فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 54 (تابستان 1396)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 54 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شماعی*، امین شهسوار صفحات 1-15

    کیفیت زندگی از لحاظ عینی و ذهنی جایگاه ویژه‎ای در مطالعات برنامه‎ریزی شهری دارد. هدف اصلی تمام برنامه ریزی ها که توسط اندیشمندان و برنامه ریزان مطرح می‎شود کیفیت زندگی است. هدف اصلی این تحقیق بررسی شاخص‎های مرتبط با کیفیت زندگی از دید شهروندان شهرجدید پرند با توجه به 3 ویژگی کالبدی، کارکردی و محیطی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و پیمایشی مبتنی بر استفاده از پرسشنامه است. تعداد جامعه آماری 382 نفر است و به منظور تحلیل متغیرهای مورد مطالعه، از نرم افزار SPSS و روش های آماری نظیر میانگین پاسخ ها، آزمون آماری پارامتریک T برای متغیرهای مستقل، تکنیک Synectics و آزمون Anova استفاده شده است. مطابق نتایج تحقیق وضعیت کیفیت زندگی در منطقه مورد مطالعه در زمینه های حمل ونقل و ارتباطات محیطی، اقتصادی و اجتماعی از دید جامعه نمونه مطلوب نبوده و تنها وضعیت از دید ویژگی های کالبدی (فضاها و بناها) جامعه نمونه در حد متوسط (با میانه 3) ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت زندگی، شهرهای جدید، پرند
  • محمد ملکی*، سید محمد توکلی صبور صفحات 17-30

    اشکال ژیومورفولوژی و فرآیند های حاکم بر آن منشاء بسیاری از مخاطرات و منابع محیطی هستند، همچنین با توجه به شکل-گیری صنعت و علم ژیومورفوتوریسم و در نهایت پایه ای بودن مطالعه این اشکال برای طرح های عمرانی، ضرورت تهیه چنین نقشه ها بیشتر می شود. با گسترش استفاده از علوم مکانی همانند سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، و کاربرد آن در مطالعات علوم زمین در این تحقیق از تصاویر سنجنده OLI برای تهیه نقشه دره، تیغه، مخروط افکنه و واریزه استفاده شد. و با استفاده از روش تفسیر بصری اشکال موردنظر استخراج شدند. نتایج با تصاویر لایه World Imagery ازArc GIS Online مقایسه شد و چهار پارامتر صحت، دقت، کیفت و کاپا برای آن محاسبه شد. و نتایج بدین صورت بدست آمد، صحت کل 80 درصد، دقت کل 01/62 درصد، کیفیت 87/53 درصد و ضریب کاپا 74/49 درصد بود. از نتایج بدست آمده مشخص گردید که موفقیت تشخیص تمامی عواض بجز واریزه درحد قابل قبولی بوده است. با توجه به ضریب کاپا مشخص می شود که قطعه بندی انجام شده برای استخراج عوارض در حد متناسبی است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، سنجنده OLI، دره، تفسیر بصری، کاپا
  • شقایق حافظی زاده*، حمید جعفری صفحات 31-41

    قرارگیری روستاها در یک بستر طبیعی و شیوه زندگی روستانشینی فرصت های گردشگری در گردشگاه های داخلی و خارجی مکان های روستایی را به وجود می آورد (تاج، 1381: 23). بنابراین روستا قلمرو گوناگونی از فعالیت و جاذبه ها را عرضه می دارد (جوان، 1385). همین منابع و جاذبه های طبیعی و فرهنگی تاریخی انگیزه های قدرتمندی برای بازدید نواحی روستایی و مقصدهای ارزشمندی برای گردشگری محسوب می گردند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی اولویت عوامل اثر گذار در جذب گردشگران به مقصدهای روستایی شهرستان دماوند استان تهران دارای 39 روستای بالای 100 نفر جمعیت انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی صورت گرفت. 6 روستا به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوچران بدست آمد. سپس برای انتخاب روستاها از روش تساوی اینتروال ها و روش تصادفی ساده اقدام گردید و با در نظر گرفتن نامحدود بودن تعداد مراجعه گردشگران به روستاهای نمونه، 350 نفر مورد پرسشگری قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیات به روش آزمون t تک گروهی نشان داد که رابطه معنی دار میان چهار متغیر (مالکیت یا اقامت در خانه های دوم سهولت و کیفیت امکانات مسیر دسترسی جاذبه ها و منابع طبیعی و جاذبه ها و منابع فرهنگی تاریخی) با جذب گردشگران به روستاهای مورد مطالعه وجود دارد .

