فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 44 (زمستان 1393)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 44 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود هادی زاده*، عزت الله عزتی صفحات 1-12

    عصر جدید، سامانه ای اقتصادی محور بر مبنای ترتیبات سیاسی و با هدف کسب برتری اقتصادی، اما حفظ توانایی نظامی برای انجام عملیات احتمالی، آن هم با ملاحظه حفظ شریان های حیاتی اقتصادی و تمرکز ویژه بر روی انرژی است. عصر جدید که آن را دوره تسلط تفکر «ژیواکونومی» می دانند، خود مولد تحولات عمیق تری است که در بستر «ژیوپولی نومی» یا عرصه تداخلی جغرافیا، سیاست و اقتصاد درحال وقوع است. در این عرصه جایگاه کشورها مانند عصر محاسبات ژیواستراتژیک براساس نقشه طبیعی آنها و برتری عنصر «موقعیت مکانی» از جنبه ژیوپولیتیک تعیین نمی شود. دوران اندیشه «ژیواکونومی» عصر جدیدی است که نقش کشورها و ایفاگری آنها منوط به داده ها و داشته های اقتصادی است. در این مقاله سعی شده با بررسی دوران جدید، به سیاست خارجی ایران به عنوان برنامه عمل با دنیای پیچیده امروز، با ملاحظه ای ترتیبات، نگاه دوباره ای افکنده شود و در خور توان راهکار مناسب ارایه گردد.

    کلیدواژگان: ژئواکونومیک، سیاست خارجی، منطقه، جهان، ایران
  • محمود حقیقت*، محمدحسین رامشت صفحات 13-34

    ناهنجاری و ناپایداری اسکان و سکونت اگرچه ریشه ای دیرپا در سرزمین ما دارد اما تظاهر آن در اشکال حاشیه نشینی، اسکان غیررسمی، کانون های خودرو و اسکان غیرقانونی و نامتعارف به عنوان محصول شرایط جدید شهرنشینی در کشور سابقه زیادی ندارد. مقاله حاضر، مبین نحوه انتخاب و اولویت بندی وضعیت محلات، و بیان کننده روشی نوین در شناسایی محلات غیررسمی است. در این مقاله، پس از انجام بررسی های پایه و مطالعات نظری و تدوین روند و روش شناسایی، پهنه بندی فقرشهری در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی با تعریف شاخص های مرتبط در هر بعد مشخص شد؛ سپس با تلفیق نتایج این مرحله، پهنه های فرودست شناسایی، و پس از آن تدقیق مطالعات اجتماعی و فرهنگی، طبیعی و نیز مطالعه نحوه مالکیت و تصرف زمین و ملاحظه ساختار و بافت این پهنه ها تدقیق، و حدود 20 محله فرودست تشخیص و محلات اسکان غیررسمی شناسایی و اولویت بندی شدند. در نهایت، با امتیازدهی و اولویت بندی، سه محله به عنوان محلات هدف به منظور ارایه برنامه توانمندسازی ارایه شد. هدف در انتخاب این محلات، علاوه بر حاد بودن و نیاز به تدوین برنامه برای این محلات، امکان تسری برنامه ها به سایر محلات، و بدین منظور، در نظر داشتن تنوع در محلات هدف بوده است. روش ها و فنون به کار گرفته شده در این پژوهش، عبارت از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و روش دلفی در وزن دهی و انتخاب معیارها و پس از آن، در اولویت دهی گزینه ها در مراحل مختلف و همچنین به کارگیری نرم افزار GIS و مدل های مختلف تحت آن (برای مثال، نرم افزار الحاقی Spatial Analyse و با استفاده از تابع MAP Calculator)، در تحلیل داده ها و اطلاعات و روی هم اندازی لایه های مختلف بوده است.

