فهرست مطالب

زبان شناخت - سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه زبان شناخت
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیدا عظیمی، آزیتا افراشی* صفحه 1

    در این پژوهش ابتدا معانی افعال حوزه شنیدن را به شیوه کتابخانه ای در فرهنگ های لغت یافتیم وفهرستی از معانی افعال حوزه شنیدن فراهم آوردیم و برچسب های معنایی دسته بندی شده ای را ایجاد کردیم که تمام معانی ذکر شده در فرهنگ ها را شامل گردد . سپس شواهد کاربرد این افعال را از پایگاه دادگان زبان فارسی، که پیکره ای از متون فارسی است، استخراج و در نرم افزار Excel درج نمودیم. با توجه به شواهد فرهنگ های لغت و پیکره معاصر، 11 معنی برای فعل "شنیدن"، 6 معنی برای "شنفتن"، 3 معنی برای "گوش دادن"، 4 معنی برای "گوش کردن" و 5 معنی برای "نیوشیدن" استخراج شد. همچنین با توجه به داده های به دست آمده از پیکره تاریخی، 11 معنی برای فعل "شنیدن"، 1 معنی برای "شنفتن"، 2 معنی برای "گوش دادن"، 2 معنی برای "گوش کردن" و 2 معنی برای "نیوشیدن" استخراج گردید. به عنوان نتیجه، با استفاده از بسامد معانی، نمودار شبکه معنایی فعل شنیدن، گوش دادن و گوش کردن در پیکره معاصر ترسیم شد. از این یافته ها می توان در فرهنگ نگاری، آموزش زبان به غیر فارسی زبانان و به منظور مقایسه بینازبانی معانی افعال حوزه شنیدن با نتایج سایر پژوهش ها در زبان های دیگر بهره برد.

    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، چندمعنایی نظام مند، افعال حسی، افعال حوزه شنیدن، پیکره، زبان فارسی
  • عسگر صلاحی*، ندا نبی زاده اردبیلی صفحه 2

    استعاره که در دیدگاه کلاسیک، ابزاری شاعرانه برای تزیین کلام به شمار می رفت، با ظهور زبان شناسانی چون لیکاف (1999) اساس تفکر معرفی شد. به این معنا که امور انتزاعی در قالب امور محسوس درک می شوند که به این فرآیند، استعاره مفهومی می گویند. در پژوهش حاضر که به شیوه کتابخانه ای و تحلیلی- توصیفی انجام گرفته است، در پی بررسی استعاره های مفهومی ای هستیم که با تکیه بر حس چشایی در اشعار کودکانه خلق شده اند تا به این پرسش ها پاسخ دهیم که 1.عمده ترین مبداهای متعلق به حوزه چشایی در اشعار کودکانه کدامند؟ 2.تاثیر بهره مندی از این مبداها در القای مفاهیم انتزاعی چیست؟ برای انجام پژوهش30 کتاب شعر به عنوان نمونه آماری انتخاب و تمامی ابیات آن ها بررسی شد. نتایج به دست آمده از پژوهش 68 مورد استعاره مفهومی است که حوزه های مبدا آن ها «شیرین و تلخ» و حوزه های  مقصدشان «احساس مطلوب یا نامطلوب ناشی از امور مختلف» است. از آنجا که 1. بیشتر استعاره ها با مزه محبوب کودکان مفهوم سازی شده اند؛ 2. همه آن ها از نوع هستی شناختی اند که با دیدگاه کودکان نسبت به جهان تطابق دارد؛ 3. با محسوس ترین مدرکات، مفهوم سازی شده اند، می توان گفت شاعران در تطبیق فضای شعری خود با روحیه کودکان موفق بوده اند و شعری مطابق با ذایقه کودکانه سروده اند.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، اشعار کودکانه، مزه ها، شیرین، تلخ
  • گلناز مدرسی قوامی*، زهره مرادی صفحه 3

