فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 34، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • گلزار تجلی*، سمیه صباغی رنانی صفحات 1-14
    مقدمه

    مثلث سازی، هم داستان شدن یک فرزند یا شخص ثالثی با یک والد علیه والد دیگر است .

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی مثلث سازی براساس ابعاد انطباق پذیری خانوادگی، انسجام، ویژگی های شخصیت خود و همسر و تجربه های هیجانی نسبت به همسر در زنان متاهل اصفهان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی -همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل اصفهان در سال 1397 بود. نمونه شامل 220 زن متاهل در اصفهان بود که به روش نمونه ‍ گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ی انسجام و انطباق پذیری خانواده (اولسون و همکاران، 2006)، مثلث سازی (بهرامی و یوسفی، 1396)، پنج عاملی شخصیت مبتنی بر شناخت همسر (شاه محمدی و یوسفی، 1396)، تجربه هیجانی نسبت به همسر(غفرالهی و یوسفی، 1397) بود. داده های جمع آوری شده توسط ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام ، تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار 22 SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین مثلث سازی و هیجانات منفی (35/016)، انسجام بی قیدوبند (0/38)، وجدان گرایی همسر (0/327)، انطباق پذیری سخت گیرانه (0/587-)، روان رنجوری زن (0/607)، هیجانات مثبت (0/528-)، انطباق بی نظم (0/248-) رابطه ی معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     از نتایج پژوهش حاضر می توان در جهت شناخت مثلث سازی در مشاوره های زوجی بهره جست و مطابق با آن روش های پیشگیرانه و مداخلات مناسبی  را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مثلث سازی، انطباق پذیری خانوادگی، انسجام، ویژگی های شخصیت، تجربه های هیجانی
  • صمد خرم نیا، امیرعباس طاهری، محسن محمدپور*، علی اکبر فروغی، یاسمن کریم زاده صفحات 15-27
    مقدمه

    افراد دارای اضطراب اجتماعی از علایمی همچون حساسیت بین فردی و اجتناب تجربه ای رنج می برند. یکی از درمان هایی که اخیرا برای اختلالات اضطرابی به کار رفته است، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حساسیت بین فردی و انعطاف پذیری شناختی در دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    در این مطالعه کار آزمایی بالینی شبه آزمایشی، 24 نفر از دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1397 پس از ارزیابی های اولیه به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. از پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (SPIN)، حساسیت بین فردی (IPSM) و پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) در سه بازه زمانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از 22 spss و روش تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره انجام شد.

    یافته ها:

     درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش اضطراب اجتماعی (0/42)، نمره کل حساسیت بین فردی و زیر مولفه های آن (0/0-49/91). همچنین، افزایش انعطاف پذیری روان شناختی (0/43)، در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشت. همچنین نتایج در مرحله پی گیری نیز حفظ شد (0/05> P).

    نتیجه گیری: 

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به عنوان یک درمان موج سوم، می تواند مداخله ی کارآمد برای کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی و حساسیت بین فردی و همچنین ارتقا انعطاف پذیری شناختی در دانشجویان مبتلا باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری روان شناختی، حساسیت بین فردی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • محسن خوشرو، علی محمد رضایی*، سیاوش طالع پسند صفحات 28-37
    مقدمه

    مهارت خواندن یکی از مهم ترین مهارت ها در دوره ابتدایی است به طوری که اختلال در آن بر یادگیری سایر دروس تاثیر می گذارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مداخله روش آگاهی واج شناختی در بهبود خواندن دانش آموزان با نارساخوانی بود.

    روش

    نوع پژوهش، نیمه آزمایشی بود. جامعه این پژوهش کل دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی شهرستان خواف و شهر رشتخوار در سال تحصیلی 95-1394 بودند که با نمونه گیری تصادفی 10 نفر از آن ها که بر اساس چک لیست 27 گویه بررسی نشانگان نارساخوانی، کارنامه و کارت سنجش سلامت سال اول ابتدایی، دارای اختلال خواندن تشخیص داده شده بودند، انتخاب شدند و سپس این دانش آموزان به صورت تصادفی به دو گروه، آزمایشی با مداخله روش آگاهی واج شناختی و کنترل تقسیم شدند. پس از اجرای مداخله آموزشی آگاهی واج شناختی پس آزمون روی هر دو گروه اجرا شد و داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از spss نسخه 19 و با آزمون t دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون t دو گروه مستقل برای مقایسه نمرات اختلافی دو گروه نشان داد که بین میانگین بهبود در گروه آموزش آگاهی واج شناختی (9/78) در مقایسه با گروه کنترل (2/67) تفاوت معناداری در سطح (0/0005>P) وجود دارد؛ که بیانگر تاثیر مداخله آگاهی واج شناختی بر بهبود خواندن دانش آموزان است.

    نتیجه گیری: 

    روش آگاهی واج شناختی با افزایش دامنه دقت و توجه، افزایش سرعت خواندن و درک مطلب باعث پیشرفت در مهارت خواندن دانش آموزان شده است؛ لذا پیشنهاد می شود به منظور بهبود خواندن دانش آموزان نارساخوان از روش آگاهی واج شناختی استفاده شود.

