فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 58 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی افضلی*، جواد وروانی، رضا جعفرنیا صفحات 1-16

    در این پژوهش، به بررسی تغییرات مکانی بافت خاک در دشت فراهان استان مرکزی، با استفاده از روش زمین آمار کریجینگ پرداخته شد. ابتدا داده های 54 نمونه خاک از منطقه مطالعاتی تهیه شد. سپس آماره های توصیفی برای داده ها با استفاده از تحلیل گر زمین آمار نرم افزار ArcGIS 10.3 تعیین گردید. سپس به منظور نمایش تغییرات مکانی، از روش کریجینگ استفاده شد. با توجه به نتایج شاخص های ارزیابی، مدل کریجینگ از کارایی قابل قبولی در پهنه بندی تغییرات خصوصیات فیزیکی خاک برخوردار بود. بطوری که مقادیر شاخص های ارزیابی نزدیک به یک می باشند. از طرفی شدت همبستگی مکانی بالا بود و در همه مدل ها کمتر از 25/0 بدست آمد. طبق نتایج، ویژگی های ذاتی خاک، اقلیم و کاربری اراضی در تغییرات بافت خاک دشت فراهان موثر بودند که در این میان، توجه به نوع کاربری در مطالعات خاک و پی پروژه های عمرانی مهمتر است.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، بافت خاک، زمین آمار، شاخص های ارزیابی، دشت فراهان
  • پویا امیری*، مهدی میرزاپور صفحات 17-30

    تحولات زندگی مشکلاتی در کشورهای مختلف ایجاد نموده است. این مشکلات از عدم تطابق نیازهای جمعیت شهری با توانایی های مدیریت های شهری در پاسخ به آنها ناشی می شود و از آنجا که شهر موجودی پویا است نیازمند به مدیریت یکپارچه می باشد. هدف از پژوهش تحلیل معیارهای مدیریت یکپارچه شهری تهران است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد و با استفاده از روش کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارمندان شهرداری تهران است و با توجه به گستردگی جامعه آماری از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شده و اطلاعات یدست آمده با استفاده از روش دلفی و تکنیک تاپسیس تحلیل شده و در نتیجه به رتبه بندی معیارها پرداخته شده است که معیار مشروعیت مدیران در ساختار مدیریت یکپارچه شهری با کسب امتیاز 735193/0 توانسته است جایگاه نخست را به خود اختصاص دهد .

    کلیدواژگان: رشد شهرنشینی، مشکلات شهری، مدیریت یکپارچه شهری تهران
  • پروانه زیویار، سمیه تیموری* صفحات 31-48

    امروزه گردشگری برجسته ترین و کارآمدترین کارکردهای اقتصادی محسوب شده که دست آوردهای اقتصادی،-اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بسیاری را برای پیش گامان آن می تواند به ارمغان آورد. این پدیده هم اکنون به عنوان یکی از بنیان های جهانی سازی و نماد بارز درهم فشردگی فضا - زمان شناخته می شود. گردشگری تاریخی که بافت قدیمی و کهن شهرها را در برمی گیرد تاثیر بسزایی در ساختار فضایی و کارکردی یک شهر دارد. لذا هدف پژوهش حاضر برنامه ریزی استراتژیک به منظور توسعه گردشگری دریافت تاریخی شهر خرم آباد می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی با استفاده از مدل استراتژیک SWOT ودرگام بعد راهبردهای ارایه شده با استفاده از روش ماتریس کمی (QSPM) محاسبه می شوند. نتایج پژوهش نشان می دهد راهبرد تهاجمی (SO) (بهره گیری از حداکثر نقاط قوت و فرصت) با امتیاز 42/3 در اولویت اول و راهبرد رقابتی (ST) (دوری از تهدیدات و استفاده از فرصت ها) با امتیاز 63/2 در اولویت دوم به عنوان مهم ترین راهبردهای توسعه بافت تاریخی شهر شناخته شدند

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، توسعه گردشگری، بافت تاریخی، شهر خرم آباد
  • حسن سجاد زاده*، امیر مقسمی، مصطفی قره باغی صفحات 49-66

