فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 35 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز کردوانی*، بختیار کردپور صفحات 1-16

    محدودیت، ثابت بودن منابع آبی و درمواردی حتی کاهش شدید این منابعوازطرفی تقاضای روزافزون جوامع بشری درتامین مصرف آب، نیازبه افزایش منابع آبی قابل استحصال درکشوربرای سال2025به میزان 110%، بر اساس شاخص های ملی وبین المللی مدیریت آب، باعث شده موضوع استفاده بهینه از منابع آبی باذخیره سازی بارش باران در کلیه نقاط دنیامورد توجه جدی قرارگیرد. در این تحقیق ابتدابرای تامین آب مورد نیازسالانه ایستگاه هواشناسی شهرستان جوانرودازمحل بارش باران، بصورت آزمایشی ذخیره باران درمقیاس تانکری 6000لیتری انجام گرفت. سالانه بصورت میانگین حدود10بارتانکرمذکوراز بارش باران  بر سطح پشت بام ساختمان اداری ایستگاه پر و تخلیه می گردید. با موفق بودن نمونه اولیه طرح، تصمیم گرفته شد طرح در مقیاسی بزرگتر به منظور ایجاد الگویی جهت تعمیم آن برای تامین آب مورد نیاز در بخش شرب، کشاورزی، صنعت، و نظر به استاندارد نرمال مصرف 150 مترمکعبی یک خانوار5 نفره در طول سال، نسبت به ساخت مخزنی به ابعاد 3*7*8 مترمربع با گنجایش150 مترمکعب از سطح آبگیر 25مترمربع اقدام شده است. در این ناحیه در طول سال آبی یا زراعی با نرمال بارش 600 میلیمتر، ازسطح100 مترمربع پشت بام ساختمان اداری ایستگاه هواشناسی، برای چهارمین سال متوالی هر سال حدود60 مترمکعب یا60000 لیتر آب باران با موفقیت کامل ذخیره و مورد استفاده قرارگرفت. از آنجا که بارندگی و لو به مقدار کم تقریبا در همه جا اتفاق می افتد، قبل از اینکه به شکل تبخیر و رواناب از دسترس خارج شود، می تواند به کمک روش های استحصال آب با ذخیره سازی آب باران مورد استفاده و بهره برداری قرارگیرد. با این طرح بدون نیاز به یک قطره آب چشمه، چاه و رودخانه، صرفنظر ازدوری یا نزدیکی به سایر منابع آبی، می توان آب مورد نیاز هر مجموعه ای را در نزدیکی همان مجموعه در بخشیوسیع  از نواحی این سرزمین به سهولت تامین نمود و فشار بر منابع  محدود آب شیرین و تصفیه خانه ها را به شدت کاهش داد.

    کلیدواژگان: منابع آبی، استفاده بهینه، نیازآبی، استحصال آب، ذخیره باران
  • عبدالرضا فرجی راد*، نرگس قاسمی صفحات 17-30

    اتحادیه اروپا پستی و بلندی های زیادی را در راه همگرایی پشت سر گذارده و فارغ از بن بستی که هم اکنون در آن گرفتار شده،می توان آن را موفق ترین پروژه همگرایی منطقه ای در دنیا دانست.از نتایج این همگرایی شکل گیری یک سیاست خارجی واحد بوده است که تقریبا در مقابل دیگر کشورها و مناطق دنیا بدان عمل می کنند. از زمان شکل گیری اتحادیه اروپا، جمهوری اسلامی ایران بجای یک کشور می بایستی با یک سیاست متحده از سوی مجموعه اعضای اتحادیه روبرو می گشت، که شدیدا بر روابط ایران و اروپا تاثیر می گذارد. در این پژوهش به دنبال پاسخ این سیوال هستیم که از زمان شکل گیری اتحادیه روابط جمهوری اسلامی با اتحادیه چگونه بوده و سپس چه عوامل ژیوپولیتیکی بر این روابط تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ژئوپولیتیک، جمهوری اسلامی ایران، روابط خارجی
  • داوود حسن آبادی*، حسن لشکری صفحات 31-41

