فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن سرهنگی، خلیل زینلی نژاد*، آندریاس بورنر، علی اصغر نصرالله نژاد قمی، مصطفی آقایی سربرزه، سید طه دادرضایی، رحیم مهرابی صفحات 255-271

    زنگ قهوه ای به عنوان گسترده ترین بیماری زنگ گندم در جهان شناخنه می شود و سهم آن در کاهش عملکرد در بسیاری از نقاط جهان همواره مورد توجه بوده است. شناسایی و استفاده از ژن های مقاومت به عوامل بیماری زای گیاهی در ذخایر توارثی یکی از مهمترین راهکارهای وارد کردن منابع جدید مقاومت به ارقام تجاری اصلاح شده می باشد. در این تحقیق 82 ژنوتیپ متنوع گندم نان شامل ارقام محلی و تجاری گندم جمع آوری شده از کشورهای جنوب غرب آسیا و برخی نقاط دیگر جهان در شرایط مزرعه و همچنین با استفاده از نشانگرهای مولکولی ارزیابی شدند. در ارزیابی مزرعه ای تعداد 56 ژنوتیپ واکنش حساس، 22 ژنوتیپ واکنش نیمه حساس، چهار ژنوتیپ واکنش مقاوم و یا مصون نسبت به بیماری زنگ قهوه ای نشان دادند. واکنش های نیمه حساس تا مصون در دامنه ژنتیکی متنوع مانند ژنوتیپ هایی با منشاء ایران، نپال، پاکستان، ترکیه و هندوستان مشاهده شد. در این رابطه ارقام محلی سهم بسزایی داشتند که نشان دهنده اهمیت مطالعه منابع ژنتیکی موجود در بانک‎های ژن است. نتایج آزمون ژنتیکی ژن Lr34 با استفاده از نشانگرهای مولکولی csLV34، caSNP4 و caSNP12، تطابق کاملی با هم داشتند و هر سه نشانگر قطعه مربوط به آلل مقاومت را در شش ژنوتیپ نشان دادند. در آزمون ژنتیکی ارقامی از ایران با منشاء CIMMYT و همچنین ژنوتیپ های از هندوستان و ترکیه در بردارنده آلل موثر ژن Lr34 بودند. تنوع مشاهده شده و همچنین ژنوتیپ های حامل ژن مقاومت Lr34 در این تحقیق می توانند کمک موثری در پیشبرد برنامه-های به نژادی برای مقاومت به بیماری زنگ قهوه ای گندم نان در کشور باشند.

    کلیدواژگان: نوع ژنتیکی، ذخایر ژنتیکی، مقاومت گیاه کامل، نیمه حساس، نشانگرهای SNP
  • جعفر نباتی*، احمد نظامی، سیده محبوبه میرمیران، سید سعید حجت، محمد کافی صفحات 273-299
    این مطالعه جهت به گزینی تحمل به یخ زدگی (13-، 15- و 18- درجه سانتیگراد) 40 ژنوتیپ عدس به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحت شرایط کنترل شده در سال 1397 در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. بین ژنوتیپ های موردمطالعه ازنظر درصد بقا بعد از تنش یخ زدگی و محتوای کلروفیل a، کاروتنوییدها، آنتوسیانین، کربوهیدرات های محلول، پرولین، مالون دی آلدیید، فنل، پروتئین، DPPH، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز قبل از تنش یخ زدگی تفاوت معنی داری وجود داشت. مدل رگرسیونی نشان داد که کلروفیل b بیشترین تاثیر مثبت و پروتئین و مالون دی آلدیید بیشترین تاثیر منفی را بر درصدبقا داشتند. تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ ها را به پنج گروه تفکیک کرد. برای بیشتر صفات مورد مطالعه ژنوتیپ های گروه چهارم و پنجم نسبت به میانگین کل و ژنوتیپ های سایر گروه ها برتری داشتند. در گروه چهارم محتوای آنتوسیانین، پروتئین، مالون دی آلدیید، فنل، پرولین، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز نسبت به میانگین کل و سایر گروه ها برتری داشت. درصدبقا، محتوای کلروفیل b، کاروتنوییدها، کل رنگ دانه ها و DPPH گروه پنجم نسبت به سایر گروه ها برتر بودند. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که ژنوتیپ های MLC469، MLC458، MLC409، MLC74، MLC84،MLC169 ، MLC394، MLC95، MLC17، MLC163 و MLC303 ازنظر ظرفیت آنتی اکسیدانی و متابولیت ها و ژنوتیپ های MLC70، MLC410، MLC47، MLC31، MLC91، MLC8، MLC286، MLC407 وMLC472 ، MLC61، MLC83 و MLC334 ازنظر ظرفیت رنگ دانه های فتوسنتزی از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند. به طورکلی، به نظر می رسد این شاخص ها قبل از وقوع تنش سرما اهمیت زیادی در پیش بینی تاثیر سرما بر درصد بقا ژنوتیپ های عدس دارند.
    کلیدواژگان: عدس، درصد بقا، پرولین، رنگ دانه، آنتوسیانین
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی*، حمید جباری، عباس رضایی زاد، اشکان عسگری صفحات 301-315

