فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 38 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه درگاهیان*، بهلول علیجانی صفحات 1-14
    با وجودی که وقوع بارش هر برف سنگینی ممکن است ناشی از رخداد پدیده بلاکینگ نباشد اما وقوعبرف های مداوم و سنگین (4 روز و بیشتر) می تواند با رخداد پدیده بلاکینگ مرتبط باشد. به منظورشناخت و بررسی الگوهای بلاکینگ موثر بر بارش برف سنگین و مداوم ایران، داده های روزانه ارتفاعژیوپتانسیلی سطح 500 هکتوپاسکال در فصل سرد (اکتبر تا مارس)، دریک دوره 60 ساله در یک شبکه افقی با قدرت تفکیک فضایی 2/5*2/5 NCEP-NCAR برای 40 درجه غربی تا 100 درجهiشرقی طول جغرافیایی و 20 تا 80 درجه شمالی عرض جغرافیایی اخذ گردید. به منظور استخراج رخداد بلاکینگ، داده ها براساس یک شاخص کمی اقلیم شناختی، به نام شاخص آشکارکننده دو بعدی در محیط نرم افزار MAT LAB براساس شروط آشکارسازی رخداد بلاکینگ برنامه نویسی شدند. سپس  تمامی رخدادهای بلاکینگ با تداوم 4 روزه و بیشتر استخراج گردید. با توجه به حجم داده ها از طریقتکنیک مولفه های اصلی و خوشه بندی اقدام به استخراج الگوهای غالب بلاکینگ گردید. در بینالگوهای غالب بلاکینگ 4 الگو بر بارش موثر بودند که از این چهار الگو تنها یک الگو بر بارش برفمداوم و شدید موثر بود. نتایج نشان داد که در بین الگوهای موثر بر بارش، تنها الگوی بلاکینگ امگاتراف سمت راست منجر به بارش برف مداوم و سنگین می شود و ریزش هوای سرد از عرض های بالاسبب تقویت سامانه بارشی شده و فراهم بودن سایر شرایط سینوپتیکی لازم، از قبیل وجود پرفشار قویدرسطح زمین، موقعیت خط همدمای صفر درجه سانتیگراد در سطح 850 هکتوپاسکال و ضخامت لایه500 تا 1000 در نقشه های هم ضخامت در حضور رخداد پدیده بلاکینگ، منجر به ریزش برف مداوم وسنگین می شود.
    کلیدواژگان: الگوی بلاکینگ، تراف سمت راست بلاکینگ امگا، برف سنگین و مداوم، ایران
  • مژگان ندیری*، جمشید جداری عیوضی صفحات 15-29

