فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال هجدهم شماره 9 (پیاپی 134، آذر 1399)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هجدهم شماره 9 (پیاپی 134، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمان اکبری، ایروان مسعودی اصل*، امیراشکان نصیری پور صفحات 680-688
    پیش زمینه و هدف

    مدیریت موثر منابع انسانی متناسب با تغییر و تحولات محیط درون و برون سیستم بهداشت و درمان امری ضروری بوده و تاثیر بسزایی بر هزینه ها، زمان صرف شده، سرعت ارایه خدمات و به طورکلی کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی دارد. هدف این پژوهش حاضر طراحی مدل بومی مدیریت منابع انسانی برای بخش بهداشت و درمان خصوصی استان آذربایجان غربی در سال 1398 بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی از نوع کاربردی با رویکرد اکتشافی هست. جهت تعیین پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ و نرم افزار SPSS استفاده شد. سپس از طریق مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزار Smart PLS به سنجش میزان تاثیر مولفه های مدیریت منابع انسانی پرداخته شد. جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان بهداشت و درمان خصوصی شاغل در بیمارستان ها و کلینیک های استان آذربایجان غربی بودند که با روش نمونه گیری سرشماری، تعداد 140 نفر برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند.

    یافته ها:

     پس از پیاده سازی سه مرحله دلفی، با استفاده ازنظرات ارزنده خبرگان مولفه های تاثیرگذار بر مدیریت منابع انسانی بخش بهداشت و درمان و عوامل مختلف آن ها تعیین گردید و 4 مولفه نگهداری اثربخشی، جذب اثربخشی، استخدام اثربخشی و بهسازی اثربخشی به ترتیب میزان اثرگذاری شناسایی شدند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    عوامل تاثیرگذار بر مدیریت منابع انسانی در بخش بهداشت و درمان خصوصی می تواند به عنوان الگویی توسط مدیران نظام سلامت مورداستفاده قرار گیرد تا با بهره گیری از روندهای علمی و اصولی به تدوین خط مشی ها و سیاست های سازمان بپردازند و از این طریق به افزایش بهره وری سازمان کمک کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدل بومی، بهداشت و درمان، بخش خصوصی، استان آذربایجان غربی
  • فاطمه کرمی، سهیلا آهنگرزاده رضایی*، وحید علی نژاد صفحات 689-700
    پیش زمینه و هدف

    اختلال دوقطبی، نوعی اختلال روان پزشکی شدید و مزمن است که منجر به اختلال در عملکرد شغلی و اجتماعی بیماران می شود. بااین وجود، این تنها بیمار، نیست که پیامدهای منفی بیماری را تجربه می کند، مراقبین این افراد در طول دوره مراقبت، فشار مراقبتی زیادی را تجربه می کنند. احساس توانمندی و خودکارآمدی مراقبین می تواند میزان فشار مراقبتی واردشده به آن ها را تعدیل کند. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین ارتباط خودکارآمدی با فشار مراقبتی و عوامل مرتبط با آن، در مراقبین بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی می باشد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر به صورت همبستگی- مقطعی بر روی 70 نفر از مراقبین بیماران دوقطبی مراجعه کننده به بیمارستان روان پزشکی رازی ارومیه انجام شد. روش نمونه گیری در دسترس بود. جهت جمع آوری اطلاعات موردنیاز از پرسشنامه های فشار مراقبتی زاریت و خودکارآمدی عمومی شرر استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها:  

