فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 11 (پیاپی 56، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سجاد رضایی*، کبری کریم پور صفحات 1-12

    مداخلات روان شناختی به منظور مقابله با افت عملکرد تحصیلی دانش آموزان ضروری است. این پژوهش بر دو سازه ی اضطراب و ذهن آگاهی که به ترتیب ممکن است نقش تخریبی و محافظتی در اهداف یادگیری داشته باشند، تمرکز نموده است. هدف مطالعه تعیین نقش اضطراب پنهان، اضطراب آشکار و مهارت های ذهن آگاهی در تبیین اهمال کاری تحصیلی دختران نوجوان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. تعداد 350 نفر از دانش آموزان دختر مدارس دوره متوسطه شهرستان رشت به روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای از بین رشته های تحصیلی مختلف انتخاب و توسط پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راثبلوم)، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی (FFMQ) و مقیاس اضطراب کتل مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش ورود همزمان استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که اضطراب پنهان (05/0P<، 13/0r=) و عمل توام با هوشیاری (01/0P<، 27/0-r=) با اهمال کاری رابطه معنی دار دارند. بین اضطراب آشکار و سایر مولفه های ذهن آگاهی با اهمال کاری رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین، تحلیل رگرسیون نشان داد تنها متغیر عمل توام با هوشیاری (0001/0P<، 25/0β=-) به صورت منفی نمرات اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی می کند. یافته های پژوهش حاضر بر اهمیت حذف عامل اضطراب پنهان به عنوان یک عامل زمینه ساز و تداوم بخش چرخه اهمال کاری و لزوم به کارگیری تمرینات ذهن آگاهی متمرکز بر هوشیاری به عنوان یک مهارت انطباقی با هدف ارتقای کارآمدی تحصیلی صحه می گذارد.

    کلیدواژگان: اضطراب پنهان، اضطراب آشکار، ذهن آگاهی، اهمال کاری تحصیلی
  • نعیمه یوسفی شهیر، معصومه آزموده*، شهرام واحدی، شعله لیوارجانی صفحات 13-24

    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه ی اثربخشی قصه درمانی و بازی درمانی والد کودک بر پرخاشگری ترس اجتماعی کودکان با نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر با نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای تشکیل دادند که در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس شهر تبریز مشغول به تحصیل بودند. کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره ابتدایی به صورت نمونه گیری در درسترس انتخاب شده و مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای توسط معلمان این مدارس روی تمامی دانش آموزان اجرا گردید. پس از نمره گذاری پرسشنامه ها و غربال گری، تعداد 60 دانش آموز انتخاب شده و به صورت جایگزینی تصادفی در سه گروه 20 نفری قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرخاشگری شهیم (1385) و ترس اجتماعی ماسیا و همکاران (2003) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبیLSD انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که قصه درمانی و بازی درمانی والد- کودک بر پرخاشگری و ترس اجتماعی دانش آموزان تاثیر دارد و باعث کاهش پرخاشگری و ترس اجتماعی در آن ها می شود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که بازی درمانی بر پرخاشگری و ترس اجتماعی کودکان تاثیر بیشتری دارد. بنابراین به مشاوران مدرسه پیشنهاد می شود از قصه درمانی و بازی درمانی برای کاهش مشکلات روان شناختی کودکان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، بازی درمانی والد- کودک، پرخشگری، ترس اجتماعی، نافرمانی مقابله ای
  • علی اقبالی*، حسین واحدی، رسول رضایی صفحات 25-34

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه توانایی های شناختی، حل مسیله/ برنامه ریزی و سازمان دهی رفتاری - هیجانی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری با مشخصه خواندن و عادی انجام شد. روش این پژوهش از نوع تحقیقات علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر دوره ی ابتدایی تبریز در سال تحصیلی 98-97 بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری با مشخصه خواندن  و 30 دانش آموز بدون اختلال از پایه سوم بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از آزمون عصب - روانشناختی کانرز (2004) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تفاوت بین دانش آموزان دارای اختلال خواندن و عادی در حل مسیله/برنامه ریزی و پردازش شناختی معنادار (p<0/01) بود و تفاوت ها در متغیر سازمان دهی رفتاری/هیجانی معنادار (p>0/01) نبود. براین اساس می توان نتیجه گیری کرد که دانش آموزان دارای اختلال خواندن در حل مسیله/برنامه ریزی و پردازش شناختی ضعیف تر از دانش آموزان عادی هستند و می توان با مداخله در این حوزه ها به بهبود اختلال خواندن کمک کرد.

    کلیدواژگان: سرعت پردازش شناختی، حل مساله، برنامه ریزی، سازمان دهی رفتاری- هیجانی، اختلال یادگیری
  • حامد رشیدی اصل*، معصومه کوکلی، سید رضا میرخانی، سمیه شاهانی صفحات 35-44

