فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

نشریه پترولوژی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سعید محمدی*، سون لین چانگ، ملیحه نخعی صفحات 1-28

    در منطقه تیغناب در جنوب خاوری سربیشه، نفوذ توده‏ های نیمه‏ عمیق کوارتزدیوریتی درون سنگ‏ آهک و ماسه‏ سنگ‏ های پالیوسن- ایوسن پیدایش اسکارن را به دنبال داشته است. پلاژیوکلاز، هورنبلند و کوارتز سازنده‏ های اصلی سنگ‏ های نیمه‏ عمیق هستند. داده‏ های تجزیه ریزکاو الکترونی نشان می دهد محتوای آنورتیت در پلاژیوکلازها برابربا 15 تا 45 درصد و ترکیب آنها از آندزین تا الیگوکلاز متغیر است. آمفیبول‏ ها در قلمرو کلسیک و از نوع مگنزیوهورنبلند هستند. فشار حاکم در زمان تبلور کانی‏ ها در کوارتزدیوریت پورفیری تیغناب برابربا 27/5 کیلوبار و دمای میانگین آن برپایه دماسنجی با به کارگیری هورنبلندهای همزیست با پلاژیوکلاز نزدیک به 788 درجه سانتیگراد به دست آمده اند. گارنت، اپیدوت، پیروکسن، کلسیت، کلریت، کوارتز، مگنتیت، پیریت، هماتیت و ژیپس از کانی‏ های سازنده برون‏ اسکارن تیغناب هستند. گارنت‏ های بررسی‏ شده، در رده کلسیم‏ دار و از نوع محلول جامد آندرادیت- گروسولار هستند. بررسی تغییرات ترکیبی این کانی نشان می دهد مقدار سازنده گروسولار روند کمابیش یکنواخت دارد؛ اما مقدار سازنده آندرادیت تغییرات اندکی نشان می‏ دهد. حضور آندرادیت و تغییرات آن در گارنت‏ های بررسی شده، به ترتیب نشان دهنده بالابودن فوگاسیته اکسیژن و تغییرات نسبت Fe3+/Al در هنگام تبلور گارنت است. پیروکسن در اسکارن تیغناب از نوع دیوپسید است. وجود آندرادیت، پیروکسن غنی از دیوپسید و فراوانی بیشتر گارنت نسبت به پیروکسن در اسکارن بررسی شده، نشان دهنده شرایط اکسیدان است و با نتایج به دست آمده از بررسی شیمی کانی آمفیبول در کوارتزدیوریت پورفیری سازنده اسکارن همخوانی دارد. نبود ولاستونیت در برون‏ اسکارن نشان می دهد گارنت و کلینوپیروکسن در دمای کمتر از 550 درجه سانتیگراد و توسط محلول‏ های متاسوماتیزه کننده متبلور شده‏ اند.

    کلیدواژگان: دما- فشارسنجی، هورنبلند- پلاژیوکلاز، کوارتزدیوریت پورفیری، گارنت، برون اسکارن، تیغناب، زمین‏ درز سیستان
  • اکبر احمدوند، محسن نصرآبادی*، عباس آسیابانها، کاظم قلی زاده صفحات 29-56

    مجموعه دگرگونی صغین در آمیزه (ملانژ) افیولیتی شمال صوغان، دربردارنده واحدهای دگرگونی با سنگ مادر (پروتولیت) و درجه دگرگونی متفاوت است. سنگ‏ های این مجموعه در شرایط دما و فشار رخساره‏ های پومپله‏ ایت- اکتینولیت، شیست سبز تا اپیدوت‏ آمفیبولیت و شیست آبی دگرگون شده اند و آمیزه سرپانتینیتی آنها را در برگرفته است. سنگ‏ های رخساره پومپله‏ ایت- اکتینولیت و شیست سبز- اپیدوت‏ آمفیبولیت شواهدی از رویداد دگرگونی رخساره شیست آبی به‏ صورت تبلور گلوکوفان در پیرامون بلورهای اکتینولیت و منیزیوهورنبلند را نشان می‏ دهند. میانگین فشار و دمای دگرگونی به دست آمده با نرم افزار ترموکالک و شبکه‏ های پتروژنتیک برای نمونه های پومپله‏ ایت- اکتینولیت‏ شیست برابربا 6 تا 7 کیلوبار و 290 تا 350 درجه سانتیگراد و برای نمونه شیست آبی برابربا 11 کیلوبار و 350 درجه سانتیگراد است. روابط تبدیلی کانی‏ ها، محاسبات دما- فشارسنجی و حفظ لاوسونیت با مسیر دگرگونی پادساعت‏ گرد همخوانی دارند. در کل، بلوک‏ های دگرگونی آمیزه های سرپانتینیتی با چنین مسیر دگرگونی همانند مجموعه صغین نشان‏ دهنده سیستم‏ های فرورانش با چرخه زندگی درازمدت هستند؛ به‏ گونه ای‏ که در مرحله آغاز رویداد فرورانش، مسیر دگرگونی سنگ کره فرورو در رسیدن به رخساره شیست آبی از رخساره‏ های شیست سبز تا اپیدوت‏ آمفیبولیت گذر کرده است. در ادامه با کاهش گرادیان زمین‏ گرمایی و تکامل جایگاه فرورانش، مسیر دگرگونی پیشرونده از زیررخساره پومپله‏ ایت- اکتینولیت گذر کرده و مسیر فشار- دمای مشابه شکل سنجاق سر حاکم شده است که شاخص جایگاه منشورهای به‏ هم افزوده نوع فرانسیسکین است.