     1/67 درصد از واحدهای مورد پژوهش زن بودند. میانگین نمره فشار مراقبتی و خودکارآمدی واحدهای مورد پژوهش به ترتیب، 2/45 با انحراف معیار 05/16 و 99/41 با انحراف معیار 64/7 محاسبه شد. فشار مراقبتی برای 6/58 درصد از واحدهای مورد پژوهش متوسط و شدید بود. همچنین 3/4 درصد از آن ها دارای نمره ی خودکارآمدی مطلوب بودند. ارتباط آماری معناداری بین فشار مراقبتی و وضعیت خودکارآمدی مراقبین افراد مبتلا به اختلال دوقطبی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی مراقبین افراد مبتلا به اختلال دوقطبی از وضعیت خودکارآمدی و فشار مراقبتی مطلوبی برخوردار نبودند. بنابراین برنامه ریزی توسط پرستاران در زمینه بهبود وضعیت خودکارآمدی مراقبین می تواند در توانمندسازی آنان برای مدیریت شرایط و مشکلات مربوط به بیماران کارساز باشد.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، فشار مراقبتی، خودکارآمدی
  • لیلا قنبری افرا*، محسن ادیب حاج باقری صفحات 701-714
    پیش زمینه و هدف

    تضمین کیفیت آموزش عالی به ویژه آموزش دکتری یکی از دغدغه ها و اولویت های برنامه ریزان عرصه آموزش عالی هست. تطبیق، مقایسه و تحلیل ابعاد مختلف برنامه های آموزشی با سایر کشورها، در رفع این دغدغه بسیار موثر است. لذا این مطالعه باهدف مقایسه تطبیقی برنامه دکتری پرستاری ایران و دانشگاه تورنتو در کانادا، UC Davis کالیفرنیا و منچستر انگلستان انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش توصیفی-تطبیقی در سال 1399 انجام شد. از الگوی چهار مرحله بردی جهت توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه نظام آموزش دانشکده های پرستاری ایران با دانشکده های پرستاری تورنتو در کانادا (دانشکده بلومبرگ)، UC Davis کالیفرنیا (دانشکده پرستاری بتی ایرن مور) و منچستر انگلستان در مقطع دکتری استفاده شد. جستجوی اینترنتی در سایت های دانشگاه های مذکور صورت پذیرفت. سپس، داده های استخراج شده بر اساس هدف پژوهش، طبقه بندی و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:  

    برنامه هر چهار دانشگاه بر اساس اصول برنامه ریزی استراتژیک دارای رسالت، چشم انداز و ارزش ها است. در ایران ورود به دوره دکتری نیاز به آزمون ورودی دارد. ولی در سایر دانشگاه ها این گونه نیست. بیشترین واحد روش تحقیق حضوری و سمینار در UC DAVIS برگزار می شود. در دانشگاه های ایران و UC DAVIS کالیفرنیا حمایت مالی از دانشجو صورت می گیرد ولی در دانشگاه منچستر باید تاییدیه رسمی حمایت مالی دانشجو و تامین بودجه به دانشگاه ارایه شود. دانشگاه منچستر بیشترین زمان دوره پژوهشی را دارد ولی در سه دانشگاه دیگر دوره ها حضوری و پژوهشی هستند. دانشگاه منچستر دارای دوره های نیمه وقت و آموزش از راه دور نیز هست.

    بحث و نتیجه گیری:  

    از نقاط قوت برنامه دکترای در ایران، منطبق بودن ارزش ها و باورهای برنامه بر اساس نظام ارزش های اسلامی، حمایت مالی دانشجو و برگزاری کلاس ها به صورت حضوری است. از نقاط ضعف آن می توان عدم توجه بر برگزاری دوره های دکتری بالینی، عدم امکان انتخاب دانشجو به صورت اختیاری توسط دانشکده، عدم برنامه ریزی برای دروسی باهدف تربیت هییت علمی، عدم استفاده از کلاس های آنلاین در دوره دکتری است. لذا، بر اساس تجارب کشورهای پیشرفته و نیازهای جامعه ایرانی، باید نقاط ضعف را اصلاح و نقاط قوت را تقویت کنیم.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دکتری پرستاری، مطالعه تطبیقی، نظام آموزشی، ایران، کانادا، کالیفرنیا، انگلستان
  • سمانه ولی زاده، توران تیزفهم*، آرزو کیانی صفحات 715-721
    پیش زمینه و هدف