    به منظور بررسی کشت نشایی کلزا (رقم احمدی) مطالعه ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اسلام آباد غرب در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 انجام شد. اثر نشاکاری بر خصوصیات زراعی گیاه در سه تاریخ 25 مهر، 10 آبان و 25 آبان در دو سن گیاهچه ای (دو برگی و چهار برگی) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس مرکب داده های دوساله نشان داد که تاریخ نشاکاری در سطح احتمال یک درصد اثر معنی داری بر برخی صفات زراعی مهم کلزا از قبیل عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته، ارتفاع بوته و تعداد روز تا شروع گلدهی و در سطح احتمال پنج درصد بر تعداد دانه در خورجین، درصد روغن دانه داشت. اثر سن گیاهچه نیز بر صفات عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد، تعداد دانه در خورجین و تعداد خورجین در بوته در سطح احتمال پنج درصد معنی-دار بود. نتایج حاکی از برتری سن گیاهچه ای چهار برگی نسبت به دو برگی بود به طوری که عملکرد دانه در شرایط انتقال در مرحله چهار برگی 2773 کیلوگرم در هکتار و در مرحله دو برگی 2157 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین نشاکاری در تاریخ 25 مهر عملکرد دانه بیشتری را به همراه داشت به طوری که میانگین عملکرد دانه در شرایط انتقال نشاء در تاریخ های 25 مهر، 10 آبان و 25 آبان به ترتیب 3158، 2403 و 1834 کیلوگرم در هکتار بود. کشت نشایی کلزا در شرایط کشت تاخیری و با توجه به نتایج این پژوهش در مرحله چهار برگی و تاریخ کاشت 25 مهر برای کرمانشاه و شرایط محیطی مشابه قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: کلزا، روش نشاکاری، تعداد خورجین در بوته، درصد روغن، اجزای عملکرد
  • علی اصغر زینانلو*، مریم دودانگه، سید مهیار طاووسی صفحات 317-333
    محدودیت منابع آبی و شور بودن آب و خاک از عوامل مهم بازدارنده توسعه کشت زیتون می باشد. بنابراین در این شرایط انتخاب ارقام متحمل به شوری از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش تحمل به شوری شش رقم و ژنوتیپ برتر زیتون (کنسروالیا، کرونیکی، امین، اوزینه2، Ds8 و D1) در سه سطح شوری (0، 50، 200 میلی مول در لیتر کلرورسدیم) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. نتایج نشان داد با افزایش شوری بر مقدار سدیم در بافت ریشه، ساقه و برگ افزوده شد. غلظت سدیم، کلر و پتاسیم در این بافت ها تحت تاثیر ژنوتیپ و تیمار شوری در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. با افزایش غلظت نمک از مقدار پتاسیم و نسبتK+/Na+ در ریشه، ساقه و برگ به طور معنی دار (p <0/01) کاسته شد. مقدار انتقال کلر از ریشه به برگ و ساقه در ژنوتیپ های حساس بیشتر از ژنوتیپ های متحمل بود. شوری سبب کاهش شدید سطح برگ در رقم کنسروالیا و ژنوتیپ D1 شد. از نظر شاخص خسارت تنش شوری بر گیاه، رقم امین و ژنوتیپ Ds8 بدون علایم خسارت تنش شوری بودند و رقم کنسروالیا و ژنوتیپ D1 بیشترین خسارت ناشی از تنش شوری را نشان داد. با توجه نتایج این پژوهش رقم امین و ژنوتیپ Ds8 را به عنوان متحمل، ژنوتیپ امید بخش اوزینه 2 و رقم کرونیکی را به ترتیب نسبتا حساس و حساس و رقم کنسروالیا و ژنوتیپ امید بخش D1 خیلی حساس شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: : زیتون، سطح برگ، نسبت K+، Na+، کلرور سدیم و شاخص تحمل شوری
  • حمیدرضا فنائی*، امیرحسن امیدی تبریزی صفحات 335-356

