فهرست مطالب

جامعه پژوهی فرهنگی - سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا اسکندریان*، فروزنده جعفرزاده پور، سیمین زمانی صفحات 1-30

    در تحلیل های جامعه شناسی، فعالیت های مصرفی، منشاء مدرن ساختار هویتی و مرجع شکل دهی به ارزش ها و نگرش ها به شمار می روند. بر این اساس مفهوم "مصرف فرهنگی"، ابزاری توانمند برای تحلیل الگوها و تعیین مرزهای تشابه و تمایز گروه های مختلف اجتماعی محسوب می شود. مقاله حاضر سعی در ارایه تعریف عملیاتی جامع برای مفهوم مصرف فرهنگی و شناسایی الگوهای غالب مصرف نسل جوان را دارد. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و تکمیل تعداد 531 پرسشنامه از جوانان (15 تا 30 سال) انجام شده است. در این مطالعه، الگوهای مصرف فرهنگی به تفکیک دو بخش "مصرف محصولات تولید شده در نظام فرهنگی" و "مشارکت در فعالیت های تعریف شده در نظام فرهنگی"، مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مصرف محصولات فرهنگی مدرن (مجازی)، الگوی غالب مصرف فرهنگی جوانان است. مصرف محصولات فرهنگی مکتوب (با لحاظ مصرف کتب درسی) و مشارکت در فعالیت های سرگرمی فرهنگی (با همراهی دوستان) تکمیل کننده الگوی غالب مصرف فرهنگی جوانان هستند. نتایج پژوهش همچنین ضرورت پرهیز از تقلیل الگوی مصرف فرهنگی جوانان به یک گونه خاص و به عبارت دیگر ضرورت گونه شناسی الگوهای مصرف را متذکر می شود. بر مبنای گونه شناسی انجام شده سه تیپ ایده ال (الگو) برای مصرف فرهنگی نسل جوان شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، مصرف محصولات مکتوب، مصرف محصولات شنیداری، مصرف محصولات دیداری، مشارکت در فعالیت های تعریف شده در نظام فرهنگی، گونه شناسی
  • سارا امیری پریان*، علی اصغر دورودیان، حبیب هنری، علی محمد صفانیا صفحات 31-62

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل جذب خیرین در ورزش با رویکرد نظریه داده بنیاد است. روش پژوهش کیفی و از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل کارشناسان، نخبگانی که در مباحث مجمع های خیریه فعالیت داشتند و کارشناسان متخصص وزارت ورزش و فدراسیون ها  بودند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی، با انتخاب هدفمند و با حداکثر تنوع یا ناهمگونی استفاده شد. اندازه نمونه در این پژوهش برابر با 16 نفر و ابزار اندازه گیری مصاحبه باز بود که بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. و مبنای تحلیل داده ها 171 مفهوم اولیه (کدهای باز)، 37 کد محوری و 13 کد گزینشی شناسایی شد. نتایج  بدست آمده از تجزیه و تحلیل مصاحبه های کیفی نشان داد که عوامل علی از 4 مقوله اصلی، 9 مقوله فرعی و 39 کد اولیه، عوامل زمینه ای از 3 مقوله اصلی، 7 مقوله فرعی و 37 کد اولیه، عوامل مداخله گر از 2 مقوله اصلی، 5 مقوله فرعی و 24 کد اولیه همچنین راهبردها از 4 مقوله اصلی، 9 مقوله فرعی و 51 کد اولیه و در نهایت پیامدها حاصل از 2 مقوله اصلی، 4 مقوله فرعی و11 کد اولیه  تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، مدل جامع، جذب خیرین، ورزش، نظریه داده بنیاد
  • محمدسعید ذکایی، مهدی امیدی* صفحات 63-91

