فهرست مطالب

علمی پژوهان - سال نوزدهم شماره 2 (زمستان 1399)

مجله علمی پژوهان
سال نوزدهم شماره 2 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته اکبری، مختار عارفی* صفحات 1-9
    سابقه و هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری گروهی، معنادرمانی گروهی و تلفیق آن ها بر درمان سوگ ناشی از ضربه عشق در دختران نوجوان است.

    مواد و روش ها

    نمونه پژوهش 36 دختر نوجوان از بین 50 دختر مراجعه کننده به مرکز مشاوره بودند که با استفاده از مقیاس ضربه عشق Ross (1999) دچار ضربه عشقی تشخیص داده شدند. سپس به صورت تصادفی به 4 گروه 12 نفری تقسیم شدند. تمام شرکت کننده ها به آزمون ضربه عشق در مرحله پیش آزمون پاسخ دادند. برای گروه اول درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری گروهی، برای گروه دوم معنادرمانی گروهی و برای گروه سوم درمان ترکیبی از هر دو روش به کار گرفته شد. گروه چهارم هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس مقیاس ضربه عشق Ross در مرحله پس آزمون در چهار گروه اجرا شد. تغییرات چهار گروه با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد افزایش نمره های درمان سوگ ناشی از ضربه عشق در پس آزمون معنی دار بوده است. نتایج آزمون بنفرونی نشان داد هر سه روش درمانی در افزایش درمان سوگ ناشی از ضربه عشق در دختران نوجوان موثر بوده اند، ولی درمان تلفیقی در مقایسه با دو روش درمان به طور جداگانه اثربخشی بیشتری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد درمان تلفیقی معنادرمانی و درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری می تواند به طور معناداری سوگ ناشی از ضربه عشق را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری، ضربه عشق، معنادرمانی
  • فاطمه چراغی، مرضیه بزرگمهر، لیلی تاپاک، طیبه حسن طهرانی* صفحات 10-18
    سابقه و هدف

     اعتیاد به بازی های رایانه ای ممکن است برای کودکان و نوجوانان مشکلات سلامتی چون تغییرات در شاخص توده بدنی و اختلال در عادات خواب داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط اعتیاد به بازی های رایانه ای با شاخص توده بدنی و عادات خواب دانش آموزان 10 تا 12 ساله مدارس ابتدایی شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود که با نمونه ای متشکل از 470 دانش آموز 10 تا 12 ساله مدارس ابتدایی شهر همدان اجرا شد. واحدهای پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه اعتیاد به بازی های رایانه ای و پرسش نامه سنجش عادات خواب کودکان بود. شاخص توده بدنی از مقادیر قد و وزن مستخرج از پرونده سلامت تعیین و طبق چارت استاندارد شاخص توده بدنی رده بندی شد. داده ها با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد میانگین (انحراف معیار) نمرات اعتیاد به بازی های رایانه ای 8/1(6/0)، شاخص توده بدنی 3/20(04/5) و عادات خواب کودکان مطالعه شده 75/50(4/8) بود. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معناداری بین میانگین نمرات اعتیاد به بازی های رایانه ای و شاخص توده بدنی (001/0>p)، میانگین نمرات اعتیاد به بازی های رایانه ای و عادات خواب (001/0>p) و نیز میانگین نمرات شاخص توده بدنی و عادات خواب (05/0>p) نشان داد.