    به منظور بررسی واکنش عملکرد دانه و روغن و برخی خصوصیات زراعی هشت رقم گلرنگ شامل: گلدشت، پرنیان، پدیده، گل مهر، صفه، مکزیک 6 ، فرامان ومکزیک 13 در شرایط آبیاری با آب شور، با هدایت الکتریکی بین 5/5 تا 6 دسی زیمنس بر متر، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی (94-1393 و 95-1394) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زهک اجرا شد. تجزیه واریانس داده ها حاکی از تفاوت معنی دار ارقام از نظر کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد بود. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 2753، 2407 و 2326 کیلوگرم در هکتار به ترتیب به ارقام گلدشت، پرنیان و فرامان تعلق داشت. بالاترین درصد روغن دانه را به ترتیب ارقام فرامان و مکزیک 13 داشتند. تعداد دانه در طبق (**64/0=r)، وزن هزار دانه (**64/0=r) و عملکرد روغن (**91/0=r) همبستگی مثبت و بسیار معنی دار با عملکرد دانه داشتند. رقم گلدشت به دلیل برخورداری از تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه بالا نسبت به سایر ارقام برای کشت در شرایط آبیاری با آب شور در منطقه سیستان مناسب شناخته شد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، آب شور، درصد روغن دانه، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه
  • علیرضا بهرام نژاد*، حسین حیدری شریف آباد، حمید مدنی صفحات 357-375
    به دلیل اهمیت کشت خلر به عنوان گیاهی فراموش شده و با هدف انجام کشاورزی پایدار، پژوهش مزرعه ای به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار تحت تاثیر رژیم های آبیاری (50، 75، 100 درصد تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A) و سطوح مختلف کود سوپر فسفات تریپل (صفر،60 و 120 کیلوگرم در هکتار) و دو اکوتیپ خلر (لاله زار و شهرکرد) در منطقه لاله زار استان کرمان در سال های 1397 و 1398 اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی (50 درصد تبخیر از تشتک کلاس A) موجب کاهش معنی دار تعداد نیام در مترمربع، ارتفاع بوته، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک خلر شد و کود فسفردار موجب افزایش رشد و عملکرد آن گردید. به طورکلی، بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک به ترتیب با 2401 و 5612 کیلوگرم در هکتار و همچنین بالاترین بهره وری مصرف فسفر به میزان 98/39 کیلوگرم محصول به ازای هر کیلوگرم مصرف کود فسفردار از اکوتیپ شهرکرد در تیمار آبیاری پس از 75 درصد تبخیر از تشتک کلاس A و با مصرف 60 کیلوگرم کود فسفر در هکتار به دست آمد. بنابراین کشت خلر اکوتیپ شهرکرد در این منطقه می تواند از نظر صرفه جویی در مصرف آب و مدیریت در مصرف کود فسفردار بر اکوتیپ لاله زار برتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: خلر، اجزای عملکرد، بهره وری مصرف فسفر، اکوتیپ، ارتفاع بوته، عملکرد دانه
  • معصومه پوراسماعیل*، داوود صادق زاده اهری، همایون کانونی، علی سجاد بکایی، محسن مهدیه صفحات 377-382
|
  • M. Sarhangi, KH. Zaynali Nezhad *, A. Börner, A. Nasrollahnezhad Qomi, A. Aghaee Sarbarzeh, S. T. Dadrezaei, R. Mehrabi Pages 255-271

    Leaf rust is one of the most important rusts diseases of wheat in the world, and its potential impact on wheat yield losses has always been considered significant in many regions. Identifying and using resistance genes against fungal diseases in wheat genetic resources is one of the most effective approaches to introduce new sources of resistance to improved commercial wheat cultivars. In this study, 82 bread wheat landraces and commercial cultivars from different parts of the world were evaluated under field conditions and by using molecular markers assay. In the field nursey, 56 genotypes showed susceptible reaction, 22 genotypes were moderately susceptible, and four genotypes showed resistance or immunity to leaf rust. Reactions varied from moderately susceptible to immunity in different genotypes such as genotypes originated from Iran, Nepal, Pakistan, Turkey, and India. Most of these genotypes were landraces which indicates the importance of studying wheat genetic resources. The results of the Lr34 molecular assay using csLV34, caSNP4 and caSNP12 markers were identical, and showed the same pattern of resistance allele in six genotypes. In molecular assay, cultivars from Iran with CIMMYT origin and genotypes from India and Turkey had effective alleles of Lr34 gene. The observed genetic diversity and frequency of genotypes with resistance genes in this study can be useful to enhance germplasm for leaf rust resistance in bread wheat breeding programs in Iran.

