فهرست مطالب

Journal of Pathobiology Reaearch
Volume:23 Issue: 1, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پوریا صفرزاده کوزانی، فاطمه رهبری زاده*، پویا صفرزاده کوزانی، زینب صادقی، الهام درزی اسلام صفحات 1-29

    بیماری ویروس کرونا 2019 (کووید-19) نوعی ذات الریه ویروسی است که در اثر سندرم حاد تنفسی کرونا ویروس-2 (SARS-CoV-2) ایجاد می شود. SARS-CoV-2 بعنوان سومین ویروس کرونا بسیار بیماری زا پس از کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی (SARS-CoV) و کرونا ویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) در جمعیت انسانی در قرن بیست و یکم مشخص شده است. تا به امروز (20 مهر 1399) بصورت رسمی بیش از سی و چهار میلیون نفر به این ویروس مبتلا و بیش از یک میلیون نفر جان خود را در اثر ابتلا به این ویروس از دست داده اند که نشان دهنده ی اهمیت پیشگری و درمان بیماری کووید-19 است. در این مقاله ی مروری ما ابتدا نیم نگاهی به تاریخچه ی کروناویروس های معروف داریم و سپس به معرفی جزیی تر SARS-CoV-2 از لحاظ ژنتیکی و پاتوفیزیولوژی می پردازیم. پس از معرفی تظاهرات بالینی افراد مبتلا، بر روش های درمانی مختلف که تا به امروز امتحان شده اند، تمرکز میکنیم. در انتها هم مروری بر واکسن های در حال توسعه و نتایج بدست آمده از آنان داریم. لازم به ذکر است که تیم تحقیقاتی ما در حال حاضر مشغول تحقیق و توسعه ی واکسنی خوراکی/تنفسی علیه SARS-CoV-2 است که مشتکل از نانوذرات کیتوزانی است که در سطح با پروتئین Spike این ویروس تزیین شده است.

    کلیدواژگان: داروهای ضد ویروسی، آنتی بادی مونوکلونال، سرم درمانی، طوفان سایتوکاینی
  • حورا بحرالعلوم، ساقی نورایی، سعید بکایی، کیاوش هوشمندی، مهدی راعی، ملیحه انتظاری* صفحات 30-39

    کووید-19، یک بیماری ویروسی بسیار عفونی ناشی از کرونا ویروس سارس-2 است که از زمان ظهور در دسامبر 2019، در سراسر جهان گسترش یافته است و باعث یک بیماری همه گیر بی سابقه شده است. این همه گیری سومین رخداد کشنده کرونا ویروس ها در جامعه بشری است که سیستم مراقبت های بهداشتی جهانی را تحت فشار قرار داده و اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده است. با این حال، گزینه های درمانی کووید-19 هنوز بسیار محدود است. تولید داروهایی که پروتئین های حیاتی را در چرخه زندگی ویروسی هدف قرار می دهند و آن ها را مهار می کنند، رویکردی عملی برای غلبه بر این معضل است. پروتیاز اصلی که یک سیستیین پروتیاز می باشد، به دلیل نقش اساسی که در تکثیر و رونویسی ویروسی دارد یک هدف جذاب برای داروهای ضد ویروسی در برابر کرونا ویروس سارس-2 و سایر عفونت های کرونا ویروس محسوب می شود. به منظور کشف سریع ترکیبات موثر جهت استفاده بالینی، برنامه هایی نظیر طراحی دارو به روش داکینگ مولکولی و غربالگری مجازی داروهای از پیش طراحی شده برای شناسایی ترکیبات جدید و داروهایی که پروتیاز اصلی کرونا ویروس سارس-2 را هدف قرار می دهند صورت می گیرد. با ترکیب این مطالعات ساختاری، غربالگری مجازی و مطالعات آزمایشگاهی، کاندیداهای درمانی متعددی از جمله داروهای مورد استفاده پیشین و همچنین داروهای طراحی شده ab initio برای آزمایشات اولیه پیشنهاد شده اند. در این مطالعه مروری پیشنهاد های مربوط به مهارکننده ها و داروهای احتمالی بالقوه موثر علیه پروتیاز اصلی کرونا ویروس سارس-2 موردبررسی قرار گرفته است. این مطالعه مسیر انجام تحقیقات تجربی پیشرفته برای ارزیابی پتانسیل دارویی این ترکیبات برای درمان کووید-19 را هموار می کند.

