فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 14 (زمستان 1399)

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 14 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان کوشا، علی اصغر حلبی* صفحات 1-22

    در برخی مکاتب فکری نظرگاه های شاعرانه برای تفسیر جهان و پدیده های آن با دیدگاه های فلسفی آمیخته شده اند و پدیداری آثاری با محتوای ادبی-فلسفی حاصل چنین نگرشی بوده است. در این پژوهش، آراء ناصرخسرو (394-481 ه.ق) (از پیروان مذهب اسماعیلی) و برادران شلگل: فردریش (1772-1829 م) و آگوست ویلهلم (1767-1845م)  (از بنیان گذاران رمانتیسم آلمانی) در زمینه نگاه شاعرانه به جهان را مورد مطالعه تطبیقی قرار داده ایم. هدف از این مطالعه، نشان دادن شباهت ها و تفاوت های میان اندیشه های متفکران مذکور به عنوان نمایندگانی از دو فرهنگ غنی کشورهای ایران و آلمان در زمینه نگاه شاعرانه به جهان بوده است. با توجه به این که ایران و آلمان شاعران بزرگی را به جامعه بشری تقدیم کرده اند، انجام مطالعاتی در زمینه قیاس دیدگاه های شاعران و ادبای دو کشور (با توجه به ریشه های تفکراتشان) برای روشن تر شدن ابعاد مختلف کارهای آنان ضروری می نماید. مطالعه تطبیقی مفهوم «نگاه شاعرانه به جهان» در آثار متفکران مورد بحث نشان می دهد که اینان چگونه سعی داشتند با استفاده از  آمیختگی دیدگاه های فلسفی و شاعرانه به تفسیر جهان و نیز ترسیم دنیای آرمانی-ذهنی خود بپردازند. توصیف زیبایی های جهان و تلاش برای نشان دادن سرچشمه آن ها در جهان برین، مهم ترین شباهت بین آن ها و تفاوت در نگاه دینی و فلسفی، مهم ترین تفاوتشان به شمار می رود. مطالعه آراء آنان با نگاهی به دیدگاه های فلوطین اسکندرانی (فیلسوف نوافلاطونی) صورت گرفته؛ زیرا مفاهیم اصلی تفکر این فیلسوف به وضوح در اندیشه های ناصرخسرو و برادران شلگل دیده می شود. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی-مقایسه ای از طریق مطالعه کتابخانه های، یادداشت برداری، تنظیم، مقایسه و تحلیل یادداشت ها انجام شده است.

    کلیدواژگان: برادران شلگل، دیوان ناصرخسرو، فلوطین، نگاه شاعرانه به جهان
  • زینت جهانی، کیمیا تاج نیا*، اسماعیل اسلامی صفحات 23-62

    کوشش فردوسی بر این بوده که با نگهداری نام پهلوانان و شهریاران باستانی، آن ها را با زبان حماسه به پیش چشم بکشد. فردوسی از روی دل بستگی ملی، درون مایه های اسطوره ای و هویت ایرانی را که در خطر فراموشی قرار گرفته بود، به حماسه تبدیل و وارد شاهنامه کرد. شاهنامه چکیده فرهنگ، دین، آداب و رسوم و آرزوهای ملتی در گذر سده ها و هزاره ها و تاثیر عمیق باورهای دینی، رویدادهای تاریخی و رسوم فرهنگی در تمامی ادوار تاریخی و اجتماعی آن آشکار است. عشق ها و نفرت ها، پیروزی ها و شکست ها، غم ها و شادی ها، خوشی ها و ناخوشی ها، جنگ ها، ستیزه ها و آشتی ها، همه و همه در حافظه جمعی یک ملت رسوب و ته نشین و دستمایه آفرینش اثری شده اند که بن مایه آن، رویارویی و نبرد اهورا و اهریمن، زشتی و زیبایی، تاریکی و روشنی و ستیز پیوسته نیکان و بدان در پهنه هستی و حماسه است. در شاهنامه و اوستا ما با دو نوع از مردان اهورایی و اهریمنی مواجه می شویم. البته عده ای از مردان در این دو اثر، چهره های متفاوت از یکدیگر دارند و در یکی اهورایی و در دیگری اهریمنی هستند و یا تعیین اهورایی و اهریمنی بودنشان دشوار است. در این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی و روش کتابخانه ای تنظیم شده است، نویسنده به مقایسه تطبیقی مردان اهورایی در شاهنامه و اوستا با تکیه بر خاندان پادشاهی پرداخته است. در این بررسی مشخص گردید که پادشاهان اشاره شده در شاهنامه و اوستا به جز گشتاسپ، همگی یکسان هستند و دید کلی فردوسی در شاهنامه نسبت به او با بیانات اوستا متفاوت است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، اسطوره، اوستا، پادشاهان، شاهنامه، مردان اهورایی
  • عبدالله شهریار، رامین صادقی نژاد*، مریم محمدزاده صفحات 62-86