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان در پیش بینی رفتارهای آسیب به خود در دختران نوجوان با سابقه فرار از منزل بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دختران نوجوان مراجعه کننده به مراکز کاهش آسیب و سرپناه شبانه شهر تهران در سال 1399 بودند که از بین آنها تعداد 90 نفر دارای سابقه فرار از منزل به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد آسیب به خود سانسون و همکاران (1998)، مقیاس پذیرش و عمل باند و همکاران (2011) و دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر (2004) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان با رفتارهای آسیب به خود رابطه مثبت معنادار داشتند (01/0P<). همچنین نتایج نشان داد که اجتناب تجربی 46/0، فقدان آگاهی هیجانی 21/0 و عدم دسترسی به رفتارهای هیجانی 31/0 از رفتارهای آسیب به خود را پیش بینی می کنند. با توجه به نقش اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان در پیش بینی آسیب به خود، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای راهبردهای تنظیم هیجان  و اجتناب تجربی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آسیب به خود، اجتناب تجربی، دشواری در تنظیم هیجان، فرار از منزل، نوجوانان دختر
  • وحید الهیاری*، پیام سرابی، سرور سادات سیاح صفحات 45-54

    اختلالات اضطرابی از شایع ترین طبقات اختلالات روان پزشکی در سراسر جهان است. مدل های مختلفی در زمینه شکل گیری و تداوم این اختلال وجود دارد که نشانگر اهمیت این اختلال در بین بسیاری از اختلال های هیجانی در دهه های اخیر بوده است؛ از جمله مواردی که اختلال اضطراب فراگیر می تواند بر آن تاثیر زیادی داشته باشد، عملکرد شناختی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آرام سازی روانی - حرکتی به شیوه ی سیلوا بر عملکردهای شناختی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر تهران در شش ماهه اول سال 1397 تشکیل دادند. پس از ارزیابی اولیه با استفاده از مقیاس اختلال اضطراب فراگیر، 30 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر)، گمارده شدند. گروه درمانی آرام سازی روانی- حرکتی به شیوه ی سیلوا در 8 جلسه 90 دقیقه ای (در هر هفته دو جلسه) بر روی گروه آزمایش اجرا شد؛ گروه کنترل به مدت یک ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از مقیاس اختلال اضطراب فراگیر (اسپیتز و همکاران، 2006) و آزمون کارت های ویسکانسین (گرانت و برگ، 1984) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات مولفه های عملکرد شناختی شامل: موفقیت  و درجاماندگی، در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (005/0>P). در مجموع،  با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که مداخله آرام سازی روانی - حرکتی به شیوه ی سیلوا بر اصلاح عملکردهای شناختی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: آرام سازی روانی حرکتی، اضطراب فراگیر، عملکردهای شناختی
  • شیوا محمودی*، لیلی پناغی، پریساسادات سیدموسوی صفحات 55-64

    اختلال های خوردن جزو زیان بارترین بیماری های روان پزشکی هستند که با بیماری های پزشکی و روان شناختی مهمی همراه هستند که موجب هزینه های شخصی، خانوادگی و اجتماعی چشمگیری می گردند. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین کارکردهای متوازن و نامتوازن خانواده با علایم اختلال خوردن در نوجوانان بود. این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان 13 تا 18 ساله مشغول به تحصیل در دبیرستان های (دوره ی اول و دوم) شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 تشکیل می دادند. از میان آن ها 567 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند و به آزمون نگرش های خوردن (گارنر و گارفینکل، 1979)، مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (گراتز و رامر، 2004) و مقیاس ارزیابی سازگاری و انسجام خانواده (السون، 2011) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات، از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاکی از برازش مناسب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد مسیر مستقیم کارکرد متوازن و نامتوازن خانواده بر علایم اختلال خوردن معنی دار نیست ولی اثر غیرمستقیم کارکرد نامتوازن خانواده بر علایم اختلال خوردن از طریق دشواری تنظیم هیجان معنی دار است (001/0p= ،166/0= β). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان پیشنهاد کرد که برای مداخله در اختلال های خوردن به جای تمرکز بر کارکردهای خانواده، می توان دشواری های تنظیم هیجان را به عنوان هدف درمان انتخاب نمود.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، کارکرد خانواده، دشواری تنظیم هیجان، نوجوانان
  • مهسا نظری، مژگان لطفی*، مهدی امینی صفحات 65-76

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای دشواری های تنظیم هیجان در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به رفتارهای پرخطر و اعتیاد به اینترنت انجام شد. جامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب در سال تحصیلی 98-1397 بود. از میان آن ها 220 نفر به صورت در دسترس وارد پژوهش شدند و پرسش نامه ی الگوهای ارتباطی خانواده، دشواری های تنظیم هیجان، خطرپذیری جوانان و اعتیاد به اینترنت را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها حاکی از این بود که دشواری های تنظیم هیجان در رابطه بین جهت گیری همنوایی الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به رفتارهای پرخطر و اعتیاد به اینترنت نقش واسطه ای کامل ایفا می کند؛ اما در رابطه بین جهت گیری گفت و شنود الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به رفتارهای پرخطر و اعتیاد به اینترنت نقش واسطه ای ندارد.  بنابراین می توان نتیجه گرفت که جهت گیری همنوایی از طریق دشواری های تنظیم هیجان در ایجاد گرایش به رفتارهای پرخطر و اعتیاد به اینترنت موثر است.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، دشواری های تنظیم هیجان، گرایش به رفتارهای پرخطر، اعتیاد به اینترنت
  • فریبا تابع بردبار*، معصومه اسماعیلی، محبوبه کارآمد صفحات 77-86