    شهرستان گرمسار به دلیل واقع شدن  در یک موقعیت خاص جغرافیایی ، شرایط توپوگرافی  و سامانه  های جوی موثر بر منطقه شرایط زیست اقلیمی ویژه ای را به خود اختصاص داده است .به طوری که تغییرات فصلی  و روزانه  دما مشکلات  عدیده ای  را برای فعالیت های گردشگری  و به طور کلی ساکنین آن ایجاد نموده است .لذا ضرورت  بررسی شرایط بیوکلیمایی و تعیین مواقع آسایش اقلیمی  در طول روز  و ماه های مختلف سال و تهیه  یک تقویم گردشگری   احساس می گردد . در این رابطه با استفاده از داده های هواشناسی سینوپتیک  وضعیت بیوکلیمایی منطقه مورد بررسی قرار گرفت  و نتایج زیر حاصل شد .بهترین شرایط  بیوکلیمایی در منطقه  از نظر ضرایب راحتی  ترجونگ  برای حضور در فضای آزاد  دروضعیت  روزانه  ماه های فروردین  و مهر  با شرایط  بسیار مطلوب  و دلپذیر و در وضعیت شبانه نیز ماه های خرداد ،تیر  و مرداد همراه با احساس مطبوع و دلپذیر و آسایش بیوکلیمیایی تعیین شده است . بر اساس شاخص ماهانی وضعیت حرارتی روزانه در شش ماه از سال (از آبان ماه تا فروردین ماه) پایین تر از حد آسایش (سرد)، 2 ماه از سال (ماه های اردیبهشت و مهر) در وضعیت آسایش مطلوب (راحت) و 4 ماه از سال (از ماه خرداد تا ماه شهریور) بالاتر از حد آسایش (گرم) قرار دارد.

    کلیدواژگان: بیوکلیمای انسانی، دشت گرمسار، مجتمع توریستی- تفریحی، شاخص ماهانی، شاخص ترجونگ
  • منوچهر فرج زاده*، محمدحسین عباسی صفحات 43-59

    هدف این پژوهش تعیین جهت مناسب ساختمان در شهر قیر در رابطه با تابش آفتاب است. موقعیت جغرافیایی شهر مورد پژوهش سبب شده که در غالب ایام سال اقلیم گرم وخشک حاکم باشد. لذا در جهت گیری بنا، حفظ ساختمان از تابش آفتاب در مواقع گرم در اولویت نخست و استفاده حداکثری از تابش آفتاب در مواقع سرد در مرحله بعد قرار گرفت. جهت تحقق اهداف فوق ابتدا محاسبه مقدار انرژی خورشیدی تابیده شده بر سطوح قایم ساختمان بصورت نظری و واقعی با روش محاسباتی قانون کسینوس صورت پذیرفت. سپس با استفاده از جدول تقویم نیاز به سایه و آفتاب و نمودار محاسب دمای موثر، مواقع گرم و سرد سال مشخص و با استفاده از جداول حصول شده تعیین بهترین جهت مناسب ساختمان برای شهر مورد پژوهش محقق شد. جهت 150+ تا165+ برای ساختمان های یک طرفه وجهت 165+ و15- برای ساختمان های دو طرفه ایده ال ترین و جهت 180 جهت پذیرفتنی انتخاب شد

    کلیدواژگان: جهت ساختمان، قیر، تابش آفتاب، روش کسینوس
  • ابراهیم عفیفی*، مجتبی یمانی، یاسر حسن زاده صفحات 61-79

    حوضه آبریز دشت گرو در واحد مورفوتکتونیکی مکران واقع شده است. این دشت تحت تاثیر ویژگی های زمین شناسی و ژیومورفولوژی از نفوذپذیری اندکی بر خوردار بوده و تغذیه آب زیر زمینی به جزء در قسمت های کم شیب و سطح دشت به طور مناسب صورت نمی گیرد. بهره برداری بیش از ظرفیت منابع آبی در کنار خشکسالی های اخیر، کمیت منابع آب زیر زمینی را به شدت تقلیل داده است. هدف از این تحقیق بررسی علل اصلی به ویژه عوامل ژیومورفولوژیک و نیز عوامل انسانی موثر بر افت کمی و کیفی منابع آب دشت گرو می باشد. به منظور دست یابی به این هدف، ویژگی های زمین شناسی و ژیومورفولوژیک حوضه آبریز دشت و تاثیرات آن بر کمیت و کیفیت منابع آب زیر زمینی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق عمدتا بر پایه روش تحلیلی و توصیفی استوار بوده است. ابزار تحقیق را نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و داده های آماری ایستگاه های هیدرومتری منطقه تشکیل داده اند. علاوه بر این از مشاهدات، مصاحبه و کارهای میدانی داده ها و نتایج کنترل و تکمیل گردیده اند .نتایج نشان می دهد که ویژگی های ژیومورفولوژیک حوضه آبریز دشت به طور مستقیم و غیر مستقیم از دیدگاه کاربردی در فعالیت های انسانی به ویژه در بخش کشاورزی و منابع آب تاثیر گذار بوده است. از دیدگاه مدیریتی لازم است بهره برداری از منابع آب زیرزمینی بر اساس ملاحظات ژیومورفولوژیک و در قالب پروژه های بلند مدت در برنامه ریزی لحاظ و اجرا گردد