    کلیدواژگان: خواندن، نارساخوانی، آگاهی واج شناختی
  • سمیه رحیمی احمدآبادی، مهرداد کلانتری*، محمدرضا عابدی، مرتضی مدرس غروی صفحات 38-47
    مقدمه

    اغلب افراد نشانه های رفتاری متناسب با جنسیت زیستی و ظاهری از خود نشان می دهند. در حالی که اقلیتی از افراد رفتارهایی را نشان می دهند که با ظاهر جنسی شان متفاوت است که ملال جنسیتی و یا نارضایتی جنسیتی نامیده می شود.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش عملکرد خانواده در پیش بینی نارضایتی جنسیتی مردان و زنان تراجنسی انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد مبتلا به نارضایتی جنسیتی بودند که برای طی مراحل قانونی تغییر جنسیت در سال 96-1394 به اداره کل پزشکی قانونی خراسان رضوی مراجعه داشتند. شرکت کنندگان 50 نفر زن و 50 نفر مرد مبتلا به نارضایتی جنسیتی بودند که با رضایت آگاهانه و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه عملکرد خانواده و اختلال هویت جنسی را تکمیل نمودند. مراحل آماری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 انجام شد و داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل رگرسیون به شیوه همزمان نشان داد که بهترین پیش بین نارضایتی جنسیتی در زنان تراجنسی ارتباط (0/010>p) و عملکرد خانواده (0/012>p) است و در مردان تراجنسی بهترین پیش بین نارضایتی جنسیتی ارتباط (0/017>p)، همراهی عاطفی (0/039>p) و آمیزش عاطفی (0/035>p) بود.

    نتیجه گیری: 

    ارتباط مختل و آشفته در عملکرد خانواده می تواند سهم بسزایی در بروز نارضایتی جنسیتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، نارضایتی جنسیتی، تراجنسی
  • سیما سادات اجاقی*، احمد عابدی، مختار ملک پور صفحات 48-60
    مقدمه

    نظریه دوییک به بررسی باورهای ذهنی که افراد در مورد هوش خود دارند، می پردازد. باور های ذهنی که دانش آموزان تیزهوش راجع به هوش خود دارند، می تواند در هوش خلاقانه، تحلیلی و عملی و همچنین جهت گیری هدف آن ها تاثیرگذار باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی برنامه ی انگیزشی تغییر ذهنیت دوییک بر جهت گیری هدف و هوش موفق دانش آموزان تیزهوش بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان تیزهوش دوره ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بود. نمونه پژوهش تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار اندازه گیری آزمون هوش ریون، پرسشنامه اهداف پیشرفت الیوت و مک گیرکور و پرسشنامه هوش موفق استرنبرگ و گریگورنکو بود. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره و نرم افزار spss نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد برنامه انگیزشی تغییر ذهنیت دوییک بر هر چهار مولفه جهت گیری هدف یعنی تسلط گرایشی (0/001=P)، تسلط اجتنابی (0/001=P)، عملکرد گرایشی (0/001=P)، عملکرد اجتنابی (0/001=P) و همچنین هوش تحلیلی (0/003=P)، عملی (0/007=P) و خلاق (0/046=P) دانش آموزان تیزهوش تاثیرگذار بوده است.

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های حاصل شده پیشنهاد می گردد برای افزایش سطح انگیزش شایستگی دانش آموزان تیزهوش از آموزش هوش افزایشی مبتنی بر نظریه دوییک استفاده شود.

    کلیدواژگان: برنامه انگیزشی تغییر ذهنیت دوئیک، جهت گیری هدف، هوش موفق، دانش آموزان تیزهوش
  • نرگس سعیدی، مژگان لطفی*، شهربانو قهاری، محمدرضا پیرمرادی صفحات 61-73
    مقدمه

    تنظیم هیجان فرایندی است که فرد بداند تحت تاثیر چه هیجاناتی است، چگونه و به چه صورت می تواند آن را تجربه و مدیریت کند.

    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی مقایسه ای الگوهای تنظیم هیجان در دهه های مختلف سنی در افراد 20 تا 70 سال شهر تهران بود.

    روش

    طرح پژوهش، علی-مقایسه ای و جامعه آماری شامل تمامی افراد 20 تا 70 سال در سال 1398 در شهر تهران که 230 نفر به روش در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان، تنظیم هیجان و تنظیم هیجان دیگران و خود پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل چند متغیره آنالیز واریانس با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد فقط در عامل استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان در دهه های مختلف سنی تفاوت معنادار وجود دارد (0/002=p). در مقایسه زوجی دهه های سنی بازه (30-20) با بازه های (60-51) و (70-61) به ترتیب با (0/02=p) و (0/03=p) و همین طور بازه (40-31) با بازه های (60-51) و (70-61) با (0/03=p) و (0/01=p) در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تفاوت معنی دار داشت. این تفاوت به گونه ‎ای بود که بیشترین میزان تنظیم هیجان مربوط به بازه (70-61) با میزان 4/57 و کمترین مربوط به بازه های (30-19) و (40-31) با میزان 3/96 بود.