    قواعد اعلال در صرف زبان عربی به تلفظ کلمات معتل (کلماتی که یک یا دو همخوان سه گانه ریشه آنها یک نیم واکه است) می پردازند و از منظر زبان شناسی بخشی از صرف واج شناسی زبان عربی محسوب می شوند. دستورهای سنتی در بحث تلفظ به حروف اشاره می کنند و چون نظام های نوشتاری همه ویژگی های تلفظی را بازنمایی نمی کنند، فهم و یادگیری قواعد تلفظی در شکل سنتی آنها دشوار است. تکیه نیز چون در خط بازنمایی ندارد، در دستورهای سنتی نادیده گرفته شده، حال آن که تکیه گذاری صحیح در قرایت به اندازه تلفظ صحیح همخوان ها و واکه ها مهم است. در این مقاله، به قواعد اعلال افعال اجوف (افعالی که همخوان دوم ریشه آنها نیم واکه است) از منظر زبان شناسی نگریسته ایم تا ضمن مشخص کردن سادگی فرایندهای واجی مورد اشاره در این قواعد، نقش تکیه را در تلفظ این دسته از افعال نشان دهیم. بدین منظور، پس از آوانویسی مثال های هر یک از قواعد، الگوی تکیه آنها را در چارچوب پارامترهای تکیه وزنی هیز (1995) تحلیل کرده ایم تا نشان دهیم قواعد اعلال افعال اجوف به چیزی بیش از حذف، کشش جبرانی و کشش ناشی از مقتضیات تکیه اشاره ندارند و می توان با تمرکز بر آواها به جای حروف از دشواری مباحث دستور سنتی کاست.

    کلیدواژگان: قواعد اعلال، افعال اجوف، تکیه، نظریه تکیه وزنی، صرف واج شناسی
  • حسین رحمانی* صفحه 4

    با ورود بسیاری از افراد ناآشنا به بازار سرمایه گذاری، علی رغم هشدار کارشناسان، بورس همواره سبز پوش از اواخر اسفند 98 تا مرداد 99 به یک باره سقوط کرد و عده ای را به ورطه نابودی کشاند؛ این، واکنش بعضا شدید و هرازگاهی بی ادبانه برخی از کاربران را در وبسایت تجارت نیوز به دنبال داشت. پژوهش حاضر با بررسی تهدید وجهه بر اساس مدل نیوروتر کسلز (2011)، و بی ادبی بر اساس مدل بوسفیلد (2008)، در پی پاسخ به پرسش های 1 در بخش نظرات کاربران وبسایت تجارت نیوز چه نوع حمله ای به وجهه بیشتر صورت گرفته است؟ و 2 کدام نوع بی ادبی دارای بیشترین فراوانی است؟ و 3 مخاطبی که وجهه اش مورد تهدید قرارگرفته است، با چه واکنشی به مقابله با تهدید وجهه می پردازد؟، است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بیشترین حمله به وجهه، مربوط به عدم ثبات سرمایه گذاران بازار سهام است؛ رایجترین نوع بی ادبی، بی ادبی مستقیم است و واکنش به تهدید وجهه، اغلب تهاجمی است. اهمیت این پژوهش در این است که به بررسی وجهه و بی ادبی در سایه پیشرفت های نوین در گفتگوهای مجازی که کمتر مورد کاوش قرار گرفته است، می پردازد؛ بعلاوه، بی ادبی از نظر شنونده مورد ارزیابی قرار می گیرد و نه با تمرکز بر هدف گوینده، آن چنان که تابحال مرسوم بوده است.

    کلیدواژگان: بی ادبی، ارتباطات آنلاین، بازار سهام، وجهه، وبسایت تجارت نیوز
  • محسن جعفرزاده کرچنکی، حسین قاسمی*، مراد باقرزاده کاسمانی صفحه 5

    توجه به تاثیرات متقابل زبان ها و شناخت تحولات زبانی با توجه به شرایط موجود در کنار سایر عوامل، به منظور جلوگیری از انقراض زبان ها، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر هژمونی صرفی-نحوی زبان فارسی بر زبان مازندرانی می باشد. فرضیه پژوهش این است که فارسی بر زبان های محلی قدرت هژمونیک دارد و این پژوهش در پی پاسخی به این سوال است که آیا زبان فارسی ازنظر صرفی-نحوی بر صرف و نحو گونه محاوره ای زبان مازندرانی گونه ساروی هژمونی و برتری دارد؟ این پژوهش، یک مطالعه ی میدانی از نوع توصیفی و تحلیلی است که ضمن تحلیل داده ها، به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی از قبیل سن و موقعیت جغرافیایی به عنوان متغیرهای مستقل بر میزان تاثیر بر صرف و نحو مازندرانی به عنوان یک متغیر وابسته می پردازد. در پژوهش حاضر، از ابزار پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده در برخی موارد استفاده شده، نمونه ی آماری 53 نفر که از طریق نمونه گیری طبقه بندی شده، از مناطق شهری و روستایی ساری به روش تصادفی انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که زبان مازندرانی با دخالت فرآیندهایی چون قیاس و تعمیم افراطی در نسل های مختلف، در شرف فارسی شدگی است. شناسایی عوامل می تواند مورداستفاده جامعه شناسان زبان و برنامه ریزان زبان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هژمونی، فارسی، مازندرانی، گونه محاوره ای، گویش ساروی
  • اعظم اکبری رکن آباد، محبوبه خراسانی*، شهرزاد نیازی صفحه 6