    در این مقاله به بررسی رابطه میان مفاهیم و پدیدارهای دین، مصرف، شهر و زندگی روزمره پرداخته ایم. بدین منظور حلقه ارتباطی میان آنها با استناد به نظریات جدید علوم اجتماعی و آرای صاحبنظران این عرصه شناسایی شده و اهمیت آنها در جهان معاصر و به تبع آن نظریات جدید علوم اجتماعی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق با اتکا به نگره ای چند وجهی و متکثر، پیوندهای میان دین و مصرف را از خلال سعی آنها برای معنادار کردن زندگی روزمره و هویت بخشی به سوژه جهان جدید بررسی کرده ایم. از این منظر سوژه جهان مدرن به مثابه امری متکثر و برخوردار از امکان برساخت هویت بازنمایی شده است که در دل نظم زندگی روزمره کلان شهری و با اتکا بر انواع نیروهای موجود در فضای مدرن به خویشتن خویش معنا می بخشد. دین و مصرف در قالب نیروهای دینداری و مصرف گرایی، در پی به دست گرفتن انحصار تفسیرگری و معناسازی زندگی روزمره و از این مسیر هویت بخشی به سوژه کلانشهری هستند. با اتکا به چنین منظری است که این مقاله به دنبال بررسی ابعاد متکثر، مبهم، پیچیده و غیر قابل تقلیل رابطه دین و مصرف در زندگی روزمره شهری بوده است.

    کلیدواژگان: شهر، زندگی روزمره، دین، سبک زندگی، مصرف گرایی
  • سلمان صادقی زاده* صفحات 93-112

    «سیاست سوژه» اصطلاحی است که نخستین بار رابرت فریس طرح و آلن تورن تیوریزه کرد. این سیاست برآیند مدرنیته متاخر است و همگام با دگرگونی پارادایمی به بازنمایی جدیدی از امر سیاسی می انجامد. سیاست سوژه عبارت است از جایابی سوژه انسانی در کانون امر سیاسی به نحوی که هدف غایی تمامی سیاستها تحقق وجود سوژه و ابراز آن در سطوح مختلف سازمان اجتماعی باشد. ویژگی کانونی این دوره «بازاندیشگی» و نزاع کانونی آن «بازشناسی» است. فردی شدن تجربه امر جمعی با صورت بندی نوینی از «جامعه» همراه است که لایه نخست یا قاعده هرم زندگی جمعی را دستخوش دگردیسی کرده است. در لایه میانی یعنی در جامعه مدنی نیز با فرهنگی شدن جنبش های اجتماعی جدید و تمرکز بر حقوق فرهنگی روبرو هستیم. در لایه سوم یعنی در ساحت سیاست ورزی نیز شاهد طرح «سیاست سوژه» هستیم؛ «سیاست زندگی» جایگزین «سیاست رهایی» می شود. جهانی شدن به معنای عام گرایی فزاینده در تجربه زیسته بشر است که به واسطه فشردگی فضا و زمان ممکن می شود و افزون بر بایسته ساختن مواجهه ای نوین با امر مدرن، ضرورت گذار به سیاست سوژه را دوچندان می کند. در پایان مقاله ضمن اشاره ای کوتاه به موقعیت ایران در فرایند گذار جهانی، تحلیلی مختصر از مواجهه با این وضعیت نوپدید ارایه می شود.

    کلیدواژگان: سیاست سوژه، فردی شدگی، بازاندیشگی، سیاست رهایی، سیاست زندگی
  • حامد طاهری کیا*، حسین داوودی صفحات 113-139

    مقاله حاضر به مسئله چگونگی بروز احساسات مردان انقلابی در جریان انقلاب 57، ایران می پردازد. جامعه شناسی احساسات و ترکیب آن با پارادایم مطالعات فرهنگی بصری امکان بررسی عکس های مستند از انقلاب 57 برای تحلیل وضعیت چگونه نمایان شدن احساسات مردانه را، در دوران انقلاب، فراهم می آورد . برای این منظور 200 عکس از سری عکس های مستند انقلاب انتخاب و به 82 مورد مطالعاتی تقلیل پیدا کرد. مطالعه عکس ها به روش تحلیل تماتیک بصری است که موقعیت های مشابه در عکس ها دسته بندی می شود و مقوله های تحلیلی را به وجود می آورد. در نتیجه گیری آمده است که مردان انقلابی از طیف های مختلف سیاسی در پیوند احساسی با یکدیگر ابر بدن انقلابی را در برابر مردان شاه شکل داده بودند. تقابل دو اردوگاه مردان انقلابی و مردان شاه به موقعیت های احساسی مانند خشونت، عصیان، عشق، و نفرت منجر شده بود.