    توسعه محیط های مناسب، جهت ایجاد شبکه های سبز شهری، به منظور ارتقاء سطح کیفی زندگی شهروندی، از ملزوماتی است که می تواند از رشد بی قاعده و قانون، بلوک های شهری و تخریب باغ ها و فضاهای سبز در محدوده ها و حومه های شهرها، جلوگیری نماید.شهر کرج، به دلیل مهاجرت ها و تغییرات جغرافیایی سال های اخیر، با افزایش جمعیت رو به رو بوده است.این افزایش جمعیت، گسترش نامتعادل و توسعه ی نامناسب شهری را در پی داشته است. هدف از این مقاله، بررسی عوامل موثر در توسعه و گسترش پایدار مناطق سبز در محدوده و حومه شهر کرج است که با نرم افزار GIS انجام شده است. براین اساس، ضمن بررسی نقشه های وضع موجود محدوده، تجزیه و تحلیل داده ها و در نظرگرفتن ویژگی های تاثیر گذار، محدوده های مختلف در شهر کرج، شناسایی و نهایتا در قالب طرحی پیشنهادی، شبکه های مناسب سبز شهری، جهت دستیابی تعادل اکولوژیکی و ساماندهی فضاهای سبز شهری، توسط نرم افزار (GIS) ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، شبکه های سبز شهری، تعادل اکولوژیکی، شهر کرج
  • شمسی صالح پور*، اصغر عزیزی، خدیجه کریمی، زری قاسمیان صفحات 67-81

    امروزه در بیشتر دولت ها، سازمان های توسعه یافته اعتبار زیادی برای مدیریت بحران قایل نبوده و در صدد اعمال هرچه بهتر مدیریت ریسک، هستند. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت ریسک خشکسالی در کاهش آسیب پذیری اقتصادی اجتماعی سکونتگاه های روستایی، در شهرستان نقده انجام شده است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و بر اساس روش، توصیفی تحلیلی است. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های فریدمن، T تک نمونه ای، تحلیل مسیر و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج بررسی آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی از خشکسالی نشان داد که سکونتگاه ها بعد از وقوع بیشترین آسیب را دیده اند و مدیریت ریسک خشکسالی بر مبنای ابعاد اقتصادی، اجتماعی و اقتصادی اجتماعی با میانگین 75/3 می تواند در کاهش آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی تاثیر بسزایی داشته باشد؛ نتایج بررسی های حاصل از تحلیل مسیر، نتیجه مورد اشاره را پوشش داده و نشان داد که مولفه های ابعاد اقتصادی و اقتصادی اجتماعی مدیریت ریسک به ترتیب با ضریب 528/0 و 363/0 به صورت مستقیم و مولفه های بعد اجتماعی با ضریب 198/0 به صورت غیرمستقیم در کاهش آسیب پذیری اقتصادی و اجتماعی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، خشکسالی، سکونتگاه های روستایی، نقده
  • علی اصغر عبدالهی*، مجتی سلیمانی دامنه صفحات 83-99

    این پژوهش به تحلیل فضایی توزیع خدمات و پراکنش جمعیت در بین مناطق شهر اهواز از طریق رتبه بندی آن ها می پردازد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است که از مدل های ضریب آنتروپی و تاکسونومی، آنتروپی شانون، SAR، SAW و روش های میانگین رتبه کپ لند و بردا استفاده شده است، جامعه آماری هشت منطقه کلان شهر اهواز است. شهر اهواز بر اساس آخرین سرشماری سال 1390 دارای 1112668 نفرجمعیت بوده است. از نظر توزیع و برخورداری از خدمات شهری، رشدی متناسب جمعیت نداشته است. ضریب همبستگی با عدد بدست آمده0.619 مشخص می کند که بین توزیع خدمات و تراکم جمعیت در شهر اهواز رابطه ضعیفی وجود دارد. نتایج حاصل از تلفیق مدل ها نشان می دهد در مناطق یک افزایش جمعیت و در مناطق 6، 7 و 8 افزایش سطح خدمات شهر برای هماهنگی بین نیازهای جمعیتی و خدماتی به نظر می رسد، بنابراین می توان گفت با توزیع متوازن و متعادل خدمات در بین مناطق کلان شهر اهواز با توجه به نیازهای جمعیتی می توان به تعادل در سطح مناطق شهر رسید. براین اساس، برقراری ارتباطی منطقی بین پراکنش جمعیت و توزیع خدمات در مناطق هشت گانه شهر اهواز برای نیل به پایداری و عدالت اجتماعی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، پراکنش جمعیت، توزیع خدمات، مناطق شهری، &quot، شهر اهواز&quot
  • غلامرضا نصیرپور، محمد علیزاده*، سعید رحیمی هرآبادی، هادی کریمی صفحات 101-114