    هنجار گریزی یکی از موثرترین روش های برجستگی زبان و آشنازدایی در شعر است که همواره شاعران از آن استفاده کرده اند. تکامل و ادبیت زبان شعر با فراروی از قاعده های زبان معیار و بهره مندی از ساخته ای غیرمتعارف تحقق می پذیرد و در اثر تکرار یک ویژگی بارز در طرز بیان شاعرانه به تشخیص و هویت سبکی نیز بدل می شود. یکی از انواع هنجارگریزی هایی که شاعر به مدد آن به آفرینش و خلاقیت اثر ادبی دست می یازد، هنجار گریزی دستوری است که در شعر فرخی نیز به ویژگی پرتکرار اشعار وی تبدیل شده است؛ بنابراین، آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد؛ تبیین نقش هنجار گریزی در شعر فرخی به روش مطالعه متن و تحلیل محتوا با بهره جستن از چارچوبی کیفی - توصیفی در اشعار فرخی است. دستاورد مقاله، گویای این مهم است که اولا برجسته سازی در حوزه دستوری زبان با طرز چیدمان جملات، درهم ریختن نظم جهت مندانه واژگان در محور هم نشینی و همچنین بینش خلاقانه وی در دخل و تصرف ساز و کارهای زبانی، حرکت تعالی گرایانه زبان شعری فرخی را نشان می دهد و دو دیگر اینکه در بین هنجارگریزی های دستوری بررسی شده، بیشترین برجستگی ها در حوزه افعال روی داده است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، هنجار گریزی دستوری، برجسته سازی، شعر مشروطه، فرخی یزدی
  • حمیده پولادستون، محمدباقر میرزایی حصاریان*، لیلا گل پور صفحه 7

    مساله اصلی پژوهش حاضر تعیین وضعیت ساخت آغازگری _ پایان بخشی در بندهای خبری نوشتار فارسی آموزان غیرایرانی سطح تکمیلی و همچنین تعیین وضعیت نشانداری این بندهاست. پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و پیکره بنیاد است. پیکره ی پژوهش دربرگیرنده ی 49 نمونه از نوشتار فارسی آموزان غیرایرانی سطح تکمیلی از 13 ملیت در مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) و چارچوب نظری کار دستور نظام مند-نقش گرای هلیدی (2004) است. برای انجام پژوهش ابتدا ساخت آغازگری-پایان بخشی در بندهای خبری نوشته های فارسی آموزان بررسی شده، آنگاه انواع آغازگرها از نظر متنی، بینافردی و تجربی بودن تعیین گردیده اند؛ سپس آغازگرهای نشاندار یا بی نشان مشخص شده اند. داده ها و نتایج بیانگر آن است که بسامد به کارگیری آغازگرهای مرکب و ساده با هم برابر بوده (هرکدام 43%) و آغازگر بندی 14% آغازگرها را تشکیل میدهد. از بین آغازگرهای مرکب، آغازگر متنی-تجربی (43/88%) بیشترین فراوانی را داشته است.  نتایج همچنین موید بی نشان بودن بیشتر آغازگرها (81%) در بندهای خبری نوشته های فارسی آموزان غیرایرانی سطح تکمیلی و همچنین تفاوت بسامد به کارگیری آغازگرهای بی نشان در بندهای خبری در نوشتار فارسی آموزان با ملیت های گوناگون است.