    مخاطرات طبیعی به عنوان یکی از عوامل مهم پیش روی برنامه ریزان محیطی می باشد. این مخاطرات درمواردی تحت تاثیر عملکرد نادرست انسانی تشدید می شوند، که البته وقوع سیلاب نیز از این پدیدهمستثنی نمی باشد. در این مقاله با توجه به عوامل مختلف موثر اقدام به تعیین مناطق پرمخاطره شده است.البته یکی از عواملی که منجر به بروز خطر سیلاب گردید توسعه مناطق روستایی در حاشیه رودخانه ها وبستر و حواشی دشتهای سیلابی می باشد. از این رو تهیه نقشه های پهنه بندی خطر سیلاب در زمینهمدیریت این خطر، می تواند بسیار اثر بخش بوده و مسولان امر را در راستای برنامه ریزی یاری نماید.در این مطالعه، روش کار استفاده از داده های آماری، تحلیل داده های مکانی و همچنین استفاده از تصاویرماهواره ای جهت تهیه نقشه شماره منحنی در مدل scs با تکنیک GIS می باشد که در مرحله بعد با بکارگیری معادلات روش scs ونقشه CN و لایه بارش، پهنه هایی که پتانسیل ایجاد رواناب مشابهی دارند؛ تعیین گردد. براساس نتایج حاصل از این مدل حدود 48 %استان در طبقه بدون رواناب و رواناب کم، 36 % رواناب متوسط و 16 % در کلاسهای رواناب زیاد و شدید قرار دارد. میزان شدت سیل خیزی در نیمه جنوبی استان متمرکز می باشد. در این بخش از مطالعه ابتدا نقشه های مربوط به عوامل فوق در محیط GIS تهیه و با استفاده از تحلیل های موجود، حرایم آنها و پهنه های خطر با شدتهای مختلف تعیین و نهایتا روستاهای آسیب پذیر موجود در منطقه از لحاظ شدت این مخاطرات اولویت بندی شده است. چنین مطالعاتی می تواند راهکارهای مناسبی را در راستای شناخت و بررسی اولویت های مخاطرات طبیعی و همچنین سکونتگاه های در معرض خطر را در اختیار مدیران و برنامه ریزان مسول در این زمینه قرار دهد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر سیلاب، مدل GIS، SCS استان گلستان
  • علیرضا استعلاجی*، نعمت حسین زاده صفحات 31-52
    پدیده جهانی شدن با ایجاد دگرگونی در ابعاد مختلف زندگی به ویژه معماری شهرها، بعد خانواده و فرهنگجوامع ، مساله ای است که خواه ناخواه ذهن تحلیلگران اجتماعی را به خویش مشغول کرده است. بر ایناساس، بیشترین دلمشغولی تحلیلگران، متمرکز بر آسیب های فرهنگی و خانوادگی است که جهانی شدن درکشورهای در حال توسعه و به ویژه ایران ایجاد می کند. شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه امروزه نسبتبه آنچه که در مورد سرزمین های توسعه یافته تر در طول دوران شکوفایی انقلاب صنعتی اتفاق افتاده بود، باشتاب بسیار دامنه تری در حال وقوع است. هزاران سال است که شهرها کانون فرهنگ، اندیشه، تعاملاجتماعی انسان ها و جایگاه بالندگی شهرنشینی هستند. گرچه از هنگام پیدایش انسان در کره زمین، اکثریتافراد در آبادی ها، دهکده ها، شهرک ها و بافت های جمعی می زیسته اند اما با فرارسیدن قرن بیست ویکم وبه ویژه در دو دهه پایانی قرن بیستم میلادی زمان وقوع دو رخداد مهم جهانی در تاریخ حیات بشری است.یکی از این دو رخداد شهری شدن و دیگری ظهور شهرهای جهانی است که بیشتر در کشورهای در حالتوسعه نمود پیدا کرده است، تحول شهرهای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه را باید به صورت رابطهپیچیده در ارتباط با نظام شهری جهان تلقی کرد زیرا همه شهرهای جهانی در کشورهای توسعه یافته واقعنشده اند هر چند محتمل است که این اصطلاح بیشتر شهرهای واقع در آمریکای شمالی و اروپا را در بر گیرد،اما مهم بودن شهرهای آسیایی و افزایش اهمیت برخی مراکز شهری آمریکای لاتین، ابعاد جدیدی را به نظریهپردازی مربوط به شهرهای در حال توسعه در عصر جهانی شدن افزوده است. پژوهش حاظر بر آن استتاثیرات جهانی شدن را در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، جمعیتی، معماری و شکل فیزیکی شهرها،فرهنگی را در کشورهای در حال توسعه و ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. روش مورد استفاده در اینپژوهش تطبیقی است یعنی به بررسی تاثیر فرآیند جهانی شدن و چالش های آن در کشورهای در حال توسعهو روندها، رویدادها، و اثرات مثبت و منفی این پدیده بر کلان شهرهای جهان سوم به ویژه شهرهای ایران بااستفاده از روش مطالعه تطبیقی با تکیه با مطالعات اسنادی و کتابخانه ای پرداخته است. نتایج پژوهش نشانمی دهد که با تشدید فرایند جهانی شدن، شهرهای کشورهای در حال توسعه از لحاظ الگوهای مصرف،فرهنگ عمومی و محیط ساخته شده به همتای غربی خود شبیه می شوند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، کشورهای در حال توسعه، مگالاپلیس، چالش های جهانی شدن
  • حسن ستاری ساربانقلی*، هادی رضانژاد اصل بناب صفحات 53-62