    نتیجه گیری: 

    تفاوت استفاده از راهبردهای تنظیم هیجانی در سنین مختلف و استفاده از راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان در دهه های سنی بالاتر می تواند به درک ما از نقش تفاوت سنی در تجربیات هیجانی افراد کمک نماید.

    کلیدواژگان: هیجان، تنظیم هیجان، سن
  • سیف الله آقاجانی، سمیه عابدی*، اعظم حسینی صفحات 74-87
    مقدمه

    اضطراب در کودکان به دلیل عدم رشد شناختی دیر تشخیص داده می شود و بر عملکردهای اجتماعی، تحصیلی، عاطفی تاثیر گذاشته و در صورت عدم درمان به موقع بر مراحل دیگر زندگی اثر می گذارد.

    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بازی درمانی و خنده درمانی بر اضطراب کودکان بود.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی به همراه پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق کودکان 6 تا 12 ساله مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی و روان پزشکی شهرستان شاهرود در سال 1398 بودند که تشخیص اضطراب تعمیم یافته دریافت نمودند. 45 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و در سه گروه بازی درمانی، خنده درمانی و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (SCAS) بود. همچنین برای تحلیل آماری از نرم افزار 22 spss و روش تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نمرات اضطراب نشان داد که در سطح معنی داری 0/01 تفاوت معنی دار بین سه گروه وجود دارد. (16/70=F). آزمون تعقیبی شفه نیز نشان داد که بین بازی درمانی و خنده درمانی تفاوت معنی دار در کاهش اضطراب وجود ندارد، در حالی که بین گروه کنترل با خنده درمانی (14/13) و نیز با بازی درمانی (18/40) تفاوت معنی دار در سطح 0/001 وجود دارد ؛یعنی خنده درمانی و بازی درمانی در گروه های آزمایش باعث کاهش اضطراب شده است؛ ولی در گروه کنترل تغییری در میزان اضطراب مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که بازی درمانی و خنده درمانی، اضطراب تعمیم یافته کودکان را کاهش می دهد؛ ولی بین میزان اثربخشی دو روش درمانی فوق تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اضطراب تعمیم یافته، کودک، بازی درمانی، خنده درمانی کاتاریا (یوگای خنده)
  • میترا گودرزی، سیمین غلامرضایی*، کورش امرایی صفحات 88-105
    مقدمه

    طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، یکی از چالش های مهم بهداشتی، مشکلات سلامت روان زنان باردار است، به همین دلیل شناسایی مداخلات درمانی نوین در این زمینه یک ضرورت است.

    هدف

    هدف تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه ی آنلاین بر متغیرهای پریشانی روان شناختی، ذهن آگاهی، فراهیجان و توانمندی روانی زنان باردار بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی در سال 1399 در شهرستان بروجرد بود. 30 زن باردار از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و بارداری، استرس ادراک شده ی کوهن (14- CPSS)، اضطراب مرتبط با بارداری وندنبرگ (PRAQ)، افسردگی ادینبرگ) (EPDS، پنج عاملی ذهن آگاهی بایر (FFMQ)، فراهیجان میتمنسگرابر MES و توانمندی روانی بارداری کامدا (KPES) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاکی از آن بود که درمان فراتشخیصی یکپارچه ی آنلاین در کاهش پریشانی روان شناختی (0/05>p)، فراهیجان منفی (0/05>p) و ارتقای فراهیجان مثبت (0/05>p) و توانمندی روانی (0/05>p) آزمودنی ها موثر بوده است؛ اما فاقد تاثیر معنادار بر ذهن آگاهی (0/05<p) بود.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد درمان فراتشخیصی یکپارچه ی آنلاین می تواند بر تقلیل اختلال هیجانی و افزایش توانمندی روانی زنان باردار تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، سلامت روان، پریشانی روان شناختی، روان درمانی
  • علی کریمی*، حسین کارسازی، علیرضا فاضلی مهرآبادی، قاسم عبدلپور صفحات 106-120
    مقدمه