    کلیدواژگان: محلات فرودست - محلات غیررسمی شهر کرج - معیارهای انتخاب محلات غیررسمی
  • فریده اسدیان*، مجید اسدی، مرجان جوادیان نمینی صفحات 35-44

    اکوتوریسم (گردشگریاکولوژیک)طبعارابطه تنگاتنگی با محیط دارد،از اینرو،ارزیابی توان محیط اگر به گونه شایسته ای صورت پذیرد،موجب توسعه مناطق روستایی- شهری می شود. راهبردحفاظت از محیط زیست به ویژه در مناطق کمتر توسعه یافته که اساس توسعه آن هابتواندبرمحوریت گردشگری قرار بگیرد، اهمیت بیشتری دارد. راین شهری تاریخی و توریستی در استان کرمان در دامنه کوه هزار است که دارای آب و هوایی خوب و پتانسیل اکوتوریسمی (گردشگریاکولوژیک) می باشد، که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. نوع تحقیق کاربردی _ توسعه ای و روش تحقیق، توصیفی _ تحلیلی می باشد. این تحقیق با هدف اصلی ارزیابی پهنه بندی اکوتوریسم برپایه GIS و AHPدر شناسایی توان اکولوژیک برای توسعه روستایی- شهری بخش راین مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای مورد نظر پس از وزن دهی سلسله مراتبیAHP با استفاده از GIS مورد همپوشانی قرار گرفتند و در نتیجه پهنه بندی توسعه اکوتوریسم برای منطقه راین در سه طبقه کلاس بندی مجزا تدوین گردید که 3/27% مساحت راین در طبقه اول اولویت بندی برای گسترش کاربری توریستی و 7/6% مساحت دومین اولویت می باشد که درصورت نیاز می توان جهت ایجاد خدمات گردشگری مورد استفاده قرار گیرد. همچنین 66% وسعت راین از لحاظ گردشگری اکولوژیک در پهنه ضعیف گردشگری واقع شده است که با راهبردهای مدیریتی و سیاسی به توسعه بخش راین کمک شایانی می نماید.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توان اکولوژیک، فرآیند تحلیل سلسه مراتبی (AHP)، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بخش راین
  • حسن اسماعیل زاده*، اعظم کفاش، سمیرا حیدری، جابر روی دل صفحات 45-60

    از آنجا که خدمات عمومی شهری ساختار دهنده شکل و ماهیت کالبدی، اجتماعی و فضایی شهری می باشد، هدف نوشتار حاضر، نحوه توزیع خدمات عمومی شهری از دیدگاه عدالت فضایی در یک نمونه تجربی (استان خراسان شمالی) می باشد که به منظور تحلیل نحوه توزیع شاخص های حمل ونقل، تعداد 8 زیر شاخص از شاخص های حمل و نقل تعریف شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و شیوه آن توصیفی- تحلیلی است. به منظور تجزیه وتحلیل از روش بی مقیاس سازی معمولی، برای وزن دهی آن ها از ضریب آنتروپی شانون و رتبه بندی شهرستان ها نیز با بهره گیری از مدل Vikor، انجام شده است. نتایج نشان می دهد که خدمات حمل و نقل و ارتباطات به صورت متوازن در سطح استان توزیع نشده است به طوری که شهرستان بجنورد در بهترین وضعیت و شهرستان مانه و سملقان در پایین ترین سطح برخورداری از توزیع خدمات قرار دارند.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خراسان شمالی، حمل و نقل و ارتباطات، مدل vikor
  • سعید کامیابی*، محمدعلی رجایی ریزی، رحیم یوسفی زاده، حمیدرضا ملکی صفحات 61-76

    این تحقیق با هدف شناخت و تصویر مناسب از وضعیت جغرافیایی شمال کویر حاج علیقلی و مراکز جمعیتی چاله دامغان با رویکرد توسعه منطقه با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بر پایه گردآوری اطلاعات و مطالعات میدانی و استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی گام برداشت. از این رو عوامل جغرافیایی طبیعی در غالب پهنه بندی و نقشه، مورد مطالعه قرار گرفته اند تا نقش آنها بر منابع آب این منطقه که یکی از مراکز فعالیت های انسانی مهم در مناطق بیابانی است مشخص گردد. بطور کلی تهیه نقشه و پهنه بندی عوامل جغرافیایی و تحلیل فضایی پدیده های جغرافیایی ازاهداف عمده تحقیق محسوب می گردد. نتایج نشان می دهد که عوامل طبیعی منطقه مانندتوپوگرافی و کوه های بلند با تاثیردرمیزان بارش همچنین تشکیلات آهکی سهم عمده ای در تامین آب منطقه دارد که همراه با دشت سرهای گسترده نقش اصلی را در تغذیه سفره ها ایفاء می نمایند. با بررسی و تحلیل فضایی نقشه های تهیه شده جغرافیایی و پدیده های سطحی زمین می توان شناخت جامعی از چالش هایی که مدیران و متولیان اموردر تصمیم گیری و طرح ریزی اقتصاد فضای مناطق بیابانی حاشیه چاله دامغان و کویر حاج علی قلی با آن مواجه اند، حل نمود. لذا در پایان پیشنهاد های کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: جغرافیای طبیعی، ذخیره سازی آب، توسعه پایدار، چاله دامغان، GIS
  • حجت الله پاشاپور*، مصطفی توکلی نغمه، ابوالفضل نوری، الناز رضایی صفحات 77-88