    در تحلیل اقلیم آسایشی روستای صور، واقع در استان آذربایجان شرقی، از سه شاخص دمای معادل فیزیولوژی (PET) و متوسط نظرسنجی پیش بینی شده (PMV) و شاخص دمای موثر استاندارد (SET)  استفاده شده است. در این تحقیق اطلاعات اقلیمی که از نزدیکترین ایستگاه سینوپتیک موجود در منطقه گردآوری شده است به ارزیابی شرایط اقلیم آسایشی روستای مورد مطالعه به صورت روزانه و ماهانه می پردازد. از بین سه معیار فوق الذکر مدل ،RAYMAN شاخص دمای معادل فیزیولوژی یا PET با  بیشترین تطابق در اقلیم منطقه به عنوان الگوی مناسب انتخاب گردیده است. نتایج این شاخص نشان میدهد دوره آسایش اقلیمی در این روستا کوتاه و محدود به دوره 44 روزه است که بیشتر درماه هایخرداد و مهر به وقوع می پیوندد. به گونه ای که با وجود عدم تنش گرمایی، 179 روز از سال در شرایط تنش سرمایی بسیار شدید تا تنش سرمایی متوسط قرار دارد. در ادامه با در نظر گرفتن زاویه تابش، جهتتابش خورشیدی و جهت وزش باد های غالب به ارایه پیشنهاد هایی متناسب با شرایط اقلیمی این روستاپرداخته است. طبق تحلیل های صورت گرفته مناسب ترین جهت استقرار خانه ها در این روستا ما بینزاویه 15 الی 30 درجه جنوب شرقی است، که با شرایط اقلیمی منطقه بیشترین سازگاری را دارد.

    کلیدواژگان: معماری همساز با اقلیم، شاخص PET شاخص PMV شاخص SET روستای صور
  • سیما بوذری*، ابراهیم خلیفه، مجتبی بابکی نژاد صفحات 63-80

    مدیریت شهری تهران طی دهه های اخیر با چالش های مختلفی بویژه در ساختار اقتصادیمواجه بوده است، این در حالی است که این کلانشهر هم از موقعیت خاص (مرکزیتاداری - سیاسی) در جذب سرمایه در کشور برخوردار بوده و هم این که پیشینه تاریخی آن حاکی از وجود توان بالا در جذب گردشگران داخلی و خارجی دارد، که در اینراستا بازار بزرگ تهران به علت استقرار در بافت کهن شهری و نیز تنوع عملکردی (تجاری، مذهبی، تفریحی و...) قابل ذکر می باشد. این پژوهش سعی بر آن دارد تا باشیوه توصیفی - تبیینی به شناخت جامع و تشریح قابلیت های متنوع بازار بزرگ تهران درجهت توسعه گردشگری شهری بپردازد. در این پژوهش با توجه به نوع تحقیق (همبستگی)، محدودیت های مختلف در گردآوری داده ها ،حجم نمونه 150 نفر می باشدکه براساس روش نمونه گیری اتفاقی تعیین و مورد پرسشگری واقع شده اند. با توجه به فرضیات و مساله تحقیق و جهت سنجش همبستگی میان متغیرها (زیر ساخت های بازاربزرگ و توسعه گردشگری شهری) شاخص های (ارتباطی، اطلاعاتی، خدماتی، مذهبی -فرهنگی، تاریخی، تجاری و تفریحی_ سرگرمی) بررسی گردیدند. نتایج حاصله ازپژوهش (در زمینه بررسی و مقایسه روند تحولات و نقش آفرینی بازار بزرگ تهران) نشان می دهد که ضعف کارکردی قابل توجهی در رابطه با مدیریت و برنامه ریزی توسعه گردشگری (بازار بزرگ تهران) وجود دارد، از این رو بازار بزرگ با توجه به توان هایمختلف فضایی در صورت تدوین برنامه ریزی راهبردی، مدیریت مشارکتی و تامین کمیو کیفی زیرساخت های ارتباطی، خدماتی و اطلاعاتی منطبق بر معیارها و استانداردهایجهانی می تواند نقش بسزایی در جذب گردشگران داخلی و خارجی و تحولات عمیق ومثبت ساختاری کلان شهر تهران و سایر سطوح داشته باشد.

    کلیدواژگان: گردشگر، گردشگری شهری، توسعه پایدار گردشگری، بازار بزرگ تهران
  • محمدرضا نوجوان*، غلامرضا حیاتی صفحات 81-92