    رضایت از زندگی مولفه ای اساسی برای سلامت روانشناختی دانش آموزان محسوب می شود. از این رو شناسایی عوامل اثرگذار بر رضایت از زندگی دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نیازهای بنیادین و سبک های دلبستگی در پیش بینی رضایت از زندگی دانش آموزان دوره متوسطه انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه در سال تحصیلی 96-1395 بود. 459 دانش آموز (299 پسر و 160 دختر) مقطع دوم متوسطه ناحیه 2 شهر قم به عنوان نمونه به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه نیازهای بنیادین روا نشناختی، مقیاس سبک های دلبستگی و پرسشنامه رضایت از زندگی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نیاز بنیادین خودمختاری و شایستگی به ترتیب با ضریب استاندارد 0/21 (0/01<p) و 0/31 (0/01<p) و سبک های دلبستگی ایمن و دوسوگرا به ترتیب با ضریب استاندارد 0/12 (0/05<p) و 0/30- (0/01<p) بر رضایت از زندگی دانش آموزان اثر دارند. نیاز بنیادین ارتباط و سبک دلبستگی اجتنابی قادر به پیش بینی رضایت از زندگی نبودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر بر نقش نیازهای بنیادین روانشناختی و سبک های دلبستگی در پیش بینی رضایت از زندگی دانش آموزان دوره متوسطه صحه گذاشت. از این رو لازم است برای ارتقای رضایت از زندگی دانش آموزان به نقش عوامل نیازهای بنیادین روا نشناختی و سبک های دلبستگی توجه نمود.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین، سبک های دلبستگی، رضایت از زندگی
  • حدیث چراغیان*، احمدرضا کیانی، علی رضایی شریف، حسین قمری گیوی، آریا مومنی صفحات 121-133
    مقدمه

    اصطلاح سایکوسوماتیک بیماری هایی را شامل می شود که هم ذهن و هم بدن را درگیر می کند. گاهی اوقات عوامل روانی و عاطفی ممکن است به عنوان یک عامل خطر در شروع و پیشرفت این بیماری ها تاثیر بگذارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تنظیم هیجانات در بیماران سایکوسوماتیک به صورت مطالعه کیفی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی بود. داده های این پژوهش با ابزار مصاحبه به صورت عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. نمونه پژوهش شامل 22 فرد مبتلا به بیماری های سایکوسوماتیک (قلبی، گوارشی و تنفسی) از بیمارستان بقیه الله در سال 1399 بود. روش انتخاب نمونه به صورت در دسترس و داوطلبانه بود. داده های به دست آمده با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا و به روش گرانهایم و لاندمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و درون مایه های کشف شده کیفی مطالعه، برحسب اهمیت اولویت بندی شد.

    یافته ها:

     تحلیل کیفی تجربه زیسته مشارکت کنندگان به شناسایی دو مقوله اصلی راهبردهای سالم و ناسالم انجامید. همچنین نتایج این پژوهش 7 درون مایه (تغییر توجه به چیز دیگر، تصمیم گیری و حل مسیله، توجه به افکار مثبت و خوشایند، پذیرش، عبادت کردن، خود-کنترلی و بهبود عزت نفس) برای راهبردهای سالم و در راهبردهای ناسالم به 9 درون مایه (عصبانیت و پرخاشگری، نشخوار فکری، خطاهای شناختی، استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی، دمدمی مزاج بودن، پافشاری در عقاید، اهمال کاری، اعمال افراطی، مصرف مواد، حواس پرتی) انجامید.

    نتیجه گیری:

     علیرغم پیچیدگی تجربیات، پدیده عواطف در بیماران سایکوسوماتیک به روش های مختلف تنظیم می شود که یکی از عوامل اساسی در بیماری های سایکوسوماتیک است.

    کلیدواژگان: استراتژی های تنظیم هیجان، بیماری های سایکوسوماتیک، مطالعه کیفی
  • فردین میرزایی*، علی خادمی صفحات 134-146
    مقدمه

    میگرن و زخم معده عصبی از بیماری های روان تنی هستند که عوامل روانشناختی مختلف در بروز و تشدید آن ها موثرند.

    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه سیستم های مغزی رفتاری، مولفه های سازش یافتگی و علایم اختلال شخصیت اسکیزویید در بیماران مبتلا به میگرن، زخم معده عصبی و افراد عادی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه ی بیماران بالای 18 سال مبتلا به زخم معده و میگرن مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر بوکان در سال 1398 همراه همتایان عادی آنان بود. حجم نمونه پژوهش شامل 90 نفر بود که به هر گروه از بیماران 30 نفر بالای 18 سال به روش نمونه گیری تصادفی ساده اختصاص یافت و همتایان عادی آنان نیز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد بازداری- فعال سازی رفتار کارور و وایت (1994)، پرسشنامه ی سازگاری بل و سوالات مقیاس 1 از آزمون بالینی چند محوری میلون 3 استفاده شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 22 از طریق آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    بیماران میگرنی نسبت به دو گروه دیگر، به صورت معنی داری بیشترین میانگین را در علایم اختلال شخصیت اسکیزویید و بازداری-فعال سازی رفتاری داشتند (0/05>p). هر دو گروه بیماری در سازش یافتگی نسبت به افراد عادی به صورت معنی داری میانگین کمتری در سازش یافتگی داشتند (0/05<p).

    نتیجه گیری:

     بیماران میگرنی و زخم معده عصبی سطح پایینی از سازش یافتگی را داشتند. همچنین بیماران میگرنی علایم بیشتری از اختلال شخصیت اسکیزویید و سطح بالاتری از بازداری-فعال سازی رفتاری را داشتند.