    کلیدواژگان: : هیدروژئومورفولوژی، حوضه آبریز، دشت گرو، ژئوموفولوژی، آب زیرزمینی
  • علی سالاری*، امیر گندمکار صفحات 77-92

    مقطع زمانی مورد مطالعه در این بررسی دو دوره 56 و 17 ساله می باشد.دوره 56 ساله مربوط به ایستگاه بندرعباس می باشد که از سال 1957 تا 2012 را شامل میشود و دوره 17 ساله مربوط به ایستگاه قشم می باشد که از سال 1996 تا 2012 را در بر میگیرد.ابتدا سعی شده است با استفاده از روش رتبه ای من - کندال تغییرات داده ها شناسایی شوند و سپس نوع و زمان آن مشخص گردد. هدف از  این تحقیق، بررسی روند تغییرات دمای ایستگاه های بندرعباس و جزیره قشم برای آشکار سازی تغییرات احتمالی آن از حالت نرمال با استفاده از آزمون ناپارامتری من-کندال می باشد.نتایجی که از این پژوهش حاصل شد به شرح زیر می باشد :1-مطالعه تغییرات دمای حداقل در شهر بندرعباس در مقیاس ماهانه بیان کننده روند کاهشی شدید در این ایستگاه می باشد که شدت این روند در ماه مارس با 45/.-  در مقایسه با بقیه ماه ها بیشتر می باشد، ولی چنین یکنواختی در عنصر دمای حداکثر وجود ندارد و روند تغییرات عنصر دمای حداکثر تلفیقی از روند کاهشی (TD) وجهش منفی (AI) می باشد. بررسی روند تغییرات عنصر دمای حداقل وحداکثردر ایستگاه قشم نسبت به بندر عباس از ناهمگونی بیشتری برخوردار می باشد. مطالعه عنصر دمای حداقل در ایستگاه قشم در طول دوره مورد مطالعه نشان دهنده این است که 5 ماه از سال بدون روند می باشد و در بقیه ماه ها نیز جهش مثبت نوع غالب تغییرات بوده است، در عنصر دمای حداکثر تقریبا در اکثر ماه ها جهش افزایشی نوع غالب تغییرات می باشد. 2-در مقیاس سالانه، تغییرات دمای حداقل و حداکثر هر دو از نوع روند کاهشی می باشد، اما در ایستگاه قشم تغییرات دمای حداقل از نوع جهش کاهشی و تغییرات دمای حداکثر از نوع جهش مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، نوسان اقلیمی، روند دما، آزمون من - کندال، بندرعباس، جزیره قشم
  • مهدی شفقتی*، عطاء الله مصلحت جو صفحات 93-102