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی تحول مثبت نوجوانی بر اساس سطح نیازهای بنیادین روانشناختی و پیوند والدینی بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف بنیادی و با توجه به ماهیت موضوع موردنظر، یک مطالعه  توصیفی- همبستگی بود. جامعه موردنظر دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر بهمن بودند که همه آنها وارد پژوهش شدند (182 نفر). ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ی تحول مثبت نوجوانی گلدوف و همکاران (2014)، مقیاس نیازهای روانشناختی اساسی دسی و رایان (2000) و پرسشنامه ی پیوند والدینی پارکر (1979) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که نیازهای بنیادین روانشناختی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) و مراقبت والدینی به صورت مستقیم، و کنترل والدینی به صورت معکوس،  تحول مثبت نوجوانی را پیش بینی می کنند. در نتیجه می توان گفت که تحول مثبت نوجوانی از طریق سطح نیازهای بنیادین روانشناختی و پیوند والدینی قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین، پیوند والدینی، تحول مثبت، نوجوان
  • زهرا نوروزی، رسول روشن چسلی*، حجت الله فراهانی صفحات 87-96

    با فراگیر شدن فناوری موبایل در فرهنگ مدرن، محققان شروع به بررسی تاثیرات استفاده از فناوری بر روابط زوجین و خانواده کرده اند. مجموع این تحقیقات نشان می دهد که استفاده از فناوری امکان ایجاد اختلال در تعاملات را دارد. هدف از این مطالعه پیش بینی مشکلات رفتاری در کودکان 3-5 ساله براساس تداخل فناوری و استفاده آسیب زای مادران از اینترنت بود. پژوهش حاضر یک مطالعه هم بستگی و جامعه آماری این پژوهش تمام مادران شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه ای از 322 مادر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس تداخل فناوری در تعامل والد-کودک مک دانیل و کوین (2018)، پرسشنامه استاندارد استفاده آسیب زا از اینترنت کاپلان (2010) و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات رفتاری کودک گودمن (1997) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-26 و از شاخص های آماری هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که بین تداخل فناوری و استفاده آسیب زا از اینترنت با مشکلات رفتاری کودک هم بستگی مثبت معنادار وجود دارد. نتایج  تحلیل رگرسیون نشان داد که تداخل فناوری و استفاده آسیب زا از اینترنت در پیش بینی مشکلات رفتاری کودک، نقش مهمی دارند. بر این اساس لازم است به تاثیرات فناوری در تعاملات خانوادگی توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری کودک، تداخل فناوری، استفاده آسیب زا از اینترنت
  • اکرم معارف وند، عبدالله شفیع آبادی* صفحات 97-110

    ابن پژوهش با هدف بررسی نقش تنظیم هیجان، خودباوری و انعطاف پذیری روانشناختی در پیش‎بینی اضطراب اجتماعی و افسردگی دانش‏آموزان با میانجی‎گری عملکرد اجتماعی انجام شد. روش پژوهش کمی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانش‏آموزان دختر مدارس دوره اول متوسطه شهر قم در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. 359 نفر از این‏ افراد به شیوه نمونه‏گیری خوشه ای تصادفی وارد پژوهش شدند و به سیاهه اضطراب اجتماعی (کانر و همکاران، 2000)، سیاهه تجدیدنظرشده افسردگی (بک و همکاران، 1996)، پرسشنامه تنظیم هیجان (گروس و جان، 2003)، مقیاس خودباوری کودکان و نوجوانان (پیرس و همکاران، 2002)، سیاهه انعطاف‏پذیری روانشناختی (دنیس و وندروال، 2010) و مقیاس درجه بندی عملکرد اجتماعی (گرشام و الیوت، 1990) پاسخ دادند. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تحلیل شد. بر اساس یافته‏های این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود (058/0=RMSEA، 920/0=GFI، 941/0=IFI، 671/8/0=2χ و 05/0>P-value). تمام مسیرهای مستقیم معنادار شدند (05/0>P) و مسیرهای غیرمستقیم تنظیم هیجان، خودباوری و انعطاف پذیری روانشناختی نیز از طریق عملکرد اجتماعی با اضطراب اجتماعی و افسردگی معنادار بود. نتایج پژوهش حاضر می‏تواند به عنوان الگویی مناسب برای تدوین و طراحی برنامه های پیشگیری از مشکلات ناشی از اضطراب اجتماعی و افسردگی دانش آموزان مفید باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودباوری، انعطاف پذیری روانشناختی، اضطراب اجتماعی، افسردگی، عملکرد اجتماعی
  • زهرا ایوبلو*، سمانه آروین صفحات 111-120

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش انواع تعصب، تاب آوری و سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری (BAS/BIS) در پیش بینی رفتار تکانشی در پدران دارای سابقه خشونت جسمی با فرزندان بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش مردان دارای فرزند دختر مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات درمانی وابسته به بهزیستی منطقه 9 شهر تهران بودند. از بین آنها تعداد 80 نفر که دارای سابقه خشونت جسمی با فرزندان بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تکانشگری (بارت، 2004)، تعصب (بهرمان، 1393)، تاب آوری (کونور و دیویدسون، 2003) و سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری (کارور و وایت، 1994) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد رفتار تکانشی با تعصب  (مذهبی، جنسیتی، نژادی، قوم مداری) و سیستم فعال ساز رفتاری رابطه مثبت و معنادار و با تاب آوری و سیستم بازداری رفتاری رابطه منفی و معنادار دارد (05/0P<). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که تعصب مذهبی (70/0)، تعصب جنسیتی (41/0)، تاب آوری (36/0)، سیستم فعال ساز رفتاری (57/0) و سیستم بازداری رفتاری (22/0) رفتار تکانشی را پیش بینی می کنند. با توجه به نقش انواع تعصب، تاب آوری و سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری در پیش بینی رفتار تکانشی در پدران دارای سابقه خشونت جسمی با فرزندان، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای این مفاهیم به خانواده ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تعصب، خشونت جسمی، رفتار تکانشی، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری
  • فاطمه رئیسی، شهرزاد پورآزاد*، مریم طهرانی زاده صفحات 121-128