    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های دوم، مقصدهای روستایی، شهرستان دماوند
  • حسین مختاری هشی*، نرگیس وزین، مصطفی قادری حاجت صفحات 43-60

    امنیت مفهومی است که تمامی شیونات و ابعاد زندگی انسان را در بر می گیرد. واقعیت یافتن امنیت در محیط جغرافیایی، مستلزم اقدامات و برنامه ریزی های ویژه ای است و با مسایل زیادی از قبیل امنیت اقتصادی، امنیت سیاسی - نظامی، امنیت اجتماعی، امنیت بهداشتی، امنیت زیست محیطی و... ارتباط دارد. امنیت پایدار معطوف به توسعه پایدار در سطوح منطقه ای، شهری و روستایی و تا سطح فردی است. استان سیستان و بلوچستان از نظر امنیت آسیب پذیری زیادی دارد و در سالهای اخیر شاهد افزایش خشونت و منازعات مسلحانه توسط گروه های ستیزه جو بوده است. نمی توان اثر محرومیت اقتصادی و پایین بودن شاخصهای توسعه را در ناامنی نادیده گرفت. هنوز بیش از 50 درصد جمعیت این استان در مناطق روستایی زندگی می کنند و رشد جمعیت روستایی در این استان نیز بالاست، لذا برای دستیابی به امنیت پایدار استان ضروری است که کاهش آسیب ها و تهدیدات امنیتی مناطق روستایی استان مورد توجه واقع شود، از این رو مقاله حاضر به استفاده از روش توصیفی - تحلیلی زمینه های ناپایداری امنیتی مناطق روستایی استان سیتان و بلوچستان را مورد توجه قرار داده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که برای ایجاد امنیت پایدار در مناطق روستایی استان باید راهبرد توسعه روستایی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مناطق حاشیه ای، امنیت پایدار، توسعه پایدار، مناطق روستایی، استان سیستان و بلوچستان
  • نعمت حسین زاده*، الهام امینی، زینب یعقوب پور، مجید نقوی صفحات 61-82

    با توجه به افزایش جمعیت و آلودگی روزافزون محیط شهری، نقش حیاتی فضاهای سبز روز به روز بیشتر می شود. فضای سبز به عنوان یک فیلتر طبیعی از آلودگیهای محیطی می کاهد و تضمین گستره نسبی سلامت فردی و اجتماعی ساکنان شهر و آرامش محیط آن است. بنابراین باید توسعه فضای سبز شهری برای پایدار ماندن، با توجه به ویژگی های اقلیم شناختی محل و آرای مردم بومی لحاظ شود. به همین دلیل هدف مقاله حاضر ارزیابی وضعیت کاربری فضای سبز شهر اسلامشهر در فرایند توسعه پایدار با مدل راهبردیswot می باشد. بر همین مبنا با مطالعات میدانی و نظر سنجی از کارشناسان به جمع آوری و شناسایی فهرستی از نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها پرداخته شد و استراتژی ها استخراج شد و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی به تدوین راهبردهایی پرداخته، و در نهایت با استفاده از یک مدل مطلوب، سرانه فضای سبز مناسبی برای شهر اسلامشهر پیشنهاد و اثبات گردید، نتایج پژوهش نشان می دهد که که در حال حاضر، سرانه کاربری وضع موجود فضای سبز شهر اسلامشهر در حد استاندارد برای شهروندان این شهر نمی باشد.