    کلیدواژگان: میگرن، زخم معده، سیستم های مغزی رفتاری، سازش یافتگی، اختلال شخصیت اسکیزوئید
  • بهزاد ماله میر، صفورا کیوانلو، زهره رفیعی راد، رقیه معزز*، مونا صدری، زهرا زواره ای صفحات 147-159
    مقدمه

    از اختلالات روا نشناختی که سلامت روانی، هیجانی و ارتباطی افراد مبتلا را با آسیب جدی مواجه می سازد، اختلال وسواسی جبری و دوقطبی است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سلامت جسمی و همجوشی فکر- عمل در مبتلایان به اختلال وسواس جبری، دوقطبی و بهنجار صورت گرفت.

    روش : 

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران وسواس- جبری و دوقطبی بستری و مراجعه کننده به بیمارستان فاطمی و مطب های روانپزشکی شهر اردبیل در آذر تا بهمن 1398 و خرداد و تیر 1399 است که از طرف متخصصین تشخیص اختلال وسواس-جبری و دوقطبی دریافت کردند. از این جامعه آماری فوق تعداد 40 نفر افراد وسواسی- جبری،40 نفر افراد دوقطبی و 40 نفر افراد بهنجار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه همجوشی فکر-عمل راچمن و شافران و سلامت جسمی عباسی و همکاران بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و با آزمون آماری تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین سلامت جسمی و مولفه های آن در مبتلایان به اختلال وسواسی جبری، دوقطبی و بهنجار وجود دارد (P<0/01). همچنین در متغیر همجوشی فکر- عمل و مولفه های آن در سه گروه بهنجار، دوقطبی و وسواس این تفاوت معنادار است (P<0/01). یعنی افراد بهنجار همجوشی فکر- عمل کمتری نسبت به دو گروه دیگر دارند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته ها توصیه می شود در به کارگیری درمان اختلال دوقطبی و وسواسی جبری نقش سلامت جسمی و همجوشی فکر- عمل مورد توجه قرار بگیرد تا به وسیله آن سوگیری های شناختی در افراد مبتلا به طور ویژه ای مورد هدف قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت جسمی، همجوشی فکر- عمل، اختلال وسواسی جبری، اختلال دوقطبی
|
  • Golzar Tajalli*, Somayeh Sabaghi Renani Pages 1-14
    Introduction

    Triangulation is a term referring to the coalition of a child or a third party with one parent against the other parent.

    Aim

    The aim of the present study was to anticipate triangulation based on the dimensions of family adaptability, coherence, personality characteristics of oneself and the spouse, as well as the emotional experiences of the spouse among married women of Isfahan. 

    Method

    The research was conducted in a descriptive-correlational method, and the population of the study included married women from Isfahan in 2019. The sample of the study were 220 Isfahanian married women who were selected by availability sampling. The research instruments were FACES-IV coherence and family adoption questionnaire (Olson et al., 2006), triangulation (Bahrami & Yousefy, 2017), Five-Factor Model (FFM) on the recognition of the spouse (Shah Mohammadi & Yousefy, 2017), and emotional experience with spouse (Ghafrolahi and Yousefy, 2018). The data collected were analyzed through SPSS-22 software.

    Results

    The results of the regression analysis revealed a meaningful correlation between triangulation and negative emotions (35.016), unrestrained cohesion (0.138), spouse conscience (0.327), strict adaptability (-0.587), female neurosis (0.607), positive emotions (-0.528), irregular adaptation (-0.248).

    Conclusion

    The results of the present study could be applied to identify triangulation in couples counseling and accordingly employ either prevention or intervention methods.

    Keywords: Triangulation, Family adaptability, Coherence, Characteristics, Emotional experience
  • Samad Khoramniya, AmirAbbas Taheri, Mohsen Mohammadpour*, AliAkbar Foroughi, Yasaman Karimzadeh Pages 15-27
    Introduction

    Patients with social anxiety suffer from interpersonal sensitivity and experiential avoidance. One of the most recent treatments applied for anxiety disorders is acceptance and commitment therapy.

    Aim

    The purpose of the current research was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on interpersonal sensitivity and cognitive flexibility in students with social anxiety.

    Method

    In this quasi-experimental clinical trial, 24 students from Kermanshah university of medical sciences (2018) who suffered from social anxiety were randomly assigned to control and experimental groups after the primary assessments. Social Phobia Inventory (SPIN), Interpersonal Sensitivity Measure (IPSM), and Acceptance and Action in Social Anxiety Questionnaire (AAQ-II), were applied in three stages. The data were analyzed using SPSS-22, and univariate and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Acceptance and commitment therapy could significantly reduce social anxiety (0.42), and the total score of interpersonal sensitivity and its sub-components (0-49-91), while increasing the psychological flexibility (0.43) during the post-test assessments. The results were also maintained in the follow-up phase (P<0.05).

    Conclusion

    ACT as a third wave treatment, can be an effective intervention to reduce the symptoms of social anxiety disorder and interpersonal sensitivity and enhance the cognitive flexibility in students with social anxiety

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Psychological flexibility, Interpersonal sensitivity, Social anxiety disorder
  • Mohsen Khoshroo, Ali Mohammad Rezaei*, Siavash Talepasand Pages 28-37
    Introduction

    Reading skill is one of the most important skills in elementary school so that its disorder affects the learning of other subjects.