    کلیدواژگان: مردانگی، مرد انقلابی، مرد ارتشی، انقلاب 57، احساسات
  • عابدین عابدی زاده، سید یعقوب موسوی*، حسن محدثی گیلوائی، مجید کفاشی صفحات 141-173

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر قوم گرایی بر توسعه ی مدنی شهروندان استان بوشهر انجام است. قوم گرایی در مقاله به معنای تعلق قومی و قوم دوستی مورد مطالعه قرار گرفت، جامعه آماری تحقیق، شهروندان استان بوشهر در نظر گرفته شد. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی پرسشنامه به اجرا درآمد. یافته ها نشان می دهد تاثیر متغیر قوم گرایی بر توسعه ی مدنی شهروندان معنادار و به میزان 37.4 درصد است. به عبارتی 37 درصد از تغییرات توسعه ی مدنی توسط متغیر قوم گرایی تبیین می شود و 63 درصد دیگر مربوط به سایر متغیرها می باشد. تاثیر متغیر مستقل بر مشارکت اجتماعی و مدارای اجتماعی برابر 36.9 و 28.8 درصد؛ بر قانون گرایی برابر 8.5- درصد و تاثیر متغیر قوم گرایی بر رفتار شهروندی برابر 48.7 و تحزب گرایی برابر 44.2 درصد بدست آمده است. در نهایت از طریق آزمون GLM  برای بررسی آزمون مقایسه میانگین توسعه ی مدنی به تفکیک قوم مداری مشخص گردید که افراد مورد مطالعه که از سطح بالای قوم مداری برخوردارند به اندازه 79/43 واحد میانگین در مقام قیاس با افراد سطح متوسط قوم مداری؛ از توسعه ی مدنی  بیشتری(بالاتری) برخوردارند.

    کلیدواژگان: قوم گرایی، توسعه ی مدنی، مشارکت اجتماعی، مدارای اجتماعی، قانون گرایی، رفتار-شهروندی، تمایل به نهاد حزب
  • مهدی فرجی* صفحات 175-196

    از دوره ناصرالدین شاه به بعد شاهد ظهور گفتمان ناسیونالیسم و تعریفی از هویت ملی بر اساس مولفه های «ابدی باوری» در ایران هستیم. تجربه یکصد ساله نشان می دهد که چنین تعریفی از هویت ملی در تحقق وحدت ملی و تامین حقوق ایرانیان آسیب هایی داشته است. از سوی دیگر امروزه تعریف واحدی از هویت ملی در بین اندیشمندان و نخبگان وجود نداشته و بحث هایی جدی در این زمینه در جریان است. این در حالی است که حفظ ایران نیازمند ناسیونالیسمی مبتنی بر حق حاکمیت ملت، رضایت و تامین حقوق و منافع همه اعضای ملت است. بر این اساس، بازخوانی و نقد تعریف هویت ملی بر اساس مولفه های «ابدی باوری» ضروری است. در این میان علیرغم اینکه حبل المتین به ترویج مناسبات دولت و ملت در معنی مدرن پرداخته اما هویت ملی را بر اساس مولفه های ابدی باوری تعریف می کند. سوال مقاله حاضر این است که بر اساس «پارادیم مدرنیستی ملی گرایی»، چه نقدی بر هویت ملی مورد تعریف نشریه مزبور وارد است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد، تعریف حبل المتین از ایرانیت و هویت ملی بر اساس تعریف قومی- فرهنگی از ملت بوده و نسبتی با ملت مدرن ندارد.