    Keywords: Genetic diversity, genetic resources, adult plant resistance, moderately susceptible, SNP markers
  • J. Nabati *, A. Nezami, S. M. Mirmiran, S. S. Hojjat, M. Kafi Pages 273-299
    To study freezing tolerance (-13, -15 and -18°C) of 40 lentil (Lens culinaris Medik.) genotypes, a factorial experiment in completely randomized design was carried out at the Research Center of Plant Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran, in 2017-2018. Significant differences observed between genotypes for survival percentage after freezing stress and chlorophyll a, carotenoids, anthocyanins, soluble carbohydrates, proline, malondialdehyde (MDA), phenol, protein, DPPH, ascorbate peroxidase and peroxidase before freezing stress. Stepwise regression analysis showed that chlorophyll b had the most positive effect and protein, and MDA had the most negative effect on survival percentage. Cluster analysis grouped genotypes into five clusters. For most of the studied traits, genotypes in clusters 4 and 5 were greater than average of all genotypes as well as genotypes in other clusters. In clusters 4, anthocyanins, protein, MDA, phenol, proline, ascorbate peroxidase and peroxidase contents were higher than other clusters. Survival percentage, chlorophyll b, carotenoids, total pigments, and DPPH of cluster 5 were higher than the other clusters. Principal component analysis showed that MLC469, MLC458, MLC409, MLC74, MLC84, MLC169, MLC394, MLC95, MLC17, MLC163 and MLC303 for antioxidant capacity and metabolites, and MLC70, MLC410, MLC47, MLC31, MLC91, MLC8, MLC286, MLC407, MLC472, MLC61, MLC83 and MLC334 for photosynthetic pigment capacity were more suitable than the other genotypes. It can be concluded that these attributes are very important in predicting, before cold stress, the effect of cold stress on survival percentage of lentil genotypes.
    Keywords: lentil, Pigment, Proline, Regression model, survival percentage, Anthocyanin
  • A. Zareei Siahbidi *, H. Jabbari, A. Rezaei Zad, A. Asgari Pages 301-315

    The present study was conducted to investigate oilseed rape transplanting at Islamabad Gharb research station, Islamabad, Iran, in 2017-2019 cropping seasons. A factorial experiment in randomized complete block design with three replications was carried out. Experimental treatments consisted of three transplanting dates; 17th October, 1st November and 16st November, and two seedling growth stages; two and four-leaf stages. The results revealed that transplanting date had significant effect on some traits such as seed yield, seed no. silique-1, silique no. plant-1, plant height, seed oil content and days to flowering. The seedling growth stage had significant effect on seed no. silique-1, silique no. plant-1 and seed yield. The results also showed that transplanting at four-leaf stage was better than two-leaf stage as the seed yield in this stage (2773 kg ha-1) was greater than two-leaf stage (2157 kg ha-1). Transplanting on October 17 produced more seed yield (3158 kg ha-1) than November 01 and November 16 with 2403 kg ha-1 and 1834 kg ha-1, respectively. Considering the results of this research, transplanting of rapeseed can be recommended for delayed planting, at 4-leaf stage and transplanting date on 17 October, in Kermanshah and similar environmental conditions in Iran.

    Keywords: Rapeseed, Transplanting method, silique no. plant-1, Yield components, oil content
  • A. Zeinanloo *, M. Dodangeh, M. . Tavoosi Pages 317-333
    Limitation of water resources and salinity of water and soil are important factors in the development of olive cultivation and production. Therefore, it is very important to select and introduce salinity tolerant olive cultivars. This study was carried out using six olive cultivars and promising genotypes (Conservolia, Koroneiki, Amin, D1, Ds8 and Ozineh2) and three salinity treatment (0, 50, 200 mMl-1 NaCl) as factorial experiment in completely randomized design with three replications in controlled environment. The results showed that with increasing salinity, the Na+ content increased in roots, stems and leaves tissues. The concentration of Na+, Cl- and K+ in these tissues was affected by salinity levels and olive genotypes. As the salt concentration increased, the potassium content and K+/Na+ ratio significantly decreased in roots, stems and leaves tissues. Transfer of Cl- from root to stem and leaves in susceptible cultivars and genotypes was higher than in tolerant genotypes. Cultivar Conservolia and genotypes and D1 genotype had the lowest leaf area. Salt injury index of showed that cv. Amin and Ds8 genotype had no injury symptom. However cv. Conservolia and D1 genotype showed the greatest injury symptoms by salinity stress. According to the results of this research, cv. Amin and Ds8 genotype were identified as tolerant, Ozineh2 promising genotype relatively susceptible, cv. Koroneiki as susceptible, and cv. Conservolia and D1 genotype as very susceptible to salt stress.
    Keywords: Olive, Leaf area, K+, Na+ ratio, Sodium chloride, salt tolerance index
  • H.R. Fanaei *, A. H. Omidi Tabrizi Pages 335-356