    کلیدواژگان: کاربری فضای سبز، سرانه فضای سبز، مدل SWOT، اسلامشهر
  • مهدی امینی*، یوسفعلی زیاری صفحات 83-100

    حریم تهران عرصه استقرار حدود 23 شهر، 237 روستای دارای سکنه و صدها کانون فعالیتی می باشد. این مناطق با آسیب های فراوان اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی و همچنین نقش خلاء های مدیریتی و نظارتی در دست درازی گروه های ثروت و زمین خوار تحت اسامی مختلف به اراضی حریم روبروز با مسایل و مشکلات جدیدتر، بزرگ تر و پیچیده تری روبرو می گردد که مدیریت پایدار آن را تا حدود بسیاری غیر ممکن می نماید. البته این مساله (حریم و مدیریت پایدار آن در تناظر با کلانشهر) در مطالعات و مدیریت شهری دنیا مسبوق به سابقه است و با برنامه ها و راهبردهای مشخص و بعضا متعددی روبرو بوده است. در این تحقیق با توجه به پژوهش های ملی و بین المللی ضمن مقایسه روش ها، راهبردهای و فنون مدیریت و برنامه-ریزی حریم، چارچوب مشخصی از برنامه های راهبردی ممکن برای مدیریت حریم کلانشهر تهران ارایه شده است. نتایج این تطبیق منجر به شناسایی دو رویکرد اصلی برنامه ریزی حریم، "کمربند سبز" و "اعمال محدوده فرامرزی" و ملاحظات و پیامدهای آنها -که به ترتیب راهبردهای اصلی بریتانیا و ایالات متحده هستند- شده است. ل

    کلیدواژگان: حریم، کلانشهر جهانی، راهبرد، مدیریت، برنامه ریزی
  • عبدالرضا فرجی راد*، زهرا پیشگاهی فرد، جعفر حصاری نژاد صفحات 101-113

    نظام قانون گذاری در جمهوری اسلامی ایران به دلیل ضرورت انطباق مصوبات مجلس با احکام اسلامی از الگوی خاصی تبعیت می کند. در هم عرض مجلس شورای اسلامی ، مجالس نظارتی و تصمیم گیری دیگری از جمله شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام ، شورای عالی انقلاب فرهنگی و.. نیز وجود دارد. باتوجه به وضعیت فعلی سازماندهی سیاسی فضا در حوزه قانون گذاری و مشکلات فعلی در این سیستم از جمله ماهیت دو گانه نمایندگی ، رویه انتخاب نمایندگان برای کمیسیون های تخصصی مجلس ، عدم آشنایی نمایندگان جدید با روند قانون گذاری و عدم ساختار مناسب جهت نظارت بر مصوبات شوراهای اسلامی شهر ها که برابر اصول قانون اساسی از وظایف شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی می باشد ، با شرایط و وظایف واگذارشده به ایفای نقش در جهت رفع محدودیت های فعلی وتقویت نهاد قانون گذاری در انجام مناسب وظایف بپردازد .

    کلیدواژگان: قوه مقننه، مجالس منطقه ای، مشارکت مردم در برنامه ریزی و تصمیم گیری، توسعه سیاسی
  • نسیم نجفقلی پور کلانتری*، ایرج اعتصام، فرح حبیب صفحات 115-130

    محدوده جغرافیایی آذربایجان یکی از مراکز پر قدرت معماری ایران است که در قرون هفتم و هشتم هجری قمری عصر شکوفایی معماری را تجربه کرده و سبکی به نام "آذری" را به وجود آورده است. بسیاری از آثار این دوره بر اثر زلزله و جنگ از بین رفته اند. از جمله آثار به جا مانده در محدوده آذربایجان، بنای مسجد کبود می باشد که می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص هندسه و تناسبات وابسته به معماری مربوط به آن دوره را ارایه نماید. لذا این پژوهش با استفاده از روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و با هدف بررسی هندسه و تناسبات موجود در بناهای سنتی مربوط به سبک آذری در آذربایجان، تلاشی است برای تذکر مجدد بر جایگاه ممتاز هندسه در طراحی معماری قدیم که علاوه بر امکان فهم صحیح تر معماری سنتی می تواند راهگشایی باشد برای ساماندهی به وضعیت نامطلوب فعلی طراحی معاصر بگونه ای خلاقانه.