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی طرحواره درمانی بر سطح تاب آوری زنان خواستار طلاق شهر تهران بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان خواستار طلاق بود که از طرف دادگاه خانواده شهر تهران به بخش مشاوره دادگاه ارجاع داده شدند و از بین آنها 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس یا داوطلبانه انتخاب شدند. سپس در دو گروه 30 نفره آزمایشی و کنترل به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. پروتکل هفت جلسه ای طرحواره درمانی بر روی گروه آزمایشی اجرا گردید. هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون مقیاس میل به طلاق رزبلت و همکاران (2001) و مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون(2003) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که طرحواره درمانی بر سطح تاب آوری زنان خواستار طلاق تاثیر معنی داری دارد (P<0.05). بر این اساس می توان گفت طرحواره درمانی بر متغیرهای روان شناختی مانند تاب آوری زنان خواستار طلاق موثر است و سطح آن را بالا می برد. براین اساس برای تحقیقات آتی بر روی زنان خواستار طلاق بهتر است از  طرحواره درمانی برای افزایش متغیرهای مربوط به سلامت روان استفاده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تاب آوری، طرحواره های ناسازگار، طلاق
  • مرجان مرتضوی، زهرا پاکزاد*، منصور حسامی کرمانی صفحات 129-138

    افرادی که فاقد آموزش های رسمی هنر هستند به گونه ای خودانگیخته دست به آفرینش زده و آثاری خلق می کنند که با وجود منحصر به فرد بودنشان شباهت های زیادی به یکدیگر دارند. این شباهت ها را بیش از همه  می توان در نقاشی های کودکان و خودآموختگان مشاهده کرد که می توانند نشان دهنده ی ریشه های روانشناختی مشترک آفرینندگان آن ها باشند. پرسش این جاست که  «نقاشی کودکان و خودآموختگان از چه جنبه هایی و تا چه اندازه به یکدیگر شباهت دارند؟» و «علت بروز این شباهت ها را چگونه می توان تبیین نمود؟» هدف این پژوهش تبیین دلایل بروز این شباهت های ساختاری با رویکردی روانشناختی است که پس از بررسی و تحلیل آثار هر گروه مشخص می شود که دو عامل اصلی، یعنی عدم  آموزش های رسمی و پرداخت ذهنی به موضوع، باعث شباهت آن ها شده وخود دلیلی است بر این امر که مراحل رشد انسان خطی نبوده، بلکه دایره وار است و آغاز نقاشی در دوران سالخوردگی را می توان نمودی از نیوتنی دانست که شور و شوق دوران کودکی و حس کنجکاوانه ی آن دوران دوباره در فرد زنده می شود. پژوهش پیش رو از جمله پژوهش های کیفی است که به صورت توصیفی- تحلیلی و به شیوه ی کتابخانه های و میدانی انجام شده است.

    کلیدواژگان: نقاشی کودکان، نقاشی خودآموختگان، واقع گرایی فکری، شباهت های ساختاری، نئوتنی
  • فرزاد قادری*، ندا علایی نژاد صفحات 139-148

    در جهان معاصر، هم زمان با پیشرفت سریع و روز افزون علوم و فن آوری اطلاعات و ارتباطات، بازی های رایانه ای محبوب ترین تفریح و هسته ی برنامه های فراغتی برای بسیاری از افراد در سنین مختلف در جوامع مختلف است. اما تنها جنبه استفاده از بازی ها، سرگرمی نیست و بازی ها به زندگی واقعی راه پیدا کرده اند. اخیرا بازی های رایانه ای کاربرد رو به افزایشی در سیر رشد و تحول، سلامت روان و آموزش پیدا کرده اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش بازی های رایانه ای در فرایند رشد و تحول، بهزیستی روانشناختی و عملکردهای اجرایی کودکان و نوجوانان انجام شد. در این پژوهش  با روش اسنادی و مرور منابع و با فاصله گرفتن از فضای انتقادی در رابطه با بازی های رایانه ای، کاربردها، فواید و ضرورت های بازی های رایانه ای و بخصوص نقش آنها در حوزه روان شناسی رشد کودک و نوجوان و بهزیستی روان شناختی و سلامت روان مورد بحث قرار گرفته است. با توجه به مطالب ذکر شده در این پژوهش می توان گفت بازی های رایانه ای در فرایند رشد و تحول، بهزیستی روانشناختی و افزایش توانایی توجه پایدار و حافظه فعال قابلیت کاربرد اجرایی در مراکز آموزشی و درمانی دارند.

