فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 38 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس منوریان صفحات 1-2
  • مصطفی حسان*، سید رضا سیدجوادین، مرجان فیاضی، میر علی سید نقوی صفحات 3-21
    زمینه و هدف

    امروزه، هر سازمانی با راهکار هم فکری و مشارکت بخش های مختلف ذی نفعان، تلاش می کند که تاب آوری موسسه های خود را تقویت کند. موسسه های مالی و بانک ها نیز در جهان پرتلاطم کنونی، به این راهکار توجه ویژه ای می کنند؛ اما، هنوز، در خصوص ساختارها و فرایندهای زیربنایی ایجاد این گونه فضا برای هم فکری، توافق نظری وجود ندارد. این پژوهش، به دنبال ارایه الگویی برای جاری سازی کانون تفکر، به عنوان یکی از گونه های مهم این ساختارها و فرایندها در صنعت بانکداری است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف، بنیادی و از لحاظ نوع روش اجرا، توصیفی اکتشافی محسوب می شود و رویکرد آن کیفی است. گردآوری داده ها با ابزار مصاحبه انجام شد. جامعه مشارکت کنندگان در پژوهش، مدیران و خبرگان صنعت بانکداری بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. انجام مصاحبه ها تا زمان دستیابی به مرحله اشباع نظری ادامه یافت و این اشباع بعد از 12 مصاحبه به دست آمد. داده ها نیز با استفاده از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد، طی سه مرحله کدگذاری های باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند.

    یافته ها

    تعداد 169 نشانه از کدهای باز مصاحبه ها، در قالب 20 مفهوم اصلی دسته بندی شدند و در 6 طبقه اصلی قرار گرفتند که عبارت اند از: 1. ظرفیت های سازمانی (با مفاهیم ظرفیت های شبکه سازی، ظرفیت های تیم سازی، ظرفیت های تحقیق و توسعه و ظرفیت های مشارکت پذیری)؛ 2. جریان ایده ها (با مفاهیم شبکه های ارتباطات، تغییر و تحولات محیط و مدیریت ایده های نوآورانه)؛ 3. موانع سازمانی (با مفاهیم موانع مدیریتی، موانع ساختاری، موانع فرایندی و موانع مالکیت فکری)؛ 4. اقدام ها (با مفاهیم تحلیل و پایش، تحقیق و توسعه، ارزیابی و بازنگری و بازخورد ایده ها)؛ 5. ساختار (با مفاهیم سازماندهی ماتریسی و ساختار ادهوکراسی)؛ 6. توسعه (با مفاهیم توسعه مشارکت، بهبود عملکرد سازمان و تحول گرایی).

    نتیجه گیری

    در وضعیت کنونی، نظام تصمیم سازی موسسه های مالی و بانک ها، بر اثر وابستگی به بوروکراسی سازمانی، آسیب های فراوانی ایجاد کرده است و شکل دهی و استقرار موفق کانون های تفکر با استفاده از الگوی پیشنهادی، می تواند به ترمیم این نظام کمک کند.

    کلیدواژگان: کانون تفکر، صنعت بانکداری، نوآوری، تحقیق و توسعه
  • حامد دهقانان*، مسعود کریم زندی صفحات 22-42
    زمینه و هدف

    درصنعت بانکداری، به دلیل تغییرات مختلف بین آنچه بانک ها برای داشتن استعدادها برنامه ریزی می کنند با آنچه در واقعیت با آن مواجه می شوند، انطباق کمی و کیفی وجود ندارد. از این رو، به منظور کاهش ریسک موجود در تامین استعدادها، این پژوهش با هدف تحلیل مضمون مدیریت زنجیره تامین استعداد و شناسایی ابعاد و مولفه های آن در صنعت بانکداری ایران اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش با جهت گیری بنیادی و فلسفه ساخت گرایی و همچنین، به روش کیفی و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون اجرا شده است. نمونه گیری، به صورت هدفمند قضاوتی بوده و به روش گلوله برفی با 16 نفر از خبرگان صنعت بانکداری مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شده است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت و در پایان شبکه مضامین به دست آمد.

    یافته ها

    124 کد باز شناسایی شد که در قالب 23 مقوله فرعی و 13 مقوله اصلی طبقه بندی شدند. مقوله های اصلی در مدیریت زنجیره تامین استعداد را می توان در ابعاد جریان، کارکرد، ساختار و فرایندها طبقه بندی کرد.

