that the psychological capital and self-employment intention of students in most cases were at high and intermediate levels, respectively. The findings of structural equation modeling revealed that there was a positive significant relationship between psychological capital and students' self-employment intention. Furthermore, the results of correlation analysis showed that there was a positive significant relationship between psychological capital components (self-efficacy, hope, resilience, and optimism) and students' self-employment intention. Stepwise regression also revealed that self-efficacy and hope can significantly predict 31 percent of variation in the students' self-employment intention. The result of this study can be used to promote the self-employment intention of agricultural students in Iran.
    Keywords: Agricultural Students, psychological capital, Self- employment
  • Behzad Ranjbar, Amir Naeimi *, Mohammad Badsar Pages 77-91
    The rapid increase in global population and the industrialization of agricultural products have led to the destruction of natural resources and posed great challenges to the ecosystem. The purpose of this descriptive research was to identify the intention of strawberry growers in Marivan and SarvAbad counties to apply Good Agriculture Practices (GAP). The statistical population of the study was strawberry growers in Marivan and SarvAbad county (N=241). The sample size determined via the Krejcie and Morgan table (n=174). The sampling was based on a proportional stratified random sampling approach. The research instrument was a structured questionnaire. Face and content validities of the questionnaire evaluated and verified by a group of experts. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating the Cronbach’s alpha and composite reliability (CR) coefficients. For data analysis, AMOS23 and SPSS23 software were used. Descriptive results showed that the highest and lowest mean for the components of GAP behavior were assigned to the harvesting and packaging (3.60 out of 5) and the field condition and location (2.96 out of 5), respectively. It also should be emphasized that the means calculated for the variables attitude (3.76 out of 5), subjective norms (3.45 out of 5), perceived behavioral control (3.19 out of 5), and intention of applying GAP (3.66 out of 5) were greater than the average score. Research findings showed that attitude and perceived behavioral control had positive and significant effects on farmers' intention toward applying GAP. So that these variables could explain about 25% of variation in strawberry growers’ intention toward applying GAP.
    Keywords: Good agriculture practices (GAP), Behavioral Intention, Attitude, Subjective Norm, Perceived Behavioral Control
  • Farideh Parak, Alireza Poursaeed *, Roya Eshraghi Samani, Hamed Chaharsoghi Amin _ Pages 93-107
    Present causal-correlational research was conducted with the main purpose of analyzing factors affecting reduction of agricultural occupational injuries among gardeners of Ilam province. The statistical population of this study was consisted of all gardeners in Ilam province (N= 6711). The sample size (n= 405) was determined using the Bartlett's sample size table and the samples were selected through and stratified random method with proportional assignment. Data was collected through a researcher-made questionnaire. Running path analysis using AMOS23 statistical package proved that the variable gardeners' participation in occupational safety and health training courses (β= 0.80) had the greatest impact on reducing agricultural occupational injuries among gardeners of Ilam province. It should also be mentioned that variables horticultural education level (β= 0.69), horticultural income (β= 0.68), safety knowledge (β= 0.67), experience of horticultural activity (β= 0.64), Garden's size (β= 0.60), and gardener age (β = 0.59) were the next most powerful predictors of reducing agricultural occupational injuries, respectively.
    Keywords: occupational injury, Horticulture, Occupational health
  • Asghar Bagheri *, Sahar Pirmoazzen Pages 109-123
    Labels and pictograms are the first sources of information for the safe use of pesticides. The aim of this study was to investigate intention and behavior of farmers towards pesticides' labels and pictograms in Ardabil county using the Theory of Planned Behavior. The statistical population was including all wheat and potato growers of the county (N= 4964). Using multistage random sampling method a sample of 200 farmers was selected and the necessary data were collected for the cropping year of 2018-2019. An standard questionnaire of theory planned behavior was used as the research instrument. However, some necessary modifications wad carried out in order to contextualize it. Content validity of the instrument was confirmed using faculty members and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. According to the results, respondents had a relatively positive attitude and powerful subjective norms and intention toward application of labels and pictograms. However, their actual application (behavior) was relatively poor. Attitudes, subjective norms, and perceived behavioral control showed positive and significant impacts on the intention to use. Perceived behavioral control had a positive and significant impact on behavior; but the impact of intention on behavior was not statistically significant. Constructs of attitudes, subjective norms, and perceived behavioral control explained 58% of variance in the behavioral intention towards labels and pictograms. Furthermore, perceived behavioral control and intention accounted for 63% of variance of actual behavior.
    Keywords: Label, pictograms, intention, Behavior, Theory of Planned Behavior, Ardabil
  • Arezo Mokhtari Hesari *, Roholah Rezaei, Hossein Shabanali Fami Pages 125-143

