فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیف الله احدی* صفحات 1-18

    اهلیت داشتن طرفین معامله از شرایط صحیح واقع شدن معامله است که از آن به بلوغ، عقل و رشد طرفین تعبیر می شود؛ بر این اساس معاملات شخص مجنون که فاقد قوه عقل و درک است، باطل دانسته شده است. اما مسئله بحث برانگیز در این زمینه وضعیت معاملات مجنون ادواری در دوران مشکوک است که دیدگاه های مختلفی را از سوی فقها و حقوقدانان در پی داشته است. نویسنده پس از تحلیل و بررسی ادله و آرای فقها و حقوقدانان به شیوه تحلیلی- اسنادی، و قابل خدشه دانستن برخی ادله مورد استناد، و با مبنا قرار دادن جریان اصل صحت در صورت تردید در کمال متعاملان، مسئله مورد تحقیق را در مقام تنازع در حالت های مختلف مورد بحث قرار داده و معتقد است که با دقت نظر در به کاربست اصل صحت، در برخی فروض، صحت معاملات مجنون ادواری در دوران مشکوک، و در برخی فروض بطلان آن موجه و منطبق با ادله است.

    کلیدواژگان: استصحاب جنون، مجنون ادواری، معاملات مجنون، مجرای اصل صحت
  • احمد اسفندیاری، غلامعلی سیفی زیناب* صفحات 19-38
    تهاتر دو دین متقابل-که از دیرباز در نظام حقوق نوشته پذیرفته شده و پس از فراز و نشیب های فراوان به عنوان امری ماهوی درآمده است- در حقوق انگلیس، بسیار دیرهنگام و صرفا به عنوان قاعده آیین دادرسی درباره دو دین ناشی از قرارداد که موضوع آن دو، وجه نقد باشد، برای جلوگیری از تکثر دعاوی، مورد قبول واقع شد و نوعی دعوای متقابل، درباره مقدار معلوم یا احیانا نامعلومی وجه نقد در برابر دعوای مشابه خواهان محسوب می شود که موعد اجرای آن دو فرا رسیده باشد و جز در ورشکستگی، موجب توقف اجرای دعوای اصلی می گردد. با این حال، وجود سه منبع حقوقی «کامن لا»، «قانون موضوعه» و «انصاف» در نظام حقوقی مذکور، موجب پیدایش سه نوع تهاتر کاملا متمایز شد که هر کدام در قلمرو خاص خود، قابل اجرا هستند. این سه نوع تهاتر را که معادلی در حقوق ایران ندارند و براساس شکل ارتباط میان دو دین، رسمیت یافته اند، می توان «تهاتر یکپارچه»، «تهاتر مستقل» و «تهاتر مرتبط» نام گذاری کرد. در حقوق ایران اگرچه تهاتر پس از فرا رسیدن موعد اجرای دو دین کلی متقابل، به عنوان امری ماهوی، موجب برایت ذمه دو بدهکار، نسبت به مقدار معلومی از دین و سقوط آن دو می شود، وجود نهاد حق حبس و لزوم استناد به تهاتر در دادرسی، راه حل موجود در حقوق ایران را به راه حل های حقوق انگلیس نزدیک تر می سازد. در این پژوهش، دیدگاه دو نظام حقوقی مذکور، نسبت به مبانی تهاتر، تکنیک ها و کاربردهای متفاوت آن، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: انصاف، تهاتر، دعوای متقابل، قانون موضوعه، کامن لا
  • مجتبی اشراقی آرانی* صفحات 39-55
    از دهه 1960 میلادی، صنعت حمل ونقل تحولی را به خود دید که به دلیل رقم زدن شرایطی متفاوت از گذشته، از آن به «انقلاب کانتینر» تعبیر می شود. کانتینر در عین حال که دستاوردهای فراوانی مانند افزایش سرعت، ایمنی و امنیت حمل کالا و کاهش هزینه حمل به ارمغان آورد، مسایلی را در دنیای حقوق ایجاد کرد که مناقشه بر سر آنها همچنان ادامه دارد. ماهیت حقوقی کانتینر (اینکه از حیث تعیین میزان مسئولیت متصدی حمل دریایی یک «بسته» به شمار می رود یا خیر)، تبیین روابط حقوقی ناشی از صدور