    لوسمی شایع ترین تومور دوران کودکی است که تقریبا یک سوم کل سرطان های این سنین را تشکیل می دهد. کودکان مبتلا به لوسمی غالبا تحت درمان های چندگانه قرار می گیرند که در این موارد می تواند عوارض جانبی حاد و درازمدتی را ایجاد نماید. روش های دردناک، بستری شدن طولانی در بیمارستان و پیش آگهی نامشخص عوامل استرس زای رایجی هستند که می تواند بر سیستم عاطفی و رفتاری این کودکان تاثیر بگذارد. این مطالعه ی مقطعی، باهدف تعیین میزان مشکلات رفتاری - عاطفی در کودکان مبتلابه لوسمی تحت شیمی درمانی در مرکز آموزشی شهید مطهری ارومیه، 1398 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه، که مطالعه ای مقطعی است؛ بر روی 163 کودک دچار لوسمی (متوسط سنی 82/2±27/9 سال) مراجعه کننده به درمانگاه انکولوژی بیمارستان شهید مطهری، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک و سیاهه ی رفتاری کودک استفاده شد که توسط والدین این بیماران تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:  

    در این مطالعه میانگین و انحراف معیار مشکلات کلی، مشکلات رفتاری درون سازی و برون سازی شده به ترتیب 24/28± 92/97، 51/16 ± 9/61 و 34/11 ± 11/25 و بر اساس میانگین درصدی، بیشترین نمره کسب شده مربوط به مولفه ی گوشه گیری/افسردگی (81/57 از 100) بود. آنالیز آماری داده ها نشان داد که میانگین نمره مشکلات رفتاری کل (000/0=p) و تمامی مولفه های آن نیز برحسب مقطع تحصیلی کودک دارای اختلاف آماری معنی دار می باشند (05/0>p)، اما با جنس، محل سکونت کودک (شهر / روستا)، تعداد فرزندان، تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر و مادر و وضعیت اقتصادی خانواده ارتباط آماری معنی دار نداشت. (05/0<p). علاوه براین ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین میانگین نمره مشکلات کلی و متغیرهای کمی سن کودک، سن تشخیص بیماری، سن پدر و سن مادر دارای ارتباط آماری مثبت و معنی دار وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری: 

     نتایج این مطالعه، نمرات شاخص های اضطراب / افسردگی، گوشه گیری / افسردگی، مشکلات توجه و مشکلات رفتاری درونی سازی شده بالاتر از حد متوسط بود، میانگین نمرات مشکلات رفتاری کل و مولفه های آن در کودکان مقطع تحصیلی دوره اول متوسطه به مراتب بالاتر از کودکان مقاطع تحصیلی پایین تر می باشد. به همین دلیل، شناسایی و پیشگیری از بروز چنین مواردی در کودکان مقاطع متوسطه مبتلا به لوسمی الزامی می باشد.

    کلیدواژگان: لوسمی، کودکان، اختلالات رفتاری، اختلالات عاطفی، شیمی درمانی
  • نازنین جنتی، عارفه عامری، فرزاد سلمانی زاده* صفحات 722-731
    پیش زمینه و هدف

    سرمایه گذاری در آموزش پرستاران می تواند منجر به بهبود دانش و مهارت ها، ارتقا کیفیت خدمات ارایه شده و عملکرد بهتر آن ها شود. ارزیابی نیاز های آموزشی گام درستی در طراحی یک برنامه آموزشی مناسب و مقرون به صرفه می باشد. هدف این مطالعه شناسایی مهم ترین نیازهای آموزشی پرستاران شاغل در بیمارستان ها بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی- توصیفی در سال 1398 بر روی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر کرمان انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری گردید. این ابزار دارای 5 بعد وظایف تحقیق و بررسی، وظایف ارتباطات و کار تیمی، وظایف بالینی، مهارت های اجرایی و اداری، وظایف مدیریتی و سرپرستی بود. روایی آن توسط چهار متخصص پرستاری بالینی تاییدشده و ضریب همبستگی پایایی آن (89/0=α) محاسبه گردید. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های اسپیرمن و تای کندال تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:  