    کلیدواژگان: حبل المتین کلکته، ایرانیت، هویت ملی، ملت مدرن (سیاسی)، ملت قومی- فرهنگی
|
  • Gholamreza Eskandarian *, Forouzande Jafarzadepoor, Simin Zamani Pages 1-30

    In sociological analysis, Consumer activities are the source of modern identity structure and reference to values and attitudes. Accordingly, The concept of "cultural consumption" is a powerful tool for analyzing patterns and defining the boundaries of similarity and differentiation between different social groups.This paper tries to provide a comprehensive operational definition for the concept of cultural consumption and identifies the dominant patterns of consumption of the younger generation. This study was performed using a survey method and completed 531 questionnaires from youth (15 to 30 years). In this study, cultural consumption patterns were measured in two parts: consumption of products produced in the cultural system and participation in activities defined in the cultural system. The results of the study showed that the consumption of modern cultural products is the dominant pattern of youth consumption. The consumption of written cultural products and participation in cultural entertainment activities complement the dominant pattern of youth consumption culture. The results of the research also highlight the need to avoid reducing the pattern of youth consumption to a particular species, in other words, the necessity of the typology of patterns of consumption. Based on the typology, three ideal types (pattern) were identified for the cultural consumption of the younger generation.

    Keywords: Cultural Consumption, Consuming written products, Consuming audio products, Consuming visual products, participation in activities defined in the cultural system, Typology
  • Sara Amiriparian *, Ali Asghar Doroudian, Habib Honari, Alimohammad Safania Pages 31-62

    The purpose of this study is to design a model for attracting donors in sports with a data theory approach. The research method is qualitative and exploratory. The statistical population included experts, elites who were involved in charitable organizations, and experts from the Ministry of Sports and federations. Sampling method was used as non-probability sampling, with purposeful selection and with maximum variability or heterogeneity. The sample size in this study was 16 people and the open interview measurement tool was analyzed based on three stages of open coding, axial and selective. Based on data analysis, 171 basic concepts (open source), 37 core code and 13 selective code were identified. The results obtained from the analysis of qualitative interviews showed that causal factors from 4 main categories, 9 sub-categories and 39 primary codes, underlying factors from 3 main categories, 7 sub-categories and 37 primary codes, intervening factors from 2 categories Main, 5 subcategories and 24 primary codes Also, the strategies consist of 4 main categories, 9 subcategories and 51 primary codes and finally the consequences of 2 main categories, 4 subcategories and 11 primary codes.

    Keywords: qualitative study, comprehensive model, attracting donors, Sports, data theory of the foundation
  • Muhammad Saeed Zokaee, Mahdi Omidi * Pages 63-91

    This paper aims to clarify the relationships between religion, consumption and everyday life. In doing so and relying on new social science theories and key relevant scholars we have identified the interconnections between these concepts and have evaluated their importance in contemporary world from different points of views. Drawing on a plural and multidimensional approach, the joint cause and preoccupation of religion and consumption to create a meaningful life has been discussed. we suggest that the modern life subject has been rather represented as an entity capable of constructing this/her own identity. Religion and consumption as manifested in the forms of religiosity and consumerism forces seek to enjoy the exclusive rights to interpret and make meaning of everyday life and thereby to provide identity for a metropolitan subject.  The paper ends reviewing plural, complex and ambiguous and irreducible dimensions of the relationship religion and consumption pose in everyday urban life.

    Keywords: Religion, Consumption, everyday life, urban life, Modernity
  • Salman Sadeghizadeh * Pages 93-112

    The term “Politics of the Subject” coined by Robert Fraisse and theorized by Alain Touraine denotes some transformations in cognitive or paradigm episteme and gives birth to a new representation of the political. Mentioned transformation is an outcome of new stage of modernity that is late modernity, central attribute of which is “reflexivity” and its central conflict is “recognition”. In today’s world, individualization in experiencing is associated with a new articulation of “society” which has transmuted the deepest layers of public life. Moreover, in the middle layer i.e. in the civil society social movements are being cultural in their nature and their appearance come along with the claims of cultural rights and emphasis on self-identity and self-assertion. At last and in the outer layer i.e. policy-making se see some transformations leading to the politics of subject. In this circumstance, the subject comes to the heart of politics and the “emancipatory politics” gives way to “life politics”. Also the phenomenon of globalization has mandated new understanding of modernity and necessitated the transition to politics of the subject. At the end, Iran situation in this global transition has been delineated and its fundamentals have been explained.