    کلیدواژگان: آغازگر، پایان بخش، نشاندار، بی نشان، بند خبری، فارسی آموز غیرایرانی، دستور نظام مند- نقش گرا
  • راضیه موسوی خو، زهره زرشناس*، آتوسا رستم بیک تفرشی صفحه 8

    زبان سغدی از زبان‏های ایرانی میانه‏ی شرقی‏ ست که  به سه گروه مانوی، بودایی و مسیحی تقسیم می‏شود. در این پژوهش به بررسی آرایش سازه‏های متن سغدی بودایی «وسنتره جاتکه» پرداخته شده است. وسنتره جاتکه طولانی ترین متن بازمانده‏ی سغدی ست و نسبت به دیگر متون سبک ادبی پیشرفته‏تری دارد و به نظر می‏رسد که بیشتر تالیفی بومی و یا بازنویسی داستانی بودایی باشد و احتمال اینکه ترجمه باشد کمتر است. تاکنون پژوهشی در باب رده‏شناسی زبان سغدی بودایی صورت نگرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است، گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و انتخاب متن به شیوه ی هدفمند بوده است. تمام بندهای دردسترس از متن وسنتره جاتکه به شیوه کمی و کیفی تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: زبان سغدی بودایی، رده‏شناسی، ترتیب واژه، وسنتره جاتکه، فعل
  • خلیل کهریزی * صفحه 9

    دال‌های یک زبان، با برش پدیده‌ها، بخشی از آنها را برجسته می‌کنند و تصورات ویژه‌ای از آنها در ذهن کاربران زبان شکل می‌دهند که همان مدلول‌ها هستند. این مساله برآمده از ماهیت اختیاری نشانه‌ و مبنای شکل‌گیری هویت و درک مشترک هم‌زبانان از جهان است. بر همین اساس، کاربران یک زبان دنیا را، از دیدگاهی فراگیر، مانند هم‌زبانان خود می‌بینند. از همین‌روی، اگر پیش از آموختن زبان ملی و اندیشیدن در آن، به آموختن زبانی بیگانه گماشته شوند، بخشی از جهان را با برش‌های دال‌های آن زبان بیگانه خواهد شناخت و ممکن است به اختلال‌های هویتی دچار شوند. این مساله، در رویکردی کلی، روند شکل‌گیری هویت چهل‌تکه را شتاب می‌دهد. ما در این مقاله می‌کوشیم، با درنگی بر ماهیت‌ اختیاری نشانه‌ و جایگاه زبان در شکل‌گیری هویت، به بحث درباره آموزش زبان‌های بیگانه به کودکان بپردازیم که در روزگار ما به امری فراگیر تبدیل شده است. جست‌وجوها نشان می‌دهد، آموزش زبان‌های بیگانه به کودکان مایه اختلال در جهان‌‌تصویرهای آنها می‌شود و توان اندیشیدن سالم در زبان ملی را از کودکان می‌گیرد. چنین کودکی جهان را با آمیخته‌ای از برش‌های دال‌های زبان ملی و زبان بیگانه‌ای که آموخته، می‌بیند و به مصداقی از پدیده «هویت چهل‌تکه» دگرگون خواهدشد.

    کلیدواژگان: زبان، دال، مدلول، آموزش زبان، هویت
  • ازاده میرزایی * صفحه 10

    جمله شرطی به لحاظ ساختاری از یک بند پایه و یک بند وابسته تشکیل شده‌است. بند وابسته معمولا با پیوندواژه شرط همراه می‌شود و به لحاظ معنایی وقوع گزاره در بند پایه را محدودبه شرایطی می‌کند. پژوهش حاضر با اتکا به رویکردی رده‌شناختی به بررسی ویژگی‌های ساختاری «بند شرط» و «پیوندواژه شرط» در زبان فارسی پرداخته و با نگاهی توصیفی و بر مبنای مطالعه‌ای داده‌بنیاد این ساخت‌ها را بررسی کرده‌است. در ارتباط با نقش نحوی بند شرط، بررسی داده‌ها نشان داد اگرچه بند شرط عمدتا نسبت به بند پایه در جایگاه افزوده قرار می‌گیرد و درنتیجه سازه اختیاری جمله و قابل‌حذف است، اما گاه مواردی دیده می‌شود که در آنها حذف بند شرط، جمله را نادستوری می‌کند. امکان بازنمایی مفهوم شرط در قالب بند قید زمان و موصولی در کنار بندهای شرطی، معرفی انواع پیوندواژه‌های شرطی زبان فارسی مانند «چنانچه»، «چون» و «که»، همچنین پیوندواژه‌های بند پایه شامل پیوندواژه‌های نتیجه‌ای، علی و مقایسه‌ای که سه ساخت شرطی را ازهم متمایز می‌کنند از موضوعات دیگری است که موردتوجه بوده‌است. معرفی «شرط انتظاری» در بحث محدودکننده‌های بند شرط و شیوه بازنمایی «شرط منفی» و پیوندواژه‌های مربوطه مانند «مگر»، «وگرنه» و غیره، همچنین امکان مشروط‌کردن بخشی از بند پایه، موضوع‌های دیگر موردبررسی بودند.