    نتیجه گیری

    زنجیره تامین استعداد با استفاده از ساختاری متشکل از تامین کنندگان، همکاران استراتژیک، مشاغل حساس و همچنین، از طریق فرایندهای مدیریت تقاضا، مدیریت ارتباط، مدیریت استعداد و مدیریت عملکرد، ضمن مدیریت جریان اطلاعات و استعدادها، ریسک عدم تعادل عرضه و تقاضای استعدادها در صنعت بانکداری را کاهش خواهد داد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین استعداد، مدیریت زنجیره تامین استعداد، صنعت بانکداری، مدیریت استعداد
  • محمدعلی بلوکی کورنده، علیرضا امیرکبیری*، مینا جمشیدی صفحات 43-64
    زمینه و هدف

    ظهور بانک های خصوصی در کنار بانک های دولتی و افزایش شدت رقابت میان آنها، موجب شده است که بانک ها، انرژی و توان بسیاری برای بهبود عملکرد و بهره وری خود صرف کنند؛ اما با افزایش فعالیت های مربیگری مدیریت می توان به این هدف دست یافت. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مربیگری مدیران در صنعت بانکداری اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر ماهیت داده، از نوع کیفی و روش تحلیل مضمون است. استادان (بیش از 10 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک دکتری) و متخصصان نظام بانکی (بیش از 10 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک کارشناسی ارشد)، مشارکت کنندگان این پژوهش بودند. حجم نمونه پس از اشباع نظری، 15 نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شدند و تجزیه‎ و تحلیل اطلاعات، به‎روش فن مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام گرفت.

    یافته ها

    مقوله های مربیگری در عرصه بانکداری خصوصی، عبارت‎اند از: «دانش و تخصص، اخلاق، ویژگی های شخصیتی، ارزش های مشترک، رهبری، فنون مربیگری، مهارت های مدیریت». از این رو مدل مربیگری به‎دست‎آمده، توانایی پیاده سازی در عرصه بانکداری را دارد.

    نتیجه گیری

    استفاده از یافته های این پژوهش، می تواند استعدادهای کارکنان را شکوفا کند و ضعف‎های منابع انسانی را به قوت‎هایی برای سازمان تبدیل سازد. همچنین، این مسیله، توانایی جانشین پروری در سازمان افزایش می‎دهد و در بلندمدت بهره وری را در سازمان افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: مربیگری، مدیران، بانکداری خصوصی
  • علیرضا زاهدی، اسماعیل ملک اخلاق*، علی محتشمی، محمد دوستار صفحات 65-93
    زمینه و هدف

    برای کسب مشروعیت اجتماعی و تضمین بقای بلندمدت اهداف آموزش وپرورش، بایستی هر گونه تحول در اقدام های مدیریت منابع انسانی، با بستر نهادی موجود متناسب سازی شود. از این رو، در پژوهش حاضر تلاش شده است، ضمن شناسایی اولویت بندی الزامات نهادی آموزش وپرورش و مولفه های آن، الگوی مدیریت منابع انسانی متناسب با این الزامات نهادی طراحی شود.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر آمیخته (کیفی کمی) و از لحاظ هدف، کاربردی است. نخست، با مرور نظام مند ادبیات تحقیق و تحلیل محتوای اهداف سند تحول بنیادین، الگوی اولیه پژوهش شکل گرفت، سپس با بهره گیری از نظر خبرگان و ارزیابی روایی محتوا، تبیین شد. به منظور کاربردی کردن الگو، 219 پرسش نامه بین مدیران ارشد، سیاست گذاران و صاحب نظران وزارت آموزش وپرورش به روش تصادفی طبقه ای توزیع شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت.در نهایت، برای دستیابی به مناسب ترین ترکیب از ابعاد الگو، از نظام خبره فازی استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی نهادگرایی مدیریت منابع انسانی در آموزش وپرورش، در قالب7 مقوله اصلی، 24 مولفه و 68 شاخص شناسایی شد. اولویت بندی الزامات نهادی نشان داد که در الگوی مدیریت منابع انسانی آموزش وپرورش، به ترتیب فشارهای هنجاری، فشارهای اجباری و فشارهای تقلیدی، بیشترین تاثیر را می گذارند.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به ترکیب بهینه و هم سویی شیوه های منابع انسانی و نیز، توجه به ترکیبات متفاوت الزامات نهادی در هریک از ابعاد مدیریت منابع انسانی نیاز است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مشروعیت، تناسب نهادی، آموزش و پرورش، سند تحول بنیادین
  • علیرضا مرادی*، شهامت حسینیان، سید کمال واعظی صفحات 94-117
    زمینه و هدف