    رفاه و تامین اجتماعی به عنوان یکی از مشخصه های جوامع متمدن و پیشرفته، مولفه ای است که امروزه در سیاست های کلان کشورهای جهان، جایگاه ارزنده ای دارد. روی کردی که در نظام های گذشته کم تر بروز و خودنمایی داشته است. به گواه مورخان و محققان و با توجه به متن شاهنامه به عنوان یکی از اصیل ترین متونی که ما را از اوضاع ایران قبل از اسلام آگاه می کند، پرداختن به مقوله رفاه و تامین اجتماعی در صدر سیاست های کلان پادشاهان ایرانی قبل از اسلام از دورهکیانیان تا ساسانیان بوده است. یکی از مهم ترین ابزارهای تامین رفاه اجتماعی، بهبود شرایط صنعتی کشور است که به آبادانی و توسعه کشور و بهبود معیشت مردم می آن جامد. امری که علی رغم پر هزینه بودن به دلیل توجه پادشاهان به آسایش و رفاه مردم و تعمیم برخوداری و تامین اجتماعی، بدان اهتمام شده است. از این رو این پژوهش با تکیه بر شاهنامه فردوسی به عنوان متنی تاریخی ادبی به بررسی مصادیق صنعت و کاربرد انواع و گونه های آن در این اثر به منظور دست یابی به رفاه و تامین اجتماعی پرداخته است. نتیجه نشان می دهد که پرداختن به امر صنعت که از سنگین ترین و پرهزینه ترین برنامه های کشوری است، همواره درشاهنامه فردوسی از طرف پادشاهان برای ارایه خدمات اجتماعی به عنوان ارکان رفاه و تامین اجتماعی مورد توجه واقع شده است. روش به کار رفته در این پژوهش روش توصیفی تحلیلی با تکیه بر پژوهش میان رشته ای است.

    کلیدواژگان: ایران قبل از اسلام، خدمات اجتماعی، رفاه و تامین اجتماعی، شاهنامه فردوسی، معماری
  • وهاب مرادیان، مصطفی یگانی*، اردشیر صدرالدینی صفحات 87-106