    بیشترین نیاز آموزشی پرستاران به ترتیب در بعد های تحقیق و بررسی (09/9 امتیاز)، وظایف مدیریتی و سرپرستی (94/4 امتیاز)، ارتباطات و کار تیمی (7/3 امتیاز) بودند. بیش از یک سوم پرستاران (42درصد) در خصوص طراحی یک مطالعه پژوهشی و 30درصد به آموزش به منظور ارزیابی نیاز های بالینی بیماران نیاز داشتند. بین هیچ کدام از ویژگی های جمعیت شناختی- شغلی شرکت کنندگان با بعد های مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    مهم ترین اولویت در نیاز های آموزشی پرستاران در زمینه تحقیق و بررسی و وظایف مدیریتی و سرپرستی می باشد. در نظر گرفتن نیاز های آموزشی پرستاران می تواند راهنمای تصمیم گیرندگان برای طراحی محتوای آموزشی ارایه شده به پرستاران در برنامه های درسی ارایه شده در دانشگاه های علوم پزشکی باشد. به کارگیری برنامه های آموزشی مبتنی بر نیاز پرستاران موجب افزایش مهارت آن ها در زمینه های بالینی، مدیریتی و ارتباطی و در نتیجه بهبود مراقبت سلامت و افزایش ایمنی بیمار می شود.

    کلیدواژگان: نیاز های آموزشی، آموزش، برنامه های کمک آموزشی، پرستاران
  • فهیمه جلیلی، لیلی بریم نژاد* صفحات 732-740
    پیش زمینه و هدف

    بستری شدن کودکان یکی از مهم ترین علل پیدایش اضطراب در والدین هست. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر مراقبت خانواده محور بر کاهش اضطراب والدین کودکان بستری مبتلا به تشنج ناشی از تب انجام گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 90 والد دارای کودک مبتلا به تشنج ناشی از تب به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. کودکان در گروه مداخله تحت مراقبت خانواده محور و در گروه کنترل تحت مراقبت های معمول قرار گرفتند. اضطراب والدین در فاصله 12 ساعت پس از بستری کودک و یک ماه پس از بستری کودک با استفاده از پرسشنامه اسپیلبرگر تعیین و در دو گروه مقایسه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و کای دو و آزمون دقیق فیشر در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که یک ماه پس از بستری، میانگین نمره کلی اضطراب والدین در گروه کنترل 66/18 ± 18/123 و در گروه مداخله 64/28 ± 87/106 به دست آمد که این کاهش در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل معنی دار بوده است. پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب کل 64/28 ± 87/106 به طور معناداری در گروه مداخله نسبت به قبل از مداخله 26/15 ± 02/133 کاهش یافت.

    نتیجه گیری: 

     اجرای مراقبت خانواده محور منجر به کاهش اضطراب والدین می شود؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در مراقبت کودکان بستری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تشنج ناشی از تب، اضطراب والدین، توانمندسازی والدین، مراقبت خانواده محور
  • مهرداد عبدالله زاده*، ناهید حیدری، علی ناجی صفحات 741-749
    پیش زمینه و هدف

    معنویت مفهومی پیچیده ای است که بر اهداف مهم زندگی موثر است و هر انسانی آن را تجربه می کند. فهم آنچه افراد مبتلا به اختلال هویت جنسی از معنویت درک می کنند، می تواند در فهم بیشتر نیازها و مشکلات فردی و اجتماعی و رفع این مشکلات موثر باشد. پژوهش حاضر باهدف درک و تبیین تجارب معنوی مبتلایان به اختلال هویت جنسی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها:  

    این مطالعه پژوهشی کیفی و پدیدارشناسی است که در حوزه پزشکی قانونی جنوب کشور انجام شده است. بدین منظور 10 فرد مبتلا به اختلال هویت جنسی (6 نفر ترانس مونث، 4 نفر ترانس مذکر) به روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند قرار گرفتند. داده ها به روش کدگذاری نظری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:  

    در کدگذاری محوری ضمن مقایسه مقولات و کدها با یکدیگر ارتباط آن ها بررسی شد و درنهایت طبقات کلی توسل، پذیرش، آزمون الهی و آرامش و مضمون اصلی میل شدید به معنویت از تحلیل داده ها استخراج گردید.