    مکان یابی فرآیندی که از طریق آن می توان بر اساس شرایط تعیین شده برای یک کاربری مشخص و با توجه به منابع و امکانات موجود, بهترین محل مناسب را تعیین نمود. مکان یابی درواقع تجزیه وتحلیل توامان اطلاعات فضایی و داده های توصیفی به منظور یافتن یک یا چند موقعیت فضایی با ویژگی های توصیفی موردنظر است. از سوی دیگر منطق فازی که می توان در تعریف آن گفت که از منطق ارزش های "صفر و یک" نرم افزارهای کلاسیک فراتر رفته و درگاهی جدید برای دنیای علوم نرم افزاری و رایانه ها می گشاید، زیرا فضای شناور و نامحدود بین اعداد صفر و یک را نیز در منطق و استدلال های خود به کار می گیرد (جورابیان، محمود و همکاران: 1381)، نیز می تواند در امر مکان یابی بسیار به کار آید چراکه مقادیر میان صفر و یک را در بر می گیرد. با توجه به تعریف فوق و نیز توجه به این مطلب که همه ساله شاهد افزایش نرخ رشد جمعیت هستیم ناگزیر با رشد و توسعه شهرها مواجه هستیم که این امر ضرورت مکان یابی محدوده های مناسب برای گسترش های بعدی هر شهری را ضروری می سازد. شهر کوهدشت واقع در استان لرستان نیز اگرچه نه به صورت گسترده ولی شاهد این توسعه در چند دهه گذشته بوده است آنچه در این پژوهش انجام شد بیانگر این واقعیت بوده است که شهر کوهدشت در ادامه توسعه فیزیکی خود، با محدودیت های گسل (در بخش جنوبی شهر)، شیب، انواع فرایندها (هوازدگی، دامنه ای، جریانی و فرسایشی)، خطرات ناشی از گسل (تخریب سدها، آب های زیرزمینی، تاسیسات و...) و درنتیجه اثرات مخاطرات محیطی بر روی سازه های انسانی و افزایش هزینه های ساخت وساز ناشی از این مخاطرات مواجه است، به استثنای اراضی واقع در شرق و غرب (مناسب ترین مکان ها برای توسعه فیزیکی آتی)، دیگر جای برای توسعه فیزیکی شهر کوهدشت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطق فازی، شهر کوهدشت
  • شیرین محمدخان*، عبدالکریم ویسی، کیوان باقری صفحات 89-102

    هدف اصلی از این مطالعه تهیه نقشه حساسیت زمین لغزش در کوهستان شیرپناه ، با استفاده از مدل آنتروپی و ارزیابی این مدل در پهنه بندی وقوع زمین لغزش های کوهستان شیرپناه و شناخت میزان تاثیر هریک از عوامل پنج گانه در وقوع زمین لغزش می باشد.  در این پژوهش از عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای، نقشه توپوگرافی 50000، نقشه زمین شناسی 100000/1 و همچنین تحقیقات میدانی به منظور شناخت منطقه و عکسبرداری از لغزش های رخ داده استفاده گردید. به منظور تهیه نقشه خطر زمین لغزش در منطقه از مدل آنتروپی در محیط GIS استفاده گردید.نتایج نشان می دهد که عوامل فاصله از گسل، شیب، ارتفاع، لیتولوژی و جهت شیب، به ترتیب بیشترین تاثیر را در وقوع زمین لغزش در منطقه دارند. از مجموع مساحت منطقه، 249 کیلومترمربع (32 درصد) در محدوده خطر زیاد و 380کیلومتر مربع (84/48درصد) در پهنه خطر متوسط قرار دارد. این امر حاکی از آن است که پتانسیل خطر وقع زمین لغزش در منطقه بالا است. همچنین نتایج نشان می دهد 60 درصد لغزش های رخ داده در این منطقه، در پهنه حساس که توسط مدل آنتروپی مشخص شده بود، قرار گرفته اند، بنابراین صحت مدل پیشنهادی مورد تایید قرار گرفته و نقشه حساسیت تهیه شده می تواند به عنوان مرجعی در برنامه ریزی ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر، زمین لغزش، مدل آنتروپی، کوهستان شیرپناه
|
  • Mahmoud Hadizadeh *, Ezatolah Ezati Pages 1-12

