فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1399)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان خلیلی*، علی اکبر احمدی افرمجانی صفحات 7-39
    تفسیر کریپکی از پژوهش های ویتگنشتاین، در دو بخش: «پاردوکس شکاکانه» و «راه حل زبان خصوصی» می گوید؛ محور پژوهش‏ها را، یک «تناقض شکاکانه معناشناختی» گره خورده با «پیروی از قواعد» می سازد و باید سایر مسایل مهم اش را هم در همین راستا تفسیر کرد. مسئله این پژوهش، تحلیل ناواقع گرایانه بودن تفسیر کریپکی از «معنا» از رهگذر تفسیر گرامر واژه «شکاکیت» است. کریپکی نشان می دهد «معنا» ناشی از نسبتی خاص است بین «زبان» و «واقعیت»،که طبق شرایط خاصی درون «صورت زندگی» هستند و نتیجه این که «معنا» در جریان زندگی عملی ما، ابعاد متنوع دارد و می تواند فقط در یکی از کاربردهایش به معنای متعین به کار رود.
    کلیدواژگان: تفسیر کریپکی از ویتگنشتاین، پیروی از قاعده، عدم تعین معنا و زبان خصوصی، صورت زندگی، گرامر شک گرایی
  • نوش آفرین شاهسون، محمدجواد صافیان*، غلامعلی حاتم صفحات 41-61

    نسبت بین هنر و حقیقت در تاریخ تفکر غرب لااقل از هنگام طرح مباحث نظری راجع به هنر از زمان افلاطون و ارسطو مطرح بوده است. در دوران جدید نیز فیلسوفان به این نسبت اندیشیده اند. می دانیم که در دوره جدید و با تاسیس زیبایی شناسی  توسط بومگارتن بین حقیقت و هنر به کلی جدایی و مفارقت حاصل شد و این مفارقت با کانت قطعیت پیدا کرد. اما پس از او متفکرانی از جمله هگل کوشیدند بار دیگر بر نسبت هنر و حقیقت بیاندیشند. البته  هگل به صراحت به طرح نسبت هنر و حقیقت نپرداخته است، اما هنر را جلوه ای از تجلی های مطلق و مرتبه ای از تحقق آن می داند. هنر اولین جلوه روح مطلق است. پرسش اصلی این مقاله این است که هگل به چه نسبتی بین هنر و حقیقت قایل است؟ درک و دریافت او از حقیقت چیست؟ و چگونه تلاش می کند با طرح نسبت بین هنر و حقیقت (البته با سبک و سیاق خود) بر جدایی کامل آن دو که با زیبایی شناسی مدرن وقوع یافته است غلبه کند؟ شیوه این تحقیق تفسیری و تحلیل محتوا  با تکیه بر آثار هگل و شارحان او و آثار سایر فیلسوفان (مرتبط با موضوع) است.

    کلیدواژگان: هگل، حقیقت، هنر، مطلق، ایده
  • مصطفی عابدی جیغه*، محسن باقرزاده مشکی باف، محمد اصغری صفحات 64-88

    با توجه به جایگاه محوری «من اندیشنده» در فلسفه دکارت این پرسش پیش می آید که چگونه «من» به آزادی و خود آیینی دست می یابد و قانون جهان را با توجه به قانون عقلانی خویش بنا می نهد؟ دکارت به این پرسش، از طریق تمایز نهادن ساحت آگاهی از ساحت معرفت شناسی پاسخ می دهد. او در معرفت شناسی که سوژه به شناخت ابژه های مستقل اقدام می کند، بحث آزادی را قابل طرح می داند و آزادی سلبی و ایجابی را زمینه تحقق شناخت سوژه از ابژه مستقل اعلام می کند. دکارت در معرفت شناسی، آزادی را به واسطه این که خداوند ضامن شناخت آدمی است، با دگر آیینی قابل جمع می داند، اما او در ساحت آگاهی، با توجه به این که ابژه مستقل از سوژه را منتفی می سازد و ابژه را به درون سوژه فرو می کاهد و آن را حیثی از آگاهی مطلق قرار می دهد، دگرآیینی را که در ساحت آزادی وجود داشت از میان بر می دارد. بر این اساس، آگاهی با توجه به محوریتی که به دست می آورد نه تنها قانون خود، بلکه قانون جهان را نیز از درون خود بیرون می کشد و خود آیینی بنیاد هستی قرار می گیرد. اهمیت این موضوع هنگامی مشخص می شود که به نقش بنیادی فاعلیت حیث درون در به وجود آمدن فلسفه جدید پی برده باشیم. به این ترتیب، واضح است که فهم اندیشه جدید، بدون بررسی معنا و مفهوم آزادی و خود آیینی در اندیشه دکارت امکان پذیر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: دکارت، اراده، فاهمه، آزادی، آگاهی، قدرت الهی، خود آیینی
  • سید علی کلانتری*، مقداد قاری صفحات 89-121