    وقوع زمین لغزش در مناطق شمالی کشور، به دلیل بارشهای فراوان، کاربری های ناصحیح و سازندهای حساس به فرسایش، در حال افزایش است. یکی از راهکارهای مهم برای کاهش خسارت ناشی از وقوع زمین لغزش ها، ارزیابی و پهنه بندی مناطق مستعد به زمین لغزش ها از طریق تهیه نقشه های پهنه بندی خطر زمین لغزش است. روش های متعددی برای پهنه بندی وجود دارد که از میان آنها روش آنبالاگان برای منطقه مورد مطالعه استفاده شد. در  این روش نقشه های مورد نیاز مانند نقشه های شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، زمین شناسی، زمین شناسی ساختمانی، آبهای زیرزمینی و واحدهای کاری در محیط GIS با استفاده از نرم افزار Arcmap تهیه و پس از امتیازدهی به عوامل مورد نیاز در روش آنبالاگان، در نهایت نقشه پهنه بندی منطقه ارایه شد. در پایان برای ارزیابی صحت مدل یاد شده، نقشه پراکنش زمین لغزش حوضه مورد مطالعه تهیه و آنگاه از مقایسه نقشه پراکنش زمین لغزش با نقشه پهنه بندی زمین لغزش به روش آنبالاگان، مشخص شد که اکثر زمین لغزشهای وقوع یافته در این حوضه در پهنه خطر زیاد قرار دارند که توسط مدل ارایه شده بود.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی خطر، آنبالاگان، ArcGIS، چاکرود
|
  • P .Kardovani *, Bakhtir Kurdpoor Pages 1-16

    Constrains and low water sources, most societies demand for water consumption need to increase the exploitation of water resources in 2025 to rate 110% of indicators based on national and international water management in iran, caused of optimation use of rain water. Storage to be considred. In this study, the first for supply water of javanroud weather station, in experimental case of 6000 litter tank rainwater stroge, averagly from rainwater on popularization level about lo time, full and depleted annually, with successfully case of study, decided that in grater scale to purpose of pupularization water supply in industry and agriculture. And overview normal standard use of 150 m3 for one family animaly , build a reservoir 8*7*3 m2 with a capacity of 150 m3 cubic meters of pond surface is 250 m2 action. In this area over the water years with normal rainfull 600 mm every 100 square meters, 60 cubic meters of rainwater storage was used successfully. Reduced rainfull in recent years, before the rain evaporated and runoff out of reach water harvesting methods can help, especially with rain water stroge reservoirs, shoud be used and esploited. With this study with out need to fountiain. Well and river water, surrender from proximity and distance to other water resources, every demaned water needed from an area, in proximity of that area ease supplied.

    Keywords: Water resources, Water Requirements, Water harvesting, Rainwater storage
  • Abdoreza Faraji Rad *, Narges Qasemi Pages 17-30

    The Europe Union has passed much Height in the way of convergence of the impasse that  has already caught, which can be the world's most successful regional integration project. There sults of this convergence has been the formation of a unique foreign policy of other countries around the world that are logic Since its formation of the Europe Union, Islamic Republic of Iran should have been faced with a union politic with Europe union members which severely affects the relations between Iran and Europe.In this study,we sought to answer the question of the formation of the Union of the Islamic Republic's relations with the Europe Union and how these relationships affect the geopolitical factors.

    Keywords: Europe Union, geopolitics, Islamic Republic of Iran, Foreign Relations
  • Davood Hasanabadi *, Hasan Lashkari Pages 31-41

    The Garmsar city located in a particular situation because of geographical, topographical conditions and weather systems affecting the region is allocated to the special climatic conditions, environmental. So that changes daily and seasonal temperature problems for tourism activities and the general population has created. Therefore necessary to examine the conditions and situations Bio-climate climatic comfort throughout the day and different months of the year and prepare a calendar of tourism will be felt.The data used in conjunction with synoptic weather conditions were studied and following results were obtained Bio-climate region. Bio-climate best in terms of the convenience factor Trijong to attend the open day in months  Farvardin and very good and pleasant Mehr terms and conditions of the night, the months of June, July and August with air conditioning and a pleasant feel and comfort is the Bio-climate. Mahan status indicators based on daily temperature in six months of the year (from November to April) below the comfort level (cold), 2 months of the year (the months of May and October) In good comfort (comfortable) and 4 months of the year (from June to September) than comfort is located.

    Keywords: Human Bio-climate, plain Garmsar, tourist-entertainment complex, Mahani Indicator, Trijong Indicator
  • Manoucher Farajzadeh *, MohammadHossein Abbasi Pages 43-59

    The aim of this study was to determine the appropriate direction of buildings in Qir town in relation tothe sun radiation. The geographical locationofthe examined town has led to the dominance of a dry and hot climate in most of the year. Therefore in making the direction of the buildings, protecting the buildings against sun radiation in hot days is in the first priority, and maximum use of sun radiation in cold days is in the next priority. In order to realize the mentioned goals, at first the amount of solar energy radiated onvertical surfaces of the buildings was calculated theoretically and practically by computational method of cosine law. Then using the calendar table of need to shade and sunshine,and effective temperaturecalculation chart, hot and cold times of year were determined, then using the tables obtained, the determination of the best appropriate direction of the buildings of the examined town was done. Themost ideal direction determined for single-sided buildings was +150 to +165, and +165 and -15 fordouble-sided buildings, and 180 was selectedas the acceptable direction.