    یکی از الزامات موفقیت برنامه های توسعه شایستگی کارکنان دانشی، توجه به ترجیحات فکری آنهاست. در این پژوهش، الگوی ماهیت شناسانه‎ای از راهبردهای ماهرسازی و توسعه شایستگی های کارکنان دانشی، بر پایه سبک تفکر ترجیحی آنان ارایه شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی، استقرایی، تفسیری و کیفی است و با روش نظریه پردازی داده بنیاد اجرا شده است. 21 خبره مدیریت منابع انسانی، در این پژوهش مشارکت کرده‎اند که بر اساس نمونه گیری نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش داده بنیاد کوربین و استراوس و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تحلیل شده است.

    یافته ها

    ماهرسازی و توسعه شایستگی های کارکنان دانشی، پدیده محوری این الگو است. عوامل علی آن را سه مقوله فردی، اجتماعی محیطی و سازمانی قانونی شکل داده است. راهبردها نیز سه مقوله توسعه شایستگی، ماهرسازی و توسعه فردی مبتنی بر ترجیحات A، B، C و D را شامل می‎شود. عوامل مداخله گر، از سه مقوله فرهنگی سازمانی، نگرش فردی و نگرش مدیران ارشد تشکیل شده است. همچنین ملاحظات مربوط به عوامل تسهیل کننده توسعه بخشی، عوامل زمینه ای الگو را تشکیل داده اند و در نهایت، سه مقوله توسعه فردی، سازمانی و اجتماعی پیامدهای این الگو را تشکیل می دهند.

    نتیجه گیری

    تدوین و اجرای برنامه های توسعه شایستگی ها و مهارت های کارکنان دانشی متناسب با ترجیحات فکری چهارگانه آنها، میزان موفقیت و اثربخشی این برنامه ها را ارتقا خواهد داد؛ زیرا بدین ترتیب، شایستگی ها و مهارت های مرتبط با هر یک از این ترجیحات فکری شناسایی و اقدام‎های لازم برای توسعه آنها مشخص می شوند.

    کلیدواژگان: توسعه شایستگی، ماهرسازی، کارکنان دانشی، ترجیحات فکری
  • حسن دانایی فرد، حمیدرضا بوستانی *، ساناز شاکری، مهدی ذکی صفحات 118-145
    زمینه و هدف

    توجه سازمان به مسئولیت‌های اجتماعی خود نمایانگر رویکرد اخلاقی آن و در نظر داشتن منافع و مصالح اجتماعی است. در میان الگوهای مختلفی که وظایف و اقدامات سازمان‌ها در این زمینه را معرفی کرده‌اند، پژوهش حاضر به واکاوی مولفه‌های تشکیل دهنده مسئولیت اجتماعی از دیدگاه آیات و روایات پرداخته است و بر این اساس دلالت‌های آن را برای دانشگاه‌های جامعه اسلامی معرفی کرده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی، کیفی، استقرایی و تفسیری است. برای انجام آن در مرحله نخست، با استفاده از روش تحلیل مضمون آیات و روایات مرتبط تحلیل شدند و مضامین تشکیل دهنده مسئولیت اجتماعی شناسایی و تلفیق شدند. اطمینان از اعتمادپذیری این یافته‌ها با تایید ده نفر از خبرگان دانشگاهی و مباحث مدیریت اسلامی انجام شد که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده‌اند. ارایه دلالت‌های مرتبط برای دانشگاه‌های جامعه اسلامی نیز با استفاده از رویکرد برایشی انجام شده است.