    بنا بر نظریه هنجارمندی باور در معرفت شناسی، رابطه ای هنجارین میان باور و محتوای آن باور وجود دارد. بر اساس یک صورت بندی مشهور از این رابطه، که آن را «هنجار دامنه کوتاه صدق» می نامیم: «شخص باید (به p باور داشته باشد) اگر و فقط اگر p صادق باشد». تمرکز ما در این مقاله، ناظر به نقش تبیین کنندگی این هنجار در رابطه با هنجار شاهد است؛ یعنی این که «شخص باید (به p باور داشته باشد) اگر و فقط اگر شواهد برای صدق آن باور در دست داشته باشد»؛ هنجار اخیر را «هنجار دامنه کوتاه شاهد» می نامیم. بر اساس این نظر، شواهد به طور مستقل ارزشمند نیستند، بلکه هنجارمند بودن آن ها برای تولید باور ریشه در هنجار صدقی که در بالا ذکر شد دارد. به بیان دیگر، از آن جا که شواهد نوعا دال بر صدق هستند و همچنین این که بر اساس هنجار صدق، باور به صورت هنجارین توسط صدق مقید می گردد، لذا باور به صورت هنجارین توسط شواهد هم مقید می گردد. پس از تشریح این نظریه، ابتدا صورت بندی دیگری از هنجار صدق، یعنی «هنجار دامنه بلند صدق»، را به بحث خواهیم گذاشت که بر اساس آن «شخص باید (به p باور داشته باشد اگر و فقط اگر p صادق باشد)». ادعای اصلی ما که آن را بر اساس استدلالات فلسفی و سپس منطق تکلیف مستدل خواهیم کرد، آن است که هنجار دامنه بلند صدق نسبت به هنجار دامنه کوتاه صدق از توان تبیینی بهتری در رابطه با اتخاذ باور بر اساس شواهد (که آن را «هنجار دامنه بلند شاهد» خواهیم نامید) برخوردار است.