    ژیوتوریسم و ژیومورفوتوریسم، رویکردی مسیولانه، حفاظتی و علمی درباره پدیده های منحصر به فرد در چارچوب شناسایی ژیومورفوسایت ها است که به منظور پایداری در توسعه اقتصادی- اجتماعی جامعه بومی و حفاظت از میراث زمین شناختی ترسیم شده است. این حوزه با ترکیب نمودن مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژی پتانسیل های بالایی را در راستای گردشگری پایدار عرضه می کند. این نوشتار تلاش می کند با محوریت مطالعاتی در یکی از دسترس ترین مناطق بیابانی و کویری ایران یعنی ناحیه مرنجاب و انتخاب 8 نوع از ژیومورفوسایت منتخب توسعه گردشگری ناشی از عملکرد فرایندهای بیابانی و کویری و طبقه بندی آن توانمندی ژیومورفوسایت های این منطقه را مورد ارزیابی قرار دهد. در این راستا با بهره گیری از روش ارزیابی کومانسکو مبتنی برارزیابی بخش های پنج گانه علمی، فرهنگی، زیبایی ظاهری، اقتصادی و مدیریتی، پتانسیل های این منطقه را به کمک پیمایش میدانی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد، منطقه مرنجاب به دلیل جاذبه های گردشگری بیابانی و کویری خود، در حال حاضر نیازمند اقدامات ساختاری و مدیریتی و خدمات گردشگری با تاکید بر تدوین قوانینی حفاظتی قرار دارد. در عین حال برخی از ژیومورفوسایت ها نظیر پادگانه های دریاچه ای، برخان ها و نبکاها درمقام مقایسه از قابلیت بیشتری مبتنی بر رویکردهای نوین ژیوتوریسم برخوردارند. که خود نیازمند برنامه ریزی های جداگانه ای قرار دارد.

    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، میراث زمین شناختی، حفاظت، توسعه گردشگری، مرنجاب
  • مسعود صفایی پور، مریم آزادبخت* صفحات 115-128

    این پژوهش با هدف بررسی عملکرد شهرداری به منظور پایداری محیط زیست در منطقه 2 شهری اهواز صورت گرفته است (N=97458).از نظر ماهیت، نظری-کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی-تحلیلی می باشد حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر برآورد شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه در این تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب پایایی آن 84/0 به دست آمد. به منظور آزمون فرضیات از آزمون مقایسه میانگین استفاده شد. یافته ها نشان داد که میانگین عملکرد شهرداری در مسیر پایداری محیط زیست منطقه 2 شهر اهواز، 56/3 با انحراف معیار (68/1) است. نتایج آزمون مقایسه میانگین شاخص ها را نشان می دهد که مقدار سطح معنی داری تمام شاخص ها کوچکتر از 05/0 است. سپس برای رتبه بندی میزان نقش شهرداری در بهبود این هشت شاخص از مدل تاپسیس استفاده شده است. و با استفاده الویت بندی که از نتیجه مدل تاپسیس شاخص های، فضای سبز، خاک و صوتی با میانگین ضریب الویت 0.50 بالاترین سطح و فاضلاب و مدیریت شهری با میانگین ضریب الویت 0.25 سطح متوسط و همچنین شاخص های استفاده از حمل ونقل، مشاغل آلاینده و آلودگی آب با میانگین ضریب الویت 0.08 در سطح پایین نقش مدیریت در پایداری این سه شاخص قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، پایداری، محیط زیست، شهرداری
|
  • Ali Afzali* Pages 1-16