    نتیجه گیری

    افزایش اعتیاد به بازی های رایانه ای موجب افزایش شاخص توده بدنی و عادات خواب ضعیف در کودکان 10 تا 12 ساله می شود. به بیان دیگر، اعتیاد به بازی های رایانه ای متوسط و شدید، در اضافه وزن دانش آموزان و عادات خواب ضعیف، بخصوص احساس خواب آلودگی دانش آموزان در طول روز موثر است. ازاین رو توجه بیشتر به سلامت و بررسی عوامل موثر بر سلامت جسمی و روانی دانش آموزان از وظایف مهم پرستاران کودکان، والدین، آموزش وپرورش و مراقبان سلامت است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های رایانه ای، دانش آموزان، شاخص توده بدنی، عادات خواب
  • مینا غفاری جم* صفحات 19-25
    سابقه و هدف

     این پژوهش به بررسی اثربخشی آموزش مدیریت خشم، جریت آموزی بر کاهش رفتارهای مخاطره آمیز و افزایش جریتمندی در مادران کودکان با اختلالات عصبی رشدی می پردازد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مادران فرزندان با اختلالات عصبی رشدی بود. از این تعداد 26 مادر در گروه آزمایش و 26 مادر در گروه کنترل به روش نمونه گیری تصادفی مبتنی بر ملاک ورود انتخاب شدند. ارزیابی روانی شامل مصاحبه طبق DSM-5، مقیاس تکانشگری بارات و مقیاس جریتمندی راتوس بود که قبل از شروع آموزش مهارت های مدیریت خشم و جریت آموزی و بلافاصله بعد از اتمام جلسات توسط مادران هر دو گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. داده ها با روش کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد آموزش گروهی مهارت های مدیریت خشم و جریت آموزی به طور معناداری موجب کاهش خشم و افزایش جریتمندی در مادران کودکان با اختلالات عصبی رشدی شده است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    در حوزه درمان و در زمینه کار با مادران کودکان با اختلالات عصبی رشدی و افرادی که در حالت بحران هیجانی ناگهانی مانند تولد فرزند به سر می برند، آموزش مهارت های زندگی ازجمله جریتمندی و کاهش تکانه و خشم با توجه به ماهیت آن و تاثیر بلندمدت در تمام ابعاد زندگی، بسیار کارا و نویدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلالات عصبی رشدی، جرئت آموزی، جرئتمندی
  • سیما پورتیمور، حسین جمشیدی* صفحات 26-34
    سابقه و هدف

     تربیت پرستاران شایسته و توانمند با صلاحیت اخلاقی و حرفه ای مطلوب از اهداف اصلی آموزش پرستاری است. در این راستا خودکارآمدی و هوش اخلاقی در محیط های آموزشی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رفتار انسان ها اهمیت بسزایی دارد؛ بنابراین، هدف این مطالعه تعیین ارتباط هوش اخلاقی با خودکارآمدی بالینی دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی مقطعی به صورت تمام شماری روی 216 دانشجوی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه در سال 1398 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه سه بخشی شامل مشخصات دموگرافیک، هوش اخلاقی Lennick و Kiel و خودکارآمدی عملکرد بالینی جمع آوری شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و برای اعتبار رگرسیون از آزمون تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد بین هوش اخلاقی با خودکارآمدی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. رابطه بین خودکارآمدی با هوش اخلاقی 469/0 بود (000/0=P). همچنین ضریب همبستگی هوش اخلاقی با خودکارآمدی بالینی دانشجویان 314/0 (000/0=P) و ضریب تبیین 307/0 بود. درنهایت 7/30 درصد از خودکارآمدی بالینی دانشجویان با استفاده از متغیر هوش اخلاقی قابل تبیین است (001/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه هوش اخلاقی پیش بینی کننده مناسبی برای احساس خودکارآمدی است، مسیولان باید به منظور بهبود و ارتقای احساس خودکارآمدی دانشجویان به مولفه اساسی هوش اخلاقی توجه کنند و از طریق آموزش عملی سعی در ارتقای آن داشته باشند تا هسته های نیرومندی با توانایی های اخلاقی در حوزه درمانگری بالینی پدید آید.