    کلیدواژگان: مهارکننده های پروتئین، ویروس سارس، سندروم شدید حاد تنفسی
  • کمال فخرالدینی، حوریه سلیمان جاهی*، راضیه سادات بنی جمالی، طراوت بامداد صفحات 41-49

    خانواده کروناویریده شامل ویروسهایی است که عامل بیماریهای تنفسی هستند و بین RNA ویروس های انسانی بزرگترین ژنوم را دارند. کروناویروس ها بر اثر تکثیرهای مکرر دچار تغییرات جزیی (جهش) در ژن های خود می شوند. جهش یک تغییردایمی ژنتیکی است که اگر به تعداد زیادی اتفاق بیفتد، باعث تغییر در صفات زیستی یک گونه می شود. اصولا ویروس ها در طی تکثیر، خودشان را به نوعی با بدن انسان تطبیق می دهند. مطالعات نشان داده که اغلب جهش های ایجاد شده، تاثیر چندانی بر روی بیماری زایی آن ندارند. تنوع توالی ژنومی در کرونا ویروس های جدید بسیار کم است؛ اما دریفت آنتی ژنی در برخی کرونا ویروس ها مشاهده شده است. اغلب جهش های کرونا ویروس در ایران و در بقیه کشورها بطور متناوب اتفاق افتاده و در بیماری زایی ویروس تاثیر چندانی نداشته؛ اما سرعت سرایت آن را افزایش داده است. در ویروس های جهش یافته، حذف توالی نوکلیوتیدی بصورت نسبتا گسترده در بعضی قالب های خوانش مشاهده شده است. مطالعات نشان می دهد که پروتئین های میزبان از طریق تعامل با پروتئین های ویروسی، موجب القای جهش می شوند. منشا بسیاری از موتاسیون ها را در فرآیندهای ژنومیک و متاژنومیک میزبان باید جستجو کرد. مهمترین موتاسیون های ایجاد شده در سارس کروناویروس 2 در مقایسه با ویروس ووهان، موتاسیون D614G و واریته جهش یافته انگلیسی بنام واریته  B.1.1.7, 20I/501Y.V1است که باعث انتشار بیشتر ویروس شد؛ اما بار ویروس و بیماریزایی را افزایش نداد؛ اما ممکن است بر اثربخشی واکسن و تعداد مرگ و میر تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: سارس کروناویروس 2، کووید- 19، موتاسیون، کروناویروس
  • محسن رضایی*، سمیه هندالی صفحات 51-56

    ویروس کرونای جدید برای اولین بار در اواخر دسامبر سال 2019 شناسایی شد و باعث بیماری شدید تنفسی در انسان می شود. با وجود اینکه تلاش های بسیاری برای تولید دارو یا واکسن برای این ویروس انجام شده است، ولی هنوز درمان قطعی برای مقابله با عفونت ناشی از این ویروس وجود ندارد. اما برخی از داروها هم اکنون بر روی بیماران نتایج مثبت داشته است و برخی نیز در مرحله مطالعات آزمایشگاهی و بالینی هستند. مونو کلونال آنتی بادیها در درمان کووید-19 بسیار مورد توجه هستند ولی با وجود آنکه بیش از 120 مطالعه بالینی بر آنها انجام شده است  و یا در حال انجام است تنها توسیلیزومب نتایج امیدوارکننده ای را نشان داده است و گاهی در پروتکل های درمانی استفاده میگردد. در این مقاله مونوکلونال آنتی بادیهای درمانی کووید-19 که هم اکنون در فاز 3 بالینی و یا فازهای بالاتر هستند مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کووید-19، فاز 3 مطالعه بالینی، مونوکلونال آنتی بادی
  • سیده زهرا بطحایی*، نسیم فریدی، عباسعلی سالاری فر صفحات 58-74