    بحث و نتیجه گیری:  

    تجارب معنوی افراد تراجنسی طیف گستره ای از اصول را شامل می شود. افراد شرکت کننده در پژوهش احساس ناامنی و ترس از تنهایی را دلایل اصلی خود برای توجه به معنویات عنوان کردند. این طور می توان نتیجه گرفت که علاوه بر نیاز جسمی، بعد معنوی زندگی افراد تراجنسیتی باید به دقت موردتوجه قرار گیرد تا سلامت فردی و اجتماعی آنان تضمین گردد.

    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، افراد تراجنسی، مطالعه کیفی، معنویت
  • فاطمه صیادی*، ناهید گلمکانی صفحات 750-758
    پیش زمینه و هدف

     اصطلاح احقاق جنسی به عنوان یک احساس روانی - اجتماعی نسبت به تفسیر شخصی فرد در مورد چگونگی ابراز وجود احساساتش در روابط زناشویی تعریف شده است و احساسات و افکار فرد در مورد جذابیت جنسی، علاقه جنسی و مشارکت در رابطه جنسی و درک عملکرد جنسی خود، شامل کیفیت زندگی جنسی است. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط احقاق جنسی با کیفیت زندگی جنسی در زنان متاهل صورت گرفت.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه همبستگی در سال 1397 از بین زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر کرمان که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند، 500 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل شاخص احقاق جنسی هالبرت، کیفیت زندگی جنسی سیموند و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS- 19 و با کمک آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون خطی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند و  p˂0.05 به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره ی احقاق جنسی 09/47 و میانگین نمره کیفیت زندگی جنسی 46/46 به دست آمد. بین احقاق جنسی و کیفیت زندگی جنسی (0.487, =0.001=p)  همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت. 

    نتیجه گیری: 

    با توجه به ارتباط بین احقاق جنسی و کیفیت زندگی جنسی به نظر می رسد کاربرد رویکردهایی به منظور بالا بردن احقاق جنسی زنان در کلاس های آموزشی پیش از ازدواج و مهارت های ارتباط با همسر جهت ارتقای کیفیت زندگی جنسی آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: احقاق، کیفیت زندگی، جنسی، زنان
|
  • Soleiman Akbari, Iravan Masoudi Asl*, AmirAshkan Nasiripour Pages 680-688
    Background & Aims

    Effective management of human resources in accordance with changes in the inside and outside environment of the health care system is essential and has a significant impact on costs, time spent, speed of service delivery, and overall quality of health services. The purpose of this study was to design a local model of human resource management for the private health sector in West Azerbaijan province in 2019.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, the Delphi method was used to evaluate the current status of human resource management in private health centers of West Azerbaijan province and to identify the effective components. A questionnaire was prepared by consulting experts. Cronbachchr('39')s alpha coefficient and SPSS software were used to determine the reliability of the questionnaires. Then, through modeling structural equations by Smart PLS software, the impact of human resource management components was assessed.

    Results

    After implementing the three Delphi stages, using the valuable opinions of experts, the effective components of human resource management in the health sector and their various factors were determined and the 4 components of maintaining effectiveness, attracting effectiveness, hiring effectiveness, and improving effectiveness were identified by impact rates.

    Conclusion

    Factors affecting human resource management in the private health sector can be used as a pattern for development in the public sectors of the health system by managers to use scientific and principled processes to formulate strategies and policies of the organization and thus help to increase the productivity of its organization.