    یافته‌ها

    مسئولیت اجتماعی از دیدگاه آیات و روایات در قالب شش مضمون اصلی ارایه شده است: مسئولیت قانونی، مدنی اجتماعی، زیست‌محیطی، اقتصادی، فرهنگی آموزشی و سیاسی. دلالت‌های مرتبط با هر یک از این شش مضمون برای دانشگاه‏های جامعه اسلامی نیز به تفصیل ارایه شده است.

    نتیجه‌گیری

    شناخت ماهیت مسئولیت اجتماعی سازمان از دیدگاه آیات و روایات، گامی مهم در راستای حرکت به‎سوی عملکرد اخلاق‌مدارانه و دینی سازمان‌ها در جامعه اسلامی به شمار می‌رود. دلالت‎های ارایه شده در این زمینه نیز می‌توانند زمینه را برای عملیاتی‌سازی این مقوله مهم در دانشگاه‌های اسلامی فراهم سازد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، آیات و روایات، دلالت پژوهی، دانشگاه‎های جامعه اسلامی
  • ابراهیم خلیلی *، علی خورسندی طاسکوه، علیرضا تنهایی، مهدی باقری صفحات 146-165
    زمینه و هدف

    موفقیت در محیط‎های پویا، پیچیده و در حال تغییر دانشگاه‎های امروزی نیازمند برخورداری از رهبرانی شایسته برای پیشبرد ماموریت و اهداف داننشگاه است. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه‌بندی شایستگی‎های رهبری مورد نیاز روسای دانشگاه‌ها در نظام آموزش عالی ایران انجام شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی، توصیفی و پیمایشی است. شایستگی‌های مورد نظر با مرور پژوهش‌های پیشین، شناسایی شدند و در سه گروه دانشی، نگرشی و مهارتی قرار گرفتند. برای اعتبارسنجی این یافته‌ها، از اعضای هییت علمی دانشگاه‎های تهران، علامه طباطبایی و خوارزمی که حداقل 3 سال عضو هییت علمی بودند، نظرسنجی به عمل آمد. داده‌های لازم با استفاده از پرسش‎نامه محقق‌ ساخته گردآوری شد و برای تجزیه‌وتحلیل داده‎ها نیز، از آزمون‎های بارتلت و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته‌ ها

    شایستگی‎های دانشی، نگرشی و مهارتی، به ‎ترتیب بیشترین اهمیت را دارند و در هر یک از این طبقات نیز، به ‎ترتیب اهمیت «صلاحیت علمی و اعتبار دانشگاهی»، «انتصابات به دور از جناح‎بندی‌های سیاسی»، و «متنوع‎سازی منابع مالی» برای روسای دانشگاه‎ها در نظام آموزش عالی ایران بیشتر است.

    نتیجه‌گیری

    دستیابی به اهداف آموزش عالی در دانشگاه‌ها تا اندازه زیادی به توانمندی و شایستگی‌های رهبران دانشگاهی بستگی دارد. ماهیت ویژه ماموریت، اهداف و عملکرد دانشگاه‎ها در محیط ‎های پیچیده امروزین ایجاب می‌کند که در انتخاب روسای دانشگاه‎ها به شایستگی‎های رهبری آنان توجه ویژه‎ای شود.

    کلیدواژگان: شایستگی رهبری، رئیس دانشگاه، دانش، مهارت، نگرش
|
  • Mostafa Hesan *, Seyed Reza Seyed Javadin, Marjan Fayyazi, Mir Ali Seyed Naghavi Pages 3-21
    Background & Purpose

    Organizations consider the participation of their stakeholder as a way to strengthen the resilience of their institutions. Financial institutions and banks are also paying attention to these strategies in today's turbulent world. But there is still no consensus on the structures and processes on which it created such a climate. This research provides a model for the implementation of the think tank as one of the important types of these structures and processes in the banking industry.

    Methodology

    The study is descriptive-exploratory in terms of methods and fundamental in terms of purpose. The research approach is qualitative and used interviews to collect data. The study participants were managers and experts in the banking industry who were selected by purposive sampling. The interviews were continued until the analysis of the interviews and the model reached the theoretical saturation. Saturation was created after 12 interviews. Data analysis was performed using the Glaser grounded theory in three stages of open, axial and selective coding.

    Findings

    A total of 169 signs of open source interviews were categorized into 20 main concepts that, considering the 6C framework in 6 main categories including organizational capacities , idea flow, organizational barriers actions, structure and development.