    کلیدواژگان: لاوسونیت، ‏ شیست آبی، دما- فشارسنجی، صوغان، زاگرس
  • افشین اکبرپور*، مرتضی خلعت بری جعفری صفحات 57-74

    کانسار آهن ابراهیم‏ آباد در شمال باختری پهنه ساختاری سنندج- سیرجان و شهرستان دیواندره جای دارد و دربردارنده سنگ‏ های دگرگونی پالیوزوییک، توده‏ های آذرین درونی مزوزوییک و سنگ‏ های متاسوماتیک است. سنگ‏ های دگرگونی شامل میکاشیست و مرمر هستند که توده‏ های آذرین درونی با ترکیب گرانودیوریت تا گرانیت کم و بیش کاتاکلاستیک و میلونیتی آنها را قطع کرده‏ اند. برپایه بررسی های سنگ نگاری، میکاشیست و رسوب های آواری همراه در حد رخساره شیست سبز دگرگون شده‏ اند. مرمرها و توده‏ های آذرین درونی نیز در امتداد پهنه‏ های برشی دچار دگرگونی کاتاکلاستیک شده‏ اند. سنگ‏ های متاسوماتیک، ترکیب اسکارن گارنت- آمفیبول‏ دار تا گارنتیت دارند و رگچه‏ های منیتیت‏ دار آنها را قطع کرده‏ اند. کانی‏ سازی آهن در این محدوده بیشتر به صورت منیتیت هایی به شکل‏ های عدسی‏ ، رگه- رگچه‏ ای و دانه پراکنده است. این کانسار بافت پراکنده، توده‏ ای، جانشینی و شبکه‏ ای دارد. منیتیت به صورت بی شکل، ریز (کمتر از 1 میلیمتر) و یا به صورت پراکنده پدید آمده‏ است. کلریت، ترمولیت- اکتینولیت، اپیدوت، گارنت و کوارتز از کانی‏ های باطله هستند که گاهی همراه با کانی‏ های رسی و کلسیت یافت می شوند. مقدار آهن در کانسنگ از 14‏ تا 47 درصدوزنی تغییر می‏ کند. عنصر آهن با عنصر S و اکسیدهای SiO2، Al2O3، MgO، CaO، MnO و K2O همبستگی منفی و با کروم و کبالت همبستگی مثبت نشان می‏ دهد. تفسیر نمودارهای نسبت Ti/Ni+Cr و Ti/V نشان دهنده خاستگاه گرمابی این کانسار است. داده‏ های زمین شیمیایی از کانسنگ منیتیت و تغییرات عنصرهای کبالت، نیکل، وانادیم و تیتانیم در آن نشان دهنده خاستگاه اسکارنی- گرمابی است. سیال های داغ پدیدآمده از توده‏ های آذرین درونی آهن را جابجا می کنند و در فاصله میان واحدهای دگرگونی مانند مرمر، میکاشیست، شیست سبز و اسکارن ته‏ نشست کرده اند.