    کروناویروس جدید به SARS-CoV-2 از خانواده کروناویروس‏هاست و باعث القاء بیماری کوید- 19 و عفونت حاد تنفسی در انسان می شود. این نوع جدید ویروس که برای اولین بار در سال 2019 در ووهان چین شناسایی شد، به سرعت در سراسر جهان انتشار پیدا کرد. در این مقاله، ساختارهای پروتئینی خارگلیکوپروتئینی (S) در این ویروس بررسی و گیرنده‏های آن در سطح سلول میزبان مرور می‏شود. تحقیقات نشان داده که علاوه بر ACE2 به عنوان اولین گیرنده سطح سلولی شناخته شده برای این ویروس، CD147 و GRP78 نیز به عنوان گیرنده‏های آن فعالیت دارند. همچنین، ضمن معرفی اجمالی داروهای مورد استفاده برای درمان این ویروس بر اساس مکانیزم عمل، که پروتئین S، انواع پروتئینازها، RNA پلیمراز وابسته بهRNA، هلیکازها، و یا لیپیدهای ساختاری غشای این ویروس را هدف قرار می‏دهند، ترکیبات دارویی پیشنهادی بامنشاء طبیعی/ گیاهی نیز معرفی شده‏اند که در حال حاضر به عنوان مکمل توصیه می‏شوند. به عنوان مثال فلاونوییدها، پلی‏فنل‏ها و ترکیبات قطبی موادی هستند که اثرات ضد ویروسی آنها علیه کروناویروس بررسی و نشان داده شده است. در نهایت، به نظر می‏رسد تا زمانی که داروی موثر برای از بین بردن این ویروس شناخته نشده است، با توجه به مکانیزم عمل این ویروس و ویژگی‏های ساختاری آن، با استفاده از ترکیبات طبیعی به عنوان طب مکمل یا پیشگیری می‏توان روند ورود، تکثیر و عفونت‏زایی این ویروس را محدود کرد یا به تعویق انداخت.

    کلیدواژگان: کوید-19، ACE2، CD147، GRP78، پروتئینازها، RNA پلیمراز وایسته به RNA، هلیکاز، فلاونوئیدها، پلی فنل ها، ترکیبات قطبی
  • مهرداد روانشاد*، آرزو نبی زاده، محمدحسین پورغلامی صفحات 76-81

    در اواخر سال 2019 کروناویروس جدیدی به نام SARS-COV-2  باعث آغاز شیوع اپیدمی از شهر وهان چین گردید و در حال حاضر در سراسر جهان وجود دارد. SARS-COV-2  ، یک ویروس بسیار مسری می باشد و علت بیماری همه گیر فعلی COVID19 است. بیماری Covid19 می تواند بر همه افراد تاثیر بگذارد ، این بیماری می تواند علایمی خفیف تا بسیار شدید ایجاد کند. در مورد برخی از بیماریهای دیگر ناشی از ویروس های تنفسی (مانند آنفولانزا) ، ممکن است برخی از افراد به دلیل داشتن خصوصیات مانند سن بالا و یا شرایط پزشکی خاص که خطر بیماری را افزایش می دهد ، بیشتر از سایرین به بیماری شدید مبتلا شوند.  هدف از این مطالعه  نظارت بر بیماری ، تحقیقات میدانی و بررسی عواملی که می تواند در شدت بیماری زایی موثر باشد تا بتوانیم درک بهتری از اینکه که چرا برخی از افراد احتمالا به بیماری شدید COVID19 مبتلا هستند ، داشته باشیم که این یکی از مهمترین اولویت های استراتژی CDC برای مبارزه با COVID19 است که می تواند اطلاعات حیاتی را در تصمیم گیری برای محافظت از آسیب پذیرترین جمعیت فراهم کند. مطالعه مروری مذکور از مقالات ایندکس شده در پایگاه های اطلاعاتی لاتین و گزارش های سازمان های معتبر بهداشتی از ژانویه تا جولای سال 2020 جمع آوری گردیده است.