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، تحول، بهزیستی روان شناختی، عملکردهای اجرایی
  • عقیل حسین لو*، رضا رستمی، علیرضا چهره سا صفحات 149-158

    خانواده به عنوان اولین و شاید مهمترین عامل اجتماعی شدن هر فرد، نقش معناداری در پیشگیری و یا سوق دادن اعضایش به سمت اعتیاد ایفا  می کند، چرا که خانواده درحالیکه می تواند حمایت های ارزشمندی از اعضایش داشته باشد، می تواند سبب ساز اعتیاد و یا عاملی برای تشدید اعتیاد در آنها باشد. یکی از الگو های تبیین و پیشگیری که حتی در درمان سوء مصرف مواد بسیار سودمند بوده است، الگوی عوامل خطرساز و عوامل حفاظت کننده است. این پژوهش به روش مروری (مرور روایتی) انجام شد که بر اساس یافته های آن مشخص شد عواملی مثل تعارض بین والدین، اختلال در عملکرد خانواده، عملکرد بد خانواده، کارکردهای ناسالم خانواده، عدم مهارتهای والدین، روابط عاطفی کم، عملکرد منفی خانواده، عدم نظارت والدین، پیشینه خانوادگی با نگرش مثبت به مواد، سوء رفتار، خشونت خانگی و  مشکلات روانشناختی والدین، جو خانواده، عدم درک شدن، درگیری خانوادگی، عدم پذیرش از سمت خانواده، دلبستگی ناایمن، شیوه های فرزندپروری و اختلالات خانوادگی به عنوان عوامل خطرخانواده در پدیداری اعتیاد هستند و عواملی مثل عملکرد خوب خانواده و پیوستگی خانواده، جو عاطفی مثبت، زندگی با والدین به ویژه در سنین بلوغ و ارتباط مناسب با آنان، جو مثبت در خانه و ارتباط عاطفی قوی در محیط خانواده، پرداختن به نیازهای جوانان و خانواده های عدالت محور، سبک فرزندپروری مقتدرانه والدین، پروفایل هایی با پیشینه خانوادگی با نگرش منفی نسبت به مواد، خودپنداره خانوادگی و تحصیلی، به عنوان عوامل محافظت کننده و پیشگیر خانواده در اعتیاد بودند، در این میان، آموزش و درمان های خانواده محوری چون برنامه تقویت جامعه و آموزش خانواده، آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور، مداخله خانواده محور والدین درگیر متامفتامین، آموزش خانواده محور، تنظیم روانشناختی خوب، آموزش مدیریت استرس، آموزش های خانواده محور به پزشکان جهت مداخله در اعتیاد، آموزش هایی افزایش عزت نفس، آموزش راهبردهای مقابله صحیح و ارایه صرف اطلاعات به خانواده ها، جزء آموزش ها و درمان های خانواده محور موثر در درمان اعتیاد بودند، بنابراین به نظر می رسد پرداختن به مسئله خانواده در همه سطوح و مراحل درگیر شدن به اعتیاد لازم و ضروری است و برنامه های پیشگیری و درمان اعتیاد بایستی با محوریت خانواده، تنظیم و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: خانواده، اعتیاد، عوامل خطر، عوامل محافظت کننده، درمان خانواده محور اعتیاد
|
  • Sajjad Rezaei*, Kobra Karimpour Pages 1-12

    Psychological interventions are necessary for countering academic underachievement in students. This study focused on the two constructs of anxiety and mindfulness that may have a destructive and protective role in learning objectives, respectively. The purpose of this research was to determine the role of latent anxiety, manifest anxiety, and mindfulness skills in explaining academic procrastination in adolescent girls. A descriptive-correlational research design was used for the present study. 350 female students from the secondary schools of Rasht city in Guilan Province, Iran were selected. Two-stage cluster sampling was utilized to select students from various academic fields. Next, the samples were evaluated employing the Procrastination Assessment Scale for Students (Solomon and Rothblum), Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), and Cattellchr('39')s Anxiety Scale Questionnaire. For data analysis, the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis with the enter method were employed. Findings indicate that there is a significant relationship between latent anxiety (r=0.13, p<0.05) and the subscale of action with alertness (r=-0.27, p<0.01) with procrastination. There was no significant relationship between manifest anxiety and other components of mindfulness with procrastination. Also, regression analysis showed that only the variable of action with alertness (β=- 0.25, P<0.0001) negatively predicts academic procrastination scores. Findings confirm the importance of removing the factor of latent anxiety as a fundamental and maintaining factor for the cycle of procrastination. Results also confirm that it is necessary to utilize mindfulness exercises with a focus on awareness as an adaptive skill for the improvement of academic efficacy.

    Keywords: academic procrastination, latent anxiety, manifest anxiety, mindfulness skills
  • Naimeh Yosefishahir, Masomeh Azmodeh*, Shahram Vahedi, Shole Livarjani Pages 13-24

    The aim of this study was to investigate and compare the effectiveness of storytelling and play therapy of the parent of the child on the aggression of social fear in children with symptoms of coping disobedience. The research design was quasi-experimental of pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of the study was all female students with symptoms of confrontational disobedience disorder who were studying in Tabriz schools in the academic year of 2019-2020. All students studying in the primary school were selected by available sampling and the grading scale of confrontational disobedience disorder was performed by the teachers of these schools on all students. After scoring the questionnaires and screening, 60 students were selected and randomly divided into three groups of 20 people. For data collection, the Shahim Aggression Questionnaire (2006) and Social Fear of Masia et al. (2003) were used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD post hoc test. The results showed that parent-child story therapy and play therapy have an effect on studentschr('39') aggression and social fear and reduce their aggression and social fear. The results of the post hoc test also showed that play therapy has a greater effect on aggression and social fear in children. Therefore, school counselors are advised to use story therapy and play therapy to reduce the psychological problems of children.