    کلیدواژگان: کانه‏ زایی آهن، زمین شیمی، سیال گرمابی، اسکارن، ابراهیم آباد، کردستان
  • فاطمه سالار بیرامی، حسین شهبازی*، مریم قبادنام صفحات 75-90

    الیوین بازالت های کواترنری قزلحصار در 2 کیلومتری جنوب باختری روستای قزلحصار، 60 کیلومتری شمال خاوری شهر همدان و در پهنه زمین شناسی و زمین ساختی سنندج-سیرجان رخنمون دارند. این سنگ ها به صورت روانه های افقی تیره به ضخامت نزدیک به 20 متر روی نهشته های کواترنری جای گرفته اند. فنوکریست های آنها از الیوین و کلینوپیروکسن های غالبا شکل دار تشکیل شده اند. خمیره سنگ دربردارنده شیشه، لوسیت، نفلین و میکرولیت های پیروکسن است. در این سنگ ها بافت های پورفیری، ویتروفیری و گلومروپورفیری رایج هستند. بازالت های قزلحصار تحت اشباع از سیلیس هستند و سرشت آلکالن دارند. دیوپسید، هماتیت، انورتیت، آلبیت، ارتوکلاز، ±هیپرستن، ±الیوین، ±نفلین و ±کوارتز از کانی های نورم بازالت های قزلحصار هستند. در الگوهای بهنجارشده عنصرهای خاکی کمیاب، غنی شدگی از عنصرهای خاکی کمیاب سبک (LREEs) نسبت به عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (HREEs) دیده می شود. میزان تفکیک میان عنصرهای خاکی کمیاب سبک و عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (43/43- 05/37 LaN/YbN=) آنها کمابیش بالاست. در این سنگ ها، عنصرهای با قدرت میدان بالا (HFSE) مانند Nb، Ta، Zr، Ti و P و عنصر Rb آنومالی منفی و عنصرهای لیتوفیل بزرگ یون (LILE) مانند Pb و Ba و برخی عنصرهای دیگر مانند Th، La، Ce، Nd و Sm آنومالی مثبت دارند. ویژگی های زمین شیمیایی روانه های آتشفشانی قزلحصار و پارامترهای عنصرهای کمیاب آنها مانند Nb∆ نشان می دهد ماگمای این سنگ ها از ذوب بخشی درجه پایین یک منبع گوشته ای گارنت دار غنی شده خاستگاه گرفته اند و فرایند تبلوربخشی در سرشت زمین شیمیایی آنها نقش داشته است. این سنگ ها ویژگی های بازالت های آلکالن درون صفحه ای قاره ای را دارند.

    کلیدواژگان: آلکالی بازالت، تحت اشباع، ذوب بخشی، قزلحصار، همدان، پهنه سنندج- سیرجان
  • سید وحید شاهرخی*، رضا زارعی سهامیه صفحات 91-110

    ناحیه تاشینا به عنوان بخشی از پهنه ماگمایی- دگرگونی سنندج- سیرجان در ده کیلومتری شمال شهر سرکان و در دامنه جنوبی کوه گاوبار جای دارد. مهم ترین واحد زمین‏‏ شناسی، گرانیت پورفیروییدی به سن ژوراسیک میانی است. تورمالین به‏‏ صورت توده‏‏ ای همراه با پگماتیت‏‏ ها و به صورت رگه‏‏ های کوارتز تورمالین درون گرانودیوریت‏‏ ها دیده می‏‏ شود. تورمالین‏‏ های توده‏‏ ای در پگماتیت‏‏ ها به صورت کروی و بیضوی، کشیده و شعاعی دیده می شود و گاهی مقدار آن به اندازه‏‏ ای است که می‏‏ تواند از نوع تورمالینیت باشد. در مقیاس میکروسکوپی، تورمالین‏‏ های توده‏‏ ای به‏‏ صورت قهوه‏‏ ای- سبز، گاهی با رنگ تداخلی (اینترفرانس) بسیار شدید و تورمالین‏‏ های رگه‏‏ ای از نوع قهوه‏‏ ای- سبز و آبی (ایندیکولیت) هستند. ایندیکولیت مربوط به فاز تاخیری تورمالین و جدیدتر از تورمالین‏‏ های قهوه‏‏ ای- سبز است. برپایه داده های تجزیه کانی تورمالین با ریزکاو الکترونی و نمودارهای گوناگون، تورمالین‏‏ های این ناحیه آهن‏‏ دار و از نوع شورل هستند. تورمالین درون پگماتیت بیشتر قلیایی با گرایش به سمت جایگاه خالی و تورمالین رگه‏‏ های کوارتز تورمالین از نوع جایگاه خالی هستند. شکل داربودن و نبود منطقه‏‏ بندی شیمیایی، بالابودن مقدار Al و Fe/Fe+Mg، نقصان در جایگاه X تورمالین‏‏ ‏‏ ها و فراوانی تورمالین در سنگ میزبان گرانیتوییدی فقیر از Li نشان دهنده ماگمایی بودن خاستگاه تورمالین‏‏ ها و غنی‏‏ شدگی آنها از ‏‏ B است. برپایه تجزیه های زمین‏‏ شیمیایی، وجود بی‏‏ هنجاری منفی Ba، Eu، Nb و Sr در نمونه‏‏ های منطقه و جدایش پلاژیوکلاز و پتاسیم فلدسپار، عامل مهمی در تحول ماگمایی سنگ‏‏ های منطقه به شمار می رود. بررسی های انجام شده نشان‏‏ دهنده سازگاری خوب میان نتایج بررسی های سنگ نگاری، شیمی عنصرهای کمیاب و خاکی کمیاب هستند.