    کلیدواژگان: شدت بیماری زایی کووید19، عوامل دخیل در شدت بیماری زایی
  • محمد پورغلامی*، ملیکا توکلی صفحات 83-88

    از زمان ظهور کرونا ویروس جدید SARS-CoV-2  در دسامبر سال 2019 ، داروهای مختلفی به عنوان داروهای ضد ویروسی برای درمان بیماری کووید-19 پیشنهاد شده است. در زمان شروع این پاندمی ، FDA[1] و [2] EU EMA قانون استفاده ی  اضطراری از کلروکین (CQ) و هیدروکسی کلروکین (HCQ) در درمان بیماران مبتلا به کووید-19 را تصویب کرده بودند. سال هاست که کلروکین و HCQ به طور گسترده ای در درمان بیماری مالاریا و انواع بیماری های خود ایمنی مورد استفاده قرار گرفته اند، اگرچه سایر اثرات درمانی از جمله اثرات ضد ویروسی به طور فزاینده ای شناخته شده اند با این حال، مکانیسم عملکرد کلروکین و HCQ در برابر SARS-CoV-2 هنوز مشخص نیست زیرا به نظر می رسد این داروها طیف گسترده ای از اثرات ضد ویروسی بالقوه را اعمال می کنند. بنابراین، اگرچه HCQ بصورت کلاسیک به عنوان مهار کننده مسیرهای اندوسیتیک از طریق افزایش pH درون ریز در نظر گرفته می شود اما هنوز مکانیسم های دقیق مولکولی عملکرد آن به عنوان یک ترکیب ضد ویروسی نامشخص است. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که هر دو دارو می توانند تکثیر ویروسی SARS-CoV-2 را درمحیط کشت سلولی مسدود کنند، اما بررسی ها در محیط in vivo نشان می دهد که غلظت خارج سلولی محاسبه شده ی این داروها در ریه بسیار پایین تر از مقادیر آزمایشگاهی است و بنابراین این داروها پتانسیل کمتری برای فعالیت داخل بدن در رژیم هایی با دوز استاندارد دارند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کلروکین، هیدروکسی کلروکین، انتی ویروس، کرونا ویروس، SARS-COV-2
  • نازیلا حاجی احمدی، حوریه سلیمانجاهی، دکتر طراوت بامداد* صفحات 89-97

    سارس کرونا ویروس-2 جدیدترین عضو از خانواده کروناویروس که عامل همه گیری اخیر در سطح جهان می باشد، صدمات شدیدی را در زمینه های مختلف به اکثر دولت ها تحمیل کرده است. کنترل این بیماری از اولویت های حال حاضر جهان است. از راهکار های مناسب جهت مبارزه و کنترل این بیماری می توان به مواردی از جمله شناسایی افراد مبتلا و جداسازی آن ها، تلاش برای تولید واکسن موثر، یافتن راه حل های درمانی موثر و کم خطر و در نهایت اتخاذ تصمیم گیری های بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی صحیح در سطح کلان جامعه اشاره کرد. انجام تست های سرولوژیک اطلاعات مفیدی را در همه زمینه های فوق فراهم می کنند. در این مقاله به بررسی اهمیت انجام آزمایش های سرولوژیک سارس کرونا ویروس-2 در تشخیص ، واکسن ، درمان و تصمیم گیری های کلان در جامعه می پردازیم.

    کلیدواژگان: سارس کرونا ویروس-2، تست سرولوژیک، آنتی بادی، الیزا، گیکوپروتئین S، پروتئینN
|
  • Pooria Safarzadeh Kozani, Fatemeh Rahbarizadeh*, Pouya Safarzadeh Kozani, Zeinab Sadeghi, Elham Darzi Eslam Pages 1-29

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a virally-induced pneumonia caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2). This is the third disease-causing coronavirus after severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) and the middle east respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) which has been known in the human population in the 21st century. To this date (20th of Mehr, 1399), more than thirty-four million people have been infected by this virus and more than a million have lost their lives because of it which further signifies the importance of COVID-19 prevention and treatment. In this review article, we first take a look at the history of the famous coronaviruses and then introduce the genetic and pathophysiology of SARS-CoV-2 in a detailed manner. After discussing the related clinical manifestations, we shed a light on the treatments that have been assessed to this date. In the end, we will briefly discuss the vaccines that are currency being developed and highlight their success rate, so far. It is delightful to assert that out own research team is currently developing an oral and/or respiratory vaccine against SARS-CoV-2 which is composed of spike-surface decorated chitosan nanoparticles.