    Keywords: Story therapy, Parent-child play therapy, Aggression, Social fear, Coping disobedience
  • Ali Eghbali*, Hossein Vahedi, Rasoul Rezayi Pages 25-34

    The purpose of this study was to compare the cognitive processing speed, problem solving / planning, and behavioral/emotional organization in students with reading disorder with normal students. The method of this study was causal-comparative research. The statistical population of the study included all primary school pupils in Tabriz. The research sample consisted of 30 male students with reading disorders and 30 normal students from the third grade who were selected by the purposive sampling method. For data gathering, Connerchr('39')s neuropsychological test was used. Data were analyzed using MANOVA. The results showed that there was a significant difference between students with the reading disorder and normal students in problem-solving and cognitive processing (p<0/01), and there was no significant difference for the behavioral/emotional organization variable (p>0/01). Based on this, it can be concluded that students with the reading disorder in problem-solving / planning and cognitive processing are poorer than normal students, and intervention in these variables helps to improve reading disorders.

    Keywords: speed of cognitive processing, Problem solving, organizing, behavioral, emotional organization, executive functions
  • Hamed Rashidiasl*, Masomeh Kukli, Seyed Reza Mirkhani, Somayyeh Shahani Pages 35-44

    The aim of this study was to investigate the role of empirical avoidance and difficulty in emotion regulation in predicting self-harm behaviors in adolescent girls with a history of running away from home. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was all adolescent girls who referred to harm reduction centers and night shelters in Tehran in 1399, from which 90 people with a history of running away from home were selected by convenience sampling. Research instruments included the standard self-harm questionnaire by Sansone et al. (1998), the Bond et al. Acceptance and Practice Scale (2011), and the difficulty in regulating emotion by Gratz and Roemer (2004). Stepwise regression was used to analyze the data. Findings showed that empirical avoidance and difficulty in emotion regulation had a significant positive relationship with self-harming behaviors (P <0.01).  The results also showed that empirical avoidance predicts 0.46, lack of emotional awareness 0.21, and lack of access to emotional behaviors 0.31 of self-harming behaviors. Given the role of empirical avoidance and difficulty in emotion regulation in predicting self-harm, it seems necessary to conduct workshops based on emotion regulation and empirical avoidance.

    Keywords: Self-harm, Empirical avoidance, emotion regulation, running away from home, teenage girls
  • Vahid Alahyari*, Payam Sarabi, Soroorsadat Sayyah Pages 45-54

    Anxiety disorders are one of the most common classes of psychiatric disorders worldwide. There are various models for the formation and persistence of this disorder that indicate the importance of this disorder among many emotional disorders in recent decades; Cognitive function is one of the cases in which generalized anxiety disorder can greatly affect. The effectiveness of silva-style psychomotor relaxation on cognitive functions in people with a generalized anxiety disorder. The research method was quasi-experimental with a pre-test post-test design and a control group. The statistical population of the study consisted of all individuals referring to counseling and psychotherapy centers in Tehran in the first six months of 2017. After initial evaluation using the Pervasive Anxiety Disorder Scale, 30 of them were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental (n= 15) and control (n= 15) groups. Silva-style psycho-relaxation group therapy was performed on the experimental group in 8 sessions of 90 minutes (two sessions per week); The control group was placed on a waiting list for one month. In order to collect information, the Pervasive Anxiety Disorder Scale (Spitz, et al., 2006) and the Wisconsin Card Test (Grant & Berg, 1984) were used in two stages: pre-test and post-test. Analysis of covariance was used to analyze the data. Findings showed that after controlling the effect of the pretest, there was a significant difference between the mean scores of cognitive function components including success and achievement in the experimental and control groups (P<0.005). In general, according to the results of the study, it can be said that the silva-style psychosomatic intervention has an effect on improving the cognitive functions of people with a generalized anxiety disorder.

    Keywords: Psychomotor relaxation, Anxiety disorder, cognitive functions
  • Shiva Mahmoudi*, Leili Panaghi, Parisa Sadat Seyed Mousavi Pages 55-64

    Eating disorders are among the most harmful psychiatric disorder, associated with important medical and psychological illnesses that cause significant personal, family, and social costs. The aim of the present study was to determine the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between balanced and unbalanced family functions with eating disorder symptoms in adolescents. This study was a descriptive-correlational study. The statistical population of this study consisted of all adolescents 13 to 18 years old studying in high schools (first and second year) in Tehran in the academic year of 1997-98, of which 567 were selected as the sample group using convenience sampling and they answered the test of eating attitudes test (Garner & Garfinkel, 1979), Difficulties in Emotion Regulation Scale (Gratz & Roemer, 2004) and the Family Adaptability & Cohesion Evaluation scale (Olson, 2011). Structural equation modeling was used to analyze the data. The results indicated a good fit for the research model. It was shown that the direct path of balanced and unbalanced family function to eating disorders is not significant but the indirect effect of unbalanced family functioning to eating disorders through difficulty in regulating emotion is significant (p = 0.001, β = 0.166). According to the results of the present study, it can be suggested that to intervene in eating disorders, instead of focusing on family functions, emotion regulation skills can be selected as the goal of treatment.