بارنامه های متعدد (بارنامه گروپاژ و بارنامه داخلی) برای یک کانتینر و نیز قراردادهای اجاره جایگاه کانتینر (اسلات)، تعیین شخص مسیول در صورت ورود خسارت به بار موجود در کانتینر (درحالی که کانتینر پلمپ شده در اختیار متصدی حمل قرار می گیرد) و مسئولیت خسارت ناشی از چیدمان نامناسب بار در کانتینر یا چیدن کانتینر در عرشه کشتی در زمره مهم ترین مسایلی است که در پی انقلاب کانتینری در حقوق حمل ونقل ظهور یافته و در این مقاله بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: بارنامه، بسته، چارترپارتی، حمل ونقل، عرشه، کانتینر، گروپاژ
  • ساحل رمضانی تبار* صفحات 57-76
    قضات در حل اختلاف و اجرای حق، قانون را تفسیر می کنند و در این تفسیر ای بسا برای رسیدن به عدالت یا حق از منظور قانون گذار دور می شوند. آنان در تفسیر موضوع و حکم، ممکن است به راه های گوناگونی بروند و این تکثر، از ترس بدل شدن به استبداد و ستم قضات و از دست دادن ارزش حاکمیت قانون، منفور تلقی شده است. اما بندی که قضات را متصل می گرداند و در نهایت به وحدت در عین کثرت می انجامد، خود قانون یا حتی دخالت قانون گذار برای ایجاد وحدت نیست، بلکه فهم عرفی آنها از قانون و وقایع پرونده است. فهم عرفی از این نظر که تفسیر قاضی را قالب بندی می کند تا حدودی به انسجام می انجامد، اما از سوی دیگر، قضاوت را به ویژگی ذاتی فهم عرفی، یعنی اکثریت گرایی و حفظ وضع موجود، پیوند می زند. چنین پیوندی می تواند در تعارض با یکی از آرمان های قضاوت، یعنی رهایی بخشی قرار گیرد. اما نقش قاضی تنها فصل اختلاف نیست که به اعمال مستقیم قانون و فهم عرفی بسنده کند. قضاوت همواره این ظرفیت را دارد که قانون، عرف و سایر قواعد حقوقی را برای اعمال حق، تفسیر کند.
    کلیدواژگان: انسجام، تفسیر، رهایی بخشی، فهم عرفی، قضاوت
  • محسن صفری*، آرش بادکوبه هزاوه صفحات 77-96
    در فرایند فهم متن، عوامل بسیاری دخیل اند که در این پژوهش، نقش دلیل عقلی به معنای رایج در دانش اصول استنباط به عنوان یکی از این عوامل در فرایند فهم گزاره های حقوقی بررسی شده است. دلیل عقلی در اصول استنباط معمولا به عنوان منبع استنباط حکم مطالعه می شود، اما کارکردهای دیگری هم دارد که نقش ادراکی و تفسیری آن از این قبیل است. به کارگیری عقل در تفسیر گزاره های حقوقی، از یک سو نیازمند توجیه ضرورت و تبیین آثار آن بوده و از سوی دیگر مستلزم پاسخگویی به ایرادات منتقدان است که این مقاله در مقام بررسی این موارد قرار دارد. کلیدی ترین وجه ضرورت نظریه دخالت دلیل عقلی در تفسیر متن قانونی حجیت دلیل عقلی به واسطه قطع آور بودن آن است. از مهم ترین آثار پذیرش دخالت دلیل عقلی به رسمیت شناخته شدن دلیل عقلی به عنوان یکی از منابع علم حقوق است و از بارزترین چالش ها و ایرادات وارد بر این نظریه علاوه بر نبود معیار به منظور سنجش عقل و دلیل عقلی، تعارض میان تفسیر عقلانی و نظریه تفسیری قصدگرایی - مطروح در دانش هرمنوتیک- است؛ با این توضیح که ممکن است ایراد شود که دخالت دلیل عقلی به عنوان عامل خارجی، مفسر را از کشف و استنباط مراد قانون گذار منحرف می سازد. بنابراین سعی شده است ضمن رد ایراد نسبی بودن احکام دلیل عقلی اثبات شود پذیرش نقش دلیل عقلی در تفسیر قانون، به معنای نادیده گرفتن جایگاه قانون و قانون گذاری نخواهد بود.