    کلیدواژگان: جمله شرطی، شرط انتظاری، شرط منفی، بند موصولی، بند پایه، زبان فارسی
  • محمدهادی فلاحی *، راضیه امیری صفحه 11

    پژوهش حاضر بر آن است تا استعاره‌‌های متداول در ضرب المثل های گویش ترکی قشقایی را در چارچوب معنی شناسی شناختی و بر اساس الگوی طرح واره های تصوری ایوانز و گرین (2006) مورد بررسی قرار دهد تا شیوه مفهوم سازی گویشوران را از تجارب گوناگون در گذر زمان بیان نماید. طرح واره های تصوری زمینه ساز ارتباط میان تجارب فیزیکی انسان و حوزه های شناختی به مراتب پیچیده تر همانند زبان هستند. روش انجام این پژوهش  به صورت توصیفی- استقرایی بوده و گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفته است. از میان 800 ضرب المثل گردآوری شده تعداد  276 مورد دارای طرح واره تصوری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که انواع کلی طرح واره های تصوری ایوانز و گرین (2006) از جمله طرح واره های فضا، مهارشدگی، جابه جایی  (حرکت)، نیرو، توازن، هم سانی و موجودیت در ضرب المثل های گویش ترکی قشقایی یافت می شود. طرح واره مهارشدگی و پس از آن طرح واره حرکتی، بیشترین میزان کاربرد و طرح واره تعادلی،  کمترین میزان کاربرد را در میان ضرب المثل های گویش ترکی قشقایی دارد.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، طرح واره تصوری، استعاره، ضرب المثل، گویش ترکی قشقایی
  • عباس آذرانداز، معصومه باقری حسن کیاده * صفحه 12

    ارداویراف نامه از شناخته شده ترین کتاب های پهلوی است که به زبان‌های مختلف ترجمه شده است، یکی از این ترجمه هایی که در روایات داراب هرمزدیار نقل شده، متنی است منظوم به فارسی نو که انوشیروان مرزبان کرمانی آن را در اوایل قرن یازدهم هجری سروده است. متن‌های دیگری نیز از این متن به نظم و نثر فارسی موجود است، از جمله ارداویراف‌نامه زرتشت بهرام پژدو که به اعتقاد انوشیروان کامل نبوده و بخش‌هایی را او ناگفته گذاشته است؛ بنابراین به بهانه کامل کردن متن، انوشیروان خود به نظم آن با همان وزن شعار زرتشت بهرام اقدام کرده است. در ارداویراف‌نامه انوشیروان مطالبی آمده است که در هیچ کدام از ارداویراف‌نامه‌های دیگر وجود ندارد. او به موضوعاتی چون اساطیر و شخصیت‌های اساطیری بیشتر از نمونه‌های پهلوی و فارسی توجه نشان داده است. ارداویراف‌نامه انوشیروان مرزبان به عنوان یکی از نمونه‌های شعر فارسی زرتشتی اهمیت بسیاری دارد که در این پژوهش ویژگی‌های محتوایی، ادبی و زبانی آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: پهلوی، پازند، فارسی زرتشتی، ارداویراف نامه، انوشیروان مرزبان کرمانی
|
  • Ayda Azimi, Azita Afrashi * Page 1

    This study is performed using a library-based method, in which a list of different meanings of hearing verbs was provided and later classified to meaning labels. The next step was to extract examples from Persian Language Data Base (PLDB), which is a 100 million word corpus of Persian texts. According to the contemporary corpus, there are 11 meanings for /ʃeniːdæn/, 6 meanings for /ʃenoftæn/, 3 meanings for /ɡuːʃ dadæn/, 4 meanings for /ɡuːʃ kærdæn/ and 5 meanings for /ni:juʃi:dæn/. Based on the historical corpus, there are 11 meanings for / ʃeniːdæn/, 1 for /ʃenoftæn/, 2 for /ɡuːʃ dadæn/, 2 for /ɡuːʃ kærdæn/ and 2 meanings for /ni:juʃi:dæn/.Using the meaning frequencies, resulting from the meanings in their context, made it possible to draw the semantic network for “to hear” and “to listen”. The results obtained from this study can make possible the cross-linguistic comparison of meanings of hearing verbs in similar research conducted on other languages and be used in lexicography and teaching Persian to non-Persian speakers.