    کلیدواژگان: پرستار، خودکارآمدی، دانشجو، هوش اخلاقی
  • علی آقازیارتی*، سارا نجاتی فر، محمد عاشوری صفحات 35-42
    سابقه و هدف

     آسیب شنوایی تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش مقایسه کارکردهای اجرایی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی یادگیری در نوجوانان با شنوایی طبیعی و نوجوانان با آسیب شنوایی کاربر سمعک و کاشت حلزون در شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تحلیلی-مقایسه ای 90 نوجوان دختر و پسر 14 تا 18 ساله شرکت کردند. شرکت کنندگان به سه گروه 30 نفری تقسیم شدند. گروه اول و دوم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، افراد گروه سوم، شنوایی طبیعی داشتند و به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سیاهه رتبه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی، پرسش نامه هوش هیجانی و پرسش نامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد.

    یافته ها

    اختلاف میانگین کارکردهای اجرایی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی یادگیری بین گروه های مطالعه شده معنی دار بود (01/0P<). میانگین نمرات کارکردهای اجرایی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی یادگیری نوجوانان با شنوایی طبیعی به طور معنی داری بیشتر از دو گروه دیگر بود. همچنین میانگین نمرات کارکردهای اجرایی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی یادگیری نوجوانان با کاشت حلزون بیشتر از نوجوانان کاربر سمعک بود.

    نتیجه گیری

    نوجوانان با شنوایی طبیعی وضعیت بهتری دارند، ولی ازآنجاکه افراد با آسیب شنوایی فقط در صورت برخورداری از آموزش شناختی مناسب می توانند همانند همسالان عادی خود به برخی از سطوح اکتسابی کارکرد های اجرایی و هوش هیجانی و افزایش راهبردهای انگیزشی یادگیری دست یابند، به برنامه توان بخشی ویژه ای نیاز است تا در این مولفه ها تحولی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، راهبردهای انگیزشی یادگیری، کارکردهای اجرایی، هوش هیجانی
  • پریسا نخبه زعیم* صفحات 43-49
    سابقه و هدف

     واقعیت درمانی به معنی مسئولیت پذیری و داشتن ارتباط و روابط کارآمد با دیگران و سازگاری اجتماعی در زندگی است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر واقعیت درمانی بر ارتقای مسئولیت پذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمام دختران نوجوان سنین 16 تا 18 ساله دبیرستان های دوره دوم بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر از دختران نوجوان دبیرستان دوره دوم مهردخت هشتگرد انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در گروه های مداخله (20 نفر گروه واقعیت درمانی) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند و به پرسش نامه های مسئولیت پذیری کردلو (1389) و سازگاری اجتماعی کالیفرنیا (1953) پاسخ دادند. گروه کنترل در انتظار ماند و برای گروه مداخله طی 4 هفته، 8 جلسه 45 دقیقه ای آموزش واقعیت درمانی اجرا شد. در پایان مداخلات درمانی و یک ماه بعد، بار دیگر آزمودنی های گروه های مداخله و کنترل به منظور بررسی میزان تداوم اثربخشی آموزش صورت گرفته (پیگیری 1 ماهه) با استفاده از پرسش نامه های پژوهش ارزیابی شدند. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 28 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد اثر واقعیت درمانی بر مسئولیت پذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان معنادار بود. درنتیجه بین نمره های عامل (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) در میزان بهبود مسئولیت پذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که استفاده از مداخله واقعیت درمانی بر مسئولیت پذیری و سازگاری اجتماعی نوجوانان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دختران، سازگاری اجتماعی، مسئولیت پذیری، واقعیت درمانی
  • مهدی میرزایی علویجه، سیروس جلیلی، علی صفریان، معصومه واعظی، عبدالله سعادت فر، فرزاد جلیلیان* صفحات 50-57
    سابقه و هدف