    کلیدواژگان: پگماتیت، شورل، عناصر نادر خاکی، تاشینا، سرکان
  • بهاالدین نخجوانی، علی اصغر کلاگری، سید غفور علوی*، کمال سیاه چشم صفحات 111-134

    توده آذرین درونی مونزونیتی- سینیتی گودال به عنوان بخشی از توده باتولیتی شیورداغ، در شمال اهر (استان آذربایجان شرقی) رخنمون دارد. همچنین، این توده بخشی از پهنه ماگمایی البرز- آذربایجان- قفقاز کوچک مربوط به اقیانوس مزوتتیس (سوان- آکرا- قره داغ) به شمار می آید. در همبری توده آذرین درونی گودال با واحد آهکی- آهک مارنی، کانه زایی اسکارنی آهن- مس و مولیبدن (مگنتیت، اسپیکولاریت، پیریت، کالکوپیریت و مولیبدنیت) رخ داده است. همچنین، کانی های برون زاد مس- آهن (مالاکیت، آزوریت، هماتیت ثانویه و هیدروکسیدهای آهن) مجموعه کانه زایی درون زاد اسکارنی را همپوشانی کرده اند. برپایه نمودار اکسید عنصرهای اصلی دربرابر SiO2، به همراه مقدارهای میانگین، نسبت های عنصری و نمودارهای عنصرهای کمیاب، توده آذرین درونی گودال از ماگمایی کمابیش تکامل یافته پدید آمده است که در محدوده ترکیبی توده های آذرین درونی مرتبط با اسکارن های مس و تا اندازه ای روی قرار می گیرد. از سوی دیگر، الگوهای توزیع عنصرهای کمیاب توده آذرین درونی گودال که با ترکیب N-MORB بهنجار شده اند، بیشترین شباهت را با توده های آذرین درونی مرتبط با اسکارن روی و تا اندازه ای مس شناخته شده نشان می دهند. در نتیجه با اینکه کانه زایی آهن در سطح کنونی غالب است، توده آذرین درونی گودال بیشترین شباهت را به توده های آذرین درونی مرتبط با اسکارن های مس نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اسکارن، مزوتتیس، ماگمای نسبتا تکامل یافته، گودال، شیورداغ
|
  • Seyyed Saeid Mohammadi *, Sun-Lin Chung, Malihe Nakhaei Pages 1-28

    In Tighanab area at southeast of Sarbisheh, the intrusion of quartzdioritic subvolcanic bodies into the Paleocene- Eocene limestone and sandstone led to the skarn formation. Plagioclase, hornblende (magnesiohornblende) and quartz are the main minerals in the subvolcanic rocks. Base on microprobe analyses, the composition of plagioclases with 15-45% anorthite content varies from andesine to oligoclase. The pressure during mineral crystallization of the Tighanab quartzdiorite porphyry is about 5.27kbar and its average temperature, on the basis of thermometry with coexisting hornblende and plagioclase, was obtained about788ºC. The Tighanab exo- skarn are characterized by the presence of garnet, epidote, pyroxene (diopside), calcite, chlorite, quartz, magnetite, pyrite, hematite and gypsum. The studied garnets belong to the calcic category and are of the andradite- grossular solid solution type. The composition of andradite varies slightly whereas the grossular constituents, to some extent, are uniform. The occurrence of andradite as well as its compositional changes represents high oxygen fugacity and Fe3+/Al ratio changes respectively, during the garnet crystallization. The presence of andradite, diopside- rich pyroxene and the over abundance of garnet relative to pyroxene in the studied skarn indicates oxidant conditions and correspond with the results of amphibole chemistry study in generating skarn quartz diorite porphyry. The lack of wollastonite in exo- skarn can be indication of garnet clinopyroxene crystallization at temperatures below 550 °C by metasomatizing solutions.