    اندیشه های فمینیستی که در دوران معاصر و پس از انقلاب صنعتی از اروپا آغاز شد و در سراسر جهان گسترش پیدا کرد، در حوزه ادبیات نیز، راه یافت و نویسندگان بسیاری فارغ از جنسیت، به حقوق تضییع شده زنان در جوامع مردسالار پرداختند و دغدغه های زنانه را در سطوح خرد و کلان بازگو کردند. با توجه به ریشه دوانیدن باورهای مردسالارنه در جوامع عربی، پرداختن به مسایل زنانه در ادبیات این کشورها روایی داشته است. از این بین، عفاف البطاینه در رمان خارج الجسد تحت تاثیر باورهای فمینیستی و ساختار مردسالار جوامع خود، با رویکردی انتقادی سعی در تشریح وضعیت نابسامان زنان و ارایه راهکارهایی برای برون رفت این قشر از شرایط موجود دارد. در این تحقیق، با کاربست مبانی فمینیسی (نگرش آسیب شناسانه) و روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه های نویسنده در رمان مذکور بازگو و تبیین شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که البطاینه به مسایلی چون: انقیاد کامل جنس زن در برابر مردان؛ ازدواج سنتی در جوامع شرقی؛ احساس سرشکستگی از مونث بودن؛ سرکوب عشق و عاطفه در جوامع شرقی از ترس قضاوت های نادرست جامعه؛ ارایه چهره ای خشن و منفی از مرد؛ مساوات طلبی؛ انتقاد به باورهای نادرست جامعه اشاره کرده است. منی به عنوان شخصیت اصلی رمان، با سفر به کشورهای غربی و تغییر نام و چهره خود، به طور کامل دچار استحاله فرهنگی شده و مولفه های فرهنگ زن ستیز و مردسالار جامعه عربی را نفی کرده است.

    کلیدواژگان: عفاف البطاینه، خارج الجسد، فمینیست، زن، جامعه
  • اعظم اکبری رکن آباد، محبوبه خراسانی*، شهرزاد نیازی صفحات 95-120

    نهضت مشروطه، با ایجاد تغییرات اساسی در تمامی ساختار جامعه، ادبیات دوره قاجار را متحول ساخت. عواملی چون ارتباط با دنیای غرب، سفرنامه ها، تاسیس مدارس جدید، ترجمه آثار غربی، مطبوعات و غیره. زمینه های تجددطلبی ایرانیان را فراهم کرد و این تجددخواهی در آثار دوره مشروطه به لحاظ زبانی، ادبی و محتوایی تاثیر گذاشت و مهم ترین تغییرات سبکی را در پی داشت. در این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی و روش کتاب خانه ای است؛ مطالبی در مورد اوضاع اجتماعی و ادبی، شعر مشروطه و شاعران مورد بحث (فرخی، عارف و میرزاده عشقی) بیان شده و در ادامه ویژگی های سبکی، دستوری و ساختار صرفی این شاعران، مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش صرف به تجزیه و تحلیل واژگان پرداخته شده است. پژوهش در ساختار دستوری شعر مشروطه از این جهت حایز اهمیت است که از سویی شعر مشروطه زمینه را برای تغییر محتوایی و ساختاری فراهم نمود و بعد از این دوره، جنبشی در شعر ایجاد شد و آن آغاز شعر نیمایی بود و از سویی دیگر شاعران عصر مشروطه و بعد از آن تحت تاثیر ترجمه با آثار منثور و منظوم اروپا آشنا شدند و از یکدیگر تاثیر پذیرفتند. با ذکر شواهد و نمونه هایی از آثار این شاعران به این نتیجه      می رسیم که عامیانه گرایی در شعر مشروطه، بسامد بالایی دارد و اگرچه شاعران داعیه تجدد و نوگرایی را در ادبیات به ویژه شعر دارند؛ اما هنوز کهنه گرایی در آثارشان دیده می شود و با قواعد دستوری آشنایی کافی ندارند؛ لذا غلط های نحوی و زبانی در اشعارشان به وفور دیده می شود

    کلیدواژگان: ساختار صرفی، شعر مشروطه، عارف قزوینی، فرخی یزدی، میرزاده عشقی
  • لیلا ساعی، ناصر ناصری*، شهریار حسن زاده صفحات 121-140