    کلیدواژگان: هنجار صدق، هنجار شاهد، باور، تبیین، دامنه بلند، دامنه کوتاه
  • حامد نظرپور* صفحات 123-147
    یکی از موضوعات محوری در متون مقدس، حکمت است. یکی از کتب قانون ثانی در کتاب مقدس، کتاب حکمت (یا حکمت سلیمان) است. توصیف حکمت در این کتاب بسیار شبیه توصیف کتاب دایو ده جینگ از «ده» است. هدف این مقاله بررسی حکمت در کتاب حکمت و ده در دایو ده جینگ و مقایسه آن ها است. این پژوهش به روش اسنادی و توصیفی-تحلیلی انجام می شود. حکمت و ده تجلی خداوند و دایو هستند. هر دو در امر خلقت موجودات و نجات آن ها نقش اساسی دارند. انسان موظف به طلب و کسب حکمت و ده است. انسانی که حکمت و ده در او استقرار یابد، انسان کامل و حکیم است. به نظر می رسد حکمت و ده در این دو کتاب بر واقعیت مشترکی دلالت دارند. البته تفاوت هایی نیز وجود دارد. تفاوت ها می تواند ناشی از تفاوت دو سنت دینی و تفاوت رویکرد این دو متن مقدس باشد.
    کلیدواژگان: حکمت، کتاب حکمت، ده، دائو ده جینگ، دائو
  • محمد جابری نصر، پروانه ولوی*، مسعود صفایی مقدم، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 150-179
    پرورش خلاقیت یکی از عالی ترین اهداف نظام های آموزشی است. اما ماهیت و چگونگی خلاقیت امری پیچیده و مبهم است. هدف این پژوهش آن بوده که تا حدودی این ابهام را برطرف کند. گادامر یکی از مهم ترین فیلسوفان هرمنوتیک فلسفی است که فهم و شرایط امکان آن را مورد تامل قرار داده است. در این پژوهش در چارچوب نظریه هرمنوتیک فلسفی گادامر یک تبیین جدید از خلاقیت ارایه شده است. بر اساس این تبیین خلاقیت نوع خاصی از فهم دانسته شده، فهمی که در چارچوب نظریه گادامر معنا می یابد؛ لذا با به کارگیری روش تحلیلی-استنباطی، ضمن تبیین دیدگاه گادامر درباره فهم، خلاقیت به عنوان اصیل ترین نوع فهم و به عنوان مصداقی از حکمت عملی مورد نظر گادامر، معرفی شده است.  بر حسب این تبیین از خلاقیت، اصول راهنمای عمل مربیان برای پرورش خلاقیت عبارتند از: اصل پرورش پذیربودن خلاقیت، اصل آموزش ناپذیر بودن خلاقیت، اصل اختصاصی بودن خلاقیت و اصل سنجش نا پذیربودن خلاقیت. دلالت های دیگر تربیتی که ناظر به هدف آموزش و پرورش، شکل نظام آموزشی، روش تدریس، برنامه درسی، یادگیری، ارزشیابی، انگیزش و روش تحقیق بود نیز استخراج گردید.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، خلاقیت، فهم، گادامر، هرمنوتیک
|
  • Mozhgan Khalili *, Ali Akbar Ahmadi Aframjani Pages 7-39
    Kripke’s interpretation of Wittgenstein’s investigations separates into two parts: “Skeptical paradox” and “Private language argument”. The investigations focus on a Semantic Skepticism Paradox tied with Rule-following, and its other important problems should be interpreted in the same way. The subject of this research is the analysis of Kripke’s unrealistic interpretation of meaning through grammar interpretation of the word “skepticism”. Kripke shows that an unrealistic view of meaning is in the ordinary of language games and related to its creative nature within an unlimited variety, and meaning arises from a special relationship between language and realism that exists inside the form of life under specific conditions. And this gives different dimensions to the grammar of meaning base on its place and nature inside. As a result of this analysis, the meaning has many different dimensions in the course of our active life and can only in one of its uses be used as a realistic view of meaning and we cannot generalize the grammar of this specific use to the other grammars and uses.
    Keywords: Kripkenstein Interpretation of Wittgenestein, Rule-following, Unrealistic of Meaning & Private language, Form of Life, Grammar of Skepticism
  • Nooshafarin Shahsavan, Mohammad Javad Safian *, Gholamali Hatam Pages 41-61

    The relation between Art and Truth in the history of western thought has been proposed since the advent of art theory in the Plato and Aristotle era. In the modern era, philosophers have also considered this relation. We know that there was a great deal of separation by Baumgarten, between Truth and Art with the advent of aesthetics in the modern era, and this separation got determined by Kant. But after him, thinkers such as Hegel tried to think about the relation of art and truth again. Of course, Hegel did not explicitly bring up the relationship between Art and Truth, but he considers Art as an appearance of "manifestations of the absolute" and dignity of its realization. Art is the first demonstration of absolute spirit. "What is the relationship between Art and Truth from Hegel's point of view? What is his perception and comprehension of the Truth? And how does he attempt to overcome the complete separation between Art and Truth (with his dialectics, of course) which has been brought by modern aesthetics?", are the main questions of this paper. The method of this research is the interpretative and content analysis based on the works of Hegel, his commentators, and other philosophers (related to the subject).