    کلیدواژگان: تفسیر، حجیت، دلیل عقلی، قصدگرایی، قصد ستیزی، قواعد عقلی، منبع حقوق
  • عباس کریمی*، سلمان علی پور قوشچی صفحات 97-112
    مفهوم «تعادل قراردادی» که در پی لزوم برابری میان عوضین قرارداد است، به دلیل برخورد آن با اصل حاکمیت اراده و مبانی آن یعنی آزادی اقتصادی و فردگرایی نتوانسته است جایگاه مناسبی در حقوق مرسوم قراردادها بیابد. این برخورد تنها با اصل حاکمیت اراده نیست، بلکه با اصول تبعی آن یعنی اصل آزادی قراردادی و اصل لزوم قراردادها هم در تضاد است؛ اصولی که نافی دخالت در محتوای قرارداد به بهانه حفظ و برقراری مجدد تعادل قراردادی است. به همین سبب، این مفهوم، انسجام حقوق پایه ریزی شده بر مبنای اصل حاکمیت اراده را بر هم می زند. به علاوه، در توجیه قواعد استثنایی ناظر بر غبن و نظریه حوادث پیش بینی نشده هم سودی در بر ندارد و در چنین نظامی تکیه بر اراده توجیه کننده این قواعد نیز است. به دلیل این بی حاصلی و تضادها، مفهوم یادشده در نظم حقوقی مرسوم غایب است و این مفهوم امروزه با زیر سوال قرار گرفتن اصول ذکرشده و براساس فکر اجتماعی قرارداد، توانسته جایگاهی در نظم حقوقی تغییریافته داشته باشد.
    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، حاکمیت اراده، حوادث پیش بینی نشده، غبن، فردگرایی
  • پژمان محمدی* صفحات 113-128
    پس از پیش بینی حمایت های گوناگون از مستاجر در قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356،ماده 28 این قانون چتر حمایتی خود را حتی به پس از قطعی شدن حکم تخلیه مستاجر، گسترش دادهاست. براساس این حکم، در صورت پرداخت نکردن حق کسب یا پیشه یا تجارت موضوع حکم درمهلت مقرر (قانونی یا قراردادی) یا عدم درخواست اجرای حکم تخلیه توسط موجر در مدت یکسال از ابلاغ حکم مذکور به موجر، حکم قطعی تخلیه، بی اثر (ملغی الاثر) می شود. این بی اثر شدنحکم در رابطه قراردادی (عقد اجاره) و حقوق و تکالیف دادرسی موجر و مستاجر در همان دعوا یادعوای احتمالی تازه ای که میان طرفین در می گیرد، چه آثاری بر جای می نهد؟ دادگاه رسیدگی کنندهچه اختیار و تکالیفی دارد؟ قانون، رویه قضایی و حتی دکترین توجه چندانی به این امر نداشته اند، امامی توان گفت حکم ملغی الاثر، پس از آن (بی اثر شدن)، در عالم حقوق وجود ندارد؛ نه قابل اعتراضو اجراست نه مانع از طرح دعوای دوباره موجر و نه حتی قابل استناد.
    کلیدواژگان: اعتبار امر قضاوت شده، حکم تخلیه، حقوق دادرسی، حقوق قراردادی، قطع رابطه استیجاری، ملغی الاثر (بی اثر)
  • هیبت الله نژندی منش*، وحید بذار صفحات 129-143

    تامین هزینه های داوری از سوی شخص ثالث، پدیده ای نوظهور در داوری است که براساس آن، شخص ثالث هزینه های مربوط به رسیدگی داوری را در قبال سهیم شدن در منافع حاصل از رای داوری که احتمالا به نفع طرف مورد حمایت صادر می شود، می پذیرد. حتی یک طرف اختلاف که مشکلی در پرداخت هزینه های داوری ندارد نیز می تواند به منظور گریز از عواقب ناشی از شکست در داوری، موافقت نامه تامین هزینه های داوری را با یک شخص ثالث منعقد کند. با اینکه شخص ثالث نقش چشمگیری در اجرای حق طرف های اختلاف در دسترسی به دادگاه خواهد داشت، این شخص طرف اختلاف محسوب نمی شود و بدیهی است در مواردی از جمله اخذ تامین برای هزینه های رسیدگی طرف مقابل، نمی توان تعهدی را بر او بار کرد. علاوه بر ضرورت افشای هویت شخص ثالث از سوی طرف مورد حمایت برای مرجع داوری، داوران نیز ملزم اند تا هرگونه ارتباط خود با این شخص را آشکار سازند.