    Keywords: Human resource management, Local model, Health, Private Sector, West Azerbaijan Province
  • Fatemeh Karami, Soheila Ahangarzadeh Rezaei*, Vahid Ali Nezhad Pages 689-700
    Background & Aims

    Bipolar disorder is a severe and chronic psychiatric disorder that leads to impaired occupational and social performance of patients. The patient experiences the negative consequences of the disease, and also their caregivers experience an excess caregiver burden during their care. Caregiverschr('39') sense of empowerment and self-efficacy can moderate the amount of caregiver burden imposed on them. The purpose of this study is to determine the relationship between self-efficacy and care pressure and its related factors in caregivers of patients with bipolar disorder.

    Materials & Methods

    This cross-sectional-correlation study was carried out on 70 caregivers of patients with bipolar disorder referred to Razi Psychiatric Hospital in Urmia. The sampling method was Convenience Sampling. A standard caregiver burden questionnaire (Zarit) and Shererchr('39')s General Self-efficacy questionnaire were used to collect the required data. Data analysis was performed using SPSS-22 software.

    Results

    67/1% of the caregivers were female. The mean score of caregiver burden and self-efficacy of the caregivers were 45/2 with standard deviation of 16/05 and 41/99 with standard deviation of 7/64, respectively. Caregiver Burden was moderate and severe for 58.6% of the studied units. Also, 4.3% of them had a good self-efficacy score. There was no significant relationship between caregiver burden and self-efficacy status of caregivers of patients with bipolar disorder.

    Conclusion

    Generally, Caregivers of patients with bipolar disorder did not have adequate self-efficacy and caregiver burden. Therefore, planning by nurses to improve caregiverschr('39') self-efficacy can be effective in empowering them to manage conditions and problems related to bipolar patients.

    Keywords: Bipolar Disorder, Caregiver Burden, Self-Efficacy
  • Leila Ghanbari Afra*, Mohsen Adib Hajbaghery Pages 701-714
    Background & Aims

    Ensuring the quality of higher education, especially doctoral education, is one of the concerns and priorities of higher education planners. Adapting, comparing, and analyzing different dimensions of educational programs with other countries are very effective in addressing this concern. Therefore, this study tried to comparethe Iranian Nursing PhD program with the University of Toronto in Canada, UC Davis in California and Manchester in the United Kingdom.

    Materials & Methods

    This descriptive-comparative study was conducted in 2020. The four-stage Beredy model of description, interpretation, neighborhood, and comparison was used to compare the Iranian nursing education system with the Nursing Faculty of Toronto in Canada, UC Davis in California and Manchester in the United Kingdom. Data were collected by the reputable websites of the universities. Then, the data were compared according to the aim of the research.

    Results

    The program of all four universities has mission, vision, and values based on the principles of strategic planning. In Iran, entering the doctoral program requires an entrance exam. But this is not the case in other universities. Most face-to-face research methods and seminars are held at UC DAVIS. University of Iran and UC DAVIS in California provide financial support for students, but at the University of Manchester, official approval of student financial support and funding must be provided to the university. The University of Manchester has the most research time, but the other three universities offer face-to-face and research courses. The University of Manchester also offers part-time and distance learning courses.

    Conclusion

    One of the strengths of the doctoral program in Iran is the compatibility of the values and beliefs of the program based on the system of Islamic values. However, it is not clinically oriented, and emphasizes only theory and research and requires the student to attend classes in person. Therefore, based on the experiences of developed countries and the needs of Iranian society, we should correct the weaknesses and strengthen the strengths.