     خودناتوان سازی انجام یا قصد انجام مجموعه رفتارهایی است که به منظور بیرونی جلوه دادن شکست ها و درونی جلوه دادن موفقیت ها به کار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت خودناتوان سازی و ارتباط آن با برخی متغیرهای تحصیلی در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نوعی مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود که در میان 296 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با احتمال متناسب با حجم در هر یک از خوشه ها (دانشکده ها) انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه به صورت خودگزارش دهی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار نسخه ویندوز SPSS نسخه 16 و آزمون های توصیفی و تحلیلی در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    دامنه سن دانشجویان 18 تا 31 سال و میانگین آن 10/2±21/22 سال بود. میانگین نمره خودناتوان سازی دانشجویان 48/3±64/16 بود که در مجموع 56/66 درصد از حداکثر نمره قابل اکتساب کسب شد. دانشجویان دانشکده دندان پزشکی خودناتوان سازی بیشتری نسبت به سایر دانشکده ها داشتند (011/0P=). دانشجویان متاهل خودناتوان سازی بیشتری نسبت به دانشجویان مجرد داشتند (025/0P=). دانشجویانی که سن بیشتری داشتند، نمره بالاتری در خودناتوان سازی کسب کردند (114/0r= و 025/0P=).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه دانشجویان بیش از 50 درصد از نمره خودناتوان سازی را کسب کردند، به نظر می رسد برنامه ریزی برنامه های مداخله ای مرتبط و قبل از آن انجام مطالعات تکمیلی برای دستیابی به علل موثر ضروری است.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس
  • علی کریمی*، حسین کارسازی، علیرضا فاضلی مهرآبادی صفحات 58-65
    سابقه و هدف

     جهت گیری دینی ازجمله عوامل تاثیرگذار بر رفتار و واکنش های افراد است و نقش مهمی در رابطه عوامل مختلف با بهزیستی روان شناختی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش علایم افسردگی، اضطراب و استرس در بهزیستی روان شناختی نوجوانان با توجه به اثر تعدیل کننده جهت گیری دینی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در سال 1396 روی 471 دانش آموز مقطع متوسطه دوم آموزش وپرورش ناحیه 2 شهر قم انجام شد. شرکت کنندگان به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس جهت گیری دینی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل تعدیل کننده با کاربرد نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد افسردگی، اضطراب و استرس به ترتیب با ضرایب 60/0- (01/0 P<)، 40/0-(01/0P<) و 49/0- (01/0 P<) و جهت گیری دینی با ضریب 33/0 (01/0 <P) با بهزیستی روان شناختی رابطه دارند. همچنین این متغیرها با مقدار 15/53 = F قادر به پیش بینی معنی دار بهزیستی روان شناختی بودند (01/0 <P). نتایج تحلیل تعدیل کننده نشان داد جهت گیری دینی می تواند اثر منفی اضطراب و استرس را بر بهزیستی روان شناختی تعدیل کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بر نقش کلیدی جهت گیری دینی در بهزیستی نوجوانان و تاثیر این عامل در کاهش اثرات منفی اختلالات روان شناختی شامل اضطراب و استرس صحه گذاشت. ازاین رو می توان با تقویت جهت گیری دینی در بین نوجوانان به ارتقای سلامت روانی آن ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، بهزیستی روان شناختی، جهت گیری دینی
|
  • Fereshteh Akbari, Mokhtar Aref* Pages 1-9
    Background and Objective

    The present study aimed to investigate the effectiveness of rational emotive behavior therapy , group logotherapy, and their combination on the treatment of grief triggered by love trauma in adolescent girls.

    Materials and Methods

    Out of 50 adolescent girls who referred to the counseling center, 36 cases were diagnosed with love trauma using the Ross (1999) Love Trauma Scale. They were selecred as research sample and assigned to four groups (n=12 in each group). All participants answered the love trauma test in the pre-test stage. The first group recived rational emotive behavior therapy, the second group recioved Logotherapy-based group counseling, a combination both methods was used in the third group, and the fourth group did not receive any intervention. The Ross Love Trauma Scale was then administered in the four groups in the post-test phase. The changes of the four groups were compared using the analysis of covariance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Base on the results of analysis of covariance, the increase in the scores of treatment of love  trauma in the post-test was significant. The results of Bonferroni test showed that all three treatments were effective in  the treatment of love trauma in adolescent girls; nonetheless, the combined method was more effective, compared to the two other treatment methods.