    New age is an economy-centered one, under political formation and with the goal ofeconomic dominance, and at the same time, Military ability to fulfill an operation, whileconsidering saving of vital influence of economy and special focus on energy, New age, thatis called area of "Geo economy" Thinking dominancy, is the result of deeper transformationsitself that is happening in "Geo polynomy", or the sphere of injuction. In this dissertation weexamine foreign policy of Iran with regard to today complicated world.

    Keywords: Geo economic, Foreign policy, Region, World, Iran
  • Mahmoud Haghighat *, Mohammad Hossein Ramesht Pages 13-34

    Although inconsistency and anarchy of habitation have been rooted in history of ourhomeland, its emergence in the forms of suburbia, unofficial residence, car parking, illegaland unusual residence as result of novel conditions of urbanization hasn’t lasted long in ourcountry. The present article shows selection and prioritization of districts and it would be anew approach in identifying unofficial districts. In this article, after conducting basicresearches and theoretical studies and methodology, defining the scope of urban poverty fromsocial and economic and physical perspectives will be determined, after integrating of resultsof this phase, poor scopes were identified and after carrying out social, cultural andenvironmental studies and study of ownership and land tenure and structure and context ofthese scopes and approximately 20 poor districts identified and unofficial inhabited districtwere located and were prioritized. Finally, after grading and ranking, three districts as targetdistricts were introduced in order to provide development plans. Suffering severe conditionsas well as the need to devise a plan, the aim of selection of these districts was to implementplans for other districts and therefore variety of districts is taken into account. In this researchanalytical hierarchy process and Delphi method for classification and selection of criteria andthen prioritization of choices in different phases and also application of GIS and other cases(supplemental software such as spatial analysis and use of MAP Calculator function) in dataanalysis and overlapping of different layers are applied.

    Keywords: poor districts, Karaj’s unofficial districts, criteria of selection of unofficialdistricts, prioritization of districts
  • Farideh Asadian *, Majid Asadi, Marjan Javadian Namini Pages 35-44

    Eco-tourism (ecological tourism) is naturally close relationship with the environment, Theenvironmental assessment be done properly if it leads to the development of rural areas of thecity. Environmental protection strategy, especially in less developed regions where thedevelopment could be based on tourism, is more important. Rhine historical and tourist city inKerman Province in the mountain range that has thousands of good weather and the potentialfor eco-tourism (ecological tourism), which is examined in this study. Applied research anddevelopment research method is descriptive. The main objective of this study was to evaluatethe ecological zoning for the development of ecotourism based on GIS and AHP inidentifying the rural town of Rhine is examined. After weighting variables AHP hierarchywere using GIS to overlay zoning, resulting in the development of eco-tourism for the regionRhine in three separate classification was developed 3/27% Rayen area on the first floorprioritized for development User tourist 7/6% second priority area, which if necessary can beused to develop tourism. Also, 66% of the Rayen area of tourism, ecological tourism in thearea is poor management and political strategies that contribute to the development of theRayen.