    Proper irrigation management, particularly consumption management, is a key factor to ensure water security and consequently food security. One of the main mechanisms in optimization of water consumption management is the use of related technologies to achieve high productivity. In recent years, low-pressure irrigation system has been considered as one of the new methods to improve efficiency of surface irrigation. Therefore, present study aimed to analyze the factors affecting farmers' behavior in using low-pressure irrigation system in East Azerbaijan province. The statistical sample population consists of 393 farmers, out of 112010 farmers of East Azerbaijan province. This seems to be a sufficient sample of farmers due to the use of Cochran's formula and multi-stage sampling method. The 20th and 21th versions of SPSS and AMOS were used to analyze the data. In order to better understand the main factors influencing the behavior of low-pressure irrigation systems, the research model was based on the Decomposed Theory of Planned Behavior (DTPB). The results of using structural equation modeling showed that DTPB had a suitable effectiveness and efficiency to predict farmers' behavior in using low-pressure irrigation system. In addition, variables including compatibility, advantages, facilitators, self-efficacy, the media, attitudes, subjective norms, and behavioral control were explained 63 percent of the variance changes for the dependent variable.

    Keywords: Water consumption management, Surface irrigation, Low-pressure irrigation system, Decomposed Theory of Planned Behavior
  • Samaneh Sanjabi *, Kiumars Zarafshani, Hossein Mahmoodi Pages 145-161
    The increasing use of fertilizers and pesticides motivated international organizations to introduce GAP (Good Agricultural Practices) standards to ensure food safety. This qualitative study sought to investigate the current production behavior among potato growers based on Iran GAP standards in Miandarband region of Kermanshah County. The result of this study will shed light on current state of potato production which in turn aid policy makers to deploy effective policies in the study region. Qualitative data was collected using in-depth and semi structured interviews as well as observation techniques. Results revealed that among 53 agricultural practices, 9 production behavior was in line with GAP standards. For example, potato growers were cautious about preserving soil structure, using improved irrigation methods, calibrating fertilizer and spray equipment, adhering to pre-harvest interval, observing farm-livestock distance, correct timing of harvest, separation of soil and weed from potato harvest, using new bags for packing, and separating immature and green tubers. Overall, results showed that potato growers are engaged in Bad Agricultural Practices (BAP). The result of this study has implications for Agricultural Jihad Organization in that they can identify bad practices in order to launch appropriate interventions in order to engage potato growers in Good Agricultural Practices which in turn insure food safety.
    Keywords: Iran GAP standard, Food safety, Good agricultural practices
  • Ahmad Basami, Amir Alambeigi *, Mostafa Moradi Pages 163-180

    In order to develop rural tourism, the behavior of tourists should be studied. Since understanding tourists' behavior leads to providing scientific foundations for tourism marketing and management and increasing its efficiency. The main purpose present study was to investigate the effect of local food consumption value theory on behavioral intention of tourist through the mediating role of food destination image. The statistical population consisted of tourists (N= 1200) who visited Oramanat rural areas in spring and summer of 2019 and were served local foods. Using Krejcie and Morgan table and convenient and simple random sampling method, 295 tourists were selected as the samples. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha coefficients (0.708 - 0.838). Collected data analyzed by partial least squares method (PLS) of structural equation modeling. Findings showed that based on consumption value theory, tourists’ experience of local food had a positive and significant effect on their attitude towards local food, and all aspects of consumption value theory including health value, taste and quality value, price value, emotional value, social value, and epistemic value had significant positive effects on attitude. These values accounted for 61.7% of the variation in attitude toward local food. In addition, the results indicated that the attitude toward local foods have influenced tourists' behavioral intentions through the mediating role of the food tourism image.