    Aim

    This paper aimed to study the effect of phonological awareness method intervention on improving dyslexic studentschr('39') reading.

    Method

    The research type was quasi-experimental. The population of this study included all boys in the Second grade of elementary school from Roshtkhar and Khaf city in the academic year 2015-2016. Based on a checklist of 27 items for dyslexia symptoms, report card, and health assessment card of the first year of elementary school, 10 of them who were diagnosed with dyslexia, were randomly selected. Then these students were randomly divided into the experimental group with phonological awareness method intervention and control group. After phonological awareness instructional intervention, a post-test was performed on both groups and the data from pre-test and post-test were analyzed using SPSS version 19 with an independent t-test.

    Results

    The results of the independent t-test to compare the difference of scores between the two groups showed that there was a significant difference between improvement mean in the phonological awareness instructional group (9.78) and control group (2.67) at significance level (p<0.0005). Which indicates the effect of phonological awareness treatment intervention on improving studentschr('39') reading.

    Conclusion

    Phonological awareness method has developed the reading skills of students by increasing the range of accuracy and attention, enhancing reading speed and comprehension. For improving the reading of dyslexic students, using phonological awareness method is suggested.

    Keywords: Dyslexia, Reading, Phonological awareness
  • Somayeh Rahimi Ahmadabadi, Mehrdad Kalantari*, MohammadReza Abedi, Morteza Modares Gharavi Pages 38-47
    Introduction

    Most people show signs of behavior appropriate to their biological and physical gender. While a minority of people exhibit behaviors that are different from their sexual appearance, it is called Gender Dysphoria.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the Role of family function in the prediction of Gender Dysphoria in women and transgender men.

    Method

    This is a descriptive correlational study. The statistical population included all individuals with Gender Dysphoria, visiting the Iranian Legal Medicine Organization of Razavi Khorasan Province, Iran, from 2014 to 2016, in order to follow legal proceedings for gender reassignment. The participants included 50 women and 50 men with Gender Dysphoria were selected via convenience sampling, gave informed consent, and completed two questionnaires: family function questionnaire and gender identity disorder questionnaire. Statistical steps were performed using spss software version 21 and data were analyzed using Pearson correlation and simultaneous regression.

    Results

    The results of regression analysis showed that the best predictor of gender dysphoria in transgender women is the Communication (p<0.010) and General Functioning (p<0.012) of the family, and in transgender men, the best predictor of gender dysphoria was Communication (p<0.017), Affective Responsiveness (p<0.039), and Affective Involvement (p<0.035).

    Conclusion

    Disrupted communication in family functioning can be a major contributor to Gender Dysphoria.

    Keywords: Family function, Gender Dysphoria, Transsexual
  • Sima Sadat Ojaghi*, Ahmad Abedi, Mokhtar Malek Pur Pages 48-60
    Introduction

    Duik’s theory deals with subjective beliefs that people have about their own intelligence. Subjective beliefs that intelligent students have about their own intelligence could be effective on creative, analytical, practical intelligence as well as their goal orientation.

    Aim

    The object of the present research was the effectiveness of Duik’s mind changing motivational program on goal orientation and successful intelligence of intelligent students.

    Method

    The present research was a semi-experimental study with experimental design with pre-test, post-test with the control group. The statistical population was the intelligent students of the elementary school of Isfahan city in the year of 2015-2016. In the research sample, 30 people were chosen in a two-stage cluster sampling manner, and with a random method in experimental and control group. The measurement instrument was Raven’s Intelligence Test, Eliot and Mac Grikor’s goal achievement inventory and Esternberg and Grigorenko’s successful intelligence inventory. Also in order to test the hypothesis, multivariable Quariance analytic test and SPSS software 24 version were used.

    Results

    Findings shows that Duik’s mind changing motivational progarm was effective on each four components of goal orientation means tendency domination )P=0.001), avoidance domination )P=0.001), tendency performance )P=0.001), avoidance performance )P=0.001) as well as analytical )P=0.001), practical (P=0.007), and creative intelligence (P=0.046) of intelligent students.

    Conclusion

    According to the findings it is recommend that for increasing the level of merit motivation of intelligent students, additive intelligence education based on Duik’s theory should be used.

    Keywords: Duik’s mind changing motivational program, Goal orientation, Successful intelligence, Intelligent students
  • Narges Saeidi, Mojgan Lotfi*, Shahrbanoo Ghahari, MohammadReza Pir Moradi Pages 61-73
    Introduction

    Emotional regulation is a process of an individual recognizing what emotions they are under the effect of, and how they can experience and manage them.

    Aim

    The present study aims to compare the emotional regulation patterns of individuals in various decades of their lives aged 20-70 in Tehran.

    Method

    The research has a causal-comparative design and the statistical population comprises of all individuals aged 20-70 in 2019 in Tehran, among which 230 people were selected through convenience and answered the questionnaires of difficulties in emotion regulation, emotion regulation, and  emotion regulation of others and self. SPSS v.2 software was used to perform data analysis through multivariate variance analysis.