    In this study, spatial variation of soil texture was assessment in the Farahan plain, Markazi province, using Kriging geostatistical method. First, 52 samples from different points in the plain was prepared. Then descriptive statistics for data were determined using geostatistical analysis in ArcGIS 10.3 software. Then Kriging method was used for determination the spatial variations. Regarding the results of evaluation criteria, Kriging model had an acceptable efficiency in zoning for soil physical properties variations. So that values of evaluation criteria are close to one. On the other hand, spatial correlation was high and in all models it was less than 0.25. According to the results, soil intrinsic properties, climate and land use were effective in soil texture changes in Farahan plain. It is important to pay the attention land use in soil projects.

    Keywords: spatial variation, Soil Texture, geostatistical, evaluation criteria, Farahan Plain
  • Pooya Amiri *, Mehdi Mirzapour Pages 17-30

    The changes in life have created problems in different countries. These problems arise from the mismatch of the needs of urban populations with the capacity of urban management in response to them And since the city has a dynamic inventory, it needs integrated management. The purpose of this research is to analyze the criteria for integrated urban management in Tehran. The research method is descriptive-analytical and is used to collect information using a library method. The statistical population of this research includes the employees of Tehran municipality and according to the wide range of statistical population, cluster random sampling method was used. And the information provided has been analyzed using the Delphi method and the Tapsis technique and has therefore been ranked in the criteria. The criterion of the legitimacy of managers in the integrated urban management structure with a score of 0. 735193 won the first place.

    Keywords: Urban development, Urban Problems, Urban Integrated Management of Tehran
  • Parvaneh Zivyar, Somayeh Teymouri * Pages 31-48

    Today, tourism is the most prominent and most efficient economic activity that can bring many economic, social, political, and cultural achievements to its pioneers. This phenomenon is now recognized as one of the foundations of globalization and a hallmark of space-time condensation. Historical tourism, which incorporates the old and ancient texture of cities, has a significant impact on the spatial and functional structure of a city. Therefore, the purpose of this study is to plan a strategic tourism development in the historical city of Khorramabad. The methodology of this research is descriptive - analytical based on documentary and field studies using the SWOT model and then the proposed strategies are calculated using quantitative matrix method (QSPM). The results of the research show that invasive strategy (SO)‌(utilizing maximum strengths and opportunities) with a score of 3.42 in the first priority and competitive strategy (ST) (avoidance of threats and the use of opportunities) with The 2.63 points were identified as the most important strategies for the development of the historical context of the city in the second priority.

    Keywords: Strategic planning, Tourism Development, Historical Context, Khorramabad City
  • Hasan Sajadzadeh *, Amir Moghassemi, Mostafa Ghare Baghi Pages 49-66

    One of the necessities to stop the unrestricted and unruly growth of urban blocks in inappropriate directions is designing suitable environments in order to produce urban green network areas to develop the quality level of city life. The city of Karaj has faced an increasing number of citizens due to the immigrations and geographical alterations. This increasing population will result unbalanced expansion and inappropriate city development. The effort in this article has been to identify different zones of Karaj district and giving out a suitable urban green network area by studying all the plans of the current situation of the district, analysis of the data and considering the effective characteristics of the area to reach an ecological balance and a systematic urban green area. This was done by using Gis software.