    Keywords: cognitive semantics, Systemic Polysemy, Verbs of Perception, Hearing Verbs, corpus, Persian language
  • Asgar Salahi *, Neda Nabizade Ardabili Page 2

    Metaphor, which in the classical sense was a poetic tool for decorating the word, was introduced as the basis of thinking with the advent of cognitive linguistics. In this view, abstract things are understood in the form of tangible things, which are called conceptual metaphors. In this descriptive and analytic-descriptive study, the conceptual metaphor of infantile poetry was investigated in this study. . The results show that 51 cases of conceptual metaphor were used in the studied works, 38 of which were conceptualized with the help of "sweet" and 13 with "bitter" taste. Areas of origin These metaphors are "sweet and bitter" and areas of destination are "the good or the bad feeling of different things". Because 1. most metaphors are conceptualized by the children's favorite taste; 2. they are all ontological in accordance with children's view of the world; 3. with the most tangible evidence; The poets have been successful in adapting their poetic atmosphere to the children's morals and have composed poetry in accordance with their childlike tastes.

    Keywords: conceptual metaphor, childish poetry, tastes, sweet, bitter
  • Golnaz Modarresi Ghavami *, Zohreh Moradi Page 3

    I’lāl rules in Arabic morphology which refer to the pronunciation of mu’tal words (words that have a semivowel as one or two of their three-consonantal roots) linguistically constitute part of the morpho-phonology of Arabic. Traditional grammars refer to letters when expressing rules and as writing does not always reflect pronunciation, understanding and learning such rules becomes difficult. While correct stress placement is as important as the pronunciation of individual consonants and vowels in recitation, stress has also been neglected in traditional grammars as it is not represented in writing. In this study, we have looked at the I’lāl rules of Ajwaf verbs (verbs that have a semivowel as the second root consonant) linguistically in order to show the simplicity of the morpho-phonological processes involved and to show the main role that stress plays in the pronunciation of such verbs. By phonetically transcribing the examples of these rules and analyzing the observed stress patterns within the framework of Metrical Stress Theory (Hayes,1995), we have shown that the I’lāl rules of Ajwaf verbs refer to nothing more than deletion, compensatory lengthening, and lengthening due to stress and that concentrating on sounds rather than on letters prevents the many complexities of traditional grammars.

    Keywords: I’lāl rules, Ajwaf verbs, Stress, Metrical Stress Theory, Morphophonology
  • hosein rahmani* Page 4

    The always green stock market of the first half of the 2020, despite the precaution of the experts, caught the eyes of many unfamiliar investors to invest in the stock market whose final and fatal downfall left a lot of such people bereft of almost all what they had; this subject, discussed in https://tejaratnews.com led to sometimes impolite behavior of the readers. The study adopts Neurauter-Kessels’ framework (2011) to identify the types of FTAs and Bousfield (2008) model of impoliteness as well as his taxonomy of addressee’s reaction to face attacks and impolite behaviors that are targeting other users to answer 1. Which kind of FTAs is the most prevalent? 2. Which type of impoliteness is mostly used by the users and 3. What kind of reactions did the addressees show in facing with these FTAs? The findings show that lack of consistency and direct impoliteness are the most widely used FTA and impoliteness. Facing FTAs and impoliteness, the addressees react offensively most of the time, though they sometimes react defensively as well. The research is of importance because it investigates the FTAs and impolite behaviors in the online interactions and uses some new research findings as its theoretical basis.

    Keywords: impoliteness, Online interaction, stock market, face. Tejarat News Website
  • Mohsen Jafarzadeh Karchanki, Hossein Ghasemi *, Morad Bagherzadeh Kasmani Page 5

    In order to prevent the extinction of languages, it seems necessary to pay attention to the interactions of languages and to recognize linguistic changes according to the existing conditions along with other factors. The aim of this study was to investigate the effect of morpho-syntactic hegemony of Farsi language on the Mazandarani language. The hypothesis of the research is that Farsi has hegemonic power on local languages, and this research seeks to answer the question whether Farsi language is morpho-syntactically superior on Saravi variety of the Mazandarani language? This research is a descriptive and analytical field study in addition to analyzing the data, examines the effect of social factors such as age and geographical location as independent variables on morphology and syntax of Mazandarani; as a dependent variable. In the present study, the questionnaire,interview and observation toolshave been used, and a classical sampling of 53 people, were randomly selected from urban and rural areas of Sari. The results show that the Mazandarani language is about to become Persianized by interfering with processes such as analogy and over generalization in different generations. Identification of Factors can be used by language sociologists and language planners.