    Keywords: Consumption value theory, Local food, Behavioral Intention, Oramanat, Kurdistan
  • Tahereh Shaeghi *, Masoumeh Chardoli, Ali Ahmadi Pages 181-204

    Present study aimed at designing a model for the technical development of greenhouses and analyzing its influencing factors through the survey of 1300 greenhouse owners in Pakdasht county. Based on the Cochran's formula, the sample size was estimated to be 150. To increase the accuracy of access to respondents, stratified random sampling technique with proportional assignment was employed. The face validity of researcher-developed questionnaire was confirmed by a panel of experts. Cronbach's alpha coefficient values for the variables ranged from 0.70 to 0.93, indicating acceptable reliability for the instrument. Partial least squares structural equation modeling using SmartPLS2 was used to validate the designed model. The results showed that the two factors of human capital and access to technical infrastructure were the most effective factors in the technical development process of greenhouses. The three variables market access, investment-credit, and cost-benefit in light of government support have been able to affect the level of technical development of greenhouses by improving the level of access to technical infrastructure. Educational-extensional programs and government support have also led to an increase in the level of human capital and, indirectly resulted in the technical development of greenhouses. Generally, the independent variables could account for 42 percent of the variance of greenhouses' technical development. Finally, it can be concluded that the development of technical infrastructure, human capital, market access, investment, extension programs, and appropriate government policies can lead to the technical development of the greenhouse.

    Keywords: Greenhouse technical development, structural equation modeling, Pakdasht county
  • Saeedeh Noori, Kurosh Roosta *, Nader Naderi Pages 205-221
    One of the main problems of agricultural cooperatives in Kermanshah province is the weakness in the development of entrepreneurial behaviors. If these entrepreneurial behaviors develop in agricultural cooperatives, it can be expected that their innovative products and services be developed and expanded. These can pave the way to raise of rural agricultural development programs in Kermanshah province. Present study focused on analyzing components of entrepreneurial behavior development in Kermanshah province's agricultural cooperatives using inductive approach of grounded theory. Required information was obtained through semi-structured interviews with a selected sample of entrepreneurship experts in agricultural cooperatives of Kermanshah province (n= 30). The samples were selected using purposive snowball sampling technique. The written texts obtained from the interviews were analyzed using the conventional coding process of grounded theory. Thus, the findings included different open (49 codes), axial, and selective codes. Based on axial classified codes (15 codes), the main axes of entrepreneurial behavior development in agricultural cooperatives of Kermanshah province were divided into two categories of factors promoting and inhibiting the development of entrepreneurial behavior. Promoting factors were including economic benefits, personal incentives, financial and human support, management support, diversified fields of work, development of new markets, and the level of cooperation and involvement of institutions with the cooperative. Inhibiting factors were including cultural factors, internal conflicts, insufficient knowledge, inadequate financial support, administrative bureaucracy, sanctions, market volatility, and climate change. Finally, conceptual axes were identified and merged to develop the entrepreneurial behaviors of agricultural cooperatives in Kermanshah. Through this process, a model was developed for entrepreneurial behavior development in agricultural cooperatives of Kermanshah province. Therefore, based on the findings, it is suggested to increase the awareness of managers and members about promotion of entrepreneurial behavior in agricultural cooperatives through educational and extensional courses.
    Keywords: cooperation, Agricultural cooperatives, entrepreneurship development, Entrepreneurial behavior, Grounded theory