    Keywords: COVID19, SARS-CoV-2, Vaccines, antiviral drugs, monoclonal antibodies, clinical manifestation, serum therapy, cytokine storm
  • Howra Bahrulolum, Saghi Nooraei, Saied Bokaie, Kiavash Houshmandi, Mehdi Raei, Maliheh Entezari* Pages 30-39

    Covid-19 is a highly infectious viral disease caused by SARS-CoV-2, which has spread worldwide since its emersion in December 2019, causing an unprecedented pandemic. Currently, it has no targeted vaccines or treatments, and effective treatment options are very limited. It is important to identify drugs that effectively inhibit a specific target of the SARS coronavirus. This is the third deadly outbreak of coronaviruses in human society which has put pressure on the global health care system and affected the global economy a well. However, the treatment options of Covid-19 are still very limited. The development of drugs that target and inhibit essential proteins in the viral life cycle is a practical approach to overcoming this hard situation. The main protease, a cysteine protease, is an attractive target for antiviral drugs against SARS-CoV-2 and other coronavirus infections due to its essential role in viral replication and transcription. To quickly detect effective compounds for clinical use, programs such as molecular docking drug design and virtual screening of pre-designed drugs to identify new compounds and drugs that target the main protease of the COVID-19 are performed. Combining these structural studies, virtual screening, and experimental screen, several therapeutic candidates such as repurposed drugs and ab initio designed drugs have been proposed. In this review study, suggestions for inhibitors and possible potentially effective drugs against the main protease of SARS-CoV-2 were discussed. This study paves the way for advanced experimental research to evaluate the pharmacological potential of these compounds for the treatment of Covid-19.

    Keywords: Protease Inhibitors, SARS Virus, Severe Acute Respiratory Syndrome
  • Kamal Fakhredini, Hooreih Soleimanjahi*, Razieh Sadat Banijamali, Taravat Bamdad Pages 41-49

    The Coronaviridae family includes viruses that are considered the causative agents of respiratory infections, and among human RNA viruses have the largest genome. Coronaviruses undergo elusive genetic changes through mutation during replication. A gene mutation is a permanent alteration in the nucleic acid sequence; if it occurs in large numbers, it causes changes in the biological features of a species. Fundamentally, viruses adapt to the human body during replication. Several studies have shown that most mutations do not have much effect on pathogenicity. Sequence diversity in new coronaviruses is very low. However, antigen drift has been observed among some coronaviruses. Most coronavirus mutations occur intermittently in Iran and other countries and have little effect on the pathogenicity of the virus but have increased its rate of transmission. In mutated viruses, deletion of nucleotide sequences has been observed relatively in some reading frames extensively. Studies have shown that the host protein induced mutagenesis through interaction via viral proteins. The most important mutation in SARS-CoV2 compared to the original Wuhan virus was the spike D614G mutation and the lineage of B.1.1.7, 20I/501Y.V1become the dominant and exhibit greater virus spread but did not associate with higher viral loads and morbidity. However, it may affect the effectiveness of the vaccines and mortality rate.

    Keywords: SARS-CoV2, COVID-19, Mutation, Coronavirus
  • Mohsen Rezaei*, Somayeh Handali Pages 51-56

    The new coronavirus was firstly identified in the late December 2019 that causes severe respiratory and other organ complications in Covid-19 patients. Although many attempts have been employed to introduce and provide effective medications against this infection, there is still no definitive treatment for the infection. However some agents have shown promising effects in patients and some others are in preliminary or clinical studies. Monoclonal antibodies are of great interest in the treatment of Covid-19, but despite the fact that more than 120 clinical trials have been performed or are being completed; only tocilizumab has shown promising results and is sometimes used in therapeutic protocols. In this review, therapeutic monoclonal antibodies against Covid-19 that are currently in phase 3 or higher clinical trial have been discussed.