    To evaluate response of seed yield, oil content and oil yield of eight safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars; Goldashat, Parnian, Padideh, Golmehr, Sofeh, Mexico 6, Faraman and Mexico 13 to saline irrigation water (5.5-6.0 ds m-1) using randomized complete block design with three replications in Zahak agricultural research station, Iran, in 2014 and 2015 cropping seasons. Combined analysis of variance showed that there was significant (P < 0.01) differences between safflower cultivars for all traits. The highest seed yield belonged to cv. Goldashat, cv. Parnian and Faraman with mean of 2753, 2407 and 2326 kg ha-1, respectively. The highest oil content belonged to cv. Faraman and cv. Mexico 13, respectively. The seeds no. head-1 (r = 0.64**), 1000 seed weight (r = 0.60**), and oil yield (r = 0.91**) had strong significant positive correlation with seed yield. Goldasht had the highest seed no. head-1, 1000 seeds weight and highest seed yield in comparison with other cultivars. Therefore, cv. Goldasht was identified as a suitable safflower cultivar for being grown under saline irrigation water conditions in Sistan region.

    Keywords: safflower, Saline water, seed oil content, seed no. head-1, 1000 seed weight
  • A. Bahramnejad *, H. Heydari Sharifabad, H. Madani Pages 357-375
    Grasspea (Lathyrus sativus L.) is a forgotten plant and its cultivation is important in the scope of sustainable crop production. In a field experiment, using split factorial arrangements in randomized complete block design with three replications, the effects of irrigation regimes; 50, 75 and 100% of evaporation of class A evaporation pan, and different rates of phosphorous fertilizer (triple superphosphate); 0, 60 and 120 kg ha-1 on growth characteristics, seed yield and forage yield of two grasspea ecotypes; Lalehzar and Sharekord, in Lalehzar region in Kerman province, Iran, in 2018 and 2019 growing seasons was studied. The results showed that drought stress significantly reduced pod no. m-2, plant height, seed yield and biological yield. Application of phosphorous fertilizer increased grasspea growth and yield. Overall, Shahrekord ecotype showed higher seed yield (2401 kg ha-1) and biological yield (5612 kg ha-1). The highest phosphorus productivity (39.98 kg seed kg P-1) achieved in 75% of evaporation irrigation regime plus 60 kg ha-1 triple superphosphate fertilizer. Therefore, growing Shahrekord grasspea ecotype in Lalehzar region would be reasonable in terms of saving water and managing the application of phosphorous fertilizer.
    Keywords: Grasspea, ecotype, Lalehzar, seed yield, phosphorus productivity, Yield components
  • M. Pouresmael *, D. Sadeghzadeh Ahari, H. Kanouni, A. S. Bokaei, M. Mahdieh Pages 377-382

    Cold stress is one of the main limiting factors for autumn planting of chickpea. The probability of presence of cold tolerant genes is considered to be higher in accessions originating from cold and highlands areas due to natural selection process. With this purpose, 812 Desi chickpea accessions of the National Plant Gene Bank of Iran (NPGBI) originated from cold and high altitude regions (altitude more than 1200 m) were screened for cold tolerance. The experiment was set up as augmented design and carried out in dryland agricultural research station in Maragheh, Iran, in 2018-19 cropping season. The reaction of these accessions to the natural cold temperatures in the region was investigated in comparison to tolerant cultivars (Saeed and Saral), and susceptible line (ILC533). Accessions were scored based on the percentage of frost resistance ratio (FRR). Considerable variation was observed among accessions, while the average FRR was estimated 30% and 50% in Saeed and Saral cultivars, respectively, and ILC533 was completely killed by frost. Frost resistance ratio ranged between 0 and 70 percent in NPGBI Desi chickpea accessions. In total, 114 accessions could survive natural cold temperatures and completed their life cycle. The accessions number KC215724, KC215443, KC215712, KC215905, KC215911, KC216223, KC215458, KC215468 and KC215856 showed 60% FRR, and accession number KC215724 obtained 70% FRR, and were more cold tolerant than the other accessions. Therefore, these accessions can be used for being selected and released as new cold tolerant cultivars as well as in chickpea breeding programs for target environments.

    Keywords: Desi chickpea, Cold stress, Landraces, Dryland, autumn chickpea