    حوزه آبخیز سیاه خور در حاشیه شهر اسلام آباد غرب دارای انواع مختلف ناپایداری های دامنه ای میباشد که ناپایداری های موجود در این منطقه باعث شده مراتع و طرحهای آبخیزداری اجراء شده در اینحوزه را به شدت تهدید نماید. بررسی وضعیت ناپایداری در سطح این منطقه و پهنه بندی آن و مشخصکردن مناطقی که حساسیت بیشتری نسبت به ناپایداری دارند و تعیین میزان جابه جایی و مکانیزم اینگونه حرکات، ما را در کنترل و پیشگیری از بروز خطرات احتمالی یاری خواهد کرد. در این تحقیقسعی شده است با بکارگیری مدل کاربردی تحلیل سلسله مراتبی و بر اساس نظرات کارشناسی بهینهتریننقشه پهنهبندی زمین لغزش در سطح حوزه مورد مطالعه استخراج گردد. برای این منظور از اجماع تکنیک های دلفی، تصمیم گیری چند معیاره و GIS استفاده شده است. تحلیل نتایج تحلیل سلسله مراتبی در این  حوزه نشان می دهد فاکتور های زمین شناسی، کاربری اراضی و بارش مهمترین پارامترهای موثر بر وقوعزمین لغزش به شمار میروند. بررسی نقشه پهنه بندی زمین لغزش نشان می دهد در مجموع بیش از 70درصد حوزه دارای وضعیت و پتانسیل حساس و نیمه حساس در تولید زمین لغزش است. که پراکنشزمین لغزش ها بیشتر در نواحی شمال، شمال شرق، مرکزی و جنوب غرب حوزه به دلیل وضعیتتوپوگرافی و زمین شناسی خاص و همچنین تغییرات بی رویه کاربری اراضی میباشد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی، دلفی، حوزه سیاه خور
  • نظام اصغری پوردشت بزرگ*، محمدرضا ثروتی، پرویز کردوانی، سیاوش شایان صفحات 93-108

    برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی در دشت های مناطق خشک و نیمه خشک کشور باعث افتشدید سطح آب زیرزمینی شده است. تغذیه مصنوعی آبخوان ها به روش پخش سیلاب راهکاری استکه با آن می توان حجم مخزن آب زیرزمینی را افزایش و روند افت سطح آن را کاهش داد . در اینپژوهش سعی شده است با تلفیق سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی ،(Analytical Hierarchy process) مناسب ترین عرصه ها را برای عملیات پخش سیلاب با هدف  تغذیه مصنوعی درمنطقه آبید- سربیشه گتوند شناسایی کرد. بدین منظور، ابتدا هفت عامل موثر - شیب، نفوذپذیری، کیفیت سیلاب، ضخامت آبرفت، قابلیت انتقال، تراکم زهکشی و کاربری اراضی- منطقه مورد مطالعه، در محیط GIS آماده سازی و با روش AHP وزن هر عامل محاسبه گردید. سپس با استفاده از توابع تحلیلی GIS و وزن های اکتسابی هر لایه در روش AHP نقشه عوامل موثر در مکانیابی با  همدیگر تلفیق و نقشه نهایی در چهار کلاس تناسب بالا تا نامناسب تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که عرصه های با تناسب بالا جهت اجرای طرح های تغذیه مصنوعی به روش پخش سیلاب اغلب در واحد ژیومورفولوژی مخروط افکنه و شیب کمتر از 3 درصد قراردارند. کنترل زمینی نتایج نشان از انطباق بالای مکانیابی با این روش و پروژه های اجرا شده با هدف تغذیه مصنوعی در این منطقه می باشد

    کلیدواژگان: پخش سیلاب، آبخوان، تغذیه مصنوعی، آبید-سربیشه، گتوند AHP
|
  • Fatemeh Dargahian *, Bohloul Alijani Pages 1-14
    Each heavy snow event may be not caused by blocking phenomenon, but Occurrence ofpersistent and heavy snow (4 days or more) can be associated with the occurrence of blockingphenomenon. In order to understand and evaluate the effectiveness of the heavy snowfall andpersistent blocking patterns Iran, Daily data of 500 hPa height, For the cold season (Octoberto March); A period of 60 years in a horizontal grid with a spatial resolution 5/2 * 5/2, fromNCEP-NCAR sites, was extracted to 40 degrees west and 100 degrees east longitude and 20to 80 degrees north latitude. In order to extract the blocking event, data Based on quantitativeindex climatology, the name of the two-dimensional detector, in MAT LAB softwareenvironment, were programmed to detect the occurrence. Then all blocking events continuedfor 4 days and further extracted. Due to the volume of data, through principal component andclustering techniques, extracted the prevailing patterns blocking. The dominant patterns ofprecipitation were effective in blocking 4 models on which of these four models, only onemodel is effective on snow and severe persistent. Results showed that the effects onprecipitation patterns, Only Omega blocking pattern, Right trough was recognized as aneffective blocking pattern on snow, because the cold air from above to strengthen widths rainsystem. The results showed if other conditions such as the availability of synoptic Strongpressure level ground, Position of zero degrees C isotherm at 850 hPa and The thickness ofthe layer thickness of 500 to 1000 Maps Leading to heavy snowfall continued to be in thepresence of blocking occurrence.
    Keywords: pattern blocking, blocking traffic right Omega, heavy, persistent snow, Iran
  • Mozhgan Nadiri *, Jamshid Jedari Eyvazi Pages 15-29