    Keywords: : thermo-barometry, hornblende- plagioclase, Quartz diorite porphyry, Garnet, Exo-skarn, Tighanab, Sistan suture zone
  • Akbar Ahmadvand, Mohsen Nasrabady *, Abbas Asiabanha, Kazem Gholizadeh Pages 29-56

    The Seghin metamorphic complex of ophiolitic mélange from the north Soghan, composed of metamorphic suites varying in protolith and metamorphic grade. The rock units of this complex have been metamorphosed under PT conditions of pumpellyite- actinolite, greenschist- Ep amphibolite and blueschist facies enclosed by a serpentinitic mélange. The pumpellyite- actinolite and greenschist- Ep amphibolite facies rocks display overprinted metamorphic evidences of blueschist facies as glaucophane overgrowth around actinolite and magnesiohornblende crystals. The average temperature and pressure calculated by thermocalc software and petrogenetic grids is 6- 7, 290- 350 and 11 Kb, 350 ˚C for pumpellyite- actinolite schist and blueschist samples, respectively. The relations of minerals transformation, thermobarometry calculations and the lawsonite preservation are in accordance with counter- clockwise metamorphic path. Generally, the metamorphic blocks of serpentinitic mélange with counter- clockwise PT path like Seghin complex are characteristics of long- lived subduction systems. During the onset of subduction event and attaining to blueschis facies, metamorphic path of down- going slab has passed through greenschist- Ep amphibolite facies. Then, the prograde metamorphic path extending across Pmp- Act subfacies owing to decreasing of geothermal gradient during maturity of subduction setting. Consequently, hairpin- like PT path is governed that is characteristic of Franciscan- type accretionary prisms.

    Keywords: Lawsonite, Blueschist, Thermobarometry, Soghan, Zagros
  • Afshin Akbarpour *, Morteza Khalatbari Jafari Pages 57-74

    The Ebrahim-Abad iron deposit, consisting of Paleozoic metamorphic rocks, Mesozoic plutonic bodies and metasomatic rocks, occurred in the northwest of Divandere and the Sanandaj- Sirjan structural zone.The metamorphic rocks including micaschist and marble are cut by plutonic intrusive rocks (granodiorite to milonitic and cataclastic granite). Mica schist and associated detrital sediments have been changed in the low- grade greenschist facies. Marbles and plutonic rocks have also undergone cataclastic metamorphism along shear zones. Metasomatic rocks are garnet- amphibolite to garnititic skarn composition crosscutting by magnetic veins. Iron mineralization as magnetite, chiefly occurred as lenses, veins and veinlets as well as dissimented grains. Massive, dissiminated, replacement, and network textures are the main textures of this deposit. Magnetite developed as amorphous, fine (less than 1 mm), or dissiminated. Chlorite, trermolite- actinolite, epidote, garnet, and quartz with minor clay minerals and calcite are the gangue minerals of the studied ore deposit. Iron oxide grade varies from 14 to 47 FeO%. Fe shows a negative correlation with S, and Si, Al, Mg, Mn, Ca, K oxides but positive correlation with Cr and Co. Ti/Ni+Cr and Ni/Cr diagrams point to the hydrothermal origin of the iron ore under study. The variations in the cobalt, nickel, vanadium, and titanium contents indicate that the skarn- hydrothermal origin of the Ebrahim- Abad iron deposit. It seems that the iron oxide remobilized by hot hydrothermal fluids originated from intrusive bodies and redeposited in marble, mica schist, greenschist, and skarn.