    Keywords: Curriculum, PhD in Nursing, Comparative Study, Educational System, Iran, Canada, California, United Kingdom
  • Samaneh Valizadeh, Turan Tizfahm*, Arezoo Kiyani Pages 715-721
    Background & Aims

    Leukemia is the most common childhood tumor, accounting for approximately one-third of all cancers of this age. Children with leukemia often receive multimodal treatments, which can cause acute and long-term side effects. Painful procedures, long hospital stays, and unclear prognosis are common stressors that can affect these childrenchr('39')s emotional and behavioral systems. This cross-sectional study was performed to determine the extent of behavioral-emotional problems in children with leukemia undergoing chemotherapy at Shahid Motahari Educational Center in Urmia, 2019.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 163 children with leukemia (mean age 9.27 ± 2.82 years) who were referred to the oncology clinic of Shahid Motahari Hospital were selected using available sampling method. The demographic information questionnaire and the Child Behavior Checklist (CBCL) were used to collect data. After getting acquainted with the children and their parents, the purpose of the study was explained to them. After obtaining informed consent from the parents of all patients, the questionnaires were completed by the parents. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods (independent t-test and one-way analysis of variance).

    Results

    In this study, the mean and standard deviation of total, internalized, and externalized behavioral problems were 97.92 ± 28.24, 61.9 ± 16.51, and 25.11 ± 11.34, respectively Based on the normalized average, the highest score was related to the withdrawn/depression component (57.81 out of 100). Statistical analysis of the data showed that the mean score of total behavioral problems (p = 0.000) and all the subscales were significantly different among the participants with different levels of education (p<0.05), but they had no significant relationship with gender, place of residence (city / village), number of children, parentschr('39') education, parentschr('39') occupation and family economic status (p>0.05). In addition, the Pearson correlation coefficient showed that there was a statistically significant positive relationship between the mean score of total problems and quantitative variables of childchr('39')s age, age of diagnosis, fatherchr('39')s age and motherchr('39')s age (p>0.05).

    Conclusion

    Based on results of this study, the scores of anxiety / depression, isolation / depression, attention problems and internalized behavioral problems were above average. The mean scores of total behavioral problems and their components in school children (the first year of high school) is much higher than the children of lower grades. Therefore, it is important to identify and prevent such cases in high school children with leukemia.

    Keywords: Leukemia, Children, Behavioral disorders, Emotional disorders, Chemotherapy
  • Nazanin Jannati, Arefeh Ameri, Farzad Salmanizadeh* Pages 722-731
    Background & Aims

    Investment in education of nurses can help improve performance and the quality of provided services. Training needs assessment is the right step to design appropriate, and cost-effective programs. This study aimed to assess the educational needs of nursing staff.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 150 nurses working in teaching hospitals of Kerman in 2019. Data were collected by a researcher-made questionnaire. This tool has five dimensions of nursing-related tasks (research/audit, communication/teamwork, clinical skills, administrative, managerial/supervisory). The face and content validity of the questionnaire were confirmed by four clinical nursing specialists. For reliability, Cronbachchr('39')s reliability coefficient was 0.89. Data were analyzed using descriptive statistics and Spearman and Kendall Tau correlation coefficient.

    Results

    Most educational needs of nurses were dimensions of research and audit (9.09), administrative, managerial/supervisory (4.94), and communication/teamwork (3.7). More than one-third of nurses (42%) needed training to design a research study and 30% needed training to assess patientschr('39') clinical needs. There was no significant relationship between any of the demographic-occupational characteristics of the participants and the dimensions studied (p<0.05).

    Conclusion

    The most important educational needs for nurses were in the field of research and audit, as well as managerial and supervisory tasks. The educational needs of nurses can guide design the educational content provided to nurses in the curricula offered at medical universities. Application of educational programs based on nurseschr('39') needs increases their skills in clinical, managerial, and communication fields, and thus improves healthcare and increases patient safety.

    Keywords: Training needs assessment, Education, Educational Assistance Programs, Nurses
  • Fahimeh Jalili, Leili Borimnejad* Pages 732-740
    Background & Aims

    Hospitalization of children is a major cause of anxiety emergence in parents. The aim of this study was to determine the effect of family-centered care on parental anxiety of children with febrile seizure.