    در بررسی تطبیقی و تحلیل گرانه شادخواری های شهریاران دولتمند در شاهنامه و هفت پیکر پی می بریم که آنان چگونه با به کارگیری آیین های ملی و باورها و کهن الگوهای باستانی و دستورات دینی چون نیک اندیشی و نیکوکاری، روز به روز بر حکومت خویش رونق و دوام می بخشیدند و با داد و دهش و بخشش و گستردن خوان به عامه مردم و برپایی جشن های مردمی و ملی و دینی بر شادخواری و بهره مندی خود و مردم از موهبت های ایزدی می افزودند. پادشاهانی که دولت پایدار و عمر پربار داشتند، پروردگار خویش را بامدادان و شامگاهان ستایش کرده و خردمندان و روحانیون و اخترشناسان را ارج می نهادند و در انجام و فرجام امور خطیر با آنان مشورت می نمودند. نتایج تحقیق نشان می دهد عناصری چون داشتن فره ایزدی و خوش چهره بودن حاکمان، برخورداری از توانایی جسمانی و دلاوری، پگه خیزی، نیایش، نیک اندیشی، بهره گیری از موسیقی، از عوامل دولتمندی و شادخواری های شهریاران ایران بوده است که در برخی موارد فردوسی و در پاره ای مسایل نیز نظامی نگاه عمیق تری به آن ها داشته اند و در صفحات این مقاله با ذکر نمونه های متعدد بررسی شده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، هفت پیکر، فره ایزدی، پگه خیزی، داد و دهش
  • علی بخشی، فرهاد ادریسی*، محمدحسین صائینی، حسین مرادی زنجانی صفحات 140-160

    تیسیر یکی از مفاهیم فقهی است که از قرآن به فرهنگ فقه اسلامی راه یافته و مباحثی پیرامون آن طرح شده است. در گستره ادب فارسی، مولوی به عنوان شاعری شناخته می شود که ابتدا فقیه و عالم دینی بوده و پس از دیدار با شمس تبریزی، به جرگه صوفیان وارسته و عارفان واصل پیوسته است. به این اعتبار، از اصطلاحات فقهی متعددی در دوران نوزایی فکری و شخصیتی خود در مثنوی معنوی و غزلیات شمس سود برده است. در این مقاله، با رویکرد به روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای، مفهوم فقهی تیسیر از دید مولانا بررسی و کاویده شده است. به نظر می رسد در کلام شاعر، مواردی چون: اضطرار، رجحان تکالیف بر یکدیگر، عدم تکرار در جرم و مسایل معرفت شناختی به عنوان عوامل تیسیر یاد شده است که در تطبیق با آراء غالب فقها، شاهد هنجارگریزی هایی هستیم. دلیل محوری این موضوع، گرایش های عرفانی مولانا است که باورهای فقهی او را تحت تاثیر قرار داده و بدان شاکله ای جدید بخشیده است. همچنین، تبلیغ گفتمان تیسیر با روحیه رواداری و تساهل مولانا ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: اسلام، قرآن، مولوی، مثنوی معنوی، غزلیات شمس، فقه، تیسیر
|
  • Ehsan Koosha, Aliasghar Halabi * Pages 1-22

    In some schools, philosophical and poetic views are mixed to interpret the World and its phenomena, and introduced some works with philosophical and poetic content. In this research, the views of Naser Khosrow (394-481 A.H) and The Schlegel brothers Friedrich (1772-1829 A.D) and A.W (1767-1845 A.D) (two founders of Romantic school) are studied in the way of comparative study, in the field of poetic views. Our purpose is to show the similarities and differences between the ideas of these thinkers as the represents of two culture of Iran and Germany on poetic view of the World. Regarding to the fact that Iran and Germany introduced some great poets to the human society, such studies seem necessary. The comparative study shows that how they try to draw their subjective & ideal world and interpret them by use of combination of philosophical and poetic views. To describe the beauties of the world and try to show the root of them in the heaven, is the most similarity between them and the difference in the philosophical and theological view, is the most difference between them. This study is done with take a look to the views of Alexandrian Plotinus (A neoplatonic philosopher) because we can obviously see the important ideas of this philosopher in the works of Naser Khosrow and The Schlegel brothers. This research has been done by the descriptive, analytic, comparative method through the studying in the library, taking notes; and ordering, comparing and analyzing the notes.