    Keywords: Stable development, urban green network areas, ecological balance, karaj city
  • Shamsi Salehpour *, Asghar Azizi, Khadijeh Karimi, Zary Gasemian Pages 67-81

    Nowadays many of governments, don’t give a lot of credit to developed organizations and seek better risk management. The present study aimed to investigate the role of drought risk management in reducing the vulnerability of socio-economic in rural settlements of nagadeh.In the analysis of Friedman test methods, T one sample, path analysis and Pearson correlation coefficient was used.The results showed that the vulnerability of rural settlements have seen the most demage after the occurrence of drought and risk management based on economic, social and socio-economic aspects could have an important effect in reducing rural vulnerability with average of 3.75. on basis of path analysis economic and socio- economic aspects of risk management with /528 - /363 coefficient have direct impact and social aspects have indirect impact in reducing economic and social vulnerability with /198 coefficient. Therefore, it can be inferred that drought risk management as the most sensible approach is to reduce vulnerability and at the operational level should be done participatory, flexible and Situational

    Keywords: Risk Managemenet, Drought, Rural settlement, Nagadeh
  • Aliasghar Abdollahi* Pages 83-99

    This study analyzes the spatial distribution of population among districts in Ahvaz by ranking them. The research way is descriptive analytical models and taxonomy, SAR, SAW, entropy , Kapland and borad index is used. The population is eight area of Ahwaz metropolitan. Ahvaz city, according to latest census of 1390 the population was 1112668 and intern of distribution and access to municipal services, population growth is not appropriate. The correlation coefficient obtained with a value of 0.619 indicates that the distribution and population density in the city of Ahwaz, there is a weak relationship. Combining the results of the model show in 1 area looks increase in population and in region 6,7 and 8 in order to increase the level of coordination between the needs of the population and service so we can say with a balance distribution of service across metropolitan areas in Ahwaz according to the needs of population can reach a balance in urban areas. Therefore, the relationship between the distribution of the population and services in eight districts in Ahwaz to achieve sustainability and social justice seems necessary.

    Keywords: Spatial Analysis, Distribution of Population, Distribution of service, urban areas, Ahwaz city
  • Golamreza Nasirpour, Mohamad Alizadeh *, Saied Rahimi Horabadi, Hadi Karimi Pages 101-114

    Geomorphotourism and geotourism is Responsible approach, conservation and scientific phenomena is unique in terms of identifying geomorphosites To sustainable socio-economic development of local communities and is traced the protection of geological heritage Combining the fields of cultural heritage, history and ecology of the high potential for sustainable tourism offers. This article tries to focus on the best available research and arid desert areas of the region maranjab Choose from eight types of tourism development and the processes of desertification and desert selected geomorphosites ability to evaluate geomorphosites this area. In this context, the use of assessment methods based on the evaluation of the 5-fold scientific, cultural, aesthetic appearance, economic and administrative potential of the area is evaluated using field survey. The results showed that, the desert and desert maranjab due to its tourist attractions, are now in need of structural and management of tourist services with an emphasis on the formulation of conservation laws. While some such geomorphosites lake terraces, more feature-based comparison of the positions nbka, barkhan and new approaches are geotourism. Which requires the separate programs.

    Keywords: Geomorphosites, Geological Heritage, Conservation, Tourism Deve-lopment, Maranjab
  • Masood Safaei Poor, Maryam Azadbakht * Pages 115-128

    This research aims to study the performance of municipality and its effect on the urban living environment permanency of area number 2, of Ahvaz. The sample size (N=97458) was maintained as 384 people using the Morgan table. To determine the questionnaire coastal in this paper, we used the Kronbach Alpha and the coastal coefficient was 0/84.To examine the theories,we applied the average comparison test. The results showed that the average performance of Ahvaz municipality in area number 2 regarding the urban living environment permanency was rated 3/56 with the scale deviance of 1/68 .The average comparison test results show that the meaningfulness stages of all the scales were below 0/05 . Then, to rate the role of municipality in improving these 8 indexes, we used the Topsis model. And with the use of prioritizing that we got by applying the Topsis model, the green areas, soil, and sonic indexes with the average priority coefficient of 0.50 were the highest scales affecting the role of urban management, while the sewage index with the coefficient rate of 0.25 and Transportation, polluting jobs and water pollution with the coefficient rate of 0.08 in priority followed as the average and lowest scales, respectively.

    Keywords: Urban Management Sustainability, Living environment, Municipality