    Materials & Methods

    In the present quasi-experimental study, using a convenience sampling method, 90 parents with children suffering from febrile seizure were divided into two groups: control (45 parents) and intervention groups (45 parents). Children in intervention group received family-centered care while the control group received normal care. Using the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory questionnaire, mothers’ anxiety between 12 hours after hospitalization and one month after hospitalization was determined and compared together in two groups. Data were analyzed using descriptive statistics and a chi-square test, a Fisherchr('39')s exact test via SPSS22.

    Results

    The results showed that the anxiety score of parents at one month after hospitalization was 123.18±18.66 in the control group and 106.87±28.64 in the intervention group. This decrease in intervention group was significant compared to control group (p <0.05). After the intervention, the total anxiety mean score (106.87±28.64) decreased significantly in the experimental group compared to the baseline (133.02±15.26) (p <0.05).

    Conclusion

    Family-centered care can help reduce maternal anxiety. Therefore, it is recommended to use this method in the care of hospitalized children.

    Keywords: Febrile seizure, Parents Anxiety, Parents empowerment, Family-centered care
  • Mehrdad Abdolahzadeh*, Nahid Heydari, Ali Naji Pages 741-749
    Background & Aim

    Spirituality is a complex concept that affects the important life goals and is experienced by every human being. Comprehension of what people who are diagnosed with gender dysphoria understand about spirituality can help make sense of their individual and social needs and concerns. The purpose of this study is to fathom and explain the spiritual experiences of transgender people.

    Methods & Materials: 

    This is a qualitative and phenomenological research study in the forensic field of the south of Iran. For this purpose, ten individuals with gender dysphoria (six Transfeminine, four Transmasculine) were selected by purposeful snowball sampling and in-depth and semi-structured interviews were utilized. Data were analyzed using theoretical coding.

    Results

    In axial coding, while comparing categories and codes with each other, their relationship was examined and finally the general categories of Resort, Acceptance, Divine testing and Relaxation, and the main theme of the strong desire for spirituality were extracted from data analysis.

    Conclusion

    The spiritual experiences of transgender people cover a wide range of principles. The participants in the study cited the feelings of insecurity and fear of loneliness as their main reasons for paying attention to spirituality. It can be concluded that in addition to the physical need, the spiritual dimension of transgender peoplechr('39')s lives must be carefully considered to ensure their individual and social health.

    Keywords: Gender dysphoria, Qualitative study, Spirituality, Transgender people
  • Fatemeh Sayyadi*, Nahid Golmakani Pages 750-758
    Background & Aims

    The term sexual intercourse as a psychosocial sensation has been defined in relation to the individualchr('39')s interpretation of how to express the existence of his/her feelings in marital relationships, and his/her feelings and thoughts about sexual attraction, sexual interest, and participation in sex and sexual performance self includes the quality of sexual life. The aim of this study was to determine the relationship between sexual assertiveness and sexual quality of life in married women.

    Materials & Methods

    In this correlation study, among married women referring to health centers in Kerman, 500 subjects who were eligible based on the inclusion criteria, in 2017, were selected through available sampling. The research tools included the Hubert Sexual Assertiveness Index, Sexual Quality of Life, and Demographic Information Questionnaire. Data were analyzed by SPSS-19 software and using inferential statistics such as Pearson correlation, Spearman correlation, one-way ANOVA, linear regression, and multiple regression and a p-value less than 0.05 was considered to be statistically significant.

    Results

    The mean score of sexual assertiveness was 47.09 and the mean score of sexual quality of life was 46.46. There was a positive and significant correlation between sexual assertiveness and sexual quality of life (0.487, r = 0.001. (

    Conclusion

    Regarding the relationship between sexual assertiveness and sexual quality of life, it seems that the use of approaches to raise the level of female sexual assertiveness in premarital education classes and communication skills with a spouse should be taught to improve the quality of sexual life.

    Keywords: assertiveness, quality of life, sexuality, women