    Keywords: Schlegel brothers, Divan of Naser Khosrow, 'Plotinus, poetic view of the World
  • Zinat Jahani, Kimia Tajnia *, Ismail Eslami Pages 23-62

    Ferdowsi tried to keep the names of the heroes and princes in front of them with the language of epic. Ferdowsi, out of national attachment, turned mythical themes into epics and entered the Shahnameh. Shahnameh Summary of culture, religion, customs and aspirations of a nation over the centuries and millennia and the profound impact of religious beliefs, historical events and cultural customs in all its historical and social periods is obvious. Loves and hatreds, victories and defeats, sorrows and joys, wars, and reconciliations have all been deposited in the collective memory of a nation and the basis of creation is based on the confrontation of Ahura and the devil, ugliness and beauty, darkness and light and strife. The good and the bad are in the realm of existence and epic. In Shahnameh and Avesta, we encounter two types of Ahuraian and demonic men. Of course, some of the men in these two works have different faces and are Ahuraian in one and demonic in the other, or it is difficult to determine whether they are Ahuraian or demonic. In this study, which is organized by descriptive-analytical method and library method, the author has made a comparative comparison of Ahuraian men in Shahnameh and Avesta based on the royal family. In this study, it was found that the kings mentioned in Shahnameh and Avesta except Goshtasp They are the same and Ferdowsi's general view of him in the Shahnameh is different from that of the Avesta.

    Keywords: Myth, Avesta, Kings, Shahnameh, Ahura men
  • Abdoulah Shahriar, Ramin Sadeginajhad *, Maryam Mohammadzadeh Pages 62-86

    Welfare and social security, as one of the characteristics of civilized and advanced societies, is a component that has a valuable place in the macro-policies of the world today; an approach that has been less prevalent in previous regimes. According to historians and researchers, and considering the text of the Shahnameh as one of the most original texts that informs us about the situation in pre-Islamic Iran, the issue of welfare and social security was given attention at the forefront of the macro policies of pre-Islamic Iranian kings from the Kianian to the Sassanids period. One of the most important tools for providing social welfare is to improve the industrial conditions of the country, which leads to the prosperity and development of the country and improvement in people's livelihood. Despite being costly, this has been taken care of because of the kings' attention to the well-being of the people and the generalization of wealth and social security. Therefore, relying on Ferdowsi’s Shahnameh as a historical-literary text, this research has studied the examples of industry and the application of its types and species in order to achieve welfare and social security. The result shows that dealing with industry, which is one of the heaviest and most expensive programs in the country, has always been considered by kings in Ferdowsi’s Shahnameh to provide social services as pillars of welfare and social security. The method used in this research is a descriptive-analytical based on interdisciplinary research.

    Keywords: Pre-Islamic Iran, Social Services, Welfare, Social Security, Ferdowsi’s Shahnameh, architecture
  • Vahab Moradian, MOSTAFA YEGANI *, Ardeshir Sadreddini Pages 87-106

    Feminist ideas that began in Europe after the contemporary post-industrial revolution and spread throughout the world also came into the field of literature, and many gender-based writers addressed women's diminished rights in patriarchal societies and women's concerns. On the micro and macro levels. Given the rootedness of patriarchal beliefs in Arab societies, addressing women's issues in the literature of these countries is valid. In the meantime, Efaf Al- Batayeneh, in her Kharej Al-Jasad novel, is influenced by feminist beliefs and the patriarchal structure of her societies, with a critical approach of attempting to describe the plight of women and suggest ways to get this class out of the situation. In this research, using the feminist foundations and the descriptive-analytical method, the author's views on the novel are explained and explained. The results of the study show that: Al- Batayeneh issues such as: the complete subjugation of women to men; traditional marriage in Eastern societies; Man, egalitarianism, has criticized society's false beliefs. As the main character of the novel, Semen, having traveled to Western countries and renamed himself, has completely undergone cultural transformation and negated the components of the patriarchal and patriarchal culture of Arab society