    Keywords: Fe-Mineralization, Geochemistry, Hydrothermal, skarn, Ebrahim-Abad, Kurdistan
  • Fatemeh Salar Beyrami, Hossein Shahbazi *, Maryam Ghobadnam Pages 75-90

    The Ghezelhesar alkali olivine basalt flows as dark horizontal flows with about 20 m thickness covered the Quaternary deposits, 2 km southwest of Ghezelhesar village, 60 km northeast of Hamedan and in the Sanandaj-Sirjan geological and tectonic zone. The phenocrysts of these rocks are olivine and clinopyroxene often as euhedral crystals and common porphyritic, vitrophyritic and glomeroporphyric textures. The matrix of the rocks studied formed from volcanic glass, leucite, nepheline and microliths of pyroxene. The Ghezelhesar basalts, with continental within plate alkaline nature, are silica-under saturated and characterized by normative minerals of Diopside, Hematite, Anorthite, Albite, Orthoclase, ±Hypersthene, ±Olivine, ±Nepheline, and ±Quartz. REE normalized patterns show enrichment in LREEs rather than HREEs and fractionation between LREE and HREE is relatively high (LaN/YbN = 37.05–43.43). A negative anomaly in High Field Strength Elements (Nb, Ta, Zr, Ti, P, and Rb) and positive anomaly in Large Ion Lithophile Elements (i.e. Ba, Pb) and elements such as Th, La, Ce, Nd, and Sm are remarkable geochemical features of the rocks under study. These criteria along with parameters of their trace elements such as the ∆Nb indicate that the parent magma of the rocks under investigation derived from the low-grade degree partial melting of an enriched garnet-mantle, and the fractional crystallization has affected their chemical properties.

    Keywords: Alkali basalt, Silica-under saturated, partial melting, Ghezelhesar, Hamedan, Sanandaj-Sirjan zone
  • Seyedvahid Shahrokhi *, Reza Zareisahamieh Pages 91-110

    Tashina area, as a part of the Sanandaj- Sirjan magmatic- metamorphic Zone, located 10 kilometers north of Serkan city and on the southern slope of Kuhe- Gavbar. The most important geological unit is the porphyroid granite belonging to the Middle Jurassic. Tourmaline is observed as massive in pegmatites and as quartz tourmaline veins within the host granodiorite. The massive tourmalines are spherical, elliptical, elongated, and radial, and sometimes it is so abundant that it can be as the tourmalinite type. Optically, the massive tourmalines show brown- green in color, sometimes very intense intefrance whereas the tourmaline veins are brown- green and blue (indicolite). Indicolite related to the tourmaline delayed phase and is newer than brown- green tourmalines.The studied tourmalines are Fe- rich and schorl type, base on EPMA data as well as several diagrams. The tourmaline in the quartz- tourmaline veins are the vacancy type while the second type is often alkaline with tendency to this group.  Euhedral forms and the lack of chemical zoning, with high Al and Fe/Fe+Mg contents, deficiency in X sites, and plentiful tourmaline in host granitic rock which is Li poor are all indicative of  the magmatic origin of tourmaline enriched in B. The presence of Ba, Eu, Nb, and Sr negative anomalies in the studied samples and the separation of plagioclase and K- feldspar can be accounted as important factors in magmatic evolution of the studeid rocks.  Overall, the results of petrographic studies are well in accordant with trace and REE geochemistry data.

    Keywords: Pegmatite, Schorl, Rare earth elements, Tashina, Serkan
  • Bahaedin Nakhjavani, Ali Asghar Calagari, Seyed Ghafour Alavi *, Kamal Siah Cheshm Pages 111-134

    The monzonitic-syenitic Gowdal intrusive body located in the north of Ahar, East- Azerbaidjan province is a member of the Shivardagh batholithic body and a part of the Alborz- Azerbaidjan- Lesser Caucasus magmatic belt related to the Meso-Tethys (Sevan- Akera- Ghareh Dagh) Ocean. Fe- Cu and Mo skarn mineralization (magnetite, specularite, pyrite, chalcopyrite, and molybdenite) occurred at the contact of the Gowdal intrusive body with limestone- marly limestone units. The supergene copper and iron minerals (malachite, azurite, secondary hematite, and Fe-hydroxides) are superimposed on the hypogene skarn mineralization assemblages. Based upon diagrams of major elements versus SiO2, with mean values, ratios of trace elements, and diagrams of trace elements, the Gowdal intrusive body formed from relatively evolved magma and compositionally lies within the range of intrusive bodies affiliated with copper and to some extent zinc skarns. On the other hand, distribution patterns of trace elements of the Gowdal intrusive body normalized to N-MORB shows considerable similarity to known zinc and to some extent copper skarn-related intrusive bodies. Consequently, despite having dominant iron mineralization at the current level, the Gowdal intrusive body displays the utmost similarity with the bodies associated with copper skarns.

    Keywords: skarn, Meso- tethys, relatively evolved magma, Gowdal, Shivardagh