    کلیدواژگان: اخذ تامین، تعارض، تامین هزینه ها، شخص ثالث، منفعت داوری
  • جعفر نوری یوشانلوئی*، میثم صالحی صفحات 145-162
    در طول دو دهه اخیر، حقوق بین الملل سرمایه گذاری مدرن آماج شدیدترین حملات نسبت به دو منبع آن یعنی معاهدات سرمایه گذاری و رویه قضایی منبعث از معاهدات بوده است؛ حملاتی که بعضا ماهیت وجودی رژیم حقوق بین الملل سرمایه گذاری را نیز به چالش کشیده اند. به موازات این موضوع، به دلیل همبستگی فزاینده میان تجارت و سرمایه گذاری در تجارت سده بیست ویکم و ضرورت وجود مقررات همبسته ساز، از حدود یک دهه اخیر گرایش به سوی انعقاد «موافقت نامه های کلان تجارت منطقه ای» در راستای ایجاد سیستمی یکپارچه در خصوص مقررات تجارت و سرمایه گذاری بین المللی افزایش چشمگیری یافته است. پژوهش حاضر ضمن بررسی اختصاری مبانی گرایش دولت ها به ایجاد نمونه های کلان از موافقت نامه های تجارت منطقه ای و همچنین چالش هایی که این موافقت نامه ها در راستای حصول به این همبسته سازی در حوزه مقرره گذاری سرمایه گذاری با آن مواجه خواهند بود، با تحلیل مقررات موجود در موافقت نامه های کلان به آثار بالقوه این موافقت نامه ها در جهت حل چالش های مطرح در حوزه حقوق بین الملل سرمایه گذاری می پردازد. این پژوهش بر این باور است که موافقت نامه های کلان تجارت منطقه ای نه تنها قادر به حل چالش های مطرح شده از طریق ارایه نمونه هایی متعادل از معاهدات سرمایه گذاری هستند، بلکه ایجاد این موافقت نامه ها با مقرراتی متعادل و ویژگی های ساختاری کلان می تواند زمینه تحولی تثبیت کننده در منابع مختلف رژیم حقوق بین الملل سرمایه گذاری را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تجارت منطقه ای، حقوق بین الملل سرمایه گذاری، داوری سرمایه گذاری، مشروعیت، موافقت نامه های کلان، همبسته سازی
  • خیرالله هرمزی*، بدیع فتحی صفحات 163-182
    ممکن است در جریان دادرسی، صلاحیت مرجع رسیدگی کننده تغییر کند. یکی از عوامل این تغییر «ارتباط» میان دعاوی است که در اصطلاح موجب گسترش دامنه صلاحیت می شود. گسترش صلاحیت ازاین رو صورت می گیرد که بر پایه مقررات اولیه صلاحیت، صلاحیت کارامد، موثر، مناسب و کامل نیست و ارتباط دعاوی، به عنوان یکی از قواعد ثانویه صلاحیت، برای اثربخشی و کارامدی قواعد اولیه صلاحیت را دگرگون می کند. ارتباط، میان دعاوی وابستگی آیینی ایجاد می کند و دعاوی استقلال خود را از دست می دهند؛ اما اینکه آیا ارتباط میان دعاوی می تواند موجب گسترش صلاحیت ذاتی شود، پرسشی است که در این پژوهش مورد مطالعه تطبیقی (ایران و فرانسه) قرار گرفته است. به نظر می رسد برخلاف تصور اولیه، ارتباط دعاوی در بسیاری موارد موجب گسترش صلاحیت ذاتی می شود.
    کلیدواژگان: ارتباط دعاوی، توسعه صلاحیت ذاتی، دعاوی طاری، صلاحیت، گسترش صلاحیت
|
  • Seifollah Ahadi * Pages 1-18

    Affiliation of the parties to the transaction is one of the proper conditions of the transaction, from which the maturity, reason and growth of the parties are interpreted; accordingly, the deals of a madman who has no intelligence and understanding is invalidated. But the controversial and challenging issue in this regard relates to the situation of periodic insane transactions during the suspicious period, which has led to different views from jurisprudents and lawyers. After analyzing and analyzing the arguments and judgments of jurists and jurists in an analytical-descriptive manner, and the ability to understand the principle of truth in the event of doubt in the best interests of the interlocutor, the author examined the issue of investigation in two states of struggle and non-combatants. And he believes that in the non-controversial issue of the principle of the authenticity of the law, it is absolutely current, but in the context of the struggle, it is detailed, that in some assumptions, accuracy, and in some other assumptions, it is justified to invalidate Major Edura's transactions during the suspicious period.