    Keywords: Hegel, truth, art, absolute, Idea
  • Mostafa Abedi Jighe *, Mohsen Bagherzadeh Meskibaf, Mohammad Asghari Pages 64-88

    To realize human autonomy, Descartes establishes the dialectical relation between consciousness and freedom through the three essential elements of understanding, will, and divine power. Through the free will of negative, as methodic doubt and the destruction of all presuppositions, the basis of consciousness is referred to the human being and releases it from external authority. By building a knowledge based on the innate concepts that come from within and without mediation consciously re-establishes knowledge. In this way, human beings not only gain autonomy of understanding but also freedom through the effort of a systematic and restrictive understanding. Because with the entry of the limiting of understanding in the area of the will, freedom is no longer meant to be nonchalance and lawlessness. But freedom within the limits of certain judgments of understanding and its legislation and divine power are enclosed. Through this process, it is promoted to positive freedom. Descartes, by declaring that the natural imaginations are verifiably confirmed by divine confirmation, relied on God to guarantee the knowledge of the understanding and in this way, he describes freedom as God's guarantee. Therefore, in Descartes' philosophy, the realization of positive freedom under dialectical conditions form on the basis of the complex relationship between will, intelligence, and divine power, and all of the elements that constitute a whole will only have meaning with each other.

    Keywords: Descartes, will, understanding, Freedom, consciousness, God’s power, Autonomy
  • Seyed Ali Kalantari *, Meghdad Ghari Pages 89-121

    On the basis of the normativity of belief thesis in Epistemology, there is a normative relation between a belief and its content. On the basis of a well-known formulation of the Relation, which we call the narrow-scope norm of Truth, “one ought to (believe that p) iff p is true”. Our focus, in this paper concerns the explanatory role of the truth norm of belief with regard to the norm of evidence, according to which "one ought to (believe that p) iff evidence supports its truth"; we will call the latter norm, the narrow-scope norm of evidence. On the basis of the idea, evidence is not independently valuable, but their normativity pro producing beliefs depends on the truth norm of belief. In another words, as evidence typically point toward truth and that, according to the truth norm of belief, forming beliefs are constrained normatively by truth, it follows that beliefs are constrained normatively by evidence as well. After specifying the idea, we will consider the wide-scope norm of belief, according to which “one ought to (believe that p iff p is true)”. Our claim which we are going to argue for is that the wide-scope norm of truth has a better explanatory role with respect to evidence in comparison with the narrow-scope norm of belief.

    Keywords: Truth Norm, Evidence Norm, belief, explanation, Wide Scope, Narrow Scope
  • Hamed Nazarpour * Pages 123-147
    One of the central issues in Scriptures is Wisdom. One of the deuterocanonical books in the Bible is the Book of Wisdom (or Wisdom of Solomon). The description of wisdom in this book is very similar to the description of “De” in the book of Dao De Jing. The purpose of this paper is to investigate wisdom in the Book of Wisdom and De in Dao De Jing and compare them. This research is done by documentary and descriptive-analytical method. Wisdom and De are the manifestation of God and Dao. Both play an essential role in the creation of the beings and their salvation. Human beings have a duty to seek wisdom and De and to obtain them. A man who has wisdom and De is a perfect man and wise. It seems that wisdom and De in these books signify a common reality. Of course, there are some differences. Differences can arise from the difference between the two religious traditions and the difference in the approach of these Scriptures.
    Keywords: wisdom, Book of Wisdom, De, Dao De Jing, Dao
  • Mohammad Jaberynasr, Parvaneh Valavi *, Masoud Safaei Moghadam, Alireza Haji Yakhchali Pages 150-179
    The purpose of this research was to study creativity as an original understanding based on Gadamer's philosophical hermeneutics, and its implications for education. The research method was analytical-deductive. Creativity is one of the highest goals of all educational systems. Different approaches to Psychology, consistent with the general theoretical frameworks and large assumptions that have been accepted, have provided different and sometimes contradictory definitions. However, creativity is certainly a kind of understanding, a genuine understanding that transcends existing Knowledge. The fundamental axis of Gadamer's philosophical hermeneutics is what is understood. In this research, while analyzing Gadamer's view on understanding, he examines creativity as the most original type of understanding from Gadamer's point of view and as an example of his practical wisdom, and principles such as not being able to be trained, the ability to be specific, and measure additionality to creativity from the point of view of Godammer's philosophical hermeneutics as well as educational implications such as education goal, form of educational system, teaching method, curriculum, learning, evaluation, motivation and research method were extracted.
    Keywords: Education, creativity, Knowledge, understanding, Gadamer, Hermeneutics