    Natural hazards as an important factor for the environmental planners. These hazards areexacerbated by the Human Performance, However, flooding is not exempt from thisphenomenon. In this article the influence of various factors to determine the risk areas.However one of the factors leading flooding hazard, the development of rural areas in thesurrounding rivers and floodplains.so The zoning maps, flood risk in the management, Thishazard can be very effective And the authorities used in order to assist planning . In thisstudy , methods use statistical data, analysis of spatial data and the use of Satellite images forpreparation curve number in model scs With GIS technique.in the step use CN map andpreparation layer,zoning potential Similar runoff are determined In Based on the results of themodel About 48% of the floor without a runoff, and the runoff is low, 36% moderate and 16%runoff classes are too severe. The severity of flooding is concentrated in the southern half ofthe province.In this part of the study, the mapping of these factors in the GIS By analyzing inthe buffering and danger zones with varying intensities determined Finally, the mostvulnerable villages in the region in terms of the severity of these risks are prioritized.Suchstudies can provide useful guidelines for the identification and assessment of natural hazardsand priorities Settlements also provide risk managers and planners will be responsible in thisregard.

    Keywords: Zoning, Flood hazards, SCS model, GIS, Golestan Province
  • Alireza Estelaji *, Nemat Hosseinzadeh Pages 31-52
    Globalization phenomenon and changing in many aspects of life, especially in urbanarchitecture, family aspect society’s culture is a matter of whether the analytical mind has itsown busy. Accordingly, the greatest concern of analysts focused on family and culturaldamage that globalization causes in developing countries, particularly Iran.Today, urbanization in developing countries is happening faster than developed countriesduring the boom of the industrial revolution. It’s about thousands of years, that cities arecenter of culture, thought social interaction between humans and urban development.However, since the emergence of humans on earth, the majority of the people have lived inthe, villages, towns, and mass tissue, but with the coming of the twenty-first century andespecially in the last two decades of the twentieth century is the time of occurring two majorglobal events on human life. One of these two events is urbanization and the emergence ofglobal cities which was formed in developing countries. Transformation of cities in developedcountries and the developing countries urban system should be considered in relation to thecomplex relationship between the global cities in developed countries, because all of globalcities are not located in developed countries, however it is likely that the term consists morecities in North America and Europe, but the growing importance of Asian cities and someurban centers in Latin America has increased a new dimension to the theory of developingcities in the era of globalization. This research wants to deal with the impact of globalizationin various fields of political, social, demographic, physical form of architecture and urbanculture in developing countries and Iran will be reviewed and evaluated. The method used inthis comparative study is to examine the impact of the globalization process and its challengesin developing countries, trends, events, and positive and negative effects of this phenomenonon a large third world cities, especially cities on the comparative study of using a library isdiscussed. The results show that the intensification of the globalization process, the cities ofdeveloping countries in terms of consumption patterns, popular culture and the builtenvironment are similar to their Western counterparts.
    Keywords: Globalization, Developing Countries, Mgalaplys, challenges of globalization
  • Hassan Sattari Sarbangholi *, Hadi Rezanegad Aslbonab Pages 53-62

    Sour is one of the Bonab province villages in east Azarbiajan by cultural value among rockyvaluable villages belong to notional heritage that it has been registered by cultural heritageorganization, hand-made crafts and tourism organization. Establishment of optimal, dynamicvillage spaces from socio- cultural, economical, environmental and structural view points isthe strategically good of village regions quality promotion, so by reviewing and investigationof climate based architecture, the village residential complexes are constructed based onstructural fabric and vernacular patterns, today employing new generation of convenientclimate indices are identified as physiologic-temperature indices. Health is considered inurban climate studies and other aspects like tourism. In this research, sour convenient climateconditions are evaluated by physiological equivalent temperature (PET). Predicted Mean vote(PMV) and standard effective temperature (SET) based on human body energy balance thatthe effect of climate, thermo physiology and activity are expressed. In analysis of convenientclimate of sour PET, PMV, and SET have been used. The climatic data were collected fromthe near synoptic station and the climate was studied daily and monthly. Among RAYMANmodel criteria PET was selected as the best pattern the results show that climatic convenientperiod is 44days by maximum in khordad and mehr. By lock at thermal stress, this village isin severe and medium cold stress in 179 days by considering radiation angle and direction andwind direction. The propositions have been proposed proportionate with the village climate.According to analyses, the best direction for construction of the houses is between 45. Southeast and 45. South west and the best direction is 15-30. South east with the highest winterradiation and lowest effete of winter and fall wind that is compatible with the region climate.