    Keywords: Building’s direction, Qir, Sun radiation, Cosine method
  • MohammadEbrahim Afifi *, Mojtaba Yamani, Yaser Hassanzadeh Pages 61-79

    The water shed basin of Garou plain is located in Makran Zone. National conditions such as climate and geography have affected the quality and quantity of the regional water resources. Over exploration of water resources as well as recent draughts, have drastically decreased the amount of water in the region. For this reason for most of agriculture is around the banks of Garou village.  The main objective of this study is to explore the basic factor, particularly geomorphologic and human features which are effective on decreasing the quality and quantity of water resources of Garou plains as well as determining the risk of draught and the impact on decreasing drought risk in the region. To achieve the objectives of the project, geomorphologic features of Garou plain water shed basin and impacts on the quality and quantity of geomorphologic water resources. Methodology of this study was based on an analytic and descriptive approach. The instruments used to conduct the study were topographic geological maps as well as statistical data acquired from hydrometric stations in the region. Moreover, direct observations, interview, and data analysis have been used. The result of the study showed that geomorphologic features of the water shed basin of plain, from applied viewpoint, have directly and indirectly affected water resources because of human activities particularly in agricultural stations. Considering managerial perspective, it is necessary to observe geomorphologic principle while exploring the water resources for short and long-term programs.

    Keywords: Water resources, Garou plain, water shed basin, hedrogeomorphology, Underground water, Geomorphology, draught risk
  • Ali Salari *, Amir Gandomkar Pages 77-92

    The period which study in this investigation is related to 56 years old. Period 56 years old is about Bandar Abbas  that consists of 1957 to 2012 and 17 years old is 2012. At the first, try to know the input : changes by using Man – Kendal method and then define the kind and time. The target of this study is investigation of changes of temperature of North coasts of Bandar Abbas - Qeshm iland and its possible changes of normal  condition by using Man – Kendal noparameter test. The pbtained results are followed : The study of minmum temperature changes in BandarAbbas nonthly scale shows the intense decrease in this station  which intensity of that is most – 0/45 in Mars contrast to other months, but there is'nt such monotony in maximum temperature and changes combine of decrease process ( TD ) and negative mutation ( AI ). Investigation of Qeshm station to Bandar Abbas consist of more hetero generous. The study of min temperature in Qeshm station among the period shows that 5 month of year is without process and in other months, positive mutation was a kind of changes over coming, in max temperature approxmatly in most months, increase mutation is a kind of changes over coming.2- In annual scale, the changes of min and Qeshm station, the changes of min and max temperature has decrease process but in Qeshm station, the changes of min temperature is a kind of decrease mutation and max temperature is a kind of positive mutation.

    Keywords: Climate Change, Climate vibration, Temprature process, Man-Kendal test, North coasts of Bandar Abbas - Qeshm iland
  • Mehdi Shafaghati *, Ataolah Maslehatjo Pages 93-102

    In drainage basin of the northern part of Iran, landslide hazard is increasing because of sensitive formation, incorrect land use, and more rain. One of main strategies for restricting the damage caused by the activity of landslides is assessment and zonation of different region in the term of susceptibility to landslide by prepare landslide zonation hazard map. There are different methods for zoning, Anbalagan method purposed to gain the results. In this method, the required map (slope, aspect, land use, litology, structural litology, ground water, landform and facet map) provided with GIS softwares, Arcmap, then weighted with Anbalagan method. The landslide zonation map is prepared. Finally, for the accuracy evaluation of the Anbalagan method, the landslide distribution map provided for the area. Then compared with landslide zonation map. The results have shown that most of landslides are occurred in HHzone which were predicted by this method.

    Keywords: Landslide, Hazard Zonation, Anbalagan, ArcGIS, Chakrood