    Keywords: Ecotourism, Ecological capability, the analytic hierarchy process (AHP), Geographic Information System (GIS) of the Rayne
  • Hassan Esmaeilzadeh *, Azam Kaffash, Samira Heidary, Jaber Rooy Del Pages 45-60

    Since public civil services structure the form and the skeletal, social and spatial essence of thecity, the present research aims to investigate the distribution of public civil services based onspatial justice in North Khorasan Province as a case study. In order to analyze the distributionof the indexes of transportation, 8 sub-indexes from transportation, warehouse andcommunication have been applied. The current research is practical and its method isdescriptive-analytical. To analyze them, safe descaling method; to weight them, Shannonentropy index; and to rank the cities, VIKOR Model have been applied. The results show thattransportation services and VIKOR Model for communication have not been distributedequally throughout the province; so that, Bojnord has the highest and Maneh and Samalqanhave the lowest possible level of access to the distributed services.

    Keywords: Spatial Justice, nrth khorasan, Transportation, model of Vikor
  • Saeid Kamyabi *, Mohammadali Rajaei Rizi, Rahim Yousefizadeh, Hamidreza Maleki Pages 61-76

    Water is life resource for living creatures especially human being. Water is the first andnecessary toop for industrial development the base for agricultural production .if the mater ofwater and soil conservation be considered systematically and in the wide spread scale, in factthe consistency of natural environment is fulfilled (rajaei 1382).The resource area is locatedbetween 50 35 to 26 36 of north latitude and 12 54 to 46 54 north longitude which reachesfrom north to alborz mountain frome east to moladeh village, from west to damghan city andfrom sout to hajali gholi playa . in this area the following villages are located , mehmandoost,dehmolla, kalati molla, forat,zarrin abad mehdi abad, abbas abad,vamerzan, bagh, jazan,heidarabad and haji abad which contain a population about 62000 person including damghancity.the main occupation of population of this region is gardening.The disaster of underground water table falling , salinization of water,increase of demand andregion potential for increasing cultivating lands needs a full study for providing sustainablesituation and is one of the most necessary need of the ragion. In order to reach to this aim allgeographical,natural and especially geomorphology agents of region were strictly and in thefield , using GIS hardware were studied to find the role of them on water resources of this areawhere is one of the centers of human activities in the field of agriculture . the results show thatthe geomorphology of the region including tall mountains, affecting on the amount of rainfall,also tectonized limestone formation, have an important role on water provision of the region,which with wide plainheads have the principle role oo feeding underground tables.

    Keywords: water reservation, geographical, geomorphological situations, Hajalgholiplaya, GIS
  • Hojjat Allah Pashapour *, Mostafa Tavakoli Nagme, Abolfazl Noori, Elnaz Rezaei Pages 77-88

    Locate a process by which a user can be assigned to specific criteria and according toavailable resources, the perfect place to be determined.to the world of computer science andsoftware opens, it floats and unlimited space between the numbers one and zero logic andreasoning also applies to (Jvrabyan, Mahmoud et al: 1381), can also be used to locate much asvalues between zero and one will take., tilt, of processes (weathering, range, flow anderosion), the risks of failure (destruction of dams, underground water, facilities, etc.) and thusthe effects of environmental hazards on human structures and increased construction costs dueto the risks faced is, except for land located in East and West (the best locations for futurephysical development), there is no other place for physical development Kuhdasht.

    Keywords: Urban development, Mapping, geographic information systems, Fuzzy Logic, cityKuhdasht
  • Shirin Mohammadkhan *, Abdolkarim Veisi, Keyvan Bagheri Pages 89-102

    The main objective of this study is landslide Susceptibility mapping in the Shirpanah, byusing of Entropy model and evaluation of this model in the zoning of landslides occurrenceof Shirpanah Mountain and the extent of the influence of each of these five factors on theoccurrence of the landslide. In the survey aerial photographs, satellite imagery, topographicmaps, geological maps and field research to identify the area and were photography from theoccurred landslide. In order to landslide susceptibility Mapping in the area of entropy modelwas used in GIS environment. The results show that the distance of the fault, slope,elevation, lithology and slope, have respectively, the greatest impact of landslides in thisarea. The total area of 20 km² (32%) is consist of in high-risk areas and 380 km² (84/48%) inaverage-risk zones. This suggests that the potential risk of landslides in the area is high. Alsothe results suggest that a 60 percent area landslides in the area in the sensitive areasidentified by the entropy model was located. Therefore, the validity of the proposed model isverified and Susceptibility maps produced can be used as a reference in the planning.

    Keywords: Risk zonation, Landslide, Entropy model, Shirpanah mountain