    Keywords: hegemony, Farsi, Mazandarani, colloquial variety, Saravi dialect
  • Mahboubeh Khorasani *, Shahrzad Niazi Page 6

    Abnormality is one of the most effective methods of language prominence and familiarity in poetry that poets have always used. The evolution and literature of the language of poetry is realized by transcending the rules of standard language and benefiting from unconventional constructions, and due to the repetition of a prominent feature in the poetic expression, it also becomes a stylistic recognition and identity. One of the types of abnormalities with which the poet achieves the creation and creativity of the literary work is the grammatical abnormality, which has become a recurring feature of his poems in Farrokhi's poetry. Therefore, what is examined in this study; Explaining the role of abnormality in Farokhi's poetry by studying the text and analyzing the content using a qualitative-descriptive framework in Farokhi's poems. The achievement of the article shows that it is important that, firstly, highlighting in the grammatical field of language with the way sentences are arranged, disrupting the directional order of words in the axis of companionship and also his creative insight into language acquisition and mechanisms, transcendental movement of Farrokhi poetic language two show that among the grammatical aberrations examined, the most prominent ones have occurred in the field of verbs.

    Keywords: Linguistics, Grammatical Normality, Highlighting, Constitutional Poetry, Farrokhi Yazdi
  • Hamideh Pooladsotoon, MohammadBagher Mirzaei Hasarian *, Leila Golpour Page 7

    The main question of the study is determining the status of thematic structure in declarative clauses in the writings of advanced non- Iranian Persian learners and determining the status of markedness. This study is corpus based and done by a descriptive and analytic method. The corpus includes 49 models of writing of advanced non-Iranian Persian learners of different nationalities who have studied at Persian Language Center of Imam Khomeini International University. To do this study, at first, the thematic structure was studied in declarative clauses in the writings of Persian learners, then the kinds of themes as the point of textual, interpersonal and experiential were determined. After that, unmarked and marked themes were determined. Finally, the obtained data was presented using descriptive statistics. The findings indicated that the frequency of using experiential and multiple themes in declarative clauses was equal (each 43%). Additionally, the frequency of clause themes was 14%. Among the multiple themes, textual- experiential theme had the most frequency (88/43%). The findings also confirmed the hypothesis that the most of the themes (81%) was unmarked and the frequency of using unmarked themes in declarative clauses in the writings of advanced non-Iranian Persian learners was different in various nationalities.

    Keywords: Theme, rheme, marked, unmarked, declarative clause, non-Iranian Persian learner, systemic functional grammar
  • Raziyeh Musavi Khoo, Zohre Zarshenas *, Atoosa Roastambeik Tafreshi Page 8

    This paper surveys The Typology of the word order of the Buddhist Sogdian text “Vesantra Jᾱtaka” through a descriptive-analytical study. Data have been collected through library method and purposive sampling. All of the available sections of the text have been analyzed in a qualitative and quantitative way. Present article discusses correlation and noncorrelation pairs related to verb among 24 categories discussed in Dabir Moghadam (2012), and 4 categories which Dryer presented (1992). Vesantra Jᾱtaka although had contained 40 chapters only 29 of them had survived and contains 1805 lines, which is the main focus of the present article. This research aims at answering these questions : How much is the Dryer's model applicable to Buddhist sogdian text? Based on verbal pairs, does this language belong to ov language group or vo? How is the word order of Buddhist Sogdian texts? In general, no language totally belongs to VO or OV language likewise, Buddhist Sogdian is not an exception, but it can be said that it has mostly the characteristics of an ov language based on verbal parameters. So, it has a tendency to left branching where the verb as the head occurs at the end of the sentence.