    کلیدواژگان: هندسه، تناسبات، معماری سنتی، سبک آذری
|
  • Pages 1-15

    Quality of life is has a special place in urban planning studies according to objective and subjective conditions. The main goal of all plannings which is implied by thinkers and planners is Quality of life. The main objective of this research is to study the indicators related to quality of life from the viewpoint of the citizens of the new city of Parand according to 3 physical, functional and environmental characteristics. The research method is descriptive-analytic and survey based on using a questionnaire. The statistical population of this study is 382 people. In order to analyze the variables studied, SPSS software and statistical methods such as mean responses, parametric statistical test T for independent variables, synthetics and ANOVA test were used. The results of the research show that the quality of life situation in the studied area in the field of transportation and environmental, economic and social communication is not favorable from the viewpoint of the sample population. Only the situation from the viewpoint of physical characteristics (spaces and buildings) of the sample population is medium (with the mean 3) evaluated.

    Keywords: assessment, quality of life, New towns, Parand
  • Pages 17-30

    Terrain feature Extraction from OLI sensor images Abstract: Geomorphologic features and processes related to it, is origin of many of the hazards and environmental resources. Also, due to the formation of industry and science geomorphotorism and finally be necessary of the study these features for civil projects, will be more important Cater these maps. With widespread use of geospatial sciences Such as remote sensing, geographic information systems, and its application in the study of Earth Sciences in the study of OLI sensor images for mapping Valley, Blade, Alluvial Fans and Debris Fans were used. And using visual interpretation features were extracted. Results were compared with images of Esri's World Imagery of ArcGIS Online, The parameters of correctness, completeness, quality and Kappa were calculated. And the results thus obtained, the accuracy of 80 percent, overall accuracy 62/01 percent, quality 53/87 percent and kappa coefficient was 49/74 percent. The results showed that successfully detects all features except Debris Fans has been satisfactory. According to the Kappa coefficient is determined that segmentation done for features extraction is appropriate.

    Keywords: Geomorphology, OLI Sensor, Blade, visual interpretation, Kappa
  • Shaghayegh Hafezizadeh * Pages 31-41

    Located in a natural environment and lifestyle of rural villages tourism opportunities in rural areas creates indoor and outdoor promenades (Taj, 1381:23). Thus the village territory offered a variety of activities and attractions (Javan, 1385). These natural and cultural resources and historical attractions to be considered as powerful incentive to visit rural areas and valuable tourist destinations. The present study aims to identify priority factors affecting rural destinations attract tourists to the Damavand county in Tehran province has 39 villages of more than 100 people were. To analyses the data both descriptive and inferential statistics were used. 6 villages as the sample size was calculated using the formula Cochrane. The selection of villages were through randomly action equity interval method and considering unlimited number of tourists visiting the villages and so 350 people were questioning. The results of hypothesis testing using t-test showed that there is a Significant relationship between four variables (second home ownership Or stay in - Ease of access and quality of facilities path- Attractions and natural resources and Attractions and historical- cultural resources) and tourists attraction to the villages .

    Keywords: Tourism, rural destination, second home, Damavand County
  • Narges Vazin, Mostafa Ghaderi Hajat Pages 43-60

    Security is a concept that includes all aspects and dimensions of human life. Establishment of security in geographical spaces requires special measures and plans and is relates with many issues such as economical security, political and military security, social security, health security and environmental security. Sistan and Baluchestan province, due to the special geographical position, is very vulnerable in terms of security and in recent years has seen an increase in violence and armed conflict by militant groups. Although the roots of unrests are consider as political issues, but cannot ignore the effect of economic deprivation and low development indicators. In general we can say that there is a greater incidence of insecurity in underdeveloped contexts. Considering that more than 50 percent of the population of this Sistan and Balochistan province still lives in rural areas and rural population growth in the region is high, therefore, to achieve sustainable security we should consider security issues in rural areas. The results indicate that rural areas of this province have faced several challenges in different aspects of security, economic, social and environmental vulnerability. For sustainable security in rural areas, it is necessary that rural development strategy should be considered.