    Keywords: Eating Disorders, Family Functioning, Difficulty in Emotion Regulation, Adolescents
  • Mahsa Nazari, Mozhgan Lotfi*, Mahdi Amini Pages 65-76

    This study aimed to investigate the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between family communication patterns with the tendency toward high-risk behaviors and internet addiction. The statistical population included all students of the Azad University South Tehran Branch in the 1397-98 academic year. Using the convenience sampling method, 220 students entered the study and completed the Family Communication Patterns questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale, Youth Risk-Taking Scale, and Internet Addiction Test. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and the Structural Equation Modeling method. The results indicated that emotion regulation difficulties play a fully mediating role in the relationship between the conformity orientation of family communication patterns with a tendency toward high-risk behaviors and internet addiction, but donchr('39')t have a mediating role in the relationship between the conversation orientation of family communication patterns with a tendency toward high-risk behaviors and internet addiction. So it could be concluded that the conformity orientation is effective in creating a tendency toward high-risk behaviors and internet addiction through emotion regulation difficulties.

    Keywords: Family Communication Patterns, Emotion Regulation Difficulties, Tendency toward High-Risk Behaviors, Internet Addiction
  • Fariba Tabe Bordbar*, Masomeh Esmaeili, Mahbobeh Karamad Pages 77-86

    The aim of this study was to predict the positive development of adolescence based on basic psychological needs and parental bonding. The present study, according to the basic purpose and nature of the subject, was a descriptive-correlational study. The study population is the first high school students in Bahman, all of whom have entered the research (182 people). The data collection instruments were the positive youth development questionnaire of Goldoff et al. (2014), Basic Psychological Needs Scale of Desi and Ryan (2000), and the Parental Bonding Scale of Parker (1987). Data were analyzed by SPSS software version 18 and Pearson correlation tests and multiple regression were run. The results of regression analysis showed that the basic psychological needs (autonomy, competence, and communication)  and parental care directly, and parental control inversely predicted the positive adolescent development. Therefore, it is concluded that the positive development of adolescence can be predicted through basic psychological needs and parental bonding.

    Keywords: Basic Needs, Parental Bonding, Positive Development, Adolescent
  • Zahra Norouzi, Rasool Roshan Chesli*, Hojjatollah Farahani Pages 87-96

    As mobile technology has become ubiquitous in modern culture, researchers have begun to examine the effects of technology use on couple and family relationships. The sum of this research shows that the use of technology has the potential to create disruptions in interactions. The present study aimed to predict behavioral problems in children aged 3-5 years based on motherschr('39') technoference and problematic internet use. The present study was a correlational study and its statistical population was all mothers in Tehran in 2020. From this statistical population, a sample of 322 mothers was selected by using the purposive sampling method. The instruments used in this study included the Technoference in Parent-Child Relationships (McDaniel and Coyne, 2016), Problematic Internet use (Caplan, 2010), and The Strengths and Difficulties Questionnaire (Goodman, 1997). Data were analyzed using Pearson correlation and multiple Regression analysis with SPSS-26 software. Findings indicated that technoference and problematic internet use positively correlate to child behavior problems. The results of regression analysis showed that technoference and problematic internet use played significant roles in predicting child behavior problems. So, special attention should be paid to the effects of technology on family interactions.

    Keywords: child behavior problems, technoference, problematic internet use
  • Akram Maarefvand, Abdollah Shafiabady* Pages 97-110

    The purpose of this study was to investigate the role of emotional regulation, self-concept, and psychological flexibility in predicting social anxiety and depression of students with the mediating role of social functioning. The quantitative correlation method was used. The statistical population included all the female high school students in Qom city in the academic year 2018-2019. 359 students entered the study by cluster sampling method and answered to social phobia inventory (Connor and et al, 2000), Beck depression inventory-II (Beck, Steer & Brown, 1996), emotion regulation questionnaire (Gross and John (2003), childrenchr('39')s self-concept scale (Piers, Harris and Herzberg, 2002), cognitive flexibility inventory (Dennis and Vander Wal, 2010) and social skills rating system (Gresham and Elliot, 1990). data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modeling. Results showed the proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/058, GFI=0/920, IFI=0/940 χ2= 0/8/671, P-value<0/05). all the direct paths were significant (P<0/05). Also, indirect paths between emotional regulation, self-concept, and psychological flexibility with social anxiety and depression through mediating role social skill were significant. The results of the present study can be useful as a suitable model for the development and design of prevention and treatment programs for studentschr('39') social anxiety and depression.

    Keywords: emotional regulation, self-concept, psychological flexibility, social anxiety, depression, social functioning
  • Zahra Ayoublo*, Samaneh Arvin Pages 111-120

    The aim of this study was to investigate the role of different types of prejudice, resilience, and behavioral activation/inhibition systems (BAS / BIS) in predicting impulsive behavior in fathers with a history of physical violence against children. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was men with daughters who referred to counseling centers and welfare services in District 9 of Tehran, from which 80 people with a history of physical violence against children were selected by purposive sampling. The research instruments included Impulsivity Questionnaire  (Bart, 2004), Prejudice Questionnaire (Bahrman, 2014), Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2003), and  Behavioral Activation / Inhibition Systems Scale (Carver & White, 1994). Pearson correlation test and simultaneous linear regression were used to analyze the data. Findings showed that impulsive behavior had a positive and significant relationship with prejudice   (religious, gender, racial, ethnic) and behavioral activation system and had a negative and significant relationship with resilience and behavioral inhibition system (P <0/05). Also, Regression results showed that religious prejudice   (0.70), gender prejudice   (0.41), resilience (0.36), behavioral activation system (0.57), and behavioral inhibition system (0.22) predict impulsive behavior. Given the role of different types of prejudice, resilience, and behavioral activation/inhibition systems in predicting impulsive behavior in fathers with a history of physical violence against their children, conducting workshops based on these concepts is essential for families.