    Keywords: Al- Batayeneh, Kharej Al-Jasad, Feminist, woman, society
  • Azam Akbari Raknabadi, Mahboubeh Khorasani *, Shahzad Niaz Pages 95-120

    The constitutional movement revolutionized the literature of the Qajar period by dramatically changing the entire structure of society. Factors such as connecting with the Western world, travelogues, establishing new schools, translating Western works, the press and more. It provided the Iranian modernization grounds, and this modernization influenced the works of the constitutional period in terms of linguistic, literary, and content, resulting in the most important stylistic changes. In this research, descriptive-analytical and library methods have been attempted; articles on social and literary situation, constitutional poetry and poets (Farrokhi, Aref and Mirzadeh Eshghi) have been presented and more on style, grammatical and structural features Just consider these poets. The mere section deals with vocabulary analysis. Research in the grammatical structure of constitutional poetry is important because on the one hand constitutional poetry has provided the context for structural and content change. And then, influenced by translation, they became acquainted with and influenced each other's European prose and poetry. Citing evidence and examples from the works of these poets, we conclude that populism has a high frequency in constitutional poetry, and although poets have a claim to modernity and modernity in literature, especially poetry; They are not well versed in grammar rules, so syntax and linguistic errors are abundantly evident in their poems.

    Keywords: constitutional poetry, Morphology, Farrokhi Yazdi, Mirzadeh Eshghi, Aref Ghazvini
  • Leyla ساعی, Naser Naseri *, Shahriyar Hasanzadeh Pages 121-140

    n a comparative and analytical study of the happiness of the wealthy princes in Shahnameh and Haft Peykar, we find out how they use national mirrors and beliefs and archetypes and religious orders such as benevolence and charity day by day. They prospered and perpetuated their rule and increased their happiness and enjoyment of divine blessings by giving, giving, forgiving, and spreading the word to the general public, and by holding popular, national, and religious celebrations. The kings, who had a stable government and a prosperous life, praised their Lord in the mornings and evenings, and honored the wise, the clergy, and the astronomers, and consulted with them in carrying out and ending serious matters. The results of the research show that elements such as having a divine spirit and good looks of the rulers, having physical ability and bravery, greed, prayer, benevolence, using music, have been the factors of wealth and happiness of the Iranian princes. In some cases, Ferdowsi and in some issues, Nezami have taken a deeper look at them, and in the pages of this article, several examples have been studied.

    Keywords: Shahnameh, Haft peykar, Farreh Izadi, Peghe Khizi, Dad, Dahesh
  • ALI BAKHSHI, Farhad Edrisi *, Mohammadhosein Saieni, Hosein Moradi Zanjani Pages 140-160

    Taysir is one of the jurisprudential concepts that has found its way into the culture of Islamic jurisprudence from the Qur'an and discussions have been held about it. In the field of Persian literature, Mowlana is known as a poet who was first a jurist and a religious scholar and after meeting with Shams Tabrizi, he joined the Jirga of Sufis and mystics. In this regard, he has used several jurisprudential terms during his intellectual and personality renaissance in the spiritual Masnawi and Ghazals of Shams. In this article, with a descriptive- analytical approach and library resources, the jurisprudential concept of Taysir from Mowlana's point of view has been studied and explored. It seems that in the words of the poet, such things as: urgency, error, priority of tasks over each other and epistemological issues are mentioned as influencing factors. Jurisprudential beliefs have influenced him and given him a new shape. Also, the propagation of Taysir's discourse is directly related to Mowlana's spirit of tolerance and tolerance.

    Keywords: Islam, Quran, Mowlana, Masnawi, ghazals of Shams, Taysir