    Keywords: Stability of security, Border areas, Sustainable development, Rural areas, Sistan, Baluchestan province
  • Nemat Hosseinzadeh *, Elham Amini, Zeynab Yaghobpor, Majid Naghavi Pages 61-82

    Due to population growth and increasing pollution in the urban environment, it is increasingly vital role of green spaces.Green space as a natural filter to reduce environmental pollution and to ensure that the relative range of individual and social health of city residents and the environment is relaxed. Due to the critical parameters, the quantity and quality of urban green space should be proportional to the physical size of the city (roads and buildings) and social needs (leisure and health needs) come, to live as green space, environmental efficiency is constant. So should develop urban green space to remain stable, according to local climatic characteristics of cognitive and local elections to be considered. For this reason, the aim of this paper is to study the evaluate the user state landscaping Eslamshahr of the model is strategic swot. On the basis of field studies and surveys of experts to collect and identify a list of strengths, weaknesses, opportunities and threats were addressed, and to deal with their strengths and weaknesses, opportunities and threats mutually Aggressive. The results show that at present, the per capita use of existing green space for the residents of this town is not up to standard Eslamshahr.

    Keywords: Land use of green space, green space capitation, the swot, Eslamshahr
  • Mahdi Amini * Pages 83-100

    Increased migration and population growth and urban expansion in Tehran metropolitan has created problems for the planning and decision making; One of the most serious threats to the Privacy is the Act of 6000 km. city Privacy is hte Protection of the environment is critical for proper management that requires knowledge of the relevant issues and management practices for dealing with them. most important people in poverty and unemployment. The present study approch preservation and maintenance of metropolitan Tehran Privacy sustainable development . While the prioritization of environmental, social, economic and general factors prioritization These strategies are presented and for Sustainable Development Policy and prioritization all the strategies is also presented.

    Keywords: planning, Management, Strategy, global metropolis, peri urban
  • Abdolreza Farajirad *, Zahra Pishghahi, Jafar Hesarinegad Pages 101-113

    Legislative system in the Islamic Republic of Iran follows a specific pattern due to the necessity of compliance with the rules of adopted legislation. In parallel parliament, there are also parliamentary oversight and decision-making such as the Guardian Council,, the selection procedure for representatives of the specialized parliamentary commissions, lack of familiarity of the new representatives of the legislative process and the lack of facilities for monitoring the decisions of city council that the principles of the constitution is the duty of the Guardian Council and parliament, have caused that the legislative process is slow and does not have the necessary strength. take advantage of public participation in regional planning , appropriate use of local resources, guidance of national budgets to projects needed by the people, absorption and utilization of social capital and financial in order to implement sustainable development and monitor and refine them to bear the decisions of city council. And the terms of the tasks assigned to a role in order to overcome the current limitations of legislation and strengthening institutions in carrying out their duties properly

    Keywords: Legislature, Regional parliaments, Public participation in planning, decision-making, Political development
  • Nasim Najafgholipour *, Eraj Etesam, Farah Habib Pages 115-130

    The geographic area of ​​Azerbaijan is one of the most powerful Iranian architectural centers that has experienced architectural flourishing in the seventh and eighth centuries and created a style called "Azeri". Many of the works of this period have been destroyed by earthquake and war. Among the works remaining in the territory of Azerbaijan is the mosque building, which can provide useful information about the geometry and proportions related to architecture related to that period. Therefore, the present study uses an analytical-descriptive research method to investigate the geometry and proportions in the traditional Azeri style buildings in Azerbaijan, an attempt to remind of the privileged position of geometry in the design of the old architecture, which, in addition to the possibility of a more correct understanding of architecture Traditional can be a way of organizing the current unfavorable present-day style of design in an innovative way.

    Keywords: Geometry, Proportions, traditional architecture, Azeri style