    Keywords: Politics of the Subject, Individualization, Reflexivity, life politics, emancipatory politics
  • Hamed Taheri Kia *, Hosein Davoudi Pages 113-139

    This article is about how Iranian male’s emotion demonstrates through the process of the Iranian revolution of 1979. Sociology of emotions in conjunction with the paradigm of visual cultural studies makes possible the analysis of documentary photos of the revolution of 1979 with the focus on the males’ emotion in that period of time. For this, 200 documentary photos of the revolution were selected and reduced to 82 photos to analyze them. Studying the photos is based on visual thematic analysis that categorizes similar situations and makes analytic categories. As a result, revolutionary men from different political spectrums in an emotional link with each other made a revolutionary super-body on the contrary of the Shah’s army man. The encountering of the two camps of revolutionary men and Shah’s men resulted in emotional positions like violence, rebellion, love, hatred.

    Keywords: Masculanity, Revolutionary man, Military man, Revolution of 1979, emotions
  • Abedin Abedizadeh, S.Yahghob Mousavi *, Hasan Mohaddesi Gilvaei, Majid Kaffashi Pages 141-173

    This study was conducted to compile the impact of ethnicity on the civic development of the citizens of Bushehr province. The components of the independent variable are ethnic preference, ethnic orientation and ethnicity, and the variables of the dependent variable in this study are "social participation", "social tolerance", "legalism", "citizenship behavior" and "partisanship". "Orientalism" has been measured. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey analysis. The statistical population of the study is all citizens of Bushehr province. According to the 2016 census, their number is estimated at 1163400 people. The sample size of the study was 384 using Cochran's formula. Also, a researcher-made questionnaire was administered using multi-stage and random cluster sampling method. Findings show that the effect of ethnicity variable on civic development of citizens of Bushehr province is significant and is 37.4%. In other words, 37% of the changes in civic development are explained by the variable of ethnicity and the other 63% are related to other variables - which have not been studied in the study. On the other hand, the effect of the independent variable on social participation and social tolerance was equal to 36.9 and 28.8% and on legalism in the study population was equal to -8.5%. According to the survey, the effect of ethnicity on citizenship behavior was 48.7% and partisanship was 44.2%. Finally, through the GLM test to compare the average of civic development by ethnicity, it was found that the subjects with a high level of ethnicity were 43.79 units average compared to the average level of ethnicity. ; They have more (higher) civic development.

    Keywords: ethnicity, Civic Development, Social Participation, Social Tolerance, Legalism, Citizenship Behavior
  • Mehdi Faraji * Pages 175-196

    From the time of Nasser al-Din Shah onwards, we have witnessed the emergence of the discourse of nationalism and the definition of national identity based on the components of "perennialism" in Iran. One hundred years of experience show that such a definition of national identity has been detrimental to the realization of national unity and the protection of the rights of Iranians. On the other hand, today there is no single definition of national identity among thinkers and elites and serious discussions are underway in this regard. At the same time, the preservation of Iran requires a nationalism based on the sovereignty of the nation, the satisfaction and security of the rights and interests of all members of the nation. Accordingly, it is necessary to re-read and critique the definition of national identity based on the components of "perennialism". In the meantime, despite the fact that Habal al-Matin has promoted the relationship between the state and the nation in the modern sense, it defines national identity based on the components of "perennialism". The question of the present article is that according to the "modernist paradigm of nationalism", what is the critique of the national identity defined by this publication? Findings show that the definition of Iranian identity and national identity is based on the ethnic-cultural definition of the nation and has no relation with the modern nation.

    Keywords: Ḥabal Al-Matin of Calcutta, Iranian, National Identity, Modern (political) nation, Ethnic-cultural nation