    Conclusion

    As evienced by the obtained results, a combined method of rational emotive behavior therapy and group logotherapy  can significantly reduce the grief triggered by love trauma.

    Keywords: Behavioral Rational Therapy, Emotional, Logotherapy, Love Trauma
  • Fatemeh Cheraghi, Marzieh Bozorgmehr, Leily Tapak, Tayebeh Hasan Tehrani* Pages 10-18
    Background and Objective

    Computer game addiction may cause health problems, such as changes in body mass index and sleep disorders for children and adolescents. Therefore, this study aimed to determine the relationship between computer game addiction and body mass index as well as sleep habits of 10-12 years old primary school students in Hamadan.

    Materials and Methods

    The present correlational study included 470 students aged 10 to 12 years in primary schools in Hamadan, Iran. The study samples were selected using the multi-stage cluster random sampling method. Data were collected using demographic characteristics form, body mass index, computer game addiction, and Children’s Sleep Habits Questionnaires. Body mass index was determined by the ​​height and weight values extracted from the health records and classified according to the standard chart of Body Mass Index. Data were analyzed in SPSS software (version 24) through independent t-test, one-way analysis of variance, and Pearson correlation coefficient.The findings of the present study revealed that the mean±SD scores of computer game addiction, body mass index, and sleep habits of the studied children were estimated at 1.8±0.6, 20.3±5.04, and 50.75±8.4, respectively. Pearson correlation coefficient indicated significant relationships between the mean scores of computer game addiction and body mass index (P<0.001), the mean scores of computer game addiction and sleep habits (P<0.001), and also the mean body mass index and sleep habits (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, the growth of computer game addiction was positively associated with body mass index and sleep disorders in children aged 10 to 12 years. Moreover, moderate and severe computer game addiction was associated with overweight and poor sleep habits in students, especially the feeling of drowsiness during the day. Therefore, pediatric nurses, parents, the education system, and health care providers have to pay more attention to the students’ health and examine the factors that affect the students’ physical and mental wellbeing.

    Keywords: Body Mass Index, Computer Game Addiction, Sleep Habits, Students
  • Mina Ghaffari Jam* Pages 19-25
    Background and Objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of anger management and assertiveness practices on reducing risky behaviors and increasing assertiveness in mothers of children with neurodevelopmental disorders.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on a control group pretest-posttest design. The statistical population consisted of all mothers of children with neurodevelopmental disorders. The mothers were then selected randomly based on the inclusion criteria and divided into experimental (n=26) and control (n=26) groups. The psychological evaluations included interviews according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Fifth Edition), Barratt Impulsiveness Scale (1994), and Rathus Assertiveness Scale (1973). The evaluations were performed before the onset of the training sessions (anger management and assertiveness practices). After the completion of the sessions, the experimental and control groups were requested to complete the questionnaires again. The obtained data were analyzed using the analysis of covariance.The results showed that anger management and assertiveness training in groups significantly reduced anger and increased assertiveness in mothers of children with neurodevelopmental disorders (P˂0.001).

    Conclusion

    In the field of treatment and in working with mothers of children with developmental neurological disorders and people who are in a state of sudden emotional crisis such as childbirth, life skills training including courage and reducing impulse and anger due to its nature and long-term impact in all dimensions Life looks very productive and promising.