    Keywords: Buddhist Sogdian language, Typology, word order, Vesantra Jᾱtaka, verb
  • Khalil Kahrizi* Page 9

    The signs of a language cut out the phenomena in a special way, and each sign highlights the part of a phenomenon. This issue arises from the voluntary nature of the signs and the basis for the formation of the identity and common understanding of a group of the world. Accordingly, the users of a language see the world from an all-encompassing perspective, like their fellow speakers. Therefore, the user of a language, before he can learn and think about the native language of his country, if he is assigned to learn a foreign language, will know a part of the world with the sign parts of that foreign language and may suffer from identity disorders. This, in a general approach, also accelerates the process of forming a forty-piece identity. Accordingly, in this article, we try to discuss the teaching of foreign languages ​​to children, which has become ubiquitous in our time, with a delay on the voluntary nature of signs and the place of language in the formation of identity. Research shows that teaching children foreign languages ​​disrupts their world-images and deprives children of the ability to think soundly in the national language. Such a child sees a part of the world through the lens of a foreign language he has learned and another part with the help of the official language of his country, and becomes an example of the phenomenon of "forty-piece identity".

    Keywords: Language, Signifier, Signified, language teaching, identity
  • azade mirzaei* Page 10

    Conditional constructions are complex sentences containing subordinate clauses mostly with the conditional connector and the main clauses. The present descriptive and typological study provides a survey of some issues in the syntax of the “if clause” and “conditional connector” according to the corpus-based approach. The findings of the syntactic role of “if clause”, show that, the subordinate clause can act either as an adjunct modifying the matrix verb or as a complement of the matrix verb. Accordingly, when the if-clause is the complement element of the matrix clause, the deletion of the subordinate clause leads to the unacceptability of the sentence. The evidence suggests that in addition to adverbial if-clauses, the time clauses and relative clauses may act as a conditional clause. On conditional connectors, the different connector of antecedent clause like “čenɑnče” /if/, “čon” /because/, “ce’ /that/, and etc. have been introduced according to research data. Connectors of the main clause in conditionals including consequential, causal, and contrastive connectors, which classify three types of conditionals have been presented as well. Introducing the “concessive conditionals” and “negative conditionals”, discussing the conditioning a part of the main clause are also other issues that have been considered in this study.

    Keywords: conditional sentence, concessive conditionals, negative conditionals, relative clause, main clause, Persian language
  • Mhammad Hadi Fallahi *, razie amiri Page 11

    The aim of this research is to explore the common metaphors in the Turkish Qashqai Dialect within the frame work of Cognitive Semantics and based on Evans and Green Schematic Model (2006), in order to express conceptualization of the speakers of various experience during their lives. Proverbs are indicator of though, culture, identity, taste and talent of speakers of language, therefore their preservation, study and investigation in the language studies are of high importance. On the other hand, Image Schemas, provide a link between physical experience and more complex cognitive domains as language. Given that, to the best of our knowledge no research has been done about the function of Image Schema in Turkish Qashqai proverbs, this type of researche is necessary. The present study was done through descriptive–inductive method, and the data were collected based on field study and empirical research. The result of this study showed that the overall schema types specified in Green and Evans Model (2006), including: Space, Containment, Locomotion, Force, Balance,Identity, and Existence, were traced in proverb of Turkish Qashqai Dialect and the most frequently used image schema was Containment and after that Locomotion image schema and the least frequently used was Balance image schema.

    Keywords: cognitive semantics, image schema, Proverb, metaphor, Turkish Qashqai dialect
  • Abbas Azarandaz, Masoumeh Bagheri Hassankiadeh * Page 12

    Ardā Vīrāf Nāmag or Ardā Vīrāz Nāmag is one of the most well-known Pahlavi works that has been translated into different languages, one of these translations, included in Darab Hormazyar's Persian Rivayats, is a Zoroastrian Persian version composed by Anoshirvan Marzban Kermani in seventeenth century A. D. There are other Persian versions of it in verse and prose, including Ardā Vīrāf Nāme versified by Zartusht Bahram Pjjdu, which according to Anoshirvan was not complete and parts of which he has left unsaid; Therefore, in order to complete the text, Anushirvan himself versified it with the same rhythm of Zartusht’s. There are subjects in Anoshirvans’ Ardā Vīrāf Nāme that are not found in any other versions. He has paid more attention to topics such as myths and mythical characters than the Pahlavi and Persian versions. Anoshirvans’ Ardā Vīrāf Nāme is very important as one of the examples of Zoroastrian Persian poetry, whose content, literary and linguistic features have been studied in this research.

    Keywords: Pāzand, Pahlavi, Zoroastrian Persian Ardā Vīrāf Nāme, Anoshirvan Marzban Kermani