    Conclusion

    The successful formation and establishment of think tanks using the proposed model can help financial institutions and banks to repair their decision-making system, which in the current situation has caused a lot of damage due to dependence on organizational bureaucracy.

    Keywords: Think Tank, banking industry, Innovation, research, development, Grounded theory
  • Hamed Dehghanan *, Masoud Karimzandi Pages 22-42
    Background & Purpose

    Due to constant developments in the banking industry, there is a quantitative and qualitative mismatch between the objectives of the banks for talent hunt and what they actually obtain. By analyzing the content of talent supply chain management, this study aims to reduce the risk in talent supply chain through identifying its dimensions and components.

    Methodology

    This research is based on a fundamental orientation and philosophy of constructivism as well as a qualitative method using content analysis technique and stratified systematic and snowball sampling and semi-structured interviews of 16 banking industry experts. Data analysis was performed using three steps of open, axial and selective coding and at the end of the network of themes were presented.

    Findings

    124 open codes, 23 sub-categories and 13 main categories were classified and presented. The main categories in talent supply chain management can be classified as flow, function, structure and processes.

    Conclusion

    Talent supply chain can reduce the banking industry risks of supply imbalance and talent demand using a structure consisting of suppliers, strategic partners, sensitive jobs and also through the processes of demand management, communication management, talent management and performance management, while managing the flow of information and talents.

    Keywords: Supply chain, Talent Supply Chain, Talent Supply Chain Management, banking industry, Talent Management
  • Mohammad Ali Bolouki Korandeh, Alireza Amir Kabiri *, Mina Jamshidi Pages 43-64
    Background & Purpose

    The emergence of private banks alongside state-owned banks and the intensification of competition between them has caused banks to devote a large part of their energy and power to improving their performance and productivity, which was achieved by increasing management coaching activities; Therefore, the purpose of this study is to provide a coaching model for managers in the banking industry.

    Method

    The research is qualitative in terms of data nature and content analysis method. The participants of the research are professors (with at least 10 years of service and at least a doctorate degree) and banking system specialists (with at least 10 years of service and at least a bachelor's degree (S) that the sample size after theoretical saturation was 15 people and purposefully selected. Data were collected through semi-structured interviews and data analysis by thematic method using MAXQDA software.

    Findings

    The findings showed that the categories of coaching in the field of private banking include "knowledge and expertise, ethics, personality traits, shared values, leadership, coaching techniques, management skills." Therefore, the obtained model has the ability to implement coaching in the field of banking.

    Conclusion

    Using the findings of this study can nurture the talents of employees and turn human resource weaknesses into strengths for the organization. It also increases the succession capacity of the organization and in the long run can increase productivity in the organization.

    Keywords: Coaching, managers, private banking
  • Alireza Zahedi, Esmaeil Malek Akhlagh *, Ali Mohtashami, Mohamad Dostar Pages 65-93
    Background & Purpose

    In order to gain social legitimacy and long-term survival of the goals of Education Administration, any change in human resource management practices, must be adapted to the existing institutional context. Therefore, in this research, an attempt has been made to identify and prioritize the institutional pressures of the Ministry of Education and the related components, and to design a human resource management model appropriate to these institutional pressures.

    Methodology

    The present research enjoys a mixed-method design (qualitative-quantitative) with the purpose of being applied study. First, by systematically reviewing the literature and content analysis of the objectives of the Fundamental Reform Document, the initial research model was formed and then explained by using the opinions of experts and evaluating the content validity. In order to use and measure the model, 219 questionnaires were distributed among senior managers, policy makers and experts of the Ministry of Education in a stratified random method and data analysis was performed using confirmatory factor analysis. Finally, a fuzzy expert system was used to achieve the most appropriate combination of pattern dimensions.

    Findings

    The Institutionalism model of human resource management in Education Administration was identified in the form of 7 main categories, 24 components and 68 indicators. The prioritization of institutional requirements showed that normative pressures, coercive pressures and imitation pressures have the greatest impact on the human resource management model of education, respectively.

    Conclusion

    To achieve the optimal combination and alignment of human resource practices, it is necessary to pay attention to different combinations of institutional pressures in each of the dimensions of human resource management.