    Keywords: Anger, Assertiveness Practices, Being Assertive
  • Sima Pourteimour, Hossein Jamshidi* Pages 26-34
    Background and Objective

    Training competent nurses with ethical and professional qualifications is one of the main goals of nursing education. In this regard, self-efficacy and moral intelligence in educational environments are among the most important factors affecting human behaviors. Therefore, this study aimed to determine the relationship between moral intelligence and clinical self-efficacy among the nursing students of Urmia School of Nursing and Midwifery, Urmia, Iran, during 2019.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on a total of 216 nursing students of Urmia School of Nursing and Midwifery In 2019. The data were collected using a 3-part questionnaire, including demographic characteristics, Lennick and Kiel moral intelligence, and self-efficacy of nursing studentsʼ clinical performance. The Pearsonʼs correlation coefficient, independent t-test, analysis of variance, and Chi-square test were used in order to analyze the data.The obtained results of the present study showed that there was a positive and significant relationship between moral intelligence and self-efficacy, and the relationship between self-efficacy and moral intelligence was reported as 0.469 (P=0.000). In addition, the correlation coefficient of moral intelligence with clinical self-efficacy was 0.314 (P=0.000), and the explanatory coefficient was 0.307. Finally, based on the obtained results it can be stated that 30.7% of the clinical self-efficacy of the students could be explained using the moral intelligence variable (P=0.001).

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that moral intelligence is a good predictor of emotional self-efficacy, and the integration of ethical intelligence and self-efficacy enables powerful bases to emerge from ethical abilities in the field of clinical therapy. Therefore, to improve and enhance the studentsʼ sense of self-efficacy, the authorities should pay attention to the essential component of moral intelligence and try to promote it through practical training.

    Keywords: Moral Intelligence, Nurse, Self-Efficacy, University Student
  • Ali Aghaziarati*, Sara Nejatifar, Mohammad Ashori Pages 35-42
    Background and Objective

    Hearing impairment affects all aspects of a person's life. This study aimed to compare executive functions, emotional intelligence, and motivated strategies for learning in adolescents with normal hearing and those with hearing impairment using either hearing aids or cochlear implantation in Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    This analytical-comparative study included 90 adolescent females and males aged 14-18 years old. They were randomly divided into three groups of 30 cases per group. The first and second groups were selected using the accessible sampling method, and the third group included healthy with normal hearing individuals that were selected using the random sampling. The data were collected using the Behavior Rating Inventory of Executive Functioning, Emotional Intelligence Questionnaire, and Motivated Strategies for Learning Questionnaire. Data were analyzed using one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test.

    Results

    There was a significant difference among the studied groups in terms of the mean values of executive functions, emotional intelligence, and motivated strategies for learning (P<0.01). Moreover, the group with normal hearing obtained higher mean scores of executive functions, emotional intelligence, and motivated strategies for learning, compared to the other two groups. Furthermore, the mean scores of executive functions, emotional intelligence, and motivated strategies for learning were higher in the adolescents with a cochlear implant, compared to those with hearing aid.

    Conclusion

    Adolescents with normal hearing are in better condition. Individuals with hearing impairment can achieve some acquired levels of executive functions, emotional intelligence, and increased motivated strategies for learning only if they are provided with proper cognitive training, the same as their normal peers. Therefore, there is a need for a special rehabilitation program to take the necessary steps for modifying these components.

    Keywords: Executive Functions, Emotional Intelligence, Hearing Impairment, Motivated Strategies for Learning
  • Parisa Nokhbezaein* Pages 43-49
    Background and Objective