    Keywords: climate, compatible architecture, PET, PWV, SET index, Sour village
  • Sima Boozari *, Ebrahim Khalifeh, Mojtaba Babakinejad Pages 63-80

    Urban management of Tehran City have been faced to different challenges, special in theeconomic structure, while this mega city has both specific location (administrative – politicalcentrality )to attract the capital in the country and it's historical background indicate that' scapability to attract the inner and outer tourists ,so The Great Bazar of Tehran, because of hislocation in urban old texture and it's various functions (commercial, religious, recreational andso on ) is considerable. This article attempts to know comprehensively of various capabilitiesof The Great Bazar of Tehran with an descriptive- exploratory approach in urban tourismdevelopment. In this article ,according to the research type (correlation), different limitationsin data collection , samples number is 150, that is based on the accidental sampling.According to the hypothesis and research problem and to measure the correlation between thevariables (the infrastructures of The Great Bazar and urban tourism development ), indicatorsinclude( communicative, informal, servicing ,cultural - religious , historical , commercial andrecreational) have been studied. Based on the Conclusions of the research ,about (Studyingand comparison of changes trends of The Great Bazar of Tehran) show that considerablefunctional weakness is on the management and planning of tourism developmentplanning(The Great Bazar of Tehran);Thus The Great Bazar of Tehran, according to it'sspatial potentials , with a strategic planning , participatory management and quantitative andqualitative provision of the communicative, servicing and informal infrastructures ,byadapting to universal standards and criteria, can has so important role to attract inner andouter tourists and positive functional changes in Tehran city and the other levels.

    Keywords: Tourist, Urban tourism, Tourism Sustainable Development, The Great Bazar ofTehran
  • MohammadReza Nowjavan *, Ghorlamreza Hayati Pages 81-92

    Siah khor basin locating on the outskirts of Western Islam Abad enjoys a wide variety oflandslides which have posed a threat to pasturelands and implementing watershedmanagement plans in the area. Studying the landslide condition in the region, its zonation aswell as identifying the areas which are more sensitive to landslides and also specifying themount of relocation and the its relevant mechanisms will enable us to control andpredict preventive action in response to the possible dangers in the future. landslides andstudying the factors and elements causing them can result in rapid and better control ofthem.In this research we have tried using AHP application model based on the optimalexpertise in the area of Seahkhor Basin landslide zonation map extracted. For this purpose, aDelphi consensus techniques, GIS and multi-criteria decision making is used. Analysis resultsshow that factor analysis, hierarchical in Seahkhor Basin, geology, land use, and precipitation,the most important parameters influencing landslides in the area are the Seahkhor Basin.Seahkhor Basin landslide zonation map of the area shows a total of more than 70% of criticaland semi-critical status and potential of the landslide. The landslide distribution in North,North East, Central and South West areas of special geological and topographical conditionsas well as changes in land use is indiscriminate. The management of mass movements in theseareas should be considered further.

    Keywords: Landslides, AHP, Delphi, Seahkhor Basin
  • Nezam Asgharipour Dasht Bozorg *, MohammadReza Servati, Pervez Kardavani, Siavash Shayan Pages 93-108

    Indiscriminate exploitation of groundwater aquifers in the arid and semi- arid regions plains0f Iran has been causing a sharp drop in groundwater levels. artificial recharge groundwaterby flood spreading Method is a procedure that applicable for increasing the volume of thetank and prevent the severe drop in groundwater levels. In this Study Identificated suitableareas of flood Spreading for artificial recharge groundwater by using integrated GeographicInformation System(GIS) and Analytical Hierarchy process(AHP) in Abied- Sarbishe 0fGotvand region. For this seven effective indices - slope, infiltration, electrical conductivity,alluvial thickness transmisivity, drainage density and land use was prepared in GISenvironment and weighted by Analytical Hierarchy process(AHP). In next step with usingGIS analytical function and weight of each layer in AHP Method integrated effective indicesmaps and prepared finally map in four classes from suitable to unsuitable. The results of thisstudy showed That areas with high suitability for artificial recharge projects Often in alluvialfan geomorphological units and often located in less than 3 percent slopes.. Ground controlsshowed that high compliance between site selection and projects implemented in the studyarea.

    Keywords: Water spreading, Aquifer, Artificial recharge, AHP method