    Keywords: Periodic, insane, Insomnia, principle, Authenticity
  • Ahmad Esfandiari, Gholamali Seifi Zeinab * Pages 19-38
    Set-off between two mutal debts- that adopted in civil law system, and after the long ups and downs became as a substantive matter, accepted only as a procedural principle in English law too late between two debts caused by contract that contain a sum of money to prevent circuity of claims and it is a counter claim about a liquidated or sometimes unliqiudated sum of money which it time comes to execute and as a principle it only leads to stay of execution of plaintiff's claim. However, the existence of three legal sources of common law, equity and statute in mentioned legal system, led to formation of three distinct types of set-off that each of them is aplicable in it's own certain jurisdiction. These three types of Set-off which has not equivalents in civil law system and are recognized according to forms of relationship between two debts, can be nominated as integrated set-off, independet set-off and connected set-off. In Iranian law, although set-off causes to discharging of two debtors about a liquidated amount of mutal debts that it cames to execute, and extinguishes two debts, the existence of lien and nesessity of invoking in litigation, it bring closer the existent solution in Iranian law to solutions of English law. In this study it will been studied the approach of two mentioned legal systems about the basics of set-off, techniques and it,s differrent usages.
    Keywords: Common law, Cross-claim, Equity, Set-off, statute
  • Mojtaba Eshraghi Arani * Pages 39-55
    During the 1960s, the shipping industry underwent a tremendous change, well known under the term “the container revolution”. Container brought about enhancement in speed, safety and security of transportation and led to the costs saving as well. The legal issues arising from this phenomenon have been subject to many controversies since the very beginning. The legal nature of container (whether it is deemed as a package or not), the various relationships arising from issuance of several bills of lading (groupage BL and house BLs) for one container, determining the liable person in the case of damages to the cargo (while existing in the sealed container), liability for incorrect stowage of cargo in the container or stowage of container on the deck are the main issues that are analyzed in this article.
    Keywords: Container, bill of lading, groupage, Charterparty, Transportation
  • Sahel Ramezani Tabar * Pages 57-76
    Judges, in their position of dispute resolution and justice enforcement, constantly depart the legislators’ intention, through the means of interpretation, towards the valuable goal of justice and righteousness. However, they might walk dissimilar paths in their journey to righteousness which, in turn, might end up being seen as a threat to the respected value of rule of law. However, we might be right in thinking that the judges’ interpretations cohere into a unity, plurality within unity, through the power and coherence resulting from the common sense, which frames their understanding of both law and fact. This confinement to common sense, however, would could have judges surrender to majoritarianism and status quo. If common sense reinforces the status quo, marked by the power of majority, within the realm of judgement, this would hinder one of the demands of judgement, that is, emancipation. However, the position a judge is taking by involving in justice enforcement is not a mere position of dispute resolutions. He will always be availed to draw the just from law, common sense, and other legal rules.
    Keywords: Coherence, Common sense, emancipation, Judgement, Interpretation
  • Mohsen Safari *, Arash Badkoubeh Hezaveh Pages 77-96
    There are many factors in interpretation process of a text and in this article the role of rational evidence -the popular concept in Osoul fiqh- in interpretation of Acts has been analyzed. Although rational evidence in Osoul fiqh has being studied as a source of legislation, it has been considered as a commentator in this article. On one hand utilization of rational evidence in interpretation process is in need of justification of its necessity and statement of its consequences, on the other hand it necessitates answering to the criticism of criticizers. The most decisive dimension of the necessity of this theory is validity of rational evidence because of its certainty. One of the most significant consequences of the theory is the recognition of rational evidence as a source of law. The most important criticisms of this theory is lack of criterion in order to evaluate rational evidence and existence of controversy between rational interpretation and intentionalism theory -which is studied in Hermeneutic-; it may be claimed that acceptation of rational evidence as an external factor in interpretation process prevents commentator from understanding of legislator`s intention. So, we try to refuse the criticism stating rational evidence is not definite and prove that acceptation of the role of rational evidence in interpretation process does not lead to ignorance of legislation and legislator`s place.
    Keywords: Validity of rational evidence, Interpretation, Intentionalism, Anti- intentionalism, Rational principles, Source of law
  • Abbas Karimi *, Salman Alipoor Ghoushchi Pages 97-112
    As far as the considerations in a contract are concerned, the concept of ‘Contract Equilibrium (CE)’ attempts to follow equality requirements. However, due to the conflicts CE has with voluntarism and its foundations, i.e. liberalism and individualism, it has not been able to find appropriate position in the Classical Contracts Law (CCL). This conflict is not merely with voluntarism itself, but with its subsidiary principles; i.e., freedom of contract and unilateral irrevocability. The principles which due to the pretexts of preserving and re-establishing CE, prevent the interference of the content of the contract. Hence, CE violates the coherence of the law established on the basis of voluntarism. Further, that would not be lucrative to justify the exceptional rules relevant to lesion and change of circumstances via the use of CE. Owing to such contradictions and inefficacies, the aforesaid concept is missing from CCL. After all, CE has currently won a decent position in modified legal order, as a result of putting the mentioned principles under question and drawing on the social thought of contract.