    Keywords: Resilience, Prejudice, Physical Violence, Impulsive Behavior, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System
  • Fatemeh Reisi, Shahrzad Pourazad*, Maryam Tehrani Zadeh Pages 121-128

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of schema therapy on the level of resilience of women seeking a divorce in Tehran. The method of this study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population of this study included all women seeking a divorce who were referred to the court counseling department by the Tehran City Family Court, of which 60 were selected by available or voluntary sampling. Then, the experimental and control groups of 30 were randomly assigned. The seven-session schema therapy protocol was performed on the experimental group. In the pre-test and post-test stages, both groups completed the Divorce Tendency Scale of Rosbelt et al. (2001) and the Connor-Davidson Resilience Scale (2003). The results of multivariate analysis showed that schema therapy had a significant effect on the resilience of women seeking a divorce (P<0.05). Based on this, it can be said that schema therapy has an effect on psychological variables such as womenchr('39')s resilience who seek divorce and increases its level. Accordingly, for future studies on women seeking a divorce, it is best to use schema therapy to increase mental health-related variables.

    Keywords: Schema-Therapy, Resilience Incompatible Schemes, Divorce
  • Marjan Mortazavi, Zahra Pakzad*, Mansour Hessami Kermani Pages 129-138

    People who do not have formal art education spontaneously create works that, despite their uniqueness, are very similar to each other. These similarities can be seen most of all in the paintings of children and self-taught artists, which can indicate the common psychological roots of their creators. The question is, "In what ways and to what extent are the paintings of children and the self-taught similar to each other?" And "How can be explained the cause of these similarities ?". The purpose of this study is to explain the reasons for these structural similarities with a psychological approach. This is proof that the stages of human development are not linear, but circular, and the beginning of painting in old age can be considered a manifestation of Neoteny, which revives the enthusiasm of childhood and the curiosity of that period in the person. This study is qualitative research that has been done in a descriptive-analytical method and its information has been collected by the library method and field research.

    Keywords: children’s painting, self-taught artist, intellectual realism, structural similarities, neoteny
  • Farzad Ghaderi*, Neda Alaeinezhad Pages 139-148

    In the contemporary world, with the rapid and increasing development of science and information and communication technology, computer games are the most popular entertainment and the core of leisure programs for many people of different ages in different societies. But the only aspect of using games is not entertainment, and games have found their way into real life. Recently, computer games have been increasingly used in growth and development, mental health, and education. The aim of this study was to investigate the role of computer games in the process of growth and development, psychological well-being, and executive functions of children and adolescents. In this research, by the documentary method and reviewing sources and by distancing ourselves from the critical space in relation to computer games, the applications, benefits, and necessities of computer games and especially their role in the field of child and adolescent development psychology and psychological well-being and mental health are discussed. According to the contents of this study, it can be said that computer games can be used in educational and medical centers in the process of growth and development, psychological well-being, and increasing the ability of sustained attention and working memory.

    Keywords: Computer Games, development, Psychological well-being, Executive Functions
  • Aghil Hosseinlu*, Reza Rostami, Alireza Chehrehsa Pages 149-158

    The family, as the first and perhaps the most important factor in the socialization of each person, plays a significant role in preventing or leading its members to addiction, because the family, while it can have valuable support from its members, can cause addiction or be a factor in exacerbating their addiction. One of the explanatory and preventive. One of the patterns of explanation and prevention that have been very useful even in the therapy of substance abuse is the pattern of risk factors and protective factors. This study was conducted by review method (narrative review) which based on the results revealed factors such as parental conflict, family dysfunction, poor family functioning, unhealthy family functions, lack of parental skills, low emotional relationships, negative family performance, lack of parental supervision, family background with a positive attitude towards drugs, abuse, domestic violence and psychological problems of parents Family atmosphere, lack of understanding, family conflict, lack of acceptance from the family, insecure attachment, parenting styles, and family disorders are the risk factors for addiction in the family. And factors such as good family performance and family continuity, positive emotional atmosphere, living with parents, especially in adulthood and proper communication with them, positive atmosphere at home and strong emotional connection in the family environment, addressing the needs of young people and justice-oriented families. Parentschr('39') authoritative parenting skills were family history profiles with a negative attitude toward drugs, family self-concept, and education as addictive and preventive factors in addiction. In the meantime Family-centered education and therapy such as community strengthening and family education program, family-centered empowerment modeling, a family-centered parental intervention involving methamphetamine through the method, family-centered education, good psychological regulation, stress management training, Family-centered training for physicians to intervene in addiction, self-esteem training, proper coping strategies and providing information to families, were among the effective family-centered training and treatments in addiction treatment, Therefore, it seems that addressing the family issue at all levels and stages of involvement in addiction is necessary and essential, and addiction prevention and therapy programs should be organized and implemented with a focus on the family.

    Keywords: Family, Addiction, Risk Factors, Protective Factors, Family-centered therapy in Addiction