    Keywords: Covid-19, Monoclonal antibody, Phase 3 clinical study
  • Seyede Zahra Bathaie*, Nassim Faridi, Abbasali Salarifar Pages 58-74

    The new Coronavirus, which was named SARS-CoV-2 is one of the members of the Coronavirus family, which induces Covid-19 or acute respiratory infection. This virus was firstly known in 2019 in Wuhan, China; and then, rapidly propagated around the world. In this review, we will present the structure and function of the Spike (S) protein in this virus and its receptors on the host cells. In addition to ACE2, which was initially identified as the cell surface receptor of this virus, it was observed that CD147 and GRP 78 also act as the receptors on host cells. Also, based on the mechanism of action, a brief introduction will present the drugs used to treat this Coronavirus. The drugs that target S protein, Proteinases; RNA-dependent RNA polymerases, helicases, or structural lipids of the virus membrane. In addition, the proposed natural products which are currently recommended as supplements are discussed. For example, flavonoids, polyphenols, and polar compounds are substances whose antiviral effects against Coronavirus have been studied and demonstrated. In conclusion, since the effective drug to eradicate this virus is not yet known, it seems that according to the structural characteristics and mechanism of action, using natural compounds as a complementary or preventive medicine will be useful to inhibit or delay the entrance, proliferation, and/ or infectivity of the virus.

    Keywords: Civid-19, ACE2, CD147, GRP78, Proteinases, Helicase, Flavonoids, Polyphenols, Polar compounds, RNA-dependent RNA Polymerase
  • Mehrdad Ravanshad*, Arezoo Nabizadeh, MohammadHossein Pourgholami Pages 76-81

    In late 2019, a new coronavirus called SARS-COV-2 triggered an epidemic in Wuhan, China, and now exists worldwide. SARS-COV2 is a highly contagious virus and is the cause of the current COVID19 pandemic. Covid19 can affect anyone, from mild to very severe. For some other illnesses caused by respiratory viruses (such as the flu), some people may become more severely ill because of characteristics such as old age or certain medical conditions that increase the risk of the disease. The purpose of this review study is to monitor the disease, field research, and factors that may contribute to the severity of the pathogen so that we can better understand why some people may have severe COVID19, which is one of the most important priorities. The CDC's strategy is to combat COVID19, which can provide critical information in decisions to protect the most vulnerable population. The review study was collected from articles indexed in Latin databases and reports from reputable health organizations from January to July 2020.

    Keywords: Severity of Covid 19, Factors involved in pathogenicity
  • Mohammad Pourgholami*, Melika Tavakoli Pages 83-88

    Since the emergence of the novel SARS-CoV-2 coronavirus in December 2019, various drugs have been proposed as antiviral agents for treating the coronavirus disease-2019 (COVID-19) patients. Among the very first drugs to be utilized in the clinic were the aminoquinolines chloroquine and hydroxychloroquine (HCQ). At the time this work started, the US FDA and EU EMA had given emergency approval for the use of chloroquine and HCQ in COVID-19 patients. Chloroquine and HCQ have been commonly used for treating malaria and various autoimmune diseases. Additionally, both drugs have been shown to exert other therapeutic effects, including antiviral effects against SARS and MERS causing viruses.  The exact antiviral mode of action of Chloroquine and HCQ is unclear even though these drugs exert a broad range of antiviral effects. HCQ is classically considered as an inhibitor of endocytic pathways through  elevation of endosomal pH, its detailed molecular mechanisms of action as an antiviral compound remains elusive In-vitro studies show that both drugs can block the viral replication of SARS-CoV- 2 in cell cultures, but a high-level assessment suggested that calculated extracellular lung concentrations are well below the in vitro efficacy values and therefore the drug has low potential for in vivo activity at standard dosing regimens.

    Keywords: antiviral, coronavirus, SARS-CoV-2
  • Nazila Hajiahmadi, Hoorieh Soleimanjahi, Taravate Bamdad * Pages 89-97

    SARS-COV-2, the latest member of Coronaviridea family as the cause of the recent global epidemic, has inflicted sever damages in different fields on most governments. Appropriate strategies such as identifying infected individuals and isolating them, trying to produce an effective vaccine, finding efficient treatment and making correct decisions in the social, economic and health fields are the current priorities of the world. Serological tests provide useful information in all of the above areas. In this article we will discuss the importance of performing SARS-COV-2 serological tests in diagnosis, vaccination, treatment and proper planning in the society.

    Keywords: SARA-COV-2, Serological test, Antibody, ELISA, Glycoprotein S, N protein