    Reality therapy referred to taking responsibility and having effective relationships with others and social adjustment in life. This study aimed to investigate the effect of reality therapy on promoting responsibility and social adjustment in adolescent females.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted using a pretest-posttest design with a control group and follow-up. The statistical population included all adolescent females aged 16 to 18 years in the second year of high school. In total, 40 adolescent high school females were selected using the available sampling method in Mehrdokht, Hashtgerd, Iran. They were then randomly assigned to experimental (n=20; reality therapy) and control (n=20) groups. The experimental group was then requested to respond the Kordloochr('39')s Responsibility Questionnaire (2010) and California Social Adaptation (1953). The control group was asked to wait until the experimental group finished participation in eight 45-min sessions of reality therapy training during four weeks. Subsequently, at the end of the treatment interventions, and one month later, the experimental and control groups were evaluated again using the aforementioned questionnaires in order to evaluate the continuity and effectiveness of the training. The data were analyzed in SPSS software (version 28) using descriptive statistics and repeated measures analysis of variance.The results of the analysis of variance showed the significant effect of reality therapy on responsibility and social adjustment of adolescent females. As a result, there was a significant difference among the scores (pretest, posttest, and follow-up) regarding the improvement in the level of responsibility and social structure of adolescent females (P≤0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be stated that reality therapy intervention affects responsibility and social adjustment in adolescents.

    Keywords: Adolescent Females, Reality Therapy, Responsibility, Social Adjustment
  • Mehdi Mirzaei-Alavijeh, Cyrus Jalili, Ali Safarian, Masooma Vaezi, Abdollah Saadatfar, Farzad Jalilian* Pages 50-57
    Background and Objective

    Self-handicapping is a set of behaviors to externalize failures and internalize success. The present study aimed to determine the status of self-handicapping and its association with some academic variables among students of Kermanshah University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 296 students of Kermanshah University of Medical Sciences. The participants were selected via random sampling and probability proportional to size sampling. Data were collected using a self-report questionnaire. Data were analyzed in SPSS software (Version 16) using descriptive and analytical tests at 95% confidence level.

    Results

    The mean age of students was reported as 22.21±2.10 (age range of 18-years). The mean score of self-handicapping was 16.64±3.48, which indicated that the participants obtain 66.56% of the maximum score of self-handicapping. Dental students were engaged in more self-handicapping, compared to other students (P=0.011). Moreover, it was shown that married students self-handicapped more than single students (P=0.025), and older students obtained higher scores in self-handicapping (r=0.144; P= 0.025).

    Conclusion

    Due to the fact that students gained more than 50% of the maximum self-handicapping score, it is essential to plan relevant intervention programs and conduct further studies to identify the effective causes of self-handicapping.

    Keywords: Academic Self-efficacy, Motivation for Academic Achievement, Self-esteem
  • Ali Karimi*, Hossein Karsazi, Alireza Fazeli Mehrabadi Pages 58-65
    Background and Objective

    Religious orientation is one of the factors influencing the behavior and reactions of individuals that can play an important role in the relationship between various factors and psychological well-being. This study aimed to investigate the role of depression, anxiety, and stress symptoms in adolescent psychological well-being considering the moderating effect of religious orientation.

    Materials and Methods

    The present study was conducted in 2017 on 471 high school students in the secondary education, Education Department District 2, in Qom, Iran. The participants were selected using the convenience sampling method. The data were collected using the Depression, Anxiety, Stress Scale, Reefchr('39')s Psychological Wellbeing Scale, and Religious Orientation Scale. Following that, the data were analyzed in SPSS software (version 23) through Pearson correlation coefficient, regression analysis, and moderation analysis.

    Results

    The result of Pearson correlation showed that depression, anxiety, and stress with coefficients of -0.60 (P<0.01), -0.40 (P<0.01), and -0.49 (P<0.01), respectively, and religious orientation with a coefficient of 0.33 (P<0.01) were correlated with psychological well-being. Moreover, these variables with a value of F=53.15 were able to significantly predict psychological well-being (P<0.01). furthermore, The results of moderation analysis showed that religious orientation could moderate the negative effect of anxiety and stress on psychological well-being.

    Conclusion

    The results of the present study confirmed the key role of religious orientation in adolescent well-being and the effect of this factor in reducing the negative effects of psychological disorders, including anxiety and stress. Therefore, it is possible to help promote mental health by strengthening religious orientation among adolescents.

    Keywords: Anxiety, Depression, Religious Orientation, Stress, Well-being