    Results

    Results indicated only the factor of using emotional regulation strategies was significantly different across age decades (P-value=0.002). Pairwise comparison indicated that 20-30 decade was significantly different from 51-60 and 61-70 decades with respective P-values of 0.02 and 0.03; while the 31-40 decade was significantly different from 51-60 and 61-70 decades with respective P-values of 0.03 and 0.01 at the significance level of less than 0.05. The difference was such that the highest emotional regulation was associated with the 61-70 decade with a value of 4.57 and the lowest rate was associated with 19-30 and 31-40 decades with the value of 3.96.

    Conclusion

    The difference between the use of emotional regulation in various ages and the use of compatible emotional regulation strategies in higher age decades could contribute to our understanding of the role of age difference in individuals’ emotional experiences.

    Keywords: Emotion, Emotional regulation, Age
  • Seifollah Aghajani, Somayeh Abedi*, Azam Hoseyni Pages 74-87
    Introduction

    Anxiety in children is diagnosed late due to lack of cognitive development and affects on social, educational and emotional functions, and if left untreated, it affects on other stages of life.

    Aim

    The main purpose of this study was to compare the effectiveness of play therapy and laughter therapy on children anxiety.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study were anxious children aged 6 to 12 years old on 2020 in Shahrood who have referred to psychological and psychiatrical clinics and received a diagnosis of generalized anxiety. 45 people were selected as a sample and were divided into three groups of play therapy, laughter therapy and control. The research tool was the Spence Child Anxiety Scale (SCAS). The collected data were analyzed using SPSS software version 22 and analysis of variance and Scheffe post hoc test were used.

    Results

    The results of generalized anxiety scores variance analysis showed that there was a significant difference between the three groups at a significant level of 0.01. (F=16.70). Scheffe post hoc test showed that there was no significant difference in reducing anxiety between play therapy and laughter therapy, while there was a significant difference between the control group with laughter therapy (14.13) and also with play therapy (18.40) at a significant level of 0.001. In other words, laughter therapy and play therapy reduced anxiety in the experimental groups, but no change in the level of anxiety was observed in the control group.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that play therapy and laughter therapy reducing generalized anxiety in children, but there is not difference between the effectiveness of the two therapies.

    Keywords: Generalized anxiety, Children, Play therapy, Catarria Laughter Therapy (Laughter Yoga)
  • Mitra Goudarzi, Simin Gholamrezaei*, Kourosh Amraei Pages 88-105
    Introduction

    Due to the report of World Health Organization, the mental health problems of pregnant women are one of the most important health challenges; therefore, identifying new therapeutic interventions is a necessity in this field.

    Aim

    Determining the effectiveness of online unified transdiagnostic treatment on the variables of psychological distress, mindfulness, meta-emotion, and psychological empowerment of pregnant women.

    Method

    The present study was a clinical trial with pre-test, post-test, and follow-up. The statistical population included all pregnant women referring to health care centers in Boroujerd city in 2020. Thirty pregnant women were selected by convenience sampling which randomly assigned to the intervention and control groups. Research instruments included the demographic and pregnancy information questionnaire, Cohen Perceived Stress Scale (CPSS-14), Van den Bergh Pregnancy Anxiety Scale (PRAQ), Edinburg Depression Scale (EPDS), Bauer Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Mitmansgruber meta-emotion scale (MES) and Kameda prenatal psychological empowerment scale (KPES). Data were analyzed by the analysis of variance with repeated measures and SPSS software, version 26.

    Results

    The findings showed that unified transdiagnostic treatment was effective to reduce the psychological distress (P<0.05), negative meta-emotion (P<0.05) and promoting positive meta-emotion (P<0.05) and psychological empowerment (P<0.01) in subjects, but it had no significant effect on mindfulness (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of current study, applying the unified transdiagnostic treatment can reduce the emotional disorder of pregnant women and increase their psychological empowerment.

    Keywords: Pregnancy, Mental health, Psychological distress, Psychotherapy
  • Ali Karimi*, Hossein Karsazi, Alireza Fazeli Mehrabadi, Ghasem Abdolpour Pages 106-120
    Introduction

    Life satisfaction is an essential component of studentschr('39') psychological health. Therefore, identifying the factors influencing studentschr('39') life satisfaction is very important.

    Aim

     The aim of this study was to investigate the role of basic needs and attachment styles in predicting life satisfaction of high school students.

    Method

    The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study includes all high school students during the academic year of 2016-2017. 459 students (299 boys and 160 girls) of the second-grade secondary school of District 2 of Qom were selected as the sample by convenience sampling. The instruments used included the Basic Psychological Needs Scales (PBNS), Attachment Styles Scale, and Satisfaction with Life Scale (SWLS). Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of regression analysis showed that autonomy and competence with standard coefficient 0.21 (p<0.01) and 0.31(p<0.01) respectively, and secure and ambivalent attachment styles with standard coefficients 0.12 (p<0.05) and – 0.31 (p<0.01) respectively, have an effect on life satisfaction of students. The basic need for Relatedness and the Avoidant attachment style were not able to predict the life satisfaction.