    Keywords: Change of Circumstances, freedom of contract, Individualism, lesion, Liberalism, Voluntarism
  • Pejman Mohammadi * Pages 113-128
    Abstract The tenant has received a wide range of support according to lessor and lessee relations Act 1978; Article 28 of the Act, has expanded its support even after the discharge judgement has been finalized. Based on this Article, discharging verdict will be nullified in the case of specified deadlines (whether contractual or legal) ignorance by lessor, or no request to enforcement of discharged tenant verdict by lessor within a year of verdict announcing. Here are some questions arise about; what are the consequences of nullified verdict in the cases of the contractual relations (lease) and litigation rights and duties of lessor and lessee or even possible new claims? What authorities and impositions are the last Court faced with? In this regard, legislation, judicial procedure and doctrine have not paid much attention to the issue; however, it can be said that there is no nullified verdict in law after nullification; neither objectionable or applicable nor preventing renewed lawsuit proceedings by lessor and finally it’s not citable. Keywords; Res judicta proveritate, discharging verdict, litigation rights, contractual rights, nullified verdict (ineffectiveness verdict), dissociation of hire contract
    Keywords: Res judicta proveritate, discharging verdict, litigation rights, contractual rights, nullified verdict (ineffectiveness verdict), dissociation of hire contract
  • H. Najandi Manesh *, Vahid Bazzar Pages 129-143

    Third party funding in the arbitration is an emerging phenomenon in the arbitration whereby a third party incurs the costs of arbitration proceedings in exchange for a share of the benefits of an arbitration Judgment that is likely to benefit the protected party. Even a party to the dispute who is in a position that can pay the arbitration costs may conclude a funding agreement with a third party in order to escape the consequences of failure in arbitration. Although the third party has a significant role in enforcing the right of the parties in access to justice, this person is not a party to the dispute and it is evident that in some cases, such as security for costs, an obligation can not be made on her. In addition to the need to disclose a third-party identity by the protected party to the arbitration tribunal, the arbitrator is required to disclose any relationship with this person.

    Keywords: Arbitration, funding, third party, Security for costs, conflicts of interest
  • JAFAR Nory Yoshanloey *, Meysam Salehi Pages 145-162
    Since about one decade ago, a new and growing trend of negotiating for concluding the “mega-regional trade agreement(s)” has emerged, in which international trade and service are being regulated in parallel with investment-related obligations under one single agreement. It seems that such agreements which currently are being negotiated, or some have even been concluded, are ambitious projects for pursuing the aim of creating an integrated and multilateral system to govern both international trade and investment comprehensively. For this goal to be achieved, it is reasonable to assume that these agreements should, among other things, be primarily capable of providing proper responses to the challenges have been raised in response to the international investment law regime so as to eventually be able to present balanced and legitimate types of international investment agreements which could be embraced by all states. Accordingly, in the present research, through an analysis of the investment-related provisions of the distinguished instances of mega-regionals, we try to explore their capability to overcome the challenges have been raised in the field. The research also addresses the systemic impacts may mega-regionals have on the international investment law’s regime, particularly on each of its sources. Keywords: Regional Trade, International Investment Law, The backlash, Investment Arbitration, mega-regional Trade agreements, Integration.
    Keywords: Free Trade, International Investment Law, Investment Arbitration, mega-regional FTAs, Unification
  • Kheirollah Hormozi *, Badie Fathi Pages 163-182
    The jurisdiction may change during the proceedings. One of the causes of this shift is connectivity of claims. This is known as the extension of competence. The extension of jurisdiction occurs because, under the primary jurisdiction rules, jurisdiction is not efficient, effective, appropriate and complete, and the connectivity of claims, as one of the secondary jurisdictional rules, alters the rules for its effectiveness and efficiency. Connectivity creates dependency between claims and thus loses their independence. Whether the connectivity of claims can lead to the extension of inherent jurisdiction is a question that has been studied in a comparative study (Iran and France). It seems that in many cases the connectivity of claims extends the inherent jurisdiction.
    Keywords: Jurisdiction, extension of jurisdiction, attribution competence, related claims, connectivity of claims