  • Alireza Moradi *, Shahamat Hosseinian, Seyed Kamal Vaezi Pages 94-117
    Background & Purpose

    A requirement for the success of knowledge workers’ competence development plans is to take their thinking preferences into account. This research proposed a nature-based model of strategies of developing skills building and competencies of knowledge workers according to their preferred thinking style.

    Methodology

    This was an applied, inductive, interpretative, and qualitative research conducted through the grounded theory. The participants of the research included 21 experts of Human Resource Management, selected by theoretical sampling. Data were analyzed using Corbin and Strauss’ Grounded Theory, through three stages of open, axial, and selective coding.

    Findings

    Aprocess modelhas introduced in which Skill building and competence development of knowledge workers is the central phenomena of this model. The causal factors includ the three categories of individual, social-environmental, and organizational-legal. The strategies consist of three categories of competence development, skill building, and personal development based on A, B, C, and D’s preferences. The intervening factors are three categories of cultural-organizational, personal attitude, and senior managers’ attitude. Moreover, considerations of development facilitating factors comprise the contextual factors of the model. Finally, the outcomes of the model include the three categories of personal, organizational, and social development.

    Conclusion

    Preparing and implementing plans for the development of competencies and skills of Knowledge workers based on their fourfold thinking preferences enhance the success and efficiency of these plans. For this purpose, competencies and skills related to each of these thinking preferences are identified and the actions necessary for their development are determined in this research.

    Keywords: Competence development, Skill building, knowledge workers, Thinking preferences
  • Hassan Danaeefard, Hamidreza Boustani *, Sanaz Shakeri, Mehdi Zaki Pages 118-145
    Background and Purpose

    The organization's attention to its social responsibilities reflects its ethical approach and consideration of social benefits and interests. Among the various models that have introduced the duties and actions of organizations in this field, the present study has explored the components of social responsibility from the perspective of verses and narratives and has introduced its implications for the universities of the Islamic society based on those verses and narratives.

    Methodology

    This research is applied, qualitative, inductive and interpretive. In the first stage, the content of the relevant verses and narratives were analyzed using the content analysis method, and the themes of social responsibility were identified and combined. Ensuring the reliability of these findings was done by confirming ten academic experts in Islamic management topics who were selected using purposive sampling method. The presentation of relevant implications for the universities of the Islamic society has also been done using the unsystematic approach.

    Findings

    Social responsibility from the perspective of verses and narratives is presented in the form of six main themes: Legal, civil-social, environmental, economic, cultural-educational and political responsibility. The implications related to each of these six themes for the universities of the Islamic society are also presented in detail.

    Conclusion

    Understanding the nature of social responsibility of the organization from the perspective of verses and narratives is an important step in moving towards the ethical and religious performance of organizations in Islamic society. The implications provided in this regard can also provide the basis for the implementation of this important category in Islamic universities.

    Keywords: social responsibility, verses, narratives, implication studies, universities of Islamic society
  • Ebrahim Khalili *, Ali Khorsandi taskoh, Alireza tanhaei, Mehdi Bagheri Pages 146-165
    Background and Purpose

    Succeeding in the dynamic, complex and changing environments of today's universities requires having the competent leaders to advance the mission and purposes of the university. This study was conducted with the purpose of identifying and ranking the leadership competencies required by university presidents in the Iranian higher education system.

    Methodology

    This research is applied, descriptive and survey-based. Competencies were identified by reviewing previous research and were divided into three groups of knowledge, attitude and skills. To validate these findings, a survey was conducted on faculty members of Tehran University, Allameh Tabatabai University and Kharazmi University, who were faculty members for at least 3 years. Necessary data were collected using a researcher-made questionnaire and Bartlett tests and confirmatory factor analysis were used to analyze the data.

    Findings

    Knowledge, attitude and skill competencies are the most important, respectively, and in each of these categories, the importance of "academic competence and academic credibility", "appointments away from political factions", and "diversification of financial resources" for university presidents in the Iranian higher education system is greater than the other groups respectively, for the university presidents in the Iranian higher education system.

    Conclusion

    Achieving the goals of higher education in universities depends to a large extent on the abilities and competencies of university leaders. The special nature of the mission, goals and performance of universities in today's complex environments requires that special attention be paid to the competency of their leadership in the selection of university presidents.

    Keywords: Leadership Competence, University President, Knowledge, skill, Attitude