    Conclusion

    The results of this study confirmed the role of basic psychological needs and attachment styles in predicting the life satisfaction of high school students. Therefore, it is necessary to pay attention to the role of factors of basic psychological needs and attachment styles in improve the life satisfaction of students.

    Keywords: Basic needs, Attachment styles, Life satisfaction
  • Hadis Cheraghian*, AhmadReza Kiani, Ali Rezaei Sharif, Hossein Ghamari Ghivi, Arya Momeni Pages 121-133
    Introduction

    The term of psychosomatic is the disease which involves both mind and body. Sometimes mental and emotional factors may act as risk factor that could influence the initiation and progression of them.

    Aim

    The aim of this study was to study of emotion regulation in psychosomatic diseases by qualitative study.

    Method

    This study was qualitative. The data of this study collected by in-depth semi-structured interview tools. The study population was 22 patients with psychosomatic diseases (heart, gastrointestinal and respiratory) from Baqiyatallah Hospital in 2020. They were selected by target and voluntarily. Data were analyzed using the content analysis approach and there were analyzed by Graneheim and Lundman method and the qualitative themes of the study were prioritized according to their importance.

    Results

    Qualitative analysis of participantschr('39') lived experience Resulted to two main categories of healthy and unhealthy strategies. also The results of this study include the seven themes (changing attention to something else, decision making and problem solving, attention to positive and pleasant thoughts, acceptance, worship, self-control and improving the self-esteem) for healthy strategies and Unhealthy strategies include to the 9 themes (Anger and aggression, rumination, cognitive errors, overuse of social networks, Erratic, persistence in beliefs, procrastination, extremism, substance abuse, distraction).

    Conclusion

    Despite of the complexity of the experienced, phenomenon of emotions in psychosomatic patients is regulated in different ways, which is one of the underlying factors in psychosomatic diseases.

    Keywords: Emotion regulation strategy, Psychosomatic diseases, Qualitative study
  • Fardin Mirzaei*, Ali Khademi Pages 134-146
    Introduction

    Migraine and nervous peptic ulcer are common psychosomatic diseases, that various psychological factors are effective in their occurrence and exacerbation.

    Aim

    The purpose of this study was to compare the Brain Behavioral Systems (BAS/BIS), adjustment components and schizoid personality syndrome in patients with migraine and nervous peptic ulcer and normal subjects.

    Method

    The method of this research was comparative causative research. The statistical population of this study was all patients over 18 years of age with nervous peptic ulcer and migraine who referred to Bukan medical centers in 2019 and their normal counterparts. The sample size was 90 people. 30 patients over 18 years old were assigned to each group by simple random sampling and their normal counterparts were also selected by available sampling method. Carver and Whites BIS/BAS Scales, Bells adjustment inventory and Millon clinical multiaxial inventory (MCMI-III) were provided for data collection. Data analysis was done by MANOVA and ANOVA method, using SPSS-PC (v.22).

    Results

    Migraine patients had significantly higher mean of schizoid personality disorder symptoms and BAS/BIS than the other two groups (p<0.05). Both groups of patients had significantly lower mean in adaptation than normal subjects (p<0.05).

    Conclusion

    Both groups of disease had the lowest rate of adjustment components. The findings also imply that the Migraine patients had the highest rates of schizoid personality syndrome and BAS/BIS.

    Keywords: Migraine disorders, Peptic ulcer, Behavioral inhibition, activation systems, Adjustment, Schizoid personality disorder
  • Behzad Malehmir, Safura Keyvanlo, Zohre Rafieerad, Roghaye Moazez*, Mona Sadri, Zahra Zavarei Pages 147-159
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder (OCD) and bipolar disorder (BD) are two psychological disorders that can greatly impair psychological, emotional and communication wellbeing.

    Aim

    The present study sought to compare physical health and thought-action fusion in OCD patients, BD patients and normal (non-clinical) individuals.

    Method

    The present study is a causal-comparative study with a target population consisting of all inpatient and outpatients of Fatemi Hospital and psychiatric clinics in Ardabil between December 2019 to February 2020, and June to July 2020 who were diagnosed with OCD or BD by professionals. Of those, a convince sample of 40 individuals with OCD, 40 with BD and 40 normal individuals was selected for research. The measures used in this study were Rachman and Shafranchr('39')s Thought-Action Fusion Scale and Abbasi et al.chr('39')s Physical Health Questionnaire. Multivariate analysis of variance was performed using SPSS version 25 to analyze data.

    Results

    Results showed statistically significant difference in physical health and its components between OCD, BD and normal patients (p<0.01). A similar significant difference in relation to thought-action fusion was also observed between the OCD, BD and normal groups (p<0.01). That is, normal people have less thought-action fusion than the other two groups.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, we suggest that to specifically target cognitive biases in treating OCD and BD, the role of physical health and thought-action fusion should be taken into account.

    Keywords: Physical health, Thought- action fusion, Obsessive compulsion disorder, Bipolar disorder